De Alpina terrasverwarmer met infrarood technologie: recensie (2023)

Ons oordeel over de Alpina terrasverwarmer met infrarood, 2000W vermogen en IP55 bescherming.
Auteur
Affiliatie
Milan van Dijk

Cartesium

Publicatiedatum

13 december 2023

Inleiding

Alpina heater terrasverwarmer infrarood verwarming ip54 stof en spuitwaterdicht 2000w 0xmvbwn8gqnk 59mxnjb

De Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W IP54 staat bekend om zijn doeltreffende verwarmingsvermogen en energiezuinige eigenschappen. Dit model, voorzien van een IP54-certificering, garandeert gebruikers bescherming tegen stof en spatwater, waardoor het een solide keuze is voor buitengebruik. Uitgerust met een krachtige 2000W infraroodtechniek, levert deze terrasheater snel warmte, direct waar het nodig is. Met de infraroodstraling zorgt het apparaat voor een gerichte verwarming, wat resulteert in een kostenbesparend gebruik en een lagere belasting voor de elektriciteitsrekening.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Merk alpina Type terrasverwarmer Standaard heater
Model XD-YS2000 Vermogen 2000 W
Kleur Zwart , Goud Materiaal Metaal
Product lengte 57 cm Product breedte 11 cm
Product hoogte 11.40 cm Verpakkingsinhoud 1x Elektrische Terrasverwarmer, montagemateriaal, handleiding

Prijzen

Design en gebruiksgemak

Alpina heater terrasverwarmer infrarood verwarming ip54 stof en spuitwaterdicht 2000w 3kp2gzq6llaa 59mxnjb

Het design van de Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W IP54 straalt meteen een bepaald gebruiksgemak uit:

 • Compact formaat van 57x11,5x11 cm past haast overal

 • Stevige montage met bijgeleverde beugels en schroeven

 • Handzaam met een nettogewicht van ongeveer 1,35 kg, gemakkelijk te verplaatsen

 • Grote hittecapaciteit voor zijn omvang, met een vermogen van 2000W

 • Zonder verrijdbaarheid of afstandsbediening toch eenvoudig te bedienen met een schakelaar

Het strakke uiterlijk van de terrasverwarmer, voornamelijk zwart met gouden tinten, past goed in de meeste buitenruimtes zonder te overheersen. Alpina heeft kennelijk aandacht besteed aan de esthetiek zonder in te boeten aan functionaliteit; een evenwicht dat in moderne tuinen en balkons zeker wordt gewaardeerd.

De terrasverwarmer biedt een directe stralingswarmte, waardoor je al gauw het genot ervaart van extra warmte tijdens koelere avonden. Zelfs in een werkkamer of onder een overkapping levert het apparaat een welkome toevoeging aan comfort. De hangende installatie zorgt ervoor dat er geen waardevolle vloerruimte verloren gaat.

Hoewel het vermogen indrukwekkend is voor de afmeting, merken sommige gebruikers op dat de warmte zich niet optimaal verspreidt en dat het noodzakelijk is om de heater dichtbij te plaatsen voor een optimaal effect. Dit kan een punt van aandacht zijn voor wie een heater zoekt die een groot gebied gelijkmatig verwarmt. Tevens zou een langer netsnoer de flexibiliteit in opstelling ten goede komen, maar dit probleem is te ondervangen met een verlengsnoer – iets wat in veel huishoudens toch standaard aanwezig is.

Aan de andere kant is het ontbreken van een thermostaat en meerdere warmtestanden misschien een gemis voor sommigen, maar gezien de scherpe prijsstelling is dit wellicht een concessie die te verdedigen valt. Dat de handgreep warm kan worden na langere tijd aan te zijn, vraagt om voorzichtigheid bij verplaatsen.

Ondanks deze punten, maakt de efficiënte warmteafgifte en het gemak van directe stralingswarmte veel goed. De eenvoud in de bediening – letterlijk een kwestie van aan of uit – past goed bij het no-nonsense karakter van het apparaat.

Al met al balanceert de Alpina Infrarood Terrasverwarmer op een aangename manier tussen een stijlvol uiterlijk en praktische bruikbaarheid, waarbij je met wat kleine aanpassingen (zoals een verlengsnoer) en acceptatie van beperkte warmteverspreiding, een uitermate handig product in huis haalt voor die koudere momenten buiten. En laten we wel zijn, zelfs in ons wisselvallige klimaat kan een knusse warmteopwekker zoals deze het buitenseizoen behoorlijk verlengen.

