Mijn Bosch DWB97CM50 recensie: Stil, zuinig en krachtig kookgemak (2023)

Mijn uitgebreide oordeel over de Bosch DWB97CM50: een stille, energiezuinige en krachtige afzuigkap voor de keuken.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

23 oktober 2023

Inleiding

Bosch dwb97cm50 afzuigkap

Op zoek naar een nieuwe afzuigkap die past bij je moderne keuken, maar geen zin in een lawaaiig ding? Dan is de Bosch DWB97CM50 het overwegen waard. Dit slimme apparaat belooft kookluchtjes aan te pakken zonder dat je een fortuin kwijt bent aan je energierekening.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Plat
Breedte 89,8 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem
Maximale afzuigcapaciteit 440 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Plat Breedte 89,8 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem Maximale afzuigcapaciteit 440 m3/h

Prijzen

Ontwerp en stilte

Bosch dwb97cm50 afzuigkap 37oxjzgmrkn

De Bosch DWB97CM50 afzuigkap valt meteen op door het gestroomlijnde ontwerp dat naadloos aansluit in de moderne keuken. De combinatie van de robuuste roestvrijstalen afwerking en de strakke lijnen geven deze afzuigkap een chique uitstraling. Bovendien, met een breedte van 90 centimeter, past het apparaat uitstekend boven grotere fornuizen met vijf of zes pitten.

Een van de grote voordelen is de fluisterstille werking:

 • Op de hoogste stand produceert deze slechts 55 dB, wat vergelijkbaar is met een rustig gesprek.

 • De Eco Silence Drive technologie draagt bij aan een stille werking.

 • Dit maakt het mogelijk dat je tijdens het koken probleemloos een gesprek kunt voeren of gaat het toevoegen aan de sfeer met muziek zonder overstemd te worden door het geluid van de afzuigkap.

Het esthetische aspect wordt versterkt door de heldere ledverlichting, waarmee je een uitstekend zicht houdt op de kookplaat en je culinaire creaties. Hiermee worden zowel het zicht als het design verlicht, wat je kookervaring zeker ten goede komt.

Echter, niets is perfect, de afzuigkap heeft geen automatische sensoren die de luchtkwaliteit detecteren en de afzuigkracht daarop aanpassen. Het ontbreken van deze functie kan als een minpuntje worden beschouwd, maar met de vier instelbare snelheden kun je de afzuigcapaciteit handmatig eenvoudig controleren om zo de kookdampen effectief af te voeren.

En wat als het kookavontuur toch iets heftiger verloopt dan gepland? Geen nood, met de intensiefstand verdwijnen die dampen van je zwarte brandpunt in no time uit je keuken. Dit is een sterke kant die niet genoeg benadrukt kan worden voor die momenten waarop je het echt nodig hebt.

Het strakke design betekent ook dat de afzuigkap geen randafzuiging heeft, wat een minder efficiënte afvang van vet kan betekenen. Toch maakt de krachtige motor veel goed en is het vetfilter eenvoudig uit te wassen, waardoor de functionaliteit behouden blijft.

Samenvattend, de Bosch DWB97CM50 afzuigkap is een echte aanwinst voor de keuken in termen van ontwerp en geluidsreductie. De strakke lijnen en het moderne uiterlijk zijn een lust voor het oog in elke keuken. Hij doet zijn werk stil en effectief, zonder dat de gesprekken rond het kookeiland overstemd worden door een zoemende afzuigkap. Het apparaat biedt alles wat je nodig hebt om je keuken fris en vrij van kookgeurtjes te houden, ook al mist het enkele high-end snufjes. Maar laten we eerlijk zijn, een stille, krachtige afzuigkap die er ook nog eens goed uitziet, dat is waar het echt om draait in de keuken.

Energiebesparing en prestaties

Bosch dwb97cm50 afzuigkap 77k0lqdelg2j gzgjor

In de zoektocht naar de ideale keukenhulp stuit je op de Bosch DWB97CM50 afzuigkap, een apparaat waar je op kunt bouwen als het gaat om energiezuinigheid en prestatie. Deze afzuigkap lijkt het hart van de moderne keuken waar stilte en kracht hand in hand gaan.

Wanneer het op energiebesparing aankomt, kan deze machine zich meten met de besten:

 • Dankzij de EcoSilence Drive-technologie is dit apparaat niet alleen een fluisterstille partner tijdens het avondeten, maar ook een waar wonder kind op het gebied van energie-efficiëntie.

 • De consumptie ligt extreem laag met een jaarlijks verbruik van slechts 29,4 kWh, wat neerkomt op ongeveer €13,23 per jaar.

