Efficiënte schoonmaakkracht: mijn ervaring met de Siemens SN23EW15BE vaatwasser (2023)

De voor- en nadelen van de Siemens SN23EW15BE vaatwasser: bediening via app, stil, zuinig en schone vaat.
Auteur
Affiliatie
Daan Smit

Cartesium

Publicatiedatum

2 december 2023

Inleiding

Siemens sn23ew15be vaatwasser

De Siemens SN23EW15BE is een vrijstaand model dat uitgerust is met de nieuwste technologieën. Met een energiezuinigheidsscore van A++, zes wasprogramma’s en speciale opties zoals VarioSpeedPlus, voldoet deze machine aan veel eisen van een moderne keuken. De vaatwasser beschikt ook over een Home Connect functie waarmee u met een app de machine kunt bedienen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Vrijstaand Type vaatwasser Vrijstaand
Energieklasse C Maximaal geluidsniveau 44 dB
Bestekvoorziening Mand Plaatsing apparaat Vrijstaand
Type vaatwasser Vrijstaand Energieklasse C
Maximaal geluidsniveau 44 dB Bestekvoorziening Mand

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Siemens sn23ew15be 28 Siemens sn23ew15be 29 Siemens sn23ew15be 15 Siemens sn23ew15be 11 Siemens sn23ew15be 22 Siemens sn23ew15be 36 Siemens sn23ew15be 23 Siemens sn23ew15be 24

Bedieningsgemak en connectiviteit

Siemens sn23ew15be 2

Met de Siemens SN23EW15BE vaatwasser breekt een tijdperk aan van slimme huishoudelijke apparaten die ons leven gemakkelijker maken. Deze vaatwasser blinkt niet alleen uit in zijn schoonmaakkwaliteiten, maar integreert ook moeiteloos met de hedendaagse behoefte aan digitale bediening via de Home Connect app. Wat mij betrof, was de keuzehulp in de app een uitkomst. Geen twijfel meer over welk programma het best past bij de lading vieze vaat.

De voordelen op een rijtje:

 • Bedienbaarheid op afstand: Hulp nodig met instellingen? Gewoon even de app raadplegen en je kunt verder met je dag.

 • VarioSpeedPlus-functie: Vieze borden en kopjes worden drie keer sneller schoon, zonder in te leveren op de kwaliteit van het wassen.

 • Flexibele indeling: Verstelbare bovenste lade en neerklapbare steunen zorgen ervoor dat je alle soorten vaat kwijt kunt.

 • Energielabel C: Niet slecht voor een vaatwasser van deze klasse!

Natuurlijk is het leven niet alleen rozengeur. Zo zijn de zwarte vaatwasrekken in een donkere hoek van de keuken wat lastig te zien. Maar laten we eerlijk zijn, een klein lampje doet wonderen en hoe vaak staan we nou echt in het pikkedonker de vaatwasser in te ruimen?

De visuele aspecten van het bedieningspaneel verdienen extra aandacht, aangezien deze niet altijd even goed zichtbaar zijn zonder adequate verlichting. Toch, eenmaal gewend aan de indeling, is het paneel eenvoudig en doeltreffend.

Misschien een ietwat eigenaardig puntje van kritiek; de blauwe leds zijn leuk, maar persoonlijk had ik ze liever in een warmer kleurenpalet gezien zoals groen of amber. Dat gezegd hebbende, de slimme functies van de app en het lage geluidsniveau maken veel goed.

Ook het bestekmandje dat je kunt verplaatsen is een innovatieve toevoeging die niet onbenut blijft. En ja, bij de indeling moet soms wat gepuzzeld worden met grote pannen, maar dat hoort bij elk huishoudelijk klusje.

Hoewel het Eco-programma wat aan de lange kant kan voelen, drukt dit niet al te zwaar op het water- en energieverbruik, zeker niet in vergelijking met kortere programma’s. Zet je de vaatwasser aan tijdens de daluren van de nachtstroom, dan profiteer je van nog meer kostenbesparing.

De app-connectiviteit had wat gebruiksvriendelijker opgezet mogen worden voor de minder tech-savvy gebruikers onder ons. Alhoewel het koppelen niet bepaald rocket science is, kan het voor sommigen toch een hobbel op de weg zijn.

Al met al toont de Siemens SN23EW15BE zich als een goede bondgenoot in de keuken. Het lage geluidsniveau en de goede waskwaliteit zorgen voor een tevreden ervaring waarbij de mindere kanten, zoals de zichtbaarheid van het bestekmandje en bedieningspaneel in donkere omstandigheden, relatief klein bier zijn.

