Goudbruin bakken met de ETNA OM165ZT Oven (2024)

De ETNA OM165ZT oven: 65L solo oven met turbo hetelucht pizzastand en grillfunctie.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

2 november 2023

Inleiding

Etna om165zt ovens

De ETNA OM165ZT is een moderne inbouwoven die uitblinkt in gebruiksgemak en functionaliteit. Met zijn ruime inhoud van 65 liter en vijf verschillende ovenfuncties biedt dit model een veelzijdige kookervaring voor de thuiskok. Het apparaat is voorzien van een strakke zwarte afwerking en een digitaal display die zorgt voor een eenvoudige bediening. De energie-efficiëntieklasse A zorgt ervoor dat de oven zuinig is in gebruik, terwijl de krachtige grillfunctie en heteluchtcirculatie garant staan voor gelijkmatig gegaard eten.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Solo oven
Inhoud 65 l Maximale oventemperatuur 250 °C
Stoomfunctie Nee Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Solo oven Inhoud 65 l
Maximale oventemperatuur 250 °C Stoomfunctie Nee

Prijzen

Design en bouwkwaliteit

Etna om165zt ovens 31re8goop5nn

Wanneer we kijken naar de ETNA OM165ZT valt meteen op dat het design strak en eenvoudig is. Geen overbodige fratsen of futuristische panelen, deze oven presenteert zich als een degelijke en stijlvolle toevoeging aan de moderne keuken. Het zwarte front past in vrijwel elke keukenstijl en biedt een tijdloze uitstraling, al zullen sommigen misschien een andere kleur prefereren. Wat betreft het materiaalgebruik kiest ETNA voor een stevig gebouwde inbouwoven met een afwerking die gericht is op functionaliteit.

Kenmerkend voor ETNA is de betrouwbaarheid in bouwkwaliteit, en ook bij dit model is dat niet anders. Zo is de ovendeur met uitneembaar ruitje een slimme en praktische toevoeging die het schoonmaken een stuk eenvoudiger maakt. Het emaille aan de binnenkant zorgt ervoor dat vet en vuil zich minder snel hechten, wat ook een plus is.

Laten we even de belangrijkste punten die opvallen aan het design en de bouwkwaliteit opsommen:

 • Strak zwart design dat aansluit bij de meeste keukeninterieurs.

 • Stevige bedieningsknoppen die duurzaamheid suggereren.

 • Emaille binnenwanden die onderhoud ondersteunen.

 • Uitneembare ovendeur is een handige feature voor de schoonmaak.

Ondanks de positieve aspecten zijn er uiteraard ook dingen die beter kunnen. Het komt voor dat de bakplaat en het rooster stroef lopen, vooral in het begin. Dit is een kwestie van tijd en gebruiken, waarna het vermoedelijk soepeler zal werken. Daarnaast is er wat te zeggen over de precisie van de temperatuur- en timerinstellingen: deze zijn uitgevoerd in traditionele draaiknoppen zonder digitale display, waardoor je de instellingen niet op de graad nauwkeurig kunt bepalen.

Hoewel het missen van een precieze temperatuurinstelling voor sommige thuiskoks een punt van kritiek kan zijn, zorgt de eenvoud van de draaiknoppen tegelijkertijd voor een ongecompliceerde en gebruiksvriendelijke ervaring. De 65 liter inhoud biedt daarnaast genoeg ruimte voor het bakken van grote gerechten en voor de pizzaliefhebber is er zelfs een speciale pizzastand.

Wat installatie betreft, is dit apparaat ontworpen om een fluitje van een cent te zijn. Met de duidelijke handleiding en de schuko-stekker meegeleverd, is deze oven klaar voor gebruik zonder veel hoofdbrekens. Bovendien past hij in zowel IKEA METOD als FAKTUM keukens – een voorbeeld van ETNA’s doordachte aanpak tot gebruiksgemak.

In lijn met de stijl van de Telegraaf – recht voor zijn raap: de ETNA OM165ZT is een ongecompliceerd en solide apparaat zonder al te veel poespas. De oven straalt kwaliteit uit met een bouw die belooft lang mee te gaan en een design dat niet snel uit de mode zal raken. De nadelen? Die zijn er, maar met een nuchtere aanpak zijn deze zeker te relativeren. Dit is een oven die zich richt op wat écht telt: bakken, grillen en roosteren in al zijn eenvoud, en dat voor een prijs die even prettig is als zijn prestaties.

Bedieningsgemak en functionaliteit

Etna om165zt ovens 7b0xk1xzyag

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke oven die doet wat hij moet doen zonder al te veel poespas, dan zou de ETNA OM165ZT zomaar eens jouw keukenmaatje kunnen worden. Met zijn intuïtieve draaiknoppen en duidelijk gemarkeerde programmastanden zit je goed voor een eenvoudige kookervaring.

