Gamen met de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B: Mijn ervaring (2023)

Mijn ervaring met de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B gaming monitor.
Auteur
Affiliatie
Jesse Woerdsma

Cartesium

Publicatiedatum

3 december 2023

Inleiding

Lg ultragear 45gr95qe 1

Als je op zoek bent naar een nieuwe gaming monitor, dan heb je vast al wel eens gehoord van de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B. Dit scherm maakt indruk met zijn grootte en specs, maar is het ook echt de moeite waard? In deze recensie nemen we een kijkje naar wat deze monitor allemaal in huis heeft en of die hoge prijskaartje gerechtvaardigd is.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 45 inch Scherpte Quad HD (1440p)
Verversingssnelheid 240 Hz Pixel-dichtheid 82,87 ppi
Kleurkwaliteit Uitstekend Schermdiagonaal 45 inch
Scherpte Quad HD (1440p) Verversingssnelheid 240 Hz
Pixel-dichtheid 82,87 ppi Kleurkwaliteit Uitstekend
Artikelnummer 923629 Fabrikantcode 45GR95QE-B.AEU

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Lg ultragear 45gr95qe 38 Lg ultragear 45gr95qe 6 Lg ultragear 45gr95qe 1 Lg ultragear 45gr95qe 4 Lg ultragear 45gr95qe 36 Lg ultragear 45gr95qe 37 Lg ultragear 45gr95qe 20

Ontwerp en Ergonomie

Lg ultragear 45gr95qe 2

De LG UltraGear OLED 45GR95QE-B is een indrukwekkend staaltje van ontwerp en ergonomie dat in veel opzichten aan de verwachtingen voldoet. Het toestel huist een robuustheid die direct opvalt bij het uitpakken, gecombineerd met een strakke en stijlvolle esthetiek die men van LG verwacht. De 45 inch curved OLED-display neemt een prominente plaats in op het bureau, zonder daarbij een overweldigend gevoel te geven. Deze balans biedt de perfecte tussenweg voor diegenen die op zoek zijn naar een groot scherm dat toch subtiele contouren heeft.

In de categorie ergonomie valt de LG UltraGear zeker te prijzen. De monitor staat op een stevige, aanpasbare standaard die gebruikers toestaat om het scherm te kantelen, draaien en in hoogte te verstellen. Dit zorgt ervoor dat je altijd de beste kijkhoek vindt, hoe lang je gamesessie ook duurt, en zorgt ervoor dat klachten als nek- en rugpijn worden geminimaliseerd.

De voordelen op een rijtje:

 • Aanpasbare standaard: Kantel, draai en verstel het scherm moeiteloos.

 • Curved design: Brengt je dieper in de game-ervaring.

 • OLED-technologie: Zelfoplichtende pixels voor diep zwart en intense kleuren.

 • Slanke bezels: Voor een bijna naadloze visuele ervaring bij gebruik van meerdere schermen.

Een potentiële mindere kant zou de indruk kunnen wekken dat het formaat en de curve een overkill zijn voor kantoorwerkzaamheden, maar in de praktijk blijkt dat ook bij standaard gebruik deze aspecten juist een verrijking zijn. Het geeft een zekere mate van immersie die standaard monitoren simpelweg missen.

Het gewicht van 10,9 kg is ietwat aan de hoge kant, wat in eerste instantie een uitdaging kan zijn bij het opzetten. Echter, eens op de juiste plek gezet, biedt het gewicht juist een gevoel van stabiliteit en kwaliteit.

Een ander punt om in overweging te nemen is de energieklasse E-rating, wat misschien niet de meest efficiënte optie is in termen van stroomverbruik. Dit wordt echter gecompenseerd door de fantastische prestaties en beeldkwaliteit die veel energiezuinigere schermen niet kunnen evenaren.

Bovendien is de bouwkwaliteit van topniveau, met gebruik van hoogwaardige materialen die garant staan voor een lange levensduur en duurzaamheid. Het multifunctionele karakter van de aansluitingen – zoals twee HDMI 2.1-poorten en een DisplayPort – biedt veelzijdigheid, en de aanwezigheid van usb-A 3.0 poorten voor randapparatuur is een handige toevoeging.

