Mijn veelzijdige keukenpartner: de Siemens HB634GBS1 oven (2024)

Mijn indruk van de Siemens HB634GBS1: een ruime 71 liter oven met snelle voorverwarming, gelijkmatige warmteverdeling en handige veiligheidsfuncties.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

4 januari 2024

Inleiding

Siemens hb634gbs1 1

De Siemens HB634GBS1 is een moderne inbouwoven die uitblinkt door zijn geavanceerde functies en een strak design. Dit model, uitgerust met een energie-efficiëntieklasse A+, garandeert een zuinig verbruik zonder in te leveren op prestaties. Met een royale inhoud van 71 liter biedt de oven voldoende ruimte voor uitgebreide maaltijden. De innovatieve verwarmingstechnologieën zoals 4D hete lucht en coolStart voor bevroren gerechten zorgen voor optimale resultaten. Alle instellingen zijn gemakkelijk aan te passen via het TFT-Touchdisplay, wat bijdraagt aan een comfortabele bediening.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type oven / magnetron Solo oven
Inhoud 71 l Maximale oventemperatuur 300 °C
Magnetronfunctie Nee Plaatsing apparaat Inbouw
Type oven / magnetron Solo oven Inhoud 71 l
Maximale oventemperatuur 300 °C Magnetronfunctie Nee

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Siemens hb634gbs1 7 Siemens hb634gbs1 6 Siemens hb634gbs1 2 Siemens hb634gbs1 3

Prijzen

Vormgeving en gebruiksgemak

Siemens hb634gbs1 2

De Siemens HB634GBS1 oven is een ware toevoeging aan elke keuken. Dit apparaat combineert vormgeving met gebruiksgemak op een manier die je niet vaak ziet. Het strakke, zwarte design is niet alleen een lust voor het oog, maar ook op een subtiele wijze aanwezig, waardoor het naadloos integreert in zowel moderne als klassieke keukenopstellingen.

De oven biedt zeven bereidingssystemen en vijf inschuifhoogtes, die je de ruimte geven om flexibel te zijn in je kookkunsten. Of je nu een liefhebber bent van bakken, braden of grillen, deze oven biedt je de mogelijkheid om te experimenteren en te variëren. Laten we eens kijken naar enkele kenmerken die het gebruiksgemak van deze oven onderstrepen:

 • Snelle opwarming: geen lang wachten meer tot je oven op temperatuur is.

 • Groot binnenvolume: met een inhoud van 71 liter kun je voor een heel gezelschap koken zonder ruimtegebrek.

 • Automatische uitschakelfunctie: maak je geen zorgen als je de oven vergeet uit te zetten, veiligheid eerst.

 • Koelfront en kinderbeveiliging: zorgt voor veiligheid voor de hele familie tijdens en na het bakken.

Het bedieningspaneel met draaiknoppen en druktoetsen is wel even wennen, maar is na enige gewenning intuïtief in gebruik. De razendsnelle voorverwarm functie is ideaal voor de drukke dagen waarop je in een mum van tijd je oven nodig hebt. Echter, het instellen van de tijd kan in het begin wat verwarrend zijn. Sommige gebruikers merken op dat je twee keer op de startknop moet drukken of eerst de timer en dan start, wat net iets te omslachtig kan aanvoelen. En hoewel de ingebouwde verlichting handig is, zou het fijn zijn als deze ook na het bakken nog even aanblijft, zodat je je gerecht beter kunt inspecteren zonder meteen de deur te moeten openen.

Qua vormgeving is het ook de moeite waard te vermelden dat de oven voorzien is van een zacht sluitende deur, wat de luxe uitstraling van het apparaat benadrukt. De uitneembare ovendeur maakt het reinigen van je oven een fluitje van een cent. Toch is het jammer dat deze veelzijdige hulp in de keuken niet standaard wordt geleverd met telescopische rails. Dat zou het in- en uitschuiven van bakplaten nog net iets makkelijker maken.

De ervaring leert dat een nieuw apparaat soms even wennen is, en bij de Siemens HB634GBS1 is dat niet anders. Maar laat dat je niet afschrikken. Wat telt is dat de oven zijn werk uitstekend doet en dat het met zijn vele functies en gemak uiteindelijk een vaste waarde in je keuken zal worden.

De oven is dus niet alleen mooi om te zien, hij is ook zeer praktisch in gebruik. Of het nu gaat om het bereiden van een eenvoudige maaltijd of een complex feestdiner, de HB634GBS1 staat zijn mannetje en zorgt ervoor dat jouw kookkunsten tot hun recht komen. Het is belangrijk te benadrukken dat, ondanks de kleine puntjes van kritiek, dit apparaat zijn prijs volledig waard is. Een keukenpartner die zowel op het vlak van vormgeving als functionaliteit hoog scoort, dat is wat de Siemens HB634GBS1 biedt.

