Alles over airco’s anno 2024: een handleiding

Alles over airco’s in 2024: waar op te letten bij aankoop, soorten, gebruik, prestaties, energiezunigheid, en meer.
Publicatiedatum

11 februari 2023

Introductie

Airco

Een airconditioner, ook wel airco genoemd, is een apparaat dat de temperatuur, de luchtvochtigheid en de kwaliteit van de lucht in een gebouw (of voertuig) regelt. Het werkt door warme lucht te verwijderen en te vervangen door gekoelde lucht. Hierdoor wordt het interieur van de ruimte aangenamer om in te verblijven. De meeste airconditioners werken door het gebruik van een koelmiddel dat door een compressor en condensor wordt verplaatst en vervolgens de lucht koelt.

Prijzen

Belangrijke factoren bij het kopen van een airco

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten bij het kopen van een airco, waaronder grootte, efficiency, functionaliteit, en budget.

Grootte

Grote airconditioner

Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij het kopen van een airco is de grootte van de kamer waarin de airco geplaatst zal worden. Een airco die te klein is, zal niet effectief zijn in het koelen van de kamer, terwijl een airco die te groot is, onnodig veel energie verbruikt. Het is belangrijk om een airco te kiezen die is ontworpen voor de grootte van je kamer, en dit kan meestal worden bepaald door de fabrikant of een specialist.

Functionaliteit

Sommige airco’s zijn uitgerust met extra functies zoals een timer, een afstandsbediening, of zelfs een ingebouwde luchtreiniger. Het is belangrijk om te bepalen welke functies je belangrijk vindt en welke extra functies je eventueel bereid bent te betalen.

Type airco

Er zijn twee hoofdtypen airco’s: centrale airconditioning en split-unit airconditioning. Centrale airconditioning is een geïntegreerde oplossing die is ontworpen om het hele huis of gebouw te koelen. Split-unit airconditioning daarentegen is een opstelling die bestaat uit aparte binnen- en buiteneenheden en is meestal geschikter voor kleinere ruimtes. Het is belangrijk om het type airco te kiezen dat het beste past bij de specifieke behoeften van je huis of gebouw.

Geluidsniveau

Het is belangrijk om een airco te kiezen die stil genoeg is om niet te storen tijdens het gebruik, vooral als je het apparaat in een slaapkamer of andere stille ruimte gaat installeren. Fabrikanten geven meestal het geluidsniveau van een airco in decibellen (dB) aan, dus het is belangrijk om dit getal te vergelijken tussen verschillende modellen.

Onderhoud en vervanging

Tot slot is het belangrijk om te overwegen hoe makkelijk een airco onderhouden en vervangen kan worden. Het is belangrijk om een airco te kiezen die gemakkelijk te onderhouden is en waaronderdelen gemakkelijk beschikbaar zijn in het geval van reparatie of vervanging.

Installatie en bezorging

Airco die wordt geinstalleerd

Een overweging bij het kopen van een airco is de installatie en bezorging van het apparaat. Sommige airco’s zijn eenvoudig te installeren en kunnen door de consument zelf worden gedaan, terwijl andere airco’s professioneel moeten worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om te overwegen of je de installatie zelf wilt doen of dat je het uit wilt besteden aan een professional, en of de bezorging van het apparaat inbegrepen is in de prijs of dat je hier apart voor moet betalen.

Garantie en after-sales service

Een andere overweging bij het kopen van een airco is de garantie en after-sales service die wordt aangeboden door de fabrikant. Het is belangrijk om te overwegen of de airco die je overweegt te kopen, wordt gedekt door een garantie en of de fabrikant een goede after-sales service biedt, zodat je verzekerd bent van ondersteuning als er problemen zijn met het apparaat.

Duurzaamheid

Tot slot is het belangrijk om te overwegen of de airco die je overweegt te kopen, duurzaam is en geschikt is voor het milieu.

Energiezuinigheid

Het is belangrijk om een airco te kiezen die energiezuinig is, wat lagere energiekosten betekent. Het energielabel geeft dit vaak aan alsmede de productbeschrijving.

Budget

Er zijn veel verschillende soorten airco’s op de markt beschikbaar in een breed scala aan prijzen. Het is belangrijk om een airco te kiezen die binnen je budget past, maar ook om niet te bezuinigen op kwaliteit en efficiency.

Soorten airconditioners

Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten airconditioners:

Split-unit airconditioners

Split-unit airconditioners bestaan uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit is verantwoordelijk voor het circuleren van de lucht en het verwijderen van de warmte uit de ruimte, terwijl de buitenunit de warmte naar buiten afvoert. Deze airconditioners zijn zeer efficiënt en stil, en ze zijn ook gemakkelijk te installeren omdat ze geen ventilatiesysteem nodig hebben.

