Onze ervaring met de Miele WSD 023 WCS wasmachine: zuinigheid ontmoet kwaliteit (2023)

De Miele WSD 023 WCS wasmachine is zuinig met handige programma’s die draaien in stilte.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

3 december 2023

Inleiding

Miele wsd 023 wcs 1

De Miele WSD 023 WCS heeft een riante capaciteit van 8 kilogram - goed voor middelgrote tot grotere huishoudens. Dit model onderscheidt zich door zijn innovatieve functies zoals het CapDosing systeem en de automatische beladingssensor (voor waterbesparingen).

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Vulgewicht 8 kg Toerental 1400 rpm
Energiebesparing over levensduur 290 euro Geluidsniveau centrifugeren 72 dB
Diepte 63,6 cm Vulgewicht 8 kg
Toerental 1400 rpm Energiebesparing over levensduur 290 euro
Geluidsniveau centrifugeren 72 dB Diepte 63,6 cm

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Miele wsd 023 wcs 6 Miele wsd 023 wcs 3 Miele wsd 023 wcs 2 Miele wsd 023 wcs 15

Gebruikservaring en bedieningsgemak

Miele wsd 023 wcs 2

Schoon, zuinig en een fluitje van een cent om te bedienen, dat is de Miele WSD 023 WCS wasmachine in een notendop. Wat je meteen opvalt is het gebruiksgemak dat deze machine biedt. Gewoon de was erin, programma kiezen en klaar is kees. De wasmachine heeft weliswaar een scala aan programma’s, maar de bediening blijft overzichtelijk en eenvoudig. Zelfs zonder diepe duik in de handleiding voelt het allemaal heel intuïtief aan. De volgende punten kenmerken het bedieningsgemak:

 • Eenvoudige selectieknoppen die je snel naar het gewenste wasprogramma leiden.

 • CapDosing systeem: je kan speciale capsules gebruiken voor delicate stoffen, maar het hoeft niet; de wasmachine presteert ook zonder die capsules uitstekend.

 • Startuitstel: handig voor als je wilt dat de was klaar is wanneer jij thuis komt.

 • Resttijdindicatie en duidelijke displayinformatie geven je een helder beeld van de status van het wasproces.

Nu is het natuurlijk zo dat geen rozengeur zonder doorns komt. Het eindsignaal van deze wasmachine is volgens sommigen nogal luidruchtig, maar dit is echt een kwestie van smaak. Het gaat immers om een signaal dat je laat weten dat je was klaar is – niet echt iets om je druk over te maken.

Wat betreft het laden van de was, de machine beschikt over een ruime trommel met een vulgewicht van 8 kg, waardoor je lekker veel was in één keer kunt draaien. En ondanks dat deze capaciteit ruim is, wordt de was toch erg droog uit de machine gehaald dankzij het effectieve centrifugeprogramma. Zelf die dikke jeans en handdoeken komen er bijna klaar om op te hangen uit.

Het toevoegen van wasmiddel en wasverzachter gaat moeiteloos en de automaat is slim genoeg om aan de hand van de belading precies te bepalen hoeveel water en energie er nodig zijn. Dat slimme is ook wel een beetje Miele’s tweede naam.

Soms hoor je wel dat de was niet helemaal fris ruikt na een wasbeurt, maar dat lijkt meer op kinderziektes die hopelijk met een paar drukken op de goede knop verholpen kunnen worden. De wasmiddellade is niet zelfreinigend, dus een klein beetje onderhoud hier kan ook geen kwaad.

Het robuuste design en het feit dat de machine erg stil zijn werk doet, maken het dat je haast zou vergeten dat hij er staat. En laat dat nou net iets zijn wat je van een wasmachine verlangt. Een apparaat dat zijn werk doet zonder veel stampei.

Of je nu een drukke ouder bent of alleenstaand, de Miele WSD 023 WCS is bedacht voor gemak en dat merk je. Het kan dan misschien wel een forse investering zijn, maar met de reputatie van Miele voor lange levensduur, zou dat zomaar eens een zeer slimme kunnen zijn. En laten we wel zijn: wie wil er nou niet een wasmachine die gewoon doet wat-ie moet doen zonder al te veel poespas?

