Alles over stoomreinigers anno 2024: een handleiding

Alles over stoomreinigers in 2024: waar op te letten bij aankoop, soorten, gebruik, prestaties en meer.
Publicatiedatum

4 februari 2023

Introductie

Stoomreiniger

Een stoomreiniger is een reinigingsapparaat dat gebruik maakt van hete stoom om vuil en bacteriën van oppervlakken te verwijderen. Het werkt door heet water te veranderen in stoom en dit te gebruiken om te reinigen zonder het gebruik van chemicaliën. Stoomreinigers zijn effectief voor het reinigen van harde vloeren, meubels, tegels, en andere oppervlakken en worden vaak gebruikt voor huishoudelijke reiniging en ontsmetting.

Voordelen en nadelen van een stoomreiniger

Voordelen

 • Gezondheid: Een stoomreiniger maakt gebruik van hete stoom om schoon te maken, waardoor geen chemische reinigingsmiddelen nodig zijn. Dit betekent dat de lucht die u ademt tijdens het schoonmaken gezonder is en dat u geen schadelijke stoffen in huis hebt.

 • Effectiviteit: Stoomreinigers zijn in staat om hardnekkig vuil en bacteriën te verwijderen, waardoor ze uitstekend zijn voor het reinigen van oppervlakken waar veel vuil en bacteriën zich ophopen, zoals keukens, badkamers en meubels.

 • Milieuvriendelijk: Omdat stoomreinigers geen chemische reinigingsmiddelen nodig hebben, zijn ze milieuvriendelijker dan traditionele reinigingsmethoden.

Nadelen

 • Tijd: Het reinigen met een stoomreiniger kan langer duren dan het gebruik van traditionele reinigingsmiddelen, afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat u wilt reinigen.

 • Prijs: Stoomreinigers zijn meestal duurder dan traditionele reinigingsmiddelen, waardoor ze niet geschikt zijn voor iedereen die op zoek is naar een budgetvriendelijke oplossing.

 • Onderhoud: Stoomreinigers vereisen regelmatig onderhoud om in goede staat te blijven, waaronder het vervangen van filters en het legen van het waterreservoir.

Belangrijke aspecten bij het kopen van een stoomreiniger

Bij het kopen van een stoomreiniger zijn er een aantal belangrijke aspecten waar u op moet letten om te zorgen dat u het juiste apparaat voor uw specifieke behoeften krijgt:

Vermogen en capaciteit

Grote stoomreiniger

Het vermogen van een stoomreiniger wordt meestal uitgedrukt in watt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de stoom wordt geproduceerd en hoe sneller u uw reinigingstaken kunt voltooien. Bovendien is het belangrijk om te overwegen hoe groot de capaciteit van de watertank is. Als u veel oppervlakte wilt reinigen, heeft u wellicht een grotere tank nodig zodat u niet steeds hoeft bij te vullen.

Toebehoren en accessoires

Sommige stoomreinigers hebben meer accessoires dan andere, en sommige zijn specifiek ontworpen voor bepaalde reinigingstaken. Overweeg welke soorten oppervlakken u wilt reinigen en welke accessoires hiervoor het meest geschikt zijn. Bijvoorbeeld, als u meubels wilt reinigen, wilt u misschien een speciaal meubelstuk hebben dat de stoom gelijkmatig verspreidt.

Duurzaamheid en onderhoud

Controleer of er gemakkelijk vervangbare onderdelen beschikbaar zijn en of er een goede garantie wordt aangeboden. Bovendien is het belangrijk om te overwegen hoe gemakkelijk het apparaat is op te bergen en te vervoeren, vooral als u beperkte opslagruimte heeft.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak omvat aspecten zoals de grootte en het gewicht van het apparaat, de duidelijkheid van de bedieningsinstructies en hoe gemakkelijk het is om de verschillende accessoires aan te sluiten en te verwisselen.

Milieuvriendelijkheid

Veel modellen maken gebruik van waterdamp als reinigingsmiddel, waardoor er geen schadelijke chemicaliën nodig zijn. Dit maakt stoomreinigers een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke manier om hun huis schoon te maken.

Veiligheid

Veiligheid is ook een belangrijke overweging bij het kopen van een stoomreiniger. Overweeg bijvoorbeeld of het apparaat voldoet aan de veiligheidsnormen en of er beveiligingsfuncties zijn ingebouwd om te voorkomen dat het apparaat onbedoeld uitvalt of oververhit raakt. Bovendien is het belangrijk om te controleren of het apparaat gemakkelijk te vervoeren is en of er een comfortabele grip is voor het verplaatsen van het apparaat.

