Review: De Optoma HD146X Beamer (2024)

Recensie: De Optoma HD146X met full HD resolutie, 3.600 ANSI lumen lichtopbrengst, veelzijdige aansluitingen.
Auteur
Affiliatie
Lucas de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

9 januari 2024

Inleiding

Optoma hd146x 1

De Optoma HD146X Beamer is een moderne beamer die uitblinkt in duidelijkheid en gebruiksgemak. Deze beamer heeft een Full HD-resolutie voor heldere en levendige beelden en staat garant voor langdurig kijkplezier met een lampduur tot wel 6000 uren. Met een compact design en een gewicht van slechts 2,5 kg is de Optoma HD146X bijzonder geschikt voor zowel mobiele presentaties als thuisgebruik.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Scherpte Full HD (1080p) Hoeveelheid licht 3600 ANSI lumen
Projector technologie DLP Contrastverhouding 25000
Projectieverhouding 1,47 - 1,62 m Scherpte Full HD (1080p)
Hoeveelheid licht 3600 ANSI lumen Projector technologie DLP
Contrastverhouding 25000 Projectieverhouding 1,47 - 1,62 m

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Optoma hd146x 25 Optoma hd146x 2 Optoma hd146x 3 Optoma hd146x 28

Prijzen

Beeldkwaliteit en Projectie

Optoma hd146x 2

Wanneer je de levendigheid en helderheid van de Optoma HD146X Beamer in actie ziet, weet je dat je keuze voor kwaliteit en prestatie is beloond. Dit toestel biedt een full HD-resolutie wat een scherpe en detailrijke weergave garandeert. Of het nu gaat om de fijne lijntjes in een grafische presentatie of de subtiele teksten in een film, elk detail is haarscherp.

Belangrijke kenmerken op een rij:

 • Scherpte: Full HD (1080p)

 • Lichtopbrengst: 3600 ANSI lumen

 • Contrastverhouding: 25,000:1

 • Projectieverhouding: 1,47 - 1,62 m

De kwaliteit van de beamer is ook terug te zien in de contrastverhouding van 25,000:1, die de diepe zwarten en heldere witten tot hun recht laat komen. Dit betekent dat de kleurdiepte in films en presentaties je verwachtingen zal overtreffen, waardoor je een meer meeslepende kijkervaring krijgt.

Echter, zelfs de beste beamers hebben hun uitdagingen. Zo kan het zijn dat in bijzonder lichte ruimtes, ondanks de hoge lichtopbrengst, het beeld iets kan inboeten aan kracht. Dit is een bekend verschijnsel bij veel projectoren en is gelukkig vaak met een paar aanpassingen aan de kamerbelichting te verhelpen.

De projector heeft verder een differentieel in projectieafstand; afhankelijk van de benodigde grootte van de projectie moet je de afstand aanpassen. Dit kan als nadeel worden gezien als je weinig flexibiliteit hebt met waar je de beamer plaatst. Toch laat de ruime range van 1 tot 10 meter je over het algemeen voldoende speelruimte om de juiste opstelling te vinden.

Een ander aspect om rekening mee te houden is de noodzaak voor een beamerbeugel in sommige situaties, gezien de aanzienlijke projectieafstand die soms nodig is. Maar met de juiste beugel en plaatsing, is ook dit probleem makkelijk te overwinnen.

De HD146X is echt ontworpen voor gebruiksgemak: de keystone correctie tot 40 graden helpt enorm bij het snel rechtzetten van een scheef geprojecteerd beeld. Dit is vooral handig wanneer je niet direct voor of achter het projectiedoek kan staan met je beamer.

Samengevat, de Optoma HD146X Beamer is een krachtpatser voor wie thuis of op het werk “beeldkwaliteit en projectie” vooropstelt. Hij slaagt met vlag en wimpel in zijn hoofddoel: een heldere, gedetailleerde en grootformaat vertoning creëren, zelfs wanneer je niet in een volledig verduisterde kamer zit. De kleine uitdagingen met plaatsing en verlichting zijn gemakkelijk te overwinnen met de juiste voorbereiding en aanpassingen.

Kortom, voor zij die veel waarde hechten aan een goede visuele weergave, biedt de Optoma HD146X Beamer een uitstekende kijkervaring. Zijn prestaties ondersteunen zowel het zakelijk gebruik als thuisbioscoop, waarmee hij zijn plaats op de markt zeker verdient.

Lichtopbrengst en Zichtbaarheid

Optoma hd146x 3

Met de Optoma HD146X Beamer haal je een heldere en krachtige projector in huis die je zowel voor zakelijke presentaties als een thuisbioscoopervaring kunt inzetten. Een van de belangrijkste kenmerken is natuurlijk de lichtopbrengst, en met 3.600 ANSI lumen staat deze beamer garant voor een duidelijk en helder beeld, ook als de kamer niet helemaal verduisterd is.

