De SMEG KBT900AE afzuigkap: Krachtig en veelzijdig in de keuken (2023)

Onze review van de SMEG KBT900AE afzuigkap: makkelijk in gebruik, goede afzuigcapaciteit en onderhoud.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

2 januari 2023

Inleiding

Smeg retro kapstok aesthetic

Als je op zoek bent naar een nieuwe afzuigkap, dan heeft SMEG mogelijk wat je nodig hebt. Het nieuwste model, de KBT900AE, presteert zeer goed. Hieronder gaan wij in op de afzuigcapaciteit en gebruikte materialen alsmede andere functies die handig zijn bij deze afzuigkap.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Plat
Breedte 90 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem
Maximale afzuigcapaciteit 730 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Plat Breedte 90 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem Maximale afzuigcapaciteit 730 m3/h

Prijzen

Ontwerp en bouwkwaliteit

Smeg retro kapstok aesthetic mglgmbaqnqge vlkq4jn

De SMEG KBT900AE springt direct in het oog door zijn strakke uitstraling en solide constructie. Deze wandschouw afzuigkap, met een breedte van 90 cm, past perfect in de hedendaagse open keuken waar design en functionaliteit hand in hand gaan. Het Italiaanse merk SMEG staat bekend om hun retro flair, maar deze afzuigkap laat zien dat ze ook in een moderne stijl uitblinken.

De bouwkwaliteit is, zoals we mogen verwachten van SMEG, van hoog niveau. Het geheel is vervaardigd uit roestvrijstaal (RVS), wat niet alleen zorgt voor een chique uitstraling maar ook voor een lange levensduur. Het gebruik van kwalitatieve materialen maakt de KBT900AE een duurzame keuze voor de keuken.

De kap heeft een plat model, wat hem niet alleen aantrekkelijk maakt, maar ook praktisch in gebruik. De afzuigkap misstaat niet boven het kookeiland of de kookplaat tegen de wand. Ook over de installatie is nagedacht; door de eenvoudige platsing aan de muur is deze afzuigkap toegankelijk voor velen.

Hier zijn enkele belangrijke punten over het ontwerp en de bouwkwaliteit:

 • Modern en minimalistisch ontwerp: past bij vele keukenstijlen.

 • Metaalkeuze: De RVS afwerking zorgt voor een professionele look en is makkelijk schoon te houden.

 • Led verlichting: zorgt voor helder zicht tijdens het koken, zonder de sfeer uit het oog te verliezen.

 • Stevige constructie: de kap voelt robuust en belooft een lange levensduur.

Wanneer we kijken naar de minder positieve kanten, kunnen we opmerken dat de kap, met zijn gewicht van 14 kg, wellicht wat zwaar kan zijn voor sommige wanden. Hierdoor is een degelijke bevestiging een must. Hoewel dit een punt van aandacht is, benadrukt het ook de stevigheid en kwaliteit van het product.

Een ander punt is dat de afwerking in zwart prachtig is, maar het kan zijn dat vingerafdrukken sneller zichtbaar zijn dan op een lichtere afwerking. Dit is echter eenvoudig te reinigen en neemt niet weg dat de kap een stijlvolle toevoeging is aan de keuken.

De brede vorm is een voordeel voor het effectief afzuigen van kookluchten, maar het vraagt ook om voldoende ruimte in de keuken. Voor kleinere keukens kan dit ontwerp dus minder geschikt zijn.

Om alles samen te vatten: de SMEG KBT900AE is een blend van esthetiek en duurzame bouwkwaliteit die verwachtingen waarmaakt. Het toestel weerspiegelt gemak en stijl, waarbij de aandachtspunten veelal gerelativeerd kunnen worden door zijn kwaliteiten en toegevoegde waarde in de keuken. Het is wederom een sterk voorbeeld van SMEG’s toewijding om design te combineren met prestaties, en een bewijs dat men geen compromissen hoeft te doen tussen schoonheid en functionaliteit.

Gebruiksgemak en functionaliteit

Smeg retro kapstok aesthetic qdpdqjg7x6wd vlkq4jn

De SMEG KBT900AE combineert gebruiksgemak en functionaliteit in een apparaat dat een aanwinst is voor elke keuken, zeker voor open keukens waar geurtjes en dampen vrij spel hebben. Met de vier afzuigstanden, waaronder een intensiefstand, houd je de lucht schoon en fris, zelfs als de pannen flink staan te dampen op het fornuis.

Belangrijke punten van de SMEG KBT900AE zijn:

 • Vier afzuigstanden: voor elke kooksituatie een juiste stand.