After-sales service

Ook is het belangrijk om te overwegen welke after-sales service het bedrijf biedt voor de stoomreiniger die u overweegt te kopen. Dit omvat aspecten zoals de beschikbaarheid van vervangende onderdelen, de duur van de garantie en de mogelijkheid om hulp te krijgen bij problemen met het apparaat.

Geluidsniveau

Sommige modellen kunnen aanzienlijk lawaai maken, wat vervelend kan zijn voor u en uw gezin. Overweeg daarom het geluidsniveau van het apparaat voordat u beslist om het te kopen.

Vereisten voor stroomvoorziening

Overweeg of het apparaat een stopcontact met een bepaalde spanning vereist en of u hiervoor extra verlengkabels nodig heeft.

Maat en gewicht

Het maat en gewicht van een stoomreiniger kunnen ook belangrijk zijn, vooral als u beperkte opslagruimte heeft of het apparaat vaak verplaatst. Overweeg daarom de maat en het gewicht van het apparaat voordat u beslist om het te kopen.

Prijs

Overweeg uw budget en bepaal hoeveel u bereid bent te besteden aan het apparaat. Houd er rekening mee dat duurdere modellen vaak meer vermogen, meer accessoires en een grotere capaciteit hebben, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Overleg met uw verkoper en lees beoordelingen van andere gebruikers om erachter te komen of een bepaald model de juiste keuze voor u is.

Soorten stoomreinigers

Hieronder beschrijven we de belangrijkste soorten stoomreinigers.

Stoomreinigers voor meubels

Meubels worden gereinigd met een stoomreiniger

Stoomreinigers voor meubels zijn kleine, draagbare apparaten die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van stoffen meubels, zoals banken, stoelen en matrassen. Ze zijn vaak uitgerust met een verstelbare stoomdruk en speciale accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten stoffen. Sommige modellen hebben ook een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen.

Handstoomreinigers

Handstoomreinigers zijn kleine, draagbare apparaten die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van kleine oppervlakken, zoals tegels, douchecabines en wastafels. Ze zijn uitgerust met een verstelbare stoomdruk en een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen. Sommige modellen hebben ook speciale accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken.

Combinatie stoomreinigers

Combinatie stoomreinigers zijn apparaten die zowel als een stoomreiniger als als een stofzuiger kunnen worden gebruikt. Ze zijn uitgerust met een verstelbare stoomdruk en een stofzuigerfunctie, waardoor ze ideaal zijn voor het verwijderen van vuil en stof van tapijten, meubels en andere oppervlakken. Sommige modellen hebben ook een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen en speciale accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken.

Commerciële stoomreinigers

Commerciële stoomreinigers zijn grote, krachtige apparaten die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in commerciële omgevingen, zoals hotels, kantoren en restaurants. Ze zijn uitgerust met een hoge stoomdruk en grote waterreservoirs voor het toevoegen van reinigingsmiddelen, waardoor ze in staat zijn om zware reinigingsklussen snel en efficiënt aan te pakken. Sommige modellen hebben ook speciale accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken.

Multifunctionele stoomreinigers

Multifunctionele stoomreinigers zijn apparaten die kunnen worden gebruikt voor het reinigen van vloeren, meubels, kleding en andere oppervlakken. Ze zijn uitgerust met een verstelbare stoomdruk en een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen. Sommige modellen zijn ook uitgerust met speciale borstels en accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken.

Dompelbare stoomreinigers

Dompelbare stoomreinigers zijn ontworpen om in water te worden ondergedompeld en gebruikt te worden voor het reinigen van vloeren, tegels, meubels en andere oppervlakken. Ze zijn meestal uitgerust met een verstelbare stoomdruk en een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen. Sommige modellen zijn ook uitgerust met speciale borstels en accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken.

Draagbare stoomreinigers

Draagbare stoomreiniger

Draagbare stoomreinigers zijn kleine, handzame apparaten die makkelijk kunnen worden vervoerd. Ze zijn uitgerust met een waterreservoir en een verstelbare stoomdruk, waardoor ze ideaal zijn voor het reinigen van kleine oppervlakken, zoals keukenbladen, ramen en badkamers. Sommige modellen zijn ook uitgerust met speciale accessoires, zoals borstels en verlengstukken, voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken.

