De Samsung Neo QLED 55QN85C: haarscherp beeld en meeslepend geluid (2023)

Recensie: haarscherpe beelden en prachtig geluid met de Samsung Neo QLED 55QN85C.
Auteur
Affiliatie
Pieter van der Laan

Cartesium

Publicatiedatum

7 december 2023

Inleiding

Samsung 55qn85c neo qled

De Samsung Neo QLED 55QN85C uitgekomen in 2023 belooft een hoop: van haarscherp beeld tot slimme functies die je kijkervaring verrijken. In deze review gaan we dieper op alles in en oordelen we of het apparaat de verwachtingen waarmaakt.

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Samsung 55qn85c neo qled 36 Samsung 55qn85c neo qled 20 Samsung 55qn85c neo qled 18 Samsung 55qn85c neo qled 1 Samsung 55qn85c neo qled 48 Samsung 55qn85c neo qled 14 Samsung 55qn85c neo qled 15

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 55 inch Aanbevolen kijkafstand tot tv 2 - 4 meter
Beeldkwaliteit Zeer goed Smart platform Tizen
Verversingssnelheid 100 Hz Schermdiagonaal 55 inch
Aanbevolen kijkafstand tot tv 2 - 4 meter Beeldkwaliteit Zeer goed
Smart platform Tizen Verversingssnelheid 100 Hz
Artikelnummer 924815 Fabrikantcode QE55QN85CATXXN

Beeldkwaliteit en Contrast

Samsung 55qn85c neo qled 2

Als je op zoek bent naar een TV die je kijkervaring naar een hoger niveau tilt, dan is de Samsung Neo QLED 55QN85C (2023) zeker het overwegen waard. Zijn beeldkwaliteit is ronduit indrukwekkend te noemen, met dank aan de geavanceerde technologieën die Samsung heeft ingezet. De pluspunten van deze TV komen goed tot hun recht in dagelijks gebruik:

 • Diep zwart en heldere witwaarden door de Mini-LED technologie

 • Een breed kleurenspectrum dankzij het 10 bit scherm

 • Air Slim Design dat niet alleen functioneel is, maar ook stijlvol

Als je voor het eerst een serie of film op deze TV kijkt, zul je meteen het verschil merken. Donkere scènes die vaak in andere schermen verloren gaan in een grijze waas, zijn nu echt zwart zonder details te verliezen. Bij heldere beelden word je bijna verblind door de intensiteit die deze TV kan leveren, wat bijdraagt aan een meer meeslepende kijkervaring.

Een klein nadeel is dat de TV niet over een draaibare voet beschikt. Dit kan onhandig zijn als je vaak je kijkhoek wilt aanpassen. Echter, gezien het slanke design van het scherm, is dit een compromis dat veel gebruikers wellicht voor lief nemen.

Het kleurbeheer van de 55QN85C is een ander hoogtepunt. Van levendig groen in de natuurdocumentaires tot de subtiele schakeringen in een donkere thriller; het scherm toont het allemaal zonder moeite. Zelfs voor de meest veeleisende kijker biedt deze TV een voldoening die je niet vaak tegenkomt.

Er is wat feedback over de instellingen van de TV; gebruikers geven aan dat de kleuren soms te fel kunnen zijn. Dit is echter een kwestie van persoonlijke voorkeur en kan eenvoudig aangepast worden in de instellingen van de TV. Het is slechts een kleine hobbel op de weg naar de optimale beeldervaring.

Ook opvallend is de manier waarop het geluid wordt aangepakt, hoewel dit meer in detail besproken zal worden in het ‘Geluidsbelevenis en Smart Functies’ gedeelte. Maar kortgezegd, met de Object Tracking Sound techniek en de ondersteuning van Dolby Atmos word je als kijker echt in de actie gezogen.

Een van de eerste dingen die je zult merken bij het aanzetten van de TV, is de snelheid waarmee alles laadt en reageert. Van zappen tussen zenders tot het navigeren door het slimme Tizen platform – alles werkt vlot en intuïtief.

De Samsung Neo QLED 55QN85C (2023) weet hoe het moet imponeren met zijn beeldkwaliteit en contrast. Hoewel je af en toe tegen kleine ongemakken zou kunnen aanlopen, zoals het aanpassen van kleurinstellingen of het ontbreken van een draaibare voet, zijn deze punten tijdelijk en relatief onbelangrijk in het licht van de overweldigende voordelen die deze TV biedt. Het is een topkeuze voor iedereen die zijn televisiekijken serieus neemt en op zoek is naar kwaliteit die je normaal alleen in de bioscoop zou verwachten.

