De LG OLED42C34LA: top beeldkwaliteit en gaming ervaring (2023)

Ons oordeel over de LG OLED42C34LA: uitmuntende beeldkwaliteit, ideaal voor gaming en rijk aan smart features.
Auteur
Affiliatie
Jesse Woerdsma

Cartesium

Publicatiedatum

4 december 2023

Inleiding

Lg oled42c3 1

Op zoek naar een nieuwe tv die de nieuwste features heeft wat betreft beeldkwaliteit en gaming? Dan is de LG OLED42C34LA wellicht een goede kandidaat. Dit bakbeest van een toestel pakt uit met features waar je u tegen zegt, en dat alles gehuld in een jasje dat niet misstaat in je woonkamer. We nemen de proef op de som en testen alles wat deze LG te bieden heeft: van oogstrelend design tot de nieuwste snufjes voor gamers.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 42 inch Aanbevolen kijkafstand tot tv 1,5 - 3 meter
Beeldkwaliteit Zeer goed Smart platform WebOS
Verversingssnelheid 100 Hz Schermdiagonaal 42 inch
Aanbevolen kijkafstand tot tv 1,5 - 3 meter Beeldkwaliteit Zeer goed
Smart platform WebOS Verversingssnelheid 100 Hz
Artikelnummer 923597 Fabrikantcode OLED42C34LA.AEU

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Lg oled42c3 41 Lg oled42c3 4 Lg oled42c3 25 Lg oled42c3 6 Lg oled42c3 27 Lg oled42c3 22 Lg oled42c3 14

Ontwerp en Installatiegemak

Lg oled42c3 2

Wanneer je een nieuwe televisie in huis haalt, wil je natuurlijk dat deze er niet alleen goed uitziet, maar ook zonder al te veel poespas kan worden geïnstalleerd. De LG OLED42C34LA scoort op beide fronten uitstekend. Het ontwerp is strak en modern, met een dun scherm en minimalistische randen. Het apparaat blendt, ongeacht de inrichting van je kamer, naadloos in het interieur zonder te overheersen. Dit is zeker prettig in wat kleinere ruimtes waar elke centimeter telt.

De installatie is een fluitje van een cent en dat is precies wat je wilt na de aankoop. Zonder zware gebruikshandleidingen door te spitten of diep in instellingen te moeten duiken, stel je deze tv binnen no-time in. Je wordt als het ware bij de hand genomen door de gebruiksvriendelijke interface, wat het instellen van wifi of het downloaden van apps heel gemakkelijk maakt.

Pluspunten van de LG OLED42C34LA:

 • Strak en slank design past in elk interieur.

 • Lichtgewicht, eenvoudig te verplaatsen of aan de muur te bevestigen.

 • Eenvoudige installatie, tv neemt je stap voor stap mee.

 • 4 HDMI 2.1 ingangen voor al je apparatuur.

Hoewel het een 42 inch model betreft, wat voor sommigen klein zou kunnen zijn, voelt het door de scherpe beeldkwaliteit en het ontwerp toch als een groot scherm. De mogelijkheid om de tv met meerdere apparaten te verbinden via de vier HDMI 2.1 ingangen is ook een groot voordeel, zodat je met gemak je spelcomputers of andere media-apparatuur aansluit.

Natuurlijk zijn we bij een nieuwe aankoop geneigd om kritisch te kijken naar wat er beter kan, maar eerlijk gezegd zijn de minpunten bij deze tv te verwaarlozen. Een voorbeeld is dat, ondanks de vele smartfuncties, sommige populaire apps zoals Disney+ nog niet standaard geïnstalleerd zijn. Echter, het platform maakt het zo simpel om deze toe te voegen dat dit eigenlijk geen obstakel mag heten.

Een ander punt is de afstand tot de muur wanneer je de tv ophangt; hij staat niet helemaal strak tegen de muur door de constructie aan de achterzijde. Dit hoeft natuurlijk geen dealbreaker te zijn, maar iets om rekening mee te houden als je voor een volledig ‘flush’ uiterlijk wilt gaan.

In termen van gebruiksgemak, reageert de afstandsbediening snel en intuïtief op jouw commando’s. Er zijn speciale knoppen voor populaire streamingsdiensten, wat het switchen tussen tv en app-modus een eitje maakt. Ook de aanwezigheid van AirPlay 2 versterkt het gebruiksgemak voor Apple gebruikers.

