Nieuwe combi-oven getest: Bosch CMG636BS2 (2023)

Bosch CMG636BS2 recensie: een combi-oven die ontworpen is voor gemak en veelzijdigheid in de keuken.
Auteur
Affiliatie
Margriet Reker

Cartesium

Publicatiedatum

4 december 2023

Inleiding

Bosch cmg636bs2 compact oven 1

De Bosch CMG636BS2 is een combi-oven met slimme snufjes die er ook nog eens chique uitziet. Dit apparaat belooft koken een stuk makkelijker en plezieriger te maken. In deze recensies gaan wij op alles dieper in.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Combi oven
Inhoud 45 l Maximale oventemperatuur 300 °C
Magnetronfunctie Ja Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Combi oven Inhoud 45 l
Maximale oventemperatuur 300 °C Magnetronfunctie Ja
Artikelnummer 786393 Fabrikantcode CMG636BS2

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch cmg636bs2 compact oven 2 Bosch cmg636bs2 compact oven 6 Bosch cmg636bs2 compact oven 8

Ontwerp en Gebruikersgemak

Bosch cmg636bs2 compact oven 2

Als je kijkt naar het design van de Bosch CMG636BS2, dan valt meteen op hoe strak en modern deze combi oven oogt. Het zilveren kleuraccent en het heldere display geven een luxe uitstraling, die in nagenoeg elke keuken een upgrade zou zijn. Maar niet alleen het aanzien van de oven is belangrijk, ook het gebruikersgemak staat hoog in het vaandel, en dat laat Bosch met dit model duidelijk zien.

Hoewel de oven met zijn touchscreen bediening en het bedieningswiel meteen een gevoel van moderne technologie geeft, zijn er gebruikers die aangeven dat het reageren soms wat stroef kan gaan. Gelukkig is dit met de nodige gewenning en een tikkeltje vocht op je vinger al snel geen punt van ergernis meer. Bovendien, wanneer je het wiel eenmaal gewend bent, is het een fluitje van een cent.

De soft close deur van de oven is een subtiele luxe die je niet wist dat je nodig had, totdat je het ervaart. Geen harde klappen meer wanneer de deur onverhoopt uit je handen glipt; het sluit zachtjes en zorgt voor een duurzaam gebruik van je apparaat.

Laten we even wat essentiële punten op een rijtje zetten:

 • Strak en modern design

 • Luxe uitstraling met zilverkleur en helder display

 • Touchscreen bediening

 • Soft close deur die zacht sluit

Echter, het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Gebruikers hebben ervaren dat de magnetronfunctie wat langzamer opwarmt met een 600W vermogen. Dit is relatief laag in vergelijking met standaard magnetrons. Hier staat echter tegenover dat de oven snel op temperatuur is en dat de warmte erg gelijkmatig wordt verdeeld, wat resulteert in perfect gebakken gerechten.

Wat ook door gebruikers wordt gemeld, is dat de oven veel lucht aan de voorkant uitblaast tijdens gebruik van de magnetron. Afhankelijk van de inrichting van je keuken, kan dit als hinderlijk worden ervaren. Maar wees gerust, dit is simpelweg het koelsysteem dat zijn werk doet om ervoor te zorgen dat jouw Bosch oven op topniveau blijft presteren.

De interne afmetingen van de Bosch CMG636BS2 resulteren in een ruime 45 liter inhoud, wat meer dan voldoende is voor de bereiding van grotere gerechten. Handig voor als je een feestmaal bereidt of gewoon veel tegelijkertijd wilt bakken.

En hoe zit het met de bediening? De meeste gebruikers vinden de oven intuïtief en makkelijk in gebruik, maar het kan even duren voordat je doorhebt hoe je bij alle functies komt. Eenmaal vertrouwd, is de bediening echter een eitje.

Als je puur kijkt naar het ontwerp en gebruikersgemak, dan levert Bosch met de CMG636BS2 een solide en doordacht apparaat af, waarbij de voordelen zwaar wegen tegen de paar puntjes van kritiek. Het biedt zowel esthetische voldoening als gebruiksvriendelijke interactie, een ware aanwinst voor wie zowel schoonheid als functionaliteit in de keuken hoog in het vaandel heeft staan.

