De ATAG BCM4611C Inbouwoven getest (2024)

Onze review van de ATAG BCM4611C combi oven: topklasse bereidingskwaliteit, eenvoudig schoon te houden, 50 liter inhoud en verschillende ovenfuncties.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

25 november 2023

Inleiding

Atag bcm4611c oven

De ATAG BCM4611C is een inbouw combi oven ontworpen om te voldoen aan de verwachtingen van moderne thuiskoks. Met zijn strakke lijnen en geavanceerde functies biedt deze oven een combinatie van stijl en efficiëntie. Dit toestel, met een inhoud van 50 liter en een temperatuurbereik van 30 tot 250 graden Celsius, is klaar voor elke kookuitdaging.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Combi oven
Inhoud 50 l Maximale oventemperatuur 250 °C
Automatische kookprogramma’s Ja Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Combi oven Inhoud 50 l
Maximale oventemperatuur 250 °C Automatische kookprogramma’s Ja

Prijzen

Ontwerp en gebruiksgemak

Atag bcm4611c oven 3j2d6ozyon8x mjy0yo

De ATAG BCM4611C inbouwoven mengt een strak ontwerp met praktisch gebruiksgemak, en dat is precies wat je in de moderne keuken verwacht. Het zilveren front met de horizontaal openende deur past naadloos in de lijn van hedendaagse keukenapparatuur en voegt een vleugje elegantie toe. Wat echt opvalt is de deur die subtiel sluit en op bepaalde graden open kan blijven staan, een detail dat niet alleen luxe uitstraalt maar ook bijzonder handig is.

Enkele belangrijke gebruiksaspecten zijn:

 • Zacht sluitende deur: geen dichtslaande ovendeur meer die door je keuken galmt.

 • Touchscreen en draaiknoppen: intuïtieve bediening maakt het instellen van de oven een fluitje van een cent.

 • Snel voorverwarmen: je wacht niet lang voordat je oven op temperatuur is, ideaal voor snelle bakklussen.

 • Kinderbeveiliging: veiligheid voorop, vooral als er kleine kinderhandjes in de buurt zijn.

Het gebruiksgemak zit ’m niet alleen in de bediening maar ook in de alledaagse dingen. Kom je met kleverige handen aan het touchscreen? Geen stress, met een doekje is het zo weer schoon. De display heeft trouwens ook een duidelijke weergave met tijd en temperatuur, dus je houdt altijd makkelijk overzicht tijdens het koken.

Echter, niets is perfect. De ATAG BCM4611C biedt helaas geen telescopische rail, wat het eruit halen van zwaardere gerechten net iets lastiger maakt. Maar laten we eerlijk zijn, dat is een klein ongemak in het licht van alle andere features die deze oven te bieden heeft.

Wat deze oven een favoriet maakt, is de reeks van vooraf ingestelde programma’s. Of je nu een pizza afbakt of een zondags kippetje in de oven zet, de 127 automatische programma’s bieden voor elk gerecht de juiste instellingen. Toegegeven, het is een leerproces om door deze veelheid aan keuzes te navigeren, maar zodra je je weg erin vindt, maakt het je keukenleven alleen maar eenvoudiger.

Gevreesd door velen, het reinigingsritueel na een ovenavontuur, is bij deze ATAG een minder punt van stress. De Aqua Clean functie maakt een eind aan het schrobben, je laat het vuil losweken met stoom en veegt het daarna gemakkelijk weg. Dat gezegd hebbend, het is geen wondermiddel voor aangekoekte resten; soms is er een beetje elleboogvet nodig.

In praktijk blinkt de gebruikservaring van de ATAG BCM4611C uit door eenvoud en effectiviteit. Ja, de oven is een stijlvolle toevoeging aan de keuken, maar het belangrijkste is dat hij doet wat hij moet doen, en goed ook. Luxe in de keuken wordt met deze oven bereikbaar zonder dat je een techneut moet zijn om ’m te gebruiken.

Om eerlijk te zijn, de nadelen – zoals het ontbreken van een telescopische rail – zijn meer voetnoten bij een verder sterk verhaal van design en praktisch nut. De ATAG BCM4611C stelt je in staat om je culinaire prestaties naar een hoger niveau te tillen, en dat alles in combinatie met een betrouwbaar merk en twee jaar garantie. Kortom, een oven die begrijpt wat de thuiskok van nu nodig heeft.

