De Miele H 7140 BM: Een goede, praktige combi oven (2023)

Onze ervaring met de Miele H 7140 BM combi oven: een krachtig apparaat met praktische bediening.
Auteur

Jeroen van der Laan

Publicatiedatum

4 december 2023

Inleiding

Miele h 7140 bm 1

Zoek je een nieuwe combi-oven en ben je benieuwd of de Miele H 7140 BM het snijden van het brood waard is? Lees dan verder. We bekijken deze Miele oven eens kritisch: van installatiegemak en design tot gebruikservaring, en natuurlijk wat je nou echt krijgt voor die stevige prijs. Een ding is zeker, deze Miele lijkt op papier een prima maatje voor in de keuken, maar laten we ’m eens aan de tand voelen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
RAM DDR5 Memory Speed 6400 MHz
Wireless Type 802.11a/b/g/n/ac, 802.11ax Brand ASUS
Series ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Item model number ROG STRIX B650-A GAMING WIFI
Voltage 12 Volts Manufacturer ASUS
ASIN B0BHMW8R6S

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Miele h 7140 bm 8 Miele h 7140 bm 3 Miele h 7140 bm 14 Miele h 7140 bm 17 Miele h 7140 bm 12 Miele h 7140 bm 6

Ontwerp en Installatiegemak

Miele h 7140 bm 2

Direct uit de doos springt het strakke design van de Miele H 7140 BM in het oog. Dit apparaat, dat perfect in het stramien van moderne keukenapparatuur past, combineert functionaliteit met esthetiek. Het matte roestvrijstaal en de glanzende zwarte afwerking vormen een luxueus contrast dat velen zullen waarderen.

De installatie verliep opmerkelijk soepel. Zelfs voor diegenen onder ons zonder twee rechterhanden, bleek de montage gemakkelijker dan verwacht. Het product past keurig in een nis van 56-56,8 cm breed en 45-45,2 cm hoog, wat overeenkomt met standaard inbouwmaten. Miele heeft het ons simpel gemaakt met een duidelijke handleiding en een praktische inbouwkit. Bijkomend voordeel: de oude oven wordt gratis retour genomen, wat een hoop gesjouw scheelt.

De kenmerken van de H 7140 BM zijn indrukwekkend:

 • Inhoud van 43 liter: ruimte genoeg voor grote ovenschalen.

 • Inbouwmodel: past naadloos in moderne keukens.

 • Gelijkmatige verwarming zonder draaiplateau: ideaal voor die familieporties lasagne.

 • Gebruiksgemak: helder display en stil in gebruik.

 • Softclose en softopen deur: een detail dat luxe uitstraalt.

Ondanks dat de bediening aanvankelijk enige gewenning vergt, is het allesbehalve een dealbreaker. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de korte gewenningsperiode. Een klein minpunt kan zijn dat het display wat vingerafdrukgevoelig is, maar dat houdt het paneel niet minder stijlvol, en een zachte doek doet wonderen.

Het interieur van de oven, hoewel niet de grootste op de markt, biedt een forse capaciteit voor de meeste culinaire activiteiten. De hoogte kan wellicht een aandachtspunt zijn voor het bereiden van omvangrijke gerechten, maar gemiddeld genomen voldoet de grootte ruimschoots.

Op technisch gebied zie je dat Miele de zaken grondig heeft aangepakt. De snelheid waarmee de oven opwarmt en het gemak waarmee je tussen de zeven vermogensstanden wisselt, zijn het vermelden waard. Voor klein huishoudelijk ongemak, zoals een korte ontdooitijd of het gelimiteerd gebruik van het rooster - niet bij magnetronfunctie - zijn gemakkelijk alternatieven te vinden.

Een interessante toevoeging is de mogelijkheid om bij het plaatsen van de oven de elektriciteitssnoer af te koppelen, wat de installatie aanzienlijk flexibeler maakt. Dit soort doordachte details benadrukken de Duitse degelijkheid waar Miele om bekend staat.

Hoewel Miele bekendstaat als een premiummerk met dito prijskaartje, levert de H 7140 BM waar voor zijn geld. De combinatie van een eenvoudige installatie, aanlokkelijk ontwerp en solide bouwkwaliteit maakt deze oven een waardevolle toevoeging aan iedere keuken. Het product mag dan een hoger prijskaartje hebben, de investering is verantwoord in de vorm van langdurige tevredenheid.

