Mijn bakpartner: De KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey (2023)

Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey.
Auteur
Affiliatie
Elsemieke van der Laan

Cartesium

Publicatiedatum

5 december 2023

Inleiding

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 1

De KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey staat te boek als een toppertje voor de thuisbakker. In deze recensie nemen we de mixer onder de loep: wat maakt ’m zo bijzonder, waar let je op en krijg je waar voor je geld? We checken het ontwerp, gebruiksvriendelijkheid en natuurlijk of het apparaat je beslag wel goed aanpakt.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Bereidingsfuncties Kloppen, Kneden, Mixen Vermogen prestatie Krachtig
Inhoud 4,8 l Grootte bereiding Middelgrote bereidingen
Softstart Ja Bereidingsfuncties Kloppen, Kneden, Mixen
Vermogen prestatie Krachtig Inhoud 4,8 l
Grootte bereiding Middelgrote bereidingen Softstart Ja
Artikelnummer 878603 Fabrikantcode 5KSM175PSEHY

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 14 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 8 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 9 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 2 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 1 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 5 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 7 Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 16

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 2

De KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey is een echte eyecatcher in menig keuken met zijn aantrekkelijke design en robuuste bouwkwaliteit. Dit model, uitgevoerd in een warme honingtint, combineert stijl met functionaliteit en vormt de droom van elke thuisbakker.

Belangrijkste designkenmerken:

 • Tijdloos ontwerp: De mixer heeft een klassieke uitstraling die in vrijwel elke keuken past.

 • Kleur: De Honing kleur voegt een vleugje warmte toe aan de keuken.

 • Kantelbare kop: Handig voor het eenvoudig wisselen van deeghaken.

 • Materiaalkeuze: Zoals we gewend zijn van KitchenAid, is de bouwkwaliteit uitmuntend, met een volledig metalen constructie.

Deze mixer is niet alleen een lust voor het oog maar ook een toonbeeld van degelijkheid. Het gebruik van duurzame materialen zoals metaal voor de behuizing en roestvrijstaal voor de mengkommen, draagt bij aan een lange levensduur. De mixer staat stevig op het aanrecht dankzij de antislipvoetjes, zelfs bij het aanpakken van zwaardere deegsoorten.

Een klein puntje van kritiek is misschien het gewicht. Met een fors gewicht van 10,4 kg is het niet het meest praktische apparaat om te verplaatsen. Dit onderstreept echter de robuustheid en zorgt voor stabiliteit tijdens het mengen. Een ander minpunt voor sommigen kan zijn dat niet alle meegeleverde accessoires vaatwasserbestendig zijn. Dat betekent iets meer werk met de handwas, maar gezien de kwaliteit van de resultaten is dat een kleine concessie.

Een gebruiker meldde moeilijkheden met het verwerken van brooddeeg, wat leidde tot piepen en deeg dat aan de zijkant van de kom bleef kleven. Het is echter belangrijk op te merken dat de KitchenAid overwegend positieve feedback heeft ontvangen voor de verwerking van deeg. Dit soort uitdagingen kunnen vaak worden aangepakt door de deegconsistentie aan te passen of door een beetje meer tijd te nemen om de machine correct af te stellen.

De KitchenAid Artisan 5KSM175PSEHY Honey is zeker geen budgetaankoop, maar de uiterst positieve ontvangst en lof voor het ontwerp rechtvaardigen de prijs voor velen.

Samenvattend:

 • Uitstekende bouwkwaliteit en ontwerp.

 • Stijlvol toevoeging aan de keukeninrichting met de Honey kleur.

 • Gemakkelijk in het gebruik dankzij de kantelbare kop.

 • Stevig en stabiel, zelfs met zwaarder deeg, maar wel aan de zware kant om te verzetten.

 • Niet alle hulpstukken kunnen in de vaatwasser; een kleine afweging voor deze kwaliteit.

Deze KitchenAid is meer dan alleen een keukenmachine; het is een investering in jarenlang bakplezier met degelijkheid die je mag verwachten van een premium merk. Het ontwerp en de bouwkwaliteit zijn van dien aard dat de mixer niet enkel zijn taken verricht, maar ook bijdraagt aan de esthetiek van de ruimte waar koken en bakken centraal staat.

