Mijn ervaring met de Apple MacBook Air 15 M2: Kracht en draagbaarheid verenigd (2023)

Mijn Apple MacBook Air 15 M2: design, snelheid, multimedia en prijs-kwaliteit verhouding.
Auteur
Affiliatie
Michiel Berends

Cartesium

Publicatiedatum

2 december 2023

Inleiding

Apple macbook air (2023) m2 8gb/256gb spacegrijs qwerty

De nieuwste MacBook Air in 15 inch heb ik sinds kort in in bezit. Voorheen gebruikte ik nog een Intel Macbook - dit is een enorme verbetering in dat opzicht. Echter Apple Macbooks zijn wel prijzig. In deze review ga ik op alles dieper in en wat mijn ervaringen met de laptop zijn. Mijn indruk is dat dit een geweldige laptop is wat betreft de combinatie van batterij (ik kan er de hele dag mee door) en kracht, alsmede het geluid (ik heb de ventilators nog niet gehoord).

Prijzen

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 15,3 inch Processor Apple M2-chip
Intern werkgeheugen (RAM) 8 GB Totale opslagcapaciteit 256 GB
Videokaart chipset Apple M2-chip Schermdiagonaal 15,3 inch
Processor Apple M2-chip Intern werkgeheugen (RAM) 8 GB
Totale opslagcapaciteit 256 GB Videokaart chipset Apple M2-chip
Artikelnummer 931397 Fabrikantcode MQKP3N/A

Ontwerp en Draagbaarheid

Een slanke laptop op een bureau met een videosoftware programma open op het scherm

In de wereld van draagbare technologie valt de Apple MacBook Air 15” met M2-chip absoluut op door zijn combinatie van slank ontwerp en verhoogde draagbaarheid. Het is een laptop die je gemakkelijk meeneemt naar de koffiezaak of tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer, dankzij het lichte gewicht van slechts 1,5 kilogram. Dat is behoorlijk indrukwekkend voor een apparaat met zo’n ruim 15,3-inch display.

De ruimtegrijze unibody-aluminium behuizing geeft het niet alleen een chic uiterlijk maar ook een stevig gevoel. Je hoeft niet bang te zijn dat deze MacBook bij dagelijks gebruik snel beschadigt, al valt het niet te ontkennen dat de buitenkant gevoelig is voor krassen. Een goede beschermhoes zou dus geen overbodige luxe zijn.

Laten we eens onder de loep nemen wat deze MacBook Air op gebied van ontwerp en draagbaarheid biedt:

  • Lichtgewicht: met 1,5 kilo neem je ’m makkelijk overal mee naartoe.

  • Groot, levendig display: het 15,3 inch Liquid Retina scherm schittert bij elk gebruik.

  • Robuust design: hij kan tegen een stootje, al moet je wel op blijven passen voor krasjes.

  • Spacegrijs: een moderne tint die bijna overal bij past, maar pas op met vingerafdrukken.

  • Vingerafdrukscanner: voor snel en veilig inloggen.

Zo op het oog is de MacBook Air een echt plaatje. Het Liquid Retina scherm met een helderheid van 500 nits pakt visueel enorm goed uit. Of het nu gaat om het bijwerken van een presentatie of het kijken van je favoriete serie, het scherm is met zijn rijke contrasten en details een lust voor het oog.

Aan functionaliteit en comfort is ook gedacht. Zo is de vingerafdrukscanner niet alleen een veiligheidsfeature, maar ook een makkelijke manier om snel je laptop toegankelijk te maken. Enorm handig voor als je haast hebt en direct aan de slag wilt.

Het gewicht van de MacBook Air ligt op 1,5 kilo, wat best een prestatie is voor een apparaat van dit kaliber. Toch, als je ‘m vergelijkt met andere modellen in de Air-serie, valt de 15 inch versie zeker wat zwaarder uit. Daarvoor krijg je wel meer schermruimte, en dat is een afweging die je moet maken. Ben je onderweg? Dan tikt elk grammetje aan, en kan je deze ’zwaarte’ tegenkomen in je rugtas.

Ondanks dat de bouwkwaliteit degelijk is, is het design niet foutloos. De spacegrijze afwerking trekt vingerafdrukken aan, wat betekent dat je vaak met een doekje aan de slag moet om ’m schoon te houden. Bovendien, de befaamde krasgevoeligheid van Apple-producten is ook hier aanwezig; een zachte hoes kan veel ellende voorkomen.

Dus, de Apple MacBook Air 15” is qua ontwerp en draagbaarheid echt een uitblinker - hij is licht, stijlvol én functioneel. Natuurlijk kleven er kleine nadelen aan, maar over het algemeen zijn de voordelen erg overtuigend. Verwacht een trouwe metgezel die je moeiteloos ondersteunt bij je dagelijkse digitale activiteiten. Voor die momenten dat je moet multitasken of een tweede scherm nodig hebt, kan de LG UltraWide 34WP550 monitor een perfecte aanvulling zijn op je werkruimte. Wel even vasthouden aan die screen protector en hoes om het geheel vlekkeloos mooi te houden!