Laten we eens kijken naar de pluspunten:

 • De ETNA OM165ZT biedt een rustige werking; dit betekent geen storende geluiden tijdens het bakken of grillen.

 • Met zeven verschillende ovenfuncties, waaronder grill, hetelucht, en een specifieke pizzastand, kun je de meeste gerechten zonder moeite bereiden.

 • Een mechanische timer houdt voor jou de tijd in de gaten, zodat je je niet hoeft te haasten om terug naar de keuken te rennen. Geen verbrande lasagne meer omdat je de tijd uit het oog verloor!

 • De analoge bediening voorkomt moderne problemen zoals digitale foutcodes of overgevoelige touchscreens die niet reageren als je handen nat zijn.

Maar zoals bij elke oven zijn er ook een paar kanttekeningen:

 • De temperatuur en tijd zijn niet super precies in te stellen door de draaiknoppen, wat soms wat giswerk vereist. Echter, met wat bakervaring krijg je al gauw het gevoel te pakken.

 • Er wordt standaard slechts één rooster en één bakplaat meegeleverd. Mocht je meer nodig hebben, zal je deze zelf moeten aanschaffen.

Voor velen is het ontbreken van een digitale display geen dealbreaker. Ja, het betekent dat sommige gebruikers even moeten wennen aan het instellen van bijvoorbeeld de temperatuur met de draaiknoppen, maar dit is een proces dat snel went. En laten we niet vergeten, minder digitale componenten betekent over het algemeen ook minder kans op technische mankementen.

De ETNA OM165ZT is vooral praktisch: de oven doet zonder gedoe wat er van hem wordt gevraagd. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die nog een beetje aan het experimenteren is, de overzichtelijke functies voldoen. Natuurlijk, voor de echte ovenfanatici onder ons die zoeken naar hypermoderne functies en precisie, zou deze oven wat elementair kunnen overkomen, maar gezien de toegankelijke prijs kun je spreken van een prima verhouding tussen kosten en functionaliteit.

Het moderne ontwerp met zijn glanzend zwarte uitstraling past in vrijwel elke keuken, maar dat laten we aan de designcritici. Als het echter op de interne schoonheid van deze oven aankomt - het bereiden van de maaltijd - dan levert de OM165ZT zoals een oven dat zou moeten doen, vrij van complexiteiten.

Kortom, de ETNA OM165ZT is een solide keuze voor iedereen die waarde hecht aan eenvoud, doeltreffendheid en betaalbaarheid. Het apparaat slaagt erin om zonder veel rumoer zijn plaats in de keuken te veroveren, als een betrouwbare partner voor je kookkunsten. Het is geen oven voor wie hunkert naar technische snufjes, maar wanneer het aankomt op het bakken en grillen van smakelijke gerechten, staat deze ETNA oven zijn mannetje.

Bakprestaties en veelzijdigheid

Etna om165zt ovens 7b0xxo0yvro

De ETNA OM165ZT oven staat garant voor bakprestaties die menig thuiskok kan bekoren. Met zijn zeven kookprogramma’s, waaronder de pizzastand en turbo heteluchtfunctie, behoren gerechten van korstige pizza’s tot sappig bradende kip tot de mogelijkheden. En ondanks dat de oven geen kolossale prijskaart heeft, levert hij verrassend goede resultaten voor de thuiskok die veel verlangt.

Hier zijn enkele punten die de bakprestaties van deze ETNA oven onderscheiden:

 • Turbo hetelucht: Zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor gerechten overal even goed garen.

 • Grillfunctie: Voor goudbruine gratins en perfect gegrilde kip.

 • Pizzastand: Iedere thuisbakker kan nu zijn pizzeria ambities waarmaken.

 • Verschillende ovenfuncties: Bieden de flexibiliteit om allerlei gerechten te bereiden.

Alhoewel de oven geen snel voorverwarmen functie heeft, warmt hij nog steeds redelijk vlot op. Het is misschien niet de snelste van het land, maar als je rekening houdt met de prijs, is het een acceptabel compromis. En let wel, een mooie bijkomstigheid van de OM165ZT is zijn stille werking; hij stoort niet tijdens die spannende film terwijl de lasagne in de oven staat.

De maximale oventemperatuur van 250 °C biedt genoeg speling voor de meeste bakbehoeftes en met een inhoud van 65 liter kun je flink uitpakken - ideaal voor als je voor een groep gasten kookt.

Een detail om te noteren is dat de temperatuurinstellingen niet super exact zijn door de draaiknoppen en het ontbreken van een digitaal display. Maar laat ons eerlijk zijn, een beetje fingerspitzengefühl hoort bij het koken en na een paar keer gebruik, weet je precies hoe de oven te temmen.

