Gamen met de SteelSeries Arctis Nova Pro Headset: Mijn indruk (2023)

Mijn mening over gamen met de SteelSeries Arctis Nova Pro: prima geluidskwaliteit, ultiem comfort, lange batterijduur en stijlvol design.
Auteur
Affiliatie
Jimmy Cheng

Cartesium

Publicatiedatum

7 december 2023

Inleiding

Steelseries nova pro 1

In deze recensie neem ik de SteelSeries Arctis Nova Pro onder de loep, een headset die veel gamers en audio-liefhebbers zal aanspreken. De headset belooft niet alleen topgeluid, maar ook comfort voor lange speelsessies en een batterij die je niet in de steek laat.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Computerplatform Android, Linux, Mac, Nintendo Switch, PC (Windows), PlayStation 4, PlayStation 5 Geluidskwaliteit volgens klanten Uitstekend
Draagcomfort volgens klanten Uitstekend Audiokanalen 7.1
Surround sound Virtual surround sound Computerplatform Android, Linux, Mac, Nintendo Switch, PC (Windows), PlayStation 4, PlayStation 5
Geluidskwaliteit volgens klanten Uitstekend Draagcomfort volgens klanten Uitstekend
Audiokanalen 7.1 Surround sound Virtual surround sound
Artikelnummer 905403 Fabrikantcode 61527

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Steelseries nova pro 28 Steelseries nova pro 39 Steelseries nova pro 38 Steelseries nova pro 10 Steelseries nova pro 15 Steelseries nova pro 2 Steelseries nova pro 1 Steelseries nova pro 7 Steelseries nova pro 37 Steelseries nova pro 35

Geluidskwaliteit en Immersie

Steelseries nova pro 2

Als je immersie en geluidskwaliteit van belang vindt tijdens je game-sessies, dan is de SteelSeries Arctis Nova Pro een hoofdtelefoon die je oren streelt met nauwkeurige geluidsweergave. Ik licht meteen een aantal punten uit die voor de gamer van betekenis zijn:

 • De 7.1 virtual surround sound doet precies wat het belooft: je plaatst vijanden eenvoudig in de ruimte, wat bijdraagt aan een tactische voorsprong.

 • Dankzij de GameDac zijn geluidsinstellingen haarfijn af te stemmen; van een zware bas tot scherpe hoge tonen.

 • 3D audio ondersteuning op de PlayStation 5 tilt je game-ervaring naar een hoger niveau met realistisch geluid dat je onderdompelt in de spelomgeving.

Ik vermoed dat je bij het spelen van een game als Horizon Forbidden West je bijna letterlijk tussen de grazende machines waant terwijl je met een speurdersgevoel de tegenstander opspoort. Het geluid is zo kristalhelder dat elke voetstap en elk gefluister haarscherp doorkomt, waardoor je alert reageert op elke dreiging.

Echter, voor de audiofielen onder ons, de bassen kunnen wat ondervertegenwoordigd voelen bij bepaalde instellingen, al is dit met wat fine-tuning merendeels op te lossen. Ook bestaat de kans dat na langdurig gebruik de oorkussens iets van warmte vasthouden, wat bij intensieve sessies wel eens tot zwetende oren kan leiden. Dit zijn kleine kanttekeningen, die met de juiste instellingen en eventueel aangepaste oorkussens te relativeren zijn.

Het moet ook gezegd worden dat, ondanks af en toe een kleine pasvormuitdaging, zoals een licht drukpunt na uren speelplezier, de overkoepelende geluidservaring de hoofdtelefoon tot een immersief krachttoestel maakt. Zelfs de opmerkingen over de iets te kleine oorkappen voor de grotere oren onder ons, kunnen niet wegnemen dat de geluidskwaliteit op punt staat.

De microfoonkwaliteit kan wisselend ervaren worden; in sommige gevallen lijkt het geluid wat robotachtig, maar vaak zijn ook hier instellingen de sleutel tot verbetering. Bovendien biedt de mogelijkheid om jezelf lichtjes te horen praten via de microfoon een voordeel tijdens lange gamesessies en voorkomt het onbedoeld schreeuwen naar medespelers.

De Arctis Nova Pro is een topper op het gebied van geluidsbeleving, met een paar kleine imperfecties die de headset menselijk maken. Want zeg nou zelf, perfectie kan ook saai zijn, nietwaar? Met een beetje aanpassingsvermogen levert deze headset een bijdrage aan menige overwinning in je digitale strijdtaferelen. De nadelen die ik noem, zijn enkel kleine hobbels op de weg naar game-nirvana. Pak die headset, stel hem in naar jouw voorkeur, en laat je meevoeren op de vleugels van high-definition audio.