Gebruiksgemak en Functionaliteit

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 3

Wanneer je de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey voor het eerst gebruikt, valt direct op hoeveel gemak dit apparaat in de keuken brengt. De mixer is intuïtief in gebruik; van het instellen van de snelheid tot het verwisselen van de verschillende hulpstukken, alles voelt logisch en toegankelijk aan zelfs voor de onervaren bakker.

Laten we beginnen met de gebruiksvriendelijkheid:

 • Softstart-functie: Hiermee begint de mixer langzaam wat knoeien voorkomt.

 • Tilt-head design: Met een simpele beweging tilt de kop omhoog, waardoor je makkelijk de kom en hulpstukken kunt verwisselen.

 • Antislipvoetjes: Deze zorgen ervoor dat de mixer stevig op het aanrecht blijft staan.

 • Vaatwasserbestendige kom: Scheelt weer tijd met schoonmaken na de bakpret.

De veelzijdigheid van het apparaat komt naar voren in de diverse bereidingsfuncties; of je nu slagroom klopt, een deeg kneedt of ingrediënten mixt, de consistentie en textuur zijn keer op keer van topkwaliteit. Dit zorgt voor geweldige resultaten, of je nu een doorgewinterde thuisbakker bent of nog je eerste stappen zet in de bakwereld. Voor degenen die van vers gebakken brood houden, is mijn favoriete broodbackmachine: Panasonic SD-YR2550SXE een perfecte aanvulling op elke bakroutine.

Echter, zoals bij elk apparaat zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. Sommige gebruikers ervaren dat de machine moeite kan hebben met zeer zware degen, al is dit niet de regel. De krachtige 300 watt motor moet doorgaans zware degen aankunnen, maar het lijkt erop dat sommige gebruikers niet tevreden zijn over de verwerking van zwaarder brooddeeg. Toch is dit vaak een kwestie van de juiste techniek en gewenning aan het apparaat, want vele andere gebruikers prijzen juist de moeiteloze manier waarop de KitchenAid Artisan zwaar deeg kneedt.

Een ander klein minpuntje kan zijn dat de spatdeksel soms wat losjes op de kom lijkt te liggen. Dit weerhoudt het niet van functioneren, maar enige zorgvuldigheid is geboden als je geen bloemwolk boven je mixer wilt hebben hangen.

Ondanks deze kleine puntjes van kritiek, blijft de KitchenAid Artisan Mixer een favoriet onder thuisbakkers. Zijn stabiliteit en robuustheid zijn echt iets waar je op kunt vertrouwen, waarmee zowel de gebruiksveiligheid als het gebruiksgemak worden bevorderd. Dit maakt van elke baksessie een aangename ervaring, waarbij het apparaat je als een betrouwbare partner bijstaat.

Bovendien is de meegeleverde tweede mengkom bijzonder handig. Je kunt moeiteloos wisselen tussen taken zonder dat je tussentijds hoeft af te wassen, wat bij groot bakwerk zeer welkom is. Door de mooie, metalen uitstraling, voegt de mixer ook esthetisch gezien wat toe aan je keuken, wat bijdraagt aan de algemene gebruikerservaring.

Kortom, de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey is een krachtig keukenapparaat dat het bakken van een appeltaart of het bereiden van een vers brood verandert in een plezierige en minder arbeidsintensieve activiteit. Zijn intuïtieve bediening, stabiliteit en prima resultaten maken het tot een geliefde hulp in vele keukens, waarbij de minder kanten, zoals het soms wat onstabiele deegverwerking en de losliggende spatdeksel, in de praktijk vaak verwaarloosbaar blijken of goed te managen zijn. Met de KitchenAid Artisan Mixer op je aanrechtblad wordt bakken een fluitje van een cent.

Prestaties en Vermogen

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 4

Als je de keuken inloopt zie je ’m al staan: de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey. Dit krachtige beestje kan met zijn 300 watt motor moeiteloos door het zwaarste deeg heen, alsof het niets is. Zelfs het kneden van brood, dat voor veel mixers een zware opgave is, doet deze KitchenAid zonder te zweten. Met de kop van de mixer die je eenvoudig kunt kantelen, wissel je in een handomdraai van kneedhaak naar garde, ideaal voor als je van bakken een meerdaagse marathon wilt maken.