Warmteverdeling en -intensiteit

Alpina heater terrasverwarmer infrarood verwarming ip54 stof en spuitwaterdicht 2000w 51r9g2v7n8dy 59mxnjb

Wanneer de temperatuur daalt en de dagen korter worden, is niets zo aangenaam als de warmte en het comfort van een goede terrasverwarmer. De Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W IP54 biedt dit comfort met zijn doeltreffende opwarmvermogen en directe infraroodstraling. Maar hoe zit het nu precies met de warmteverdeling en -intensiteit van dit apparaat?

Door zijn infraroodtechnologie richt deze terrasverwarmer zich voornamelijk op het verwarmen van voorwerpen en personen in plaats van de lucht, wat resulteert in een efficiënte warmteafgifte. Het gebruik van een gouden HeLeN halogeenlamp verhoogt de warmte-intensiteit en zorgt voor een aangename gloed. Belangrijk bij de ervaring van deze terrasverwarmer is echter de plaatsing en de afstand tot de warmtebron:

 • Dichtbij: Binnen handbereik - letterlijk - voel je de intense warmte het best. Ideaal voor een werkkamer of bij een bureau.

 • Iets verder weg: De intensiteit vermindert, maar nog steeds voelbaar. Geschikt voor kleine bijeenkomsten.

 • Nog verder weg: De warmte verspreidt zich niet voldoende om grote afstanden effectief op te vullen.

Hoewel de terrasverwarmer uitstekend presteert in kleinere ruimtes en besloten terrassen, kan het zijn dat in open of grotere buitenruimtes de warmteverspreiding iets minder is dan gewenst. Een aandachtspunt bij deze Alpina terrasverwarmer is ook de lengte van de snoer; met slechts 1,9 meter is een verlengsnoer vaak noodzakelijk om het apparaat flexibel te kunnen plaatsen.

Anderzijds wordt de warmteafgifte door gebruikers omschreven als niet geheel gelijkmatig; soms is er een hotspot waar het bijzonder warm is. Dit kan enerzijds fijn zijn als je directe warmte zoekt, maar het betekent ook dat sommige delen van het lichaam meer opwarmen dan andere. Vooral als de heater achter een stoel wordt geplaatst, kan dit leiden tot een warm achterhoofd, terwijl de rest van het lichaam op zoek is naar meer warmte.

Op het gebied van mobiliteit scoort dit toestel goed. Het is lichtgewicht, en het installeren aan een wand of plafond maakt het gebruik in verschillende settings mogelijk. Hierdoor kan de verwarmer gemakkelijk verplaatst worden naar waar de warmte het meeste nodig is. Het compacte formaat en de stevige bouw zorgen voor een duurzame aanwezigheid in elke omgeving.

Hoewel sommige gebruikers een zekere mate van geuroverlast ervaren bij het gebruik van de terrasverwarmer, wijst ervaring uit dat dit vaak tijdelijk is en na een paar keer gebruiken afneemt. Het ontbreken van een thermostaat wordt soms als minpunt gezien, maar de kracht van 2000 Watt zorgt er doorgaans voor dat een aangename temperatuur relatief snel bereikt kan worden.

Samenvattend biedt de Alpina Infrarood Terrasverwarmer een warme toevoeging aan elke ruimte die wat extra warmte kan gebruiken. Met een efficiënte infraroodstraling en een sterke lamp biedt het warmte waar en wanneer het nodig is, ondanks dat de verdeling en reikwijdte niet altijd optimaal zijn voor iedere situatie. Kleinere mankementen zoals een korte snoer nemen niet weg dat het apparaat een solide keuze is voor wie op zoek is naar een onmiddellijke warmtebron.

Montage en installatiegemak

Alpina heater terrasverwarmer infrarood verwarming ip54 stof en spuitwaterdicht 2000w 5g8dperzr6kv woozk8

De installatie van de Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W IP54 is opvallend gebruiksvriendelijk. Met een simpele montageset die wordt meegeleverd, kun je zonder veel poespas de terrasverwarmer zowel aan de muur als aan het plafond bevestigen. De set bestaat uit beugels en schroeven waardoor je niet naar de bouwmarkt hoeft te sprinten om het apparaat op te hangen.

