Een terrasverwarmer kopen in 2024: Waar op te letten

Alles over terrasverwarmers in 2024: waar op te letten bij aankoop, soorten, gebruik, prestaties en meer.
Publicatiedatum

26 januari 2023

Introductie

Terrasverwarmer

In deze handleiding behandelen wij alles over terrasverwarmers anno 2023. Dit is een apparaat dat wordt gebruikt om een buitenruimte, zoals een terras of een patio, te verwarmen. Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers, zoals gasverwarmers, elektrische verwarmers en infraroodverwarmers.

Prijzen

Waarom een terrasverwarmer

Terrasverwarmers zijn handig omdat ze ervoor zorgen dat je langer van je terras kunt genieten als de temperatuur daalt.

 • Verlenging van het de terrasseizoen Met een terrasverwarmer kun je in de herfst en het vroege voorjaar nog comfortabel buiten zitten zonder dat je het koud hebt. Hierdoor kun je het terrasseizoen met een aantal weken verlengen. Dit is ideaal als je van het buitenleven houdt of als je een bedrijf hebt waarvan de omzet afhankelijk is van het terrasbezoek.

 • Sfeer Terrasverwarmers kunnen ook een sfeervolle toevoeging zijn voor je terras. Er zijn strakke moderne designs beschikbaar alsmede klassieke modellen. Hierdoor kun je een terrasverwarmer kiezen die past bij de sfeer van je terras of je huis. Bovendien kan je terrasverwarmers vaak dimmen waardoor je de sfeer kunt toespitsen op de gelegenheid.

Terrasverwarmer kopen: waar op letten

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij het kopen van een terrasverwarmer.

Soort verwarmer

Terrasverwarmer op elektriciteit

Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers op de markt, met name elektrische, propaangas- en houtskoolverwarmers. Elektrische verwarmers zijn eenvoudig te gebruiken en veilig, maar zijn afhankelijk van een stopcontact. Propaangasverwarmers zijn mobiel en eenvoudig te verplaatsen, maar vereisen gasflessen. Houtskoolverwarmers zijn goedkoop in aanschaf, maar vereisen meer onderhoud en zijn minder milieuvriendelijk. Voor extra gemak bij het onderhouden van uw terras, kunt u onze handleiding over het aanschaffen van een stoomreiniger bekijken.

Vermogen

Het vermogen van een terrasverwarmer is ook een belangrijke factor om in overweging te nemen. Dit bepaalt hoe snel de verwarmer de ruimte kan verwarmen en hoe groot de verwarmingszone is. Een terrasverwarmer met een vermogen van minimaal 3-5 kW is aan te raden voor een gemiddeld terras.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect om in overweging te nemen bij het kopen van een terrasverwarmer. Kijk voor verwarmers met een tip-over beveiliging en een automatische uitschakeling bij oververhitting. Ook is het aan te raden om een verwarmer te kopen met een goedgekeurde beveiliging tegen brandgevaar.

Onderhoud

Elektrische verwarmers vereisen weinig onderhoud, terwijl gas- en houtskoolverwarmers regelmatig moeten worden schoongemaakt en onderhouden. Overweeg dit bij uw aankoopbeslissing en houd rekening met de kosten van onderhoud.

Plaatsing en afmetingen

Denk na over de afmetingen van de verwarmer en de beschikbare ruimte op uw terras. Sommige verwarmers zijn vrijstaand, terwijl andere kunnen worden opgehangen aan een muur of plafond. Houd er rekening mee dat een verwarmer die aan een muur of plafond wordt opgehangen, meer ruimte in beslag neemt dan een vrijstaande verwarmer.

Design en stijl

Terrasverwarmers zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, Van moderne tot traditionele stijlen, voor ieder wat wils.

Prijs

Terrasverwarmers variëren in prijs van een paar honderd tot duizenden euro’s. Overweeg uw budget en de kosten van het onderhoud van de verwarmer. Houd er rekening mee dat een duurdere verwarmer vaak van hogere kwaliteit is en een langere levensduur heeft dan een goedkopere verwarmer.