Veelzijdigheid in bereiding

Atag bcm4611c oven gxl4n1wl81m6 y81rve

De ATAG BCM4611C is echt een uitkomst voor de enthousiaste hobbykok en maakt het bereiden van uiteenlopende gerechten een feest. De oven biedt een pizzastand die je homemade pizza die ideale knapperige bodem geeft. En als je liefhebber bent van een goudbruin korstje op je macaronischotel, zorgt de grillfunctie ervoor dat je niet teleurgesteld wordt.

In de dagelijkse gebruikservaring valt meteen op dat deze oven zich niet beperkt tot de standaard bak- en braadmogelijkheden. Kijk maar eens naar deze topfuncties:

 • Diverse bakstanden, zoals hetelucht en boven-/onderwarmte

 • Speciale pizzastand voor de perfecte pizza

 • Aqua Clean om eenvoudig schoon te maken met stoom

Natuurlijk is het toestel niet alleen rozengeur. Zo zou een telescopische rail het gebruik nog makkelijker maken omdat je dan bakplaten veiliger en handiger kan uitschuiven. Maar laten we wel wezen, dat is een kleinigheid in vergelijking met de vele pluspunten.

De oven heeft een inhoud van 50 liter, wat ruim genoeg is voor de meeste ovenschotels, taarten en zelfs voor het braden van een kip of rollade. Daarnaast is de oven uitgerust met een kinderslot, wat een geruststellend idee geeft in huizen met kleine avonturiers.

Een ander klein minpuntje dat genoemd mag worden is dat deze oven geen magnetronfunctie heeft. Echter, als je al een aparte magnetron hebt, is dit natuurlijk weer geen issue.

Met de 127 automatische programma’s hoef je niet meer te gokken over de juiste instellingen voor je gerechten. Je pakt simpelweg het recept, kiest het overeenkomende programma en de oven doet het harde werk. Dit neemt niet alleen giswerk weg, maar zorgt ook voor consistent heerlijke resultaten.

De deur die zacht sluit is een fijne feature die bijdraagt aan het luxe gevoel dat dit apparaat geeft. Plus, het voorkomt ook die vervelende harde knallen als de deur per ongeluk dichtvalt.

Wat betreft het design, de zilveren afwerking en het strakke touchscreen voegen een moderne touch toe aan de keuken. Het digitale display houdt je op de hoogte van de bereidingstijd, temperatuur en meer, zodat je altijd de controle houdt over je kookproces.

Om nog even kort samen te vatten:

 • Het gebrek aan magnetronfunctie en telescopische rails wordt overschaduwd door de vele bereidingsmogelijkheden.

 • De capaciteit van 50 liter maakt het apparaat erg veelzijdig.

 • De vele automatische programma’s nemen veel werk uit handen.

Samengevat, zet de ATAG BCM4611C in je keuken en je bent klaar om elk recept aan te pakken, of het nu gaat om een snelle maaltijd of een uitdagend bakproject. Dit toestel mag dan misschien niet alleskunner zijn, zijn performance op de zaken waar het toe doet is ronduit indrukwekkend.

Reiniging en onderhoud

Atag bcm4611c oven gxl4nrb3l7mj y81rve

Voor elke thuiskok is een frisse en schone oven na het kokkerellen net zo belangrijk als het koken zelf. De ATAG BCM4611C neemt hierin een voortreffelijke rol in. Dankzij het Aqua Clean schoonmaaksysteem laat deze inbouwoven u genieten van uw maaltijden zonder dat u uren schrobt om de overblijfselen van uw culinaire hoogstandjes te verwijderen.

Hier zijn de stappen die het reinigen tot een fluitje van een cent maken:

 • Voeg water toe in de oven;

 • Activeer het Aqua Clean programma;

 • Wacht terwijl het vuil met behulp van stoom wordt losgeweekt;

 • Neem een doekje en veeg de losgeweekte resten weg.

Het schoonmaakproces is dus erg gebruiksvriendelijk. Echter, het systeem is vooral effectief voor oppervlakkig vuil en kan tegenstrijdig presteren bij zware aangekoekte resten. Dat gezegd hebbende, is de emaille binnenwand gelukkig goed bestand tegen een boenbeurt, dus een manuele schrob op z’n tijd doet wonderen zonder dat de oven schade oploopt.

En wat betreft het onderhouden letten we op de zacht sluitende deur die stijlvol bijdraagt aan de duurzaamheid van het apparaat. De deur die vanzelf sluit bij een hoek van 20 graden kan echter wat wennen zijn; sommige gebruikers zullen wellicht liever een deur hebben die volledig op eigen kracht blijft staan. Maar door de automatische sluitfunctie blijft de deur beschermd tegen harde klappen, wat op de lange termijn de slijtage aanzienlijk verminderd.