Stoomreinigers voor het reinigen van kleding

Stoomreinigers voor het reinigen van kleding zijn speciaal ontworpen voor het verwijderen van kreuken en geuren uit kledingstukken. Ze zijn meestal compact en draagbaar, waardoor ze makkelijk kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Sommige modellen zijn uitgerust met een waterreservoir en een verstelbare stoomdruk, en hebben ook speciale accessoires, zoals een stomerijborstel, voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten stoffen.

Stoomreinigers voor de auto

Stoomreinigers voor de auto zijn speciaal ontworpen voor het reinigen van de interieur- en exterieuroppervlakken van voertuigen. Ze zijn uitgerust met een waterreservoir en een verstelbare stoomdruk, en hebben soms ook speciale accessoires, zoals een borstel en verlengstukken, voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten oppervlakken in de auto.

Stoomreinigers voor harde vloeren

Stoomreinigers voor harde vloeren zijn speciaal ontworpen voor het reinigen van harde oppervlakken, zoals tegels, parket en linoleum. Ze zijn uitgerust met een verstelbare stoomdruk en een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen. Sommige modellen hebben ook speciale borstels en accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten harde vloeren.

Stoomreinigers voor tapijten

Stoomreinigers voor tapijten zijn speciaal ontworpen voor het reinigen van tapijten en zachte oppervlakken. Ze zijn uitgerust met een verstelbare stoomdruk en een waterreservoir voor het toevoegen van reinigingsmiddelen. Sommige modellen hebben ook speciale borstels en accessoires voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten tapijten.

Stoomreinigers voor het reinigen van ovens

Stoomreinigers voor het reinigen van ovens zijn speciaal ontworpen voor het verwijderen van aangekoekt vuil en vet uit ovens. Ze zijn uitgerust met een waterreservoir en een verstelbare stoomdruk, en hebben soms ook speciale accessoires, zoals een borstel en verlengstukken, voor het aanpassen van de stoomstroom aan verschillende soorten ovens.

Functies van stoomreinigers

Er zijn verschillende functies voor stoomreinigers, afhankelijk van het specifieke model en fabrikant:

Reiniging van vloeren

Vloer wordt gereinigd met een stoomreiniger

Een van de meest voorkomende functies van stoomreinigers is het reinigen van vloeren. Veel stoomreinigers hebben speciale bevestigingen en borstels die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van harde vloeren, zoals tegels en houten vloeren. Dit maakt het makkelijk om diep in de groeven en tussen de tegels te reinigen, zonder dat er giftige chemicaliën nodig zijn.

Reiniging van meubels en oppervlakken

Stoomreinigers zijn ook handig voor het reinigen van meubels en oppervlakken, zoals tafels, banken, matrassen, gordijnen en meer. Ze kunnen worden gebruikt om stof, vuil en zelfs bedwantsen en andere insecten te verwijderen. Veel stoomreinigers hebben verschillende opzetstukken en borstels die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van deze oppervlakken.

Desinfectie

Een andere functie van stoomreinigers is desinfectie. Het hete stoom kan helpen bij het doden van bacteriën, virussen en schimmels op oppervlakken. Dit maakt het een handige optie voor het reinigen van oppervlakken die vaak in aanraking komen met voedsel, zoals keukenwerkbladen en speelgoed. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige stoomreinigers specifiek zijn ontworpen voor desinfectie, dus het is verstandig om de productbeschrijving te lezen voordat u een keuze maakt.

Reiniging van textiel

Veel stoomreinigers kunnen ook worden gebruikt om textiel, zoals kleding, gordijnen en matrassen, te reinigen. Het hete stoom kan helpen bij het verwijderen van vlekken en geurtjes.

Reiniging van auto’s

Sommige stoomreinigers zijn speciaal ontworpen voor het reinigen van auto’s en andere voertuigen. Het hete stoom kan helpen bij het verwijderen van vuil, stof en zelfs insectenresten.

Reiniging van keukenapparatuur

Stoomreinigers kunnen ook worden gebruikt om keukenapparatuur, zoals fornuizen en ovens, te reinigen. Het hete stoom kan helpen bij het verwijderen van aangekoekt voedsel en vuil.

Reiniging van toiletten en badkamers

Sommige stoomreinigers kunnen ook worden gebruikt om toiletten en badkamers te reinigen. Het hete stoom kan helpen bij het verwijderen van vuil, kalk en bacteriën.

Waarom stoomreinigers handig zijn

Stoomreinigers zijn een handig hulpmiddel om huis en tuin schoon en hygiënisch te houden zonder het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Hieronder beschrijven we enkele belangrijke voordelen van stoomreinigers.

