Alles over afzuigkappen anno 2024: een handleiding

Alles over afzuigkappen in 2024: soorten, waar op te letten bij kopen, gebruik, ventilatie, installatie in keuken, onderhoud, merken, en meer.
Publicatiedatum

8 februari 2023

Introductie

Afzuigkap

Een afzuigkap is een apparaat dat wordt gebruikt om vervuilde lucht uit een keuken of een andere ruimte te verwijderen. Het zuigt de lucht op en filtert deze om geurtjes, rook en vocht te verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit in de ruimte verbetert. De vervuilde lucht wordt afgevoerd naar buiten via een ventilatiesysteem of een muurventilator.

Voordelen

Dit zijn de voordelen van het gebruik van een afzuigkap:

Verbetering van de luchtkwaliteit

Een van de belangrijkste voordelen van afzuigkappen is het verbeteren van de luchtkwaliteit in de keuken. Tijdens het koken ontstaat er vaak damp, rook en geuren die zich verspreiden door de ruimte. Dit kan leiden tot een onaangename en vervuilde atmosfeer in de keuken. Afzuigkappen helpen bij het verwijderen van deze verontreinigende stoffen, waardoor de luchtkwaliteit in de keuken verbetert.

Vermindering van vocht

Vocht in keuken

Een ander voordeel van afzuigkappen is de vermindering van vocht in de keuken. Tijdens het koken wordt vaak veel vocht geproduceerd, wat zich kan opstapelen op oppervlakken en in de lucht. Dit kan leiden tot schimmel- en schimmelgroei, evenals onaangename geuren. Afzuigkappen helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit de keuken, waardoor deze problemen worden voorkomen.

Verbetering van de verwarmingsefficiëntie

Een derde voordeel van afzuigkappen is de verbetering van de verwarmingsefficiëntie in de keuken. Wanneer de lucht in de keuken vervuild is met kookdampen, rook en geuren, kan dit de verwarmingsefficiëntie belemmeren. Afzuigkappen helpen bij het verwijderen van deze verontreinigende stoffen, waardoor de verwarmingsefficiëntie verbetert en de keuken beter verwarmd blijft.

Verbetering van de hygiëne

Afzuigkappen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de hygiëne in de keuken. Tijdens het koken kunnen stoffen zoals vet en olie zich verspreiden door de lucht en op oppervlakken neerslaan. Dit kan leiden tot een onhygiënische omgeving en verhoogt het risico op bacteriële groei. Afzuigkappen helpen bij het verwijderen van deze stoffen uit de lucht, waardoor de keuken een schonere en hygiënischere omgeving blijft.

Verbetering van uiterlijk keuken

Afzuigkappen kunnen ook bijdragen aan een beter uiterlijk van de keuken. Veel moderne afzuigkappen zijn beschikbaar in verschillende stijlen en designs, waaronder inbouw- en opbouwmodellen. Hierdoor kunnen ze perfect worden aangepast aan de stijl en look van de keuken, waardoor deze er nog mooier uitziet.

Gemakkelijker schoonmaken

Ten slotte kunnen afzuigkappen ook bijdragen aan een gemakkelijker schoonmaak van de keuken. Veel afzuigkappen zijn uitgerust met filters die helpen bij het verwijderen van vet en olie uit de lucht. Deze filters kunnen gemakkelijk worden verwijderd en schoongemaakt, waardoor de keuken eenvoudiger schoon te houden is.

Afzuigkap kopen: belangrijke factoren

Hieronder vind je enkele van de meest belangrijke factoren om in overweging te nemen bij het kopen van een afzuigkap:

Maat en uitstraling

Grote afzuigkap

De maat van de afzuigkap is belangrijk omdat je ervoor wilt zorgen dat het past bij de grootte van je keuken en bij de grootte van je kookplaat. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de afzuigkap eruit ziet en of het past bij de uitstraling van de rest van je keuken.

Type afzuigkap

Er zijn verschillende types afzuigkappen, zoals wandafzuigkappen, inbouwafzuigkappen, en schouwafzuigkappen. Het type dat je kiest, zal afhangen van hoe je het wilt installeren en hoe je het wilt laten uitzien in je keuken.