 • De afzuigkap is ingedeeld in energieklasse A+, wat betekent dat je met deze Bosch kiest voor een groenere keuken.

Nu zullen sceptici opmerken dat energiezuinige apparatuur wel eens ten koste kan gaan van de prestaties, maar laat die gedachte gelijk varen. Deze afzuigkap heeft een krachtige motor met een afzuigcapaciteit van 440 m³/h, wat meer dan voldoende is om de lucht in je keuken schoon en fris te houden, zelfs als de kookactiviteiten in volle hevigheid losbarsten.

Dat gezegd hebbende, geen product is volmaakt. Hoewel imposant in de meeste keukens, kan het formaat van 90 cm breed niet passend zijn voor iedereen en elke keukenopstelling. Echter, als je de ruimte hebt, biedt deze breedte juist de kans om ruim voldoende oppervlak boven je fornuis te dekken, zeker handig bij die 5- of 6-pits gastronomische avonturen.

Het is ook de moeite waard om te benadrukken dat, hoewel de afzuigkap superstil is, er altijd een geluidsniveau is – een zachte 55 dB op de hoogste stand – maar wees gerust, dat is ongeveer gelijk aan een normaal gesprek, dus je kunt nog altijd probleemloos het keukenoverleg voeren.

Bedenk wel dat de installatie en het genot van de volledige functies van het apparaat vereisen dat je bepaalde accessoires aanschaft, zoals een starterset voor recirculatie, mocht je niet de optie hebben voor een luchtafvoersysteem. Maar dat is slechts een kleine voetnoot in de algehele ervaring.

Al met al, de Bosch DWB97CM50 onderscheidt zich door de combinatie van zijn stille werking en zijn zuinige karakter zonder in te boeten aan vermogen. Of je nu een amateurkok bent of een keukenchef, dit is het soort apparaat waar je op den duur niet meer zonder kan. De pannenkoek mag dan iets te snel bruin worden, je keuken blijft fris en vriendelijk voor de portemonnee – en is dat niet precies wat je nodig hebt?

Gebruiksgemak en functies

Bosch dwb97cm50 afzuigkap bko129a2nnw 3lpn2nr

De Bosch DWB97CM50 wandschouw afzuigkap schittert in gebruiksgemak en innovatieve functies. Zonder gedoe houd je tijdens het bereiden van de maaltijd je keuken dampvrij en fris. Dit slimme apparaat is gemakkelijk te bedienen dankzij het touchscreen paneel, dat intuïtief reageert op je aanrakingen.

Enkele van de opvallende kenmerken zijn:

 • Intensiefstand: Ideaal voor het snel wegnemen van dichte kookdampen, bijvoorbeeld wanneer je stevig aan het bakken of braden slaat.

 • EcoSilence Drive: Een energiezuinige motor die zorgt voor een fluisterstille werking, zodat je in alle rust kunt koken.

 • LED-verlichting: Zorgt voor heldere belichting van je kookoppervlak en is bovendien energiezuinig.

 • Vier afzuigstanden: Kies de afzuigstand die past bij wat je aan het koken bent, van zacht sudderen tot hoog vuur.

Het ontwerp is strak en de afwerking in roestvrijstaal geeft een moderne twist aan je keuken. De breedte van 90 cm is royaal en bedekt zonder moeite grotere kookvlakken, zoals een 5 of 6 pits fornuis.

Echter, geen apparaat is perfect. Voor sommige kleinere keukens kan de grootte van deze afzuigkap enigszins overheersend zijn. Ook vereist de recirculatiemodus de aanschaf van een starterset en koolstoffilter, die niet standaard inbegrepen zijn, wat een kleine maar extra investering betekent.

De Bosch DWB97CM50 betekent een einde aan zorgen over kookgeuren die blijven hangen, en helpt je keuken schoon en vetvrij te houden. Het aluminium vetfilter, dat eenvoudig uitwasbaar is, speelt hierin een kritische rol. Prettig genoeg laat de kap je weten wanneer het tijd is voor een schoonmaaksessie. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een vergelijkbare keukenervaring, is de Bosch DWP66BC50 afzuigkap een uitstekende keuze met haar efficiënte afzuigvermogen en gebruiksgemak.

Een mogelijk minpunt kan zijn dat de kap geen luchtkwaliteitssensor heeft. Dit houdt in dat je zelf alert moet blijven op de noodzaak om de intensiteit van de afzuiging aan te passen. Gelukkig maakt de simpele bediening dit tot een kleine moeite.

