Mijn frisse keukenervaring met de ETNA AP260RVS afzuigkap (2023)

Mijn ervaring met de ETNA AP260RVS: stijlvol, effectief en gebruikersvriendelijk. Geschikt voor elke moderne keuken.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

2 september 2023

Inleiding

Etna afzuigkap rvs

De ETNA AP260RVS is zowel goed in gebruik als geen aanslag op de portemonnee. HEt is een standaard wandschouw die lucht hercirculeert op efficiente manier - hieronder ga ik op alle details en voor- en nadelen in.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Standaard
Breedte 60 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem, Recirculatiesysteem
Maximale afzuigcapaciteit 350 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Standaard Breedte 60 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem, Recirculatiesysteem Maximale afzuigcapaciteit 350 m3/h

Prijzen

Ontwerp en bouwkwaliteit

Etna afzuigkap rvs 3qxem1zwr084

Bij het uitpakken van de ETNA AP260RVS afzuigkap valt het stijlvolle en moderne ontwerp meteen op. Het glanzende RVS materiaal geeft de keuken direct een professionele en schone uitstraling. Op het eerste gezicht lijkt de afzuigkap een mooie aanvulling op elke keuken, groot of klein.

De bouwkwaliteit voelt over het algemeen stevig aan. Wel is het zo dat de afzuigkap heel licht is en sommige onderdelen zoals de vetfilters en de motor een ietwat plastic aanvoelen. Dit zou kunnen bijdragen aan het feit dat de afzuigkap enigszins trilt op hogere snelheden, maar dit lijkt een bekend verschijnsel bij veel modellen in een vergelijkbare prijsklasse.

Hier zijn enkele hoogtepunten met betrekking tot het ontwerp en de bouwkwaliteit:

 • Stijlvol RVS design dat makkelijk combineert met andere keukenapparatuur.

 • LED-verlichting die zorgt voor helder zicht op het kookvlak.

 • Drie afzuigstanden, waarmee je de intensiteit van de afzuiging kunt aanpassen aan je kookactiviteit.

Ondanks de gunstige prijs zouden er een paar punten beter kunnen. De afzuigkap komt zonder schroeven en pluggen om het aan de muur te bevestigen, wat betekent dat je zelf nog even naar de winkel moet voor de montage materialen. Ook het feit dat de kap zonder koolstoffilters geleverd wordt voor recirculatie als je geen luchtafvoer hebt, vraagt om een aparte aankoop.

Wat betreft de bouwkwaliteit, kun je stellen dat de ETNA AP260RVS voldoet aan de verwachting voor zijn prijsklasse. Echter, de afwerking en materialen zijn niet van het hoogste niveau. Voorbeelden zijn het lichte trillen bij hoge afzuigstanden en de lichte filters met een eenvoudige sluiting. Desondanks blijft het een prima product voor consumenten die op zoek zijn naar een betaalbare optie.

Een kleine kanttekening is dat bij sommige exemplaren de beschermfolie niet makkelijk loslaat en vlekken achter kan laten. Dit lijkt echter geen algemeen probleem te zijn en is in specifieke gevallen goed opgelost door de leverancier.

De LED-verlichting werkt op 220v en heeft geen aparte transformator nodig, wat een voordeel is in termen van eenvoud en installatie. Het is helder genoeg om een goed overzicht te bieden van wat er op het fornuis gebeurt.

Samenvattend biedt de ETNA AP260RVS een goed evenwicht tussen prijs en prestatie. De bouwkwaliteit is wat je zou verwachten van een product in deze prijsklasse, met ruim voldoende functionaliteit voor dagelijks gebruik. Het design past mooi in de meeste keukens en de lichte materiaalkeuze kan, hoewel het enige nadelen met zich meebrengt, juist voordelig zijn bij montage en verplaatsing.

In totaal is het een prima keus voor mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle, functionele en betaalbare afzuigkap. Enkele minpunten worden gecompenseerd door het overall nut en uiterlijk van het apparaat, wat het een plek geeft in de categorie ‘waar voor je geld’.

Gebruiksgemak en functies

Etna afzuigkap rvs 7l0yvbpwqgva

Wanneer je op zoek bent naar gebruiksgemak en praktische functionaliteiten in een afzuigkap, dan biedt de ETNA AP260RVS diverse voordelen die het overwegen waard zijn. Met zijn drie afzuigstanden heb je voor elk kookmoment de juiste kracht ter beschikking. Staat er slechts een enkel pannetje op het vuur, dan is stand 1 doorgaans afdoende. Ga je echter aan de slag met kruidige gerechten waarbij geuren en dampen rijkelijk vrijkomen, dan is stand 3 jouw beste vriend.