Afzuigvermogen

Dit bepaalt hoe effectief de afzuigkap is bij het verwijderen van de geuren en rook uit je keuken. Het afzuigvermogen wordt meestal uitgedrukt in cubic meter per uur (m3/h). Hoe hoger het afzuigvermogen, hoe beter de afzuigkap zal zijn in het verwijderen van geuren en rook.

Geluidsniveau

Het is belangrijk om te kiezen voor een afzuigkap met een acceptabel geluidsniveau, zodat je niet gestoord wordt tijdens het koken. Het geluidsniveau wordt meestal uitgedrukt in decibel (dB).

Energiezuinigheid

Energiezuinigheid kan helpen om de energiekosten te verlagen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Kijk voor energie-efficiënte afzuigkappen naar het energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe energie-efficiënter de afzuigkap is.

Filtertypes

Afzuigkappen zijn beschikbaar met verschillende soorten filters, zoals vetfilters en actieve koolfilters. Vetfilters zijn bedoeld om de olie en het vet uit de lucht te verwijderen, terwijl actieve koolfilters geuren absorberen. Het is belangrijk om te beslissen welk type filter het beste bij je keuken en verwachtingen past.

Bediening en onderhoud

Afzuigkap met afstandsbediening

Sommige afzuigkappen zijn bijvoorbeeld uitgerust met afstandsbediening, terwijl andere handmatig bediend moeten worden. Het is ook belangrijk om na te gaan hoe vaak het filter vervangen moet worden en hoe makkelijk dit is.

Aansluiting op afvoersysteem

Sommige afzuigkappen werken met een recirculatiesysteem, waarbij de lucht door de afzuigkap gezuiverd wordt en weer in de keuken vrijgegeven wordt. Andere afzuigkappen hebben een aansluiting op een afvoersysteem, waarbij de lucht naar buiten wordt geleid. Het is belangrijk om te overwegen welk systeem het beste bij je huis en verwachtingen past.

Installeerbaarheid

Sommige afzuigkappen zijn eenvoudiger zelf te installeren, terwijl andere door een professional geïnstalleerd moeten worden. Het is belangrijk om te beslissen of je de afzuigkap zelf wilt installeren of dat je hier hulp bij nodig hebt.

Soorten Afzuigkappen

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen beschikbaar op de markt:

Inbouwafzuigkappen

Inbouwafzuigkappen zijn de meest populaire soort afzuigkappen en worden meestal geïnstalleerd boven de kookplaat. Deze afzuigkappen zijn in verschillende maten en modellen verkrijgbaar, waaronder ronde, rechthoekige en uitklapbare modellen. Inbouwafzuigkappen kunnen worden aangesloten op de buitenlucht via een buis, of ze kunnen worden uitgerust met een filter dat de lucht reinigt en terug de keuken in circuleert.

Afzuigkap ingebouwd in keuken

Downdraftafzuigkappen

Downdraftafzuigkappen zijn een recenter en innovatief ontwerp voor afzuigkappen. In plaats van de lucht naar boven te blazen, zoals bij andere soorten afzuigkappen, wordt de lucht door deze afzuigkappen naar beneden gezogen. Downdraftafzuigkappen zijn populair omdat ze het zicht op de kookplaat niet belemmeren en een moderne en elegante uitstraling hebben.

Wandafzuigkappen

Wandafzuigkappen zijn een andere populaire optie en worden meestal geïnstalleerd aan de muur boven de kookplaat. Deze afzuigkappen kunnen een hoog vermogen hebben en zijn daarom geschikt voor grotere keukens. Wandafzuigkappen kunnen worden uitgerust met filters die de lucht reinigen en terug de keuken in circuleren, of ze kunnen worden aangesloten op de buitenlucht via een buis.

Filtratie-afzuigkappen

Naast de bovengenoemde soorten afzuigkappen, zijn er ook filtratie-afzuigkappen. Deze afzuigkappen zijn speciaal ontworpen om de lucht in de keuken te reinigen en te filteren, zodat deze gezonder en schoner is. Ze zijn uitgerust met filters, zoals actieve koolfilters, die de geur en rook van het koken verwijderen. Deze filters moeten regelmatig worden vervangen om hun efficiëntie te behouden.