Regelbaarheid

Sommige terrasverwarmers zijn uitgerust met thermostaten of regelbare temperatuurinstellingen. Dit kan handig zijn als u wilt dat de verwarmer op een specifieke temperatuur blijft staan of als u de temperatuur wilt aanpassen afhankelijk van de weersomstandigheden. Overweeg of deze functie belangrijk voor u is bij de aankoop van de verwarmer. Voor wie het comfort van warmte op het terras wil combineren met het comfort van koele lucht binnenshuis, kan onze handleiding over het aanschaffen van airco’s anno 2023 een nuttige bron zijn.

Bedieningsgemak

Sommige verwarmers zijn uitgerust met afstandsbediening, terwijl andere bediend moeten worden met knoppen of een draaischakelaar. Bedenk of een bepaalde manier van bediening voor u gemakkelijker is of beter aansluit bij uw voorkeur.

Extra functies

Sommige terrasverwarmers zijn uitgerust met extra functies zoals een geïntegreerde speaker, LED-verlichting of een USB-oplaadfunctie. Overweeg of deze extra functies voor u relevant zijn en of ze de aankoopprijs waard zijn.

Milieu

Gas- en houtskoolverwarmers zijn minder milieuvriendelijk dan elektrische verwarmers. Overweeg de impact van de verwarmer op het milieu en kies voor een milieuvriendelijkere optie als dit belangrijk voor u is.

Garantie

Een garantie kan extra zekerheid bieden bij de aankoop van een terrasverwarmer. Kijk naar de garantieperiode en de dekking die wordt aangeboden. Een langere garantieperiode kan u beschermen tegen eventuele defecten of problemen met de verwarmer.

Weerbestendigheid

Terrasverwarmer die in de regen staat

Sommige verwarmers zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik en zijn water- en weerbestendig, terwijl andere verwarmers niet geschikt zijn voor gebruik in slecht weer. Overweeg of de verwarmer geschikt is voor gebruik in verschillende weersomstandigheden en of deze beschermd moet worden tegen regen of wind.

Schoonmaak en opbergen

Sommige verwarmers zijn eenvoudig te demonteren en te reinigen, terwijl andere verwarmers meer moeite vereisen. We gaan hier later dieper op in.

Mobiele verwarmers

Terrasverwarmer met wielen

Sommige terrasverwarmers hebben wielen of een handvat waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Dit kan handig zijn als u de verwarmer op verschillende plaatsen op het terras wilt gebruiken of als u de verwarmer weg wilt bergen als hij niet wordt gebruikt. Overweeg of een mobiele verwarmer voor u relevant is.

Brandstof

Overweeg welke brandstof de terrasverwarmer gebruikt, gas, houtskool of elektriciteit. Elke brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen zoals beschreven in het begin van mijn antwoord. Bedenk welke brandstof het beste bij u past, of het nu gaat om de kosten, de milieueffecten of de veiligheid.

Soorten terrasverwarmers

Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers:

Gas terrasverwarmers

Gas terrasverwarmers zijn een van de meest populaire soorten terrasverwarmers. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en geven direct warmte af zodra ze zijn ontstoken. Gas terrasverwarmers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder vrijstaande modellen en wandmontage modellen. Ze werken op propaan of butaan gas, en hebben meestal een grote warmteafgifte. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat de gasflessen regelmatig vervangen moeten worden.

Elektrische terrasverwarmers

Elektrische terrasverwarmers zijn een andere populaire optie voor terrasverwarming. Ze zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen gasaansluiting of gasflessen. Ze werken op stroom en hebben een verwarmingselement dat de warmte afgeeft. Elektrische terrasverwarmers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder vrijstaande modellen en wandmontage modellen. Een nadeel is dat deze modellen vaak een lager warmteafgifte hebben en dat de stroomkosten hoger zijn dan gas terrasverwarmers.

Infrarood terrasverwarmers

Deze werken door infraroodstralen te gebruiken om directe warmte aan mensen en objecten te geven. Ze zijn efficiënt in het gebruik van energie en geven snel warmte af. Infrarood terrasverwarmers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder vrijstaande modellen en wandmontage modellen. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat de warmte niet direct in de omgeving verspreid wordt.

Terraskachels

Deze hebben vaak een bak waarin hout of briketten kunnen worden geplaatst. De warmte wordt afgegeven door middel van de verbranding van het hout of briketten. Terraskachels zijn een decoratieve toevoeging aan een terras en kunnen ook worden gebruikt voor het koken van voedsel. Een nadeel is dat deze modellen vaak meer onderhoud vereisen en dat de verbranding van hout of briketten schadelijke stoffen kan uitstoten.

