Mijn review van de De Siemens HM636GNS1 Oven (2024)

De Siemens HM636GNS1: een stijlvolle combi oven met touchscreen, 67 liter inhoud en snel voorverwarmfunctie.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

24 december 2023

Inleiding

Siemens hm636gns1 1

De Siemens HM636GNS1 is een veelzijdige combi-oven die moderne technologie met stijlvol design combineert. Dit vooruitstrevende apparaat beschikt over innovatieve functies zoals varioSpeed en snel voorverwarmen, waardoor koken en bakken zowel efficiënt als plezierig worden. Met standaard inbouwmaten past deze oven moeiteloos in diverse keukenstijlen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Combi oven
Inhoud 67 l Maximale oventemperatuur 300 °C
Magnetronfunctie Ja Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Combi oven Inhoud 67 l
Maximale oventemperatuur 300 °C Magnetronfunctie Ja

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Siemens hm636gns1 1 Siemens hm636gns1 2 Siemens hm636gns1 5 Siemens hm636gns1 11 Siemens hm636gns1 23

Ontwerp en gebruiksgemak

Siemens hm636gns1 2

De Siemens HM636GNS1 is een bakwonder dat menig thuiskok verheugd zal doen opspringen. Eindelijk een apparaat dat schoonheid met brein en brawn verenigt. Het strakke design van deze Siemens oven past als gegoten in moderne keukens, en het gebruiksgemak is zoals je van een topklasse apparaat mag verwachten - doeltreffend en intuïtief.

Met z’n touchscreen worden de commando’s voor je culinaire avonturen met een simpele veeg op het scherm gezet. De oven heeft ook lieve kleine extra’s zoals een zacht sluitende deur en telescopische rails die het in- en uitschuiven van zware schotels een fluitje van een cent maken. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn; de magnetronfunctie vereist dat alle metalen onderdelen verwijderd moeten worden. Dit is een minpunt, maar gezien de veelzijdigheid van het apparaat, kun je dit zien als een kleine handeling voor een groot kookgemak.

Essentiële kenmerken op een rij:

 • Touchscreen bediening voor eenvoudige navigatie

 • 13 bereidingssystemen, inclusief grill en magnetronfunctie

 • VarioSpeed-functie korting van de bereidingstijd

 • Grote inhoud van 67 liter met een maximale oventemperatuur van 300 °C

Ook de minder handige klusser kan dit apparaat met het grootste gemak inbouwen. De Siemens HM636GNS1 is speciaal ontworpen om te integreren met IKEA METOD en FAKTUM keukens, dus hij is de ideale kandidaat voor een keukenupgrade. Enkele kritische geluiden merken op dat de magnetronfunctie iets minder sterk is dan gehoopt, alhoewel dit veelal een persoonlijke voorkeur zal zijn.

De SIEMENS HM636GNS1 zet vooral in op een gestroomlijnd uiterlijk en intuïtieve ervaring. Verwacht geen mysterieuze knopjes of een cockpit aan opties; deze oven is voor jou, en niet voor de NASA. Hij maakt het leven makkelijker doordat hij snel voorverwarmt en stil zijn werk doet, zodat jij je kunt concentreren op het voorbereiden van de rest van je maaltijd. Het is een rustgevende gedachte dat dit maatje in de keuken je niet zal storen met herrie tijdens zijn werk.

Aan de kinderbeveiliging is ook gedacht, wat hem uitermate geschikt maakt voor gezinnen. En met automatische programma’s hoef je je geen zorgen te maken over de perfecte instellingen voor je gerecht. Je zou bijna denken dat deze oven je gedachten kan lezen en weet hoe je je maaltijd perfect krijgt.

Als we het kritischer bekijken, dan is de reinigingsmethode met katalyse niet de meest geavanceerde op de markt. Echter, de binnenkant is gemaakt van emaille, wat bekendstaat om het gemakkelijk verwijderen van vuil.

Kortom, de Siemens HM636GNS1 oven is een juweeltje voor hen die waarde hechten aan esthetiek, functionaliteit en gebruiksgemak in één. Ja, er zijn wat kanttekeningen, maar deze vallen in het niet bij wat dit keukenmaatje te bieden heeft. De Siemens HM636GNS1 maakt het bakken en braden niet alleen makkelijker maar ook een stuk plezanter. Voor wie op zoek is naar een nieuwe oven, deze Siemens is zeker het overwegen waard.

Bereidingsmogelijkheden en functies

Siemens hm636gns1 3

De Siemens HM636GNS1 oven is een waar culinair werkpaard, uitgerust met een arsenaal aan bereidingsmogelijkheden en functies die menig kookenthousiast zal bekoren. Het bakken of braden van uitdagende recepten wordt een fluitje van een cent met dit apparaat. Met het intuïtieve touchscreen navigeer je moeiteloos door het menu van voorgeprogrammeerde recepten.