Hier zijn een aantal punten die de montage en installatie makkelijk maken:

 • Het lichte gewicht van de verwarmer maakt het hanteren en positioneren een fluitje van een cent.

 • De montagebeugels zijn sterk en passen goed bij het ontwerp, waardoor veiligheid gegarandeerd is.

 • Eenvoudige instructies in de handleiding zorgen voor een soepele installatie.

Wel moet er rekening mee gehouden worden dat de kabel vrij kort is, slechts 1,9 meter. Hierdoor ben je wellicht beperkt in de installatieplaats tenzij je een verlengsnoer gebruikt. Echter, een kort snoer betekent ook minder struikelgevaar en een nettere uitstraling als je het dichtbij een stopcontact kunt monteren.

Een ander klein minpuntje is dat de achterzijde van de heater kan opwarmen, dus als je het handvat gebruikt nadat het apparaat enige tijd aan staat, moet je even opletten. Maar dit is iets wat je snel leert in het gebruik en waar je je snel op instelt.

Ook het feit dat je de verwarming aan en uit moet zetten met een schakelaar die op de heater zelf zit, kan als een nadeel worden ervaren, zeker als de heater hoog hangt. Dit betekent dat je misschien een trapje nodig hebt om ’m te bedienen – of je moet de stekker eruit trekken. Een afstandsbediening zou in dit geval een handige toevoeging zijn, maar gezien de prijsklasse is het begrijpelijk dat deze extra niet is opgenomen.

Dat gezegd hebbende, het gemak waarmee de heater de kou verjaagt, maakt deze kleine ongemakken snel vergeten. Met zijn efficiente verwarminszysteem en de mogelijkheid om de richting van de warmte aan te passen, is de Alpina Terrasverwarmer vooral een welkome toevoeging voor de koudere dagen en maakt hij de investering meer dan waard.

Over het geheel genomen biedt de Alpina Terrasverwarmer een eenvoudige oplossing voor de kille momenten buiten of in een onverwarmde ruimte. Het installatieproces is eenvoudig en vraagt weinig tijd, waardoor je snel kunt genieten van de warmte die dit apparaat te bieden heeft. Het enige wat nog rest is het vinden van de perfecte plek en het zorgen voor een stroombron, en de heater doet de rest. De gemakkelijke montage maakt het een gemoedelijke aanvulling op je comfort, zowel binnen als buiten.

Waterbestendigheid en veiligheid

Alpina heater terrasverwarmer infrarood verwarming ip54 stof en spuitwaterdicht 2000w 7wwlkgxpjynq 59mxnjb

Met zijn robuuste IP54-certificering is de Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W een geruststellende aanwezigheid op elk balkon, terras of in de tuin. Deze certificering betekent concreet dat de terrasverwarmer stofdicht is en tegen een plensbui kan, wat bij het Nederlandse weerbeeld geen overbodige luxe is. Mocht het dus beginnen te regenen tijdens een gezellige avond buiten, dan hoef je niet meteen in paniek te raken om je terrasverwarmer naar binnen te slepen.

 • Stofdicht: Geen zorgen over vuil dat de werking belemmert.

 • Spuitwaterdicht: Een buitje of schoonmaakbeurt kan ’ie aan.

Echter, niet enkel de waterbestendigheid maakt indruk. De Alpina terrasverwarmer is ook voorzien van een oververhittingbeveiliging, wat de veiligheid ten goede komt. Zelfs als je net iets te gezellig en te lang blijft zitten, weet je dat je apparaat er niet de brui aan geeft door te hoge temperaturen.

Toch kleven er aan deze kachel ook wat nadelen. Voor sommige gebruikers kan de kabellengte net iets te kort zijn, wat de flexibiliteit in de plaatsing kan beperken. Je zou kunnen stellen dat dit de mobiliteit hindert, maar dit is eenvoudig op te lossen met een verlengsnoer en doet niet af aan de robuuste bouw en veiligheid.

Bij daadwerkelijk gebruik onder vochtige omstandigheden valt wel op dat, ondanks de belofte van spuitwaterdichtheid, het soms beter is om het apparaat toch onder een afdak of in een beschutte ruimte te gebruiken. Dit is niet omdat de terrasverwarmer niet tegen water kan, maar simpelweg om het geheel net dat beetje extra bescherming te bieden en de levensduur potentieel te verlengen.

