Mijn recensie van de Bosch HBG675BS1 Oven (2023)

De Bosch HBG675BS1: een inbouw solo oven met 71L inhoud en ‘4D’ hetelucht voor de moderne keuken.
Auteur
Affiliatie
John Raker

Cartesium

Publicatiedatum

16 juni 2023

Inleiding

Bosch serie 8 oven hbg675bs1

De Bosch Serie 8 Oven HBG675BS1 belichaamt de laatste ontwikkelingen in culinaire technologie, met een focus op veelzijdige prestaties en hoge efficiëntie. Deze geavanceerde keukenapparatuur, uitgerust met de 4D heteluchttechnologie, stelt gebruikers in staat om op vier bakniveaus gelijktijdig te werken, waarbij smaken en aroma’s gescheiden blijven.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Solo oven
Inhoud 71 l Maximale oventemperatuur 300 °C
Magnetronfunctie Nee Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Solo oven Inhoud 71 l
Maximale oventemperatuur 300 °C Magnetronfunctie Nee

Prijzen

Design en Gebruiksgemak

Bosch serie 8 oven hbg675bs1 37vl0y2ngy4

De Bosch Serie 8 Oven HBG675BS1 is echt een eye-catcher in elke moderne keuken. Met zijn strakke lijnen en zilveren afwerking zorgt dit apparaat voor een professionele uitstraling. Maar een oven moet meer zijn dan alleen een mooi gezicht, en gelukkig combineert deze Bosch oven stijl met praktische bruikbaarheid.

Wat direct opvalt is het gebruiksgemak. Zelfs als je geen keukenprinses of -prins bent, tover je met deze oven moeiteloos een heerlijk gerecht op tafel:

4D hetelucht: gelijktijdige bereiding op meerdere niveaus zonder smaakoverdracht. Softclose en SoftOpen: de oven deur sluit en opent zachtjes, erg fijn als je je handen vol hebt. Helder touch-display: moderne technologie die intuïtief en makkelijk te bedienen is. Pyrolyse functie: houdt je oven schoon zonder schrobben.

Een klein minpuntje is de gladde draaiknop, die initieel wat lastig kan zijn om te hanteren. Maar met een klein beetje hulp van bijvoorbeeld een teflon spray, werkt het al een stuk soepeler. Daarnaast zouden de tip toetsen soms moeilijk kunnen werken, maar in de praktijk is dit snel gewend.

Het is onmiskenbaar dat de Bosch HBG675BS1 een uitstekende partner is voor de thuiskok die houdt van multitasken en efficiëntie. Hoewel de aankoopprijs ietwat aan de hoge kant kan liggen, krijg je daarvoor een oven die uitblinkt in design en gebruiksgemak.

Mocht er een keer iets zijn met de oven, dan staat Bosch’s eigen service paraat om het op te lossen, een geruststellende gedachte. In bepaalde gevallen kan het wel wat langer duren voordat de oven warm is, een kwestie van plannen dus. Toch doet dit kleine ongemak niets af aan de vele voordelen die deze keukenheld te bieden heeft. Voor diegenen die overwegen hun keuken te upgraden met een ander kwaliteitsproduct van Bosch, bekijk mijn ervaringen met de Bosch CMG676BS1 die gemak en kwaliteit combineert.

Met het gemak de binnenkant van de oven na gebruik schoon te maken en de kindvriendelijke koele buitenkant, toont dit apparaat aan een doordachte toevoeging aan het huishouden te zijn. De ruime binnenkant van 71 liter biedt voldoende plek om voor het hele gezin te koken.

De Bosch HBG675BS1 bewijst dat een oven niet alleen functioneel moet zijn, maar ook een verrijking voor het oog. Het is een oven die met zijn features inspeelt op de hedendaagse behoeftes aan snelle en diverse bereidingsmogelijkheden zonder dat het ten koste gaat van de gebruikerservaring. Ondanks enkele kleine aanloopproblemen met bedieningsknoppen, is deze oven een prijzenswaardige keuze voor wie op zoek is naar een sterke combinatie van design en gebruiksgemak.