Terraspalen

Deze zijn vaak voorzien van een gasbrander die in de grond wordt geplaatst. De warmte wordt afgegeven door middel van een bovenaan geplaatste kap. Deze modellen zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en geven een gerichte warmte af. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat de gasflessen regelmatig vervangen moeten worden.

Vlamverdelers

De warmte in deze apparaten wordt afgegeven door middel van een bovenaan geplaatste kap met vlam. Deze modellen zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en geven een gerichte warmte af. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat de gasflessen regelmatig vervangen moeten worden.

Warmtedekens

Deze soorten zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en geven een gerichte warmte af. Deze modellen zijn vooral geschikt voor kleinere terrassen of voor gebruik in combinatie met andere terrasverwarmers. Een nadeel is dat deze modellen vaak een lagere warmteafgifte hebben dan andere modellen en dat de stroomkosten hoger zijn.

Zonnelampen

Deze modellen zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en geven gerichte warmte af. Deze modellen zijn vooral geschikt voor kleinere terrassen of voor gebruik in combinatie met andere terrasverwarmers. Een nadeel is dat deze modellen vaak een lagere warmteafgifte hebben dan andere modellen en dat de stroomkosten hoger zijn.

Terraspotten

Deze zijn vaak voorzien van een gasbrander die in een pot wordt geplaatst. De warmte wordt afgegeven door middel van de verbranding van het gas. Deze modellen zijn vaak decoratieve toevoeging aan een terras en kunnen ook worden gebruikt voor het koken van voedsel. Een nadeel is dat deze modellen vaak meer onderhoud vereisen en dat de verbranding van gas schadelijke stoffen kan uitstoten.

Warmtepanelen

Warmtepanelen zijn een andere optie voor terrasverwarming. Deze zijn vaak voorzien van infrarood verwarmingselementen die zich in een paneel bevinden. Deze modellen kunnen worden opgehangen of opgesteld en geven een gerichte warmte af. Deze modellen zijn vooral geschikt voor kleinere terrassen of voor gebruik in combinatie met andere terrasverwarmers. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat het niet altijd eenvoudig is om het paneel gericht op de juiste plek te richten.

Keramische terrasverwarmers

Keramische terrasverwarmers zijn vaak voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich in een keramisch element bevinden. Deze modellen zijn vaak decoratieve toevoeging aan een terras en kunnen ook worden gebruikt voor het koken van voedsel. Een nadeel is dat deze modellen vaak een lagere warmteafgifte hebben dan andere modellen en dat de stroomkosten hoger zijn.

Terraspaanders

De warmte wordt in deze apparaten afgegeven door middel van de verbranding van het gas. Deze modellen zijn vaak decoratieve toevoeging aan een terras en kunnen ook worden gebruikt voor het koken van voedsel. Een nadeel is dat deze modellen vaak meer onderhoud vereisen en dat de verbranding van gas schadelijke stoffen kan uitstoten.

Terraspaalverwarmers

Terraspaalverwarmers worden vaak in commerciële settings, zoals cafés of restaurants. Deze zijn vaak voorzien van een gasbrander die in een paal wordt geplaatst. De warmte wordt afgegeven door middel van een bovenaan geplaatste kap. Deze modellen zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en geven een gerichte warmte af. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat de gasflessen regelmatig vervangen moeten worden.

Terraspetroleumverwarmers

Terraspetroleumverwarmers zijn een optie die vaak wordt gebruikt in commerciële settings, zoals bijvoorbeeld in cafés of restaurants. Deze zijn vaak voorzien van een petroleumbrander die in een paal wordt geplaatst. De warmte wordt afgegeven door middel van een bovenaan geplaatste kap. Deze modellen zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en geven een gerichte warmte af. Een nadeel is dat deze modellen vaak een hogere aanschafprijs hebben en dat de petroleum regelmatig vervangen moeten worden.

Houd er rekening mee dat deze soorten verwarmers vaak minder efficiënt zijn dan de eerder genoemde soorten en dat ze vaak meer onderhoud vereisen. Het is aan te raden om uw specifieke situatie en behoeften te evalueren voordat u een beslissing neemt over welke terrasverwarmer het beste bij u past.