Plafondafzuigkappen

Plafondafzuigkappen zijn een andere soort afzuigkappen die worden geïnstalleerd aan het plafond boven de kookplaat. Dit soort afzuigkappen is ideaal voor grotere keukens, aangezien ze de grootste luchtstroom van alle soorten afzuigkappen bieden. Ze zijn meestal uitgerust met filters en kunnen worden aangesloten op de buitenlucht via een buis. Echter, plafondafzuigkappen zijn ook een duurdere optie en vereisen meer ruimte en installatie-inspanningen dan andere soorten afzuigkappen.

Mobiele afzuigkappen

Mobiele afzuigkappen zijn op wieltjes geplaatst en kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar waar ze het meest nodig zijn. Dit soort afzuigkappen is ideaal voor kleinere keukens of keukens die niet zijn uitgerust met een ingebouwde afzuigkap. Mobiele afzuigkappen zijn meestal uitgerust met filters en kunnen worden aangesloten op een stopcontact of op een afvoerpijp.

Decoratieve Afzuigkappen

Naast de functionaliteit van afzuigkappen, zijn er ook decoratieve afzuigkappen beschikbaar. Deze afzuigkappen zijn niet alleen bedoeld om de lucht in de keuken te verversen, maar hebben ook een visueel aantrekkelijke uitstraling. Decoratieve afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder landelijk, modern en traditioneel, en kunnen een opvallend element zijn in de keukenontwerp.

Ingebouwde Afzuigkappen

Ingebouwde afzuigkappen zijn een andere optie voor mensen die op zoek zijn naar een op maat gemaakte oplossing voor hun keuken. Deze afzuigkappen worden in de keukenkasten geïntegreerd en zijn bijna onzichtbaar, waardoor ze een minimalistische en moderne uitstraling hebben. Ingebouwde afzuigkappen zijn meestal uitgerust met filters en kunnen worden aangesloten op de buitenlucht via een buis.

Afzuigkappen met Warmte-Recuperatie

Tot slot zijn er afzuigkappen met warmte-recuperatie. Dit soort afzuigkappen is speciaal ontworpen om energie te besparen door de warmte die vrijkomt tijdens het koken te recupereren en te gebruiken om de keuken te verwarmen. Afzuigkappen met warmte-recuperatie zijn een duurzame en milieuvriendelijke optie, aangezien ze helpen om energie te besparen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Functies van afzuigkappen

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende functies die afzuigkappen bieden.

Luchtreiniging

De hoofdfunctie van afzuigkappen is om de lucht in de keuken te reinigen. Dit gebeurt door de lucht via filters te zuigen en te reinigen. Deze filters zijn meestal gemaakt van koolstof of metaal en helpen om olie en geurtjes uit de lucht te verwijderen.

Rookverwijdering

Afzuigkappen helpen ook bij het verwijderen van rook. Wanneer u aan het koken bent, wordt er vaak rook geproduceerd door het branden van olie of andere producten. Afzuigkappen helpen om deze rook te verwijderen en de lucht in de keuken schoon te houden.

Rook wordt verwijderd door afzuigkap

Geluidsonderdrukking

Sommige afzuigkappen beschikken ook over geluidsonderdrukkende functies. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om het geluid van de afzuiging te dempen, zodat u kunt blijven praten of muziek luisteren terwijl u kookt.

Recirculatie van lucht

Sommige afzuigkappen zijn ontworpen om de lucht te recirculeren in plaats van deze buiten te blazen. Dit betekent dat ze de lucht filteren en deze vervolgens weer de keuken in blazen. Dit is handig voor mensen die geen buitenafvoer voor hun afzuigkap hebben.

Regelbare snelheid

Veel afzuigkappen beschikken over regelbare snelheid, waarmee u de snelheid van de luchtstroom kunt aanpassen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld aan het koken bent met een zwak vuur en u de snelheid van de afzuiging wilt verlagen.

Verlichting

Sommige afzuigkappen beschikken over verlichting, die u kunt gebruiken om uw werkblad en het fornuis beter te verlichten. Deze verlichting is meestal LED-verlichting en is energie-efficiënt en duurzaam.

