De BenQ W2710 Beamer: mijn indruk (2023)

Mijn ervaring met de BenQ W2710: 4K resolutie, 2200 ANSI lumen en HDR voor de ultieme thuisbioscoop.
Auteur
Affiliatie
Lucas de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Benq w2710 1

De BenQ W2710 combineert een 4K UHD-beeldresolutie met een goede contrastverhouding voor levendige en gedetailleerde beelden. Het apparaat ondersteunt HDR10+ voor een breed kleurengamma en uitstekende beeldhelderheid.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Scherpte 4K (UHD) Hoeveelheid licht 2200 ANSI lumen
Projector technologie DLP Projectieverhouding 1,13 - 1,47 m
Aanbevolen voor gebruik Thuisbioscoop Scherpte 4K (UHD)
Hoeveelheid licht 2200 ANSI lumen Projector technologie DLP
Projectieverhouding 1,13 - 1,47 m Aanbevolen voor gebruik Thuisbioscoop

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Benq w2710 26 Benq w2710 4 Benq w2710 43 Benq w2710 42 Benq w2710 13 Benq w2710 12 Benq w2710 6 Benq w2710 15 Benq w2710 29

Uitpakken en Opzetten van de BenQ W2710

Benq w2710 2

Wanneer je de BenQ W2710 projector uitpakt, voel je direct dat de belofte van een thuisbioscoop binnen handbereik is. Het begint allemaal met het vinden van de perfecte plek in de woonkamer. Met de projectieverhouding van 1,13:1 zet je de beamer al op een kleine afstand van je scherm voor een breed beeld. Ideaal voor als je niet een enorm grote kamer hebt.

Het opzetten is verrassend eenvoudig. Dankzij de handige keystone correctie krijg je zelfs bij een schuine projectie nog een strak en recht beeld. Hoe fijn is het om niet eindeloos te hoeven schuiven met de beamer om alles perfect te krijgen?

Nu even wat kleine aandachtspuntjes bij het opzetten:

 • Zorg voor voldoende afstand van het scherm voor een grotere projectie.

 • Het gewicht van 4,2 kg is stevig, dus een stabiele ondergrond is een must.

De 2200 ANSI lumen staat garant voor heldere beelden, zelfs als het niet volledig verduisterd is in de kamer. Toch zou het voor sommige kijkers nog helderder mogen, vooral als er veel omgevingslicht is. Maar in een gemiddelde woonkamer geeft dit meer dan voldoende licht voor een goede filmervaring.

Hier de pluspunten op een rij:

 • 4K UHD resolutie zorgt voor haarscherpe details.

 • Eenvoudige installatie dankzij keystone correctie.

 • Goede contrast ratio van 50.000:1 levert levendige kleuren.

Als het gaat om ruimte-vereisten, de BenQ W2710 is vrij flexibel. Wil je een grotere projectie, dan heb je natuurlijk meer afstand nodig, maar dit apparaat is verrassend vergevingsgezind voor de kleinere woonkamer.

Qua uitpak- en opzetgemak laat de BenQ W2710 weinig te wensen over. Het is duidelijk dat er is gedacht aan de gemiddelde gebruiker die geen zin heeft in complexe installatieprocedures. Het design is rechttoe rechtaan – wit en functioneel – en past daarmee goed in menig interieur.

Even terug naar een minpuntje: met een geluidsniveau van tot 32 dB is de beamer niet fluisterstil. In de praktijk valt dit tijdens een film met geluid mee, maar in stille scenes kan het storend zijn. De 28 dB in spaarstand is dan een welkome vermindering.

De ondersteuning voor HDR10 en HDR10+ belooft veel goeds voor de kwaliteit van je films en series. Met deze recente technologie wordt het contrast tussen licht en donker nog indrukwekkender, iets wat je zeker gaat merken bij het kijken van je favoriete content.

Samengevat, de BenQ W2710 maakt van je woonkamer een plek waar je kunt genieten van films en series in bioscoopkwaliteit. En ondanks dat de perfecte duisternis en volledige stilte misschien ontbreken, ben je met deze beamer zeker van vele uren kijkplezier. Zo zet je met gemak een indrukwekkende thuisbioscoop op, zonder dat je daarvoor een tech-expert hoeft te zijn.

