Mijn nieuwe pastamachine: Marcato Atlas 150 (2023)

Mijn ervaring met de Marcato Atlas 150: een diepgaande review over het maken van verse pasta thuis.
Auteur
Affiliatie
Michiel Berends

Cartesium

Publicatiedatum

28 november 2023

Inleiding

Marcato atlas 150 pastamachine 6

Verse pasta maken thuis was nog nooit zo toegankelijk en stijlvol met de Marcato Atlas 150 Pastamachine. Deze machine belooft niet alleen de uitstraling van je keuken te verrijken, maar biedt ook een ongeëvenaarde gebruikservaring voor zowel de beginnende kok als de ervaren culinaire enthousiasteling. In deze recensie bespreken we de verschillende aspecten van de Marcato Atlas 150, van de eerste indrukken en het esthetische ontwerp tot de functionaliteit, gebruiksgemak en de kwaliteit die het merk Marcato met zich meebrengt.

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Marcato atlas 150 pastamachine 9 Marcato atlas 150 pastamachine 15 Marcato atlas 150 pastamachine 16 Marcato atlas 150 pastamachine 13 Marcato atlas 150 pastamachine 11 Marcato atlas 150 pastamachine 20 Marcato atlas 150 pastamachine 18 Marcato atlas 150 pastamachine 19 Marcato atlas 150 pastamachine 6 Marcato atlas 150 pastamachine 4

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Merk Marcato Kleur chroom
Materiaal Staal Vaatwasser veilig Nee
Product breedte 20 cm Product hoogte 13 cm
Product lengte 20 cm Product gewicht 2600 g

Eerste Indrukken en Esthetiek

Marcato atlas 150 pastamachine 1

Bij het uitpakken van de Marcato Atlas 150 Pastamachine valt meteen de stijlvolle en elegante verschijning op. Deze prachtige machine belichaamt Italiaanse finesse en vakmanschap en voegt met zijn chroomafwerking een vleugje klassieke charme toe aan de keuken. Vooral de warmrode tinten gemengd met koper maken dat deze machine zich onderscheidt van de traditionele RVS apparaten. De esthetiek spreekt direct tot de verbeelding; het is bijna een kunstwerk op zich dat lekkernijen produceert.

Hier zijn enkele opvallende pluspunten van het design:

 • De glanzende chroomafwerking, die de machine een luxueuze uitstraling geeft.

 • De beschikbaarheid van de machine in verschillende kleuren, waardoor hij naadloos aansluit bij uw keukeninterieur.

 • De compacte vormgeving, waardoor de pastamachine niet te veel ruimte inneemt op het aanrecht.

Dit model van Marcato, bekend om zijn hoogwaardige keukenaccessoires, draagt het authentieke ‘Made in Italy’ keurmerk. Het voegt ook een gevoel van authenticiteit toe aan het pasta maakproces. Naast het aantrekkelijke uiterlijk biedt de machine de mogelijkheid om drie verschillende pastavormen te creëren: lasagne, fettuccine en tagliolini, waarmee het essentieel gereedschap voor de echte pasta-enthousiasteling aanbiedt.

Met een gewicht rond de 3 kilogram voelt de Marcato Atlas 150 stevig aan zonder overweldigend zwaar te zijn. Handig is dat de machine wordt geleverd met een klem, zodat het veilig en gemakkelijk aan een tafel bevestigd kan worden, wat de stabiliteit tijdens het gebruik verhoogt. En hoewel de maximale dikte van het aanrechtblad waar de klem op past een punt van overweging is, is het gewicht van de pastamachine genoeg om er zonder veel moeite mee te kunnen werken.

Een aspect dat echt indruk maakt, is de gebruiksvriendelijkheid. De bediening is handmatig, waardoor je als gebruiker volledige controle hebt over het pastamaakproces. Dit gaat gepaard met een 10-standen knop, waarmee je uiterst nauwkeurig de dikte van je pastavellen instelt. Deze feature is bijzonder aantrekkelijk omdat het zelfs beginners in staat stelt om te experimenteren met verschillende pasta diktes en consistencies.