Raam airconditioners

Raam airconditioners (“window unit”) zijn geïntegreerde airconditioners die in een raam kunnen worden geplaatst. Ze zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en eenvoudige oplossing voor hun koelbehoeften. Ze zijn echter niet zo efficiënt als split-unit airconditioners en ze kunnen ook geluid produceren.

Draagbare airconditioners

Draagbare airco

Draagbare (“portable”) airconditioners zijn mobiele airconditioners die overal kunnen worden verplaatst. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een flexibele oplossing die ze kunnen verplaatsen naar verschillende kamers in huis. Ze zijn echter minder efficiënt dan andere soorten airconditioners en ze vereisen een ventilatiesysteem om de warme lucht naar buiten te blazen.

Centrale airconditioning

Centrale airconditioning is een systeem dat de hele woning of het gebouw koelt door middel van één centrale unit die de lucht via een netwerk van leidingen en ventilatiekanalen naar de verschillende kamers in het gebouw blaast. Dit soort airconditioning is ideaal voor grote gebouwen en woningen, omdat het een gelijkmatige verdeling van de koele lucht door het hele gebouw garandeert. Het is echter ook een van de duurste opties en vereist een grotere investering in de installatie en het onderhoud van het systeem.

Geothermische airconditioners

Geothermische airconditioners werken door gebruik te maken van de aardwarmte om de lucht in huis te koelen. Het systeem bestaat uit een buiteneenheid die warmte uit de grond haalt en deze naar de binneneenheid transporteert, die vervolgens de warmte uit de lucht verwijdert. Dit soort airconditioning is zeer energie-efficiënt en duurzaam, maar het is ook een van de duurste opties en vereist een grotere investering in de installatie en het onderhoud van het systeem.

“Ductless” mini-split airconditioners

“Ductless” mini-split airconditioners zijn een combinatie van de voordelen van split-unit airconditioners en centrale airconditioning. Het systeem bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits die zonder leidingen met elkaar zijn verbonden. Dit biedt de mogelijkheid om specifieke kamers te koelen zonder dat er een groot leidingennetwerk nodig is. Dit soort airconditioning is energie-efficiënt en stil, en het is ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

Functies van airco’s

Er zijn verschillende functies op airco’s die handig kunnen zijn:

Koeling

De meest basale functie van een airco is om de temperatuur in een ruimte te verlagen. Dit gebeurt door het verwijderen van warmte uit de lucht en het uitblazen van koelere lucht. Dit is handig vooral tijdens de zomermaanden, wanneer de temperatuur buiten hoog is.

Verwarming

Sommige airco’s bieden ook de mogelijkheid om de lucht in een ruimte te verwarmen. Dit gebeurt door middel van een verwarmingselement en is handig vooral tijdens de koudere maanden, wanneer de temperatuur buiten laag is.

Luchtvochtigheid regelen

Naast het regelen van de temperatuur, kunnen sommige airco’s ook de luchtvochtigheid in een ruimte aanpassen. Dit is handig om te zorgen voor een comfortabele en gezonde binnenomgeving, vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid.

Luchtreiniging

Sommige airco’s zijn uitgerust met luchtreinigingsfuncties, zoals filters die stof, allergenen en andere schadelijke deeltjes uit de lucht verwijderen. Dit is handig voor mensen met allergieën of astma, of voor mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling.

Timer

Een timer-functie maakt het mogelijk om de airco op een specifiek tijdstip aan of uit te zetten. Dit is handig als je wilt dat de airco automatisch inschakelt voordat je thuiskomt, bijvoorbeeld, of als je wilt dat de airco uitschakelt nadat je de ruimte hebt verlaten.

Afstandsbediening

Veel airco’s worden geleverd met een afstandsbediening, waarmee je de airco op afstand kunt bedienen. Dit is handig omdat je niet naar de airco hoeft te lopen om de temperatuur of de ventilatie aan te passen.

Slimme integratie

Sommige airco’s zijn compatibel met slimme systemen, zoals Amazon Alexa of Google Home. Hierdoor kun je de airco via spraakbediening of een app op afstand bedienen, zodat je de temperatuur of de ventilatie kunt aanpassen zonder dat je de afstandsbediening of het apparaat zelf hoeft aan te raken.

Energiezuinigheid

Sommige airco’s zijn ontworpen met energiezuinigheid in gedachten. Dit betekent dat ze minder energie verbruiken dan traditionele airco’s, waardoor je geld kunt besparen op je energierekening.

Geluidsniveau

Sommige airco’s zijn ontworpen om zo stil mogelijk te zijn, zodat je niet wordt gestoord door geluid tijdens het gebruik.

Voordelen van airconditioning

Airconditioning is een praktische oplossing voor verkoeling en verwarming van een gebouw of ruimte. Hieronder staan enkele van de voordelen van airconditioning.

