De SMEG KBT900XE: krachtige en efficiënte afzuigkap (2023)

Mijn beoordeling van de SMEG KBT900XE: een stijlvolle en krachtige afzuigkap met lage energiekosten.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

10 december 2023

Inleiding

Smeg kbt900xe afzuigkap

Voor wie op zoek is naar een afzugkap met stijl en goede functionaliteit is de SMEG KBT900XE een goede kandidaat. We gaan in alle details hieronder verder in.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Plat
Breedte 90 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem, Recirculatiesysteem
Maximale afzuigcapaciteit 730 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Plat Breedte 90 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem, Recirculatiesysteem Maximale afzuigcapaciteit 730 m3/h

Prijzen

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Smeg kbt900xe afzuigkap jyw47qdj7859

De SMEG KBT900XE afzuigkap blinkt uit met zijn strakke ontwerp en robuuste bouwkwaliteit. Deze wandschouw kap past soepel boven elke moderne kookplaat, en het 90 cm brede formaat dekt grote kookoppervlaktes doeltreffend. Gemaakt van hoogwaardig RVS materiaal staat de kap niet alleen garant voor duurzaamheid, maar ook voor een keuken met een professionele uitstraling.

Wat meteen opvalt:

 • Plat model: Modern en past goed boven de kookplaat

 • Materiaal: Duurzaam roestvrijstaal, makkelijk schoon te houden

 • Gewicht: Met 14 kg relatief licht en dus gemakkelijk te installeren

 • Telescopische schacht: Aanpasbaar, past perfect in verschillende keukensettings

De installatie is gebruikersvriendelijk, ook door het relatief lichte gewicht en de verstelbare schacht is de afzuigkap flexibel in te passen in divers keukenformaat.

Een punt van kritiek zou kunnen zijn dat de afzuigkap geen stekker meegeleverd krijgt, wat voor sommigen een kleine tegenvaller kan zijn. Echter, dit is een kleine hobbel die makkelijk te nemen is - een stekker is snel aangeschaft en het installatiegemak blijft onverminderd hoog.

Als het aankomt op de bouwkwaliteit, voelt elke component van de SMEG KBT900XE solide aan. Dit zijn geen dunne plaatjes metaal die bij de minste of geringste stoot een deukje oplopen. De afzuigkap doorstaat de drukte van een huishoudelijke keuken met vlag en wimpel en blijft er piekfijn uitzien.

Een minder punt zou het geluidsniveau van 62 dB op de hoogste stand kunnen zijn. Dit is echter binnen de norm voor krachtige afzuigkappen en de geluiden zijn bij lange na niet storend tijdens een gezellig gesprek in de keuken.

Belangrijkste bouwkenmerken:

 • Duurzaamheid: De RVS constructie is tegen een stootje bestand.

 • Ontwerp: Strak, modern en past naadloos in een moderne keuken.

 • Installatiegemak: Lichtgewicht en een aanpasbare schacht maken montage vrij eenvoudig.

 • Onderhoud: De afwasbare filters zijn een uitkomst en verminderen lange termijn kosten.

De SMEG KBT900XE is een stijlvolle toevoeging aan de keuken die niet alleen mooi is maar ook de tand des tijds zal doorstaan. Het is een afzuigkap die zijn werk uitstekend doet en er ook nog eens voor zorgt dat je keuken er tiptop uitziet. Die kleine aandachtspunten nemen we voor lief, gezien de algehele prestatie en kwaliteit van het product. Als je gaat voor een blend van uitstraling en stevigheid, is deze SMEG afzuigkap een uitstekende keuze.

Gebruiksgemak en Functionaliteit

Smeg kbt900xe afzuigkap qnpz40gvnydy

In de wirwar van huishoudelijke apparaten springt de SMEG KBT900XE afzuigkap eruit met zijn combinatie van gebruiksgemak en functionaliteit. Stellen we ons een drukke keuken voor, dan is deze afzuigkap de ongeziene held: aanwezig zonder opzichtig te zijn, krachtig zonder overweldigend lawaai.