Schoonmaak zonder chemie

Een belangrijk voordeel van stoomreinigers is dat ze schoonmaken zonder het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Dit is beter voor het milieu en voor de gezondheid, vooral voor mensen met allergieën of gevoelige huid. Bovendien is het gebruik van chemische reinigingsmiddelen niet nodig, waardoor er geld wordt bespaard op de kosten van deze producten.

Sterilisatie

Een ander voordeel van stoomreinigers is dat ze ook kunnen dienen als sterilisatie-instrument. Het stoomproces verhit het oppervlak tot hoge temperaturen, waardoor bacteriën, virussen en schimmels worden gedood. Dit maakt stoomreinigers bijzonder handig voor het reinigen van oppervlakken in keukens, badkamers en ziekenhuizen, waar hygiëne van groot belang is.

Veelzijdigheid

Stoomreinigers zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Ze kunnen worden gebruikt om meubels, vloeren, tegels, ramen, kleding en zelfs auto’s te reinigen. Bovendien zijn sommige modellen uitgerust met verschillende accessoires en borstels, waardoor ze nog meer toepassingen hebben.

Toepassingen van stoomreinigers

Dit zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van stoomreinigers:

Meubels en tapijt

Tapijt wordt gereinigd met een stoomreiniger

Stoomreinigers kunnen worden gebruikt om meubels en tapijt schoon te maken. Het stoomproces verwijdert vuil en bacteriën, en het gebruik van stoom in plaats van chemische reinigingsmiddelen beschermt de stof en verlengt de levensduur van het meubel of tapijt. Bovendien kunnen stoomreinigers worden gebruikt om bekleding, zoals banken en stoelen, te ontsmetten en te verfrissen.

Tegellijm en verfresten

Stoomreinigers kunnen ook worden gebruikt om tegellijm en verfresten te verwijderen. Het hete stoomproces kan de lijm en verf opwarmen en verzachten, waardoor deze gemakkelijker kunnen worden verwijderd. Hierdoor bespaart u tijd en moeite, en hoeft u niet te werken met schurende of chemische reinigingsmiddelen.

Tuinonderhoud

Tot slot kunnen stoomreinigers ook worden gebruikt voor tuinonderhoud. Het hete stoomproces kan worden gebruikt om onkruid en aanslag op te ruimen, en om oppervlakken zoals tuinmeubels en bbq’s te reinigen en te steriliseren. Hierdoor kunt u uw tuin schoon en hygiënisch houden zonder het gebruik van schadelijke chemische reinigingsmiddelen.

Goede merken stoomreinigers

Hieronder staan enkele voorbeelden van goede merken:

Shark

Stoomreiniger van het merk shark

Shark is een bekend merk voor stoomreinigers en staat bekend om hun sterkte en duurzaamheid. Ze bieden een breed scala aan producten, van handstoomreinigers tot complete systemen. Een populaire stoomreiniger van Shark is de Shark Genius Pocket Mop System S6002, die bekend staat om zijn gemakkelijke bediening en effectieve reiniging.

Bissell

Bissell is een ander bekend merk dat bekend staat om zijn effectieve stoomreinigers. Het bedrijf biedt een breed scala aan producten, van eenvoudige stoomreinigers tot meer geavanceerde modellen. Een populaire keuze van Bissell is de Bissell PowerFresh Steam Mop 1940, die bekend staat om zijn effectieve reiniging en eenvoudige bediening.

Dirt Devil

Dirt Devil is een bekend merk voor huishoudelijke apparaten, waaronder stoomreinigers. Het bedrijf biedt een breed scala aan producten, van handstoomreinigers tot complete systemen. Een populaire keuze van Dirt Devil is de Dirt Devil Easy Steam Corded Bagless Steam Mop, die bekend staat om zijn effectieve reiniging en eenvoudige bediening.

Onderhoud van Stoomreinigers

Stoomreinigers zijn zeer handige apparaten voor het schoonmaken van uw huis en meubels. Het is echter belangrijk om ze correct te onderhouden om de levensduur te verlengen en de prestaties te waarborgen. Hieronder staan enkele stappen die u kunt volgen om uw stoomreiniger in topvorm te houden.

Leidingen en accessoires schoonmaken

Na elk gebruik is het belangrijk om de leidingen en accessoires van de stoomreiniger schoon te maken. Dit kunt u doen door de leidingen en accessoires los te maken van het apparaat en ze te wassen met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Laat ze vervolgens goed drogen voordat u ze opnieuw bevestigt.