Verkoeling

De meest voorkomende reden waarom mensen airconditioning installeren is om hun huis of kantoor te verkoelen. Met de juiste airconditioning-unit kun je de temperatuur in een bepaalde ruimte regelen en aanpassen aan jouw voorkeur. Dit is in het bijzonder handig tijdens warme zomermaanden wanneer de temperaturen buiten hoog zijn.

Verbetering van de luchtkwaliteit

Airconditioning-units zijn niet alleen bedoeld om de temperatuur te regelen, maar ook om de luchtkwaliteit te verbeteren. Veel moderne airconditioners zijn uitgerust met filters die stof, pollen, schimmel en andere allergie-uitlokkende deeltjes uit de lucht kunnen verwijderen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën of longproblemen.

Verbetering van de productiviteit

Werken of leven in een warme omgeving kan vermoeiend en ontmoedigend zijn. Wanneer de temperatuur te hoog is, kan het moeilijk zijn om zich te concentreren of productief te zijn. Airconditioning kan hier verandering in brengen door de temperatuur op een comfortabel niveau te houden. Hierdoor kun je beter presteren en productiever zijn.

Geluidsreductie

Moderne airconditioners zijn ontworpen om stil te werken en geluidsvervuiling te minimaliseren. Dit maakt het mogelijk om de airconditioner te gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over geluidsoverlast. Dit is vooral handig voor slaapkamers of studeerruimtes waar rust en stilte belangrijk zijn.

Energiebesparing

Airconditioners zijn ontworpen om energie-efficiënt te werken. Veel moderne units hebben energiebesparende functies die helpen om energiekosten te verlagen. Bijvoorbeeld door de temperatuur op afstand te regelen en de unit uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is. Hierdoor kun je niet alleen geld besparen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

Mogelijk goed voor gezondheid

Airconditioning kan helpen om de luchtvochtigheid in een ruimte op een comfortabel niveau te houden. Dit is belangrijk voor je gezondheid, omdat te droge of te vochtige lucht kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals droge huid, luchtweginfecties en andere aandoeningen.

Verbetering van de levensduur van elektronische apparatuur

Een te warme omgeving kan schadelijk zijn voor elektronische apparatuur, zoals computers, televisies en andere elektronische apparaten. Airconditioning kan helpen om deze apparaten te beschermen door de temperatuur in de ruimte op een comfortabel niveau te houden. Hierdoor kun je de levensduur van je elektronische apparatuur verlengen en geld besparen door niet vaker nieuwe apparaten te hoeven kopen.

Verbetering van de luchtcirculatie

Veel airconditioners zijn ontworpen om de lucht in een ruimte te circuleren en te filteren. Dit kan helpen om de lucht in een ruimte frisser te houden en de geur van bijvoorbeeld rook of huisdieren te verminderen. Hierdoor kun je de lucht in een ruimte verbeteren en een comfortabeler leef- of werkomgeving creëren.

Verbeterde slaapkwaliteit

Airco in slaapkamer

Een comfortabele temperatuur is belangrijk voor een goede nachtrust. Airconditioning kan helpen om de temperatuur in een slaapkamer op een comfortabel niveau te houden, waardoor je beter kunt slapen en uitgeruster kunt opstaan. Hierdoor kun je een verbetering zien in je dagelijkse energie en productiviteit.

Verbetering van de interieurkwaliteit

Airconditioning kan helpen om de interieurkwaliteit te verbeteren door de lucht in een ruimte te circuleren en te filteren. Hierdoor kun je de geur van bijvoorbeeld sigarettenrook of huisdieren verminderen en de lucht in een ruimte frisser houden. Dit kan bijdragen aan een meer aangename en comfortabele leef- of werkomgeving.

Verbetering van de beveiliging

Airconditioning kan helpen om de beveiliging van een gebouw te verbeteren door de ramen en deuren gesloten te houden. Hierdoor kun je voorkomen dat ongewenste indringers toegang krijgen tot een gebouw en je je veiliger voelen.

Verbetering van de waarde van een gebouw

Airconditioning kan de waarde van een gebouw verhogen door het comfort en de leefkwaliteit te verbeteren. Hierdoor kun je de waarde van je huis of kantoor verhogen en het aantrekkelijker maken voor potentiële kopers of huurders.

Goede merken airco’s

Er zijn veel verschillende merken airco’s op de markt, waarvan de volgende populair zijn en als goed bekend staan:

Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric is een Japans bedrijf dat bekend staat om de hoge kwaliteit van zijn airco’s. Het bedrijf biedt een breed scala aan airco’s, van compacte modellen tot grotere systemen voor gebruik in bedrijfsruimten. Een van de populairste modellen van Mitsubishi Electric is de MSZ-GL serie, die bekend staat om zijn energie-efficiëntie en stille werking.