Multifunctionele Bakervaring

Bosch serie 8 oven hbg675bs1 3b6k0nrxnmr

Voor de liefhebbers van bakken en braden introduceert de Bosch HBG675BS1 zich als een ware troef in de keuken. Deze multifunctionele oven levert niet alleen een scala aan mogelijkheden, maar belooft ook diverse maaltijden gelijktijdig tot in perfectie te bereiden dankzij de 4D hetelucht technologie. Laten we eens een kritische blik werpen op deze keukenhulp die meer belooft dan alleen een mooie aanblik.

Eerst en vooral, de ruimte binnenin is riant. Met een inhoud van 71 liter en de mogelijkheid om op vier niveaus te werken, kun je moeiteloos een feestmaal voor een grote groep voorbereiden. Of je nu een zondags braadstuk, een lading cupcakes, verse pizza, of een gezond visgerecht op het menu hebt staan.

De Bosch HBG675BS1 wordt geleverd met:

 • Een bakplaat en ovenrooster

 • Een braadslede voor al je ovengerechten

 • De benodigde installatiematerialen

 • Een duidelijke handleiding

Dit model beschikt over 10 automatische programma’s, wat betekent dat je vaak alleen maar het gerecht hoeft te selecteren en de oven doet de rest. Geen giswerk meer qua temperatuurinstellingen of baktijden; deze oven heeft de kennis al in huis.

Tijdens het gebruik valt op dat de oven vrij snel opwarmt en een constante temperatuur behoudt, zodat alles gelijkmatig gaart en bakt. Het feit dat de temperatuur oploopt tot 300 graden Celsius is een bonus voor degenen die houden van een goed gegrilde korst of een snel afgebakken pizza.

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Sommige gebruikers ervaren dat de draaiknop wat stroef kan zijn, of in zeldzame gevallen zelfs defect raakt. In mijn ervaring is dit een minderheid en vaak op te lossen met een beetje smeermiddel of door contact op te nemen met de fabrikant voor service.

Een ander puntje is het schoonhouden van het glas aan de binnenkant van de deur. Hoewel de pyrolyse functie helpt bij het schoonmaken van de ovenruimte, kan het glas zijn eigen uitdaging vormen als er eenmaal vuil is ingebrand. Gelukkig is dit vaak meer cosmetisch dan functioneel en heeft het weinig impact op de werking van de oven.

Als we kijken naar het gebruiksgemak, springt de softclose deur er echt uit. Geen hard dichtslaan meer; een kleine duw en de oven sluit zichzelf zachtjes. Dit, samen met de koelfront technologie, maakt de oven ook veilig voor gezinnen met kleine kinderen, omdat de buitenkant niet te heet wordt om aan te raken.

De oven is eenvoudig te bedienen, met touchscreen bedieningspanelen die zelfs in het digitale tijdperk aanvoelen als een nieuwe stap vooruit. Hierdoor past de Bosch HBG675BS1 moeiteloos in de moderne keuken.

Samenvattend, deze Bosch oven is een sterke toevoeging aan de keuken van iedere kookenthousiast. Het is een investering, maar eentje die zich vertaalt in gemak, veelzijdigheid, en betrouwbare resultaten. Voor wie de kleine ongemakken kan relativeren, is de Bosch HBG675BS1 een solide keuze die past bij een dynamische kookstijl.

Schoonmaakgemak met Pyrolyse

Bosch serie 8 oven hbg675bs1 7np8neb628g

De Bosch HBG675BS1 oven maakt het schoonmaken na het kokkerellen bijna een feestje. Dankzij de pyrolyse-reinigingsfunctie tover je aangekoekte resten om in as, die je vervolgens makkelijk uit de oven ruimte kunt vegen. Geen gedoe meer met schrobben en urenlang poetsen; met één druk op de knop regelt de oven de grote schoonmaak van binnen. Voor wie deze reinigingsfunctie belangrijk vindt bij de aanschaf van een nieuwe oven, bieden we ook een gedetailleerde review van de Siemens CM676GBS1 oven, die een vergelijkbare zelfreinigende eigenschap heeft.

Wat verder opvalt:

 • Gemakkelijke pyrolyse-reiniging: bespaart tijd en moeite.