 • Intensiefstand: krachtig genoeg voor het snel afzuigen van kookdampen.

 • Automatische terugschakeling: na de intensieve inzet keert hij terug naar een normale stand.

 • Recirculatie mogelijkheid: met een optioneel aan te schaffen recirculatieset is geen afvoer naar buiten nodig.

Hoewel het toestel aan de muur gemonteerd wordt, is het zo vormgegeven en gepositioneerd dat het niet in de weg zit. Het heldere led-licht onder de afzuigkap zorgt ervoor dat je een perfect overzicht houdt op wat er in je pannen gebeurt. Gemak dient de mens en dat lijkt bij dit apparaat goed begrepen.

Anderzijds, hoewel de installatie simpel kan lijken, kan het omzetten naar een recirculatiesysteem wat gedoe met zich meebrengen, aangezien je hiervoor een aparte set moet aanschaffen. Ook voor de benodigde koolstoffilters voor deze modus zou een directe levering bij de afzuigkap zelf niet misplaatst zijn. Toch is de extra moeite een kleine prijs voor de veelzijdigheid die je ervoor terugkrijgt.

Enig minpuntje kan zijn dat, hoewel 62 dB niet extreem luid is voor een afzuigkap op de hoogste stand, het in een open ruimte als wat lawaaierig ervaren kan worden. Echter, als je balanceert tussen effectiviteit en geluid, biedt de SMEG KBT900AE een goede middenweg.

Een ander aspect van gebruiksgemak is het onderhoud. Het apparaat beschikt over een reinigingsindicatie voor het vetfilter en door de roestvrijstalen vetfilters die uitwasbaar zijn, is het schoonhouden een fluitje van een cent.

Aan de praktische zijde levert deze SMEG afzuigkap ook voor jouw portemonnee wat op met een energieklasse A. Het jaarlijkse energieverbruik is relatief laag, wat resulteert in lagere energiekosten. Een slimme zet dus, voor zowel het milieu als je budget.

Het ontwerp, hoewel hier niet de focus, mag niet ongenoemd blijven omdat het ook bijdraagt aan het gebruiksgemak. Zo is de bediening via druktoetsen direct en responsief, en de aanwezigheid van een auto-terugschakelfunctie maakt dat het apparaat no-nonsense en vlot te bedienen is.

Het apparaat is daarnaast uitgerust met handigheden als een luchtkwaliteitssensor en een timer, waardoor het gebruik nog aangenamer wordt. En mocht er onverhoopt toch iets defect raken, dan biedt de 2 jaar garantie waarbij de service bij jou thuis plaatsvindt, een stukje extra zekerheid.

Kortom, de SMEG KBT900AE is een sterke speler op de markt van afzuigkappen. Met een eenvoudige bediening, doeltreffende afzuigmogelijkheden, en een doordachte constructie voor onderhoud en bediening, maakt dit apparaat het koken in een open keuken een stuk aangenamer. Geringe punten van kritiek verbleken bij de voordelen die deze afzuigkap te bieden heeft.

Afzuigprestaties en geluidsniveau

Smeg retro kapstok aesthetic vdxdyonl7rkl vlkq4jn

Wanneer je een krachtpatser in je keuken hebt staan zoals de SMEG KBT900AE afzuigkap, merk je direct dat koken een stuk aangenamer wordt. Deze wandschouw heeft een maximale afzuigcapaciteit van 730 m3/h, wat betekent dat zelfs de meest hardnekkige kookluchten snel worden weggevoerd. Of je nu een liefhebber bent van pittige curry’s of je aan het wokken slaat, de afzuigkap pakt het allemaal met gemak aan.

 • Breedte: 90 cm

 • Maximale afzuigcapaciteit: 730 m3/h

 • Geluidsniveau hoogste stand: 62 dB

 • Intensiefstand: Ja

Het geluidsniveau van de hoogste stand is met 62 dB te vergelijken met een normaal gesprek. Het is dus niet zo dat je moet schreeuwen om boven het lawaai van de afzuigkap uit te komen. Wat ook fijn is, is de automatische terugschakeling van de intensiefstand. Dat betekent dat na het hard werken om de lucht schoon te krijgen, de kap zelf bedenkt dat het tijd is om een tandje terug te doen, handig!

Nu is het wel zo dat geen enkele afzuigkap compleet geluidloos is en dit geldt ook voor de KBT900AE. Sommige mensen vinden het geluid in de hoogste stand toch aan de luide kant, maar als je de hoeveelheid lucht bedenkt die verplaatst wordt, is het relatief gezien een kleine prijs voor een schone en geurvrije keuken.

