Nieuwe grasmaaier: De Bosch AdvancedRotak 690 Review (2024)

Het Bosch AdvancedRotak 690 model is een elektrische grasmaaier met mulching, 1700W vermogen, 40 cm maaibreedte en een 50l opvangbak.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

30 maart 2024

Inleiding

Bosch advancedrotak 690 voorkant

De Bosch AdvancedRotak 690 elektrische grasmaaier, ontworpen voor middelgrote gazons, biedt een combinatie van kracht en gebruiksgemak. Met een efficiënt maaidek van kunststof en het gemak van een centrale maaihoogteinstelling, levert deze machine consistente resultaten. De Bosch AdvancedRotak 690 beschikt over ErgoFlex handgrepen voor comfortabel gebruik en de mogelijkheid om het apparaat compact op te vouwen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Elektrisch Gazonoppervlakte 500 m2
Mulching functie Ja Maaibreedte 40 cm
Maximaal geluidsniveau 88 dB Aandrijving Elektrisch
Gazonoppervlakte 500 m2 Mulching functie Ja
Maaibreedte 40 cm Maximaal geluidsniveau 88 dB

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch advancedrotak 690 zijkant Bosch advancedrotak 690 voorkant Bosch advancedrotak 690 op gras Bosch advancedrotak 690 wielen

Prijzen

Uitpakken en eerste indruk

Bosch advancedrotak 690 zijkant

Bij de levering van de Bosch AdvancedRotak 690 viel gelijk op hoe compact en gestroomlijnd de doos eruitzag. Eenmaal geopend was alles netjes verpakt met aandacht voor bescherming van het product tijdens het transport. Uitpakken was een kwestie van de onderdelen eruit halen en de duidelijke handleiding volgen voor een snelle montage. Wat bijzonder aangenaam was, is dat het geen dagen kost om de grasmaaier in elkaar te zetten. Een paar klikken en je kunt eigenlijk al aan de slag.

De eerste indruk van de grasmaaier is zeker positief. De AdvancedRotak 690 voelt robuust aan en is tegelijkertijd verrassend licht, wat belooft dat het maaien wellicht niet zo zwaar zal zijn als bij andere modellen. Wat ook gelijk opviel:

 • ErgoFlex handgrepen die makkelijk te verstellen zijn

 • Graskam aan de zijkanten, handig voor maaien langs de randen

 • Een ruime 50 liter opvangbak

 • Duidelijk Icoontjes voor de maaihoogte-instellingen

Toegegeven, het design is ook niet verkeerd - strak, modern, en het groen van Bosch is altijd stijlvol in tuingereedschap. Het lijkt bijna zonde om deze aan te zetten en viezig te maken.

Er moet echter gezegd worden dat de grasmaaier geen stroomkabel heeft, wat voor sommigen een tegenvaller kan zijn. Dit betekent dat je mogelijk een verlengkabel nodig hebt, afhankelijk van hoe ver je van een stopcontact verwijderd bent.

Bij het eerste gebruik merkte ik hoe makkelijk de grasmaaier zich liet leiden, ondanks het feit dat dit geen zelfrijdend model is. Je duwt hem met gemak voor je uit. Echter, op oneffen terrein zou je kunnen wensen dat de grasmaaier wat meer ‘spieren’ had in de vorm van aandrijving op de wielen.

Het geluidsniveau is met 88 dB wat je zou verwachten van een elektrische grasmaaier. Niet fluisterstil, maar zeker niet het niveau van sommige benzine slurpende monsters. Buren ruzies zouden hiermee tot het verleden moeten behoren.

Met het oog op duurzaamheid is het fijn om te weten dat Bosch ook denkt aan de kleine dingen, zoals een mulching functie die je mooie gazonnetje voedt terwijl je maait. Dit draagt bij aan een gezonde grasmat en minder werk in de tuin.

Het is ook duidelijk dat Bosch goed heeft nagedacht over de gebruiker bij het ontwerpen van de AdvancedRotak 690. Zelfs zaken als het ledigen en inklappen van de opvangbak om ruimte te besparen tonen aan dat er een praktische denkwijze achter het product zit.

Kortom, de Bosch AdvancedRotak 690 maakt een krachtige eerste indruk als een solide, eenvoudige en gebruikersvriendelijke grasmaaier voor de gemiddelde tuin. Compact en licht, zonder al te veel poespas, doet dit apparaat wat het moet doen: je gazon kortwieken tot een groen tapijtje. Ideaal voor de tuinliefhebber die een goede prijs-kwaliteitsverhouding op prijs stelt zonder elke keer de sportschool in te moeten duiken na het grasmaaien.

Maaien en gebruiksgemak

Bosch advancedrotak 690 op gras

Met de Bosch AdvancedRotak 690 grasmaaier wordt het maaien van je gazon een fluitje van een cent. Deze elektrische grasmaaier is speciaal ontworpen om comfort en efficiëntie te combineren voor gazons tot 500 vierkante meter.