Geluidsniveau en wasresultaat

Miele wsd 023 wcs 3

Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine kijk ik altijd met een kritisch oog naar het geluidsniveau en het wasresultaat. De Miele WSD 023 WCS maakt deze toets met vlag en wimpel door. Deze machine is bijzonder stil tijdens de wasbeurten, wat een verademing is in een huis waar de wasmachine niet in een afgesloten ruimte staat. Je zou bijna vergeten dat er een machine draait.

Het geluidsniveau tijdens centrifugeren staat genoteerd op 72 dB, wat relatief laag is voor een wasmachine met een centrifugeersnelheid van 1400 rpm. Maar laten we even een realistisch beeld schetsen; tijdens het centrifugeren merk je natuurlijk wel dat de machine aan het werk is. Daar ontkom je niet aan. Toch is het geluid niet overheersend en na verscheidene wasjes ben ik er aan gewend geraakt en vind ik het niet storend.

De machine brengt de volgende positieve punten op het gebied van geluid en wasresultaat:

 • Stil tijdens wasprogramma’s

 • Centrifugeren produceert een aangenaam geluidsniveau.

 • Was komt zeer droog uit de trommel, waardoor minder tijd nodig is voor het drogen op een rekje of in de droger.

Als het om wasresultaten gaat, laat de Miele WSD 023 WCS zien dat het merk staat voor kwaliteit. Of het nu gaat om die favoriete zwarte jeans die zijn intensiteit behoudt of een wollen trui die zacht en onbeschadigd blijft dankzij de CapDosing-technologie; de was komt er keer op keer uit zoals gehoopt.

Desondanks, moet gezegd worden dat sommige gebruikers rapporteren dat er water in het deurrubber blijft staan, wat mogelijk schimmel kan veroorzaken. Maar met een beetje extra aandacht na elke wasbeurt, veeg je dit zo weg en voorkom je deze kwestie.

Het is goed om op te merken dat de wasresultaten consistent schoon zijn, zowel bij normale als meer intensieve wasprogramma’s. Voor degenen onder ons die minder dol zijn op lang strijken, helpt het dat de was betrekkelijk kreukvrij uit de machine komt na een was- en centrifugeercyclus.

In een notendop, deze Miele wasmachine is een stille kracht waarbij het geluid dat het produceert niet als storend wordt ervaren en waarbij de wasresultaten van een hoog niveau zijn. Het is uiteraard belangrijk om realistisch te blijven; geen enkele machine is volledig geluidloos en kleine ongemakken kunnen optreden. Maar bij de Miele WSD 023 WCS zijn deze minimaal en goed te beheren.

De focus op kwaliteit en zuinigheid maakt deze Miele wasmachine een waardevolle toevoeging aan elk huishouden. Het biedt wat elke gebruiker wenst: een stille werking en een uitstekend schone was, zonder te veel gedoe. Dat kleine beetje extra aandacht voor achterblijvend water in de rubberen deurafdichting neem ik voor lief - het weegt niet op tegen de voordelen.

Design en bouwkwaliteit

Miele wsd 023 wcs 4

Bij de Miele WSD 023 WCS wasmachine valt direct het solide design op. De robuuste witte behuizing en de gestroomlijnde vormgeving stralen een degelijke bouwkwaliteit uit die je van Miele verwacht. Dit apparaat doet niet onder voor zijn voorgangers en houdt de prestigieuze reputatie van het merk hoog.

Belangrijke aspecten om op te merken zijn:

 • Stevige geëmailleerde metaalconstructie: voelt duurzaam en bestendig.

 • RVS trommel: duurzaam en hygiënisch, gemaakt om lang mee te gaan.

 • Duidelijk en overzichtelijk bedieningspaneel: alles zit op een logische plaats en is gemakkelijk af te lezen.

 • Grote vulopening: maakt het beladen van de wasmachine een stuk eenvoudiger, wel zo praktisch.

 • Overzichtelijk display: geen ingewikkelde menu’s, gewoon helder en simpel.

Het apparaat staat als een huis en de deur opent en sluit met een bevredigende klik, die vertrouwen geeft in de kwaliteit. De trommel heeft een ruim vulgewicht van 8 kilo en dat maakt hem geschikt voor gemiddelde tot grotere huishoudens. Toch is het ontwerp ook compact genoeg om niet te veel ruimte in beslag te nemen.