Wanneer je op zoek bent naar een tv die naadloos opgaat in je interieur en waarbij inbreng van extra apparatuur niet ten koste gaat van het design, dan stelt de LG OLED42C34LA niet teleur. Het mooie hiervan is dat de tv meer biedt dan alleen een mooi plaatje; het gebruiksgemak staat namelijk op gelijke voet met de visuele uitstraling. Hierdoor wordt de overstap naar groter en beter zeker vergemakkelijkt. Dat belooft nog heel wat relaxte filmavondjes met haarscherp beeld zonder gedoe met de installatie.

Beeldkwaliteit en Kleurweergave

Lg oled42c3 3

Als je op zoek bent naar een televisie waarbij beeldkwaliteit en kleurweergave van het hoogste niveau zijn, mag je de LG OLED42C34LA (2023) zeker niet over het hoofd zien. Bij deze TV is elke pixel een kunstwerk op zich. Dankzij de individueel dimmende en oplichtende pixels krijg je een contrast dat werkelijk adembenemend is: het zwart is dieper dan de nacht en de kleuren knallen van het scherm. Deze levendigheid in de weergave maakt dat zelfs de meest subtiele tinten - of het nu gaat om de saffierblauwe oceaan of het vermiljoenrood van een ondergaande zon - puur en onvervalst tot hun recht komen.

Laten we eens een blik werpen op enkele opmerkelijke punten van de beeldkwaliteit:

 • OLED EVO-technologie: hogere helderheid, minder reflecties.

 • 10 bit HDR: voor een breed spectrum van meer dan een miljard kleuren.

 • 4K resolutie: speelt elk detail haarscherp af, alsof je er zelf bij bent.

Deze LG-tv verbluft niet alleen met zijn technische prestaties maar laat bij momenten ook zien dat er altijd ruimte is voor verbetering. Zoals bij veel OLED-tv’s bestaat er een kans op inbranden bij statische beelden, iets wat je met slim kijken en de juiste instellingen wel kunt minimaliseren. Ook kan de beeldkwaliteit iets afnemen als je vanuit een scherpe hoek kijkt, maar dankzij de uitstekende kijkhoek van deze tv is dat effect heel beperkt.

Het is ook van belang te realiseren dat, hoewel OLED-technologie een hoogtepunt heeft bereikt met dit model, de piekhelderheid in zeer lichte kamers iets minder kan zijn dan sommige high-end LCD-schermen. Dit is echter een kleinigheid die menig kijker voor lief zal nemen, zeker wanneer je de overige beeldvoordelen in ogenschouw neemt.

De slimme a9 Gen6 processor speelt hier ook een cruciale rol. Dit brein achter de schermen verbetert alle content real-time tot de scherpste kwaliteit, ongeacht de bron. Zelfs oude klassiekers krijgen een nieuwe laag glans over zich heen, alsof ze voor het eerst in 4K worden getoond.

Kortom, de LG OLED42C34LA combineert een masterclass in beeldtechnologie met gebruiksgemak dat zijn weerga niet kent. Het is een tv die zowel de filmfanaat die zweert bij cinematografische perfectie, als de gemiddelde tv-kijker die gewoonweg wil genieten van een heldere en levendige weergave van zijn favoriete series, zal betoveren. Ja, de investering in OLED mag dan weliswaar iets hoger liggen dan bij veel LED-alternatieven, maar voor diegene die gewicht hecht aan bovengemiddelde prestaties in beeld en kleur; het is elke cent waard.

Ondanks dat genoemde minpunten lijken op technische smetjes, staat tegenover elk minuscuul nadeel een wereld aan weergaloze voordelen. Deze LG slaagt erin om je emotioneel te raken met zijn kleurweergave, en je zonder enige moeite weg te blazen met zijn haarscherpe detail. Dit is waar het bij een topklasse tv om draait: een belevenis die de werkelijkheid doet verbleken.

Geluidservaring en Ingebouwde Opties

Lg oled42c3 4

Als liefhebber van helder en krachtig geluid moet je de LG OLED42C34LA zeker ervaren. Deze TV is niet zomaar een apparaat; het is een echte traktatie voor je zintuigen. Ondanks dat het ingebouwde geluid altijd beperkingen heeft vergeleken met externe geluidssystemen, doet deze LG het verrassend goed. Hieronder enkele hoogtepunten van de audio-ervaring:

 • Vier ingebouwde speakers zorgen voor een kamervullend geluid.