Functionaliteiten en Programma’s

Bosch cmg636bs2 compact oven 3

In de keuken is de Bosch CMG636BS2 combi oven het toonbeeld van veelzijdigheid en gemak. Met meer dan 12 bereidingssystemen tot je beschikking wordt koken een ware ontdekkingstocht. Of je nu zin hebt in een knapperige pizza of een zacht gegaarde zalm, deze oven biedt je een wereld aan mogelijkheden.

 • Turbo hetelucht voor een gelijkmatige warmteverdeling

 • Gelijktijdige boven- en onderwarmte voor perfecte traditionele baksels

 • 4D hete lucht voor flexibiliteit in het plaatsen van je gerechten

 • Grillfunctie voor een krokant korstje

 • Magnetronfunctie die je helpt met snel gerechten opwarmen

 • Pizzastand voor de liefhebbers van een steenoven-effect

De Assist-functie neemt je bij de hand; selecteer je gerecht en deze slimme oven berekent de perfecte instellingen voor je. Een zegen voor de dagen waarop je gewoonweg niet wilt nadenken over temperaturen en tijden. Een kanttekening is dat je, ondanks de handigheid van automatische programma’s, soms te maken kunt hebben met een ietwat tragere reactie van het menu.

Zijn je gerechten eenmaal aan het bakken, braden of grillen, dan kun je rekenen op een snelle voorverwarming en een resultaat dat aan de verwachtingen voldoet. Eten komt gelijkmatig warm en smakelijk uit deze oven. Toch blaast het apparaat bij gebruik van de magnetron veel warme lucht aan de voorkant uit, wat onprettig kan zijn afhankelijk van de plaatsing in je keuken.

Met een maximale oventemperatuur van 300 °C heb je behoorlijk wat power in handen, wat zorgt voor uitstekende bakresultaten. De variatie in bakfuncties en de automatische kookprogramma’s tillen je culinaire experimenten naar een hoger niveau. Iets minder indrukwekkend is het vermogen van de magnetronfunctie, die met 600 watt aan de lagere kant is, wat meer tijd vergt voor sommige gerechten.

Het gebruik van de combi oven wordt ook vergemakkelijkt dankzij de intuïtieve bediening via het touchscreen. Desondanks kan de draairing soms wat weerstand bieden, wat de ervaring met het aanpassen van instellingen enigszins kan frustreren. Maar geen zorgen, met een beetje oefening en gewenning vinden je vingers al snel hun weg.

Voor de liefhebbers van design is deze Bosch oven een lust voor het oog. Het strakke zilveren uiterlijk past in elke moderne keuken en de horizontaal openende deur met softclose mechanisme zorgt voor een luxe gevoel iedere keer dat je de oven gebruikt.

Hoewel dit multifunctionele keukenapparaat de klus klaart, is het wel belangrijk aandacht te schenken aan details zoals het correct plaatsen van de draaischijf voor de magnetronfunctie en het feit dat er geen telescopische rails zijn voor het gemakkelijker verwijderen van bakplaten.

In het kort, de Bosch CMG636BS2 is een ware kameraad in de keuken voor wie houdt van diversiteit in kooktechnieken, gecombineerd met het gemak van moderne technologie. De beperkingen zijn aanwezig maar doen geen afbreuk aan de overvloed aan voordelen die dit apparaat te bieden heeft.

Installatie en Inbouwgemak

Bosch cmg636bs2 compact oven jgozlj3nyzy

Bij de keuze voor een nieuwe oven spelen installatiegemak en inbouwmogelijkheden een belangrijke rol. De Bosch CMG636BS2 compacte inbouwoven maakt direct indruk door de beloofde eenvoud van het plaatsen binnen de moderne keuken. Dit komt mede dankzij zijn

 • compatibiliteit met zowel IKEA METOD als FAKTUM keukensystemen,
 • uniforme nismaten (56-56,8 cm breed en 45-45,5 cm hoog),
 • en de meegeleverde stroomkabel en installatiemateriaal.

Het is een zorg minder wetende dat je je niet hoeft te verdiepen in complexe inbouwinstructies of technische uitdagingen. Bovendien, met de toevoeging dat bij defecten er thuisafhandeling mogelijk is, geeft Bosch hiermee een geruststellende boodschap af.