Stoomkamer schoonmaken

Na elk gebruik is het ook belangrijk om de stoomkamer van de stoomreiniger schoon te maken. Dit kunt u doen door de stoomkamer leeg te maken en hem vervolgens met een vochtige doek schoon te maken. Zorg ervoor dat u geen schoonmaakmiddelen gebruikt, omdat dit de stoomkamer kan beschadigen.

Stoomreiniger opbergen

Als u de stoomreiniger niet gebruikt, is het belangrijk om hem op de juiste manier op te bergen. Zorg ervoor dat de stoomreiniger is uitgeschakeld en afgekoeld voordat u hem opbergt. Bewaar de stoomreiniger op een droge en veilige plek, ver van warmtebronnen en direct zonlicht.

Onderhoudsbeurten

Stoomreiniger wordt gereinigd

Het is belangrijk om regelmatig een onderhoudsbeurt uit te voeren om ervoor te zorgen dat uw stoomreiniger in topvorm blijft. Dit kan om de paar maanden gebeuren, afhankelijk van de frequentie waarmee u de stoomreiniger gebruikt. Tijdens een onderhoudsbeurt kunt u de volgende stappen uitvoeren:

 • Controleer of alle onderdelen van de stoomreiniger in goede staat zijn en vervang indien nodig.

 • Maak de binnenkant van de stoomkamer grondig schoon en verwijder eventuele opbouw van kalk of andere verontreinigingen.

 • Controleer of de stoomleidingen vrij zijn van verstoppingen en verwijder deze indien nodig.

 • Controleer of de stoomdruk in orde is en pas indien nodig aan.

 • Voer een watertest uit om te controleren of er geen lekkages zijn.

Opslag en transport

Als u de stoomreiniger voor langere tijd niet gebruikt of wilt verplaatsen, is het belangrijk om deze op de juiste manier op te bergen of te vervoeren. Hieronder staan enkele stappen die u kunt volgen:

 • Zorg ervoor dat de stoomreiniger is uitgeschakeld en afgekoeld voordat u hem opbergt of verplaatst.

 • Verwijder alle accessoires en bewaar ze apart van het apparaat.

 • Bewaar de stoomreiniger op een droge en veilige plek, ver van warmtebronnen en direct zonlicht.

 • Als u de stoomreiniger vervoert, zorg ervoor dat het apparaat goed is beschermd tegen beschadiging, bijvoorbeeld door het in te pakken in beschermende materialen.

Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw stoomreiniger in goede staat blijft en zijn prestaties op peil blijven, zelfs na langere periodes van opslag of transport.

Energieverbruik stoomreinigers

Volgens de Europese Unie (EU) heeft een stoomreiniger een gemiddeld energieverbruik van 1.4 kilowattuur (kWh) per uur. Dit getal is gebaseerd op de richtlijn voor energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten (2010/30/EU).

Stoomreiniger versus chemische reiniger

Voordelen van een stoomreiniger

 • Stoomreinigers zijn meestal milieuvriendelijker dan chemische reinigers, omdat ze geen chemische producten gebruiken.

 • Ze kunnen effectief zijn tegen bacteriën, virussen en schimmels, en kunnen daarom geschikt zijn voor het reinigen van huishoudens met kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem.

 • Stoomreinigers kunnen soms meer gebruiksvriendelijk zijn dan chemische reinigers, omdat ze geen vlekken achterlaten en niet hoeven te worden afgespoeld.

Voordelen van een chemische reiniger

Chemische reiniger
 • Chemische reinigers zijn meestal effectiever in het verwijderen van hardnekkige vlekken en vuil, zoals vet en olie.

 • Ze zijn meestal goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar dan stoomreinigers.

 • Chemische reinigers kunnen sneller en gemakkelijker in gebruik zijn, omdat ze niet hoeven op te warmen of af te koelen.

Gebruik op tapijten en meubels

Je kunt een stoomreiniger gebruiken op tapijten en meubels, maar je moet wel enkele overwegingen in acht nemen:

Tapijten

 • Controleer altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de stoomreiniger en de fabrikant van het tapijt om te bepalen of het geschikt is voor het reinigen van tapijten met stoom.

 • Gebruik een speciaal tapijtreinigingsaccessoire om te voorkomen dat het tapijt beschadigd raakt.

 • Ga langzaam en systematisch te werk, en concentreer je op één sectie tegelijk.

