Mijn stille afzuigkap: de Siemens LC97BCP50 (2023)

De Siemens LC97BCP50 is een stille maar zeer effective afzuigkap voor de keuken.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

10 november 2023

Inleiding

Siemens lc97bcp50 wandschouwkap

Deze wandschouwkap is niet alleen een plaatje om te zien, maar belooft ook een hoop in praktisch gebruik. In deze recensie behandel ik wat deze afzuigkap zoal te bieden heeft. Ik ga in op het stijlvolle design tot gebruiksgemak en van zuigkracht tot het gemak van schoonmaken.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Plat
Breedte 90 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem
Maximale afzuigcapaciteit 438 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Plat Breedte 90 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem Maximale afzuigcapaciteit 438 m3/h

Prijzen

Uiterlijk en Design

Siemens lc97bcp50 wandschouwkap 8223gj5pkjyo

De Siemens LC97BCP50 wandschouwkap is een ware blikvanger in iedere keuken, dankzij zijn moderne en strakke design. Deze 90 cm brede afzuigkap is niet alleen ontworpen om efficiënt te zijn in zijn werk, maar ook om moeiteloos in de hedendaagse interieurstijlen te passen. Met een afwerking van hoogwaardig RVS heeft het product een professionele uitstraling die menig keukenliefhebber zal aanspreken.

Laten we eens kijken naar de visuele aspecten van deze afzuigkap:

 • Vormgeving: Een plat model dat elegantie en functionaliteit combineert.

 • Verlichting: De dimbare ledverlichting zorgt voor een mooie, heldere lichtbron boven het kookoppervlak.

 • Bediening: De aanraakbediening draagt bij aan een moderne look en maakt de afzuigkap eenvoudig in gebruik.

 • Afmetingen: Met een breedte van 90 cm past de kap perfect boven grotere fornuizen.

Hoewel de LC97BCP50 overwegend positieve reacties krijgt op basis van zijn uiterlijk, is er een klein puntje van aandacht; de RVS afwerking kan gevoelig zijn voor vlekken. Dit betekent dat liefhebbers van een smetteloos keukenoppervlak mogelijk wat meer tijd kwijt zijn aan het poetsen. Echter, met het juiste reinigingsmiddel houdt u de afzuigkap moeiteloos glanzend.

Bij dit model valt ook op dat de ophangelementen asymmetrisch zijn. Dit is geen dealbreaker, maar het vraagt wel om extra aandacht bij het boren van de bevestigingsgaten; een kleine onnauwkeurigheid kan immers al snel opvallen in het eindresultaat.

Het is duidelijk dat deze afzuigkap met zorg is ontworpen. De Siemens LC97BCP50 valt op door zijn laag geluidsniveau (maximaal 55 decibel op de hoogste stand), wat zorgt voor een aangename kookomgeving zonder lawaaiige onderbrekingen. Dit gunstige geluidsniveau doet echter niet af aan de afzuigprestaties. Met een maximale afzuigcapaciteit van 438 m3/h zorgt het apparaat ervoor dat kookluchtjes geen kans krijgen om zich door het huis te verspreiden.

Wat betreft de verlichting, de ledlampen zijn niet alleen energiezuinig maar ook verstelbaar in intensiteit, waardoor u de verlichting naar de gewenste sfeer kunt aanpassen.

Het speelveld voor afzuigkappen wordt steeds innovatiever en de Siemens LC97BCP50 weet daarin zeker een kans te grijpen. Met het platte model en de touchscreen bediening levert Siemens een product dat naadloos aansluit op de behoeften van de moderne gebruiker.

Concluderend is de Siemens LC97BCP50 een mooie toevoeging aan iedere keuken, waarbij de voordelen ruimschoots opwegen tegen de kleine inspanning die het vergt om het apparaat ja en dan vlekvrij te houden.

Montage en Installatie

Siemens lc97bcp50 wandschouwkap j6681bgqxpko

De Siemens LC97BCP50 wandschouwafzuigkap is een ware aanwinst tijdens het monteren en installeren. Voor de doe-het-zelver is dit vaak een klus waar menig zweetdruppeltje bij te pas komt, maar Siemens maakt het je met dit model aangenaam eenvoudig. Zo blijkt uit gebruikerservaringen dat de opluchting groot is wanneer ze ontdekken dat de installatiehandleiding duidelijk en overzichtelijk is. De stappen zijn eenvoudig te volgen en de benodigde onderdelen worden goed beschreven.