Daikin

Daikin airco in raam

Daikin is een andere Japanse fabrikant van airco’s die een uitstekende reputatie heeft. Het bedrijf biedt een breed scala aan modellen, waaronder zowel splitsysteem airco’s als centraal airco’systeem. Een van de populairste modellen van Daikin is de FTXS-L serie, die bekend staat om zijn energie-efficiëntie en hoge prestaties.

LG

LG is een Zuid-Koreaanse fabrikant van airco’s die bekend staat om zijn innovatieve technologieën en gebruiksvriendelijke ontwerpen. Het bedrijf biedt een brede selectie van airco’s, waaronder zowel splitsysteem airco’s als centrale airco’systemen. Een van de populaire modellen van LG is de LP0817WSR, een compact en energie-efficiënt model dat gemakkelijk te installeren is.

Fujitsu

Fujitsu is een andere Japanse fabrikant van airco’s die bekend staat om de kwaliteit van zijn producten. Het bedrijf biedt een breed scala aan airco’s, waaronder zowel splitsysteem airco’s als centrale airco’systemen. Een van de populaire modellen van Fujitsu is de ASTG09KMCA, een energie-efficiënt en stil model dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Panasonic

Panasonic is een Japanse fabrikant van elektronische apparatuur, waaronder airco’s. Het bedrijf is bekend om zijn innovatieve technologieën en energie-efficiënte producten. Een van de populaire modellen van Panasonic is de CS-E9PKR, een splitsysteem airco met hoge energie-efficiëntie en een stille werking.

Hitachi

Hitachi is een Japanse fabrikant van elektronische apparatuur, waaronder airco’s. Het bedrijf is bekend om zijn hoogwaardige producten en betrouwbare prestaties. Een van de populaire modellen van Hitachi is de RAV-SM1403AT-E, een energie-efficiënt splitsysteem airco met een stille werking en een gebruiksvriendelijke bediening.

Carrier

Carrier is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve technologieën en hoogwaardige airco’s. Het bedrijf biedt een breed scala aan airco’s, waaronder zowel splitsysteem airco’s als centrale airco’systemen. Een van de populaire modellen van Carrier is de Infinity 24ANB7, een energiezuinig splitsysteem airco met geavanceerde functies en een stille werking.

Samsung

Samsung airco

Samsung is een Zuid-Koreaanse fabrikant van elektronische apparatuur, waaronder airco’s. Het bedrijf is bekend om zijn hoogwaardige producten en gebruiksvriendelijke ontwerpen. Een van de populaire modellen van Samsung is de AR12KSFDWK, een energie-efficiënt splitsysteem airco met een stille werking en een eenvoudige bediening.

Onderhoud van airco

Om ervoor te zorgen dat uw airconditioning op de juiste manier functioneert, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden.

 1. Reinig de buiten- en binneneenheid

De eerste stap in het onderhoud van uw airconditioning is het reinigen van de buiten- en binneneenheid. Dit omvat het verwijderen van stof, bladeren en andere vuildeeltjes die zich op de eenheid kunnen hebben verzameld. U kunt dit doen door de eenheid met een zachte borstel of stofzuiger te reinigen.

 1. Verander het filter
Airco die wordt schoongemaakt

Het vervangen van het filter is een andere belangrijke stap in het onderhoud van uw airconditioning. Het filter zorgt ervoor dat stof en andere verontreinigingen uit de lucht worden gefilterd. Als het filter vervuild is, kan dit ertoe leiden dat de airconditioning minder efficiënt werkt en uiteindelijk tot storingen leiden. Daarom is het belangrijk om het filter minstens één keer per maand te vervangen.

 1. Controleer de afvoerpijp

Tot slot moet u de afvoerpijp van uw airconditioning controleren om ervoor te zorgen dat deze vrij is van obstakels. Als de afvoerpijp verstopt is, kan dit leiden tot een verhoogde druk in de airconditioning en uiteindelijk tot storingen. Controleer daarom regelmatig of de afvoerpijp vrij is van obstakels en verwijder eventuele verstoppingen indien nodig.

Het onderhouden van uw airconditioning is belangrijk om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier functioneert en u comfortabel kunt blijven tijdens warme dagen. Als u deze stappen regelmatig uitvoert, kunt u problemen voorkomen en ervoor zorgen dat uw airconditioning een langere levensduur heeft.

Verschil tussen een split-systeem en een draagbare airconditioner

 • Split-systeem airconditioner

Een split-systeem airconditioner is opgebouwd uit twee delen: een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit bevat de compressor en condensor, terwijl de binnenunit de verdamper bevat. De twee delen zijn met elkaar verbonden door middel van buizen die de koudemiddellijn en de elektrische verbinding bevatten. Dit type airconditioner is ideaal voor gebruik in grotere ruimtes, zoals woonkamers en slaapkamers, en is permanent geïnstalleerd.