Een ander punt dat enige aandacht vereist, is de warmte van de behuizing na langdurig gebruik. Hoewel dit logisch is bij elk apparaat dat warmte genereert, is het goed om te vermelden dat het handvat van deze Alpina terrasverwarmer warm kan worden. Mocht je de heater na gebruik willen verplaatsen, dan is voorzichtigheid geboden – gebruik bijvoorbeeld handschoenen of wacht even tot de unit is afgekoeld.

Samengevat, de Alpina Infrarood Terrasverwarmer met een vermogen van 2000W scoort hoog op het gebied van waterweerstand en veiligheidsvoorzieningen. Een paar kleine aandachtspunten zijn er wel, maar deze doen weinig af aan het algehele plaatje van een degelijk en veilig product. Het gemak waarmee dit apparaat de buitensfeer verlengt tijdens de koele dagdelen, maakt het ongemak van een te korte kabel of het tijdelijk warme handvat snel vergeten. Voor wie een betaalbare en betrouwbare warmtebron zoekt voor buitengebruik, is deze heater een schot in de roos.

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Alpina heater terrasverwarmer infrarood verwarming ip54 stof en spuitwaterdicht 2000w 8bx6ljy3q8nl 59mxnjb

Naarmate het buiten kouder wordt, begint de zoektocht naar een energie-efficiënte verwarmingsbron die ook op het gebied van kosten overtuigt. De Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W met IP54-certificering belooft warmte te leveren waar en wanneer dat nodig is. Met oog op de energierekening zijn de volgende voordelen niet te missen:

 • Infraroodtechnologie: richt de warmte op objecten en personen, wat efficiënter is dan conventionele verwarmers.

 • Vermogen van 2000W: genereert snel aangename warmte zonder lange opwarmtijd.

 • Elektriciteitsbesparing: tot 40% in vergelijking met gasheaters, wat zeker telt als we kijken naar de huidige energiekosten.

Wel is het zo dat deze terrasverwarmer het beste werkt in een kleiner, afgesloten gebied zoals een schuur of overkapping. Ondanks het vermogen van 2000W is het namelijk zo dat de warmte zich niet optimaal verspreidt over een groter of open gebied. Een tevreden gebruiker meldt dat bij plaatsing op korte afstand de warmte voelbaar is, maar op meer dan een meter afstand neemt het aangename gevoel van warmte al snel af.

Voor degenen die een praktische oplossing zoeken om de avonden op het balkon of terras aangenaam te maken, past deze heater in het beeld. Hij levert genoeg warmte voor de directe omgeving en lichtgewicht design maakt hem makkelijk verplaatsbaar. Het is echter aangeraden om een verlengsnoer bij de hand te hebben, gezien de lengte van het snoer beperkt is.

Het moet gezegd worden dat het apparaat geen thermostaat bezit, wat voor sommigen een gemis kan zijn. Het betekent dat de gebruiker zelf moet bepalen wanneer de terrasverwarmer aan of uit moet. Aan de andere kant draagt dit wel bij aan de eenvoud van bediening.

Een ander punt van aandacht is de rode gloed die de heater afgeeft. Hoewel dit bijdraagt aan een gezellige sfeer, kan dit als storend worden ervaren. Ook de warmteafgifte kan punt van overweging zijn; direct voor de heater is het behaaglijk, maar het warmtebereik is beperkt. Voor wie een rode gloed en beperkt warmtebereik geen probleem vindt, zou de Eurom Q-time 2000S terrasverwarmer een goede optie kunnen zijn.

Als we alles op een rijtje zetten, zien we een product dat veel biedt voor zijn prijs. De Alpina Terrasverwarmer belooft juist op die kille momenten een bron van warmte te zijn, en maakt deze belofte waar mits juist toegepast. Het is ideaal voor kleinere ruimtes en voor wie een snelle, efficiënte opwarming zoekt zonder de portemonnee te zwaar te belasten.

Kortom, de Alpina Infrarood Terrasverwarmer 2000W IP54 is een kostenbewuste keuze voor wie op zoek is naar directe warmte en de energierekening in de hand wil houden. Met de juiste verwachtingsmanagement en eventuele aanpassingen zoals een verlengsnoer kan deze terrasheater een waardevolle toevoeging zijn voor het buitenleven tijdens koudere dagen.