Timer

Sommige afzuigkappen beschikken over een timer, waarmee u de afzuiging kunt instellen om na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld vergeet om de afzuiging uit te schakelen wanneer u klaar bent met koken.

Merken afzuigkappen

Er zijn verschillende merken afzuigkappen beschikbaar op de markt, waarvan de volgende als goed bekend staan:

BOSCH

Afzuigkap van BOSCH

BOSCH is een Duits merk dat bekend staat om hun kwaliteit en innovatieve technologieën. BOSCH afzuigkappen zijn gemaakt met een stijlvol en modern ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen. Een populaire afzuigkap van BOSCH is de DWW06W450, die beschikt over een energie-efficiënte en stille motor en een ingebouwd vetfilter.

SIEMENS

SIEMENS is een ander Duits merk dat bekend staat om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. SIEMENS afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een populaire afzuigkap van SIEMENS is de LC91BE542, die beschikt over een energie-efficiënte en stille motor en een ingebouwd vetfilter.

NEFF

NEFF is een Zwitsers merk dat bekend staat om hun hoogwaardige keukenapparatuur. NEFF afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een populaire afzuigkap van NEFF is de D69M5AN0, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte en stille motor.

MIELE

MIELE is een Duits merk bekend om hun hoogwaardige huishoudelijke apparaten en afzuigkappen. MIELE afzuigkappen zijn ontworpen met een stijlvol en modern uiterlijk en beschikken over innovatieve technologieën, zoals ingebouwde vetfilters en energie-efficiënte motoren. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van MIELE is de DA 6290 D, die beschikt over een luchtverplaatsing van 700 m3/h en een ingebouwde motor met drie snelheden.

FALMEC

FALMEC is een Italiaans merk bekend om hun hoogwaardige afzuigkappen en keukenapparatuur. FALMEC afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van FALMEC is de VORTICE, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

BRANDT

BRANDT is een Franse fabrikant van huishoudelijke apparaten en afzuigkappen. BRANDT afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van BRANDT is de DD 8020 X, die beschikt over een energie-efficiënte motor met drie snelheden en een ingebouwd vetfilter.

Elica

Elica is een Italiaans merk bekend om hun design-georiënteerde afzuigkappen en keukenapparatuur. Elica afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van Elica is de Elica Strip, die beschikt over een stijlvol en slank ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

TEKA

Afzuigkap van TEKA

TEKA is een Spaanse fabrikant van keukenapparatuur en afzuigkappen. TEKA afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van TEKA is de DHE 635, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

GUTMANN

GUTMANN is een Duitse fabrikant van afzuigkappen en keukenapparatuur. GUTMANN afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van GUTMANN is de GUTMANN Campo, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

AKPO

AKPO is een Poolse fabrikant van keukenapparatuur en afzuigkappen. AKPO afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van AKPO is de AKPO WK-9, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

GORENJE

GORENJE is een Sloveens merk bekend om hun hoogwaardige keukenapparatuur en afzuigkappen. GORENJE afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van GORENJE is de D63325, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

FABER

FABER is een Italiaans merk bekend om hun design-georiënteerde afzuigkappen en keukenapparatuur. FABER afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van FABER is de FABER IN.CES.30.BF, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

ESSENTIEL B

ESSENTIEL B is een Belgisch merk bekend om hun stijlvolle en hoogwaardige afzuigkappen en keukenapparatuur. ESSENTIEL B afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van ESSENTIEL B is de EBK9061, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

ATAG

ATAG is een Nederlands merk bekend om hun hoogwaardige keukenapparatuur en afzuigkappen. ATAG afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van ATAG is de A809EC, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

BEST

BEST is een Italiaans merk bekend om hun design-georiënteerde afzuigkappen en keukenapparatuur. BEST afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, waaronder wand- en inbouwmodellen. Een voorbeeld van een goede afzuigkap van BEST is de BEST IN.CES.SS.BF, die beschikt over een stijlvol en modern ontwerp en een energie-efficiënte motor met drie snelheden.

Onderhoud van een afzuigkap

Dit zijn enkele tips om uw afzuigkap in topconditie te houden.