Meubels

 • Gebruik een speciaal meubelreinigingsaccessoire om te voorkomen dat het meubelstof beschadigd raakt.

 • Probeer de stoom niet te lang op hetzelfde plekje te concentreren, omdat dit het meubelstof kan beschadigen.

 • Ga langzaam en systematisch te werk, en concentreer je op één sectie tegelijk.

Gebruik op harde vloeren

Je kunt een stoomreiniger gebruiken op harde vloeren, zoals tegels, parket, linoleum en houten vloeren:

 • Stoomreinigers zijn effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels, waardoor ze een geschikte keuze zijn voor het reinigen van harde vloeren in huishoudens met kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem.

 • Ze kunnen effectief zijn bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en vuil, zonder het gebruik van agressieve chemische producten.

 • Stoomreinigers kunnen helpen bij het verwijderen van kleine krassen en verwijderen van grondig vuil en stof uit de voegen tussen de tegels.

Overwegingen voor gebruik

 • Controleer altijd de gebruiksaanwijzing van de stoomreiniger en de fabrikant van de vloer om te bepalen of het geschikt is voor het reinigen van harde vloeren met stoom.

 • Gebruik een speciaal hardevloerreinigingsaccessoire om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt.

 • Ga langzaam en systematisch te werk, en concentreer je op één sectie tegelijk.

Verschil tussen stoomreiniger en hogedrukreiniger

Een stoomreiniger en een hogedrukreiniger zijn beide reinigingsapparaten voor het huis, maar ze werken op verschillende manieren. Een stoomreiniger maakt gebruik van warm waterdamp om vuil en bacteriën te verwijderen, terwijl een hogedrukreiniger een krachtige waterstraal gebruikt om vuil en stof te verwijderen.

Een groot verschil tussen de twee is de kracht die ze gebruiken. Een hogedrukreiniger heeft een veel krachtiger waterstraal, waardoor het efficiënter is voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vuil dat diep in oppervlakken is gedrongen. Een stoomreiniger is echter meer geschikt voor het reinigen van delicate oppervlakken, zoals tapijten en meubelstoffen, omdat het geen krachtige waterstraal gebruikt.

Een ander verschil tussen de twee is de aanwezigheid van chemicaliën. Een hogedrukreiniger vereist vaak chemicaliën om vuil en bacteriën te verwijderen, terwijl een stoomreiniger alleen water nodig heeft. Dit maakt een stoomreiniger een beter alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijker en gezonder alternatief voor het reinigen van hun huis.

Reinigen van ramen en spiegels

Raam wordt gereinigd met een stoomreiniger

Het is mogelijk om ramen en spiegels met een stoomreiniger te reinigen, maar het is belangrijk om te weten dat er specifieke stoomreinigers zijn die geschikt zijn voor het reinigen van gladde oppervlakken zoals ramen en spiegels. Dit komt omdat de stoomreiniger op deze oppervlakken geen krachtigere waterstraal nodig heeft, en er geen risico is op beschadiging van het oppervlak.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de stoomreiniger voldoende vermogen heeft om het vuil en de stof op de ramen en spiegels effectief te verwijderen. Het is ook aanbevolen om de stoomreiniger te gebruiken met een speciaal accessoire voor het reinigen van gladde oppervlakken, zodat het vuil en stof efficiënter en veiliger verwijderd kunnen worden.

Belangrijk om ervoor te zorgen dat het raam of spiegel voldoende afgekoeld is voordat je begint met reinigen, om te voorkomen dat de stoomreiniger beschadigt het oppervlak. Het is ook aanbevolen om te beginnen met het reinigen van de bovenkant van het raam of spiegel en werk je naar beneden, zodat het vuil niet op andere delen van het oppervlak valt.

Duur van reinigen met een stoomreiniger

Hoe lang het duurt om een kamer schoon te maken met een stoomreiniger, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, de hoeveelheid vuil en stof en het vermogen van de stoomreiniger. Als algemene richtlijn, zou het reinigen van een gemiddelde slaapkamer ongeveer 30 tot 60 minuten moeten duren.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze tijd ook afhankelijk is van hoe efficiënt en grondig je reinigt. Als je bijvoorbeeld grondig wilt reinigen en ook achter meubels en andere objecten wilt komen, kan het langer duren. Het is daarom aan te raden om een realistische tijdsraming te maken en eventueel extra tijd in te plannen voor onverwachte vertragingen.