De 50 liter inhoud van de oven maakt dat er ruimte genoeg is voor al uw bakcreaties, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het reinigen van een enorme ruimte. Zo is er een evenwicht tussen gebruiksgemak en onderhoudsgemak, waardoor u meer tijd overhoudt voor wat echt telt: het creëren van heerlijke gerechten.

Een kritiekpunt is wellicht dat er geen telescopische rails zijn, wat het onderhoud verder had kunnen vereenvoudigen door de platen en roosters gemakkelijker toegankelijk te maken. Maar met de bijgeleverde roosters en bakplaat die eenvoudig verwijderbaar zijn, is het alsnog een koud kunstje om de oven in zijn geheel snel schoon te krijgen.

Uiteindelijk hebben we te maken met een apparaat dat moeiteloos opgaat in de moderne keuken, waar reiniging hoge prioriteit heeft en onderhoud niet te veel tijd in beslag neemt. De ATAG BCM4611C bewijst dat kwalitatief koken en eenvoudig onderhoud hand in hand gaan. Met een beetje oplettendheid en regulier onderhoud blijft deze oven een betrouwbare partner bij het bereiden van menige maaltijden – zonder hoofdbrekens over de grote schoonmaak achteraf.

Technische specificaties en installatie

Atag bcm4611c oven mxq4yg8y16we y81rve

De ATAG BCM4611C is een ware held in de keuken, die met gemak een plek vindt in de moderne keukenopstelling dankzij zijn inbouwdesign. Met een nisbreedte van 56 tot 60 centimeter en een nishoogte van 45 tot 46 centimeter laten de installatievereisten zien dat deze combi oven een uitstekende keuze is voor de meeste gestandaardiseerde keukenopstellingen.

Laten we eens kijken naar enkele speerpunten van dit model:

 • Nismaten: compatibel met standaard keukenafmetingen.

 • Capaciteit: Met een ruime inhoud van 50 liter is er genoeg ruimte voor grote gerechten.

 • Temperatuurbereik: Van 30 °C tot maar liefst 250 °C, ideaal voor een veelvoud aan recepten.

 • Installatiegemak: De oven komt met alle benodigde installatiematerialen en is ontworpen voor eenvoudige inbouw.

 • Aansluiting: Een kabellengte van 1,5 meter en een aansluitwaarde van 3000 watt met een bijgeleverde Schuko-/Gardy stekker.

Deze oven kan gezien worden als de stille kracht in een drukbezette keuken. Met zo’n degelijke capaciteit wordt het bereiden van grootse maaltijden een fluitje van een cent. De diverse automatische kookprogramma’s – maar liefst 127 in totaal – maken het leven eenvoudiger, terwijl het maximale temperatuurbereik van 250 °C jouw gerechten naar een hoger niveau tilt, of je nu een pizza of een kippenbout wilt bakken.

De zacht sluitende deur is niet alleen een kwestie van verfijning, maar ook van veiligheid. Dit ontwerpdetail minimaliseert de risico’s van een harde klap die per ongeluk je servies kan beschadigen. Het is een kleine, maar zeker niet onbelangrijke eigenschap van dit model.

De breedte en hoogte van de oven passen keurig in de nismaten die veel voorkomen in Nederlandse keukens, maar let erop dat met een gewicht van 42 kilogram de oven wel een stevig setje handen vereist bij de installatie. De diepte van 57 cm past in de meeste keukenopzetten, maar het is altijd handig om dit even na te meten voor een naadloze integratie.

Houdt er rekening mee dat ondanks de vele automatische programma’s, de oven geen telescopische rails bezit, wat het uithalen van zware schotels iets minder vloeiend kan maken. Echter, met een beetje beleid is dit zeker geen dealbreaker.

De ATAG BCM4611C streeft naar gemak, maar zoals bij elk elektronisch apparaat, zijn er zaken om in gedachten te houden zoals het checken van de elektrische capaciteit van je keuken voor de installatie. Ook zal de digitale bediening met draaiknoppen en touchscreen even wennen zijn voor wie overstapt van een meer traditioneel model.

Al met al, biedt de ATAG BCM4611C een mooie balans tussen technische specificaties en gebruiksgemak. Het is een oven die doet wat hij moet doen zonder al te veel poespas – precies wat je wilt als je aan het koken bent. En mochten er issues zijn, dan staat ATAG met 2 jaar garantie klaar om thuis de problemen op te lossen. Een geruststellende gedachte bij dit moderne bakwonder.