Mijn ervaring met de krachtige ETNA AB661ZT afzuigkap (2023)

De ETNA AB661ZT: krachtige afzuiging en geavanceerde opties voor elke keuken.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

10 december 2023

Inleiding

Etna ab661zt oven zwart

De ETNA AB661ZT is een prima afzuigkap. Het is een platte wandschouw die lucht prima wegzuigt zonder al teveel lawaai te maken. In deze recensie ga ik op dit alles dieper in.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Plat
Breedte 60 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem, Recirculatiesysteem
Maximale afzuigcapaciteit 680 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Plat Breedte 60 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem, Recirculatiesysteem Maximale afzuigcapaciteit 680 m3/h

Prijzen

Design en installatie

Etna ab661zt oven zwart bvdd1d6jw1eq pmj63y

In de zoektocht naar een stijlvolle en efficiënte afzuigkap voldoet de ETNA AB661ZT aan veel eisen. Het design van deze afzuigkap heeft een moderne, zwarte uitstraling die in vrijwel elke keuken mooi tot zijn recht komt. De constructie is stevig; het staal waarvan het gemaakt is, zorgt voor duurzaamheid en een luxe gevoel. Bovendien, met een breedte van 60 cm past hij prima boven de meeste kookplaten.

De installatie van het apparaat kan als volgt worden samengevat:

 • Het is een wandmodel, wat inhoudt dat je deze direct aan de muur monteert.

 • Het is uitgerust met een telescopische schacht, waardoor de afzuigkap geschikt is voor verschillende plafondhoogtes.

 • Een terugslagklep is inbegrepen, wat helpt voorkomen dat lucht terug de keuken in blaast.

 • De luchtafvoerbuis dient passend te zijn met de aansluiting bovenaan de kap, en deze heeft een diameter van 12,5 tot 15 cm.

Hoewel de montage volgens de handleiding stap voor stap te doen is, kan het voor sommigen lastig zijn als men niet handig is met doe-het-zelfklussen. Gelukkig is er altijd de optie om de installatie door een professional te laten uitvoeren.

Een klein minpuntje is misschien dat de afzuigkap relatief luid kan zijn op de hoogste stand met een geluidsniveau van 68 dB. Gelukkig heeft het meerdere standen, dus je kunt het geluidsniveau iets beperken door een lagere stand te kiezen wanneer de situatie dat toelaat.

Wat echt opvalt, is dat deze afzuigkap om te bouwen is naar een recirculatiesysteem. Dat is ideaal voor huizen zonder directe luchtafvoer naar buiten. Houd er wel rekening mee dat je voor deze opstelling een koolstoffilter nodig hebt, die apart dient te worden aangeschaft.

De verlichting is een ander aangenaam feature. Met heldere ledlampen krijg je goed zicht op wat er op het fornuis gebeurt, een echte meerwaarde voor het kookgemak. En de vetfilters die meegeleverd worden, zijn uitwasbaar, wat niet alleen handig is maar ook kostenbesparend op de lange termijn.

In samenvatting, de ETNA AB661ZT combineert een strak design met een solide constructie en een aantal echt handige features. Voor de designbewuste koper die ook waarde hecht aan prestatie, biedt deze afzuigkap een goede balans. Toch is het verstandig rekening te houden met het mogelijke geluid en de extra aanschaf van een koolstoffilter voor recirculatie. Maar als je kijkt naar de algehele kwaliteit en functionaliteit, dan vallen deze kleinere minpunten haast in het niet.

Gebruikservaring en functionaliteit

Etna ab661zt oven zwart dxggwg8lywe6 pmj63y

De ETNA AB661ZT afzuigkap is een echt werkpaard in de keuken. Met zijn royale afzuigcapaciteit van 680 m^3/h is hij ideaal voor de open keuken waar geurtjes en dampen geen kans krijgen om zich te verspreiden. Laten we eens een blik werpen op de kernpunten van dit apparaat:

 • Afzuigcapaciteit van 680 m^3/h geschikt voor grote keukens

 • Vier afzuigstanden, inclusief een intensiefstand voor zware kookdampen

 • Standaard bijgeleverde uitwasbare vetfilters

 • De mogelijkheid om om te bouwen naar een recirculatiesysteem

Tijdens het koken kunnen geuren heerlijk zijn, maar je wilt niet dat ze de hele dag blijven hangen. Of je nu een curry staat te pruttelen of aubergines op de grill legt, de intensiefstand zorgt ervoor dat de keuken in no-time weer fris ruikt.