Voor iemand die net is begonnen met het maken van verse pasta, maken de volgende aspecten deze pastamachine bijzonder aantrekkelijk:

 • Esthetiek: Niet alleen een keukeninstrument, maar ook een aanvulling op je interieur.

 • Gebruikerservaring: Soepele handmatige bediening met logische en eenvoudige instellingen.

 • Veelzijdigheid: Met de mogelijkheid om verschillende pastaformaten te maken.

In combinatie met het pastamachine kookboek, dat vol staat met handige tips en smakelijke recepten, maakt de Marcato Atlas 150 een fantastische indruk. Het lijkt erop dat dit apparaat het bereiden van pasta transformeert van slechts een maaltijd naar een creatieve en bevredigende activiteit waaraan zelfs kinderen plezier kunnen beleven.

Of de machine nu aangeschaft wordt om esthetische redenen, vanwege het vertrouwen in het merk Marcato, of simpelweg omdat het maken van heerlijke, zelfgemaakte pasta een levensdoel is geworden – de Marcato Atlas 150 Pastamachine belooft een trouw keukenmaatje te zijn dat zowel de smaakpapillen als het oog streelt.

Functionaliteit en Gebruikservaring

Marcato atlas 150 pastamachine 2

De Marcato Atlas 150 pastamachine is een ware uitkomst voor liefhebbers van verse pasta. De functionaliteit en gebruikerservaring van dit apparaat staan garant voor vele uren kookplezier. Hier enkele hoogtepunten:

 • Eenvoudig instelbare dikte: met de 10-standen knop aanpasbaar van 4,8mm tot 0,6mm.

 • Drie pasta vormen: lasagne, fettuccine en tagliolini te maken zonder extra opzetstukken.

 • Solide handklem: waarmee de machine stevig aan het keukenblad bevestigd kan worden.

 • Gebruiksgemak: voor het maken van consistent goede pasta.

Zodra je deze pastamachine in huis haalt, wordt de charme van het zelf pasta maken onderdeel van je dagelijkse routine. Het is een fluitje van een cent om te wisselen tussen de verschillende diktes en formaten, zodat je met gemak voor iedere gelegenheid de perfecte pasta draait. Of je nu hunkert naar lasagnebladen met voldoende bite of delicate tagliolini, de Marcato levert het.

Het gebruik van de machine voelt intuïtief voor zowel beginners als doorgewinterde pastamakers. De hendel past perfect en draait soepel, wat bijdraagt aan een plezierige handmatige pasta-ervaring. Het uitrollen van het deeg voor lasagnevellen wordt een simpele taak met resultaten die je gasten zullen verbazen.

Daarnaast leent de Atlas 150 zich uitstekend voor het maken van pasta samen met kinderen. Lekker kneden, draaien en genieten van het resultaat maakt het een leuke activiteit voor de hele familie. Denk wel aan adequaat toezicht om de veiligheid te waarborgen.

De stabiliteit van de machine is iets wat veel gebruikers prijzen. Waar sommige pastamachines de neiging hebben om te verschuiven of onstabiel te voelen, daar staat de Marcato Atlas 150 als een huis op het aanrecht. En, hoewel de breedte van het keukenblad een punt van aandacht kan zijn voor de bevestigingsklem, is dit vaak met een beetje creativiteit op te lossen.

Het belangrijkste aan een pastamachine is uiteraard de kwaliteit van de pasta die het produceert. Op dit punt stelt de Atlas 150 niet teleur. De texturen van de pasta zijn authentiek; ze absorberen de saus goed en hebben een voortreffelijke ‘bite’ na het koken. Het is niet verrassend dat deze machine wordt beschouwd als een essentieel item voor iedereen die zijn pastagerechten serieus neemt.