Het lijstje met mogelijkheden is imposant:

 • 13 bereidingssystemen waaronder hetelucht, grill- en magnetronfunctie

 • Een katalytische reinigingsmethode die helpt bij het schoonhouden

 • Een ruime inhoud van 67 liter

 • Een maximale temperatuur van 300°C

 • VarioSpeed-functie om de bereidingstijd tot de helft te verkorten

Voeg daar een reeks aan automatische programma’s aan toe, en je ziet een oven die kennis en gemak combineert. Zeker, ook als je haast hebt, kun je vertrouwen op de VarioSpeed-functie die je gerechten in een wip klaar stoomt.

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Als je de magnetronfunctie wilt gebruiken, vraagt dit even een handeling: alle ijzeren attributen moeten verwijderd zijn vanwege veiligheidsredenen. Dit kan als een klein ongemak beschouwd worden, maar het is een kleine moeite voor de veelzijdigheid die je krijgt.

Ook de installatie van de Siemens HM636GNS1 verloopt voorspoedig. Het is een inbouwoven die, met zijn standaardafmetingen, makkelijk zijn plek vindt in de meeste keukendesigns. Hij kan moeiteloos geïntegreerd worden in zowel IKEA METOD als IKEA FAKTUM keukensystemen.

Over het design gesproken: de oven is strak en stijlvol met een glanzende zwarte afwerking. Als het gaat om de binnenkant, is deze voorzien van emaille wanden die het vuil grotendeels afstoten. Bovendien komt de oven met telescopische rails die het in- en uitschuiven van bakplaten een stuk aangenamer maken.

Maar wat maakt deze oven nou echt speciaal? Laten we over de slimme extra’s niet heenkijken. Zo is er een kinderslot voor jonge gezinnen, wat een geruststellend gevoel geeft. De softClosing deur is een luxe die je snel niet meer kan missen omdat het bijdraagt aan het levensduur van de oven. Het display laat je duidelijk weten hoe lang het nog duurt voor je kunt aanvallen.

Aan de andere kant, de magnetron heeft een beperkte capaciteit van 800 watt, wat minder krachtig kan zijn dan sommige standalone magnetrons. Dit is een puntje om in het achterhoofd te houden, hoewel het voor de meeste opwarmtaken zonder meer afdoende is.

In het praktische gebruik valt ook op dat de timer subtiel in de linkerhoek wordt weergegeven, wat enkel even wennen is. Verder mist deze oven wellicht een zelfreinigende functie zoals pyrolyse, maar dit is gezien de prijs-kwaliteitverhouding een te overzien gemis.

Samenvattend biedt de Siemens HM636GNS1 oven een schat aan opties voor de fervente thuiskok. Van het snel opwarmen, tot aan de uitgebreide gerechtsinstellingen, je hebt een keukenmaatje dat klaar is voor elke culinaire uitdaging. Het zijn dit soort ovens die je helpen met experimenteren en het verfijnen van je kookkunsten, want laten we eerlijk zijn, de beste gerechten verdienen het beste gereedschap.

Installatie en bediening

Siemens hm636gns1 4

Voor wie een oven zoekt die zowel mooi in het keukeninterieur past als uitblinkt in gebruiksgemak, komt al gauw uit bij de Siemens HM636GNS1. Bij de installatie springt direct de flexibele inbouwmogelijkheid in het oog, want deze combi oven laat zich zonder hoofdbrekens plaatsen in zowel IKEA METOD als FAKTUM keukens. De duidelijke handleiding draagt bij aan een zorgeloos inbouwproces waar menige doe-het-zelver blij van wordt.

Eenmaal geïnstalleerd, toont de oven zijn ware aard. Bediening is intuïtief dankzij het overzichtelijke touchscreen en responsieve draaiknoppen. Hierdoor voelt zelfs de moderne technofobe keukenprins(es) zich snel thuis. Met functies als de varioSpeed, waarmee gerechten in recordtijd op tafel staan, en 13 verschillende bereidingssystemen, is er aan veel gedacht. Enkele puntjes waar gebruikers op moeten letten zijn:

 • Alle ijzeren onderdelen moeten verwijderd worden bij gebruik van de magnetronfunctie.
 • De deur opent naar beneden toe, wat een kwestie van persoonlijke voorkeur kan zijn.

Toch zijn dit soort kleine kanttekeningen snel vergeten wanneer men ontdekt hoe snel de oven voorverwarmt en hoe consistent de resultaten zijn. Kleinigheden, zoals het moeten verwijderen van bakplaten in de magnetronmodus, worden makkelijk door de vingers gezien als men bedenkt hoeveel tijd en moeite de varioSpeed-functie bespaart.

