Mijn ervaring met breedbeeld: de LG UltraWide 34WP550 monitor (2023)

Mijn indruk van de LG UltraWide 34WP550 voor werk en gaming.
Auteur
Affiliatie
Michiel Berends

Cartesium

Publicatiedatum

9 december 2023

Inleiding

Lg ultrawide 34wp550 1

In de markt van ultrawide monitoren staat LG goed bekend, en hun nieuwe model, de 34WP550, lijkt deze traditie voort te zetten.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 34 inch Scherpte Full HD (1080p)
Verversingssnelheid 75 Hz Pixel-dichtheid 82 ppi
Kleurkwaliteit Goed Schermdiagonaal 34 inch
Scherpte Full HD (1080p) Verversingssnelheid 75 Hz
Pixel-dichtheid 82 ppi Kleurkwaliteit Goed

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Lg ultrawide 34wp550 17 Lg ultrawide 34wp550 28 Lg ultrawide 34wp550 10 Lg ultrawide 34wp550 3 Lg ultrawide 34wp550 4 Lg ultrawide 34wp550 7 Lg ultrawide 34wp550 18 Lg ultrawide 34wp550 20 Lg ultrawide 34wp550 27

Ontwerp en Ergonomie

Lg ultrawide 34wp550 2

Het ontwerp van de LG UltraWide 34WP550 is een blikvanger op elk bureau. Deze ultrawide monitor strekt zich uit met een schermdiagonaal van 34 inch en biedt een breed scala aan ergonomische mogelijkheden. Een strak zwart frame en een solide standaard bevestigen de no-nonsense uitstraling waar LG bekend om staat. De afwerking is netjes en de bezel van slechts 3 mm maakt dat het scherm er nog indrukwekkender uitziet.

Eén van de grootste pluspunten van deze monitor is de ultrabrede beeldverhouding van 21:9, waardoor je een panoramische kijkervaring krijgt. Dit is ideaal voor professionals die verschillende programma’s gelijktijdig gebruiken. Je plaatst eenvoudig twee volledige vensters naast elkaar zonder in te leveren op leesbaarheid. Hier zit hem ook een punt van kritiek, want de Full HD-resolutie over zo’n brede stretch kan resulteren in een iets minder scherpe weergave van tekst en beeld dan sommigen zouden wensen. Desondanks is het voor de doorsnee thuisgebruiker of voor kantoorwerkzaamheden meer dan adequaat.

Qua ergonomie scoort de 34WP550 goed, maar niet uitmuntend. Het scherm biedt eenvoudige hoogteverstelling en is kantelbaar, wat je de flexibiliteit geeft om een comfortabele kijkhoek te vinden. Echter hebben sommige gebruikers de afwezigheid van een pivot-functie en de onmogelijkheid om te draaien aangemerkt als gemiste kansen. Niettemin zorgt de kantelbaarheid en hoogteverstelling ervoor dat je een ergonomische opstelling kunt realiseren en nek- en rugklachten kunt voorkomen.

De monitor is voorzien van handige kabelmanagement, waardoor je bureau vrij blijft van een warboel aan snoeren. Daarnaast beschikt het over twee HDMI-poorten, wat extra connectiviteit biedt voor het aansluiten van meerdere apparaten. Een klein nadeel is het gemis van een DisplayPort en USB-C aansluiting, wat een beperking kan zijn voor degenen die graag met de nieuwste aansluittechnologieën werken.

Belangrijke kenmerken van de LG UltraWide 34WP550:

 • Schermformaat van 34 inch met een Full HD resolutie

 • Ergonomische hoogteverstelling en kantelbaarheid

 • Kabelmanagement systeem voor een nette werkplek

 • Twee HDMI-poorten voor het aansluiten van apparaten

 • Anti-reflecterend IPS paneel met sRGB kleurendekking van 95%

Hoewel de ultrawide monitor op zijn voet solide staat, merken sommige gebruikers op dat deze nogal groot en diep is voor kleine bureaus. Dit kan een uitdaging zijn als je weinig ruimte hebt, dus dit is iets om rekening mee te houden.

Samenvattend maakt het ontwerp van de LG UltraWide 34WP550 een positieve indruk dankzij de strakke lijnen en de ruimte die je krijgt voor multitasking. Ergonomisch is er ruimte voor verbetering, maar het biedt voldoende aanpassingsmogelijkheden om een comfortabele werkhouding te vinden. Het gemis van enkele aansluitingen is jammer, maar doet niets af aan de algemene gebruikservaring die dit scherm biedt voor werk en ontspanning. Let wel op de grootte van de voet bij het plaatsen in kleinere ruimtes, maar verder is de LG UltraWide 34WP550 een toegankelijke entree in de wereld van ultrawide monitoren.

Beeldkwaliteit en Multitasking

Lg ultrawide 34wp550 3

De LG UltraWide 34WP550 monitor biedt een verruimend zicht op je digitale werkruimte, waardoor multitasken een fluitje van een cent wordt. De 34 inch ultrawide opstelling laat je toe om meerdere vensters en applicaties naast elkaar te plaatsen zonder dat je het overzicht verliest. Hierdoor is het apparaat bijzonder geschikt voor gebruikers die veel met tekst werken, zoals grafische ontwerpers, video-editors of programmeurs die verschillende stukken code gelijktijdig in beeld willen hebben.