Hoewel Miele staat voor topkwaliteit, zijn er af en toe wat kanttekeningen. Zo geven sommige gebruikers aan dat de deur wel eens in de weg zit en dat de piep aan het einde van het wasprogramma aan de luide kant is. Echter, deze kleine ongemakken doen weinig af aan de totale gebruikerservaring. Ze vallen in het niet bij de rust die het apparaat uitstraalt, evenals het vertrouwen dat het jarenlang probleemloos mee zal gaan.

Het is geen geheim dat de aanschafprijs van een Miele aan de hogere kant kan zijn, maar met deze wasmachine krijgt men wel waar voor zijn geld. De investering is te rechtvaardigen door de verwachte lange levensduur en de betrouwbaarheid die Miele biedt. Het apparaat oogt niet alleen mooi in de ruimte waar het staat, het is ook een steunpilaar waarop je kunt rekenen.

De Miele WSD 023 WCS laat zien dat klassiek design en moderne technologie prima samengaan. Als je de wasmachine gebruikt, voel je de kwaliteit. Elk onderdeel, van de draaiknoppen tot de programmakeuzes, is gemaakt met precisie. Gebruikers van Miele zijn gewend aan een zekere standaard, en deze wasmachine stelt niet teleur. Het apparaat voelt alsof het is gemaakt om de tand des tijds te weerstaan en met het oog op dagelijks gebruik.

Samenvattend, Miele bewijst met de WSD 023 WCS wederom dat ze een meester zijn in het combineren van robuuste bouw met gebruiksvriendelijkheid. De machine is een toonbeeld van betrouwbaarheid en voor iemand die op zoek is naar een langetermijninvestering in een kwaliteitsapparaat, is dit zeker een aanrader. De kleine minpunten nemen we voor lief, wetende dat de prestaties en levensduur van Miele wasmachines gewoonlijk deze kleine ergernissen overschaduwen.

Programmakeuze en wasopties

Miele wsd 023 wasmachine j7n6bo6z9nzp 6rwkqmn

Wanneer je thuis een Miele WSD 023 WCS in huis haalt, merk je meteen dat je te maken hebt met een wasmachine die praktische functionaliteiten weet te combineren met een breed scala aan wasopties. Het paradepaardje onder de wasprogramma’s is natuurlijk het impregneerprogramma, dat jouw outdoor kleding weer perfect waterdicht maakt zonder de stof aan te tasten. Maar er is meer:

 • Het programma voor donker wasgoed beschermt je zwarte en donkere kleding tegen verkleuren.

 • Met de CapDosing capsules geef je delicate stoffen zoals wol de speciale behandeling die zij vereisen.

 • Dankzij de beladingssensor past de machine zelf het programma aan op basis van de hoeveelheid wasgoed, wat zowel tijd als energie spaart.

De wasmachine biedt een mooi evenwicht tussen specialistische programma’s voor specifieke kledingstukken en efficiënte algemene cycli voor je dagelijkse was. Zo blijven je favoriete stukken langer mooi en geniet je toch van het gemak waarmee de machine omgaat met je standaard was.

Het is fijn dat Miele denkt aan de zuinigheid en dat zie je terug in de energieklasse A label. Echter, als je voor het Eco-programma kiest, moet je wel wat meer tijd uittrekken. Ja, het bespaart energie, maar het is wel een investering van ruim 3 uur wassen. Dit kan voor sommige gebruikers een minpunt zijn, maar als je bedenkt dat dit bijdraagt aan een lagere energierekening, is het een kwestie van plannen en accepteren.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de wascapaciteit van 8 kg voor kleine huishoudens misschien wat aan de ruime kant is. Toch biedt dit ook voordelen. Groot beddengoed of een flinke stapel handdoeken is geen uitdaging voor deze Miele.

Hoewel de Miele streeft naar gebruiksgemak, kan het aanpassen van het eindsignaal, dat als luid ervaren wordt, enige voeten in de aarde hebben. Ook een programma dat in slechts een uur klaar is, ontbreekt. Echter, deze kleine minpunten wegen niet op tegen het gebruiksgemak dat de machine biedt met functies als startuitstel en een duidelijk display.

