Recensie: een schone keuken met de Inventum AKB6005ZWA afzuigkap (2023)

Onze ervaring met de Inventum AKB6005ZWA afzuigkap voor een schone en frisse keuken.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

3 november 2023

Inleiding

Inventum zwart afzuigkap

Het vinden van de juiste afzuigkap kan een heel gedoe zijn, maar de Inventum AKB6005ZWA maakt de keuze een stuk simpeler. In deze recensie gaan we in op de kracht en het gebruiksgemak alsmede andere functies.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type afzuigkap Wandschouw Model wandschouw Plat
Breedte 60 cm Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem
Maximale afzuigcapaciteit 645 m3/h Type afzuigkap Wandschouw
Model wandschouw Plat Breedte 60 cm
Afzuigsysteem Luchtafvoersysteem Maximale afzuigcapaciteit 645 m3/h

Prijzen

De afzuigcapaciteit en efficiëntie

Inventum zwart afzuigkap 3vm3w82bxnqx pn1pva

Met de Inventum AKB6005ZWA afzuigkap zet je een grote stap richting een geurvrije en frisse keuken, ook als deze aan de ruime kant is. De afzuigcapaciteit van 645 kubieke meter per uur is indrukwekkend en daardoor ben je verzekerd dat zelfs de meest heftige kookdampen snel worden weggezogen.

Belangrijke punten van deze afzuigkap:

 • Krachtige afzuigcapaciteit: 645 m^3/h zorgt voor een effectieve afvoer.

 • Drie standen: Afhankelijk van wat je kookt, kun je de intensiteit aanpassen.

 • Uitwasbare vetfilters: Duurzaam en bespaart op lange termijn kosten.

 • Led verlichting: Heldere verlichting voor zichtbaarheid tijdens het koken.

Men zou kunnen denken dat zo’n krachtige motor geluidsproblemen kan veroorzaken, maar met een geluidsniveau van 69 dB op de hoogste stand blijft de herrie binnen de grenzen. Het is niet fluisterstil, maar zeker geen oorverdovend lawaai; een klein minpuntje voor wie op zoek is naar de ultieme rust in de keuken.

Deze afzuigkap is uitgerust met druktoetsen, een no-nonsense oplossing die werkt en gemakkelijk te bedienen is. Geen gedoe met ingewikkelde menu’s of gevoelige touchpads die niet reageren als je handen nat zijn. Eenvoud staat voorop, en dat is te merken aan het gebruiksgemak van dit apparaat.

Het feit dat deze afzuigkap led verlichting heeft, helpt je niet alleen om je kookkunsten letterlijk in de schijnwerpers te zetten, maar draagt ook bij aan energiebesparing. Met een energieklasse A zet de Inventum AKB6005ZWA een goede score neer op het gebied van energie-efficiëntie. Dit betekent minder energiegebruik en dus een lagere energierekening.

Een klein nadeel is dat er geen intensiefstand beschikbaar is voor extreme kookactiviteiten. Echter, met een dergelijke hoge maximale afzuigcapaciteit heeft deze afzuigkap dit in veel gevallen ook niet nodig. Mocht je nu echt bezig zijn met het creëren van een geur- en dampexplosie, dan zal ook de derde stand zijn mannetje staan.

Het uitwasbare vetfilter is een groot pluspunt. Dit bespaart niet alleen in kosten omdat je geen nieuwe filters hoeft aan te schaffen, maar het is ook nog eens beter voor het milieu. Het spreekt voor zich dat regelmatig onderhoud wel nodig is om de afzuigkap optimaal te laten functioneren.

Al met al bewijst de Inventum AKB6005ZWA dat een krachtige afzuigcapaciteit en efficiëntie hand in hand kunnen gaan in een stijlvol pakket, zelfs als het geluidsniveau en het ontbreken van een intensiefstand misschien een kleine concessie zijn in deze verder solide keuze voor de moderne keuken.

Design en installatiegemak

Inventum zwart afzuigkap 3vm3we6xpxrr pn1pva

Bij de keuze voor een nieuwe afzuigkap vallen vele aspecten te overwegen, maar twee facetten springen eruit: design en installatiegemak. Bij de Inventum AKB6005ZWA afzuigkap, wordt al direct duidelijk dat dit toestel met zijn strakke zwarte design een moderne en stijlvolle toevoeging is aan elke keuken. De constructie is plat en vervaardigd uit hoogwaardig RVS, waardoor het geheel een luxueuze uitstraling heeft en zich moeiteloos voegt naar diverse interieurstijlen.