 • Draagbare airconditioner

Een draagbare airconditioner is een mobiel apparaat dat op een trolley of wieltjes staat. Dit type airconditioner is niet aan een specifiek gebied of kamer gebonden, maar kan overal naar binnen of buiten worden verplaatst. Het bevat een compressor, verdamper en condensor in één enkele eenheid. Deze airconditioners zijn een betaalbare oplossing voor het koelen van kleinere ruimtes, zoals slaapkamers of werkkamers.

Verschil tussen beide

Het belangrijkste verschil tussen een split-systeem en een draagbare airconditioner is hun installatie en flexibiliteit. Een split-systeem airconditioner is permanent geïnstalleerd en beperkt tot één specifieke ruimte, terwijl een draagbare airconditioner mobiel is en overal kan worden gebruikt. Bovendien zijn split-systeem airconditioners meestal krachtiger en energie-efficiënter dan draagbare airconditioners, maar ook duurder om te installeren en te onderhouden.

Installatiekosten

De kosten voor het laten installeren van een airconditioner variëren sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type airconditioner, de grootte van de ruimte, de locatie van de installatie en de uitgebreidheid van de installatie. Gemiddeld kost het installeren van een split-systeem airconditioner tussen de €1.500 en €3.500, terwijl het installeren van een draagbare airconditioner veel goedkoper is, met kosten tussen de €300 en €800.

Deze kosten omvatten niet alleen de prijs van het apparaat maar ook de arbeidskosten voor de installatie en eventueel noodzakelijke verbeteringen aan het ele elektrische systeem. Bovendien kunnen er extra kosten zijn voor het verwijderen en vervangen van oude airconditioners, en het uitvoeren van onderhoud aan de nieuwe airconditioner. Het is aan te raden om verschillende aanbieders te vergelijken en een gedetailleerde offerte aan te vragen voordat u beslist om een airconditioner te laten installeren.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat goedkoop niet altijd het beste is. Het is aan te raden om te investeren in kwaliteit en een betrouwbare installateur om problemen in de toekomst te voorkomen. Een goed geïnstalleerde airconditioner zal niet alleen efficiënter en betrouwbaarder werken, maar ook langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.

Hoe werkt een airco

Een airconditioner werkt door warmte uit een bepaalde ruimte te verwijderen en deze af te voeren naar buiten. Dit gebeurt door middel van vier basiscomponenten: de compressor, de condensor, de verdamper en de expansieventiel.

Compressor

Compressor van airco

De compressor is verantwoordelijk voor het comprimeren van het koelmiddel en het verhogen van de druk en temperatuur. Het koelmiddel stroomt door de compressor en wordt vervolgens naar de condensor gestuurd.

Condensor

De condensor is verantwoordelijk voor het afvoeren van de warmte uit het koelmiddel. Het koelmiddel stroomt door de condensor en wordt vervolgens gekoeld door een ventilator, waardoor de warmte naar buiten wordt afgevoerd.

Verdamper

De verdamper is verantwoordelijk voor het afkoelen van de lucht in de ruimte. Het gekoelde koelmiddel stroomt door de verdamper en verdampt, waardoor de warmte uit de lucht wordt geabsorbeerd.

Expansieventiel

Het expansieventiel regelt de hoeveelheid koelmiddel die naar de verdamper stroomt, waardoor de lucht in de ruimte op de juiste temperatuur wordt gehouden.

Op deze manier wordt de warmte uit de ruimte verwijderd en naar buiten afgevoerd, waardoor de lucht in de ruimte wordt gekoeld. Het koelmiddel stroomt door deze vier componenten in een cyclisch proces, waardoor de airconditioner continu warmte uit de ruimte kan verwijderen.

Grootte van airco voor kamer bepalen

De grootte van de airconditioner die je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de kamer waarin je hem wilt gebruiken. Een algemene richtlijn is om voor elke 10 tot 20 vierkante meter een vermogen van 1 tot 1,5 kilowatt te gebruiken. Het is belangrijk om de juiste grootte te kiezen, omdat een te kleine airconditioner niet effectief zal zijn en een te grote airconditioner overmatig energie zal verbruiken.

Om de exacte grootte van de airconditioner te bepalen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, het aantal ramen en deuren, de isolatie van de kamer, het aantal personen in de kamer en de gebruikte apparatuur. Het is het beste om de hulp van een professional in te roepen om de exacte grootte van de airconditioner te bepalen.

Koelmiddels

De meeste airconditioners gebruiken fluorocarbonen als koelmiddel. Het meest gebruikte fluorocarbonen koelmiddel is R-410A. Dit koelmiddel is veilig en wordt al jaren in airconditioners gebruikt zonder bekend te zijn van gezondheidsproblemen of milieuproblemen.

Fluorocarbonen zijn bekend om hun hoge efficiëntie en koelvermogen, en ze zijn niet-toxisch, onbrandbaar en niet-bijtend. Dit maakt ze uitermate geschikt voor gebruik in airconditioners.

