Goede combi-oven: Bosch HMG636BS1 Review (2024)

Bosch HMG636BS1 combi-oven review: multifunctioneel met EcoClean, 67l inhoud en tot 300°C bakken.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

2 januari 2024

Inleiding

Bosch hmg636bs1 1

De Bosch HMG636BS1 combi-oven is een geavanceerd keukenapparaat dat zowel functionaliteit als efficiëntie belooft voor de hedendaagse keuken. Met zijn geïntegreerde magnetron en ovenfuncties biedt dit apparaat een veelzijdige oplossing voor snelle maaltijdbereiding of het koken van ingewikkelde recepten.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Combi oven
Inhoud 67 l Maximale oventemperatuur 300 °C
Magnetronfunctie Ja Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Combi oven Inhoud 67 l
Maximale oventemperatuur 300 °C Magnetronfunctie Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch hmg636bs1 5 Bosch hmg636bs1 7 Bosch hmg636bs1 9 Bosch hmg636bs1 4

Prijzen

Ontwerp en bouwkwaliteit

Bosch hmg636bs1 2

De Bosch HMG636BS1 is een inbouw combi oven die in menig keuken zijn plaats zal verdienen, niet alleen door zijn uitstraling maar ook door zijn solide constructie. Een indrukwekkend staaltje van wat Bosch al jaren te bieden heeft: betrouwbaarheid en kwaliteit.

Zodra de combi oven is ingebouwd, valt het strakke design direct op. De zilverkleurige afwerking maakt hem geschikt voor moderne en zelfs klassieke keukens. Met afmetingen die naadloos passen in IKEA METOD en FAKTUM keukens, is hij ook ideaal voor wie zijn keuken een make-over wil geven zonder zich zorgen te maken over pasvorm.

De combi oven voelt degelijk aan, van de ovendeur met een zachte sluiting tot de knoppen die een duidelijk gevoel van kwaliteit geven. Over de bediening gesproken, deze is intuitief dankzij het touchscreen display.

Belangrijke kenmerken:

 • Inbouw mogelijkheid past perfect in de moderne keuken.

 • Combi oven functie voor zowel bakken als opwarmen.

 • Grootte: ruime binnenkant van 67 liter.

 • Maximale temperatuur van maar liefst 300 °C.

Een minder punt is de gevoeligheid van de bedieningsring. Sommige gebruikers mogen dan vinden dat het instellen wat vlotter kan, dit relativerende punt is er een van gewenning en valt in het niets bij de positieve aspecten.

De ovendeur blijft tijdens het gebruik opmerkelijk koel. Dit is niet alleen een teken van efficiënte isolatie, maar biedt ook een stuk veiligheid voor gezinnen met nieuwsgierige kinderhandjes.

En dan is er de EcoClean-binnenwand. Een geweldig kenmerk voor degenen die niet graag schoonmaken na het koken. Vet en ander vuil worden door deze innovatieve wanden geabsorbeerd en verbrand, wat helpt om de oven zonder te veel moeite schoon te houden.

Om wat balans te brengen, het vermelden waard is dat de bedieningsring niet altijd even goed wordt ontvangen. Ondanks dat deze een moderne toets geeft aan het totale ontwerp, is deze volgens sommige gebruikers wat minder responsief. Dit kan als vervelend worden ervaren bij het instellen van de gewenste functies. Toch, met een beetje geduld wordt dit snel een handigheidje.

De LED binnenverlichting is een sterke bonus; hij zorgt ervoor dat je altijd een goed zicht hebt op jouw culinaire creaties. De verlichting is zo ontworpen dat het de binnenruimte gelijkmatig verlicht, waardoor je het kookproces goed kunt volgen.

Ondanks de rijke features, zijn sommige gebruikers van mening dat het display wellicht wat groter had gemogen voor een nog duidelijkere weergave.

Kortom, de Bosch HMG636BS1 is een solide allrounder. Hij maakt niet alleen een stijlvol statement in je keuken maar belooft ook om een trouwe keukenpartner te zijn voor iedereen die houdt van koken en bakken. Ondanks een paar kleine kanttekeningen die vallen onder persoonlijke voorkeur, is het een apparaat waar je op kunt bouwen.

Gebruikerservaring en functionaliteit

Bosch hmg636bs1 3

Met de Bosch HMG636BS1 beleef je de nieuwe manier van koken: efficiënt, veelzijdig en met gebruiksgemak bovenaan. Deze inbouw combi oven is een match voor iedere thuiskok die waarde hecht aan tijd en kwaliteit. Met 67 liter inhoud is deze oven ruim genoeg voor grote maaltijden en de 5 magnetronfuncties zorgen ervoor dat gerechten vlug op tafel staan.