De lichtkwaliteit van een beamer is een fundamenteel aspect en dit model teleurstelt zeker niet. Of je nu een grafiek laat zien in een lichte vergaderruimte of een film kijkt in het schemerdonker, de HD146X is voldoende krachtig om een scherp en levendig beeld te projecteren. Hier is waarom de Optoma HD146X eruit springt op gebied van lichtopbrengst en zichtbaarheid:

Hoge helderheid: 3600 ANSI lumen zorgen ervoor dat je beeld zichtbaar blijft, ook in niet volledig verduisterde ruimtes.

Goede contrastverhouding: Een contrastverhouding van 25000:1 betekent diepe zwartwaarden en levendige kleuren.

Volledige HD-resolutie: Full HD (1080p) zorgt ervoor dat details haarscherp zichtbaar zijn, wat je kijkervaring verbetert.

Keystone correctie: Met keystone correctie tot 40 graden kun je vervorming gemakkelijk aanpassen.

Hoewel de Optoma HD146X indruk maakt met zijn lichtopbrengst, is het belangrijk om te vermelden dat in extreem lichte omgevingen, zoals direct zonlicht, zelfs deze beamer zijn grenzen kent. Echter, voor de meeste binnenomstandigheden, is dit nauwelijks een probleem.

Een ander aspect dat zeker de aandacht verdient, is de veelzijdigheid in schermafmetingen – de beamer kan een beeld projecteren van 28 inch tot een indrukwekkende 302 inch diagonaal. Dit betekent dat ongeacht de grootte van je kamer, de Optoma HD146X zich aanpast aan je wensen voor zowel grootbeeldpresentaties als intieme filmavonden.

Wat betreft het “minder goede” nieuws: de projector heeft geen wifi of Bluetooth, wat voor sommigen een nadeel kan zijn in een tijd waar draadloze technologie steeds meer de norm wordt. Toch, met de HDMI-aansluiting en ondersteuning voor Mobile HD Link (MHL), zijn er meer dan genoeg opties voor het aansluiten van al je apparaten.

Deze beamer is relatief compact en met een gewicht van 2,5 kg is hij ook nog eens gemakkelijk mee te nemen. Bovendien is de geluidsniveau zowel in normale als spaarstand laag te noemen, met respectievelijk 28 dB en 26 dB, waardoor het geluid van de beamer niet storend is tijdens het gebruik.

Tot slot, hoewel het ontbreken van smart functies en HDR-ondersteuning door de echte home cinema liefhebbers gemist kan worden, maakt de Optoma HD146X veel goed met zijn indrukwekkende lichtopbrengst en helderheid. Een handige projector dus die zorgt dat je beelden zowel thuis als op kantoor helder en duidelijk overkomen, zonder dat je je hoeft te bekommeren om verlichting of verduistering van de kamer. In zijn prijsklasse is de Optoma HD146X zeker een krachtige speler.

Ontwerp en Aansluitmogelijkheden

Optoma hd146x 4

In de wereld van beamers is het ontwerp en de mogelijkheden om apparatuur aan te sluiten van groot belang. De Optoma HD146X Beamer springt hier goed op in met zijn strakke zwart design en een scala aan connectiviteitsopties. Dit apparaat bewijst dat een praktische gadget niet saai hoeft te zijn en dus ook wel degelijk iets kan toevoegen aan je interieur of vergaderruimte.

Laten we beginnen met een korte opsomming van de belangrijkste aansluitmogelijkheden:

 • HDMI-aansluiting: Ja, voor het aansluiten van laptops, spelcomputers en meer.

 • USB-aansluiting: Handig voor software updates of als stroombron voor ondersteunende apparaten.

 • Hoofdtelefoon aansluiting: Voor de momenten waarop je de audio privé wilt houden.

 • Statiefaansluiting: Voor eenvoudige positionering met een statief.

 • Mobile HD Link (MHL): Verbind je mobiele apparaten direct met de beamer.

Formaat en Mobiliteit

De Optoma HD146X heeft een gewicht van 2,5 kg en is hiermee niet de allerlichtste op de markt, maar zeker mobiel genoeg om zonder veel moeite van kamer naar kamer, of zelfs van huis naar kantoor te verplaatsen. Met afmetingen van 31,6 cm breed, 24 cm diep en een hoogte van 10,8 cm is hij misschien niet ultracompact, maar zeker wel compact genoeg om niet op te vallen in een moderne kamer of een zakelijke omgeving.

Aansluitmogelijkheden

Aan de achterkant van de beamer vind je een HDMI-poort, die blijft toch de standaard voor het verzenden van high-definition video en audio van een breed scala aan apparaten. Nadeel is dat er maar één poort beschikbaar is, dus als je meerdere bronnen wilt aansluiten, moet je mogelijk investeren in een HDMI-switch.

De beamer heeft ook een USB-poort die kan worden gebruikt voor het uitvoeren van software-updates – iets wat je misschien niet heel vaak doet, maar het is een teken dat de fabrikant ondersteuning biedt voor de levensduur van het product. Daarnaast kan deze poort gebruikt worden om bijvoorbeeld een HDMI-dongle van stroom te voorzien voor het streamen.