Design en Bouwkwaliteit

Benq w2710 3

De BenQ W2710 projector is een huzarenstukje op het gebied van design en bouwkwaliteit, waarbij de fabrikant duidelijk niet alleen aan de visuele, maar ook aan de fysieke ervaring heeft gedacht. Het moderne, witte uiterlijk past moeiteloos in de meeste interieurs, van traditionele huiskamers tot minimalistische thuisbioscopen. Laten we de bouwkwaliteit en het design wat nader bekijken:

 • Strakke afwerking: De witte, strakke behuizing geeft de beamer een frisse en tijdloze look.

 • Stevige constructie: Het apparaat voelt solide aan, zonder losse onderdelen of storende geluiden.

 • Eenvoudig te hanteren: Met een gewicht van 4,2 kg is het geen lichtgewicht, maar wel prima te verplaatsen.

 • Compacte afmetingen: Gezien de functies is de grootte (380 x 263 x 127 cm) beheersbaar en vinden de meeste gebruikers thuis wel een plekje.

Toegegeven, de BenQ W2710 is niet de lichtste beamer op de markt, wat het wat ongemakkelijk kan maken als je hem regelmatig moet oppakken of verplaatsen. Maar eenmaal op zijn plaats, zul je merken dat dit geen dagelijks terugkerend ritueel is. Bovendien is het extra gewicht ook een teken van de kwalitatieve materialen die gebruikt zijn.

Het aansluiten van de beamer gaat vlekkeloos en de connectiviteitsopties zijn ruimschoots aanwezig, van HDMI tot USB. Het is een kwestie van kabeltjes inpluggen en je bent klaar voor de start.

Wellicht als kleine kanttekening kan gezegd worden dat bij een product van deze klasse een tweede HDMI-poort geen overbodige luxe zou zijn. In de praktijk betekent dit wel dat je mogelijk een extra HDMI-switch moet overwegen als je meerdere bronnen wilt aansluiten. Echter, voor de gemiddelde thuisgebruiker zal dit zelden een groot probleem vormen.

Qua bouwkwaliteit laat de BenQ W2710 weinig te wensen over. De knoppen voelen betrouwbaar aan en de focus- en zoomringen hebben een prettige weerstand. Dit getuigt van een ontwerp waarbij aandacht is voor de gebruiker die graag zonder frustraties zijn apparaat bedient.

In het zeldzame geval van een defect biedt BenQ een garantie van drie jaar, wat een sterke uiting is van vertrouwen in hun product. Dat gekoppeld aan het feit dat Coolblue het oude apparaat gratis retour neemt, maakt het wisselen van je huidige beamer naar de W2710 een zorgeloze aangelegenheid.

Het ontbreken van een ingebouwd wifi kan als een nadeel gezien worden voor de meer technisch onderlegde gebruikers, maar gezien de primaire functie van de beamer - het projecteren van beelden - is dit niet direct een dealbreaker.

Samengevat, de BenQ W2710 biedt een solide en stijlvol ontworpen projector die niet teleurstelt op het gebied van bouwkwaliteit. Ondanks enkele compromissen die gemaakt zijn, is het een uitstekende keuze voor diegenen die een betrouwbare, hoogwaardige thuisbioscoopervaring zoeken.

Beeldkwaliteit en Prestaties

Benq w2710 4

De BenQ W2710 beamer is een ware krachtpatser voor je thuisbioscoop, waarbij de 4K resolutie en het contrast van 50.000:1 een levendige en scherpe kijkervaring beloven. Hier een blik op de belangrijkste kenmerken:

 • Scherpte: 4K (UHD)

 • Hoeveelheid licht: 2200 ANSI lumen

 • Contrast ratio: 50.000:1

 • Projector technologie: DLP

 • Projectieafstand: 1,13 - 1,47 m (voor 100 inch projectie: 2,87 m)

 • HDR ondersteuning: Ja (HDR10, HDR10+)

De ultra HD-resolutie zorgt ervoor dat elke filmavond een visueel feestje wordt. De details zijn helder en zelfs de kleinste elementen op het scherm zijn moeiteloos te zien. Ben je een fan van natuurdocumentaires of speelfilms met veel visuele effecten? Dan laat de BenQ W2710 je de schoonheid ervan ervaren alsof je er middenin zit.