Ontwerp en Gebruiksgemak

Samsung 55qn85c neo qled 3

De Samsung Neo QLED 55QN85C (2023) is meer dan een televisie; het is een centraal stuk moderne technologie dat een stevige brug slaat tussen design en functionaliteit. Met zijn Air Slim Design is de tv verrassend dun en vormt hij een elegante aanwinst voor elke woonkamer. Dit draagt zeker bij aan de algehele minimalistische esthetiek die tegenwoordig in trek is. Deze televisie misstaat niet op een stijlvol tv-meubel of aan de muur.

Echter, het gemis van een draaibare voet is een kleine smet op het gebruiksgemak. Dit houdt in dat voor degenen die graag vanuit verschillende hoeken in de kamer willen kijken, het verplaatsen niet zonder moeite gaat. Ondanks dit kleine ongemak wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen:

 • Air Slim Design maakt de tv een plaatje om te zien en makkelijk te plaatsen.

 • De intuïtieve ‘Smart Remote’ afstandsbediening past gemakkelijk in de hand en vereenvoudigt de bediening na een korte gewenningsperiode.

Bij het inrichten van de ruimte blijkt dit toestel een echt pronkstuk. Zo is het een fluitje van een cent om een avondje series kijken in te wisselen voor een gamenight, mede dankzij de gebruiksvriendelijke interface van het Tizen smart platform. De eenvoudig navigeerbare menu’s leiden je moeiteloos naar je favoriete content - of dat nu op Netflix is of via een van de vele andere beschikbare apps.

Het is duidelijk dat Samsung niet alleen focust op de visuele aspecten bij hun Neo QLED TVs. Het geluid is goed, hoewel sommigen het als aan de schelle kant kunnen ervaren. Echter, als men dit relatief kleine minpunt vergelijkt met de totaalervaring, blijft de balans overtuigend positief.

Laten we de bevindingen even op een rijtje zetten:

Pluspunten:

 • Slank en aantrekkelijk ontwerp.

 • Gebruiksvriendelijke afstandsbediening en smart platform.

 • Solide geluidskwaliteit.

 • Ondersteuning voor moderne technologieën zoals Dolby Atmos.

Minpunten:

 • Gebrek aan draaibare voet kan onhandig zijn.

 • Geluid zou voor sommigen schel kunnen klinken.

De Samsung Neo QLED 55QN85C (2023) laat zien dat televisiekijken meer is dan alleen een passieve activiteit; het is een ervaring die versterkt wordt door de kwaliteit en het ontwerp van het toestel. De alledaagse gebruiker zal de ongecompliceerde benadering van Samsung waarderen, waarmee ze doelgericht bouwen aan de toekomst van thuistentertainment. Het is duidelijk dat bij deze televisie niet alleen is nagedacht over het leveren van topkwaliteit beeld en geluid, maar dat er ook aanzienlijke aandacht is geschonken aan de esthetische integratie binnen het huis en aan het simpel houden van het dagelijks gebruik. Het resultaat is een product dat staat als een huis in de markt van high-end televisies.

Geluidsbelevenis en Smart Functies

Samsung 55qn85c neo qled 4

De Samsung 55QN85C Neo QLED neemt je mee op een audiovisueel spektakel. Vooral de geluidsbelevenis springt eruit, alsof je midden in de actie zit. Deze TV zet nieuwe standaarden met functionaliteiten die aansluiten bij hedendaags gebruik.

Met Dolby Atmos en Object Tracking Sound volgt het geluid naadloos de bewegingen op scherm. Daarbij zorgen zes ingebouwde speakers en een subwoofer voor een diepe en ruimtelijke geluidsweergave. De helikopter in je actiefilm vliegt letterlijk over je heen. Dit draagt aanzienlijk bij aan een meeslepende kijkervaring.

De smart functies via het Tizen platform maken deze televisie extra gebruiksvriendelijk:

 • Eenvoudige navigatie door de menu’s.
 • Ondersteuning voor populaire apps zoals Netflix en YouTube.
 • Integratie van AirPlay 2 voor moeiteloos streamen van Apple-apparaten.

Terwijl het bedieningsgemak voorop staat, zijn er soms kleine struikelblokken, zoals het wennen aan de afstandsbediening en het missen van een fysieke draaivoet. Echter, deze obstakels verbleken bij het gebruiksgenot dat je ervaart bij dagelijks gebruik.

Verbind je Samsung met je thuisnetwerk en de wereld van online content ligt aan je voeten. Stel je voor: je stem gebruiken om een komedie serie op te zetten of je favoriete playlist af te spelen, het gemak is bijna onwerkelijk.