Belangrijkste voordelen:

 • Elektrische aandrijving maakt het apparaat milieuvriendelijker dan benzine varianten

 • Mulching functie waardoor je grasmaaisel als natuurlijke meststof gebruikt kan worden

 • ErgoFlex handgrepen verhogen het maai comfort

 • Regelbare maaihoogtes van 25 tot 75 millimeter

 • 50 liter opvangbak zorgt dat je niet constant hoeft te stoppen om het te legen

Deze maaier blinkt uit in het gebruiksgemak. Instellen van de maaihoogte is eenvoudig, zodat je in een handomdraai de maaier aanpast aan de lengte van je gras. Het toestel is vrij stil met een geluidsniveau van 88 dB, wat gezien de krachtige werking (1700 W vermogen) best meevalt.

Wat betreft het maaien zelf, levert de Bosch AdvancedRotak 690 strakke resultaten dankzij de maaibreedte van 40 cm en de handige graskammen. Ook langs de kanten van het gazon krijgt dit toestel het werk netjes gedaan.

Het is waar dat de maaier met zijn 16 kg niet de lichtste op de markt is, maar de wielen en handvatten maken het duwen moeiteloos. De niet-zelfrijdende aard van de maaier is een minpunt voor sommigen, maar we mogen niet vergeten dat dit de maaier meer geschikt maakt voor kleinere gazons, waar de manoeuvreerbaarheid belangrijk is.

Een klein nadeel is dat je wel een verlengsnoer nodig hebt, aangezien de maaier niet standaard geleverd wordt met een kabel. Echter, dit geeft je de vrijheid om een snoer te kiezen dat perfect past bij de grootte van je tuin.

Op het punt van opvang is de 50 liter bak groot genoeg, zodat je niet na elke baan hoeft leeg te maken. Echter, als je een bijzonder dik en hoog gras hebt, kan het noodzakelijk zijn om het iets vaker te legen om de efficiëntie van het mulchen te bewaren.

De kunststof constructie van het maaidek is robuust genoeg voor regelmatig gebruik en maakt de maaier ook lichter en bestand tegen roest. Nu en dan kun je een piep of kraak horen, typisch voor kunststof, maar dit doet niets af aan de prestaties.

Al met al is de Bosch AdvancedRotak 690 een uitstekende keus voor de hobbytuinier die op zoek is naar een betrouwbare, ergonomische grasmaaier zonder het gedoe van een benzinemotor. De kleine minpunten vallen in het niet bij de efficiënte en comfortabele maaiervaring die dit apparaat biedt.

Mulchfunctie en gazonverzorging

Bosch advancedrotak 690 wielen

De Bosch AdvancedRotak 690 levert met zijn multifunctionaliteit uitzonderlijke prestaties als het gaat om gazononderhoud. Door zijn veelzijdige mulchfunctie onderscheidt deze elektrische grasmaaier zich met gemak van andere modellen op de markt. Hiermee wordt het gemaaide gras fijn versnipperd, wat direct als natuurlijke meststof op het gazon wordt teruggeblazen. Dit ondersteunt niet alleen de groei van het gazon, maar bespaart ook het gedoe van het afvoeren van grasresten.

Laten we een paar opvallende punten op een rij zetten:

 • Krachtige motor: Met 1700 watt is deze maaier krachtig genoeg voor middelgrote gazons.

 • Verstelbare maaihoogtes: Met 7 opties, van 25 mm tot 75 mm, pas je het apparaat gemakkelijk aan op de gewenste lengte van je gras.

 • ErgoFlex handgrepen: Deze zorgen voor een comfortabele maaiervaring zonder lichaamsbelasting.

 • Graskammen: Deze laten je moeiteloos langs randen en muren maaien voor een strak resultaat.

Een mogelijk nadeel is het lawaai, met een geluidsniveau van 88 dB kan het zijn dat je buren niet altijd even blij zijn wanneer je de maaibeurt plant. Echter, het geluid ligt binnen het te verwachten bereik voor een maaier van deze vermogensklasse, en is het overkomelijk door het uitstekende resultaat dat de AdvancedRotak 690 levert.

De grasmaaier is vooral geschikt voor gazons tot 500m². Hij is dus niet de beste keuze voor mensen met een enorm landgoed, maar perfect voor de gemiddelde tuin. Zijn maaibreedte van 40 cm is een goede balans tussen efficiëntie en behendigheid, wat betekent dat je snel klaar bent terwijl je toch nauwkeurig langs plantenbedden en andere obstakels maait.