Bereidingsmogelijkheden en kwaliteit

Siemens hb634gbs1 3

Wanneer je een Siemens HB634GBS1 in huis haalt, kies je voor een oven die geschikt is voor bijna elk gerecht dat je maar kunt bedenken. Deze inbouw oven beschikt over maar liefst zeven bereidingssystemen, wat hem een echte alleskunner maakt in de keuken. Of je nou een lasagne wilt voorzien van een perfect krokant kaaskorstje met de grillfunctie, of een heerlijke cake wilt bakken met de heteluchtstand, deze oven is je partner in crime.

De voordelen op een rijtje:

 • Snel voorverwarmen: Je hoeft niet lang te wachten totdat je aan de slag kunt; de oven is zo op temperatuur.

 • Verschillende functies: Kies uit boven- en onderwarmte, hetelucht, grill en meer voor het beste resultaat.

 • Royaal formaat: Met een binnenruimte van 71 liter kun je makkelijk grotere of meerdere gerechten tegelijk bereiden.

 • Duidelijke display: Makkelijk af te lezen, hoewel de bediening soms even wennen is.

Naast deze vele pluspunten is deze oven ook voorzien van vijf inschuifhoogtes. Heel praktisch voor als je meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven wilt hebben. Je kunt je voorgerecht, hoofdgerecht én toetje in één keer klaarzetten. Dit bespaart je niet enkel tijd, maar zorgt ook voor een efficiënt gebruik van je oven.

Nu is het natuurlijk niet enkel rozengeur en maneschijn. Gebruikers melden dat de bediening van de timer en het uitschakelen van het licht in de oven wennen is. Je dient bijvoorbeeld twee keer te drukken om de timer te starten, wat als onhandig kan worden ervaren. Toch zijn dit soort zaken met enige gewenning prima te overzien.

Dat de oven automatisch uitschakelt na gebruik is zowel een zegen als een nadeel. Enerzijds voorkomt het dat je eten te lang gebakken wordt of dat de oven oververhit raakt, een rustgevende gedachte. Anderzijds kan het als vervelend worden ervaren als je nog even wilt kijken hoe het met je gerecht gaat, omdat de verlichting uitgaat zodra het programma eindigt.

De Siemens HB634GBS1 biedt niet alleen een scala aan mogelijkheden, hij doet dit ook nog eens zeer stil. Geen luidruchtige oven die je hoort in heel het huis; het is een stille kracht in je keuken. Daarnaast is de oven - zoals gebruikelijk bij apparaten van Siemens - van uitstekende bouwkwaliteit en voorzien van een mooi design.

In het kort, de Siemens HB634GBS1 is een veelzijdige oven die je bereidingsmogelijkheden naar een hoger niveau tilt. De kleine leerpunten in de bediening zijn met enige oefening snel onder de knie te krijgen. Voor de prijs en kwaliteit is dit een uitstekende keuze voor iedere hobbykok of thuiskok die graag experimenteert met verschillende gerechten en bakwijzen. Met deze oven wordt elk culinair avontuur een feestje.

Veiligheidskenmerken en kinderbeveiliging

Siemens hb634gbs1 4

Veilig koken met kinderen in het huis kan soms voelen als een circusact: je moet constant op je hoede zijn en zorgen dat de kleintjes nergens aankomen waar ze brandwonden kunnen oplopen. Gelukkig heeft de Siemens HB634GBS1 oven een paar stevige trucjes om deze zorgen te verlichten. Wat betreft veiligheidskenmerken en kinderbeveiliging scoort dit apparaat goed op de volgende punten:

 • Het koelfront zorgt ervoor dat de buitenkant niet heet wordt. Dus zelfs als je je in je eigen kookshow waant en je draait je even om om het publiek te begroeten, blijft het veilig voor ronddartelende kinderen.

 • De kinderbeveiliging op de deur verhindert dat nieuwsgierige handjes de oven zomaar kunnen openen. Dit betekent dat je rustig kunt blijven roeren in je pannetje terwijl je oven zijn werk doet.

Natuurlijk zijn er altijd twee kanten aan elk verhaal, en in dit geval is het minpunt dat de verlichting uitgaat zodra je gerecht klaar is. Wil je dan even spieken hoe je creatie erbij staat, dan moet je de deur openen en dat kan soms net die warmteschok zijn die je gerecht niet nodig heeft. Maar laat dit kleine puntje je niet afschrikken; de voordelen wegen als een huisgemaakte cake zeker op tegen dit kleine onderdeel.

