Mijn nieuwe high-end tablet: de Samsung Galaxy Tab S8 (2023)

Mijn beoordeling van Samsung’s Galaxy Tab S8: een high-end tablet voor entertainment en productiviteit.
Auteur
Affiliatie
John Raker

Cartesium

Publicatiedatum

6 december 2023

Inleiding

Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 1

In de wereld van tablets is de Samsung Galaxy Tab S8 256GB Wifi Grijs een serieuze speler. Deze nieuwkomer belooft een flinke dosis gebruiksgemak en kracht voor iedereen die z’n apparaat zowel zakelijk als privé wil inzetten. In deze recensie neem ik het nieuwste model onder de loep en bekijken ik of dit apparaat zijn prijskaartje waard is: van het stijlvolle design tot prestaties en het ecoysteem van apps.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aanbevolen voor gebruik Studie & zakelijk Formaat tablet Middelgroot
Snelheidsklasse Uitstekend Beeldscherm kwaliteit Redelijk
Totale opslagcapaciteit 256 GB Aanbevolen voor gebruik Studie & zakelijk
Formaat tablet Middelgroot Snelheidsklasse Uitstekend
Beeldscherm kwaliteit Redelijk Totale opslagcapaciteit 256 GB
Artikelnummer 899616 Fabrikantcode SM-X700NZABEUB

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 18 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 24 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 31 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 13 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 7 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 15 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 39 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 10 Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 38

Ontwerp en Mobiliteit

Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 2

De Samsung Galaxy Tab S8 256GB Wifi Grijs blinkt uit in zijn ontwerp en mobiliteit, eigenschappen die essentieel zijn voor een gebruiker die altijd in beweging is en het uiterste van zijn apparatuur verwacht. Wat direct opvalt aan deze tablet is het strakke en stijlvolle uiterlijk dat Samsung heeft gerealiseerd. Met een 11-inch schermformaat en dunne schermranden, biedt deze Tab S8 niet alleen een compacte ervaring, maar ook een ruimtelijk gevoel tijdens het gebruik. Het resultaat is een perfecte balans tussen schermgrootte en draagbaarheid.

De mobiliteit wordt verder benadrukt door het gewicht van slechts 503 gram en de dunne behuizing van 0,63 cm diep. Hierdoor glijdt de Galaxy Tab S8 moeiteloos in je tas en neem je hem zonder hinder overal mee naartoe, of je nu naar college gaat of op zakenreis bent. Schetsen en notities maken met de meegeleverde S Pen voelt natuurlijk en intuïtief aan, een onmisbare functie voor de creatieve professional of student.

De combinatie van metaal voor de behuizing en de grijze kleur draagt bij aan de algemene uitstraling van kwaliteit en professionaliteit. Echter, het strakke ontwerp betekent niet dat de Tab S8 immuun is voor incidenten. Hoewel de tablet krasbestendig is, blijft het investeren in een goede beschermhoes aan te raden, vooral gezien de kosten van het apparaat. De afwezigheid van een meegeleverde oplader kan als een nadeel worden gezien, maar gelukkig is dit gemakkelijk te verhelpen door zelf een 45W oplader aan te schaffen.

Laten we de voornaamste ontwerp- en mobiliteitsaspecten opsommen:

  • Stijlvol en strak design

  • Gemiddeld schermformaat van 11 inch

  • Dunne schermranden voor optimaal kijkplezier

  • Lichtgewicht (503 gram) voor gemakkelijke mobiliteit

  • Dunne diepte (0,63 cm) voor een slank profiel

  • Meegeleverde S Pen voor creativiteit en productiviteit onderweg

  • Metaal en grijze kleur voor een professionele uitstraling

  • Aan te raden beschermhoes voor extra zekerheid

  • Zelf oplader aanschaffen als kleine hindernis

Terwijl de beelschermkwaliteit als redelijk wordt aangemerkt, zou je bij de premium uitstraling van de Tab S8 een nog hogere verwachting kunnen hebben. Samsung levert hier een TFT-paneel in plaats van het superieure AMOLED. Ondanks dit, biedt het scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz een aangename kijkervaring, ook al haalt het niet de topnotch kwaliteit van sommige concurrenten.

Ondanks kleine concessies blijft de Samsung Galaxy Tab S8 256GB Wifi Grijs een uiterst mobiele en prachtig vormgegeven tablet die prestatie met elegantie combineert. Het apparaat is duidelijk ontworpen met de behoeften van de hedendaagse gebruiker in gedachten, zowel voor plezier als voor professioneel gebruik. Het mag dan geen feilloze winnaar zijn op elk front, de Tab S8 weet toch veel harten te veroveren met zijn gebruiksgemak en mobiliteit.