De ledverlichting onder de kap is ook een punt van gemak. Je ziet meteen of je biefstuk de perfecte cuisson heeft zonder dat de schaduw van een keukenkastje je zicht belemmert. Het maakt het koken in de avonden een stuk gemakkelijker.

De afzuigkap is 60 cm breed en past daarmee boven de meeste standaard kookplaten. Het platte model van de wandschouw zorgt ervoor dat hij niet te veel in het zicht hangt en hij mengt goed met moderne keukenapparatuur.

Een puntje van aandacht is dat je voor de recirculatiemodus een aparte kit nodig hebt. Dit betekent een extra aankoop als je geen luchtafvoer naar buiten hebt of wilt installeren. Vervelend, maar geen dealbreaker.

Het geluidsniveau van 68 dB op de hoogste stand is vergelijkbaar met een stofzuiger. Dit kan als storend worden ervaren tijdens een keukenconcert van keukenapparatuur. Gelukkig is dit alleen op de hoogste stand en zijn de lagere standen beduidend stiller.

De uitwasbare vetfilters maken het leven een stuk eenvoudiger. Ze zijn eenvoudig te reinigen en besparen je op de lange termijn geld omdat je ze niet steeds hoeft te vervangen.

Als we het dan toch hebben over de automatische terugschakeling van de intensiefstand, die zorgt ervoor dat je niet onnodig energie verbruikt als je even vergeet de afzuigkap een tandje lager te zetten.

Het apparaat is vervaardigd uit staal en heeft een zwarte kleur, wat een stoere en tijdloze uitstraling geeft aan je keuken. Met de tiptoetsbediening is het instellen van de afzuigkap een fluitje van een cent.

Tot slot, de ETNA AB661ZT valt in energieklasse B, wat betekent dat hij relatief energiezuinig is voor een afzuigkap. Je keuken blijft hierdoor niet alleen fris, maar je draagt ook een steentje bij aan het milieu en houdt je energierekening in bedwang.

Samengevat biedt deze afzuigkap een functionaliteit en gebruiksgemak dat menig thuiskok zal waarderen. Perfecte verlichting, een sterke motor en gebruiksvriendelijke bediening zorgen ervoor dat deze ETNA AB661ZT een aanwinst is voor je keuken, ondanks de paar kleine nadelen.

Onderhoud en duurzaamheid

Etna ab661zt oven zwart eyjjkjxmzkqw pmj63y

Wanneer je investeert in een afzuigkap, wil je dat deze zijn werk goed doet, maar ook dat hij lang meegaat zonder veel onderhoud. De ETNA AB661ZT staat bekend om zijn krachtige afzuigcapaciteit en efficiëntie, maar hoe zit het met de duurzaamheid en het onderhoud?

Eerst even over de basis. De afzuigkap komt met twee aluminium vetfilters, deze zijn niet alleen uitwasbaar maar ook gemakkelijk te verwijderen. Regelmatig even in de sop zetten zorgt ervoor dat je ETNA AB661ZT optimaal blijft presteren. Dit gebruiksgemak is zeker een pluspunt als het gaat om duurzaamheid. Vuil en vetophopingen kunnen de levensduur van een afzuigkap immers flink verlagen. Het schoonmaken is zo simpel, dat dit nauwelijks als een nadeel gezien kan worden.

Wat betreft duurzaamheid zijn er een paar punten die aandacht verdienen:

 • De energieklasse B, wat duidt op een relatieve zuinigheid voor een afzuigkap die zo krachtig is.

 • Een gemiddeld energieverbruik van 79,5 kWh per jaar, hetgeen zich vertaalt naar om en nabij de 31,8 euro. Op de lange termijn is dit een redelijke kostenpost, hoewel er natuurlijk zuinigere modellen op de markt zijn.

 • De constructie is van staal, wat de levensduur ten goede komt, aangezien het minder gevoelig is voor beschadigingen.

Niets is perfect, dus laten we ook de mindere kanten aanstippen:

 • Met 68 dB is de geluidsniveau van de hoogste stand hoorbaar. Echter, vergeleken met de afzuigcapaciteit is dit te relativeren.

 • Voor de recirculatieopstelling is een extra set nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. Maar dit is alleen noodzakelijk wanneer je geen mogelijkheid hebt voor een luchtafvoer naar buiten.