Prestaties en Snelheid

Een lichte laptop naast een stapel boeken die de draagbaarheid benadrukt

Wie aan een Apple MacBook Air denkt, verwacht niets minder dan topprestaties en een soepele gebruikservaring. En eerlijk is eerlijk, met de M2-chip heeft Apple de lat weer een stukje hoger gelegd. Wat mij betreft, voelt de MacBook met zijn 8GB werkgeheugen in de meeste gevallen aan als een straaljager onder je vingertoppen. Zelfs het zwaardere werk in programma’s als Final Cut Pro levert geen gemorrel op.

Laten we de zaken even op een rijtje zetten:

  • Razendsnel opstarten en laden van apps

  • Geen haperingen, ook niet bij meerdere open programma’s

  • 15 inch Liquid Retina scherm dat details haarscherp en contrasten rijk weergeeft

Maar, zoals gewoonlijk kan niet alles koek en ei zijn. De pittige 8GB werkgeheugen voldoet prima, maar voor die-hard video-editors of 3D-designers heb je toch echt meer nodig om helemaal soepel te kunnen blijven werken. En dan die 256GB opslag, voor de gemiddelde gebruiker is het wellicht genoeg, maar sla je heel je digitale leven op, dan raad ik je toch een externe schijf aan.

Het apparaat is niet licht als een veertje met zijn 1,5 kilo, maar voor een 15 inch laptop is dat zeker niet verkeerd. En je krijgt er dus wel een lekker groot scherm voor terug, dat moet gezegd worden! Een ding is duidelijk: met een batterij die een goede 18 uur mee kan, maakt het gewicht wel goed, zeker als je bedenkt hoeveel power er in dat slanke design verpakt zit. Voor degenen die de mobiele werkruimte willen optimaliseren, zou een zit-sta bureau een perfecte aanvulling zijn op deze laptop voor een ergonomische en productieve werkomgeving.

Nu hoor ik je denken: klinkt dit allemaal niet als muziek in de oren? Absoluut, maar er zijn toch wat kleine minpuntjes. Die prachtige spacegrijze kleur staat chic, maar ieder vlekje en krasje komt wel erg snel in zicht, een beetje jammer als je van smetteloze gadgets houdt. En laten we eerlijk zijn, voor minder Apple-fans zou de prijs wel eens een drempel kunnen zijn.

Dus, zijn we blij met dit staaltje Apple-technologie? Zonder twijfel! Maar we moeten bij de les blijven en kritisch naar alle facetten kijken. De Apple MacBook Air 15” M2 is zoals ze dat zo mooi zeggen: een wolf in schaapskleren. Hij oogt misschien bescheiden, maar onder de motorkap zit power waar je ‘u’ tegen zegt. De afwerking is zoals we van Apple gewend zijn, van topniveau, en dat Liquid Retina-scherm zorgt voor een weergaloze kijkervaring.

Ja, je moet wat dieper in de buidel tasten, en ja, hij is wat gewichtig. Maar krijg je waar voor je geld? Naar mijn mening zonder enige twijfel ‘ja’. Het werken op deze laptop is een fluitje van een cent en zorgt voor een glimlach op je gezicht, of je nu bezig bent met je werk of gewoon lekker wilt relaxen met een film. Het is gewoon een heerlijke machine die zichzelf op de meeste punten ruimschoots bewijst.

Multimedia en Connectiviteit

Een laptop met een groot scherm met hoge resolutie waarop een kleurrijke afbeelding wordt weergegeven

Als je het hebt over de nieuwe Apple MacBook Air 15” M2, dan spreek je over een apparaat dat schittert in multimedia en connectiviteit. Dit fijne stukje techniek is uitgerust met een haarscherp Liquid Retina scherm met een helderheid van wel 500 nits; het kijken van je favoriete series en films is een echte traktatie voor de ogen. De kleuren spatten van het scherm en daar worden je ogen blij van!

Laten we de pluspunten even op een rijtje zetten:

  • Schermkwaliteit: Met zijn grote 15” display biedt deze MacBook een indrukwekkende kijkervaring en ruimte om heerlijk aan projecten te werken. Gedetailleerd en rijk in contrast, dat is wat je krijgt.

  • Geluid: De zes speakers met Dolby Atmos ondersteuning zorgen ervoor dat je midden in de actie zit qua geluid. Of je nu een film kijkt of naar muziek luistert, het klinkt alsof je er zelf bij bent.