Nu even iets wat niet direct met veiligheid te maken heeft, maar wat wel heel handig is; dit apparaat schakelt automatisch uit. Mocht je dus een moment van afleiding hebben omdat je peuter de hond als paard probeert te gebruiken, dan hoef je niet in paniek te schieten dat het eten aanbrandt of dat de oven een gevaar wordt. Dit lijkt me een grote geruststelling voor elke ouder.

Het is wel van belang om te weten dat er geen telescopische rails worden meegeleverd bij deze oven. Het in- en uitschuiven van hete bakplaten kan hierdoor iets meer aandacht vragen om het veilig te doen, zeker als je kinderen je aandacht proberen te trekken. Echter, de stevige handvatten aan de bijgeleverde bakplaten maken dit wat comfortabeler.

Wat betreft plaatsing, als je van plan bent om deze oven onder je werkblad te plaatsen (wat perfect kan, trouwens), houd dan rekening met de warmte die vrijkomt bij het openen van de deur. Dit kan voor volwassenen wel fijn zijn, maar voor kinderen kan dit een ongewenste warme verrassing zijn. Gelukkig blijft de deur zelf koel, dus gevaar voor direct contact is minimaal.

Even samenvattend, deze Siemens oven is echt wel een veilige keukenpartner. Qua veiligheid zit je gebakken, zeker als je kinderen hebt die graag meehelpen of gewoon rondrennen. De oven respecteert de ongeschreven regel van elke ouder: “Als het te stil is in huis, is er iets aan de hand.” In dit geval hoef je niet te rennen om te kijken of alles nog goed gaat, want de oven heeft zichzelf al uitgezet. En dat is een prettig idee.

Bediening en onderhoud

Siemens hb634gbs1 oven r6yeknb0o44r

Bij het kiezen van een oven draait alles om gebruiksgemak en het eenvoudige onderhoud, en de Siemens HB634GBS1 stelt hierin niet teleur. Het is een oven die je zonder hoofdbrekens aansluit, waarna je direct aan de slag kunt met het bereiden van je culinaire creaties. Maar zoals elk toestel heeft ook deze Siemens zijn eigenaardigheden waar je even aan moet wennen.

Laten we met de deur in huis vallen omtrent de bediening:

 • Intuïtieve draaiknoppen en druktoetsen maken het instellen van de ovenfuncties eenvoudig.

 • Soms is het echter nodig een extra keer op ‘start’ te drukken om bijvoorbeeld de kooktijd te bevestigen, wat wat omslachtig kan aanvoelen.

 • Snel voorverwarmen is een feature die echt een verschil maakt; je hoeft nooit lang te wachten tot je oven gebruiksklaar is.

 • Het display biedt een helder overzicht van de instellingen, hoewel het soms wat zoeken is naar welk deel van het scherm nu precies “actief” is.

 • Een klein punt van kritiek is dat het licht in de oven uitgaat zodra je gerecht klaar is. Dit zou je eventueel kunnen zien als een energiebesparende feature, maar het kan onhandig zijn als je gewoon even snel in de oven wilt kijken zonder de deur te openen.

Wat het onderhoud betreft:

 • De katalytische reinigingsmethode vereenvoudigt de schoonmaak; lastige aanbaksel lossen makkelijker op.

 • Dankzij de emaille binnenwanden is een schoonmaakbeurt zo gepiept met een vochtige doek.

 • De uitneembare ovendeur en de mogelijkheid om het ovenrek volledig uit te nemen, dragen bij aan het onderhoudsgemak.

 • Hoewel er geen telescopisch railsysteem is, blijft het plaatsen en verwijderen van zwaardere gerechten vrij eenvoudig dankzij de goed toegankelijke inschuifhoogtes.

Ondanks een paar kleine kanttekeningen, zoals het ontbreken van een aparte bovenwarmte voor dat extra knapperige korstje of een langere afkoeltijd bij intensief gebruik, doet deze oven wat hij belooft. Deze minpunten worden snel over het hoofd gezien wanneer je de consistent goede bakresultaten in ogenschouw neemt.

Kortom, de Siemens HB634GBS1 is een oven die technologie en gebruiksvriendelijkheid samenbrengt in een strak design. Of je nu een beginnende thuisbakker bent of een ervaren keukenprins(es), deze oven zal je niet in de steek laten. En laten we eerlijk zijn, een stille en efficiënte oven die zijn werk doet zonder al te veel poespas of herrie, is precies wat je wilt in een moderne keuken. Met dit apparaat ben je verzekerd van jarenlang bakplezier, waarbij het onderhoud echt een fluitje van een cent is. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare ovenpartner in je keuken, dan is deze Siemens HB634GBS1 zeker het overwegen waard.