Een kanttekening is de lichtopbrengst van 2200 ANSI lumen. In een verduisterde kamer komt hij goed tot zijn recht, maar bij veel daglicht kan de projectie wat verbleken. Dat is echter niet onoverkomelijk, zeker als je prioriteit geeft aan filmavonden en je woonkamer omtovert tot een duistere cinema.

De keystone correctie en de verticale lens shift zijn twee handige eigenschappen die de installatie vergemakkelijken. Ook al heb je de beamer nooit perfect uitgelijnd, met een paar eenvoudige aanpassingen zorg je al voor een recht en onvervormd beeld.

HDR-ondersteuning maakt dat de kleuren spetteren en de helderheid in scènes varieert van diepe zwarttinten tot oogverblindende witten. Het is een genot voor het oog, maar houd in gedachten dat dit kan fluctueren afhankelijk van de kwaliteit van de broninhoud. Blijf hier dus kritisch op.

Het apparaat gaat prat op een 3D-functionaliteit, die je weliswaar onderdompelt in een meeslepende ervaring, maar de actieve 3D-technologie vereist dat je investeert in compatibele brillen. Dit is een punt om rekening mee te houden voor de 3D-liefhebbers.

De grote contrast ratio van de beamer betekent dat je intens kunt genieten van films met veel donkere scènes. Detectivefans en thrillerenthousiasten zullen deze feature bijzonder waarderen omdat die bijdraagt aan een realistischere en spannendere sfeer.

Als we het hebben over gebruiksvriendelijkheid, dan scoort de BenQ W2710 goed. De bediening is intuïtief en het menu navigeert makkelijk. Het is wel zo dat er geen smart platform is ingebouwd, wat betekent dat je voor streaming gebruik zult moeten maken van externe apparaten.

Een veelzijdige projector die uitblinkt in beeldkwaliteit en de essentie van een thuisbioscoop met verve draagt, dat is de BenQ W2710. Hij blinkt misschien niet uit in alle aspecten van omgevingslicht en 3D-brillen zijn een extra aanschaf, maar deze kleine minpunten neem je voor lief bij het zien van de indrukwekkende beeldprestaties.

Gebruikerservaring en Functies

Benq w2710 5

Met de BenQ W2710 beamer haal je een indrukwekkende 4K thuisbioscoopervaring in huis. Bij het bekijken van mijn favoriete films en series kwamen de details haarscherp in beeld, alsof ik deel uitmaakte van de scène. De keystone correctie is een zegen voor mensen zoals ik, die niet altijd de perfecte opstelling in hun woonkamer hebben. Zelfs wanneer de projector niet recht voor het scherm staat, krijg je nog steeds een recht en duidelijk beeld.

Wat mij bijzonder aansprak was het gebruiksgemak. De installatie was simpel en de beeldgrootte aanpassen ging zo soepel als je zou verwachten. Echter, de projectieverhouding van 1,13:1 vereist dat je voldoende ruimte hebt. In mijn geval was dit geen probleem, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Voor degenen die minder ruimte hebben, kan de Optoma GT2000HDR ‘short throw’ beamer een uitstekende oplossing bieden dankzij zijn korte projectieafstand.

Deze beamer beschikt over een aantal indrukwekkende specificaties die ik graag wil benadrukken:

 • Scherpte: 4K UHD die zelfs de kleinste details tot leven brengt.

 • Helderheid: Met 2200 ANSI lumen goed voor zowel donkere als lichtere ruimtes.

 • Contrast ratio: Een diepe zwartwaarde dankzij de 50.000:1 verhouding.

 • HDR ondersteuning: HDR10 en HDR10+ zorgen voor heldere, levendige kleuren.