Anderzijds is het ook fijn dat de machine een lust voor het oog is. De glanzende chroomafwerking voegt een vleugje stijl toe aan je keuken. Hoewel esthetiek voor sommigen misschien bijzaak is, is het toch mooi meegenomen wanneer je keukenapparatuur naast functioneel ook een bepaalde elegantie uitstraalt.

De Marcato Atlas 150 bewijst keer op keer dat zelfgemaakte pasta niet alleen overheerlijk kan zijn, maar ook een vreugdevol en bevredigend proces. Het voegt waarde toe aan de keuken van elke pasta-enthousiast. Voor degenen die het gelukkige eigenaarschap overwegen, wees voorbereid op vele avonden gevuld met de heerlijke geuren en smaken van Italië - allemaal in het comfort van je eigen keuken.

Kwaliteit en Duurzaamheid

Marcato atlas 150 pastamachine 3

De Marcato Atlas 150 Pastamachine staat bekend om zijn uitmuntende kwaliteit en duurzaamheid. Dit Italiaanse design is het toonbeeld van perfectie in de wereld van keukenapparatuur en een must-have voor liefhebbers van verse pasta. Wat direct opvalt aan deze machine is het gebruik van hoogwaardig verchroomd staal, wat niet alleen zorgt voor een esthetisch aangename look, maar ook bijdraagt aan de levensduur van het product.

Met een geschiedenis van meer dan 80 jaar aan expertise, laat Marcato zien dat zij weten wat kwaliteit inhoudt. Dit weerspiegelt zich in diverse aspecten van de Atlas 150:

 • Stevigheid en Stabiliteit: Het product weegt een solide 2600 gram, wat zorgt voor een stabiele basis tijdens het pasta maken.

 • Eenvoudige Bediening: De handmatige bediening met 10 verschillende standen voor pastadiktes toont de doordachte vormgeving.

 • Duurzaamheid: De gepatenteerde rollers zijn ontworpen om geen metalen reststoffen achter te laten op het deeg, een garantie voor veiligheid en hygiëne.

 • Fabrieksgarantie: Een termijn van 5 jaar die het vertrouwen van de fabrikant in zijn product benadrukt.

De afwerking van de machine is werkelijk oogverblindend en samen met de handige klem die meegeleverd wordt om de machine vast te maken aan een tafel, is dit een toestel dat zowel praktisch als elegant is.

De Marcato Atlas 150 laat gebruikers genieten van het maken van pasta in drie klassieke vormen: lasagne, fettuccine (6mm) en tagliolini (1,5mm). Liefhebbers kunnen bevestigen dat de textuur en stevigheid van zelfgemaakte pasta een niveau hoger ligt dan die van de supermarkt variant. Niet alleen is dit proces van verse pasta maken met de Atlas 150 een lust voor het oog, maar ook de resultaten spreken voor zich.

Wanneer men spreekt over de duurzaamheid, komt ook het onderwerp ‘reparaties’ vaak naar voren. Gelukkig heeft de Marcato Atlas 150 een “Carry-in” reparatietype en zijn er uitzonderingen mogelijk in overleg met de fabrikant, wat wijst op uitstekende klantenservice.

Een kleine opsomming van de unieke eigenschappen van deze pastamachine:

 • Strak Italiaans design met functionaliteit die de tand des tijds weerstaat.
 • Breed scala aan instelmogelijkheden voor de perfecte pastadikte.
 • Vervaardigd uit hoogwaardig verchroomd staal, gekend om zijn lange levensduur.
 • Geleverd met een stevige klem om de machine tijdens gebruik vast te zetten.

Ook is er aan gedacht dat niet iedere keuken hetzelfde is. De machine wordt namelijk standaard geleverd met een Nederlandse gebruiksaanwijzing, iets wat bij andere Marcato machines niet altijd het geval is. Het is een detail dat het gemak en plezier verhoogt voor Nederlandse gebruikers.