Toch kan geen roos zonder doornen en is er een klein aandachtspuntje bij de montage van deze afzuigkap. Het valt sommige gebruikers op dat de ophangelementen asymmetrisch zijn, wat extra aandacht vraagt bij het boren van de gaten. Een kleinigheidje waar je eenvoudig op kunt anticiperen door tweemaal te meten voordat je gaat boren.

Een korte checklist voor de installatie zou er zo uit kunnen zien:

 • Controleer de inhoud van de doos op alle onderdelen

 • Bekijk de installatiehandleiding grondig voordat je begint

 • Meet de afstand voor de boorgaten nauwkeurig en controleer deze nogmaals

 • Zorg voor het correcte gereedschap

Zodra de afzuigkap hangt, is de rest van de installatie een fluitje van een cent. Je kunt de hoogte van de telescopische afvoerschacht makkelijk aanpassen, en dit maakt het een geschikte keuze voor veel keukens. Daarbij mag de intuïtieve bediening niet onvermeld blijven; ook het eerste gebruik is daardoor erg vlot en probleemloos.

Een detail dat kritische gebruikers noemen, is dat de afwerking in roestvrijstaal (RVS) kan betekenen dat vette vingers snel zichtbaar zijn. Dit vraagt om een regelmatige poetsbeurt, maar laten we wel wezen, welk keukenapparaat is tegenwoordig geen magneet voor vingerafdrukken?

De afzuigkap is niet alleen gemakkelijk te monteren, maar ook nog eens zo ontworpen dat hij uitstekend past in moderne keukens, met een breedte van 90 cm en een plat model. En alhoewel de echt kritische keukenprins of -prinses zou kunnen zeggen dat de kap wat onderhoud vergt, staat daar tegenover dat het schoonmaken ook weer niet wereldschokkend is. Het koolstoffilter en de vetfilter zijn makkelijk bereikbaar en uitwasbaar, wat een vlekkeloze werking op lange termijn garandeert.

Het is duidelijk dat de fabrikant aandacht heeft besteed aan het gebruiksgemak, met een aanraakfunctie en een LED-verlichting die dimbaar is. Dit betekent ook dat het niet alleen om de praktische kant gaat, maar dat er ook gedacht is aan de atmosfeer in de keuken.

De Siemens LC97BCP50 wandschouwkap is kortom een sterke keuze voor degenen die waarde hechten aan zowel functionaliteit als vormgeving. Ondanks de kleine aandachtspuntjes bij de installatie, bewijst dit product dat een goede voorbereiding het halve werk is. Met wat aandacht en geduld hangt de afzuigkap snel op zijn plek, waarna het genieten van een stille en efficiënte keukenpartner kan beginnen.

Gebruikservaring en Zuigkracht

Siemens lc97bcp50 wandschouwkap r66lxaqmrzmq

Wanneer je de Siemens LC97BCP50 wandschouwkap in gebruik neemt, valt direct op hoe stil deze afzuigkap is. Met een geluidsniveau van slechts 55 dB op de hoogste normale stand, kun je rustig in de keuken werken zonder overstemd te worden door het apparaat. Zelfs wanneer je gebruikmaakt van de twee beschikbare intensiefstanden, blijft de geluidsproductie binnen de perken en na 6 minuten schakelt de afzuigkap automatisch terug naar een normale stand.

De zuigkracht van de afzuigkap laat eveneens weinig te wensen over. Met een maximale afzuigcapaciteit van 438 m3/h weet je zeker dat kookgeuren en dampen efficiënt uit je keuken worden verwijderd. Of je nu een kruidig gerecht bereidt of slechts iets simpels opwarmt, de luchtkwaliteit in de keuken blijft op peil.

In de gebruikservaring met deze afzuigkap vallen een aantal punten op:

 • Stil: De afzuigkap presteert erg stil.

 • Efficiënte afzuiging: Zelfs bij intensieve gerechten geen last van ongewenste geuren.

 • LED-verlichting: Deze ondersteunt het kookproces met helder licht.

Hoewel deze afzuigkap over het algemeen positieve punten heeft, zijn er enkele kanttekeningen die gemaakt kunnen worden. Zo vereist de roestvrijstalen oppervlakte regelmatig poetsen om vingerafdrukken en vlekken te verwijderen, wat iets meer onderhoud vraagt. Toch zijn dit soort kleine ongemakken vaak te verwachten bij apparaten van roestvrijstaal en doen ze niet af aan de algemene prestaties van de afzuigkap.