Het ontbreken van een stoomfunctie kan voor sommigen een gemis zijn, maar met de vele beschikbare programma’s en de Miele-kwaliteit die zich vertaalt in schone was, zul je deze waarschijnlijk niet al te snel missen.

De Miele WSD 023 WCS biedt dus een verscheidenheid aan programma’s voor vrijwel elke wasbehoefte, zonder dat je verdwaalt in een labyrint van overbodige opties. Het is een machine die zijn taak serieus neemt en je helpt je kleding langer mooi en schoon te houden. En hoewel er altijd wel iets te wensen overblijft, zullen de meeste gebruikers vinden dat deze wasmachine een betrouwbare kameraad in het huishouden is.

Energiezuinigheid en duurzaamheid

Miele wsd 023 wasmachine n5ykjmnlq59p 6rwkqmn

Met de Miele WSD 023 WCS wasmachine doe je direct een slimme investering op gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid. Wat direct opvalt is de energieklasse A; een stempel van efficiëntie die je terugziet in de geschatte besparing van wel €290,- over de levensduur van het toestel. Voor een huishouden dat let op de portemonnee en milieu-impact een niet te onderschatten voordeel.

Deze Miele wast met een vulgewicht van 8 kg en heeft programma’s die feilloos aansluiten op de moderne levensstijl, waarin zuinig en bewust leven steeds belangrijker is. De wasmachine kent deze energiezuinige kenmerken:

 • De CapDosing capsules besparen wasmiddel en garanderen een optimale dosering voor specifieke stoffen.

 • De automatische beladingssensor past water- en energieverbruik aan de hoeveelheid wasgoed aan.

 • Eco-programma’s die energie- en waterverbruik minimaliseren, hoewel ze soms wat langer duren.

Hoewel de machine prijzig kan zijn in aanschaf, is de kwaliteit van Miele doorgaans synoniem voor een lange levensduur, wat de initiële investering op termijn relatief maakt. Bovendien draagt een zuinige machine bij aan een verlaging van de variabele kosten op de energierekening.

Er zijn ook een paar punten die voor verbetering vatbaar zijn. Zo merken sommige gebruikers op dat het eindsignaal aan de luide kant is – een klein nadeel dat wellicht te negeren is gezien de positieve eigenschappen van de machine. Bovendien wordt genoemd dat er na een wasbeurt water in het deurrubber kan blijven staan. Dit vereist extra aandacht na het wassen om schimmelvorming te voorkomen.

Maar laten we de Miele WSD 023 wcs niet te streng beoordelen op deze mindere punten; geen enkele wasmachine is perfect en een kritisch oog voor detail getuigt van een nauwgezette huishouding. De focus hier ligt echter op de energiezuinigheid en hoe deze bijdraagt aan een schone was met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

De wasmachine toont aan dat duurzaam wassen niet ten koste hoeft te gaan van waskwaliteit. De kledingbeschermende trommel en de extra spoelfunctie staan garant voor een schoon resultaat met verminderde slijtage aan textiel. Dit draagt bij aan een langer behoud van je garderobe, wat ook weer minder consumptie van kleding betekent - een indirect milieuvoordeel dat niet onbelicht mag blijven.

In het dagelijks gebruik blijkt dat de Miele WSD 023 WCS zich niet alleen richt op zuinigheid, maar ook zorgt voor comfort. Minimale interactie is benodigd; de wasmachine neemt je veel werk uit handen. En ja, zo’n machine kan wel een tikje meer geluid maken tijdens het centrifugeren, maar dit weegt ruimschoots op tegen de voordelen.

De balans tussen verbruik en prestatie staat bij deze wasmachine centraal. Het is een machine die niet schreeuwt om aandacht, maar in alle rust zijn taak volvoert - een duurzaam werkpaard in de huishouding.

Samengevat is de Miele WSD 023 WCS een slimme aankoop voor wie langetermijnbesparingen en milieuoverwegingen hoog in het vaandel draagt. Het robuuste karakter van de Miele machines maakt dat de duurzaamheid zich niet alleen uit in energieverbruik, maar ook in jarenlang wasplezier.