Kosten van een goede stoomreiniger

De kosten van een goede stoomreiniger kunnen variëren, afhankelijk van de grootte, het vermogen en de functies van het apparaat. Gemiddeld kost een goede stoomreiniger tussen de €200 en €500. Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten de investering waard kunnen zijn, omdat een goede stoomreiniger je veel tijd en moeite kan besparen bij het reinigen van je huis.

Een hoger geprijsd model biedt vaak meer vermogen en extra functies, zoals de mogelijkheid om het apparaat te gebruiken voor het reinigen van tapijten, meubelstoffen en andere oppervlakken. Het is daarom aan te raden om te overwegen wat je precies wilt reinigen en hoe vaak je het apparaat wilt gebruiken, voordat je een beslissing maakt over welk model het beste bij je behoeften past.

Stoomreiniger om te desinfecteren

Een stoomreiniger kan worden gebruikt voor het desinfecteren van oppervlakken. Het gebruik van stoom om te desinfecteren is een effectieve manier om bacteriën en virussen te doden zonder gebruik te maken van chemicaliën.

De hitte van de stoom maakt het mogelijk om zelfs hardnekkige vuil en bacteriën te verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat de temperatuur van de stoom hoog genoeg moet zijn om effectief te zijn. Meestal is een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius nodig om bacteriën en virussen te doden.

Het is ook belangrijk om te controleren of de stoomreiniger die je wilt gebruiken geschikt is voor het desinfecteren van oppervlakken. Sommige stoomreinigers zijn specifiek ontworpen voor bepaalde taken, zoals het reinigen van tapijten of het verwijderen van verf. Zorg ervoor dat je een stoomreiniger kiest die geschikt is voor het desinfecteren van oppervlakken.

Vermogen van stoomreiniger bepalen

Een algemene richtlijn is om een stoomreiniger met een vermogen van minimaal 1500 watt te kiezen voor het reinigen van huishoudelijke oppervlakken. Voor industriële of commerciële toepassingen is een hoger vermogen aan te bevelen.

Het vermogen van een stoomreiniger wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het vermogen van de stoomreiniger, hoe krachtiger de stoom en hoe sneller de oppervlakken kunnen worden schoongemaakt.

Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de oppervlakken die je wilt reinigen en de hoeveelheid vuil die erop aanwezig is. Voor kleine oppervlakken en lichte vervuiling volstaat een lager vermogen, terwijl grotere oppervlakken en zwaardere vervuiling een hoger vermogen vereisen.

Hoeveel stoom produceert een stoomreiniger en hoe bepaal ik wat ik nodig heb?

Stoom wordt vrijgegeven uit een stoomreiniger

De hoeveelheid stoom die een stoomreiniger produceert, wordt uitgedrukt in gram per minuut. Hoe hoger het aantal gram stoom per minuut, hoe sneller de oppervlakken kunnen worden gereinigd.

Net als bij het vermogen hangt de hoeveelheid stoom die je nodig hebt af van de grootte van de oppervlakken die je wilt reinigen en de hoeveelheid vuil die erop aanwezig is. Voor kleine oppervlakken en lichte vervuiling volstaat een lager aantal gram stoom per minuut, terwijl grotere oppervlakken en zwaardere vervuiling een hoger aantal gram vereisen.

Houd er rekening mee dat sommige stoomreinigers ook een continuïteit hebben in de stoomproductie, wat betekent dat de stoom niet alleen in grote hoeveelheden wordt geproduceerd, maar ook op een constante manier. Dit is belangrijk als je grote oppervlakken wilt reinigen zonder steeds te moeten wachten tot de stoomreiniger opnieuw stoom produceert.

Als je nog twijfelt over de hoeveelheid stoom die je nodig hebt, kun je altijd de productspecificaties van de stoomreiniger raadplegen of hulp vragen aan een specialist.

Gebruik op verschillende oppervlakken en materialen

Een stoomreiniger werkt door heet water te veranderen in stoom, waardoor vuil en bacteriën op oppervlakken worden losgeweekt en verwijderd. Het type stoomreiniger en de instellingen die u kiest, bepalen hoe effectief deze op verschillende oppervlakken en materialen werkt.

Voorbeelden van verschillende oppervlakken en materialen waarop een stoomreiniger kan worden gebruikt, zijn:

 • Tapijt en meubels
 • Keukenoppervlakken, inclusief fornuizen en koelkasten
 • Badkamers, inclusief tegels, douches en badkuipen
 • Vloeren, inclusief houten vloeren en tegelvloeren

Sommige stoomreinigers zijn speciaal ontworpen voor bepaalde oppervlakken en materialen, zoals tapijt, terwijl andere meer universeel zijn en geschikt zijn voor verschillende oppervlakken en materialen. Het is belangrijk om te controleren of een stoomreiniger geschikt is voor het oppervlak waarop u hem wilt gebruiken, voordat u hem aanschaft.