Belangrijke designaspecten:

 • Zwarte kleur: geeft een moderne look.

 • Platte model: past goed boven een 4 pits kookplaat van 60 cm breed.

 • LED-verlichting: zorgt voor een helder zicht op de kookplaat.

De installatie is verrassend eenvoudig. Mede door de heldere instructies en de meegeleverde materialen, is de afzuigkap door de handige doe-het-zelver prima op te hangen. Dit model komt met een schuko-stekker voor directe stroomvoorziening en een aansluitwaarde van 264 W, waardoor ingewikkelde elektrische aanpassingen niet nodig zijn. Bovendien biedt de telescopische afvoerschacht enige flexibiliteit bij de installatie, wat altijd handig is bij net iets afwijkende keukensituaties.

Toch zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden. De diepte van 50 cm en een hoogte van 74 cm kunnen voor sommige keukens net iets te fors zijn, waardoor het geheel wat prominenter aanwezig kan zijn dan gewenst. Ook is het belangrijk bij de installatie rekening te houden met de minimale afstand boven kookplaten, die 75 cm boven gas en 65 cm boven elektra dient te zijn, om de werking en veiligheid te garanderen.

Het gebruiksgemak komt ook enigszins naar voren bij het ontwerp en de installatie. De druktoetsen zijn eenvoudig en intuïtief en met de uitwasbare vetfilters heb je ook na installatie weinig omkijken naar het onderhoud van het apparaat.

Laten we wel wezen: geen enkel apparaat is perfect. Zo is het jammer dat er geen intensiefstand beschikbaar is voor die momenten dat je net iets meer power nodig hebt. Maar gezien zijn krachtige afzuigcapaciteit van 645 m3/h, zal dit in de praktijk slechts zelden een probleem vormen. Ook is de geluidsniveau op de hoogste stand met 69 dB niet fluisterstil te noemen, maar dit valt ruimschoots binnen het acceptabele, vooral als je nagaat wat je ervoor terugkrijgt: een frisse en geurvrije keuken.

Samenvattend, de Inventum AKB6005ZWA voegt qua design een moderne, stijlvolle toets toe aan de keuken en is, met de nodige aandacht voor de installatie, een goed hanteerbare toevoeging voor de thuiskeuken. Kleinere nadelen zoals de grootte en het ontbreken van een intensiefstand, wegen niet op tegen de voordelen die deze afzuigkap biedt. Het is dus een solide keuze voor wie met gemak en stijl kookgeuren wil beheersen.

Gebruikersgemak en functionaliteiten

Inventum zwart afzuigkap nwzg42donpxl pn1pva

Als je op zoek bent naar een afzuigkap die zowel praktisch als krachtig is, dan is de Inventum AKB6005ZWA misschien wel wat voor jou. De afzuigkap valt direct op door zijn robuuste uitvoering in het zwart, wat een stoere toevoeging is aan de moderne keuken. Maar laten we kijken naar wat deze afzuigkap echt praktisch maakt voor dagelijks gebruik:

 • Uitwasbare vetfilters: Hierdoor hoef je minder vaak nieuwe filters te kopen, wat een besparing in de kosten en moeite betekent.

 • Drie afzuigstanden: Ideaal om de afzuiging aan te passen aan het type koken, van een simpele maaltijd tot een uitgebreide specerijenfeest.

 • Led verlichting: Dit zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op wat er in de pannen gebeurt.

Nu naar de bediening. De druktoetsen zijn eenvoudig en intuïtief. Geen ingewikkelde menu’s of overbodige opties. Je kiest snel de gewenste stand en kunt je vervolgens weer focussen op de kunst van het koken.

Een kritische noot is er ook. Het geluidsniveau op de hoogste stand bedraagt 69 dB, wat als luid ervaren kan worden tijdens intensieve kooksessies. Echter, de efficiëntie van de afzuiging maakt dit vaak goed. Het is een afweging tussen een stil huis en een geurvrije woonruimte.

De afmetingen zijn met een breedte van 60 cm en een diepte van 50 cm vrij standaard, waardoor de afzuigkap boven de meeste vierpits kookplaten past zonder dat hij te veel in de weg hangt of beperkt wordt in zijn functionaliteit.