LG heeft met de UltraGear OLED 45GR95QE-B een product op de markt gebracht dat niet alleen op gamers is gericht, maar ook voor content makers en professionals in de creatieve industrie een goede optie kan zijn. De investering in dit scherm is daardoor een keuze voor toekomstbestendigheid, waarbij de nadelen, zoals het gewicht en het energieverbruik, in de schaduw staan van de overweldigende pluspunten. Kortom, de LG UltraGear OLED is een gebruiksvriendelijk powerhouse dat zijn weerga niet kent binnen de huidige markt voor high-end gaming monitoren.

Beeldkwaliteit en Prestaties

Lg ultragear 45gr95qe 3

De LG UltraGear OLED 45GR95QE-B markeert een nieuwe standaard in de wereld van gaming monitors. Met een 45 inch OLED-scherm en een 240Hz verversingssnelheid levert het een vloeiende ervaring waar zelfs de meest hardcore gamers van zullen opkijken. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen en meteen duiken in de kwaliteiten die deze monitor zo bijzonder maken:

 • Schermdiagonaal: 45 inch

 • Scherpte: Quad HD (1440p)

 • Verversingssnelheid: 240 Hz

 • Reactietijd: 0,03 ms

 • Paneeltype: OLED

 • Helderheid: 1000 cd/m^2

Met een QHD-resolutie biedt de LG UltraGear zeer scherpe beelden en een rijke detaillering die nodig is bij het fotobewerken, maar ook het spelen van grafisch-intensieve spellen. De snelle reactietijd van slechts 0,03 milliseconden gecombineerd met de hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat beelden niet alleen scherp, maar ook zonder zichtbare vertraging worden weergegeven.

Een OLED-paneel betekent dat zwartwaarden echt zwart zijn. Dit zorgt voor een contrastverhouding die traditionele monitors niet kunnen evenaren, waardoor je een waarheidsgetrouwe weergave van donkere scènes ervaart.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. OLED-panelen staan bekend om hun neiging tot inbranden als een statisch beeld te lang wordt weergegeven. LG heeft hier wel maatregelen voor getroffen, maar het kan een punt van aandacht zijn voor potentiële kopers.

Met FreeSync Premium en G-Sync Compatibility werkt de monitor soepel samen met zowel NVIDIA als AMD videokaarten, waardoor de gameplay vrij is van haperingen of tearing. Dit is een essentieel detail voor gamers die waarde hechten aan de synchronisatie tussen de grafische kaart en monitor.

Echter, de energie-efficiëntie kan beter. Met een energieklasse van E is deze monitor niet de meest zuinige keuze op de markt. Het hoge energieverbruik is iets om rekening mee te houden, vooral als je geneigd bent tot lange gamesessies.

De 1000 nits helderheid en HDR-ondersteuning tillen de beeldkwaliteit naar een hoger niveau met scherpere en meer levendige beelden. Vooral in games met veel licht-donker contrasten of bij het kijken van HDR-films haal je met deze monitor meer uit je content.

In combinatie met een curved scherm wordt de immersie nog groter, omdat het beeld je gezichtsveld meer omsluit. Dit maakt de spelervaring intenser, al is het effect van de kromming wel een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Ter relativering van de nadelen: de energieconsumptie kan voor die-hard gamers een secundaire overweging zijn gezien de prestaties en de beeldkwaliteit die dit scherm levert. Wat betreft OLED-inbranding, bij normaal gebruik en met de juiste instellingen kun je het risico minimaliseren.

Met het oog op een bioscoopkwaliteit ervaring, een ultrabrede beeldverhouding en de capaciteit om diepe zwartwaarden weer te geven, levert de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B een topprestatie op het gebied van beeldkwaliteit. Voor gamers die op zoek zijn naar een top-notch beeldervaring en bereid zijn de nadelen voor lief te nemen, is deze monitor een waardevolle investering.

Gaming Ervaring en Technologie

Lg ultragear 45gr95qe 4

Als fervente gamers streven we altijd naar die ene ervaring die onze speelsessies naar een hoger niveau tilt. Met de komst van de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B lijkt deze droom binnen handbereik. Deze monsterlijke 45 inch OLED gaming monitor belooft een visueel feest met zijn indrukwekkende specificaties. Maar hoe verhoudt het zich echt wanneer je in de hitte van de strijd bent?

Voordelen en enkele kanttekeningen:

 • Het toestel pronkt met een 240Hz verversingssnelheid, wat zorgt voor boterzachte beelden. In games waar elke milliseconde telt, biedt deze functie een duidelijke voorsprong op de concurrentie.

 • Dankzij een reactietijd van 0,03ms merk je bijna geen vertraging tussen je acties en de reactie op het scherm.