Prestaties en Gebruikerservaring

Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 3

Met zijn 11 inch scherm en krachtige prestaties is de Samsung Galaxy Tab S8 256GB Wifi Grijs een ware uitkomst voor multitaskers en entertainmentliefhebbers. Deze middenklasse tablet levert uitstekende prestaties die zeker aan de verwachtingen voldoen.

Prestaties en Gebruikerservaring

De Galaxy Tab S8 scoort hoog als het gaat om veelzijdig gebruik:

  • Krachtige processor: Zware taken en multitasking gaan naadloos.

  • 256GB opslag: Voldoende ruimte voor al mijn apps en media.

  • 8GB werkgeheugen: Houdt de tablet snel, zelfs met meerdere apps tegelijk open.

  • 120Hz verversingssnelheid: Zorgt voor vloeiende beelden, ideaal voor mediaconsumptie en games.

Het apparaat ligt prettig in de hand en de S Pen stylus is bijgesloten voor notities en tekeningen. Als bezitter van eerdere Samsung-modellen zal de nieuwe layout misschien even wennen zijn, maar de transitie verloopt meestal snel en probleemloos.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een veelgehoorde klacht is het ontbreken van een oplader in de doos. Hoewel dit een kleine irritatie kan zijn, wordt het snel vergeten door de snelle oplaadtijden met een 45W oplader. Daarnaast komt de Samsung DeX-functionaliteit zeker van pas, waardoor je de tablet als een soort desktop kunt gebruiken, ideaal voor studie en zakelijke doeleinden.

Echter, sommige gebruikers merken op dat de apps niet altijd even goed zijn als op een iPad. Dit is een voortdurende strijd tussen Android en iOS, waarbij sommige specifieke apps op het laatstgenoemde platform beter geoptimaliseerd lijken. Dit kan relatief zijn, afhankelijk van welke apps je gebruikt en persoonlijke voorkeur.

Op het gebied van batterij presteert de Galaxy Tab S8 goed met een capaciteit van 8000mAh. Het apparaat houdt het gemakkelijk een dag vol bij normaal gebruik, dus constant opladen behoort tot het verleden.

De TFT-schermtechnologie levert een helder en scherp beeld, hoewel sommigen wellicht een AMOLED-scherm hadden gewild voor diepere zwarttinten en meer levendige kleuren. Desondanks is de beeldkwaliteit meer dan voldoende voor alledaags gebruik en past het goed bij de high-end uitstraling van het apparaat.

Samengevat, de Samsung Galaxy Tab S8 256GB Wifi Grijs combineert snelheid met functionaliteit op een manier die past bij de meeste gebruikersbehoeften. Het is een solide keuze voor hen die zoeken naar een productieve en betrouwbare tablet. Het is wel aan te raden om zelf een snellader aan te schaffen, gezien deze niet standaard wordt meegeleverd.

Accessoires en Connectiviteit

Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 4

Als multitasker in hart en nieren vertrouw ik op de Samsung Galaxy Tab S8 voor mijn dagelijkse behoeften. Een aspect waar deze tablet echt in schittert, is connectiviteit en accessoires – een essentieel onderdeel voor zowel zakelijk gebruik als persoonlijk vermaak.

De meegeleverde S Pen is een ware uitkomst; niet alleen voor het maken van notities, maar ook het schetsen gaat moeiteloos. Ja, er zijn beperkingen zoals de compatibiliteit met slechts specifieke apps, echter biedt dit nog genoeg mogelijkheden voor creativiteit en productiviteit.

Een minpunt is dat Samsung besloten heeft geen lader mee te leveren. Het vereist een extra aankoop, maar met een 45W lader is de tablet binnen no-time weer volledig opgeladen. Het is een klein compromis voor de snelheid en efficiency die je ervoor terugkrijgt. Voor degenen die overwegen hun gaming setup te upgraden, kan onze review van de Samsung Odyssey G7 LS32BG700EUXEN monitor interessante inzichten bieden.

Laten we eens kijken naar de aansluitingen en draadloze verbindingen:

  • USB-C aansluiting, handig want dezelfde als vele smartphones

  • Geen hoofdtelefoonaansluiting, wat een gemiste kans is, maar Bluetooth 5.2 biedt een solide draadloze alternatief

  • Wifi 6 ondersteuning zorgt voor snelle en betrouwbare internetconnectiviteit

  • Samsung DeX maakt het mogelijk de tablet als een soort desktop te gebruiken, ideaal voor multitasken

  • Geschikt voor snelladen, wat altijd handig is voor wie vaak onderweg is

  • Micro SD kaartlezer, om de toch al ruime opslag van 256 GB verder uit te breiden

Voor de liefhebbers van fysieke toetsen is de mogelijkheid om een keyboad cover aan te schaffen een pluspunt. Hierbij geldt wel dat de combinatie hoes en keyboard niet de ultieme bescherming biedt en de tablet soms van het keyboard kan glijden bij het inklappen.