 • Ten eerste het gebruiksgemak: Intuïtieve bediening met druktoetsen zorgt ervoor dat je niet hoeft te studeren op een handleiding.
 • De heldere ledverlichting is een zegen, je ziet precies wat er onder de pannen gebeurt.
 • De automatische seintjes voor het schoonmaken van de filters zijn superhandig: geen gedoe met onthouden wanneer het weer tijd is.

Aan de functionaliteitskant overtuigt de SMEG KBT900XE met een maximale afzuigcapaciteit van 730 m3/h, wat zelfs in de grootste keukens voor schone lucht zorgt. Voeg daar de vier afzuigstanden aan toe, inclusief een intensiefstand voor de meest kruidige momenten in de keuken, en je hebt een majestueuze machine die geurtjes grijpt en verdrijft zonder pardon.

Is alles dan alleen maar rooskleurig? Niet helemaal. Het installeren kan even een dingetje zijn als je twee linkerhanden hebt. Je zult misschien even hulp moeten inschakelen van iemand met meer kluservaring. En met een geluidsniveau van 62 dB op de hoogste stand is de afzuigkap hoorbaar, maar zeker niet irritant. Het geluid valt in het niets bij het gespetter van je biefstuk of het gebubbel van je tomatensaus.

Wat gebruikers ook zeker zullen waarderen is dat deze afzuigkap zowel een luchtafvoersysteem als een recirculatiesysteem heeft, wat betekent dat hij in vrijwel elke keuken past, of je nu een afvoer naar buiten hebt of niet. Het gemotoriseerde systeem zorgt voor een stabiele afvoer van lucht, waarbij de telescopische schacht een handigheid is die zorgt voor een naadloze overgang naar de luchtafvoer.

Het enige wat misschien mist, is een connectiviteit met de kookplaat, wat een trend is bij modernere keukenapparatuur. Maar eerlijk gezegd; niet iedereen is op zoek naar een hyperverbonden keuken.

Voor diegene die aan het milieu denkt: de SMEG KBT900XE heeft energieklasse A, wat betekent dat je portemonnee en de planeet je dankbaar zullen zijn. De filters zijn uitwasbaar, waardoor je ook op langere termijn minder kwijt bent aan onderhoud en vervanging.

Met zo’n afzuigkap maak je van koken een feest en van je keuken een plek waar het niet alleen lekker ruikt, maar waar het ook lekker blijft ademen. De SMEG KBT900XE slaagt erin om met zijn krachtige afzuiging, gebruiksvriendelijke interface en doordachte design je keukenervaring significant te verbeteren. Een must-have voor de enthousiaste kok die ook waarde hecht aan een fris en schoon huis.

Reiniging en Onderhoud

Smeg kbt900xe afzuigkap nxqykzvqlg17

De SMEG KBT900XE afzuigkap maakt indruk met zijn reinigingsgemak en onderhoudsvriendelijkheid, elementen die in elk huishouden waarde toevoegen. Met zijn uitwasbare filters bespaart deze afzuigkap tijd en geld, aangezien vervanging minder frequent nodig is. Als er iets onder het kopje ‘handigheid’ valt, dan zijn het wel de reinigingsaspecten van deze afzuigkap.

Het apparaat is uitgerust met roestvrijstalen vetfilters die niet alleen duurzaam zijn, maar ook een fluitje van een cent om schoon te maken. Deze kunnen zonder moeite uit de kap worden gehaald en even snel weer worden teruggeplaatst. Bovendien zijn ze vaatwasmachinebestendig, waardoor je niet zelf hoeft te schrobben.

Hier zijn enkele kernpunten over het reinigen en onderhoud van de SMEG KBT900XE:

 • Uitwasbare vetfilters: Duurzaam en makkelijk in onderhoud.

 • Reinigingsindicatie: Een seintje wanneer het tijd is om de filters schoon te maken.

 • Geen extra kosten: Geen noodzaak om vaak nieuwe filters aan te schaffen.