 • Snelle omschakeling van bakken naar schoonmaken.

 • Energie-intensief proces: een klein punt om rekening mee te houden.

Natuurlijk, de pyrolyse-functie is best energie-intensief. Maar zeg nou eerlijk, wie staat er nou te springen om de oven met de hand te poetsen? Het gemak en de tijd die je bespaart, wegen zeker op tegen die enkele keer dat je de functie inschakelt.

Altijd vervelend als er iets niet helemaal naar wens is. Bij de HBG675BS1 lijkt het glas van de binnendeur een heikel puntje; wanneer vuil eenmaal is ingebrand, zegt men dat het lastig schoon te krijgen is. Een klein smetje op een verder smetteloze ervaring. Bovendien, met de juiste zorg en regelmatige pyrolyse-reiniging kun je dit probleem wellicht voor zijn.

Over knelpuntjes gesproken, de draaiknop bleek een struikelblok voor sommigen. Klachten als ‘stroef’ of ‘duurt lang voor de oven warm wordt’ komen we tegen. Maar ook hier geldt: relativeren is de sleutel. Het lijkt erop dat eens je weet hoe de knop smeert, de bediening weer vlotjes verloopt.

De oven biedt zonder meer veel bedieningsgemak en de softclose-deur voegt nog een extra touch van luxe toe. Ook als je kleine kinderen hebt, zorgt het koele front dat je niet continu op hete kolen zit om te voorkomen dat de kleintjes hun vingertjes branden.

De Bosch HBG675BS1 staat garant voor multifunctioneel gebruik en zet met de pyrolyse-reinigingsfunctie een nieuwe standaard voor schoonmaakgemak. Dit ‘maatje’ in je keuken draagt tévens vol trots het label ‘zuinig’. Niet alleen qua energie maar ook in het besparen van jouw tijd, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen. Terug naar het plezier in koken, zonder de nasleep van een schoonmaaknachtmerrie. Dat is wat de Bosch HBG675BS1 je te bieden heeft. En laten we eerlijk zijn, zo’n hulpje in huis nodigt toch uit om vaker de keukenprins(es) uit te hangen?

Bedieningsaspecten en Kinderveiligheid

Bosch serie 8 oven hbg675bs1 9pdk8vkekl5p

Als het gaat om bediening en kinderveiligheid scoort de Bosch HBG675BS1 oven goed. De touchscreen bediening is gebruiksvriendelijk en intuïtief; je veegt eenvoudig door een menu vol voorgeprogrammeerde instellingen, wat het koken een fluitje van een cent maakt:

 • Touchscreen voor makkelijke bediening

 • Softclose deur die langzaam sluit

 • Kinderslot voorkomt ongewenste gebruik door de kleintjes

Een kleine kanttekening: de bedieningstoetsen kunnen soms wat lastig reageren, zeker als je vingers niet helemaal schoon zijn, maar dit is slechts een kwestie van wennen en niet iets wat het kookplezier wezenlijk in de weg staat.

De Bosch oven biedt tevens een koel front, zodat zelfs bij hoge temperaturen de kans op brandwonden bij nieuwsgierige kinderhandjes verkleind wordt. Het is een geruststelling voor ouders dat de veiligheid van de kids voorop staat tijdens het bereiden van de familie maaltijden.

Een puntje dat soms naar voren komt is de gladde draaiknop; deze zou net iets meer grip mogen bieden. Alhoewel hier gebruikers hebben gemeld dat zij dit met een beetje teflonspray hebben verholpen, zou dit bij een high-end oven als deze niet nodig moeten zijn.

En hoewel het apparaat stijlvol is in elk interieur, wordt het glas van de binnendeur soms als een uitdaging gezien wat betreft schoonmaken, aangezien het vuil kan inbranden. Dit probleem lijkt echter beperkt in het licht van de zelfreinigende pyrolysefunctie, die elders in het grotere artikel besproken zal worden.