Laten we eens een blik werpen op enkele opvallende kenmerken van deze monitor:

 • Schermdiagonaal van 34 inch: Een flinke grootte waardoor je als gebruiker meer zichtbaar detail hebt en minder vaak hoeft te wisselen tussen vensters.

 • Full HD resolutie (1080p): Scherp genoeg voor de meeste taken, hoewel sommige gebruikers misschien de voorkeur geven aan een hogere resolutie.

 • 75 Hz verversingssnelheid: Ruim voldoende voor standaard kantoortaken en casual gaming.

 • HDR10 ondersteuning: Versterkt het kleurbereik en contrast, wat vooral bij het bekijken van films en media een rijkere kijkervaring biedt.

De beeldkwaliteit van de LG UltraWide 34WP550 is aanzienlijk goed, met dank aan de HDR10 die zorgt voor levendige en natuurgetrouwe kleuren. Of je nu kijkt naar grafische ontwerpen of geniet van een pauze met je favoriete serie, de kleuren spatten van het scherm af. Qua helderheid voldoet het scherm prima, al vallen de contrastverhoudingen niet bijzonder op.

Een aandachtspunt is wel de Full HD resolutie over een dergelijk groot schermoppervlak, wat resulteert in een lagere pixel-dichtheid dan wat je misschien gewend bent van een kleiner scherm of een scherm met een hogere resolutie. Dit betekent dat als je te dicht op het scherm zit, individuele pixels zichtbaar kunnen zijn. Toch is dit voor velen een klein minpunt dat weinig afdoet aan de bruikbaarheid van het geheel.

Op het gebied van multitasking is deze ultrawide monitor een echte uitkomst. Het extra brede scherm biedt je de luxe om meerdere documenten, tabbladen of toepassingen side-by-side te leggen, zonder dat je voortdurend hoeft te alt-tabben of te scrollen. Dit leidt tot een efficiëntere workflow en potentieel minder stress, omdat je alles in één oogopslag kunt overzien.

Nu, geen product is perfect, en ook de LG UltraWide 34WP550 heeft enkele kanttekeningen. De monitor beschikt bijvoorbeeld niet over een ingebouwde webcam of microfoon, iets wat gezien de huidige trend van thuiswerken een gemiste kans kan zijn. Daarnaast mag je geen ingebouwde luidsprekers verwachten, dus zorg dat je een goede headset of externe luidsprekers bij de hand hebt.

Tot slot, qua energieverbruik krijgt het scherm een F-label, wat het niet de meest zuinige optie maakt. Echter, het verbruik is in lijn met de breedbeeld functionaliteit en prijs-kwaliteitverhouding van het apparaat.

De LG UltraWide 34WP550 laat zien dat er voor een redelijke prijs aardig wat schermruimte te verkrijgen is. Het scherm ondersteunt je breedbeeldervaring op vele fronten; van het bewerken van grote spreadsheets tot het naadloos draaien van meerdere applicaties. Met het oog op de aangegeven minpunten, blijft het een solide keuze voor gebruikers die waarde hechten aan ruimte en overzicht.

Gaming en Entertainment

Lg ultrawide 34wp550 4

Voor de gamers en filmliefhebbers onder ons is de LG UltraWide 34WP550 een scherm dat je zeker zal bekoren. Dit 34 inch ultrawide HDR scherm biedt je een bioscoopervaring op de desktop en genoeg ruimte voor je gaming avonturen. Maar zoals bij elk verhaal zijn er twee kanten. Ook al straalt deze monitor een zee van ruimte uit, hij heeft toch een paar puntjes van aandacht.

De voordelen van de LG UltraWide 34WP550:

 • Ultrawide formaat: Het 21:9 aspect ratio is ideaal voor zowel films als games en imiteert het gevoel van een mini-bioscoop.

 • HDR10 ondersteuning: Levendige kleuren en contrasten die je filmavond naar een hoger niveau tillen.

 • AMD FreeSync: Vloeiende beelden zonder haperingen voor een optimale game-ervaring met een AMD videokaart.

Maar, perfectie is een illusie en ook deze ultrawide monitor is niet vrij van minpunten. De 75Hz verversingssnelheid is prima voor casual gamers, maar wie z’n zinnen heeft gezet op professioneel gamen of de meer eisende games wil spelen, kan hierop afknappen. Echter, in het brede spectrum van monitorgebruik is dit maar een kleine rimpeling in een verder gladde vijver.

Daarnaast mist de LG UltraWide de poorten voor een DisplayPort en USB-C-aansluiting, maar de twee HDMI-poorten bieden nog steeds voldoende ruimte voor de belangrijkste verbindingen. En voor wie gemak zoekt: een extra lange voedingskabel had geen kwaad gekund. Echter, in de praktijk merk je al gauw dat het bijleggen van een verlengsnoer de oplossing biedt en dat dit kleine ongemak snel vergeten is bij dagelijks gebruik.