Natuurlijk, niets is perfect. Zo is de magnetronfunctie misschien niet de sterkste kant van het apparaat en klinkt er geen typische magnetron-‘ping’ als het eten klaar is – iets wat sommigen als een nadeel kunnen zien. Ware keukenfanaten zouden de voorkeur kunnen geven aan een losse magnetron om die reden. Echter, de combi oven excelleert in zijn ovenfunctie en het gebruiksgemak ervan.

Daarentegen, alles in overweging nemend, maakt het zelfreinigende vermogen via katalyse het schoonmaken een peulenschil, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak. Het apparaat wordt zelfs geleverd met een telescopische rail, wat het plaatsen en verwijderen van gerechten alleen maar gemakkelijker maakt.

Een aantal gebruikers heeft gemeld dat de handleiding die wordt meegeleverd soms enkel in het Duits beschikbaar is, iets om rekening mee te houden. Wanneer dit het geval is, zou online zoeken naar de Nederlandstalige versie niet te veel moeite moeten kosten.

Kortom, voor wie op zoek is naar een esthetisch aantrekkelijke en tegelijkertijd praktische keukentoevoeging, is de Siemens HM636GNS1 een sterke kandidaat. Deze oven representeert een slimme mengeling van design, snelheid, en gebruiksvriendelijkheid - hoewel die met enige kleine compromissen komt. Met de Siemens HM636GNS1 krijgt u niet alleen een technisch hoogstandje in de keuken, maar ook een partner die ervoor zorgt dat culinaire hoogstandjes bereikbaar worden voor iedere thuiskok.

Prestaties en tevredenheid

Siemens hm636gns1 5

Als het hart van de moderne keuken biedt de Siemens HM636GNS1 oven een keur aan mogelijkheden waardoor zowel ervaren koks als beginners met plezier in de keuken staan. Het is bewonderenswaardig hoe Siemens functionaliteit met esthetiek heeft weten te mengen om een apparaat te creëren dat niet alleen vele culinaire avonturen faciliteert, maar ook esthetisch aangenaam is om in te bouwen.

Met de varioSpeed-functie haal je de stress uit tijdgevoelige recepten. Een gerecht dat normaal de tijd vraagt, wordt nu in een oogwenk op tafel gezet. Handig voor de hectische dagen waarop tijd niet je beste vriend is. Echter, het vereist wel dat je de ijzeren onderdelen even verwijdert voordat je de magnetron inschakelt. Een kleine moeite, die door het gebruiksgemak en de snelheid gemakkelijk te vergeven is.

Deze oven komt met verschillende gedachtes in gedachten die de tevredenheid van gebruikers onderstrepen:

 • Snel voorverwarmen; je hoeft niet lang te wachten om aan de slag te gaan.

 • Stil tijdens gebruik; voor een serene keukenervaring.

 • Eenvoudig te installeren; geen uren puzzelen voor het apparaat gebruiksklaar is.

 • Duidelijke instructies; wat de functie ook is, je weet snel hoe het werkt.

Toch zijn er kleine kanttekeningen te plaatsen bij de Siemens HM636GNS1. Zo is de magnetronfunctie soms minder sterk dan gehoopt, iets wat een kleine domper kan zijn als je gewend bent aan de standalone magnetrons die krachtig en snel werken. Maar, dit is een combi-apparaat; een compromis tussen oven en magnetron, dat gezien de vele bak- en kookopties wellicht niet zo zwaar weegt.

Bij het vormgeven van een nieuwe keuken of het vernieuwen van een oude, is de compatibiliteit met IKEA keukens een praktische bonus. De look is modern, de inbouwmaten zijn standaard, en het touchscreen biedt een prettige interactie. Al met al, sluit dit apparaat naadloos aan bij de gemiddelde keukenontwerpen van nu.

De telescopische rails en de zacht sluitende deur zijn kleine luxe toevoegingen die het gebruik net dat beetje aangenamer maken. Het zijn deze details die bijdragen aan de algemene waardering voor de oven. De katalytische reinigingsmethode maakt schoonmaken ook vlot, al is een oven met zelfreinigende functies een stap verder in het makkelijk onderhoud dat niet bij dit model komt.

In conclusie, de Siemens HM636GNS1 is een allrounder die bij velen in de smaak zal vallen. Het is modern, efficiënt en steekt met kop en schouders uit boven veel van zijn concurrenten. Het apparaat is niet perfect, maar met zijn veelzijdige mogelijkheden en prestaties zal het menig keuken prachtig completeren. Met de kleine nadelen die er zijn, kan je stellen dat het een topkeuze is voor wie wil investeren in een duurzame, kwalitatieve en vooral tevredenstellende keukenervaring.