Echter, fluorocarbonen zijn wel broeikasgassen en hebben een potentieel om bijdragen aan de opwarming van de aarde. Daarom zijn er regelgevingen in werking gesteld om de uitstoot van fluorocarbonen te verminderen en zijn er alternatieve koelmiddelen in ontwikkeling.

Energieverbruik airco’s

Een gemiddelde airconditioner verbruikt tussen de 800 en 1500 watt aan elektriciteit. Als je de airconditioner continu gebruikt, kan het energieverbruik snel oplopen. Het is daarom belangrijk om de airconditioner zo efficiënt mogelijk te gebruiken door de temperatuur te regelen en de airco uit te zetten wanneer je de kamer verlaat.

Het energieverbruik van een airconditioner hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de airconditioner, de efficiëntie van de airconditioner, de instellingen en de gebruiksduur.

Er zijn ook energiezuinige airconditioners beschikbaar die minder energie verbruiken en daardoor lagere energiekosten met zich meebrengen. Deze airconditioners zijn voorzien van energielabels en hebben een hogere efficiëntieklasse, waardoor ze minder energie verbruiken.

Het is ook aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de airconditioner, zoals het vervangen van de filters en het schoonmaken van de buitenunit. Dit kan bijdragen aan een efficiëntere werking van de airconditioner en daardoor een lager energieverbruik.

Airco als verwarming gebruiken in winter

Sommige moderne airconditioners zijn uitgerust met een omkeerfunctie waarmee ze kunnen dienen als verwarming in de winter. Dit wordt ook wel “warmtepomp-airconditioning” genoemd.

Deze airconditioners werken door de buitenlucht op te zuigen, te verwarmen en in de kamer te blazen. Hierdoor kun je in de winter gebruik maken van de airconditioner als verwarming, waardoor je bespaart op de energiekosten voor verwarming.

Echter, het is belangrijk om te weten dat airconditioners niet zo efficiënt zijn als centrale verwarming, vooral bij extreem koud weer. Het is daarom aan te raden om de airconditioner als aanvulling op de verwarming te gebruiken en niet als enige verwarming.

In het algemeen is het aan te raden om voor verwarming een specifiek verwarmingssysteem te gebruiken, zoals een centrale verwarming, in plaats van een airconditioner.

Levensduur van airco’s

Een airco gaat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals het merk en model, de frequentie van gebruik, en de manier waarop het is onderhouden. Sommige airconditioners kunnen zelfs 20 jaar of langer meegaan als ze goed worden onderhouden.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw airconditioner, zoals het vervangen van filters en het schoonmaken van de binnen- en buiteneenheid. Dit kan de levensduur van uw airconditioner verlengen en ervoor zorgen dat hij soepel blijft werken.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een airconditioner varieert afhankelijk van het merk, model en grootte. Gemiddeld produceren airconditioners een geluidsniveau tussen de 40 en 60 decibel. Compacte en stille modellen kunnen een geluidsniveau produceren van ongeveer 30 decibel, terwijl grotere modellen tot wel 70 decibel kunnen produceren.

Het is belangrijk om te overwegen waar u uw airconditioner wilt installeren en hoeveel geluid hij mag produceren. Als u bijvoorbeeld in een slaapkamer slaapt, is het beter om een stil model te kiezen. Als u de airconditioner in een grotere ruimte gebruikt, zoals een woonkamer, kunt u waarschijnlijk een iets luider model kiezen.

Zelf airco installeren

Of u zelf een airco kunt installeren, hangt af van uw technische vaardigheden en ervaring. Als u vertrouwd bent met elektrische installaties en comfortabel bent met het werken met gereedschap, kunt u in staat zijn om de installatie zelf uit te voeren.

Het is echter belangrijk om de installatie-instructies van uw specifieke airconditioner zorgvuldig door te nemen en de veiligheidsprocedures en vereisten te volgen. Als u zich onzeker voelt over het installeren van een airconditioner, is het het beste om een professionele installateur in te schakelen om te helpen.

Hoeveelheid ruimte airco voor goede werking

Airco in een klein kamertje

De hoeveelheid ruimte die een airconditioner nodig heeft om goed te werken, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, de hoogte van het plafond en de verwarmingseigenschappen van de ruimte. Als algemene richtlijn is het belangrijk om te overwegen dat een airconditioner ongeveer 20 tot 30 BTU per vierkante meter nodig heeft.

Het is ook belangrijk om te overwegen waar de airconditioner wordt geplaatst en hoe de luchtstroom in de ruimte is. Bijvoorbeeld, als er obstakels zijn, zoals meubels of gordijnen, die de luchtstroom kunnen blokkeren, kan dit de efficiëntie van de airconditioner beïnvloeden.