In deze handomdraai heb je dus een overzicht gekregen van de installatie en het design van de Miele H 7140 BM: een stijlvolle, betrouwbare combi-oven die met minimale inspanning een centrale plek in je keuken inneemt. Kleine kanttekeningen daargelaten is het een toestel dat zijn mannetje staat in de wereld van moderne keukenapparatuur.

Gebruikerservaring en Functionaliteiten

Miele h 7140 bm 3

Met de Miele H 7140 BM haal je een ware alleskunner in huis. Deze combi magnetron is een betrouwbare toevoeging voor iedere keuken. Maar wat maakt dit apparaat nu zo bijzonder? Laten we eens kijken naar de ervaringen van gebruikers en de functionaliteiten die het te bieden heeft.

Gebruikerservaringen geven vaak het meest complete beeld van een product. Eén ding is duidelijk: de Miele H 7140 BM stelt niet teleur op het gebied van prestaties. Het feit dat deze oven gelijkmatig kan verwarmen zonder draaiplateau zorgt voor een flexibele binnenruimte. Grote lasagneschotels of een ovenschaal vol met knapperige ovenbroodjes passen moeiteloos.

Hier zijn enkele punten die gebruikers waarderen:

 • Stille werking: Niemand zit te wachten op een lawaaierige keuken.

 • Goede binnenverlichting: Je ziet precies hoe je maaltijd het ervan afbrengt.

 • Gebruiksgemak: Installatie en bediening zijn zo gepiept, ook voor beginners.

 • Overzichtelijk display: De bediening kan even wennen zijn, maar is wel duidelijk.

Een ander aspect waarop het toestel goed scoort, is de muchtdoortate die het biedt. Met zeven vermogensstanden en een minimale temperatuur van 30 °C tot een maximale hitte van 250 °C, kun je slow-cooken, bakken en opwarmen zonder problemen. De ontdooifunctie is ook een handige toevoeging voor wie vergeet het vlees uit de vriezer te halen.

Maar laten we eerlijk zijn, geen enkel product is perfect. Sommige gebruikers vinden de vele functies enigszins ingewikkeld. Het kost wat tijd om hieraan te wennen. Ook is er een lichte teleurstelling over de WiFi-connectiviteit, wat een beetje een gimmick lijkt te zijn - leuk voor technologieliefhebbers maar niet essentieel.

De duurzaamheid van het product wordt hoog ingeschat; een kenmerk dat we verwachten van Miele. Het is echter aan te merken dat de prijs aan de hoge kant ligt, al relativeren veel gebruikers dit door te wijzen op de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Afgezien van deze kleine puntjes van kritiek, zijn de reviews doorspekt met termen als ‘tevreden’ en ‘prestaties’. Het apparaat levert keer op keer, of het nu gaat om het gelijkmatig bakken van een taart of het snel opwarmen van restjes. Het snelle voorverwarmen is ook een duidelijk pluspunt.

Functionaliteiten zijn waar de Miele H 7140 BM echt schittert. Het aanbod van standen en instellingen is rijkelijk en biedt voor ieder wat wils. Of je nu ervaren bent in de keuken of een beginner, je vindt snel je weg. De temperatuur wordt consequent gehouden, wat cruciaal is voor consistent kookresultaat.

De PerfectClean coating is nog een detail dat veel waardering krijgt. Eenvoudigweg een veeg met een doek is vaak voldoende om de ovenruimte weer te laten fonkelen. Ook de zachte deur die stilletjes opent en sluit, draagt bij aan de luxe ervaring.

Wat kan er nu geconcludeerd worden? De Miele H 7140 BM is een topkeuze voor wie kwaliteit en veelzijdigheid hoog in het vaandel draagt. Het betreft hier een hoogwaardig product dat zijn algemene verwachtingen waarmaakt. Het heeft wel wat aandachtspunten, maar die worden vaak overschaduwd door alle positieve eigenschappen.

Reiniging en Onderhoud

Miele h 7140 bm 4

Als kers op de taart van keukenapparaten biedt de Miele H 7140 BM combi-oven een fantastisch toonbeeld van gemakkelijk en efficiënt reinigen en onderhouden. Laten we de zaken eens op een rijtje zetten en kijken waarom deze Miele niet alleen blinkt in prestaties maar ook uitblinkt in onderhoud:

PerfectClean coating: Deze speciale laag in de ovenruimte maakt het schoonvegen van vetspatten en etensresten tot kinderspel. Roestvrijstaal interieur: Het RVS interieur gaat langer mee en is eenvoudig te onderhouden met een zachte doek en wat mild schoonmaakmiddel. Uitneembare ovendeur: Het wegnemen van de deur maakt het schoonmaken van die lastig te bereiken hoekjes mogelijk zonder dat je in rare bochten hoeft te wringen.

