Een videokaart kopen: waar op te letten in 2023

Alles over het kopen van een nieuwe videokaart. Nvidia versus Radeon, compatibiliteit met hardware, prestaties en meer.
Publicatiedatum

2 januari 2023

Introductie

nieuwe videokaart

Het kopen van een videokaart kan een complexe taak zijn, vooral als je niet vertrouwd bent met de verschillende specificaties en opties die er beschikbaar zijn. In deze handleiding zetten we de belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden anno 2023.

Prijzen

Doel van de videokaart

Voordat je een videokaart koopt, is het belangrijk om te bepalen wat je precies wilt gaan doen met de kaart. Wil je alleen maar kunnen gamen op hoge instellingen? Wil je de kaart gebruiken voor videobewerking of 3D-rendering? Of ben je in het specifiek op zoek naar een videokaart voor machine learning? We gaan hier verder op in in deze handleiding.

Compatibiliteit met processor en moederbord

Het is belangrijk dat een videokaart compatibel is met de processor en moederbord omdat dit bepaalt of de videokaart goed zal werken met je systeem en of je de videokaart zonder problemen op je moederbord kunt installeren. Als een videokaart niet compatibel is met de processor en het moederbord, kan dit leiden tot problemen met de prestaties, compatibiliteitsproblemen met andere componenten en zelfs fysieke problemen met het installeren van de videokaart.

Hier zijn een paar specifieke manieren waarop de compatibiliteit van een videokaart met de processor en moederbord van belang is:

Sockets

De processor en moederbord hebben beide een socket, dat is de plaats waar de processor op het moederbord wordt geplaatst. De videokaart moet ook een socket hebben die compatibel is met de socket van het moederbord. Als de sockets niet compatibel zijn, zal de videokaart niet op het moederbord passen en kan het installeren van de videokaart problemen opleveren.

Bandbreedte en kloksnelheid

De videokaart verbruikt bandbreedte van het moederbord en de processor om te communiceren met andere componenten in het systeem. Als de videokaart te veel bandbreedte verbruikt, kan dit leiden tot prestatieproblemen met andere componenten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de videokaart compatibel is met de bandbreedtebeperkingen van het moederbord en de processor, zodat er genoeg bandbreedte overblijft voor andere componenten.

De videokaart moet ook compatibel zijn met de kloksnelheid van de processor. Als de videokaart te snel of te traag werkt ten opzichte van de processor, kan dit leiden tot problemen met de prestaties en de compatibiliteit met andere componenten.

Energieverbruik en stroom

De videokaart verbruikt stroom om te functioneren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de videokaart compatibel is met de voeding van het systeem, zodat er voldoende stroom beschikbaar is om de videokaart te voeden. Als de videokaart te veel stroom verbruikt, kan dit leiden tot problemen met de voeding en zelfs schade aan andere componenten in het systeem.

Slots

De videokaart moet in een slot op het moederbord passen. De meeste moederborden hebben PCI-Express (PCIe) slots voor videokaarten, maar er zijn ook andere soorten slots zoals AGP en PCI. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de videokaart compatibel is met een van de slots op het moederbord, zodat je de videokaart kunt installeren zonder problemen.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen op je videokaart is ook belangrijk om in gedachten te houden. Hoe meer geheugen een videokaart heeft, hoe meer informatie de kaart kan opslaan en verwerken. Dit kan van pas komen bij het spelen van games op hoge instellingen of het werken met zware grafische applicaties. Houd er wel rekening mee dat meer geheugen vaak betekent dat de videokaart duurder is.

Koeling

De koeling van een videokaart is ook iets om rekening mee te houden. Als de videokaart niet goed gekoeld wordt, kan dit leiden tot prestatieverlies of zelfs tot schade aan de kaart. Kijk dus altijd naar de koelingssystemen die op een videokaart zijn aangebracht voordat je een aankoop doet.

Prestaties / snelheid

Het is belangrijk hoe snel de kaart is en hoe goed deze presteert bij het uitvoeren van verschillende taken, zoals het spelen van games of het bewerken van video’s. Als je op zoek bent naar een videokaart met goede prestaties, is het verstandig om naar videokaarten van bekende merken te kijken, zoals NVIDIA en AMD Radeon. Deze merken zijn bekend om hun hoge kwaliteit en goede prestaties.

Budget en prijs

Bij het kopen moet je je budget in de gaten houden. Videokaarten kunnen behoorlijk duur zijn, dus het is belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven voordat je begint met winkelen. Houd er rekening mee dat duurdere videokaarten vaak beter presteren, maar dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

Sommige merken, zoals NVIDIA, hebben doorgaans duurdere videokaarten dan andere merken. Als je op zoek bent naar een goedkopere videokaart, kan het verstandig zijn om naar videokaarten van andere merken te kijken. Houd er wel rekening mee dat goedkopere videokaarten vaak minder presteren dan duurdere kaarten.

Nvidia versus Radeon

Prestaties

In het algemeen presteren Nvidia videokaarten beter dan Radeon videokaarten op het gebied van gaming en andere graphics-intensive taken. Dit komt omdat Nvidia videokaarten doorgaans over krachtigere hardware beschikken en gebruik maken van geavanceerde technologieën zoals ray tracing. Dit betekent echter niet dat alle Nvidia videokaarten beter presteren dan alle Radeon videokaarten - het hangt af van het specifieke model en de taak waarvoor het wordt gebruikt.