Op het gebied van duurzaamheid scoort de Bosch goed met zijn kunststof maaidek, wat licht en gemakkelijk te manoeuvreren is. En hoewel kunststof misschien minder robuust klinkt dan metaal, maakt Bosch’s degelijkheid dat meer dan goed. Een opvangbak van 50 liter zorgt ervoor dat je niet constant heen en weer loopt om het gras te legen, hoewel de mulching functie deze noodzaak sowieso minimaliseert.

Voor degenen die zorg dragen over de impact van hun tuinieren, de elektrische aandrijving betekent geen benzinedampen, wat beter is voor het milieu. En zeg nou zelf, niemand mist het gedoe met het bijvullen van brandstof.

Mocht er iets aan de hand zijn met je maaier, dan wordt de afhandeling via Coolblue geregeld, waar je profiteert van hun service en klantvriendelijkheid. Daarnaast heb je standaard 2 jaar garantie op de Bosch AdvancedRotak 690, wat altijd geruststelt.

Gezien de mogelijkheid om de maaier inklapbaar te maken, is de opslag geen hoofdpijndossier. Hij kan eenvoudig in een hoek van de garage of schuur worden geplaatst wanneer niet in gebruik. Het in elkaar zetten is ook zo gepiept voor een startklare maaibeurt.

Om samen te vatten, deze Bosch grasmaaier biedt een uitstekende balans tussen prestatie, gebruiksvriendelijkheid en milieubewustheid. Kleinere pointjes zoals het geluidsniveau en het kunststof maaidek doen echt niet af aan het geheel. Met de AdvancedRotak 690 als jouw gazonverzorger, ligt je grasmat er binnenkort bij als een groen, goed onderhouden tapijt.

Onderhoud en opslag

De grasmaaier die gras langs een rand of muur maait met de graskam

Als trotse bezitter van een Bosch AdvancedRotak 690 valt er veel te prijzen over de onderhoudsvriendelijkheid en opslagmogelijkheden van deze grasmaaier. Het is dé oplossing voor het eenvoudig bijhouden van middelgrote gazons zonder dat het een dagtaak wordt. Maar, laat ik eens inzoomen op wat dit voor tuinliefhebbers betekent.

Allereerst het onderhoud. Wat bijzonder prettig is aan de AdvancedRotak 690, is dat de kunststof maaidek bijna geen onderhoud nodig heeft. Anders dan bij metalen dekken, heb je geen last van roest. Een eenvoudige veegbeurt volstaat meestal na het maaien. Natuurlijk, het mes moet wel scherp blijven, maar ook dat is geen hoge wiskunde. Het slijpen of vervangen van het mes is een klusje dat slechts incidenteel op de to-do lijst verschijnt.

Dan de opslag. De grasmaaier opruimen gaat even soepel als het maaien zelf. Met de inklapbare duwboom vouw je de machine in een handomdraai samen. Dat betekent dat hij zonder veel ruimte in te nemen, in de schuur of garage past. Geen gedoe met een log apparaat dat een permanent hoekje van je kostbare opbergruimte claimt.

Zeker, een klein nadeel zou de ontbrekende zelfrijdende functie kunnen zijn. Voor sommigen kan het voortduwen van de 16 kilogram zwaar wegende machine na een lange dag werken net een brug te ver zijn. Echter, de ErgoFlex handgrepen verzachten het werk aanzienlijk, waardoor het duwen minder belastend is. Daar staat ook tegenover dat je geen brandstof hoeft bij te vullen, wat bij een zelfrijdend model op benzine wel het geval zou zijn.

De AdvancedRotak 690 is daarnaast muisstil, nou ja, bijna dan met een geluidsniveau van 88 dB. Het is geen gefluister, maar zeker ook geen herrie die de buurt op stelten zet. Je zult geen boze blikken krijgen van over de heg.

Vergeet ook het aspect van veiligheid niet. Elektrische grasmaaiers zoals deze hebben het voordeel dat je niet met brandstof hoeft te kliederen, wat zowel een veiligheidsfactor als een onderhoudsvoordeel is. Koppel dat aan de aanwezigheid van de centrale maaihoogteinstelling, en je hebt een grasmaaier die veilig en handig is in het gebruik.

Kortom, de Bosch AdvancedRotak 690 staat zijn mannetje als het gaat om gazononderhoud, zonder jezelf in zweet en complicaties te werken. Hier zijn enkele conclusies:

 • Makkelijk te onderhouden, heeft vrijwel alleen een doekje nodig.

 • Opslag is een eitje met de inklapbare handgrepen.

 • Weegt 16 kg, maar de ergonomische handgrepen maken duwen minder zwaar.

 • Stil voor een grasmaaier met een niveau van 88 dB.

Deze grasmaaier belooft een simpele, snelle en heldere maaiervaring met een prima balans tussen functionaliteit en opberggemak. En na een seizoen maaien kan ik zeggen: belofte gehouden!