 • De ingebouwde ondersteuning voor zowel FreeSync Premium als G-Sync Compatibility garandeert dat screen tearing en stotteren tot het verleden behoren, ongeacht je keuze van videokaart.

Hoewel de lijst van voordelen lang is, moet ik een belangrijk punt belichten. Voor deze uitzonderlijke game-ervaring heb je een krachtige grafische kaart nodig. Niet iedereen heeft een NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti of vergelijkbare krachtpatser in zijn pc zitten. Dit kan voor sommige gamers een bijkomende kostenpost betekenen.

De magie van OLED, waarbij pixels afzonderlijk oplichten, betekent dat zwart ook echt zwart is. Hierdoor komen nachtelijke sluipmissies en diepe ruimteverkenningen tot leven zoals nooit tevoren. Vooral in combinatie met HDR-ondersteuning levert dit scherm een verbluffende dynamiek in donkere en lichte scènes.

Een ander hoogtepunt is het curved design, waardoor je een meeslepend gevoel krijgt, bijna alsof je in het spel zit. Deze feature versterkt vooral de immersie bij racing games of andere simulatie titels.

Maar houd in gedachten, de curve en grootte van het scherm kunnen even wennen zijn als je van een traditioneel plat scherm komt. Ook het feit dat er geen ingebouwde luidsprekers zijn, kan voor sommigen een tegenvaller zijn, ook al is de kans groot dat echte gamers reeds investeerden in een hoogwaardige headset of speakersysteem.

Laten we de technische kant eens bekijken:

 • Helderheid: Piekt op een oogverblindende 1000 cd/m2.

 • Contrastverhouding: Een indrukwekkende 1500000.

 • Kleur: Met een DCI-P3 kleurruimte dekking waardoor je een breed spectrum aan kleuren op je scherm krijgt.

Maar genoeg over de specificaties, het gaat uiteindelijk om de ervaring. En die stelt allesbehalve teleur. Of je nu een snelle racegame speelt of diep in een RPG duikt, de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B houdt je vast en laat niet meer los.

Een klein minpunt is dat het scherm geen touchscreen heeft, maar laten we eerlijk zijn, in een gaming context is deze functie zelden gemist.

Ten slotte, als je iemand bent die enorm veel waarde hecht aan kleur en detail, of je nu professional of enthousiasteling bent, zal deze monitor zeker niet teleurstellen. De prijs is stevig, maar de waarde die je ervoor terugkrijgt is in evenwicht met de kosten, zeker voor degenen die gaming serieus nemen.

In een notendop, de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B is een technologisch wonder dat de gaming ervaring tot epische proporties verheft zonder de praktische kant uit het oog te verliezen, hoewel enige investering in hardware mogelijk nodig is. Voor degenen die de sprong durven wagen, wacht er een wereld die tot nu toe alleen in de dromen van gamers bestond.

Aansluitingen en Gebruiksgemak

Lg ultragear 45gr95qe 5

Met de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B krijg je een gaming monitor die een breed scala aan aansluitingen biedt, wat hem uiterst veelzijdig maakt in gebruik. Het aanbod omvat:

 • Twee HDMI 2.1 poorten voor je consoles of andere HDMI-apparaten

 • Een DisplayPort 1.4 voor je PC

 • Twee USB 3.0 poorten voor randapparatuur

 • Een 3.5 mm audiojack voor je hoofdtelefoon

Het gebruiksgemak van deze monitor wordt verhoogd door het intuïtieve OSD-menu (on-screen display), wat het aanpassen van instellingen een fluitje van een cent maakt. Bovendien kan je dankzij de handige kabelmanagementfuncties je gaming opstelling netjes houden, wat niet alleen prettig is om te zien, maar ook praktisch tijdens het wisselen van aangesloten apparaten.

Een ander positief punt is de in hoogte verstelbare standaard en de mogelijkheid tot kantelen en draaien. Dit betekent dat je de monitor makkelijk kunt aanpassen aan je zitpositie, wat essentieel is tijdens lange gaming sessies om nek- en rugklachten te voorkomen.

Hoewel de monitor voorziet in vele aansluitmogelijkheden, kan het gebrek aan USB-C voor sommigen een minpunt zijn, vooral gezien de huidige trend van apparaten die deze poort ondersteunen. Echter, met de veelheid aan andere verbindingsopties, is dit slechts een kanttekening en zeker te overzien.