De bediening van het toestel is daarentegen zeer gebruiksvriendelijk, met een aanraakfunctie op het bedieningspaneel dat mooi weggewerkt is in het gestroomlijnde ontwerp. Het gemak van de bediening en de onderhoudsvriendelijkheid, zoals een uitwasbaar vetfilter, dragen bij aan een positieve gebruikservaring.

Verder is de LED-verlichting niet alleen een praktisch element tijdens het koken, maar ook een esthetische toevoeging aan de keuken. De verlichting is dimbaar, waardoor je de sfeer in je keuken kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Op het vlak van energieverbruik scoort dit apparaat eveneens goed. Met een energieklasse A en een jaarlijks verbruik van slechts 34 kWh, kan gesteld worden dat de LC97BCP50 een milieuvriendelijke keuze is. Dit resulteert in lagere energiekosten, een detail dat op de lange termijn zeker een verschil zal maken in je portemonnee.

Samenvattend, de Siemens LC97BCP50 wandschouwkap is niet alleen een stijlvolle, maar ook een zeer functionele toevoeging aan de moderne keuken. De balans tussen stille werking, krachtige afzuigcapaciteit en gebruiksgemak maakt het een toestel dat je kookervaring positief zal beïnvloeden. Eventuele nadelen, zoals de noodzaak tot regelmatige reiniging van het roestvrijstaal, lijken minimaal in vergelijking met de voordelen die deze afzuigkap te bieden heeft.

Onderhoud en Schoonmaak

Siemens lc97bcp50 wandschouwkap g6wbn3j6l0b9 q7l3djr

Wanneer het aankomt op onderhoud en schoonmaak van de Siemens LC97BCP50 afzuigkap, is het goed nieuws voor iedereen die geen zin heeft in gedoe. Laten we wel wezen, na het bereiden van een smakelijk maal wil niemand nog een uur staan poetsen. Gelukkig is deze afzuigkap ontworpen met het oog op gemak.

Het hart van je keuken verdient de beste verzorging en met de volgende punten blijft je afzuigkap zonder veel moeite in topvorm:

 • Het RVS materiaal ziet er niet alleen strak uit, maar is ook nog eens makkelijk af te nemen.

 • De metaalvetfilters zijn uitneembaar en kunnen gewoon in de vaatwasser, lekker praktisch.

 • Voor het tegengaan van vingervlekken is wel wat specifiek poetswerk nodig, maar dat is een kleine moeite voor het oogstrelend resultaat.

Laten we helder zijn: de dampkap is een vlekgevoelig typetje. Glanzend RVS is natuurlijk pracht en praal in je keuken, maar het vraagt wel om aandacht. Zo nu en dan een doekje met wat speciale reiniger erover en het blinkt weer als nieuw. Dat beetje poetsen is een kleine prijs voor een afzuigkap die zorgt dat de rest van je huis niet meegeniet van je kookkunsten.

Wat ook fijn is aan dit model, is het touch bedieningspaneel dat vlak en glad is. Geen lastige hoekjes en gaatjes waar vuil in blijft zitten; een vlugge veeg en alles is weer schoon. En hoewel de intensiefstanden van de afzuigkap krachtig zijn, hoef je niet bang te zijn dat het geluidsniveau je uit je keuken blaast. Het blijft met een maximaal geluidsniveau van 55 decibel relatief stil.

Een ander minpuntje is natuurlijk dat goede onderhoud en schoonmaak niet volledig zonder inzet gaan. De dimbare LED-verlichting geeft je goed zicht op wat je doet, maar laat ook elk vetvlekje genadeloos zien. Toch, als we dat afzetten tegen de uitstekende verlichting en de goede afzuigcapaciteit, voelt het als muggenziften.

Het feit dat de schacht telescopisch is, biedt wat extra speelruimte met plaatsing en schoonmaak. Dit is een handig pluspunt voor zowel installatie als het schoonhouden. En ja, je moet misschien met een schuin oog naar de ophangelementen kijken bij het monteren, maar eens opgehangen, zul je merken dat het onderhoud minstens even gebruiksvriendelijk is als de montage.

Al met al is deze Siemens afzuigkap een duurzame, stille en goed schoon te houden metgezel in je keuken. Een waarbij de voordelen het ruimschoots winnen van de paar kritiekpuntjes. Met de Siemens LC97BCP50 krijg je waar voor je geld en een huis dat niet mee ruikt naar gisteren’s culinaire avonturen. En dat is exact wat we willen, toch?