Wat betreft het uiterlijk en kleurenpalet waarin de machine beschikbaar is: deze sluiten naadloos aan bij de meeste keukenstijlen, waardoor de pasta maker niet alleen een tool is, maar ook onderdeel van het interieur wordt.

Verder is het belangrijk te noemen dat investeringen in kwaliteit zich altijd terugbetalen. Gebruikers die de overstap maken van een goedkoper model naar de Marcato Atlas 150 merken het verschil in zowel gebruiksgemak als eindproduct. Waar andere machines moeite hebben met consistente dikte en gladheid, levert de Marcato consistent topprestaties.

Het is deze combinatie van traditioneel vakmanschap, modern design en gebruiksvriendelijkheid die de Marcato Atlas 150 Pastamachine tot een waardevolle toevoeging maakt voor elke kok die de kunst van het pastamaken beoefent. En met de voorbeeldige klantenservice en garantievoorwaarden die Marcato biedt, is dit een aankoop waar men nog jarenlang van kan genieten.

Schoonmaakgemak en Onderhoud

Marcato atlas 150 pastamachine 4

Een van de belangrijkste aspecten van keukenapparatuur is het gemak van schoonmaken en onderhoud, zeker wanneer het gaat om een product dat wordt gebruikt voor de bereiding van verse producten zoals pasta. Gebruikers van de Marcato Atlas 150 Pastamachine zijn hierover uitermate positief, wat aanzienlijk bijdraagt aan het gebruiksgemak en daarmee het plezier van het zelf maken van pasta.

De schoonmaakprocedure van de Marcato Atlas 150 is simpel en doeltreffend, wat de pastamachine een uitstekende keuze maakt voor zowel beginnende pasta-enthousiastelingen als voor diegenen die al vaker met het pastawalsje in de weer zijn geweest. Hieronder volgt een opsomming van de schoonmaakvoordelen:

 • Gebruik van kwast en droge doek: De machine is eenvoudig te reinigen met een kwastje of een droge doek, waardoor eventuele deegresten moeiteloos verwijderd kunnen worden.

 • Geen water nodig: Het advies is om de machine niet te reinigen met water, wat de zorg voor roestvorming wegneemt en de levensduur van het apparaat ten goede komt.

 • Niet geschikt voor vaatwasser: Het feit dat de machine niet vaatwasserbestendig is, lijkt in eerste instantie een minpunt, maar is juist een teken van de kwaliteitsmaterialen die gebruikt zijn. Dit vereist met de hand schoonmaken, wat weer zorgt voor een zorgvuldigere en aangepaste reiniging.

Ook het onderhoud van de Marcato 150 is aanzienlijk simpel gehouden. Het robuuste staal waar de machine van gemaakt is, houdt in dat gebruikers kunnen rekenen op een lange levensduur bij juist gebruik. Het is van belang dat gebruikers ervoor zorgen dat er geen zout aan het pastadeeg wordt toegevoegd voordat het door de machine gaat, omdat zout op termijn het metaal kan aantasten. Dit onderstreept wederom dat mate van onderhoud mede afhankelijk is van de wijze waarop men met de machine omgaat.

De gepatenteerde rollers zorgen ervoor dat er, naast een optimale ervaring bij het pastamaken, ook een geruststelling geboden wordt wat betreft de hygiëne van het proces. Metaalresten in je deeg zijn immers geen smakelijk vooruitzicht, iets waar gebruikers absoluut geen zorgen over hoeven te hebben bij dit apparaat.

Door de afwezigheid van complexe hoekjes en gaatjes waarin vuil zich kan verschansen, is de machine niet alleen een genot om te gebruiken maar ook om te onderhouden. Het handige klemmechanisme draagt hier ook aan bij; de machine wordt stevig aan de tafel bevestigd tijdens het gebruik, maar kan vervolgens eenvoudig worden losgehaald om schoongemaakt te worden.