Onderhoud van terrasverwarmers

Terrasverwarmer die wordt schoongemaakt

Terrasverwarmers zijn een geweldige manier om buitenruimtes comfortabel te maken tijdens de koudere maanden. Om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt blijven werken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren:

 1. Controleer de brandstoftank

Voordat u begint met het onderhoud van uw terrasverwarmer, is het belangrijk om te controleren of de brandstoftank bijna leeg is. Als dit het geval is, vul de tank dan met de juiste brandstof (meestal propaan of butaan) voordat u verdergaat met het onderhoud.

 1. Reinig de verwarmer

Reinig de verwarmer met een vochtige doek of een zachte borstel. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen dat zich kan hebben opgehoopt sinds de laatste keer dat u de verwarmer heeft gebruikt. Let er wel op dat u geen water gebruikt om de verwarmer te reinigen, omdat dit kan leiden tot schade.

 1. Controleer de branders en de regelklep

Controleer de branders op blokkades of verstoppingen. Gebruik een dunne tandenstoker of een kleine borstel om eventuele blokkades te verwijderen. Controleer ook de regelklep om ervoor te zorgen dat deze soepel beweegt en dat er geen gaslekken zijn. Als u problemen ontdekt met de branders of regelklep, neem dan contact op met een gekwalificeerde technicus voor reparatie.

 1. Controleer de veiligheidsvoorzieningen

Tenslotte, is het belangrijk om de veiligheidsvoorzieningen van de terrasverwarmer te controleren. Controleer of er geen beschadigingen of problemen zijn met de thermische beveiliging of de gasregelklep. Zorg ervoor dat deze veiligheidsvoorzieningen correct werken om ongelukken te voorkomen. Als u problemen ontdekt met de veiligheidsvoorzieningen, neem dan onmiddellijk contact op met een gekwalificeerde technicus voor reparatie.

Goede merken

Er zijn veel merken terrasverwarmers op de markt. De merken hieronder staan bekend als goed:

Infratech

Terrasverwarmer van infratech

Infratech is een populair merk terrasverwarmer dat bekend staat om zijn hoogwaardige, energie-efficiënte producten. Deze verwarmers gebruiken infraroodstraling om de ruimte te verwarmen, waardoor ze een efficiënte manier zijn om een terras of buitenruimte te verwarmen.

Een populaire terrasverwarmer van Infratech is de WD6024SS. Deze verwarmer is gemaakt van roestvrij staal en heeft een vermogen van 2400 watt. Hij is gemakkelijk te installeren en geeft aangename warmte af.

Sunmaster

Sunmaster is een ander merk terrasverwarmer dat bekend staat om zijn hoogwaardige producten. Deze verwarmers gebruiken propaangas of stookolie als brandstof, waardoor ze flexibel zijn en eenvoudig te bedienen zijn.

Een populaire terrasverwarmer van Sunmaster is de Tansun Rio. Deze verwarmer heeft een vermogen van 3,5 kW en is verkrijgbaar in een draagbare of vaste versie. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en kan worden aangepast aan de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden.

Fire-Friend

Fire-Friend is een ander merk terrasverwarmer dat bekend staat om zijn energie-efficiënte producten. Deze verwarmers gebruiken propaangas of stookolie als brandstof en zijn gemakkelijk te bedienen.

Een populaire terrasverwarmer van Fire-Friend is de FH-200. Deze verwarmer heeft een vermogen van 2000 watt en is geschikt voor een oppervlakte tot 20 m². Hij is gemakkelijk te installeren en te bedienen en geeft een aangenaam warmte af.

Hoe een terrasverwarmer werkt

Een terrasverwarmer is een apparaat dat warmte afgeeft om de temperatuur op een terras of buitenruimte op te warmen. Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers, zoals gasverwarmers, elektrische verwarmers en infraroodverwarmers.

Terrasverwarmer op gas

De meest voorkomende terrasverwarmer is de eerder genoemde gasverwarmer. Deze wordt aangedreven door propaan of butaan en werkt op een soortgelijke manier als een gasfornuis. Er is een gasfles aan de verwarmer bevestigd en deze wordt aangesloten op de verwarmer met een slang. Als de verwarmer wordt aangezet, gaat er gas naar de brander, waar het wordt aangestoken. De warmte die wordt geproduceerd, wordt verspreid door een reflector boven de brander.