Reiniging van de filters

Afzuigkap wordt schoongemaakt

De filters van uw afzuigkap moeten regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat ze verstopt raken. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie van de afzuigkap, maar voorkomt ook brandgevaar. Afhankelijk van het type filter, kunnen deze worden schoongemaakt door ze in de vaatwasser te zetten of door ze met de hand te wassen met warm water en afwasmiddel. Het is aanbevolen om de filters om de drie maanden te reinigen.

Reiniging van de buitenkant

De buitenkant van de afzuigkap moet regelmatig worden schoongemaakt met een vochtige doek. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen, omdat dit de afwerking van de afzuigkap kan beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kunt u een mild reinigingsmiddel gebruiken.

Inspectie en vervanging van onderdelen

Het is belangrijk om de afzuigkap regelmatig te inspecteren op beschadigde of versleten onderdelen. Vervang bijvoorbeeld snel slijtende onderdelen zoals lichtbakken of verlichtingselementen. Laat onderhoud en vervanging van onderdelen over aan een gekwalificeerde technicus als u zich onzeker voelt over uw technische vaardigheden.

Vervanging van de afzuigkap

Na verloop van tijd kan het zijn dat uw afzuigkap vervangen moet worden, bijvoorbeeld als het apparaat steeds minder efficiënt wordt of als er beschadigingen zijn die niet meer te repareren zijn.

Beste afzuigkap voor mijn keuken

De beste afzuigkap voor uw keuken is afhankelijk van uw specifieke behoeften en wensen.

Type afzuigkap

Er zijn drie hoofdtypes afzuigkappen: recirculatie, afvoer en hybride. Een recirculatie-afzuigkap filtert de lucht en blaast deze terug de keuken in, zonder de lucht naar buiten te verplaatsen. Een afvoer-afzuigkap verwijdert de lucht naar buiten via een ventilatiekanaal. Een hybride-afzuigkap combineert de twee, waardoor u de keuze heeft tussen recirculatie en afvoer.

Grootte

De grootte van de afzuigkap moet corresponderen met de grootte van uw keuken en het vermogen waarmee u wilt werken. Als uw keuken groot is en u veel kookt, wilt u een grotere afzuigkap met een hoog vermogen.

Stijl en ontwerp

Er zijn veel verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar, dus u moet er zeker van zijn dat de afzuigkap die u kiest past bij de stijl van uw keuken.

Energiezuinigheid van afzuigkappen

Een afzuigkap gebruikt gemiddeld tussen de 100 en 750 watt, afhankelijk van de grootte en efficiëntie van het apparaat. In de Europese Unie worden afzuigkappen gereguleerd door de Europese regelgeving voor energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten (2010/30/EU). Deze regelgeving stelt minimum-efficiëntienormen vast voor verschillende categorieën huishoudelijke apparaten, waaronder afzuigkappen.

Afzuigkappen moeten op hun energielabel een efficiëntieklasse aangeven, die loopt van A (zeer efficiënt) tot G (minder efficiënt). Dit label is gebaseerd op het energieverbruik van het apparaat en de prestaties in vergelijking met andere apparaten in dezelfde categorie. Afzuigkappen in klasse A verbruiken gemiddeld minder energie dan die in klasse G.

Kopers wordt daarom aangeraden om altijd voor een afzuigkap te kiezen met het hoogste mogelijke energielabel (A), om energie en geld te besparen.

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe energiezuinig een afzuigkap is:

Vermogen

Het vermogen van de afzuigkap is een belangrijke factor voor energie-efficiëntie. Een afzuigkap met een hoog vermogen verbruikt meer energie dan een afzuigkap met een lager vermogen.

Bedieningsmodi

Sommige afzuigkappen hebben verschillende bedieningsmodi, zoals “intensieve” en “stille” modi. De intensieve modus verbruikt meer energie dan de stille modus.

Grootte

Er zijn enkele factoren die u moet overwegen bij het bepalen van de juiste grootte van uw afzuigkap.

Keukengrootte

De grootte van uw keuken is een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste grootte van uw afzuigkap. Een grotere keuken heeft een grotere afzuigkap nodig dan een kleinere keuken.