 • 40 W RMS uitgangsvermogen biedt een solide basis voor het standaard tv-kijkplezier.

 • Dolby Atmos ondersteuning tilt de geluidservaring naar een hoger niveau, vooral merkbaar bij films met een rijke geluidsband.

Laten we ook de handige geluidsinstellingen niet vergeten. De lichtsensor die het volume automatisch aanpast aan het omgevingsgeluid is een slimme toevoeging. En natuurlijk heeft de TV ook een slaaptimer, wat betekent dat je gerust in slaap kunt vallen zonder je zorgen te maken over het hele nacht aan staan van de televisie.

Ondanks de positieve punten van de ingebouwde audio, zullen echte audiofielen mogelijk een soundbar willen overwegen om de volle diepte van het geluid te beleven. De tv ondersteunt dit naadloos, wat alleen maar bijdraagt aan zijn veelzijdigheid.

Dan de ingebouwde opties - deze TV zit boordevol slimme features:

 • WebOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface, waar je snel je favoriete content vindt.

 • Over apps gesproken, je hebt toegang tot een keur aan populaire streamingdiensten - al mist Disney+ en Ziggo GO - wat voor sommigen een puntje van kritiek kan zijn.

 • Met AirPlay 2 stream je gemakkelijk content vanaf Apple apparaten, wat een bonus is voor de Apple fans.

Het ontbreken van een ingebouwde Chromecast kan als een gemis worden ervaren, maar de aanwezigheid van DLNA en de optie voor Bluetooth connectiviteit zorgt ervoor dat je nog steeds veel mogelijkheden hebt om apparaten te koppelen.

Ook de bediening via de app is een moderne touch die veel gebruikers zullen waarderen. En met de bijgeleverde LG Magic Remote bestuur je de tv én je slimme huis met gemak en precisie, al moet je wel even wennen aan de unieke ‘aanwijzen en klikken’-besturingsmethode.

Hoewel de tv werkelijk bomvol zit met slimme opties, kan het menu soms wat minder intuïtief zijn, waardoor je wellicht langer zoekt naar bepaalde instellingen. Dit is zeker een punt waarop LG in de toekomst kan verbeteren.

Kortom, de LG OLED42C34LA verrast op meerdere fronten. De geluidservaring is voor een tv van dit kaliber indrukwekkend en de ingebouwde opties zijn rijkelijk aanwezig, al laat de implementatie hier en daar wat te wensen over. Voor diegenen die zoeken naar een TV die goed presteert op audiovisueel gebied zonder randapparatuur, biedt deze LG OLED een sterke fundering. En met wat kleine tweaks in de bediening kan het alleen maar beter worden.

Smartfuncties en Gebruikersinterface

Lg oled42c3 5

De LG OLED42C34LA springt eruit als het gaat om smartfuncties en gebruiksgemak van de interface. Deze OLED-tv is uitgerust met het WebOS-platform, dat door zijn intuïtieve design en gebruiksvriendelijkheid een soepele navigatie door apps en functies biedt. De toevoeging van AirPlay 2 verrijkt de gebruikservaring doordat je eenvoudig content van je Apple-apparaten direct op het scherm kunt afspelen. Dit is hoe de slimme wereld van tv-kijken verondersteld wordt te zijn, waarbij gemak en snelheid vooropstaan.

Kijken we naar de interface, dan biedt de a9 Gen6-processor niet alleen prachtige beeldkwaliteit maar ook een vlotte respons op jouw acties. Menu’s laden snel, wat resulteert in minder wachttijd en meer kijktijd. Hieronder enkele opvallende puntjes:

 • Snelheid: Menu’s openen vlot en de navigatie verloopt zonder haperingen.

 • Toegankelijkheid: Apps zijn makkelijk te vinden en te installeren.

 • Compatibiliteit: De tv is voorzien van moderne connectiviteitsopties zoals HDMI 2.1, Bluetooth en wifi.

Hoewel de reeks aan apps en functionaliteiten indrukwekkend is, kan het soms voelen als een wirwar van mogelijkheden. Nieuwe gebruikers zouden hier enige tijd nodig kunnen hebben om een weg in te vinden. Toch, als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met het systeem, is de gebruikservaring erg prettig.