De grote contrast ratio maakt het kijken naar natuurdocumentaires een waar genot. Je ziet kleuren en schaduwen zoals ze bedoeld zijn. Het voelt soms alsof je echt in de natuur bent. De 3D mogelijkheid is een leuke bijkomstigheid, hoewel ik persoonlijk minder vaak 3D-content bekijk.

Aan de andere kant mag het geluidsniveau niet onvermeld blijven. Met een maximum van 32 dB, kan het soms storend zijn in rustige scènes. Toch vond ik dit makkelijk te negeren door het gebruik van een externe geluidsinstallatie, wat toch de voorkeur verdient bij het creëren van een thuisbioscoop.

Bij intensief gebruik kan de lamp warm worden, maar dankzij de geschikt geplaatste ventilatie is dit geen groot probleem. De lamp gaat met regulier gebruik ongeveer 4000 uren mee, wat redelijk standaard is voor beamers in dit segment.

Hoewel de BenQ W2710 geen ingebouwde smart functies heeft, is dit voor mij geen struikelblok. De meesten van ons hebben toch al een smart tv of een extern apparaat dat deze functies biedt. Aan de connectiviteitskant biedt het wifi en voldoende USB-poorten, al had een extra HDMI-aansluiting niet misstaan voor wie meerdere apparaten tegelijkertijd wil aansluiten.

Het ontbreken van een standaard Bluetooth functie kan een nadeel zijn. Maar in de praktijk gebruiken de meeste thuisbioscoopenthousiasten toch een bekabelde verbinding voor stabiele audio-overdracht.

Al met al, de BenQ W2710 is een robuuste keuze voor filmfanaten en serieverslaafden die hun kijkervaring naar een hoger niveau willen tillen. Het biedt een prachtige beeldkwaliteit, is gemakkelijk in te stellen en heeft voldoende features om de meeste gebruikers blij te maken. Ondanks enkele kleine nadelen, die goed te overzien zijn, biedt deze beamer een betrouwbare en meeslepende thuisbioscoopervaring waar ik persoonlijk zeer tevreden over ben.

Geluid en Koeling

Benq w2710 6

Een belangrijk aspect bij de keuze voor een beamer is vaak de geluidskwaliteit en koeling. De BenQ W2710 blinkt hier echt in uit, waardoor je ondergedompeld wordt in een filmervaring zonder je te ergeren aan een zoemend geluid of oververhitte hardware.

Koel als een Komkommer

Laten we beginnen bij de koeling. De W2710 is uitgerust met een geavanceerd koelsysteem, wat zorgt voor:

 • Stille werking, zelfs tijdens lange kijkmarathons.

 • Langere levensduur van de lamp, bespaart je op de lange termijn geld.

 • Minimalisatie van afleiding, waardoor je continu in de film zit.

Het koelsysteem doet zijn werk zo efficiënt dat je soms vergeet dat er een machine draait. Dit is vooral prettig bij het kijken van rustige scènes waarbij achtergrondgeluid storend kan zijn.

Fluisterstille Prestatie

Over geluid gesproken, de W2710 heeft een geluidsniveau van maximaal 32 dB, wat relatief zacht is voor beamers. In spaarstand zakt dit zelfs naar 28 dB. Daarmee merk je nauwelijks dat je een beamer in de kamer hebt staan en dat is bijzonder prettig. Het zijn de details die het doen, zeg maar.

Geluidskwaliteit

De ingebouwde luidspreker is best oké en brengt dialogen helder en verstaanbaar over. Voor echte die-hard filmfreaks kan een externe soundbar of home cinema set de ervaring nog veel intenser maken.

Hieronder even de positieve en negatieve punten op een rij:

Positief:

 • Rustige werking met een laag decibel niveau.

 • Efficiënt koelsysteem.

 • Beamer wordt niet te warm, zelfs niet na lang gebruiken.

Negatief:

 • Ingebouwde speakers zijn voldoende, maar niet spectaculair.

 • Bij gebruik van de beamer in heldere ruimtes kan de koeling iets harder werken, wat een beetje meer geluid produceert.

Hoewel de ingebouwde speakers het voor de gemiddelde kijkervaring prima doen, zijn ze dus niet te vergelijken met gespecialiseerde audioapparatuur.