Het toestel heeft een ingebouwde indicator die aangeeft wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt – zo blijft de afzuigkap altijd efficiënt werken. Dit is handig, want soms vergeet je gauw zulke klusjes. Niemand wil immers dat de afzuigcapaciteit vermindert door vervuilde filters.

Nu, hoewel de vetfilters makkelijk te reinigen zijn, kunnen sommigen de herinnering door de indicator wellicht iets te vaak vinden. Het is belangrijk om te beseffen dat dit voor de lange termijn eigenlijk een pluspunt is; het zorgt ervoor dat je afzuigkap langer meegaat en beter presteert.

Het design van de SMEG KBT900XE is zo vormgegeven dat het onderhoud niet alleen praktisch is, maar ook intuïtief. Zelfs als je nog nooit eerder een afzuigkap hebt schoongemaakt, wijst het proces zich vanzelf.

Een potentieel minpunt is dat, ondanks de robuuste bouw, het oppervlak vlekgevoelig kan zijn. RVS is prachtig, maar vingerafdrukken en vlekken zijn vaak onvermijdelijk. Echter, met een goede reinigingsspray en een zachte doek blijft de afzuigkap er als nieuw uitzien. Het is een kleine moeite als je het afweegt tegen de efficiënte en krachtige prestaties van dit apparaat.

Kortom, de SMEG KBT900XE is een betrouwbare partner in de keuken op het gebied van reiniging en onderhoud. De kleine moeite van het regelmatig veegje hier en daar staat garant voor lange tijd onbezorgd koken in een frisse omgeving.

Energieverbruik en Duurzaamheid

Smeg kbt900xe afzuigkap ovrzlywrmj1x

Energieverbruik en duurzaanheid staan tegenwoordig hoog op de agenda, zeker als het gaat om keukenapparatuur. De SMEG KBT900XE afzuigkap scoort op deze punten opvallend goed. Zo heeft deze een energieklasse A label, wat betekent dat het apparaat zuinig omgaat met energie. Maar wat betekent dit nu concreet voor jou?

Laten we eens kijken naar de feiten:

 • Het jaarlijks energieverbruik van de SMEG KBT900XE is 54 kWh.

 • Omgezet in euro’s komt dat neer op ongeveer €21,60 per jaar.

 • De LED verlichting draagt bij aan dit lage verbruik en biedt tegelijk helder licht tijdens het koken.

Het is duidelijk dat je met deze afzuigkap niet alleen kookdampen effectief afvoert, maar ook je energierekening laag houdt.

Een ander pluspunt voor de duurzaamheid is de uitwasbare vetfilter. Waar je bij andere modellen na verloop van tijd nieuwe filters moet kopen, spoel je deze gewoon uit en gebruik je ze opnieuw. Dit scheelt niet alleen in kosten maar is ook beter voor het milieu: minder afval en minder vaak nieuwe filters produceren en transporteren.

Ik zou wel willen benoemen dat intensief gebruik van de afzuigkap, vooral op de hogere standen, natuurlijk meer energie kost en dit kan het energieverbruik licht verhogen. Echter, met de automatische terugschakeling van de intensiefstand wordt onnodig hoge energieconsumptie beperkt, waardoor deze pieken minimaal blijven.

Een puntje van aandacht is dat er geen stekker wordt meegeleverd, dus die zal je zelf moeten aanschaffen en aansluiten. Voor de doe-het-zelver is dit een kleinigheid, maar het kan voor sommige gebruikers als een minpuntje worden ervaren.

Samengevat biedt de SMEG KBT900XE een uitstekende balans tussen krachtige prestaties en bewust energiegebruik. De efficiëntie van het apparaat hoef je niet in twijfel te trekken; je kunt gerust zijn dat je investeert in een product dat niet alleen je keuken fris houdt, maar ook vriendelijk is voor de portemonnee en het milieu op de lange termijn. En dat is, in deze tijd van bewustwording rondom duurzaamheid, een zeer welkome eigenschap. Voor wie op zoek is naar vergelijkbare eigenschappen in een stijlvol jasje, is de SMEG KBT900AE afzuigkap: Krachtig en veelzijdig in de keuken ook zeker de moeite van het bekijken waard.