Een oven die moeilijk schoon te maken is, kan een echte domper zijn op het kookplezier. Gelukkig erkent Miele het belang van onderhoudsgemak en heeft men dit goed voor ogen gehouden bij het ontwerp van de Miele H 7140 BM. De PerfectClean coating is echt een uitkomst; waar je bij andere ovens moet schrobben en poetsen, volstaat bij deze Miele vaak een eenvoudig veegje met een vochtige doek.

Maar let op, geen enkele oven blijft sprankelend zonder enige inspanning. Een klein minpuntje kan zijn dat bij intensief gebruik de coating wellicht eens een meer grondige reiniging nodig heeft. Maar laten we eerlijk zijn, dat blijft hoe dan ook aanzienlijk minder werk dan bij een oven zonder deze handige extra.

Het interieur van roestvrijstaal draagt ook bij aan het onderhoudsgemak. Vlekken en spetters hebben niet veel kans om zich te hechten aan het gladde oppervlak, wat regelmatig een sopje vrijwel onnodig maakt. Althans, gebeurt er een klein ongelukje tijdens het koken, dan is het meestal met een natte doek zo weer netjes.

Een toegevoegde luxe, die zeker het vermelden waard is, is de soft-close en soft-open deur, die de impact vermindert en daarmee eventuele schade op lange termijn voorkomt – een klein maar fijn detail dat eveneens het verschil maakt.

Ondanks deze voordelen, mag je niet vergeten dat ook accessoires zoals het rooster en de glasplaat aandacht nodig hebben. Deze kunnen gelukkig eenvoudig verwijderd worden voor een schoonmaakbeurt. Houd er echter rekening mee dat je het rooster niet moet gebruiken in de magnetronstand - een detail dat echter snel went.

De Miele H 7140 BM scoort hoog op onderhoudsvriendelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Het is duidelijk dat dit apparaat ontworpen is met de bedoeling om het leven makkelijker te maken, niet alleen door zijn kook- en bakprestaties maar ook door het minimaliseren van de schoonmaaktijd na het koken. Hoewel de prijs voor sommigen aan de hoge kant kan lijken, compenseert het reinigingsgemak dit nadeel voor een groot deel. Zoals bij veel high-end apparaten krijg je waar voor je geld, en met de Miele H 7140 BM betekent dit minder tijd besteden aan schoonmaken en meer tijd genieten van heerlijke maaltijden.

Connectiviteit en App Bediening

Miele h 7140 bm 5

In de huidige tijd, waarin slimme technologieën steeds meer gewoon worden in onze keukens, valt de Miele H 7140 BM positief op dankzij zijn draadloze connectiviteit en app bediening. Dit maakt het mogelijk om je oven vanaf afstand te bedienen – een functie die vooral handig is als we het druk hebben of het huis even moeten verlaten.

De Miele@Home app brengt een nieuwe laag van gemak naar de keukenervaring. Met enkele eenvoudige stappen koppel je jouw apparaat aan de app. De functies via deze app zijn weliswaar beperkt, maar de kernmogelijkheden zoals het controleren van de resterende bereidingstijd, het aanpassen van de temperatuur en het ontvangen van notificaties zodra je gerecht klaar is, zijn goed uitgedacht en functioneel.

Laten we kijken naar de voordelen van dit systeem:

 • Gemak: Stel de oven in vanuit elke kamer in je huis of zelfs buitenshuis.

 • Controle: Ontvang updates over de bereidingsstatus van je gerechten.

 • Veiligheid: Krijg een waarschuwing als je vergeten bent de oven uit te zetten.

Het is wel belangrijk te vermelden dat je voor de veiligheid niet zomaar een bakprogramma kunt starten via de app; dit moet nog altijd bij het apparaat zelf. Hierdoor kan je niet zomaar even de oven aanzetten op weg naar huis. De app is meer als een digitale assistent die je helpt om je bereidingsproces te monitoren en bij te sturen.

Hoewel de app-integratie een leuke bijkomstigheid is, willen sommigen meer uitgebreide bedieningsmogelijkheden zien. Op dit moment zijn er beperkte vooraf geprogrammeerde recepten en programma’s beschikbaar in de app. Dit betekent dat je misschien toch iets meer handmatige instellingen moet doen dan je zou willen. Ook het instellen van de WiFi-connectie vereist dat je locatieservices moet toestaan, wat voor sommige gebruikers een drempel kan zijn.