Vergeleken met andere beamers op de markt, komt de W2710 dus erg goed voor de dag wat betreft geluidsproductie en koeling. Dit zijn vaak ondergewaardeerde aspecten die onmisbaar zijn voor een optimale thuisbioscoopervaring. Bij deze beamer is de kans klein dat de prestaties van de koeling je uit de film haalt of dat het geluid je doet wensen voor een koptelefoon.

Al met al draagt de stille en koele werking van de BenQ W2710 bij aan een thuisbioscoopervaring die zowel comfortabel als meeslepend is. De kleine minpuntjes zijn bijna te verwaarlozen wanneer je zo opgaat in je film dat je alles om je heen vergeet. En is dat niet precies wat je wilt van een beamer?

Conclusie en Aanbevelingen

Benq w2710 7

Na een grondige verkenning van de BenQ W2710, kan ik concluderen dat het zeker een sterke keuze is voor filmliefhebbers die de bioscoopervaring naar hun woonkamer willen brengen. Met zijn 4K-resolutie en hoge contrast ratio van 50.000:1, biedt deze beamer haarscherpe beelden en rijke, levendige kleuren. Ideaal voor het kijken van natuurdocumentaires of het speuren naar aanwijzingen in die ene gecompliceerde detectiveserie.

Hier een kort overzicht van de pluspunten:

 • 4K UHD-resolutie: Voor messcherpe beelden

 • Hoge contrast ratio: Diepteweergave die de beeldkwaliteit ten goede komt

 • Keystone correctie: Flexibel in opstelling, corrigeert tot 30 graden

 • Korte projectieafstand: Al op 1,13 meter afstand een meter brede projectie

 • HDR10+ ondersteuning: Voor een nog beter dynamisch bereik in kleuren

Hoewel de projector veel in zijn mars heeft, zijn er ook enkele nadelen. De helderheid van 2200 ANSI lumen is niet de hoogste op de markt, waardoor de beamer minder geschikt kan zijn voor erg verlichte kamers. Bovendien kan de geluidsproductie van maximaal 32 dB als storend ervaren worden tijdens stille filmfragmenten. Toch zijn deze nadelen relatief, vooral wanneer je meeneemt dat de W2710 ook 3D-capaciteiten heeft, wat vrij uniek is en een hele andere dimensie toevoegt aan je kijkervaring.

De afwezigheid van bepaalde smart functies zoals ingebouwde Chromecast en AirPlay kan tegenwoordig als een gemis worden gezien, maar veel gebruikers hebben al slimme apparaten die dit gemakkelijk compenseren. Wat de connectiviteit betreft, is de beamer uitgerust met diverse usb-aansluitingen en HDMI ARC, wat betekent dat er voldoende opties zijn om je apparaten aan te sluiten.

Het ontbreken van ingebouwde wifi en Bluetooth functionaliteiten is voor sommigen mogelijk een struikelblok, maar het lijkt erop dat de focus bij deze beamer meer heeft gelegen op beeldkwaliteit dan op connectiviteit. In dit digitale tijdperk waar bijna elk huishouden wel een oplossing heeft om dit soort gemis op te vangen, zie ik dat niet als een groot nadeel.

De installatiegemak dankzij de keystone correctie en de grote zoomfunctie maken de W2710 opvallend gebruikersvriendelijk. Hij is met een gewicht van 4,2 kg niet de lichtste op de markt, maar dit heeft geen invloed op de installatie, die verrassend eenvoudig is.

Om af te ronden: de BenQ W2710 is een solide keuze voor filmliefhebbers. De uitstekende beeldkwaliteit in een donkere ruimte gecombineerd met de echt indrukwekkende kort-afstand-projectie maakt het een beamer die ik zeker zou aanbevelen voor een thuisbioscoop opstelling. Kijk wel even naar het aantal lumen en het geluidsniveau, en overweeg of deze factoren in jouw situatie belangrijk zijn. Op basis van mijn ervaring is de W2710 een investering die de moeite waard is voor hen die waarde hechten aan beeld boven functies en die de bioscoopsfeer in huis willen halen.