Als we ons richten op het daadwerkelijk gebruik van de LG UltraWide 34WP550, dan valt op hoe ruimtelijk het scherm aanvoelt. Het is als een zucht van verlichting na een lange dag werken op een krap, traditioneel scherm. Je kunt eindeloos vensters en tabblades naast elkaar schikken, wat het scherm niet alleen voor mediaconsumptie maar ook voor multitasking een topkeus maakt.

Bij het gamen op de LG UltraWide 34WP550 ontvouwt zich een andere wereld. Games in open wereldinstellingen kunnen zich breed uitstrekken en bieden een immersieve ervaring. Dit wordt prachtig ondersteund door de FreeSync technologie, die zorgt dat alles soepel loopt zonder hapering en tearing.

Bij films kijken is het echter een ander verhaal. De Full HD resolutie op zo’n grote maat kan van dichtbij wat minder scherp ogen, iets waaraan een beetje afstand al snel gewenning biedt. Het ultrawide effect bij films is fenomenaal en versterkt de beleving op manieren die een standaard scherm niet kan evenaren.

We moeten ook de hoogteverstelling niet over het hoofd zien, wat het comfort tijdens lange sessies voor zowel werk als ontspanning verhoogt. Minpuntjes zoals het ontbreken van een ingebouwde webcam of speakers zien we dan als nevenschikking, gezien de uitstekende basisfeatures die wel aanwezig zijn.

Kortom, is de LG UltraWide 34WP550 een aanrader? Voor de prijsbewuste consument die op zoek is naar een breed scherm voor gaming en entertainment, zonder twijfel. Neem kleine onvolkomenheden voor lief en je hebt een monitor die je dagelijkse digitale belevenissen naar een breedbeeld dimensie tilt.

Installatie en Softwareproblemen

Lg ultrawide 34wp550 5

Na weken van gebruik is het duidelijk dat de LG UltraWide 34WP550 voor veel gebruikers een schot in de roos kan zijn, zeker gezien de balans tussen prijs en kwaliteit. Toch zijn er enkele punten die aandacht verdienen, vooral als het aankomt op installatie en softwareproblemen, een essentieel aspect voor degenen die op zoek zijn naar een soepele transitie naar een nieuwe monitor.

De eerste indrukken zijn vaak bepalend en daar kampt dit ultrawide scherm met wat uitdagingen. Hieronder een korte opsomming van de opmerkingen die ik gehoord heb:

 • Geen DisplayPort-ingang of meegeleverde kabel; een gemiste kans voor professionals.

 • Het elektriciteitssnoer kan voor sommigen aan de korte kant zijn, wat de flexibiliteit in schermplaatsing beperkt.

 • Bij het eerste opzetten moeten gebruikers ervoor zorgen dat de HDMI direct in de computer wordt geplugd voordat eventuele USB-hubs aan de pas komen; kleine ongemakken die de installatie minder vloeiend maken.

 • Sommige kritiek is er op de speciale LG software; mogelijk biedt deze niet altijd de meerwaarde die je zou verwachten en heeft het zelfs voor crashes gezorgd bij een Windows 11-systeem.

Positief aan de situatie is dat, eenmaal geïnstalleerd, de 34WP550 een betrouwbare partner is voor wie een breed zicht nodig heeft zonder de bank te breken. De breedte van het scherm wordt geroemd; programma’s en vensters naast elkaar openen zonder de noodzaak van een tweede monitor voelt bijna als een luxe.

Toch is niet alles rooskleurig. Het ontbreken van een DisplayPort-ingang is een minpunt dat niet voor iedereen te omzeilen is. In deze tijd is een dergelijke ingang bijna standaard geworden voor veel gebruikers. De kritiek op het korte elektriciteitssnoer en de problemen met de LG software kunnen voor sommige gebruikers misschien dealbreakers zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze punten voor velen als kleine hobbels op de weg kunnen worden gezien. De meeste mensen vinden dat de monitor, eenmaal in gebruik, de kleine ongemakken in het installatieproces waard zijn. Dankzij de vele positieve aspecten, zoals de aanpasbaarheid van de hoogte en de antireflecterende laag, vergeet men al snel dat de start iets hobbelig was.

In een notendop reflecteert de LG UltraWide 34WP550 de realiteit dat geen product perfect is. Installatieproblemen en softwarehick-ups kunnen een afknapper zijn, maar wanneer je naar het grotere plaatje kijkt – de verbetering in werkproductiviteit en het kijkplezier – dan is de 34WP550 zeker een overweging waard. Voor wie de Full HD-resolutie en het ontbreken van een DisplayPort niet als hindernis ziet, biedt dit LG scherm veel mogelijkheden voor een schappelijke prijs.

Het komt er dus op neer dat de LG UltraWide 34WP550 een prima monitor is met sommige installatieperikelen die je moet weten te navigeren. Is dit eenmaal gelukt, dan staat er een breedbeeldscherm klaar die je werkervaring aanzienlijk kan verbeteren. Wees dus voorbereid, maar laat je niet ontmoedigen door wat aanloopproblemen.