  • Connectiviteit: Deze MacBook Air laat je niet in de steek met zijn twee usb-c/thunderbolt-poorten die ervoor zorgen dat je vlot data overzet en je scherm uitbreidt. Draadloos zit je ook snor met de nieuwste wifi 6 en Bluetooth 5.3.

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, want waar zijn de andere aansluitingen? Je raadt het al, die usb-c poorten moeten wel hard werken, want meer is er niet. Geen SD-kaartlezer, geen HDMI, voor sommigen misschien toch een puntje van aandacht. Je moet dus wellicht investeren in wat extra dongles en adapters om al je devices aan te sluiten.

Wat betreft het trackpad en toetsenbord, die zijn gewoon top. Lekker groot die trackpad, en het toetsenbord tikt heerlijk weg. Het invoeren met je vinger is zo gepiept dankzij de Touch ID, wat toch echt een heerlijkheid is voor het vlot inloggen.

Waar gebruikers ook over vallen, is dat de buitenkant van de midnight versie wel een magneet lijkt voor vingerafdrukken. Kies je dus voor de spacegrijs of een andere kleur, dan is dit minder een probleem. Slimme keuze, als je ’t mij vraagt.

Over batterijduur hoeven we het eigenlijk niet te hebben, want die is zoals beloofd een dikke 18 uur. Tja, dat is toch wel lekker werken zonder steeds dat snoer uit de knoop te halen.

Als we dan toch een kleine kink in de kabel moeten noemen: het apparaat schijnt nogal gewichtig te zijn met zijn 1,5 kilogram. Dat is voor een MacBook Air wat aan de zwaardere kant, maar ja, dat scherm moet ergens blijven hè?

Al met al geeft de Apple MacBook Air 15” M2 je een multimedia-ervaring waar je u tegen zegt. Snel, soepel en scherp, en dat terwijl je via thunderbolt je hele setup aan elkaar knoopt. Wees wel bereid een tasje te kopen voor die extra adapters, want ja, die zul je nodig hebben. En let op die vingerafdrukken; de poetsdoek zal niet ver weg zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding en Conclusie

Een diagram van een energiezuinige batterij met een icoon dat 18 uur gebruikstijd aangeeft

De Apple MacBook Air 15” M2 (2023) met 8GB werkgeheugen en 256GB opslag slaat een flinke slag als het aankomt op de prijs-kwaliteitverhouding. Het is onmiskenbaar een krachtige partner in crime voor wie zowel mobiliteit als betrouwbare prestaties hoog in het vaandel heeft staan. De grotere schermgrootte en de up-to-date M2 chip zorgen er beide voor dat dit model een echte krachtpatser is in het Apple assortiment.

Voordelen die direct in het oog springen zijn:

  • Het lichtgewichtontwerp waardoor hij makkelijk mee te nemen is.

  • De batterijduur die maar liefst tot 18 uur mee kan gaan. Ideaal voor een lange werkdag of een binge-watchsessie van je favoriete serie.

  • Een Liquid Retina display dat zorgt voor heldere kleuren en diepe contrasten, waardoor foto’s en video’s tot leven komen.

  • De aanwezigheid van een vingerafdruksensor voor snelle toegang.

Ondanks dat deze MacBook Air vele voordelen biedt, valt het niet te ontkennen dat er ook een paar nadelen zijn. Zo ervaren sommige gebruikers het apparaat als relatief zwaar in vergelijking met andere modellen, wat wellicht even wennen kan zijn. Ook worden de vingerafdrukken op de donkere ‘Midnight’ kleurvariant door gebruikers als storend ervaren.

Een punt dat ook niet onbesproken mag blijven, is de neiging tot krassen op de buitenkant. Voor wie zijn of haar laptop graag smetteloos houdt, kan dit een doorn in het oog zijn. Bovendien zijn de extra kosten voor meer werkgeheugen voor sommige gebruikers een hekel punt, wat het aan te raden maakt goed te overwegen wat je werkelijk nodig hebt in termen van specificaties.

Als je echter inzoomt op de ervaringen van gebruikers, dan komt vaak naar voren dat de snelheid waar je mee kunt multitasken indruk maakt – een niet-Apple laptop zou onder dezelfde druk allang de geest hebben gegeven. Het grotere scherm wordt gewaardeerd voor taken als videobewerking en foto’s retoucheren, al zou voor het zwaardere werk een MacBook Pro of meer werkgeheugen aan te raden zijn.

Dus, wat is de conclusie? Ben je op zoek naar een degelijke laptop die je niet in de steek laat en waarvan je weet dat hij nog jaren mee kan in de razendsnelle technologiewereld, dan is deze MacBook Air een hele sterke kandidaat. Ja, er hangt een zeker prijskaartje aan, maar je investeert in een apparaat waar je op kunt bouwen. De Apple MacBook Air 15” M2 is zonder twijfel een trouwe metgezel voor zowel werk als ontspanning.