Tot de nadelen behoort dat bepaalde populaire apps zoals Disney+ en Ziggo GO niet ondersteund worden, wat voor sommige gebruikers een gemis kan zijn. Echter, veel gebruikelijke apps zoals Netflix en Amazon Prime zijn direct vanaf de afstandsbediening toegankelijk, wat een groot gemak is.

De LG Magic Remote voegt een extra dimensie toe aan de bediening. Deze afstandsbediening werkt met een aanwijzer, waardoor je snel en precies kunt klikken. Bovendien ondersteunt de afstandsbediening spraakbesturing, wat zoeken naar content nog eenvoudiger maakt.

Een kleine kanttekening is dat de tv geen ingebouwde Chromecast heeft. Dit kan tegenvallen voor degenen die gewend zijn aan het gemak van het casten vanaf Android-apparaten. Desalniettemin is dit te omzeilen met de aanwezige AirPlay-functionaliteit voor Apple-gebruikers of door een externe Chromecast aan te schaffen.

De voordelen van de LG OLED42C34LA op het gebied van slimme functies en gebruiksgemak wegen ruimschoots op tegen de paar kleine nadelen. Voor de hedendaagse tv-kijker die een slimme en responsieve televisie zoekt die klaar is voor de toekomst, biedt dit model van LG volop mogelijkheden. Het bewijst dat topklasse beeldkwaliteit en gameprestaties kunnen samengaan met krachtige smartfuncties en een gebruiksvriendelijke interface.

Gaming en Aansluitmogelijkheden

Lg oled42c3 1

Als je een fervente gamer bent of gewoon op zoek bent naar een televisie die naadloos kan aansluiten op je nieuwste spelconsole, dan is de LG OLED42C34LA uit 2023 een ware uitblinker op dit gebied. Maar laat ons eerst eens duiken in de essentiële gaming features die dit toestel zo bijzonder maken:

 • 4K resolutie bij een verversingssnelheid van 120 hertz zorgt voor kristalheldere en vloeiende beeldovergangen.

 • Variable Refresh Rate (VRR) past de verversingssnelheid van de tv automatisch aan de output van de console aan.

 • HDMI 2.1 ingangen garanderen dat je gebruik kunt maken van de hoogste overdrachtssnelheden en resoluties die moderne consoles zoals de PS5 en Xbox Series X bieden.

Deze combinatie van hoogwaardige features zorgt ervoor dat je als gamer geen enkel detail mist en dat je games er niet alleen verbluffend uitzien, maar ook zonder haperingen of vertragingen worden weergegeven. Het is dan ook geen verrassing dat deze televisie een toevluchtsoord biedt voor een ieder die zijn gaming-ervaring naar een hoger niveau wil tillen.

Ondanks de onmiskenbare kwaliteit kan het prijskaartje voor sommige gebruikers een struikelblok vormen, gezien de geavanceerde technologie die deze TV aanbiedt. Dit relativerend, is de investering voor diehard gamers die de ultieme performance zoeken, absoluut de moeite waard.

Verder is de input lag van slechts 9 milliseconden echt een pluspunt te noemen. Bij snelle games waar elke milliseconde telt, zorgt dit voor een ongekende responsiviteit. En hoewel de geluidskwaliteit van de tv zelf goed is, kan voor de complete immersie een externe soundbar nodig zijn om die diepe bassen en kristalheldere hoge tonen te ervaren.

Echter, niet alles is perfect. Hoewel de tv uitstekend geschikt is voor gaming, kun je wel tegen enkele kleine ongemakken aanlopen. De meegeleverde afstandsbediening heeft bijvoorbeeld knoppen met directe toegang tot bepaalde streamingsdiensten, wat voor gamers minder relevant is. Daarnaast zijn niet alle populaire apps als Disney+ of Ziggo GO standaard ondersteund, maar dit zijn zaken die vaak met een simpele software-update verholpen kunnen worden.

Samenvattend, zou je kunnen stellen dat de LG OLED42C34LA (2023) een droom is voor gamers. De combinatie van een onberispelijke beeldkwaliteit, hoge verversingssnelheden en adaptieve synchronisatiemogelijkheden maken deze tv tot een toptoestel in zijn klasse. De high-end technologie vertaalt zich wel in een stevige prijs, maar voor wie het beste van het beste wil, is dit een investering die zich terugbetaalt in uren spelplezier en competitief voordeel. Met deze tv staat één ding vast: je game-avonturen komen op een geheel nieuwe manier tot leven.