Toch, ondanks het inbouwgemak, melden gebruikers soms dat de oven iets te groot kan zijn voor de beoogde nis. Hiermee wordt direct een relatief kleine hobbel op de weg naar tevredenheid aangetoond. Het advies luidt: dubbelcheck de nismaten alvorens de aankoop te finaliseren, zodat je niet met ongewenste verrassingen geconfronteerd wordt.

Wat installatie betreft, is het een kwestie van de oven plaatsen, aansluiten en klaar. De heldere installatiehandleiding laat zien hoe ongecompliceerd het proces kan zijn. Een keer geïnstalleerd, wordt duidelijk dat de CMG636BS2 geruisloos zijn plek inneemt in je keuken en opvalt door zijn moderne zilveren design, waarmee het niet alleen een keukenapparaat is, maar ook onderdeel wordt van het keukendecor.

Echter, waar veel gebruikers spreken over een ‘fluitje van een cent’ voor wat betreft de installatie, kan de ervaring met de bediening soms ten koste gaan van het algemene gebruiksgemak. Meer specifiek, de draaiknop en touch display kunnen reactief verschillen en vergen een gewenningsproces. Deze feedback wordt echter vaak opgevangen door de vele praktische mogelijkheden die de oven biedt, waaronder een scala aan automatische programma’s die een diversiteit aan gerechten met gemak aanpakken.

Het is duidelijk dat Bosch zich richt op een naadloze integratie in het huishouden en het inbouwgemak is hier getuige van. Gebruikerservaringen benadrukken een snelle opwarmtijd en een zachte, zacht sluitende deur die extra gebruiksgemak bieden. Wel kan de oven tijdelijk het keukentafereel met warme lucht domineren door de voorzijde warme lucht uit te blazen tijdens intensief gebruik, zoals bij de magnetronfunctie.

Al met al kan gezegd worden dat de Bosch CMG636BS2 een solide keuze is als het om de inbouw en installatie gaat. Een eenvoudige, doordachte oven met wat relativerende minpunten die over het algemeen in de schaduw staan van de krachtige en veelzijdige functies die het apparaat rijk is. In het dagelijks leven betekent dit dat je de oven snel in gebruik kunt nemen en bijna direct kunt starten met het bereiden van je favoriete gerechten, zonder gedoe. Een beetje oefening met de bediening en je hebt een trouwe keukenhulp aan je zijde.

Reiniging en Onderhoud

Bosch cmg636bs2 compact oven kkpok26navr

Reiniging en Onderhoud van de Bosch CMG636BS2 combi-oven is verrassend eenvoudig en past helemaal in het drukke huishouden van vandaag. Met de veelheid aan kookopties en de mogelijkheden die deze oven biedt, zou je verwachten dat het schoonhouden een flinke klus is. Maar niets is minder waar; de oven is ontworpen om gebruikersgemak naar een hoger niveau te tillen.

Voordelen van zelfreinigende katalytische wanden:

 • Vuil en vet worden tijdens het bakproces absorbeerd en verbrand, waardoor het schoonmaakwerk daarna beduidend minder is.

 • Je hoeft niet met chemische middelen aan de slag; de oven doet de zware schoonmaakwerkzaamheden zelf.

 • Geen uren meer boenen achtergebleven resten, waarmee u tijd overhoudt voor andere activiteiten of gewoon om te ontspannen.

Natuurlijk is er nog wel een beetje handmatige reiniging nodig, maar dit beperkt zich tot het afnemen van de gladde oppervlakten en het schoonmaken van de accessoires zoals het rooster en de braadslede. Sommige gebruikers ervaren het schoonmaakgemak als een relatief punt; de oven blijft niet altijd vlekvrij en vet kan zich op hardnekkige plekken nog wel eens ophopen. Hierdoor kan een extra schoonmaakbeurt soms nodig zijn, maar dat is over het algemeen een uitzondering en niet de regel.

Een punt van aandacht is de ventilator, die aan de voorkant veel lucht uitblaast. Afhankelijk van de plaatsing in de keuken kan dit als hinderlijk ervaren worden, en zou het bijvoorbeeld stof sneller naar binnen kunnen zuigen, wat uiteraard consequenties heeft voor zowel onderhoud als hygiëne.