Stilte en energiezuinigheid

Siemens sn23ew15be 3

De zoektocht naar een vaatwasser die zowel stil als energiezuinig is, lijkt met de Siemens SN23EW15BE succesvol te eindigen. Dit apparaat blinkt uit op de gebieden waar velen van ons belang aan hechten: je kunt rustig aan de keukentafel zitten terwijl de vaatwasser z’n werk doet, zonder overstemd te worden door lawaai. Bovendien merk je het effect op je energierekening dankzij de energieklasse C, wat toch relatief voordelig is.

Laten we eens kijken naar enkele van de kenmerken die deze vaatwasser bijzonder maken:

 • Geluidsniveau: Met slechts 44 dB is dit model uitzonderlijk stil.

 • Energiebesparende functies: Zoals een halve belading functie en de mogelijkheid om aan te sluiten op een warmwateraansluiting.

 • Programma’s: Een verscheidenheid aan programma’s, inclusief een zuinig Eco-programma.

Echter, het is niet alleen rozengeur en maneschijn; er zijn ook enkele mindere kanten die opgemerkt moeten worden. Zoals het bedieningspaneel dat wat moeilijk te zien is in een gedimde keuken. Maar als je het eenmaal in de vingers hebt, weegt dat niet op tegen de voordelen die dit apparaat te bieden heeft.

De VarioSpeedPlus functie is een ware uitkomst voor als je snel schone kopjes nodig hebt. Het versnelt je wasprogramma aanzienlijk, zonder in te leveren op de kwaliteit. Dit lijkt vooral handig als je gasten hebt en je even snel de boel op orde wilt hebben.

Een ander klein nadeel is de kleur van de vaatwasmiddel leds: ze zijn blauw waar sommigen misschien de voorkeur geven aan groen of amber. Maar dit detail verbleekt bij de prestaties van de machine.

Vermeldenswaardig is ook dat deze vaatwasser niet alleen zuinig is met energie, maar ook met water. Het verbruikt per cyclus slechts 9,5 liter, wat vrij zuinig is voor een vaatwasser van dit formaat. Dit maakt hem niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Dan hebben we nog de uitrusting voor het bestek, een mand, die flexibel in de onderkorf te plaatsen is. Dit draagt bij aan de veelzijdigheid in indeling van je vaatwasser, want alles past er prima in, zelfs de grotere pannen en schalen.

Ondanks dat het app opstellen wat voeten in de aarde kan hebben – iets wat, toegegeven, een uitdaging kan zijn – is de Siemens SN23EW15BE voor de meeste gebruikers een genot in de keuken. Het vereist misschien een moderne aanpak, maar zodra je het onder de knie hebt, biedt het comfort en gemak.

Al met al levert deze vaatwasser een uitstekende balans tussen stilte, energiezuinigheid en gebruiksgemak. De nadelen zijn slechts kleine smetten op een verder schitterend product dat zijn werk doet zonder veel poespas of opvallende onderbrekingen van de dagelijkse routine. Of je nu een druk sociaal leven hebt, thuis werkt, of gewoon geniet van je rust: de Siemens SN23EW15BE is een vaatwasser die moeiteloos in je leven past.

Was- en droogprestaties

Siemens sn23ew15be 4

De Siemens SN23EW15BE vaatwasser laat zien dat efficiënt vaatwassen en uitmuntende was- en droogprestaties gewoon samengaan. Met plek voor maar liefst 13 couverts is deze machine goed uitgerust voor de dagelijkse afwas van een gemiddeld huishouden.

Eerst even de feiten op een rij:

 • VarioSpeedPlus functie: vieze vaat wordt 3x sneller gereinigd.

 • Intensieve zone: hardnekkige resten verdwijnen zonder moeite.

 • Zes verschillende programma’s: van snelle afwas tot stil nachtprogramma.

 • Home Connect app: geeft programma-advies, perfect voor de twijfelaar.

Het echte pluspunt van deze Siemens is de reiniging. Met de verscheidenheid aan programma’s kun je de vaatwasser afstemmen op de bevuilingsgraad van je vaat. De intensive zone is een echte uitkomst voor die dagen dat de lasagnaschaal meer aangekoekt vuil lijkt dan keukengerei. Ook de mogelijkheid om op de halve belading functie te draaien, zorgt ervoor dat je voor een kleine vaat niet onnodig veel water en energie verspilt.

Hoewel de machine fantastisch wast en droogt, zijn er een paar kleine puntjes van aandacht. Zo is het bedieningspaneel in een donker hoekje wat lastiger te bedienen en zijn de rekken moeilijker zichtbaar vanwege de zwarte kleur. Dit zijn echter kwesties die relatief eenvoudig op te lossen zijn met een beetje extra licht in je keuken.