Een elektrische terrasverwarmer werkt via een elektrische element, dat warmte afgeeft. Er zijn zowel wand- als staande modellen beschikbaar, en deze worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De warmte wordt vaak verspreid via een infrarood element.

Infrarood terrasverwarmer werken door infraroodstralen uit te zenden, die direct worden opgenomen door personen en objecten in de buurt. Deze soort terrasverwarmer produceert geen luchtverplaatsing, dus het is een comfortabelere oplossing voor een terras.

Prijs van een terrasverwarmer

De prijs van een terrasverwarmer varieert sterk afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit van de verwarmer. Er zijn goedkopere terrasverwarmers te koop voor rond de €50, maar er zijn ook high-end verwarmers te koop voor meer dan €1000.

De goedkoopste opties zijn vaak infrarood terrasverwarmers die werken met propaan of butaan. Deze zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen snel op temperatuur worden gebracht, maar hebben vaak een lager vermogen en een kortere levensduur dan de duurdere opties.

Aan de andere kant zijn er ook high-end terrasverwarmers die werken met elektriciteit. Deze hebben vaak een hoger vermogen en een langere levensduur dan de goedkopere opties, maar zijn ook duurder. Ze zijn vaak ook eenvoudiger te installeren en onderhouden dan de goedkopere opties.

Energieverbruik

Een infrarood terrasverwarmer die werkt met propaan of butaan zal een veel lager energieverbruik hebben dan een elektrische terrasverwarmer. Dit komt omdat deze verwarmers geen stroom nodig hebben om te werken.

Een elektrische terrasverwarmer verbruikt een grotere hoeveelheid energie, afhankelijk van het vermogen van de verwarmer, en hoe lang de verwarmer wordt gebruikt. Een elektrische terrasverwarmer van 2000 watt die een uur per dag wordt gebruikt, zal ongeveer 1,5 KWh per dag verbruiken.

Opwarmtijd

Infrarood terrasverwarmers die werken met propaan of butaan zullen vaak sneller op temperatuur zijn dan elektrische terrasverwarmers. Dit komt omdat deze verwarmers geen stroom nodig hebben om te werken en dus direct kunnen beginnen met verwarmen. Een elektrische terrasverwarmer zal meer tijd nodig: een terrasverwarmer van 2000 watt zal ongeveer 15 minuten nodig hebben.

De opwarmtijd van een terrasverwarmer varieert sterk afhankelijk van het type, het vermogen en de omgevingscondities. Voor wie extra warmte en comfort in huis zoekt, is het ook interessant om te kijken naar onze beste espressomachine: Philips 2200 serie EP2220/10, die bij elke weersomstandigheid een heerlijke warme kop koffie kan bieden.

Veilig gebruik van een terrasverwarmer

Er zijn een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het veilig gebruiken van een terrasverwarmer:

 • Plaatsing:
Terrasverwarmer op een vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de verwarmer op een stabiele, vlakke ondergrond wordt geplaatst en ver weg van brandbare materialen zoals gordijnen of papieren decoraties.

 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie rond de verwarmer om te voorkomen dat er te veel koolmonoxide wordt geproduceerd. Dit geldt vooral voor terrasverwarmers die werken met propaan of butaan.

 • Bediening: Lees de handleiding van de verwarmer zorgvuldig door en houd je aan de gebruiksaanwijzingen. Zorg ervoor dat de verwarmer wordt gebruikt volgens de gebruiksaanwijzingen en dat de verwarmer wordt uitgeschakeld wanneer je hem niet gebruikt of wanneer je slaapt.

 • Onderhoud: Houd de terrasverwarmer schoon en in goede staat. Volg de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen in de handleiding van de verwarmer.

 • Veiligheid: Zorg ervoor dat de terrasverwarmer is voorzien van een veiligheidsthermostaat en een veiligheidsschakelaar die het apparaat uitschakelt wanneer de temperatuur te hoog wordt.

Houd er rekening mee dat terrasverwarmers die werken met propaan of butaan een brandgevaar kunnen vormen en dat deze verwarmers buiten moeten worden gebruikt. Gebruik de terrasverwarmer nooit in een gesloten ruimte of onder een afdak.