De LED-verlichting biedt helder zicht op je kookplaat, een klein maar niet te onderschatten detail. Zeker wanneer precisie in kruiden of het bewaken van de juiste garing centraal staat, is goede verlichting essentieel. Het gebruiksgemak komt ook tot uiting in de bediening van het apparaat: eenvoudige druktoetsen maken de ETNA AP260RVS toegankelijk voor iedereen.

Laten we eens kijken naar een paar belangrijke punten die het gemak illustreren:

 • Praktisch in gebruik: Simpele bediening met druktoetsen.

 • Helder zicht: Goede LED-verlichting aan de voorkant van de kap.

 • Flexibele afzuigmogelijkheden: Drie verschillende afzuigstanden.

Toch zijn er enkele mindere kanten aan de ETNA AP260RVS. De afzuigkap kan in sommige gevallen lawaaierig zijn, een nadrukkelijke aanwezigheid in je keuken vooral in de hogere standen. Maar laten we niet uit het oog verliezen dat dit fenomeen niet uniek is voor de ETNA AP260RVS en ook optreedt bij andere afzuigkappen in deze prijscategorie.

Het is jammer dat er geen schroeven en pluggen meegeleverd worden voor de montage. Dit zou je kunnen zien als een kleine aanvullende uitdaging, maar aan de positieve kant moedigt het je wellicht aan om ook zelf eens handig te worden met de gereedschapskist. En als je dan toch de doe-het-zelf weg bewandelt, realiseer je je wellicht dat de creatieve oplossing voor het korte snoer – een veelgenoemd probleem bij dit product – ook deel uitmaakt van het zelfstandig oplossen van kleine hindernissen.

Hoewel het ontbreken van een koolstoffilter en terugslagklep voor sommigen als een nadeel beschouwd kan worden, biedt dit je wel de flexibiliteit om het apparaat naar eigen inzicht aan te passen voor gebruik met recirculatie.

De ETNA AP260RVS bezit zeker een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De vormgeving is mooi en sluit naadloos aan bij de hedendaagse keukenstijlen. De kap voelt stevig aan en het roestvrijstaal zorgt voor een moderne en hygiënische uitstraling. Dat het vetfilter uitwasbaar is, draagt bij aan het gebruikersgemak en zorgt ook voor een duurzaam aspect, daar je niet steeds nieuwe filters hoeft aan te schaffen.

Een potentieel nadeel is het soms wat lastige montageproces van bijvoorbeeld de koolstoffilters of de koker. Dit wordt niet altijd als even eenvoudig ervaren, maar met een beetje geduld en de nodige aandacht zou ook dit zonder al te veel hoofdbrekens opgelost moeten kunnen worden.

In de wereld van keukenapparatuur waar functionaliteit en prijs vaak in een delicate balans moeten worden afgewogen, biedt de ETNA AP260RVS een goede middenweg voor zij die geen fortuin willen uitgeven maar toch verlangen naar een efficiënte verwijdering van kookluchtjes. Het is een solide keuze voor iedereen die een praktische en betaalbare oplossing zoekt om de keuken fris te houden.

Afzuigprestaties en geluidsniveau

Etna afzuigkap rvs mo98wwe72yje

Wanneer je een afzuigkap op zoek bent, wil je een apparaat dat doet wat het belooft zonder te veel lawaai te maken. De ETNA AP260RVS lijkt daar prima aan te voldoen. Het apparaat is uitgerust met drie afzuigstanden en heeft een maximale afzuigcapaciteit van 350 m^3/h, wat voldoende moet zijn voor de gemiddelde huiskeuken.

Wat betreft de afzuigprestaties, zijn gebruikers te spreken over de effectiviteit van deze ETNA. Hier enkele belangrijke punten:

 • De laagste stand is prima voor een klein pannetje op het vuur.

 • Bij meerdere pannen of kruidige gerechten is het aan te raden om de hoogste stand te gebruiken.

 • De ledverlichting is helder, wat het kookproces vergemakkelijkt.