Vermogen

Het vermogen van de afzuigkap is een andere belangrijke factor. Hoe meer vermogen u nodig heeft, hoe groter de afzuigkap moet zijn. Bepaal het vermogen dat u nodig heeft door te overwegen hoeveel u kookt en hoe intens de geur is die u wilt verwijderen.

Ventilatiesysteem

Uw ventilatiesysteem speelt ook een rol bij het bepalen van de juiste grootte van uw afzuigkap. Als uw ventilatiesysteem beperkt is, moet u wellicht een kleinere afzuigkap overwegen. Als uw ventilatiesysteem groot is, kunt u overwegen een grotere afzuigkap te kiezen.

Installatie

Het installeren van een afzuigkap vereist enige technische vaardigheden en kennis. Hieronder staan enkele stappen die u kunt volgen om uw afzuigkap te installeren.

Benodigdheden

Afzuigkap wordt geïnstalleerd in keuken

Voordat u begint met de installatie, moet u de volgende benodigdheden verzamelen: een afzuigkap, bevestigingsmateriaal, een elektrische boormachine, een ladder, een mes en eventuele andere benodigdheden die specifiek zijn voor uw afzuigkap.

  1. Plaatsbepaling

Bepaal de plaats waar u de afzuigkap wilt installeren en zorg ervoor dat deze op de juiste hoogte is.

  1. Bevestiging

Bevestig de afzuigkap aan het plafond of aan de muur met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal.

  1. Aansluiting op het ventilatiesysteem

Sluit de afzuigkap aan op het ventilatiesysteem, volg de aanwijzingen in de gebruikershandleiding.

  1. Elektrische aansluiting

  2. Testen

Test de afzuigkap na de installatie om te zorgen dat hij correct werkt en dat er geen lekkages zijn.

  1. Afstellen

Stel de afzuigkap zo nodig af, zoals de snelheid van de ventilator of de verlichting.

Hierbij geldt, als u geen ervaring heeft met elektrische installaties, raden we aan een elektricien in te schakelen voor de elektrische aansluiting. Het is belangrijk om de veiligheid te waarborgen en te zorgen voor een correcte installatie.

Wat is het verschil tussen een afzuigkap en een recirculatie-afzuigkap?

Een afzuigkap en een recirculatie-afzuigkap zijn beide ontworpen om de lucht in een keuken te filteren en te verversen. Het belangrijkste verschil tussen beide is echter hoe ze de vervuilde lucht afvoeren.

  • Afzuigkap

Een afzuigkap verwijdert de vervuilde lucht uit de keuken door deze naar buiten te blazen via een afvoerkanaal. Dit is de meest effectieve manier om de lucht in de keuken te verversen, omdat de vervuilde lucht wordt verwijderd en niet wordt teruggeblazen in de ruimte.

  • Recirculatie-afzuigkap

Een recirculatie-afzuigkap heeft een filter dat de vervuilde lucht zuivert voordat deze wordt teruggeblazen in de keuken. Dit is een minder effectieve manier om de lucht in de keuken te verversen, omdat de vervuilde lucht nog steeds in de ruimte aanwezig is, alleen schoner.

Kan ik een afzuigkap gebruiken als enige ventilatie in mijn keuken?

Het hangt ervan af of uw keuken over een afvoerkanaal beschikt dat de lucht naar buiten kan afvoeren. Als dit het geval is, kan een afzuigkap worden gebruikt als enige ventilatie in uw keuken. Als er geen afvoerkanaal beschikbaar is, is een recirculatie-afzuigkap een alternatieve oplossing.

Een afzuigkap is een effectieve manier om de lucht in de keuken te verversen en tegelijkertijd te voorkomen dat de vervuilde lucht in de rest van het huis terechtkomt. Dit is vooral belangrijk als u veel kookt of als uw keuken niet over een raam of een andere natuurlijke ventilatiebron beschikt.

Echter, het is belangrijk om te weten dat een afzuigkap niet als enige ventilatie in uw keuken moet worden gebruikt als er geen afvoerkanaal beschikbaar is. In dit geval moet u overwegen om een andere manier van ventilatie, zoals een raam of een deur, te installeren om de lucht in de keuken te verversen.

Wat is het verschil tussen een afzuigkap en een afzuiging boven het fornuis?