Beste brandstof

Propaan

Een van de meest populaire brandstoffen voor terrasverwarmers is propaan. Propaan is een gas dat wordt verkocht in cilinders en is gemakkelijk verkrijgbaar bij veel tuinwinkels en supermarkten. Het is een efficiënte brandstof die snel opwarmt en gemakkelijk te regelen is. Een nadeel van propaan is dat het een vlam nodig heeft om te branden, wat betekent dat er een risico is op verwondingen of brand als de vlam in contact komt met ontvlambare stoffen.

Stookolie

Een andere optie is stookolie. Stookolie wordt vaak gebruikt in oliestookketels en is verkrijgbaar bij veel benzinestations. Het is efficiënt en goedkoop, maar het heeft wel een lange opwarmtijd. Bovendien is er een risico op lekkages en kan het ook geuren afgeven.

Elektrisch

Er zijn ook elektrische terrasverwarmers beschikbaar. Deze verwarmers zijn veilig, gemakkelijk te gebruiken en produceren geen schadelijke uitlaatgassen. Een nadeel is dat ze afhankelijk zijn van een elektriciteitsbron, dus als er een stroomstoring is, werkt de verwarmer niet. Bovendien is de kosten voor elektriciteit hoger dan voor andere brandstoffen.

Hoeveel warmte geeft een terrasverwarmer af?

Een gemiddelde terrasverwarmer kan een warmte afgeven van ongeveer 4000 tot 6000 watt. Dit is voldoende om een oppervlakte van ongeveer 15 vierkante meter te verwarmen. U kunt de hoeveelheid warmte die een verwarmer afgeeft controleren door te kijken naar de vermelde wattage van het apparaat.

Hierbij is de hoeveelheid warmte die een terrasverwarmer afgeeft ook afhankelijk van het type en de grootte van de verwarmer. Bijvoorbeeld een elektrische terrasverwarmer geeft meestal minder warmte af dan een propaan- of stookolie-verwarmer.

Daarom is het raadzaam om de grootte van uw terras in acht te nemen bij het kiezen van een terrasverwarmer. Als u een groter terras heeft, zult u waarschijnlijk een verwarmer met een hoger wattage nodig hebben om de hele ruimte te verwarmen.

Grootte van terrasverwarmer bepalen

Grote terrasverwarmer

Een algemene richtlijn is om ongeveer 10 watt per vierkante meter van uw terras te gebruiken. Dit betekent dat een terras van 20 vierkante meter een verwarmer nodig zou hebben met een vermogen van ongeveer 200 watt. Houd er echter rekening mee dat dit slechts een richtlijn is en dat u ook rekening moet houden met andere factoren zoals de gewenste temperatuur en het aantal mensen dat u verwacht te entertainen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de grootte van de terrasverwarmer niet alleen de hoeveelheid warmte die het afgeeft, maar ook de grootte van de verwarmer zelf beïnvloedt. Dus als u beperkte ruimte heeft, moet u wellicht een kleinere verwarmer overwegen die nog steeds voldoet aan uw warmte-eisen.

Levensduur ven terrasverwarmers

In het algemeen kan een goede kwaliteit terrasverwarmer een levensduur hebben van ongeveer 5 tot 10 jaar.

Echter, er zijn enkele factoren die de levensduur van een terrasverwarmer kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als een terrasverwarmer niet goed wordt onderhouden, kan dit de levensduur verkorten. Dit geldt ook voor het gebruik van de terrasverwarmer in slecht weer of ongunstige omstandigheden.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige onderdelen van een terrasverwarmer vervangen kunnen worden, zoals de lamp of de brandstoftank. Dit kan de levensduur van de terrasverwarmer verlengen, zolang de overige onderdelen nog in goede staat zijn.

Terrasverwarmer buiten laten staan in slecht weer

Het is niet aanbevolen om een terrasverwarmer buiten te laten staan tijdens slecht weer, zoals regen, harde wind of hagel. Dit kan de terrasverwarmer beschadigen of zelfs gevaarlijk maken. Bovendien, als een terrasverwarmer nat wordt, kan dit ook leiden tot een verkorte levensduur.

Als u weet dat slecht weer op komst is, is het het beste om de terrasverwarmer binnen op te bergen. Als de terrasverwarmer al buiten staat en het begint te regenen, moet u deze zo snel mogelijk afsluiten en binnen opbergen.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige terrasverwarmers speciaal zijn ontworpen voor gebruik in slecht weer, zoals waterdichte of weerbestendige modellen. Deze modellen zijn beter bestand tegen de elementen, maar het is nog steeds het beste om deze binnen op te bergen als er slecht weer wordt verwacht.