Echter, laten we niet vergeten dat zelfs de sterkste helden hun kryptoniet hebben. Zo meldt een enkele gebruiker dat het maken van zeer zacht wit brooddeeg soms een uitdaging kan zijn, met deeg dat aan de zijkanten klimt. Maar laten we wel wezen, met een paar kleine aanpassingen en een beetje gewenning lijken deze kleine minpunten snel verleden tijd.

Laten we de prestaties van de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey in een lijstje zetten:

 • Krachtige prestaties: 300 watt motor die moeiteloos zware deegtaken aankan.

 • Veelzijdig in gebruik: Kloppen, kneden, mixen; het apparaat draait er zijn hand niet voor om.

 • Inhoud van de kom: Een ruime 4,8 liter, voldoende voor middelgrote bereidingen.

 • Kantelbare kop: Gemakkelijk hulpmiddelen wisselen en de kom verwijderen.

Deze mixer is een absolute kampioen op het gebied van kracht en vermogen. Met maar liefst 10 snelheidsinstellingen heb je de volledige controle over elk mengproces. Bovendien is de softstart een waardevolle eigenschap die ervoor zorgt dat je niet meteen een wolk van bloem in je gezicht krijgt wanneer je de mixer aanzet.

Een punt dat we echter niet kunnen negeren, is de prijs. Het is onmiskenbaar dat de KitchenAid aan de prijzige kant is, maar veel ervaren bakfanaten zullen beamen dat investeren in kwaliteit op de lange termijn lonend is. Daarnaast is deze mixer niet alleen functioneel, maar met zijn oranje kleur ook een sieraad op je aanrecht.

Verder wordt deze mixer geleverd met twee mengkommen, zodat je voor verschillende recepten niet tussendoor hoeft af te wassen. En de antispatdeksel, hoewel soms een beetje wankel, doet zijn best om je aanrecht schoon te houden.

Voor sommigen kan het gewicht en de grootte van het apparaat een nadeelpunt zijn, aangezien de mixer zijn plek claimt en niet zomaar opzij geschoven wordt. Aan de andere kant zorgt dit ook voor een stabiele en solide machine, die niet danst op je aanrecht bij het kneden van zwaar deeg.

Al met al laat de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey met zijn indrukwekkend vermogen en superieure prestaties de harten van velen sneller kloppen. Kleinere ongemakken worden overschaduwd door de consistente en betrouwbare functies die het apparaat biedt. Een trouwe bakpartner voor hen die keer op keer het beste resultaat op tafel willen zetten.

Accessoires en Uitbreidingsmogelijkheden

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 5

De KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey is een veelzijdige compagnon voor elke thuischef die graag zijn of haar bakvaardigheden op de proef stelt. De toegevoegde waarde schuilt uiteraard niet alleen in de basisfuncties van de machine, maar des te meer in de uitgebreide waaier aan accessoires en uitbreidingsmogelijkheden.

Uniek aan dit model: je ontvangt niet één, maar twee mengkommen. Dit scheelt aanzienlijk in de afwas als je meerdere bereidingen achter elkaar wilt uitvoeren. Daarnaast is de mixer voorzien van een antispatdeksel dat een schone werkomgeving waarborgt.

Deze Artisan Mixer wordt standaard uitgerust met:

 • Een extra mengkom

 • Een flexi-klopper met een siliconenrand die zorgt dat alles goed gemengd wordt

 • Een garde, kneedhaak en menghaak, die je gemakkelijk kunt verwisselen

Een absoluut pluspunt is de compatibiliteit met een groot assortiment aan optionele opzetstukken. Je zou deze bijna als LEGO voor volwassenen kunnen zien; ze transformeren je mixer moeiteloos van een deegkoning tot een veelzijdige alleskunner. Denk aan een:

 • Vleesmolen

 • Pastaroller en -snijder

 • Groentensnijder

 • En nog veel meer

Het is waar dat deze accessoires vaak een extra investering vragen. Echter, de kwaliteit en duurzaamheid van deze opzetstukken zijn zodanig dat ze de initiële kosten meer dan rechtvaardigen. En voor de enthousiaste kok bieden deze uitbreidingen een zee van nieuwe culinaire avonturen.