Het energieverbruik van deze Inventum afzuigkap is gemarkeerd met energieklasse A, wat betekent dat hij niet alleen goed is voor je huis maar ook voor je portemonnee en het milieu. Het jaarlijkse energieverbruik van 56 kWh resulteert in redelijke energiekosten – een factor die zeker voor de milieubewuste koper een pluspunt kan zijn.

In de praktijk blijkt dat deze afzuigkap doet wat hij belooft; hij zuigt goed af en helpt om kookgeurtjes effectief uit de keuken te verwijderen. Het design is niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk, waardoor het apparaat niet misstaat in de hedendaagse keuken.

Pluspunten zijn verder de terugslagklep en de mogelijkheid om een starterset voor recirculatie te gebruiken indien je kiest voor een recirculatiesysteem. Dit geeft je de flexibiliteit om de afzuigkap aan te passen aan de specificaties van je keuken en je voorkeuren op het gebied van luchtafvoer.

Samenvattend levert de Inventum AKB6005ZWA een solide prestatie als een gebruiksvriendelijke en functionele afzuigkap. Voor wie waarde hecht aan praktisch gemak en duidelijke functionaliteiten zonder al te veel poespas, is dit een sterke kandidaat. Weliswaar zijn er merkbaar luide geluiden op de hoogste stand, maar dit lijkt een kleine trade-off voor een overigens uitstekend presterend apparaat.

Onderhoud en duurzaamheid

Inventum zwart afzuigkap ybae9xykegpk zmpr9m

Het hart van de keuken is natuurlijk de plek waar gekookt wordt, en een goede afzuigkap is hierbij onmisbaar. Neem nu de Inventum AKB6005ZWA, een solide keuze voor wie waarde hecht aan een frisse keuken en duurzaamheid. Laten we eens kijken naar de onderhoudsvriendelijkheid en levensduur van dit model.

Om te beginnen is het prettig om te weten dat deze afzuigkap is uitgerust met uitwasbare vetfilters. Dat betekent dat je niet steeds nieuwe filters hoeft aan te schaffen, wat zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Gewoon even de filters eruit halen, schoonmaken in een sopje en je bent weer klaar voor de volgende kooksessie.

Belangrijke pluspunten van de Inventum AKB6005ZWA zijn:

 • Hoge afzuigcapaciteit van 645 m^3/h, effectief tegen kookgeurtjes.

 • Energieklasse A, wat een relatief laag energieverbruik betekent.

 • Uitwasbare aluminium vetfilters, makkelijk te reinigen en herbruikbaar.

 • Vijf jaar garantie, wat vertrouwen geeft in de duurzaamheid van het product.

Met een garantie van vijf jaar wordt al direct een signaal afgegeven over de kwaliteit en duurzaamheid. Bij een defect komt de fabrikant bovendien bij jou thuis om het op te lossen, wat getuigt van goede klantenservice.

Het energieverbruik ligt op 56 kWh per jaar, wat gezien de kracht van het apparaat als redelijk zuinig beschouwd kan worden. En dat voor slechts ongeveer 22,4 euro per jaar, afhankelijk van je energieprijs natuurlijk.

Een eventueel nadeel zou de geluidsniveau van 69 dB op de hoogste stand kunnen zijn. Dit kan als storend ervaren worden in een open keuken, maar is te verwachten bij een model met een dergelijke krachtige afzuigcapaciteit.

De afzuigkap is afgewerkt in zwart en gemaakt van roestvrijstaal (RVS), wat bekend staat om zijn lange levensduur en weerstandsvermogen tegen corrosie. Het design is plat en strak, waardoor hij in vele moderne keukens niet zal misstaan.

Ondanks het feit dat je een starterset nodig hebt voor recirculatie en een koolstoffilter voor recirculatie apart moet aanschaffen, is de Inventum AKB6005ZWA een investering die de moeite waard is. Deze extra’s zorgen ervoor dat je ook zonder externe afvoer alle kookluchtjes blijvend buiten de deur houdt.

Samenvattend is de Inventum AKB6005ZWA een afzuigkap die blinkt in onderhoudsgemak en een belofte maakt voor duurzaam gebruik. De mindere kanten, zoals het geluidsniveau, worden ruimschoots goedgemaakt door de efficiënte afzuiging, zuinig energieverbruik en het onderhoudsgemak dankzij de uitwasbare filters. Een degelijke partner in je keuken dus, tegen een aantrekkelijke jaarlijkse kost.