Terrasverwarmer gebruiken met een afdak of pergola

Een terrasverwarmer kan gebruikt worden met een afdak of pergola. In feite, het gebruik van een afdak of pergola kan de warmte van de terrasverwarmer helpen concentreren, waardoor het effectiever is.

Echter, er zijn enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van een terrasverwarmer onder een afdak of pergola. Bijvoorbeeld, de afstand tussen de terrasverwarmer en het afdak of de pergola moet voldoende zijn om brandgevaar te voorkomen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de terrasverwarmer op een stabiele en veilige manier wordt bevestigd, zodat deze niet kan omvallen.

Daarnaast, om de gezelligheid en warmte op uw terras compleet te maken, is het wellicht ook interessant om te kijken naar comfortabele zitopties; lees onze recensie over de BePureHome Rodeo Bank (2023) voor een stijlvolle toevoeging aan uw buitenruimte.

Om zeker te zijn dat u uw terrasverwarmer veilig en effectief kunt gebruiken onder een afdak of pergola, raden wij u aan om te controleren of er specifieke veiligheidsvoorschriften zijn voor uw product of om advies te vragen aan de fabrikant.

Terrasverwarmer met afstandsbediening ?

Terrasverwarmer met afstandsbediening

Sommige terrasverwarmers zijn uitgerust met een afstandsbediening waarmee de verwarming kan worden aangepast of ingeschakeld of uitgeschakeld vanaf een afstand. Dit kan handig zijn als u de terrasverwarmer wilt aanzetten voordat u naar buiten gaat of als u wilt dat de verwarming zichzelf uitschakelt wanneer u weggaat.

Gebruik in huis

Een terrasverwarmer kan in theorie gebruikt worden binnenshuis, maar er zijn enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Bijvoorbeeld, terrasverwarmers zijn vaak ontworpen voor gebruik in open ruimtes en kunnen niet voldoende ventilatie bieden voor gebruik binnenshuis. Hierdoor kan er een gevaarlijke accumulatie van koolmonoxide ontstaan.

Daarnaast, het gebruik van een terrasverwarmer binnenshuis kan leiden tot brandgevaar als de verwarmer niet op een veilige manier wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, als de verwarmer te dicht bij brandbare materialen staat of als de verwarmer niet op een stabiele ondergrond staat.

Het is ook belangrijk om te weten dat terrasverwarmers vaak bedoeld zijn voor gebruik buitenshuis en niet specifiek ontworpen voor gebruik binnenshuis. Hierdoor kan het gebruik van een terrasverwarmer binnenshuis ook leiden tot onvoldoende prestaties of een verkorte levensduur van het product.

Als u een terrasverwarmer wilt gebruiken binnenshuis, raden wij u aan om eerst te controleren of er specifieke veiligheidsvoorschriften zijn voor gebruik binnenshuis en om advies te vragen aan de fabrikant. Ook is het aangeraden om een terrasverwarmer specifiek ontworpen voor binnenruimtes te gebruiken in plaats van een terrasverwarmer bedoeld voor buitenruimtes.

Terrasverwarmer op een timer instellen

Veel moderne terrasverwarmers beschikken over een ingebouwde timer of komen met een afstandsbediening waarmee u de tijd kunt instellen waarop de verwarmer aan- of uitgaat. Dit is handig omdat u de verwarmer kunt instellen om aan te gaan voordat u naar uw terras gaat en uit te gaan wanneer u klaar bent met eten of wanneer het tijd is om naar binnen te gaan.

De instellingen van de timer kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van uw terrasverwarmer. Sommige verwarmers hebben een timer die u in kunt stellen voor een specifieke tijd, terwijl andere verwarmers een automatische timer hebben die u kunt instellen voor een bepaalde duur.

Terrasverwarmer op automatische thermostaat instellen

Veel moderne terrasverwarmers hebben ingebouwde thermostaten die de temperatuur van de verwarmer automatisch regelen. Hierdoor kunt u de verwarmer instellen op de gewenste temperatuur en de thermostaat zorgt ervoor dat de verwarmer deze temperatuur handhaaft. Dit maakt het gebruik van de verwarmer veel efficiënter en comfortabeler.