Badkamer die wordt gereinigd met een stoomreiniger

Bij het gebruik van een stoomreiniger is het belangrijk om de juiste instellingen te kiezen en de juiste accessoires te gebruiken, afhankelijk van het oppervlak en het materiaal dat u wilt reinigen. Bijvoorbeeld, voor het reinigen van harde vloeren kunt u een brede stoomstraal gebruiken, terwijl u voor het reinigen van meubels een nauwere stoomstraal nodig hebt.

Hoeveelheid water bepalen

Het waterverbruik van een stoomreiniger varieert afhankelijk van het type stoomreiniger en de grootte van het waterreservoir. Sommige stoomreinigers hebben een kleiner waterreservoir en moeten frequent worden bijgevuld, terwijl andere een groter waterreservoir hebben en minder vaak hoeven te worden bijgevuld.

Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van uw stoomreiniger te raadplegen om te bepalen hoeveel water u nodig hebt en hoe vaak u het waterreservoir moet bijvullen.

Accessoires

De meeste stoomreinigers zijn compatibel met verschillende accessoires, zoals borstels, verlengstukken en spuitmonden. Deze accessoires kunnen helpen bij het reinigen van specifieke oppervlakken en materialen, zoals tapijten, meubels en keukenapparatuur.

De beschikbare accessoires variëren afhankelijk van het type stoomreiniger en de fabrikant, dus het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant om te bepalen welke accessoires beschikbaar zijn voor uw specifieke stoomreiniger.

Opwarmen en klaar maken voor gebruik

Het opwarmen van een stoomreiniger duurt meestal tussen de 5 en 15 minuten, afhankelijk van het type stoomreiniger. Sommige stoomreinigers hebben een snelle opwarmingstijd, terwijl andere langer moeten wachten voordat ze klaar zijn voor gebruik. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van uw stoomreiniger te raadplegen om te bepalen hoe lang het opwarmen duurt.

Na het opwarmen moet u de stoomreiniger vullen met water en de juiste accessoires selecteren, afhankelijk van het oppervlak waarop u de stoomreiniger wilt gebruiken. Dit proces kan enkele minuten duren, afhankelijk van het type stoomreiniger en de hoeveelheid water die u nodig hebt.

Opslagruimte

De benodigde opslagruimte voor een stoomreiniger is afhankelijk van het formaat en type stoomreiniger. Sommige stoomreinigers zijn compacter en nemen minder ruimte in beslag, terwijl andere groter en zwaarder zijn en meer opslagruimte vereisen.

Het is belangrijk om te controleren hoeveel opslagruimte u beschikbaar hebt voordat u een stoomreiniger aanschaft, en om de afmetingen van de stoomreiniger te vergelijken met de beschikbare opslagruimte voordat u hem koopt.

Garantie

De meeste stoomreinigers worden geleverd met een beperkte garantie, die varieert afhankelijk van de fabrikant en het type stoomreiniger. De garantie kan omvatten dekking voor defecten aan het product en/of reparatie of vervanging van het product.

Het is belangrijk om de garantiebepalingen en voorwaarden van uw specifieke stoomreiniger te raadplegen om te bepalen wat onder de garantie valt en hoe u gebruik kunt maken van de garantie.

Kopen van een stoomreiniger

Er zijn verschillende opties waar u een stoomreiniger in Nederland kunt kopen, zowel online als offline:

Online

 • Webshops: Veel bekende webshops, zoals Bol.com, Amazon en Coolblue, verkopen stoomreinigers. U kunt ze online bekijken, vergelijken en bestellen.

 • Merkenwebsites: Veel merken, zoals Karcher, Kärcher en Philips, verkopen ook stoomreinigers op hun eigen website. Hier kunt u informatie over de producten vinden en ze direct bij het merk kopen.

Offline

 • Elektronicawinkels: U kunt stoomreinigers kopen bij elektronicawinkels, zoals Mediamarkt en BCC. Hier kunt u ze aanschouwen, testen en direct kopen.

 • Bouwmarkten: Bouwmarkten, zoals Praxis, Gamma en Hornbach, verkopen ook stoomreinigers. Hier kunt u ze bekijken en kopen, en de verkoopmedewerkers kunnen u helpen bij het maken van een keuze.