Efficiëntie is ook terug te zien in het energieverbruik. Met een energieklasse A+ en een verbruik van slechts 29,4 kWh per jaar, zal de impact op je energierekening minimaal zijn. De kap is een stille, maar krachtige bondgenoot in de strijd tegen kookgeuren.

Tenslotte is gebruiksgemak niet het enige waar deze afzuigkap in uitblinkt. De installatie is redelijk rechttoe rechtaan, door de doordachte constructie en duidelijke handleiding. En hoewel de afzuigkap op netstroom werkt, is het meegeleverde snoer van 1.3 meter lang genoeg voor de meeste keukensituaties.

Samengevat is de Bosch DWB97CM50 een topper in gebruikerscomfort en veelzijdige functies. Hoewel er ruimte is voor marginale verbetering, biedt het toestel meer dan genoeg compensatie met zijn stilte, zuinigheid en effectiviteit tijdens het koken. Kortom, een waardevolle toevoeging aan elke keuken.

Installatie en onderhoud

Bosch dwb97cm50 afzuigkap jvze24qpozj

Als je overweegt om de Bosch DWB97CM50 wandschouw afzuigkap aan te schaffen, zal het je geruststellen dat de installatie een fluitje van een cent is. Dit moderne apparaat is namelijk niet alleen een blikvanger boven je kookplaat, maar ook nog eens gemakkelijk te installeren, zelfs als doe-het-zelver. Het belangrijkste is het vinden van de juiste plek aan de muur, want met een breedte van 89,8 cm past hij moeiteloos boven de meeste fornuizen. Zorg er natuurlijk voor dat je de minimale afstand tot je kookplaat in acht neemt - dat is 65 cm boven een gasfornuis en 60 cm boven een elektrisch fornuis.

Voor de installatie heb je een paar belangrijke punten om op te letten:

 • De afzuigkap moet aangesloten worden op een luchtafvoersysteem, wat betekent dat je een gat naar buiten dient te hebben.

 • De diameter van de luchtafvoerbuis moet tussen 12 en 15 cm liggen.

 • Controleer of de elektrische aansluiting binnen bereik is, gezien de afzuigkap met een kabellengte van 1,3 meter komt.

Wat betreft het onderhoud, is het een verademing dat de aluminium vetfilters makkelijk te verwijderen en uitwasbaar zijn. Dit houdt je afzuigkap niet alleen in topconditie, maar draagt ook nog eens bij aan de zuinigheid; een kenmerk waar we in deze tijd extra waarde aan hechten.

Ondanks de positieve punten, zijn er altijd kanttekeningen. De Bosch DWB97CM50 vereist wat extra investering als je de recirculatiemodus wilt gebruiken. Je zult een starterset en een koolstoffilter voor recirculatie moeten aanschaffen. Maar laten we realistisch blijven, deze extra’s zijn het waard voor een keuken vrij van kookgeurtjes.

Het geluidsniveau van slechts 55 dB op de hoogste stand is indrukwekkend en iets wat je zeker zal waarderen tijdens een kookdag met veel activiteit in de keuken. En als er toch een onverwachte rookontwikkeling ontstaat, verdwijnen de dampen snel door simpelweg de intensiefstand in te schakelen.

Zijn er nadelen? Nou, de afzuigkap heeft geen ingebouwde luchtkwaliteitssensor of randafzuiging, functies die bij de absolute topmodellen wel eens voorkomen. Maar eerlijk is eerlijk, voor de prijs en kwaliteit die Bosch biedt met dit model, voelen deze ‘gemiste functies’ als kleinigheden.

De energieklasse A+ is een geruststelling voor je portemonnee. Met een energieverbruik van 29,4 kWh per jaar wat neerkomt op zo’n 13,23 euro, is het duidelijk dat deze afzuigkap geen energievreter is.

In het kort, de Bosch DWB97CM50 afzuigkap belooft een zorgeloze toevoeging te zijn aan je keuken, zowel tijdens de installatie als in het dagelijks gebruik. Hierbij nog enkele belangrijke details à la Telegraaf stijl:

 • Makkelijk te monteren – handleiding erbij en gaan!

 • Uitwasbare vetfilters – schoonmaakklusje alsof je een vaatdoek uitspoelt.

 • Stille werking – bakken en braden zonder herrie.

 • Licht op je kookkunsten – dankzij de heldere LED verlichting.

 • Energiezuinigheid – zo gaan we zuinig om met zowel de natuur als je knip.

De Bosch DWB97CM50 is kortweg een slimme aankoop voor wie op zoek is naar stille, zuinige en krachtige ondersteuning in de keuken. En hoewel hij misschien niet over alle toeters en bellen beschikt, staat dit werkpaard gegarandeerd zijn mannetje.