Om te bepalen welke grootte airconditioner u nodig heeft, kunt u de grootte van de kamer meten en deze informatie gebruiken om de benodigde BTU te bepalen. Het is ook raadzaam om een professional in te schakelen om u te helpen bij het bepalen van de juiste grootte airconditioner voor uw specifieke situatie.

Afstandsbediening airco

De afstandsbediening van een airconditioner werkt door het sturen van een signaal naar de binneneenheid van de airconditioner. Dit signaal bevat informatie over de gewenste temperatuur, ventilatie-instellingen en andere functies.

De binneneenheid ontvangt dit signaal en past vervolgens de instellingen aan, zoals het aanpassen van de ventilatie en het veranderen van de temperatuur. Sommige afstandsbedieningen hebben ook andere functies, zoals het programmeren van de airconditioner of het veranderen van de modus.

Het is belangrijk om te controleren of de afstandsbediening compatibel is met uw specifieke airconditioner en om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door te nemen om te leren hoe u de afstandsbediening kunt gebruiken.

Binnenmilieu verbeteren

Een airconditioner kan het binnenmilieu verbeteren door de luchtvochtigheid en temperatuur te reguleren. Dit kan leiden tot een aangenamer binnenklimaat en vermindering van ongemak, zoals droge huid, keelpijn en vermoeidheid.

Een airco kan ook helpen bij het verminderen van stof, allergenen en andere verontreinigingen in de lucht, waardoor het binnenmilieu gezonder wordt. Het is echter belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw airconditioner, zoals het vervangen van filters en het schoonmaken van de binnen- en buiteneenheid, om te zorgen dat het apparaat blijft functioneren volgens de verwachtingen.

Het is ook belangrijk om te overwegen om een airco te kiezen die voldoet aan de laatste milieunormen, zoals de Europese F-normen, om de luchtverontreiniging te minimaliseren. Sommige airconditioners zijn bovendien uitgerust met speciale filters, zoals HEPA-filters, die specifiek zijn ontworpen om allergenen en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen.

Energiezuinigheid verhogen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw airconditioning zo energie-efficiënt mogelijk werkt. Hieronder staan enkele tips:

 • Vermijd overmatig gebruik

Probeer het gebruik van uw airconditioning te beperken tot de momenten waarop het echt nodig is. Als het buiten bijvoorbeeld niet te warm is, is het beter om gewoon een raam of deur open te zetten in plaats van de airconditioning aan te zetten.

 • Installeer een programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat maakt het mogelijk om de temperatuur van uw huis te regelen op afstand of op basis van een vast schema. Hierdoor kunt u de airconditioning automatisch uitzetten als u het huis verlaat en weer aanzetten voordat u thuiskomt, wat energie bespaart.

 • Vermijd verstopping van de filters

Controleer regelmatig de filters van uw airconditioning en vervang ze indien nodig. Verstopping van de filters maakt het apparaat minder efficiënt, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik.

Verhoogde energierekening

Een airco kan uw energierekening verhogen. Het is belangrijk om te realiseren dat airconditioning een van de grootste energieverbruikers in huis is, vooral tijdens de warme zomermaanden. Hieronder staan enkele factoren die bijdragen aan een hogere energierekening als gevolg van airconditioning:

 • Overmatig gebruik

Overmatig gebruik van de airconditioning kan leiden tot een hogere energierekening, omdat het apparaat meer energie verbruikt om de ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

 • Verouderde airconditioning

Een verouderd airconditioning apparaat is minder efficiënt dan een nieuwe en verbruikt meer energie om de ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

 • Verstopping van filters

Zoals eerder vermeld: verstopping van de filters maakt het airconditioning apparaat minder efficiënt, wat kan leiden tot een hogere energierekening.

Luchtbevochtiger gebruiken tezamen met airco

Luchtverfrisser in een kamer met airco

Het kan zinvol zijn om een luchtbevochtiger te gebruiken in combinatie met uw airconditionitioning, omdat droge lucht een negatief effect kan hebben op uw comfort en gezondheid. Hieronder staan enkele voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger:

 • Verbetering van de luchtkwaliteit

Een luchtbevochtiger verbetert de luchtkwaliteit door vocht aan de lucht toe te voegen, wat de lucht aangenamer maakt en de verspreiding van virussen en bacteriën in huis vermindert.

 • Verbetering van de huid- en slaapkwaliteit

Droge lucht kan leiden tot huidirritaties en slaapproblemen, zoals neusbloedingen en slaapapneu. Een luchtbevochtiger vermindert deze problemen door vocht aan de lucht toe te voegen.

 • Verbetering van de luchtcirculatie

Een luchtbevochtiger verbetert de luchtcirculatie door vocht aan de lucht toe te voegen, wat de lucht aangenamer maakt en de verspreiding van virussen en bacteriën in huis vermindert.