Deze afzuigkap is meer dan een apparaat dat je na installatie vergeet; het is een keukenpartner die je helpt je keuken te onderhouden. Onthoud dat de levensduur van je ETNA AB661ZT ten dele in je eigen handen ligt. Met een beetje aandacht en zorg zal deze afzuigkap je niet snel in de steek laten. Wel zo fijn, want vervangen is altijd duurder dan onderhouden.

Samengevat zorgt de ETNA AB661ZT afzuigkap voor een frisse keuken en vraagt op zijn beurt een klein beetje aandacht terug in de vorm van onderhoud. Met de volgende kenmerken houd je dit apparaat in topconditie:

 • Uitwasbare vetfilters: eenvoudig schoon te maken en dus goed voor de prestaties en levensduur.

 • Stalen constructie: robuust en daarmee minder kwetsbaar voor slijtage.

 • Energieklasse B: zuinig gezien de prestaties, al zijn er zuinigere opties beschikbaar.

Investeer je in de ETNA AB661ZT, dan investeer je in een afzuigkap die bij goed onderhoud jarenlang mee kan gaan. Kortom, een duurzame keuze voor wie houdt van een smetteloze en geurvrije keuken.

Prijs en waardeverhouding

Etna ab661zt oven zwart rxzz84ry57rk pmj63y

Wanneer je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding van de ETNA AB661ZT afzuigkap, zie je al snel dat het apparaat behoorlijk wat in zijn mars heeft voor zijn prijsklasse. Met een sterk vermogen van 680 m3/u staat deze afzuigkap zijn mannetje in zowel kleine als open keukens. Het maakt niet uit of je nu een snelle hap klaarmaakt of een uitgebreid diner; de vier standen, inclusief de intensiefstand, pakken alle kookluchtjes effectief aan. Dit is zeker een punt waar je waar voor je geld krijgt.

Laten we een aantal belangrijke voordelen op een rijtje zetten:

 • Krachtige afzuigcapaciteit: Met 680 m3/u geschikt voor grotere ruimtes.

 • Vier standen: Flexibiliteit in de afzuiging, inclusief intensiefstand.

 • Ledverlichting: Handig voor het zicht op je pannen.

 • Inclusief vetfilters: Twee uitwasbare aluminium filters die makkelijk te reinigen zijn.

 • Om te bouwen: De mogelijkheid tot ombouwen naar recirculatie met een aparte set.

Echter, ook de nadelen of minder sterke punten verdienen aandacht. Het geluidsniveau op de hoogste stand bedraagt 68 dB, wat als luid ervaren kan worden. Toch is dit een veelvoorkomend geluidsniveau voor afzuigkappen met vergelijkbare kracht, waardoor dit relatief meevalt. Bovendien zul je de intensiefstand niet continue gebruiken, dus in de praktijk valt dit vaak wel mee.

De afzuigkap is met een energieklasse B ook redelijk zuinig, alhoewel er tegenwoordig modellen zijn met klasse A of beter. Met een jaarlijks energieverbruik van 79,5 kWh en kosten rond de €31,80 per jaar blijven de uitgaven echter binnen de perken.

Het design is strak en de kleur zwart is modern, wat betekent dat het apparaat in veel keukens goed tot zijn recht zal komen, zonder te dominant te zijn. Wat betreft de installatie kun je ervan uitgaan dat je deze vrij eenvoudig aan de muur bevestigt, mits je een beetje handig bent. Mocht dit niet het geval zijn, dan is de handleiding duidelijk of kun je altijd een professional inschakelen.

De ETNA AB661ZT is verder een stevige jongen met zijn 12,8 kg en solide metalen bouw. Het feit dat de oude afzuigkap gratis retour kan, is een extra bonus die de aanschaf zoeter maakt.

Concluderend levert de ETNA AB661ZT voor zijn prijscategorie uitstekende prestaties. Met zijn afzuigcapaciteit en aanpasbaarheid voor zowel een luchtafvoer als recirculatiesysteem, biedt het apparaat een goede balans tussen vermogen en prijs. Kleinere nadelen, zoals het geluidsniveau en de energieklasse, doen weinig af aan de algehele waarde die je voor je geld krijgt. Deze afzuigkap is dus zeker een overweging waard voor wie zoekt naar een betrouwbare, krachtige en moderne toestel om kookluchtjes efficiënt te bestrijden.