Wat betreft geluid, de Galaxy Tab S8 is uitgerust met vier speakers die een uitstekende stereoweergave bieden – perfect voor films en muziek.

Het grootste struikelblok zit hem niet in wat deze tablet te bieden heeft, maar in wat mist. Naast de afwezige oplader, missen gebruikers vaak accessoires die ofwel schaars, ofwel prijzig zijn. Bij aanschaf is het dus aan te raden ook gelijk naar de juiste accessoires te speuren, het liefst met korting.

Hoewel het scherm geen AMOLED is, blijft het beeld met een verversingssnelheid van 120 Hz scherp en soepel. Het mogelijke minpunt voor de echte beeldliefhebbers is dat de TFT-technologie niet kan tippen aan de diepe contrasten van AMOLED-schermen, maar in dagelijks gebruik valt dit nauwelijks op.

Snel, soepel en stijlvol, de Samsung Galaxy Tab S8 biedt zowel de hardware als de tools voor een optimale gebruikservaring. Ja, er zijn wat hordes in de vorm van bijkomende aankopen en de wat kieskeurige pencompatibiliteit, maar de overall prestaties effenen die hobbels met gemak.

Software en Ecosysteem

Samsung galaxy tab s8 256gb wifi grijs 5

De Samsung Galaxy Tab S8 heeft zich ontpopt als een ware multitasking krachtpatser in het moderne tabletlandschap. Met Android 12 als ruggengraat en Samsung’s eigen One UI overlay, biedt dit apparaat een vertrouwde ervaring voor Android-gebruikers en springt het eruit met zijn flexibele multitasking-mogelijkheden.

Een van de meest spraakmakende features is de ondersteuning voor Samsung DeX, waarmee gebruikers kunnen omschakelen naar een desktop-achtige interface. Dit is niet alleen een pluspunt voor productiviteit; het wijst ook op de inzet van Samsung om van tablets krachtige werktools te maken. Bovendien maakt de S Pen, een trouwe metgezel in deze reeks, aantekeningen maken en schetsen een ware vreugde.

Hier zijn enkele voordelen die de gebruikers zullen aanspreken:

  • Android 12 met toegang tot de Google Play Store en miljoenen apps.

  • Samsung DeX voor een desktopervaring.

  • S Pen voor nauwkeurige bediening en creativiteit.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de software-afdeling. Zo missen sommige gebruikers de app-verfijning die zij gewend zijn van het iOS-ecosysteem op een iPad. Ook is de veelzijdigheid van de S Pen enigszins beperkt tot specifieke ondersteunde apps, wat niet iedereen zal bevallen.

Maar laten we niet vergeten dat de Tab S8 regelmatige beveiligingsupdates en systeemupdates belooft, waarmee het toestel tot vier jaar na release relevant blijft, iets dat vooral zakelijke gebruikers en studenten zal aanspreken. Ondanks de kritieken op sommige software-elementen, lijkt Samsung’s belofte van regelmatige updates en lange ondersteuningsduur het vertrouwen van consumenten te winnen.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat het apparaat nog niet in staat is om te updaten naar een nieuwere Android-versie dan waarmee het geleverd wordt, iets wat in de toekomst ongetwijfeld zal veranderen. Deze tijdelijke tegenslag is wel relatief te noemen, aangezien de huidige software al kwaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt en prima functioneert voor het huidige gebruik.

In zijn geheel biedt de Samsung Galaxy Tab S8 een software-ervaring die veelzijdig, persoonlijk en bovenal functioneel is. Of je nu bezig bent met het bewerken van documenten, het bijwonen van virtuele vergaderingen of het genieten van media, deze tablet lijkt zich zonder problemen aan te passen aan je dagelijkse workflow.

Het valt niet te ontkennen dat voor al dat de Tab S8 biedt, de afwezigheid van een oplader in de doos een punt van frustratie blijft. Maar kijken we naar het totale plaatje, dan lijkt het een kleine concessie voor een tablet die zich verder op zoveel fronten onderscheidt.

Samenvattend houdt de Samsung Galaxy Tab S8 met zijn degelijke software en ecosysteem zijn belofte van een betrouwbare multitasking maatje. Met slechts enkele kanttekeningen blijkt de tablet een solide keuze voor zowel privé als zakelijk gebruik. Wellicht moet je even wennen aan de nieuwe indeling en de ontbrekende oplader kopen, maar die hobbels op de weg lijken klein in vergelijking met de snelheid en mogelijkheden die deze tablet biedt. Het geheel is meer dan de som der delen, en met deze tablet lijkt dat meer dan ooit van toepassing.