De uitneembare ovendeur biedt nog een extra pluspunt als het op schoonmaken aankomt. Het maakt het bereik binnenin de oven een stuk toegankelijker. Samen met de binnenverlichting die een goed zicht geeft op de binnenkant, is het bijhouden van een schone oven een fluitje van een cent.

Ondanks dat deze sectie zich richt op het reinigen en onderhouden, is het onmogelijk om niet even kort te vermelden dat de oven ook qua gebruiksgemak hoog scoort. Een snelle opwarming en een gelijkmatige verdeling van warmte zorgen ervoor dat vervelende schoonmaakklusjes als gevolg van ongelijk gaar geworden gerechten niet voorkomen.

De kinderbeveiliging is ook een handige toevoeging voor huishoudens met kleine nieuwsgierige aagjes. Veiligheid en onderhoud gaan hier hand in hand; geen onverwachte vingerafdrukken of erger, ongelukken, omdat de oven beschermd is tegen onbedoeld gebruik.

De Bosch CMG636BS2 bewijst dat functionaliteit en eenvoud niet ten koste hoeven te gaan van elkaar. Waar de oven een breed scala aan kookmogelijkheden biedt, blijft het onderhoud praktisch en gestroomlijnd – maximaal genieten met minimaal gedoe. Het is uiteraard aan iedere gebruiker om periodiek even de status van de binnenkant te checken en indien nodig een doekje over de gladde oppervlakten te halen. Deze combi-oven is niet alleen een krachtige hulp in de keuken, maar ook een onderhoudsvriendelijke partner voor lekker én schoon koken.

Algemene Bevindingen en Tips

Bosch cmg636bs2 compact oven nq304bbvwol

De Bosch CMG636BS2 staat bekend als een veelzijdige hulp in de moderne keuken. Het is een ware multitasker die dankzij zijn 12 bereidingssystemen geen enkel gerecht uit de weg gaat. Of het nu gaat om het bakken van een knapperige pizza of het grillen van een sappige kip, deze combi oven doet het allemaal met verve. En met de automatische assist wordt het koken bijna kinderspel: het apparaat stelt de instellingen zélf af op het gekozen gerecht. Zo zorgt hij aan het eind van het bakproces voor die perfect goudbruine korst op je lasagne door de grillfunctie slim in te zetten.

Enkele opvallende voordelen van de Bosch CMG636BS2:

 • Snel voorverwarmen, waardoor lange wachttijden tot het verleden behoren.

 • Een stille werking, wat bijdraagt aan een prettige kookervaring.

 • De assist-functie is een technologisch snufje dat voor elke thuiskok een handig hulpmiddel is.

 • Reinigingsgemak door de katalytische wanden is een ander sterk punt.

Toch heeft ook deze combi oven een paar punten die wat aandacht behoeven. Hij heeft de neiging om aan de voorkant aardig wat lucht uit te blazen, wat in een kleinere keuken als onprettig ervaren kan worden. Ook blijkt dat de draaischijf soms wat kieskeurig reageert, wat even wennen is in gebruik. Daarnaast moet je bij de magnetronfunctie rekening houden met een vermogen van 600 watt, wat langer kan duren bij het opwarmen van bepaalde gerechten. Maar deze kanttekeningen vallen in het niet bij de efficiëntie en veelzijdigheid van het apparaat.

De combi oven heeft een A+-energielabel, wat betekent dat het apparaat zuinig omspringt met energie; een prettige bijkomstigheid voor zowel het milieu als de portemonnee. Bovendien is de CMG636BS2 met een inhoud van 45 liter ruim genoeg voor het bereiden van maaltijden voor het hele gezin. Dankzij het strakke ontwerp en zilverkleurige afwerking past hij ook nog eens naadloos in vrijwel iedere keukeninrichting.

Afsluitend kunnen we zeggen dat de Bosch CMG636BS2 een betrouwbare en multifunctionele keukenmaatje is die de verwachtingen waarmaakt. Het apparaat biedt gemak en culinaire veelzijdigheid op een manier die past bij de snelle en vaak hectische levensstijl van vandaag. Ondanks een paar kleine verbeterpunten, levert deze combi oven consistent goede prestaties en bereikt hij zonder moeite een plek in het hart (en de keuken) van menig thuiskok.