Een afzuigkap en een afzuiging boven het fornuis zijn beide ontworpen om de lucht in een keuken te verversen en te filteren, maar ze hebben verschillende manieren om dit te doen.

Een afzuiging boven het fornuis is specifiek bedoeld om de lucht boven een gas- of elektrisch fornuis te verversen. Het wordt meestal direct boven het fornuis gemonteerd en is bedoeld om specifiek de vervuilde lucht boven het fornuis te verwijderen.

In tegenstelling tot een afzuigkap, is een afzuiging boven het fornuis alleen bedoeld voor gebruik boven het fornuis en heeft het geen vermogen om de lucht in de hele keuken te verversen. Als u een afzuiging boven het fornuis gebruikt, is het belangrijk om ook over een andere manier van ventilatie te beschikken, zoals een raam of een afzuigkap, om de lucht in de rest van de keuken te verversen.

Afzuigkap aansluiten op een buitenmuur

Je kan een afzuigkap aansluiten op een buitenmuur. Hier zijn echter enkele overwegingen en voorzorgsmaatregelen nodig.

Er moet een gat in de buitenmuur worden geboord om de afvoer van de afzuigkap naar de buitenlucht te kunnen realiseren. Het gat moet groot genoeg zijn om de afvoerpijp van de afzuigkap door te laten.

Isolatie en weersbestendigheid

Om te voorkomen dat de warmte van de keuken verloren gaat, is het belangrijk om de afvoerpijp goed te isoleren. Bovendien moet de afvoerpijp weersbestendig zijn, zodat het niet beschadigd raakt door regen, sneeuw of hagel.

Regelgeving

In sommige landen of regio’s zijn er specifieke regels en verordeningen voor het aansluiten van afzuigkappen op een buitenmuur. Het is daarom belangrijk om deze regels na te leven en eventueel een professional in te schakelen om te helpen bij de installatie.

Soorten filters voor afzuigkappen

Dit zijn de meest voorkomende filters:

Vetfilters

Vetfilters zijn ontworpen om vet en olie uit de afgezogen lucht te verwijderen. Deze filters zijn vaak gemaakt van metalen schermen of schuim en kunnen worden schoongemaakt of vervangen.

Actieve koolfilters

Actieve koolfilters zijn bedoeld om geuren uit de afgezogen lucht te verwijderen. Deze filters bevatten actieve kool en zijn in staat om geuren en bepaalde chemische stoffen uit de lucht te verwijderen.

Metalen filters

Metalen filters zijn ontworpen om grove deeltjes, zoals voedselresten en stof, uit de afgezogen lucht te verwijderen. Deze filters zijn vaak gemaakt van aluminium en kunnen worden gereinigd of vervangen.

Natte filters

Natte filters zijn bedoeld om vocht uit de lucht te verwijderen. Deze filters bevatten een reservoir waarin water wordt verzameld, waardoor vochtige luch

Ventilatiesnelheid bepalen

De juiste ventilatiesnelheid voor een afzuigkap is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de keuken en het vermogen van de afzuigkap. Hieronder staan enkele stappen om de juiste ventilatiesnelheid te bepalen.

Bepaal de grootte van de keuken

De grootte van de keuken is een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste ventilatiesnelheid. Hoe groter de keuken, hoe hoger de ventilatiesnelheid moet zijn om de lucht snel en effectief af te zuigen.

Bepaal het vermogen van de afzuigkap

Het vermogen van de afzuigkap is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste ventilatiesnelheid. Hoe hoger het vermogen van de afzuigkap, hoe hoger de ventilatiesnelheid kan zijn.

Overweeg de sterkte van de afzuiging

De sterkte van de afzuiging is afhankelijk van de grootte van de afvoerpijp en de afstand tot de buitenlucht. Hoe groter de afvoerpijp en hoe korter de afstand tot de buitenlucht, hoe krachtiger de afzuiging zal zijn.

Volg de richtlijnen van de fabrikant

Veel afzuigkappen komen met richtlijnen van de fabrikant over de juiste ventilatiesnelheid. Het is belangrijk om deze richtlijnen te volgen, omdat ze zijn gebaseerd op specifieke testen en berekeningen.