Ook hoort bij de oven een aantal extra’s die bijdragen aan het bedieningsgemak:

 • Stroomkabel meegeleverd

 • Uitneembare ovendeur voor gemakkelijk schoonmaken

 • Braadslede en bakplaat inbegrepen

Op het vlak van kinderveiligheid spant de oven de kroon met de genoemde koel front en een kinderslot. Dit laatste is een eenvoudig te activeren functie die ervoor zorgt dat de oven niet door kleine kinderhandjes gebruikt kan worden als je even niet oplet.

De oven warmt snel op en heeft een snel voorverwarmfunctie, handig als je haast hebt. Wat wel gemeld wordt, is dat de oven soms iets langer nodig heeft dan verwacht om op temperatuur te komen maar als je niet dagelijks op stel en sprong een maaltijd op tafel moet hebben, is dit een kleine ongemak ten opzichte van de vele voordelen.

Kortom, de Bosch HBG675BS1 is een betrouwbare toevoeging aan elke keuken, met een sterke focus op gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voor de hele familie. Kleinere minpunten zijn er wel, maar deze vallen in het niet bij de algehele positieve gebruikerservaring.

Verwarmingsefficiëntie en Kookresultaten

Bosch serie 8 oven hbg675bs1 jlw3zn2lqky

Met de Bosch Serie 8 Oven HBG675BS1 heb je een toestel in huis dat de term ‘efficiëntie’ een nieuwe inhoud geeft. Dankzij de innovatieve 4D heteluchttechnologie is het mogelijk om op vier niveaus tegelijk te bakken of te braden, zonder dat geuren en smaken zich vermengen. Dit is echt een gamechanger voor wie graag experimenteert in de keuken of voor grote gezinnen waar de maaltijden nogal eens uiteen kunnen lopen.

Wat betreft verwarmingsefficiëntie staat deze oven op eenzame hoogte. De opwarmtijd is kort; je hoeft niet lang te wachten voordat je aan de slag kunt. Daarnaast zorgt de snel voorverwarmen functie ervoor dat je niet lang hoeft te dralen voor de oven op de gewenste temperatuur is.

Maar bij goed koken zijn niet alleen snelheid en veelzijdigheid van belang, ook de resultaten moeten bevredigend zijn. Gebruikers rapporteren dat gerechten zoals taarten en zelfgemaakte pizza’s uitstekend lukken in deze oven, dankzij de gelijkmatige warmteverdeling.

Hier zijn enkele hoogtepunten:

 • Korte opwarmtijd zodat je niet lang hoeft te wachten.

 • 4D hetelucht voor gelijktijdig koken op verschillende niveaus.

 • Automatische programma’s die de juiste temperatuur en tijd selecteren.

 • Maximale temperatuur van 300°C voor een breed scala aan gerechten.

Hoewel over het algemeen de bevindingen zeer positief zijn, is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een paar gebruikers geven aan dat de draaiknop wat aan de gladde kant kan zijn, hetgeen de gebruikservaring iets kan hinderen. Echter, met een beetje creativiteit en huismiddeltjes, zoals teflonspray, is dit euvel vaak snel verholpen.

En hoewel het vermogen een oven snel te laten voorverwarmen significant is, betekent dit soms ook dat je even geduld moet hebben voordat de oven zijn piektemperatuur bereikt. Dit is echter relatief omdat de oven dit nog steeds doet binnen een tijdsbestek die als redelijk wordt beschouwd.

Voor de perfectionisten onder ons: gebruikers melden dat het glas aan de binnenkant van de oven na verloop van tijd kan inbranden. Dit is iets wat bij veel ovens voorkomt en eerder een gegeven is dan een specifiek minpunt van dit model. Gelukkig maakt de pyrolytische reinigingsfunctie het onderhoud voor de rest een fluitje van een cent, door aangekoekte etensresten te reduceren tot as.

In een notendop kan gesteld worden dat de Bosch HBG675BS1 zijn werk uitstekend doet. De bakresultaten zijn consistent goed, de oven is voorzien van voldoende innovatieve snufjes om het leven makkelijker te maken, en de nadelen zijn, bij nader inzien, relatief en eenvoudig te negeren. Voor wie houdt van efficiëntie en kwaliteit is deze oven zonder twijfel een solide keuze in de moderne keuken.