Prijsverschil

In het algemeen zijn Nvidia videokaarten duurder dan Radeon videokaarten. Dit komt omdat Nvidia videokaarten doorgaans over betere hardware beschikken en gebruik maken van geavanceerde technologieën. Dit betekent echter niet dat alle Nvidia videokaarten duurder zijn dan alle Radeon videokaarten - het hangt af van het specifieke model en de prestaties die het biedt.

API support

Nvidia videokaarten bieden doorgaans ondersteuning voor een groter aantal APIs (Application Programming Interfaces), waaronder Vulkan, OpenGL en DirectX. Radeon videokaarten bieden ook ondersteuning voor deze APIs, maar niet altijd voor alle versies. Dit betekent dat Nvidia videokaarten meer flexibiliteit bieden voor ontwikkelaars die verschillende APIs willen gebruiken voor hun graphics-intensive toepassingen.

Virtual Reality support

Nvidia videokaarten bieden doorgaans beter ondersteuning voor Virtual Reality (VR) dan Radeon videokaarten. Dit komt omdat Nvidia videokaarten doorgaans over krachtigere hardware beschikken en gebruik maken van geavanceerde technologieën die nodig zijn voor een vloeiende VR-ervaring. Als je geïnteresseerd bent in VR en op zoek bent naar een videokaart die VR goed ondersteunt, is een Nvidia videokaart misschien een beter optie.

Energieverbruik

In het algemeen verbruiken Nvidia videokaarten meer stroom dan Radeon videokaarten. Dit betekent dat je bij het gebruik van Nvidia videokaarten een krachtigere voeding nodig hebt om ervoor te zorgen dat je systeem voldoende stroom heeft. Als je op zoek bent naar een videokaart met een lagere stroomvraag, kan een Radeon videokaart een beter optie zijn.

Functies

Nvidia videokaarten bieden doorgaans een aantal unieke functies die niet beschikbaar zijn op Radeon videokaarten. Bijvoorbeeld, Nvidia videokaarten bieden ondersteuning voor ray tracing, een technologie die realistische licht- en schaduweffecten creëert. Radeon videokaarten bieden aan de andere kant ondersteuning voor AMD FreeSync, een technologie die stuttering en tearing vermindert tijdens het spelen van games.

Drivers / software

Nvidia biedt een aantal software-tools die specifiek zijn ontwikkeld voor het gebruik met Nvidia videokaarten. Bijvoorbeeld, het Nvidia GeForce Experience-programma biedt een aantal handige opties voor het optimaliseren van games voor de beste prestaties op een Nvidia videokaart. Radeon videokaarten bieden ook een aantal software-tools, zoals AMD Radeon Settings, maar deze zijn doorgaans minder uitgebreid dan de tools van Nvidia.

Videokaarten met een goede prijs-kwaliteit verhouding

NVIDIA: GeForce GTX 1660

De GeForce GTX 1660 is een videokaart van NVIDIA. Deze kaart biedt goede prestaties voor een betaalbare prijs, wat hem geschikt maakt voor mensen die op zoek zijn naar een videokaart voor gaming of andere grafisch intensieve taken. De GTX 1660 kan nieuwere games nog steeds goed aan in bijvoorbeeld Full HD resolutie.

AMD Radeon: Radeon RX 590

De Radeon RX 590 is een videokaart van AMD Radeon. Net als de GTX 1660 biedt de RX 590 goede prestaties voor een betaalbare prijs, wat hem geschikt maakt voor gaming en andere grafisch intensieve taken.

NVIDIA: GeForce RTX 3070

Hoewel deze kaart iets duurder is dan de GTX 1660 en RX 590, biedt hij wel verbeterde prestaties en is hij geschikt voor zwaardere grafische taken, zoals het bewerken van 4K-video of het spelen van games op hoge resoluties. De RTX 3070 is ook voorzien van de nieuwste technologieën, zoals raytracing en DLSS, wat hem geschikt maakt voor de meest veeleisende gebruikers.

NVIDIA: GeForce GTX 1650

Deze kaart is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare videokaart met goede prestaties voor gaming of andere grafisch intensieve taken.

AMD Radeon: Radeon RX 580

Net als de GTX 1650 biedt de RX 580 goede prestaties voor een betaalbare prijs, wat hem geschikt maakt voor gaming en andere grafisch intensieve taken.

NVIDIA: GeForce RTX 3060

Hoewel deze kaart iets duurder is dan de GTX 1650 en RX 580, biedt hij wel verbeterde prestaties en is hij geschikt voor zwaardere grafische taken, zoals het bewerken van 4K-video of het spelen van games op hoge resoluties. Ook deze kaart heeft raytracing en DLSS.

NVIDIA: GeForce GTX 1650 Super

Deze kaart is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een videokaart met verbeterde prestaties ten opzichte van de reguliere GTX 1650, maar die niet te veel willen uitgeven.

AMD Radeon: Radeon RX 5500 XT

Net als de GTX 1650 Super biedt de RX 5500 XT verbeterde prestaties ten opzichte van eerdere generaties videokaarten, maar tegen een betaalbare prijs.

NVIDIA: GeForce RTX 3050

Hoewel deze kaart iets duurder is dan de GTX 1650 Super en RX 5500 XT, biedt hij wel verbeterde prestaties en is hij geschikt voor zwaardere grafische taken, zoals het bewerken van 4K-video of het spelen van games op hoge resoluties, met wederom beschikbaarheid van raytracing en DLSS.

Garantie en retourbeleid

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de garantie en het retourbeleid van een videokaart voordat je een aankoop doet. Zoek naar verkopers van videokaarten met lange garantietermijnen en een goed retourbeleid om ervoor te zorgen dat je beschermd bent in het geval er iets misgaat met de kaart.