Echter, er is altijd ruimte voor verbetering; sommige gebruikers geven aan dat, hoewel de kap op papier genoeg capaciteit heeft, bij het gebruik van meerdere pannen de afzuiging niet altijd optimaal is. Het geluidsniveau neigt ook wat hoger uit te vallen dan sommigen wensen, met name op de hoogste stand wordt er gesproken over aanzienlijk lawaai.

Het is belangrijk om te benoemen dat de geluidsproductie van 60 dB op de hoogste stand voor sommige mensen storend kan zijn. Dit is een aspect waaraan niet iedereen evenveel waarde hecht, dus voor de een kan dit een dealbreaker zijn terwijl het voor de ander slechts een klein minpuntje is. De meningen hierover lopen, zoals zo vaak met geluidsbeleving, nogal uiteen.

Het apparaat is daarnaast geschikt voor zowel luchtafvoer- als recirculatiesystemen, hoewel je voor recirculatie losse koolstoffilters moet aanschaffen. Handig voor wie thuis geen directe luchtafvoer naar buiten heeft.

Samengevat biedt de ETNA AP260RVS een goede balans tussen prijs en kwaliteit. De afzuigkap presteert prima binnen de verwachtingen van zijn klasse, met enkele kanttekeningen die bij de prijs in ogenschouw genomen mogen worden. Wel is het van belang om na te denken over het geluidsniveau en de afzuigkracht bij intensiever gebruik, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met deze informatie gewapend, ben je klaar om de keuken fris en vrij van ongewenste geurtjes te houden.

Installatie en montage

Etna afzuigkap rvs mw7634dw3wj9

De installatie en montage van de ETNA AP260RVS afzuigkap is een klus die met een beetje handigheid prima te doen is, hoewel het soms wat puzzelen en aanpassen vergt. Deze afzuigkap onderscheidt zich met een scherpe prijs en degelijke bouwkwaliteit, maar het montagemateriaal laat soms te wensen over.

Belangrijk om te weten is dat schroeven en pluggen niet meegeleverd worden. Zorg dus dat je deze zelf in huis haalt voordat je begint met monteren. Tijdens de installatie kom je positieve en minder positieve punten tegen:

 • Eenvoudige bevestiging aan de muur dankzij begeleidende instructies.

 • Volg de stappen zorgvuldig voor een steoge en rechte plaatsing.

 • Telescopische schachtverlenging is mogelijk, wat voor flexibele montagehoogte zorgt.

Ondanks de duidelijke voordelen zijn er wat kanttekeningen:

 • De schouwdeel montage kan lastig zijn door de niet-ideale plaatsing van bevestigingspunten.

 • Gebruikerservaringen suggereren dat het plastic bevestigingsplaatje van de schacht wat stevigheid mist.

 • Het netsnoer is met 0,9 meter aan de korte kant en kan voor wat montage hoofdbrekens zorgen.

Over het algemeen is de montage weliswaar niet zo complex, maar het vereist wel wat geduld en eventueel wat creatieve oplossingen, zoals het plaatsen van een extra stopcontact of het gebruik van langere schroeven. De meegeleverde led verlichting en de goede pasvorm van de afzuigkap compenseren gelukkig voor de kleine ongemakken bij de montage.

Het design is onopvallend doch stijlvol, en valt mooi te integreren in de meeste keukenstijlen. De kap voelt stevig aan en eenmaal gemonteerd geeft het geheel een strakke indruk. Het is zeker aan te raden om de tijd te nemen de montage-instructies goed door te lezen en eventueel vooraf te plannen hoe je de kabelmanagement gaat aanpakken.

Als we de balans opmaken, kan gesteld worden dat de ETNA AP260RVS een prima keuze is voor wie op zoek is naar een betaalbare afzuigkap die zonder al te veel fratsen doet wat het belooft. Voor wie iets meer kracht zoekt zonder in te boeten op prijs-kwaliteitverhouding, is de ETNA AB661ZT afzuigkap zeker een interessante optie. Ja, er zijn punten die beter kunnen, zoals de lengte van het netsnoer en de stevigheid van het plastic bevestigingsplaatje, maar deze zijn met een beetje doe-het-zelf-vaardigheden goed te verhelpen. Wat rest is een afzuigkap die zeker het overwegen waard is voor huurwoningen of budgetbewuste kopers die toch op zoek zijn naar kwaliteit en design. En mocht je nou echt een blauwe maandag hebben met de installatie, dan staat het resultaat er toch maar weer fris en functioneel bij in je keuken.