Kortom, de Marcato Atlas 150 staat niet alleen garant voor een soepele pastamaakervaring, maar ook voor een net zo soepele schoonmaak- en onderhoudservaring. Een musthave voor de thuischef die kwaliteit en hygiëne hoog in het vaandel heeft staan en het belang inziet van goed onderhoud voor zowel de veiligheid van de voedselbereiding, als voor behoud van het product zelf. Het heldere en toegankelijke schoonmaak- en onderhoudsproces van de Marcato Atlas 150 pastamachine maakt het dan ook een investering die het plezier in keuken zeker verhoogt.

Accessoires en Extra Kenmerken

Marcato atlas 150 pastamachine 5

Na het uitproberen van de Marcato Atlas 150 Pastamachine, ben ik ervan overtuigd dat accessoires en extra kenmerken een belangrijke rol spelen bij het opwaarderen van de kookervaring. Deze machine is een heuse verrijking voor de keuken met zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde komt voort uit de volgende kenmerken:

 • Verwisselbare Kop: Hiermee kan men eenvoudig wisselen tussen verschillende soorten pasta, van lasagne tot fettuccine en tagliolini.

 • 10-standen Knop: Met deze functie is het mogelijk om de dikte van de pasta nauwkeurig aan te passen, van dik tot zeer dun.

 • Klem: Om de pastamachine veilig en stabiel te gebruiken, wordt deze geleverd met een klem waarmee je hem vastzet aan een tafel of aanrecht.

 • Gepatenteerde Rollers: Deze zorgen ervoor dat het deeg soepel rolt en garanderen dat er geen metalen reststoffen achterblijven.

De talloze positieve ervaringen die ik heb gelezen en zelf heb ondervonden, onderstrepen de eenvoud waarmee unieke pastagerechten gecreëerd kunnen worden. Bij de ontvangst van het pakket viel mij direct de stevige bouwkwaliteit op. Een dergelijk apparaat belooft niet alleen gebruiksgemak, maar werkt ook nog eens als een esthetische toevoeging aan de keuken door de keurige chroom/alu afwerking.

In aanvulling op het basistoestel, kunnen de volgende accessoires de ervaring verder personaliseren en uitbreiden:

 • Diverse Opszetstukken: Voor het maken van nog meer verschillende soorten pasta.

 • Pastadroogrek: Ideaal voor het drogen van lange pastaslierten.

Een ander aspect dat indruk maakt, is dat de machine gebruik maakt van een handmatige bediening. Hierdoor krijgt men het authentieke gevoel van het pasta maken, waarbij u zelf de controle behoudt over de dikte en textuur van het deeg. De duidelijke taalhandleiding zorgt voor de nodige ondersteuning en vermijdt eventuele verwarring bij het in gebruik nemen van de machine.

De Marcato Atlas 150 Presteert uitstekend voor zowel beginnende pasta-liefhebbers als de meer ervaren keukenprinsen- en prinsessen. Het laat zich makkelijk instellen, en zelfs een pasta-perfectionist zou tevreden zijn met het eindresultaat. Men heeft slechts een vleugje creativiteit en een handvol ingrediënten nodig om de heerlijkste pasta’s voort te brengen.

Bij deze pastamachine is het belangrijk te vermelden dat geen water gebruikt mag worden bij schoonmaken. Dit kleine onderhoudsdetail bewijst de authenticiteit en traditionele benadering van het maken van pasta, zoals het al jaren in Italiaanse huishoudens gaat.

Tot slot, de vijfjarige fabrieksgarantie spreekt boekdelen over de betrouwbaarheid en het vertrouwen dat Marcato heeft in zijn producten. Een investering in een Marcato is dan ook een investering in een lange termijn culinaire partner.

Mocht je eraan denken om je eigen pastamachine aan te schaffen, dan biedt de Marcato Atlas 150 een compleet pakket dat esthetisch mooi is en uitmuntende prestaties levert. ‘Buon appetito’ met je zelfgemaakte pasta’s!