De instellingen van de thermostaat kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van uw terrasverwarmer. Sommige verwarmers hebben een thermostaat die u in kunt stellen voor een specifieke temperatuur, terwijl andere verwarmers een automatische thermostaat hebben die u kunt instellen voor een bepaald temperatuurbereik.

Terrasverwarmer buiten in de winter

Terrasverwarmer in winterweer

Het is normaal gesproken niet aanbevolen om een terrasverwarmer buiten te laten staan tijdens de winter. Terrasverwarmers zijn meestal niet bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en vorst. Als een terrasverwarmer wordt blootgesteld aan deze omstandigheden, kan dit leiden tot schade aan de verwarmer of zelfs brandgevaar.

Daarom is het aanbevolen om een terrasverwarmer op te bergen in een droge en veilige ruimte wanneer deze niet wordt gebruikt. Als u de terrasverwarmer toch buiten wilt laten staan tijdens de winter, zou u ervoor moeten zorgen dat de verwarmer is beschermd tegen de elementen. Dit kan door hem af te dekken met een waterdichte hoes of door hem onder een afdak te zetten.

Houd er wel rekening mee dat als de terrasverwarmer wordt blootgesteld aan de elementen, dit kan leiden tot vermindering van de levensduur van de verwarmer. Als u van plan bent om de terrasverwarmer vaak buiten te laten staan, is het misschien beter om te investeren in een terrasverwarmer die speciaal is ontworpen om te worden gebruikt in buitenomstandigheden.

Gebruik met parasol

Veel terrasverwarmers zijn ontworpen om te worden opgehangen of opgesteld onder een parasol. Dit maakt het mogelijk om zowel de parasol als de verwarmer te gebruiken om uw terras te beschermen tegen de zon en de warmte te behouden tijdens de koelere avonden.

Let wel op dat sommige parasols niet geschikt zijn voor gebruik in combinatie met een terrasverwarmer, dus het is belangrijk om te controleren of uw parasol geschikt is voor gebruik met een terrasverwarmer voordat u deze combineert. Als uw parasol niet geschikt is, zou u kunnen overwegen om een speciaal ontworpen parasol te kopen die wel geschikt is voor gebruik met een terrasverwarmer.

Terrasverwarmer op balkon

Er zijn enkele zaken waar u op moet letten voordat u het apparaat op het balkon gebruikt. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of het gebruik van een terrasverwarmer op uw balkon is toegestaan volgens de huisregels of wetgeving. Sommige appartementencomplexen of gemeenten hebben beperkingen voor het gebruik van terrasverwarmers op balkons.

Ten tweede, u moet ervoor zorgen dat uw terrasverwarmer voldoende ventilatie heeft. Terrasverwarmers produceren hitte en gas, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed geventileerd worden om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Daarnaast moet u ook controleren of uw balkon groot genoeg is voor de terrasverwarmer die u wilt gebruiken. Sommige terrasverwarmers zijn groter dan andere, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u een terrasverwarmer kiest die op uw balkon past.

Als u aan al deze voorwaarden voldoet, kunt u een terrasverwarmer veilig gebruiken op uw balkon. Het is aan te raden om de gebruiksaanwijzing van de terrasverwarmer te raadplegen voor specifieke aanwijzingen en veiligheidsmaatregelen

Kopen

Er zijn verschillende plekken waar je een terrasverwarmer kunt kopen, zowel online als offline.

Online

Er zijn diverse online webshops waar je een terrasverwarmer kunt kopen, zoals

 • Bol.com
 • Coolblue
 • Wehkamp
 • Blokker
 • Amazon

Deze webshops bieden een groot aanbod aan terrasverwarmers van verschillende merken en modellen. Je kunt hier gemakkelijk vergelijken en de terrasverwarmer bestellen die het beste bij jouw wensen past.

Offline

Er zijn ook veel fysieke winkels in Nederland waar je een terrasverwarmer kunt kopen, zoals:

 • Gamma
 • Praxis
 • Karwei
 • Ikea
 • Bauhaus

Deze winkels bieden ook een groot aanbod aan terrasverwarmers van verschillende merken en modellen. Hier kun je de terrasverwarmer in het echt bekijken en eventueel direct meenemen.