Een ander klein nadeeltje dat gebruikers hebben gemerkt is dat vingerafdrukken zichtbaar kunnen zijn op het vlakke bedieningspaneel, hoewel dit paneel juist door zijn ontwerp ook weer makkelijk schoon te maken is. Over het algemeen blijkt het bedieningspaneel gebruiksvriendelijk te zijn en bijdraagt aan een strakke look van het apparaat. Voor hen die belang hechten aan een strakke en schone keukenlook, is de Miele G 7110 SC BRWS AutoDos vaatwasser een ideale aanvulling op moderne huishoudelijke apparatuur.

De Miele H 7140 BM is dus een moderne keukenhulp die verbindt met je digitale leven. Voor wie waarde hecht aan connectiviteit en een fan is van slimme huishoudelijke apparaten is deze combi oven een mooie aanwinst. Maar als je hoopt op een keukenrevolutie waarbij je vanuit de supermarkt je oven alvast voorverwarmt, is dit (nog) niet het apparaat dat deze droom verwezenlijkt. Toch heeft Miele met deze technologische integratie laten zien waar de toekomst van thuis koken heen kan gaan, en het is een solide stap in de richting van volledige smart home-integratie. De praktische WiFi-functie en het gebruiksgemak van de app zijn niet te negeren pluspunten die, ondanks kleine beperkingen, veel consumenten zullen aanspreken in hun dagelijkse kookroutines.

Prijs en Waardeverhouding

Miele h 7140 bm 6

Wanneer je de investering maakt in een high-end keukenapparaat zoals de Miele H 7140 BM, is het altijd de vraag: rechtvaardigt de hogere prijs ook een betere waarde voor de gebruiker? Na een uitgebreide testperiode kan ik stellen dat deze combi-oven voor velen de investering zeker waard kan zijn.

De Miele H 7140 BM blinkt uit in zijn veelzijdigheid en het vermogen om consistent perfecte resultaten te leveren, zonder dat een draaiplateau nodig is. Dankzij de ruime inhoud van 43 liter en de gelijkmatige warmteverdeling tover je met gemak zowel kleine snacks als grote familiemaaltijden op tafel. Dat wordt ondersteund door positieve gebruikerservaringen die de stille werking en goede binnenverlichting prijzen.

Belangrijke kenmerken, die bijdragen aan de positieve prijs-kwaliteitverhouding, zijn:

 • Zeven vermogensstanden waardoor je van ontdooien tot het snel opwarmen van soep alles onder controle hebt.

 • Een minimale oventemperatuur van 30 graden Celsius, ideaal voor het langzaam garen van vlees.

 • Een maximale oventemperatuur van 250 graden Celsius voor de meest uiteenlopende bak- en kookwensen.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten die de perfecte score ietwat drukken. Zo wordt er melding gemaakt van een iets ingewikkelde bediening, hoewel dit voor de meeste gebruikers na enige gewenning geen belemmering vormt. Ook de WiFi-functies vallen voor sommigen tegen en de “duur” kanttekeningen zijn herkenbaar bij premium producten. Echter, deze aspecten lijken niet op te wegen tegen het totaalpakket dat Miele aanbiedt.

Het zit hem ook in de kleine detailvoordelen die op termijn het dagelijks gebruiksgemak flink verbeteren. Denk aan de zacht sluitende én zacht openende oven deur, de makkelijke reiniging dankzij de PerfectClean coating, en de kinderbeveiliging die voor gezinnen een must kan zijn. Daarnaast is een gebruiksvriendelijke vaatwasser onmisbaar in de keuken; ontdek de voordelen van de Miele G 7272 SC Vi met €150 korting.

Maar wat maakt deze oven nu echt het prijskaartje waard? Voor veel gebruikers is het simpelweg de combinatie van Duitse degelijkheid, een fraai design en de veelheid aan functies die deze oven biedt. Een oven die even goed is in het bakken van broodjes als het bereiden van een zondagse roast.

Samenvattend, de Miele H 7140 BM is een solide keuze voor wie verwacht dat zijn keukenapparatuur jarenlang, zonder problemen, topprestaties moet leveren. De oven staat symbool voor het principe ‘je krijgt waar je voor betaalt’ en in dit geval betekent dat een betrouwbare, veelzijdige en gebruiksvriendelijke keukenassistent die zijn hogere prijs terugverdient in de kwaliteit van de bereide gerechten en de duurzaamheid van het product. Zoals bij de meeste premium producten, geldt ook hier weer dat goedkoop uiteindelijk duurkoop kan zijn en dat investeren in kwaliteit op de lange termijn vaak loont.