Echter, zoals niets perfect is, kent ook de OM165ZT enkele kanttekeningen. De bakplaat en het rooster lopen soms vrij stroef - wat kan irriteren, maar dit neemt na gebruik vaak af. Daarnaast is de timer aan de zachte kant, al kan dit ook betekenen dat je niet opschrikt van een plots luid alarm.

De ETNA OM165ZT blinkt echt uit in de veelzijdigheid die het je keuken biedt, zonder dat je vermogen moet uitgeven. De combinatie van de basisfuncties samen met enkele gespecialiseerde opties geeft je alle nodige tools om een breed scala aan gerechten te bereiden zonder gedoe. En ondanks dat het een solo oven is, heb je bijna niet het gevoel dat je functionaliteiten mist.

In het licht van bovenstaande verdient deze oven dus zeker een plek bij huishoudens die koken serieus nemen, maar niet de noodzaak zien om de hoofdprijs voor een oven te betalen. De ETNA OM165ZT maakt het mogelijk om zonder al te veel fratsen te genieten van gerechten die keer op keer lukken. Het is het soort oven waar je op kunt rekenen; een werkpaard dat niet de show steelt met fancy functies, maar er staat wanneer je hem nodig hebt.

Onderhoud en schoonmaakgemak

Etna om165zt ovens 7qpjpqoznq1

Als het aankomt op onderhoud en schoonmaakgemak, zet de ETNA OM165ZT oven een solide prestatie neer. Het is natuurlijk essentieel dat een oven niet alleen goed bakt, maar ook dat je geen uren kwijt bent aan het poetsen en krabben na een gezellig avondje ovenheerlijkheden. Eerlijk is eerlijk, dit model houdt het onderhoud lekker laagdrempelig.

Laten we beginnen bij wat direct opvalt:

 • Het uitneembare ruitje van de ovendeur is een ware uitkomst. Geen gefriemel meer in de deuropening; gewoon het glas eruit halen en schoonmaken maar.

 • De wanden met coating maken het afvegen van vet- en etensresten een stuk minder tijdrovend.

 • Geen zelfreinigende functies, maar de gebruiksvriendelijke emaille binnenkant weerstaat hardnekkig vuil vrij goed.

Nu, geen enkele oven ontkomt aan vet spetters of ingebrande kaas na een pizza-avontuur, zo ook de ETNA OM165ZT niet. Maar zelfs de meest vastkokende ongelukjes zijn met een relatief eenvoudige poetsbeurt aan te pakken. Als je regelmatig een doekje door de binnenkant haalt na gebruik, blijft de oven tiptop zonder al te veel moeite.

Een kanttekening is dat de bakplaat en het rooster vrij stroef lopen, zeker de eerste keren. Dit kan wat onhandig zijn als je snel je hete lasagne eruit wilt halen zonder alles onder te knoeien. Na verloop van tijd zou dit soepeler moeten lopen. Verder is de bijgeleverde bakplaat wat aan de dunne kant, wat het schoonmaken weliswaar vergemakkelijkt, maar voor sommige gerechten betekent dat de warmteverdeling iets minder optimaal kan zijn.

Hoewel de ETNA OM165ZT geen high-tech zelfreinigende systemen bezit zoals sommige duurdere modellen, is het schoonmaken meestal geen hoofdpijngevend proces. Voor diegenen die een bloedhekel hebben aan poetsen is dit dus een top keuze: de oven biedt basic schoonmaakgemak zonder poespas.

Aan het eind van de dag wil je natuurlijk het liefst een oven die z’n werk doet zonder dat het je al te veel zweet en tranen kost qua onderhoud. En dat is precies waar de ETNA OM165ZT zich in uitblinkt. Daarbuiten heeft de oven een zwart front dat, hoewel sommigen dit minder mooi kunnen vinden, makkelijk afneembaar vuil verbergt — laten we dat niet onderschatten als pluspunt.

Het zit hem in de kleine dingen, zoals de tiptop tijdknop die gelijk staat aan ‘geen gezeur’: de oven is niet aan te krijgen zonder een bewuste actie. Voor gezinnen met nieuwsgierige kinderhandjes kan dat juist als een veiligheidsfeature gezien worden, hoewel het een kleine extra handeling vergt bij elk gebruik.

Concluderend, de ETNA OM165ZT oven in je keuken betekent goudbruine gerechten zonder de zorgen over een ingewikkeld schoonmaakritueel. Deze oven houdt het simpel, doeltreffend en bespaart je kostbare tijd die je liever besteedt aan iets anders dan poetsen. Dat klinkt als muziek in de oren, nietwaar?