Een aspect van gebruiksgemak dat niet vergeten mag worden, is de compatibiliteit met zowel FreeSync Premium als G-Sync. Hierdoor kun je ongeacht je type videokaart rekenen op een soepele, tear-vrije gaming ervaring. Dit is zeker een pluspunt voor gamers die waarde hechten aan vloeiende gameplay zonder storende onderbrekingen in de beeldovergangen.

Ondanks al deze positieve eigenschappen, kunnen de grootte en het gewicht van de monitor sommige gebruikers voor uitdagingen stellen. Met een gewicht van ongeveer 10,9 kg en een breedte van 99,27 cm, is het geen apparaat dat je makkelijk even verplaatst. Dit kan lastig zijn voor degenen die vaak hun setup herschikken.

Het energieverbruik is een ander punt van aandacht. De monitor valt in energieklasse E, wat niet de meest zuinige categorie is. De jaarlijkse energiekosten van 35,59 euro zijn daarom niet onbetekenend, echter, voor de geboden kwaliteit en ervaring is dit een compromis dat veel gebruikers bereid zullen zijn te maken.

Samenvattend biedt de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B een uitgebreide set aansluitingen en een gebruiksgemak dat de hoge verwachtingen van gamers tegemoetkomt. De kleine nadelen wegen niet op tegen de voordelen die je ontvangt met deze high-end monitor. Of je nu diep in de wereld van gaming duikt of gewoon geniet van films in bioscoopkwaliteit, deze monitor stelt niet teleur.

Prijs en Conclusie

Lg ultragear 45gr95qe 6

Na een grondige test en beoordeling van de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B, kan ik zeggen dat het een indrukwekkende aanvulling is voor elke gamer die op zoek is naar een topnotch visuele ervaring. Voordat we overgaan op de prijsanalyse, laten we de belangrijke kenmerken nog eens bekijken:

 • Schermdiagonaal: 45 inch

 • Verversingssnelheid: 240 Hz

 • Reactietijd: 0,03 ms

 • Resolutie: Quad HD (3440 x 1440)

 • Paneeltype: OLED

 • HDR: Ja

Qua prijsstelling bevindt dit scherm zich in het hogere segment. Gezien de geavanceerde functies en de uitstekende bouwkwaliteit, is dit echter te verwachten. Dit is geen monitor voor de occasionele gebruiker; het is een serieuze investering voor de gepassioneerde gamer of professionele content creator die op zoek is naar kwaliteit.

Deze monitor biedt waar voor zijn geld wanneer we kijken naar de rijke kleuren, de zijdezachte weergave van snelle bewegingen en de ongeëvenaarde zwarttinten die alleen met OLED technologie bereikt kunnen worden. Wat betreft de prijs is het belangrijk te vermelden dat voor het volledig benutten van de QHD resolutie, je ook moet beschikken over een krachtige videokaart. Dit kan dus nog een extra kost betekenen voor wie nog dient te upgraden.

Als we dan kijken naar de mindere kanten, dan is het energieverbruik relatief hoog. Met een energieklasse E is dit scherm misschien niet de meest efficiënte keuze. Daarnaast is er geen ondersteuning voor trillingsvrije technologie wat voor sommige gebruikers een gemis kan zijn, maar laten we eerlijk zijn, voor de meeste gamers zijn dit slechts kleine voetnoten bij een anders spectaculaire ervaring.

Een ander punt dat ter sprake kan komen, is de grootte. Met een diagonaal van 45 inch neemt het scherm aardig wat ruimte in beslag. Dit is natuurlijk fantastisch voor de onderdompeling in je games, maar het vereist wel dat je voldoende ruimte op je bureau hebt.

De curved vorm van de monitor zorgt voor een meeslepende ervaring, maar is wel iets waar de meningen over verschillen. De een zweert erbij, de ander vindt het minder aangenaam. Persoonlijk vond ik het een verrijking tijdens het spelen van racegames en vluchtsimulatoren.

In conclusie is de LG UltraGear OLED 45GR95QE-B een high-end monitor die vooral gamers en professionele content creators zal aanspreken. Zijn prijs ligt hoog, maar de geboden kwaliteit rechtvaardigt deze investering. De nadelen zoals energieverbruik en benodigde ruimte vallen in het niet bij de voordelen van dit topstuk. Voor diegenen die het geld ervoor over hebben, is het een no-brainer: de LG UltraGear brengt je game-ervaring naar het hoogste niveau.