Nu even over het droogresultaat: met klasse A kom je niet bedrogen uit. De ventilatiedroogtechniek helpt bij het snel en streeploos drogen van je vaat, ook op het Eco-programma. Borden en glazen komen er glanzend uit, klaar om direct de kast in te gaan.

Het is ook noemenswaardig dat:

 • Startuitstel je wasbeurten plant wanneer het jou uitkomt, handig voor nachtstroom tarieven.

 • Regeneratiezout en glansspoelmiddel goed bijgevuld kunnen worden, een heel pak past erin.

 • Alhoewel sommige gebruikers issues hebben bij het verbinden met de app, blijft het een handige functie voor wie graag technologie in het huishouden integreert.

Afgezien van de flitsende eigenschappen en sterke prestaties, is het design van deze vaatwasser simpel en elegant. Echter, details zoals de kleur van de leds kunnen wellicht een kwestie van persoonlijke smaak zijn, waarbij sommige liever kiezen voor een meer subtiele uitstraling.

De Siemens SN23EW15BE bewijst dat een vaatwasser meer is dan alleen een huishoudelijk apparaat. Het is het stille wapen in de strijd tegen vieze vaat die ons dagelijks leven net dat beetje aangenamer maakt. Ondanks de kleine aandachtspunten, zorgt deze vaatwasser ervoor dat de vuile vaat niet langer een hoofdpijndossier hoeft te zijn. Met het gemak van goede was- en droogresultaten, geeft deze Siemens je zeker waar voor je geld.

Ontwerp en gebruiksgemak

Siemens sn23ew15be 5

De Siemens SN23EW15BE vaatwasser valt direct op door het strakke ontwerp en de intuïtieve bediening. Deze vrijstaand model is een echte aanwinst voor de keuken, niet alleen door zijn uiterlijk maar ook door de gebruiksvriendelijkheid. Liefhebbers van een minimalistische stijl zullen waarderen hoe deze machine naadloos aansluit bij de rest van de keukenapparatuur.

Laten we eens een duik nemen in de wereld van het gebruiksgemak dat dit model biedt:

 • Verschillende programma’s: met zes te kiezen opties kun je altijd het ideale programma vinden voor jouw specifieke vaat.

 • Home Connect app: biedt extra assistentie voor de keuze van het juiste programma.

 • VarioSpeedPlus functie: voor wanneer je die vaat extra snel klaar wilt hebben.

 • Intensieve zone: speciaal voor die lastig schoon te krijgen pannen.

Natuurlijk, geen enkel toestel is zonder kleine kanttekeningen. Het bedieningspaneel kan wat lastig te zien zijn in een donker hoekje, iets om rekening mee te houden bij het inrichten van jouw keuken. Ook het contrast van de interne rekken zou beter kunnen, vooral als je keuken niet de beste verlichting heeft. Het zijn kleine minpuntjes die je met enige aanpassingen prima kunt ondervangen.

Opvallend prettig is de verplaatsbaarheid van het bestekmandje en de goed lopende laden, wat het in- en uitruimen van de vaat een stuk aangenamer maakt. En de steunen zijn flexibel: je past de indeling van de vaatwasser eenvoudig aan, aan wat je op dat moment wilt schoonmaken. Het apparaat voelt door deze details zeker solide aan.

Niet te vergeten, het lage geluidsniveau is ook een enorme plus. Het maakt deze vaatwasser tot een stille helper in de keuken. Zo kun je ’s avonds ontspannen zonder overstemd te worden door het geluid van sproeiend water of ronddraaiende mechaniek.

Hoewel de Eco-programma’s wat lang kunnen duren, is het mooie dat ze wel beduidend zuiniger zijn in gebruik, besparend op zowel water als energie.

Als we naar de wat minder positieve kanten kijken, daagt de bediening via de app sommigen uit. Toch kan dit vaak eenvoudig opgelost worden door even de tijd te nemen om de functionaliteiten goed door te nemen. En hoewel sommige gebruikers de LED-indicatielampjes liever in een andere kleur hadden gezien is dit iets persoonlijks en doet het niet af aan de prestatie van het apparaat.

Al met al is de Siemens SN23EW15BE vaatwasser een keukenapparaat dat gebruiksvriendelijkheid en stijl moeiteloos combineert. De kleine nadelen worden ruimschoots goedgemaakt door de efficiëntie en handigheid die het naar dagelijks gebruik brengt. Voor wie een betrouwbare vaatwasser zoekt die doet wat hij moet doen zonder al te veel poespas, is dit een prima keuze.