In het algemeen is een ventilatiesnelheid van ongeveer 10 tot 15 m³ per uur per m² aanbevolen voor een keuken. Het is echter belangrijk om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant in overweging te nemen en eventueel een professional in te schakelen voor advies.

Afzuigkap gebruiken zonder ventilatiesysteem

Een afzuigkap is ontworpen om de vervuilde lucht te verwijderen die tijdens het koken wordt geproduceerd. Het ventilatiesysteem is bedoeld om deze vervuilde lucht naar buiten af te voeren, zodat deze niet in de keuken blijft hangen. Een afzuigkap zonder ventilatiesysteem zal wel werken, maar de vervuilde lucht zal niet worden afgevoerd en zal in de keuken blijven hangen.

Het gebruik van een afzuigkap zonder ventilatiesysteem is echter niet aanbevolen, omdat de vervuilde lucht de kwaliteit van de binnenlucht in de keuken zal aantasten en de luchtverontreiniging zal toenemen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral voor mensen met astma of allergieën. Bovendien kan de vervuilde lucht de smaak en geur van het eten beïnvloeden.

Ductgrootte

De ductgrootte voor een afzuigkap is afhankelijk van de grootte en capaciteit van de afzuigkap en het volume van de ruimte waarin de afzuigkap is geïnstalleerd. Een grotere ductgrootte is nodig voor een afzuigkap met een hogere capaciteit en voor grotere ruimtes.

Om de juiste ductgrootte te bepalen, is het noodzakelijk om de afvoercapaciteit van de afzuigkap en de afmetingen van de ruimte te bepalen. Dit kan worden gedaan door de fabrikant van de afzuigkap te raadplegen of door een loodgieter of verwarmingsexpert te raadplegen.

Een andere manier om de juiste ductgrootte te bepalen is door een formule te gebruiken die de capaciteit van de afzuigkap en de grootte van de ruimte in aanmerking neemt. Deze formule stelt de gebruiker in staat om de benodigde ductgrootte snel en eenvoudig te bepalen, zonder de hulp van een professional.

Plaatsing van afzuigkap

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij de plaatsing van uw afzuigkap:

Afstand tot het fornuis

De afstand tussen de kookplaat en de onderkant van de afzuigkap moet tussen de 65 en 75 centimeter bedragen. Dit zorgt ervoor dat de afzuigkap efficiënt werkt en u geen last heeft van stoom of geuren in de keuken.

Plaatsing van de afvoer

De afvoer van de afzuigkap moet worden aangesloten op de buitenmuur, zodat de geuren en dampen naar buiten worden afgevoerd.

Plaatsing in de keuken

Het is belangrijk om te overwegen waar u de afzuigkap wilt plaatsen in verhouding tot het fornuis en andere keukenapparatuur. U wilt niet dat de afzuigkap in de weg zit of te dicht bij andere apparaten staat.

Aansluiten op een warme luchtbuis

Een afzuigkap kan worden aangesloten op een warme luchtbuis, zodat de warme lucht direct wordt afgevoerd naar buiten. Dit is echter niet de meest gebruikelijke manier om een afzuigkap aan te sluiten en wordt over het algemeen als minder efficiënt beschouwd dan aansluiting op een afvoerkanaal.

Hierbij is het belangrijk om te controleren of de diameter van de buis groot genoeg is om de hoeveelheid lucht die de afzuigkap aanzuigt efficiënt af te voeren.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de warme luchtbuis voldoende is geïsoleerd om oververhitting te voorkomen.

Kopen van een afzuigkap

Online

Er zijn verschillende online winkels die afzuigkappen verkopen, zoals Bol.com, Coolblue en Amazon. Hier kun je eenvoudig verschillende modellen vergelijken en ze direct bestellen. Bovendien kun je vaak gebruik maken van speciale aanbiedingen en kortingscodes.

Offline

Afzuigkap in winkel

Er zijn ook veel fysieke winkels waar je een afzuigkap in Nederland kunt kopen. Hierbij kun je denken aan bouwmarkten zoals Praxis en Gamma, maar ook aan speciaalzaken voor keukens en apparatuur, zoals Keukenconcurrent en Keukenkampioen. Bij deze winkels kun je de afzuigkap zelf zien en uitproberen voordat je hem koopt.