Nu op naar de nadelen. Want hoewel de uitstraling van de KitchenAid nagenoeg vlekkeloos mag heten, ligt er soms een uitdaging in het werken met zwaarder deeg. Volgens sommige gebruikers lijkt de machine het moeilijk te hebben met bijvoorbeeld brooddeeg. Dit is een punt om rekening mee te houden; al blijft het relatief gezien een krachtpatser voor de overgrote meerderheid van recepten.

Het uitvoeren van een simpel onderhoud aan de machine behoort ook tot de orde van de dag. Hoewel het grootste deel van de meegeleverde accessoires vaatwasserbestendig is, geldt dit niet voor allemaal. Een kleine domper wellicht, maar eentje die in de praktijk snel vergeten is gezien de prestaties van deze mixer.

Als we het over stabiliteit hebben, dan staat deze KitchenAid als een huis. De antislipvoetjes verzekeren dat de mixer zelfs bij het krachtigste kneedwerk niet over het aanrecht danst.

In conclusie, deze KitchenAid Artisan Mixer is een aanwinst voor wie van bakken houdt en graag inzet op veelzijdigheid en uitbreiding. De prijs kan een struikelblok vormen, maar gezien het scala aan mogelijkheden en de levensduur van het apparaat, is dit een investering die zich op termijn terugbetaalt. Gewapend met de juiste tools en accessoires wordt elk bakproject een fluitje van een cent. En dat, beste thuisbakkers, is waar het bij de KitchenAid allemaal om draait.

Prijs-kwaliteitverhouding en Conclusie

Kitchenaid artisan 5ksm175 honey mixer 6

De KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey is met zijn uiterlijk en functionaliteiten de droom van elke thuisbakker. Het oranje design geeft een vrolijke toets aan de keuken en het apparaat bewijst zich als een echte multitasker voor allerlei bakprojecten. Maar, zoals een goed recept komt ook deze mixer met een aantal belangrijke ingrediënten die je moet overwegen:

 • Duurzaamheid: Met een metaalconstructie en roestvrijstalen mengkommen voelt de KitchenAid robuust en solide aan.

 • Veelzijdigheid: De mixer wordt geleverd met meerdere opzetstukken en er is een groot assortiment beschikbaar voor allerlei bereidingen.

 • Stabiliteit: Deze machine staat als een huis, zelfs tijdens het kneden van stevig brooddeeg.

Maar houd rekening met de volgende punten:

 • Prijs: De aanschafwaarde ligt aan de hoge kant, maar dit wordt gecompenseerd door de kwaliteit en levensduur.

 • Gewicht: Met 10,4 kg is het geen lichtgewicht, wat opbergen of verplaatsen soms lastig kan maken.

De prijs-kwaliteitverhouding van de KitchenAid Artisan Mixer is bij eerste indruk wellicht een hindernis. Toch, als we de levensduur, prestaties, en de vijf jaar garantie in ogenschouw nemen, wordt het een investering die zich op lange termijn uitbetaalt. Gebruikers ervaringen tonen aan dat zowel zwaar deeg als luchtig beslag geen uitdaging vormt voor dit apparaat. De 300 watt motor is misschien misleidend als je naar rauwe vermogenscijfers kijkt, maar in de praktijk blijkt deze meer dan voldoende krachtig.

Een terugkerende lofzang is de stabiele werking: hij trilt en wandelt niet over het aanrecht, wat vaak een irritatiepunt kan zijn bij andere keukenmachines. Een nadeel dat naar voren komt is dat sommige gebruikers het merken dat de mixer het zwaarder kan hebben met extreem stijf brooddeeg. Desalniettemin is dit vaak meer een kwestie van het wennen aan de capaciteiten van de machine en het juist afstemmen van de te gebruiken hoeveelheid deeg in overeenstemming met de handleiding.

Over het geheel genomen zijn gebruikers zeer tevreden over hun aankoop – van de vlekkeloze werking tot het design dat in geen enkele keuken misstaat. De mixer wordt ook geprezen vanwege het gebruiksgemak en de tijdsbesparing die hij oplevert.

Het is duidelijk dat de KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PSEHY Honey een ster is in de keuken. Voor fervente bakkers die op zoek zijn naar een duurzame, veelzijdige en stijlvolle keukenhulp is dit apparaat zonder twijfel een zeer aan te raden keuze. Het is niet enkel een machine, maar een partner in de kunst van het bakken; een die belooft om zowel het aanrecht als je bakkunsten naar een hoger niveau te tillen.