Bij gerechten die minder damp of geur afgeven, volstaan de lagere afzuigstanden die aanzienlijk stiller zijn. Deze zorgen ervoor dat de keuken fris blijft zonder al te veel ruis. En als je keuken geen uitweg naar buiten heeft, geen zorgen – met een eenvoudige ombouw kun je de afzuigkap voorbereiden voor recirculatie met behulp van koolstoffilters. Dat is wel een extra aankoop die je moet overwegen.

Wanneer het op energie aankomt, scoort deze afzuigkap ook goed met een energieklasse A. Het jaarlijks energieverbruik ligt op 54 kWh, wat neerkomt op een inschatting van €21,60 aan energiekosten. Deze cijfers zijn uiteraard afhankelijk van hoe vaak en intensief je de afzuigkap gebruikt, maar het is een goede indicatie dat je niet te veel zult uitgeven aan het draaiende houden van dit apparaat. Voor meer inzichten in efficiënt energieverbruik bij afzuigkappen, bekijk mijn ervaring met de AEG DKB2630M die bekend staat om zijn energiezuinigheid.

Al met al biedt de SMEG KBT900AE een solide combinatie van afzuigprestaties en geluidsbeheersing. Hoewel het geluidsniveau voor sommigen misschien een minpuntje kan zijn, staat de afzuigcapaciteit buiten kijf. Deze Italiaanse krachtpatser lijkt in veel keukens zowel een functionele als een modieuze aanwinst te worden.

Onderhoud en schoonmaken

Smeg retro kapstok aesthetic x9z9aqpnn7pl vlkq4jn

Het onderhoud en schoonmaken van de SMEG KBT900AE afzuigkap is gelukkig een fluitje van een cent. Met zijn strakke lijnen en RVS materiaal past deze kap naadloos in de keuken en blijft-ie bij regelmatig afnemen mooi glanzend. Kookluchten en vet worden door de krachtige afzuiging opgenomen, maar dat betekent niet dat je de afzuigkap kunt negeren als het op onderhoud aankomt.

Hier is een handig overzicht van de onderhoudstasks:

 • RVS vetfilters: deze zijn eenvoudig uit te nemen en kunnen zo de vaatwasser in. Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet, want een schoon filter behoudt de afzuigkracht en voorkomt dat vieze geurtjes terug de keuken in komen.

 • Vervangen van het koolstoffilter: Als je de kap in recirculatiemodus gebruikt, dan is het aan te raden om de koolstoffilters minstens elke vier maanden te vervangen, afhankelijk van hoe intensief je de afzuigkap gebruikt.

 • Buitenkant afzuigkap: Een vochtig doekje en milde reiniger zijn voldoende om de kap aan de buitenkant te laten blinken. Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen het RVS beschadigen.

Niemand staat natuurlijk te springen om extra klusjes, maar bij de SMEG KBT900AE is het een kwestie van een paar minuutjes werk hier en daar. Nu is het wel zo dat als je de intensiefstand veelvuldig gebruikt, het vet en vuil zich iets sneller kunnen ophopen, waardoor je wellicht wat vaker aan de bak moet.

Een klein nadeel is het vervangen van de koolstoffilters bij recirculatie. Deze zijn niet wasbaar en dus moet je nieuwe aanschaffen en dat brengt extra kosten met zich mee. Maar laat dat je niet afschrikken, de frisse lucht in je keuken is het dubbel en dwars waard.

Voor de lampjes geldt dat ze dankzij de LED-verlichting een lange levensduur hebben en daardoor niet vaak vervangen hoeven te worden. Mocht er eentje de geest geven, dan zijn deze ook gemakkelijk te vervangen.

De SMEG KBT900AE zorgt niet alleen voor een fris ruikende keuken, maar ook voor een strak en glimmend middelpunt, mits je het nodige onderhoud niet verwaarloost. En laten we eerlijk zijn, het beetje tijd dat je besteedt aan het schoonmaken en vervangen van filters betaalt zich terug in de lof die je ontvangt voor een stijlvolle en zuivere keuken.

Conclusie: De SMEG KBT900AE is een ware held als het aankomt op de strijd tegen kookdampen en -geurtjes. Het is een toestel dat niet alleen functioneel is, maar ook nog eens simpel schoon te maken en te onderhouden. Natuurlijk kost een recirculatiefunctie met vervangbare filters wat, maar het comfort van een geurvrije keuken na het bereiden van pittige curry’s of gebakken vis is dat ongemak ruimschoots waard. Een dikke plus dus voor gebruiksgemak, met slechts een kleine kanttekening voor het onderhoud.