Comfort en Draagbaarheid

Steelseries nova pro 3

Comfort en draagbaarheid zijn twee sleutelelementen voor elke gaming headset die urenlang op je hoofd rust. De SteelSeries Arctis Nova Pro weet precies te leveren wat de hedendaagse gamer nodig heeft om helemaal op te gaan in de virtuele wereld, zonder last te krijgen van een knellende hoofdband of knijpende oorkussens.

Wat direct in het oog springt bij deze headset is het comfort dat de oren krijgen van de memory foam oorkussens bedekt met imitatieleer. Dit materiaal voelt niet alleen zacht aan, maar past zich ook aan de vorm van jouw oor aan, wat resulteert in minder druk en meer comfort tijdens lange gamesessies. De verstelbare hoofdband en het lichte gewicht van de headset zorgen ervoor dat de druk gelijkelijk verdeeld wordt over het hoofd. Voor een totaal immersieve ervaring kun je de headset combineren met de Sonos Era 300 Speaker voor ruimtelijke klanken zonder grenzen.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, want ondanks de kwalitatieve materialen en ontwerp kunnen sommige gebruikers ervaren dat de headset na een tijdje warm aanvoelt rond de oren. Dit lijkt vooral voor te komen bij intensieve gaming sessies of tijdens de warmere dagen. Ook de ruimte voor de oren kan voor gamers met grotere oren wat krap aanvoelen. Toch zijn deze minpunten relatief en wegen ze niet op tegen de algemene uitstekende draagbaarheid.

Laten we even dieper duiken in wat de Arctis Nova Pro zo gewild maakt:

 • Urenlang comfortabel gamen dankzij leren en met memory foam gevulde oorkussens.
 • Een stevig en lichtgewicht metalen frame dat zich naar je hoofd vormt en tegen een stootje kan. Verstelbare hoofdband voorkomt dat de headset gaat knellen, zelfs bij langdurig gebruik.
 • Voor extra gemak zijn de microfoon en de kabel gemakkelijk weg te bergen, waardoor de headset niet in de weg zit als deze niet wordt gebruikt voor communicatie.

Een kleine kanttekening is wel dat voor sommigen de geluidsweergave net te wensen overlaat wanneer het aankomt op lage tonen, maar we moeten niet vergeten dat dit een headset is die gericht is op gaming, waarbij de focus meer ligt op positionele audio en minder op diepe bassen. Bovendien helpt de met de headset meegeleverde GameDac om de geluidservaring naar eigen wens te finetunen.

Al met al staat de SteelSeries Arctis Nova Pro haar mannetje op het gebied van draagcomfort en stevigheid. Ja, je betaalt misschien een hogere prijs dan voor een standaard headset, maar wat je ervoor terugkrijgt is een investering in uren speelplezier zonder zere oren of een drukkend gevoel op je hoofd. Deze headset is een duidelijke aanwinst voor de gamer die waarde hecht aan langdurig comfort gecombineerd met robuuste duurzaamheid. En laten we wel wezen, iedereen die wel eens een marathon gaming sessie heeft gehouden, weet hoe onbetaalbaar een goede headset dan is. Met de Arctis Nova Pro zet je een stapje in de richting van totaal immersieve game-ervaringen zonder dat je afgeleid wordt door fysiek ongemak. Dat klinkt toch als muziek in je oren?

Batterijduur en Connectiviteit

Steelseries nova pro 4

In de wereld van competitief gamen is het essentieel dat je uitrusting je niet in de steek laat. Daarom is de SteelSeries Arctis Nova Pro met zijn indrukwekkende batterijduur en connectiviteit een game-changer voor menig gamer. Dit beest van een headset zorgt ervoor dat je nooit onverwacht met een lege accu komt te zitten dankzij de innovatieve oplossing van een tweede, altijd opgeladen batterij. Dit systeem zorgt ervoor dat je simpelweg de lege batterij vervangt en doorgaat met je game-sessie.

Kenmerken die de batterijduur en connectiviteit benadrukken:

 • Hot-swappable batterijen; altijd een opgeladen batterij klaar voor gebruik.

 • Lange speeltijd per batterij; gemiddeld zo’n 20 uur.

 • Makkelijke en snelle wissel van batterijen zonder onderbreking van het spel.