Filters voor airco’s om lucht schoner te maken

Er zijn speciale filters die u kunt gebruiken om de lucht in uw huis schoner te maken met behulp van uw airconditioning. Hieronder staan enkele soorten filters:

 • HEPA-filters

HEPA-filters zijn zeer efficiënte filters die kleine deeltjes, zoals stof, pollen en schimmelsporen, uit de lucht filteren.

 • Actieve koolfilters

Actieve koolfilters verwijderen geuren en giftige stoffen uit de lucht, zoals sigarettenrook en chemische stoffen.

 • Ultraviolette filters

Ultraviolette filters doden virussen en bacteriën in de lucht, waardoor de luchtkwaliteit verbeterd wordt.

 • Ionisatie-filters

Ionisatie-filters maken gebruik van ionisatie om deeltjes uit de lucht te verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit verbeterd wordt.

 • MERV-filters

MERV-filters (Minimum Efficiency Reporting Value) zijn filters die de lucht filteren op basis van de grootte van de deeltjes die ze kunnen verwijderen. Hoe hoger de MERV-waarde, hoe efficiënter de filter is in het verwijderen van kleinere deeltjes.

Sommige filters zijn specifiek ontworpen om bepaalde soorten vervuiling uit de lucht te verwijderen, terwijl andere filters een combinatie van technieken gebruiken om de lucht te filteren. Bij het kiezen van de juiste filter voor uw airconditioning is het verstandig om rekening te houden met de specifieke vervuiling die u wilt verwijderen uit uw huis.

Het is ook belangrijk om de filters van uw airconditioning regelmatig te vervangen, omdat verstopte filters minder efficiënt zijn in het verwijderen van vervuiling uit de lucht. Bovendien kunnen verstopte filters de efficiëntie van uw airconditioning verminderen, wat leidt tot een hoger energieverbruik en een hogere energierekening.

In sommige gevallen is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen bij het kiezen van de juiste filters voor uw airconditioning. Dit geldt vooral als u specifieke zorgen heeft over de luchtkwaliteit in uw huis, bijvoorbeeld als iemand in huis lijdt aan astma of allergieën. Een professionele installateur kan u helpen bij het bepalen van de juiste filters en bij het installeren ervan, zodat u er zeker van bent dat u de beste bescherming krijgt tegen vervuiling in de lucht.

Online winkels die airco’s aanbieden

Er zijn veel online winkels in Nederland waar je een airco kunt kopen. Dit zijn enkele populaire opties:

Bol.com

Bol.com is een van de grootste online winkels in Nederland en biedt een uitgebreid assortiment airconditioners. Je kunt kiezen uit een scala aan modellen, van compacte en draagbare airconditioners tot grote en krachtige modellen voor grotere ruimtes. Bol.com biedt ook de mogelijkheid om producten te vergelijken en te beoordelen en heeft een uitstekende klantenservice.

Coolblue

Coolblue is een andere populaire online winkel in Nederland die airconditioners verkoopt. Ze bieden een breed scala aan producten en hebben een uitstekende reputatie voor klantenservice. Coolblue heeft ook een uitgebreide database met productbeoordelingen, waardoor je eenvoudig de beste airconditioner voor jouw specifieke behoeften kunt vinden.

Media Markt

Media Markt is een van de grootste elektronica winkels in Nederland en biedt een uitgebreid assortiment airconditioners. Je kunt producten online bekijken en kopen, of naar een van hun vele fysieke winkels gaan om een product te bekijken en te kopen. Media Markt biedt ook vaak goede deals en aanbiedingen op airconditioners.

Offline winkels met airco’s

Er zijn ook veel fysieke winkels in Nederland waar je een airco kunt kopen:

Expert

Airco in een winkel

Expert is een groot elektronica winkelbedrijf in Nederland en biedt een uitgebreid assortiment airconditioners. Je kunt naar een van hun vele fysieke winkels gaan om een product te bekijken en te kopen, of online winkelen en afhalen bij een winkel in de buurt. Expert biedt ook professionele installatie- en onderhoudsdiensten voor airconditioners.

BCC

BCC is een andere populaire fysieke winkel in Nederland die airconditioners verkoopt. Je kunt naar een van hun winkels gaan om een product te bekijken en te kopen of online winkelen en afhalen bij een winkel in de buurt. BCC biedt ook installatie- en onderhoudsdiensten voor airconditioners.

Elektronica winkels

Er zijn vele kleinere, speciaalzaken in Nederland die airconditioners verkopen, zoals elektronica winkels die zich specifiek op huishoudelijke apparatuur richten. Deze winkels bieden een gevarieerd aanbod aan airconditioners en kunnen deskundig advies geven over welk model het beste bij jouw specifieke behoeften past. Bovendien kun je bij deze winkels vaak een airconditioner testen voordat je hem koopt, wat het koopproces eenvoudiger maakt.