We moeten er wel bij zeggen dat het toewijzen van een TV provider aan een HDMI-poort niet helemaal duidelijk is. Dit staat niet uitvoerig beschreven, wat voor verwarring kan zorgen bij de installatie. Maar eenmaal ingesteld, is schakelen tussen bronnen kinderspel.

Een aspect dat zorg vraagt is de geluidsconfiguratie. De voorgeprogrammeerde instellingen zijn niet altijd perfect afgesteld, wat kan resulteren in een schel geluid. Maar met een beetje geduld en fijnafstelling transformeer je je woonkamer in een thuisbioscoop.

Een beknopte handleiding zou hier ook bij helpen, maar deze ontbreekt helaas. Toch, als je eenmaal doorhebt hoe alles werkt, verhoogt het de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk. De prachtige beeld- en geluidskwaliteit maken ieder klein ongemak verwaarloosbaar.

Qua connectiviteit laat deze Samsung bijna niets te wensen over. Met Wifi, Bluetooth en ruime ondersteuning voor externe apparaten via HDMI 2.1 ben je helemaal toekomstbestendig.

De Samsung 55QN85C Neo QLED is een paradepaardje dat levensgrote beelden en geluiden met gemak de woonkamer in slingert. Kleinere ongemakken als een vaste voet en installatieproces raken al snel op de achtergrond bij het indrukwekkende totaalplaatje van smart functies en overweldigend geluid. Het is niet zomaar een televisie, het is de sleutel tot een ongekende multimediabeleving.

Installatie en Afstelling

Samsung 55qn85c neo qled 5

In de wereld van televisies kan de installatie en afstelling soms een heuse uitdaging vormen. Gelukkig maakt de Samsung Neo QLED 55QN85C het proces een stuk toegankelijker, hoewel met enkele hobbels op de weg.

Installatiegemak staat hoog in het vaandel bij deze Samsung Neo QLED. De Air Slim Design van de tv maakt hem verrassend slank, wat bijdraagt aan een vlotte plaatsing, ook al is een extra paar handen handig gezien het formaat van 55 inch. Zijn gewicht is met 17,2 kg beheersbaar, maar toch iets om rekening mee te houden.

Eenmaal degelijk op zijn plek gezet, doet het gebrek aan een draaibare voet zich voelen. Het ontbreken hiervan kan wat onhandigheid met zich meebrengen wanneer je je televisie wil richten naar een andere zitplaats in de woonkamer. Gelukkig zijn deze ergernissen relatief klein en verdwijnen ze snel naar de achtergrond zodra de televisie aangaat.

De eerste opstartprocedure presenteert een gebruiksvriendelijke ervaring, echter de handleiding laat wat te wensen over als het gaat om het toekennen van HDMI-poorten aan specifieke bronnen zoals je TV-decoder. Helder en duidelijk is anders, maar met wat geduld en gezond verstand kom je er wel uit.

De afstandsbediening heeft de potentie om te verwonderen. Dit staaltje van Samsungs ‘less is more’-filosofie vraagt misschien wat gewenning, maar eenmaal gewend, is het een intuïtief verlengstuk van je kijkervaring.

Hier zijn enkele praktijkervaringen bij het instellen van de Samsung 55QN85C:

 • De tv installeert vlot, maar let op het formaat tijdens het uitpakken en plaatsen.

 • Het menu is overzichtelijk, wat een snelle ingebruikname mogelijk maakt.

 • Het toekennen van apparaten aan HDMI-poorten kan voor wat verwarring zorgen.

 • Afstandsbediening is strak en modern maar vereist enige aanpassing.

Eenmaal geïnstalleerd, blijft het probleem met de HDMI-poorten niet hangen, en wordt je meegenomen in een gebruikservaring die de titel ‘neo’ waardig is. Het mooie is dat deze tv zich leent voor verschillende soorten gebruik; of je nu houdt van gamen, streamen, of gewoon een lazy avond voor de buis.

Qua instelling is het duidelijk dat Samsung met deze tv mikt op gebruiksgemak. Dankzij de ingebouwde lichtsensor past de tv zich aan aan de lichtomstandigheden in de ruimte, wat betekent dat je niet constant aan het aanpassen bent om de ideale kijkervaring te vinden.

Conclusie: de Samsung Neo QLED 55QN85C (2023) presenteert een solide basis voor je thuisvermaak, ondanks enkele kleine ongemakken bij de installatie en afstelling. Het design, de gebruiksvriendelijkheid en de uiteindelijke beeld- en geluidskwaliteit compenseren ruimschoots voor de initiële struikelblokken. Een tv die, eenmaal afgesteld, het middelpunt van je woonkamer wordt en een bioscoopervaring in huis brengt.