Wat de connectiviteit betreft, is deze headset zo veelzijdig als het maar kan. Of je nu kiest voor de bedrade aansluiting met de robuuste USB-C connector of gebruikmaakt van de mogelijkheid om tegelijkertijd via Bluetooth verbonden te zijn, deze koptelefoon heeft het allemaal. Een telefoongesprek aannemen terwijl je in de virtuele werelden vertoeft, is geen enkel probleem. En met de belofte van een stabiele 2.4 GHz verbinding hoef je geen angst te hebben voor vervelende onderbrekingen tijdens intensieve multiplayer sessies.

Toch is geen enkel product perfect en heeft ook deze Arctis Nova Pro een aantal puntjes van kritiek te verduren. Zo ervaren sommige gebruikers moeite met het plaatsen van de batterij in de base, en vinden anderen het jammer dat er geen optische aansluitingen zijn voor digitale audio. Deze minpunten worden echter vaak overschaduwd door het gebruiksgemak en de overige krachtige functies van de headset.

Het moet wel gezegd dat de headset aan de prijzige kant is en dus een flinke investering vraagt. Aan de andere kant krijgt de geoefende gamer hier een sterk staaltje techniek voor terug, dat zich terugbetaalt in ongeëvenaarde prestaties tijdens gaming marathons.

Afsluitend kan gesteld worden dat de SteelSeries Arctis Nova Pro een hoogwaardige toevoeging is aan het arsenaal van de serieuze gamer. De excellente batterijduur zorgt voor ononderbroken speelplezier en de veelzijdige connectiviteit tilt de gebruikservaring naar een hoger niveau. Het is een investering die zijn vruchten afwerpt voor wie afhangt van betrouwbaar en kwalitatief materiaal in de digitale strijdarena’s.

Design en Gebruiksvriendelijkheid

Steelseries nova pro 5

Als het aankomt op de SteelSeries Arctis Nova Pro is een van de eerste dingen die opvalt, het strakke en minimalistische design. Het is duidelijk dat de ontwerpers het niet alleen voorzien hebben op gamers, maar ook op gebruikers die waarde hechten aan de uitstraling van hun gadgets. De headset ziet eruit alsof hij zo op een bureau van een of ander trendy techbedrijf zou kunnen liggen.

De gebruiksvriendelijkheid van de Arctis Nova Pro is echt een groot pluspunt. Na uitpakken en aansluiten, komt het erop neer dat je bijna direct klaar bent om deze headset te gebruiken. De GameDAC die meegeleverd wordt, is een mooie toevoeging waarmee je zonder veel gedoe je geluidsinstellingen kunt finetunen.

Laten we een aantal highlight features van dit prachtige staaltje techniek op een rijtje zetten:

 • Minimalistisch Design: Past zowel bij gamers als professional gebruikers.

 • Stevig Metalen Frame: Kan wel tegen een stootje.

 • GameDAC: Personaliseer je geluidsbeleving gemakkelijk.

 • Eenvoudige Installatie: Geen complexe setup nodig.

Maar niets is perfect. Zoals met elk product kleven er kleine nadelen aan. Sommige gebruikers melden dat de oorkussens van imitatieleer soms wat zweterig kunnen aanvoelen na langdurig gebruik. Het is iets wat je misschien niet meteen zou verwachten bij een headset uit deze prijsklasse, maar het is relatief makkelijk op te lossen door de kussentjes te vervangen of door even een pauze te nemen.

Qua bediening zitten alle noodzakelijke knoppen en wieltjes op logische plaatsen, hoewel het volumewieltje soms wat moeilijk te vinden is als je de headset op hebt. Dat is iets waar je overigens snel genoeg aan went.

Gebruikers met een wat groter hoofd melden dat de headset toch comfortabel zit, ook na een aantal uren gamen. Dat is niet onbelangrijk, want je koopt een headset natuurlijk ook om langdurig te kunnen gebruiken zonder dat het pijnlijk wordt.

Voor de prijs - want laten we eerlijk zijn, deze headset is niet goedkoop - krijg je een heel degelijk product. Met een metal frame dat stevigheid biedt, een design dat niet snel verveelt, en een mate van gebruiksgemak die andere headsets vaak missen, is de SteelSeries Arctis Nova Pro een goede keuze voor iemand die zoekt naar kwaliteit.

Afsluitend, als je overweegt om deze headset te kopen, denk dan aan het feit dat je niet alleen betaalt voor het geluid en comfort, maar ook voor de kwalitatieve bouw en het intuïtieve gebruik. De SteelSeries Arctis Nova Pro is daarom een solide keuze voor gamers en professionals die behoefte hebben aan een duurzame en veelzijdige headset die er ook nog eens goed uitziet. En als er een paar minpuntjes zijn, zijn deze voor de meeste onder ons zeker te overzien.