Hier had ik persoonlijk ook graag een VGA-aansluiting gezien voor oudere apparaten, maar met de huidige trends zou dat meer uitzondering dan regel zijn. De hoofdtelefoonaansluiting is een toegevoegde bonus voor laat op de avond stille filmsessies.

Design

Qua design valt de Optoma HD146X op door zijn matte, onopvallende zwarte finish. Het is stijlvol genoeg om bij de meeste decorstijlen te passen, zonder al te veel aandacht te trekken. De ventilatieopeningen zijn strategisch geplaatst om oververhitting te voorkomen, wat natuurlijk belangrijk is voor de levensduur van de lamp en het apparaat als geheel.

Onderhoud en Installatie

Het vervangen van de lamp is een klus die je ooit misschien moet uitvoeren; gelukkig heeft Optoma dit proces eenvoudig gemaakt. Je hebt geen technicus nodig om dit voor je te doen, wat tijd en geld bespaart. Bij normaal gebruik gaat de lamp zo’n 6000 uren mee, wat heel redelijk is.

In kleinere kamers kan de afwezigheid van een korte throw projectieverhouding een minpunt zijn, maar voor de meeste middelgrote tot grote ruimtes zal de projectieafstand van 1 tot 10 meter geen probleem vormen.

Tot slot, je kunt dit zware werkpaard niet ophangen zonder de juiste bevestiging en met een statiefaansluiting en de mogelijkheid om een Kensington slot te gebruiken, is het zowel veilig als functioneel. Of hij nu vast zit aan een plafondbeugel of op een kastje staat, de Optoma HD146X maakt van elke ruimte een thuisbioscoop of een productieve werkomgeving.

Gebruiksvriendelijkheid en Functionaliteiten

Optoma hd146x beamer n8l6eeayz47n

De Optoma HD146X Beamer is een uitstekend apparaat voor iedereen die op zoek is naar een balans tussen hoogstaande kwaliteit en eenvoudige bediening. Het toestel biedt een reeks aan functionaliteiten die het zowel geschikt maken voor de thuisbioscoop als voor zakelijk gebruik. Laten we eens kijken naar enkele sleutelpunten:

 • Full HD resolutie zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden

 • Lichtopbrengst van 3600 ANSI lumen: genoeg om ook bij daglicht een duidelijke projectie te leveren

 • Keystone correctie: eenvoudig het beeld verticaal aanpassen tot 40 graden

 • Gebruiksvriendelijke plaatsing: met een projectieverhouding van 1,47 - 1,62 meter voor elke meter breedte van de projectie

Gebruikersgemak staat centraal bij deze beamer. Installatie en opzetten zijn intuïtief en zonder veel poespas. Dankzij de keystone correctie kan zelfs een leek ervoor zorgen dat een vertekend beeld weer snel recht wordt getrokken. Dit is een pluspunt, vooral wanneer je de beamer mee onderweg neemt en geconfronteerd wordt met verschillende projectieoppervlaktes.

Het apparaat is vrij compact en met een gewicht van slechts 2,5 kg niet te zwaar om te transporteren. Dit maakt hem een goede reisgenoot voor presentaties buiten de deur. Op het gebied van connectiviteit heeft de Optoma HD146X een HDMI-aansluiting, standaard USB-A poort en ondersteuning voor MHL, wat voldoet voor de meeste bronapparaten.

Voor de film- en spel liefhebbers is er meer goed nieuws: Met een input lag van slechts 16 ms is deze beamer ook geschikt voor gaming. Combineer dat met de 3D-capaciteit (actieve 3D-technologie) en je hebt een apparaat dat in staat is om aan je entertainmentbehoeften te voldoen.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De afwezigheid van ingebouwde wifi en een mediaspeler kan voor sommigen een afknapper zijn. Ook kan de lichtopbrengst van 3600 ANSI lumen in uiterst heldere ruimtes nét iets te weinig zijn om die bioscoopervaring thuis te evenaren. Echter, voor de prijsklasse en met de andere functies in het achterhoofd, zijn dit kleine hobbels op een overigens gladde weg.

Wat betreft de levensduur van de lamp, met tot 6000 uren in normaal gebruik, kan men rekenen op een degelijke speeltijd voordat vervanging noodzakelijk is. En mocht het geluidsniveau een punt van zorg zijn, met een maximum van 28 dB is de beamer relatief stil; een subtiele zoemer in de achtergrond van je filmavonden.

In de context van alledaags gebruik, slaat de Optoma HD146X Beamer een mooie slag tussen functionaliteit en gebruiksgemak. De nadelen, hoewel aanwezig, doen weinig af aan het totaalpakket dat Optoma hier aanbiedt. De beamer biedt een solide prestatie en doet dit met een bedieningsgemak dat iedereen kan waarderen, van de casual gebruiker tot de fervente presentator. Het is een degelijke toevoeging aan zowel de werkplek als de thuisomgeving.