Gebruikers ervaren vooral de intuïtieve bediening als een pluspunt:

 • De touchdisplay maakt het eenvoudig om een van de 37 automatische programma’s te selecteren.

 • De koel blijvende ovendeur is een prettige veiligheidsfeature die voorkomt dat je je handen brandt.

 • De Assistfunctie is bijzonder handig voor kookgemak: het helpt je perfect met vooraf ingestelde gerechten.

Echter, sommige gebruikers geven aan dat de bedieningsring niet altijd even gevoelig reageert en dat het instellen daarmee wat omslachtig kan zijn. Ook het aanleren van alle bedieningsmogelijkheden kan initieel even tijd vereisen.

Wat betreft het gebruiksgemak, sluit deze oven prima aan bij de verwachtingen:

 • De installatie lijkt rechttoe rechtaan, passend in standaard keuken nissen. Handig als je bijvoorbeeld je IKEA keuken wilt upgraden.

 • Snel voorverwarmen en een rijsfunctie bij 30°C zijn functies die door vele thuiskoks worden gewaardeerd.

 • De ‘niet zo gevoelige’ bedieningsring is een minpunt. Gelukkig wordt dit enigszins gecompenseerd door de vele andere positieve kenmerken.

Aan de hand van de verzamelde gedachtes zet ik enkele belangrijke punten op ’n rijtje:

 • Gemakkelijk te bedienen, ondanks dat het even wennen is met de bedieningsring.

 • Sterke led binnenverlichting zorgt voor goed zicht op je gerechten.

 • Krachtige magnetron voor snelle opwarming en gebruik.

Als je op zoek bent naar een oven die niet alleen mooi oogt, maar ook je culinaire leven vergemakkelijkt, dan is de Bosch HMG636BS1 een interessante keuze. Zijn uitgebreide mogelijkheden maken elke maaltijd een ontdekkingsreis. Het ingebouwde kookboek is ideaal voor inspiratie en de perfecte uitvoering van gerechten.

Het apparaat heeft een modern design dat in veel keukens tot zijn recht komt. Let wel, het is een apparaat dat enige gewenning vereist en niet voor iedereen direct uit de doos een intuïtieve ervaring zal zijn. Maar met een duidelijke handleiding is het een kwestie van even doorzetten, en dan heb je ook wat.

In de bonte wereld van combi ovens steekt de Bosch HMG636BS1 er bovenuit dankzij zijn gebruikersvriendelijkheid en veelzijdigheid. Enige aandachtspunten zoals de gevoeligheid van de bedieningsring nemen we voor lief, gezien de talloze functionaliteiten en de betrouwbare prestaties. Het is duidelijk dat Bosch heeft geïnvesteerd in een apparaat dat zowel in de dagelijkse haast als bij het weekendkoken zijn mannetje staat.

Reiniging en onderhoud

Bosch hmg636bs1 4

Het gemak van reiniging en onderhoud speelt een grote rol bij de keuze voor een inbouw combi oven. De Bosch HMG636BS1 blinkt uit in beide aspecten, waardoor hij zich onderscheidt van andere keukenapparaten.

De oven beschikt over EcoClean-binnenwanden, een slimme functie die onderhoud tot een minimum beperkt. Deze speciale wanden zijn ontworpen om vet en ander vuil te absorberen en te verbranden. Dit helpt onaangename geurtjes voorkomen en houdt de oven schoon zonder dat er al te veel schrobben aan te pas komt - een zegen voor elke keukenprins of -prinses.

Goed om rekening mee te houden:

 • De zwarte emaille binnenzijde kan soms wat lastiger schoner te maken zijn. Maar dankzij de EcoClean-functie blijft dit vooral bij incidenteel onderhoud.

 • Vet en vuil hechten zich minder aan de ovenwanden, maar bij heftige kooksessies kan handmatig reinigen noodzakelijk zijn. Plan dus af en toe tijd in voor een grondige poetsbeurt.

Opvallende pluspunten zijn:

 • De deur van de oven blijft tijdens gebruik koel. Veilig voor nieuwsgierige kinderhandjes en geen risico op brandblaren als je even vluchtig in de oven moet zijn.

 • Mocht je uitvoeriger aan de slag moeten met schoonmaken, dan is de ovendeur ook uitneembaar. Geen lastige hoekjes die je probeert te bereiken terwijl de deur je in de weg zit.

Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat de Bosch HMG636BS1 geen zelfreinigende pyrolysefunctie heeft, een optie die bij sommige hogere prijsklassen wel te vinden is. Dit betekent dat je niet simpelweg op een knop kunt drukken om de oven zichzelf schoon te laten branden. Echter, met de EcoClean-functie hoeft dat geen groot nadeel te zijn.

De oven heeft ook geen telescopische rails, die zouden het onderhoud nog eenvoudiger maken doordat je bakplaten zonder te tillen naar je toe zou kunnen halen. Het is een gemis in gebruiksgemak, maar niet kritisch voor de reiniging.

Het dagelijks onderhouden van de Bosch HMG636BS1 is dus in principe een fluitje van een cent:

 • Een vochtige doek is vaak al genoeg om de binnenkant schoon te vegen.

 • Voor het exterieur, met z’n stijlvolle zilveren finish, geldt vaak hetzelfde. Even een doekje erover en de oven blinkt weer.

De Bosch HMG636BS1 laat zien dat stijl en functionaliteit hand in hand kunnen gaan, zelfs als het om zoiets banaals gaat als het onderhoud van je keukenapparatuur. Voor wie opziet tegen het schoonmaakwerk dat keukenapparatuur vaak met zich meebrengt, biedt deze oven een welkome verlichting van de last.

Bak- en kookprestaties

Bosch hmg636bs1 oven r66x5xlzdlme

De Bosch HMG636BS1 is een waar werkpaard in de keuken, vooral als het aankomt op bak- en kookprestaties. Of je nu een snelle maaltijd wilt opwarmen of een uitgebreid diner voorbereidt, deze combi oven staat zijn mannetje. Wat meteen opvalt:

 • Razendsnel opwarmen dankzij 5 magnetronfuncties

 • 9 verschillende verwarmingssystemen voor elke bakwens

 • Een riante inhoud van 67 liter, genoeg voor zelfs de grootste gerechten

 • Een maximale oventemperatuur van 300 °C, perfect voor pizza’s en krokant gebakken gerechten

Gebruikers zijn met name te spreken over de snelle voorverwarmfunctie, waarmee gerechten in een mum van tijd klaar zijn voor de oven. Deze functie is bijzonder handig voor wie niet veel tijd heeft en toch een voedzame maaltijd op tafel wil zetten. Bovendien leidt de katalytische reinigingstechnologie (EcoClean) tot een betrekkelijk onderhoudsvrije ervaring; vet en vuil worden door de speciale wanden geabsorbeerd en verbrand. Een puntje van kritiek is wel dat de gebruikersinterface, ondanks zijn strakke design, niet altijd even intuïtief is. De bedieningsring, hoewel fraai om te zien, reageert soms minder gevoelig dan je zou willen, wat het instellen van de oven nét wat lastiger maakt.

Toch zijn de positieve ervaringen overweldigend. Het apparaat beschikt over een automatische kookprogrammafunctie, die voor sommigen een godsgeschenk is. Met wel 37 instellingen is er voor bijna elk gerecht wel een gepast programma, wat resulteert in een perfect bereide schotel. Het ingebouwde kookboek blijkt ook een nuttige functie, zeker voor degenen die avontuurlijk zijn in de keuken maar ook efficiënt te werk willen gaan.

De binnenverlichting wordt geprezen om zijn helderheid, waardoor je het kookproces goed kunt monitoren zonder de deur te openen. Bovendien is de magnetron krachtig en gebruiksvriendelijk, wat bijdraagt aan het dagelijks gemak.

Ook over het bakresultaat niets dan lof. Gebruikers geven aan dat de oven consistent goede prestaties levert en gerechten gelijkmatig bakt. Of het nu gaat om brood, taarten of grote braadstukken, de Bosch HMG636BS1 levert wat hij belooft.

Om het overzichtelijk te houden, hierbij een samenvatting van de belangrijkste voordelen:

 • Multifunctionele oven met topklasse bereidingskwaliteit

 • Verschillende instellingen en functies passen bij elke keukenstijl

 • Gebruiksvriendelijk en veilig door cool-touch deur

Als kanttekening is er dus die bedieningsring die het soms laat afweten. En laten we eerlijk zijn, “echte” knoppen met een responsieve klik geven toch een ander gevoel. Echter, dit kleine smetje doet niet onder voor de algehele efficiënte en krachtige prestaties van dit keukenapparaat.

Samengevat, de Bosch HMG636BS1 is een uitstekende investering voor wie efficiëntie en kwaliteit hoog in het vaandel draagt, en een paar kleine verbeterpunten niet schuwt. Met deze moderne hulp is iedere culinaire uitdaging te overwinnen. Kortom, een partner in de keuken waar je op kunt bouwen, dag in, dag uit.