Review: een eigen thuisbioscoop met de Optoma HZ146X-W laserbeamer (2024)

Mijn oordeel over de Optoma HZ146X-W: Full HD beeld, 3700 lumen, lage input lag voor gaming en compact design.
Auteur
Affiliatie
Lucas de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

9 januari 2024

Inleiding

Optoma hz146x w 1

De Optoma HZ146X-W beamer combineert hoge definitie beeldkwaliteit met een gebruiksvriendelijke ervaring in een slanke, witte behuizing. Deze projector, die uitblinkt door zijn heldere beelden met een hoge contrastratio, is met een gewicht van slechts 3 kilogram ook uiterst draagbaar. Met de twee ingebouwde HDMI-aansluitingen en de keystone-correctie biedt hij flexibiliteit in opstelling en connectiviteit.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Scherpte Full HD (1080p) Hoeveelheid licht 3700 ANSI lumen
Projector technologie DLP Contrastverhouding 2000000
Projectieverhouding 1,48 - 1,62 m Scherpte Full HD (1080p)
Hoeveelheid licht 3700 ANSI lumen Projector technologie DLP
Contrastverhouding 2000000 Projectieverhouding 1,48 - 1,62 m

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Optoma hz146x w 9 Optoma hz146x w 8 Optoma hz146x w 6 Optoma hz146x w 7 Optoma hz146x w 4 Optoma hz146x w 1 Optoma hz146x w 10

Prijzen

Beeldkwaliteit en helderheid

Optoma hz146x w 2

De Optoma HZ146X-W laserbeamer zet een nieuwe standaard op het gebied van beeldkwaliteit en helderheid voor de thuisbioscoopliefhebber. Het hart van de filmervaring is natuurlijk de resolutie en deze beamer levert een kraakheldere Full HD (1080p) kwaliteit. Hierdoor komen zelfs de kleinste details tot leven, en krijgt je favoriete film of serie de scherpte die het verdient.

Belangrijke beeldkenmerken:

 • Scherpte: Full HD (1080p), perfect voor hoge resolutie content.

 • Helderheid: 3700 ANSI lumen, geeft heldere beelden zelfs met lichtinval.

 • Contrastverhouding: Indrukwekkende 2.000.000:1, zorgt voor diepe zwartwaarden.

 • HDR-ondersteuning: Ja, waardoor je geniet van een levensecht kleurenpalet.

Dankzij de hoge helderheid van 3700 ANSI lumen is de beamer niet alleen in donkere kamers te gebruiken, maar geeft hij ook in een lichtere omgeving waardevolle prestaties. Met de gordijnen open een middag natuurdocumentaires kijken? Geen probleem, je ziet de verschillende kleuren groen alsof je zelf door het oerwoud loopt.

De diepe contrastverhouding van 2.000.000:1 zorgt voor zwartwaarden die indruk maken. Donkere scènes worden realistisch en gedetailleerd gepresenteerd, zonder dat details verloren gaan in het duister. Het is alsof de nacht zelf een rol speelt in je filmavond.

HDR-ondersteuning biedt daarbij een extra laag aan de beeldkwaliteit. Met HDR10 kan dit apparaat een groter scala aan lichtintensiteiten aan, wat resulteert in een natuurgetrouwe weergave van heldere en donkere partijen. Scenes spatten van het scherm af en zorgen voor een meeslepende kijkervaring.

Ondanks de sterke punten, heeft de beamer geen 4K-ondersteuning, wat door sommigen misschien als een minpunt kan worden gezien. Echter, de Full HD-resolutie zorgt al voor een verbluffend scherp beeld en in de praktijk is het verschil met 4K op normale kijkafstand vaak verwaarloosbaar.

Een ander punt van aandacht is dat, hoewel de 3D-functionaliteit aanwezig is, deze gebruik maakt van de actieve 3D-technologie. Dit betekent dat je speciale brillen nodig hebt die niet altijd comfortabel zijn voor iedereen. Maar als je een liefhebber bent van 3D-films, is het een functie die de kijkervaring naar een hoger niveau tilt.

Tenslotte mag de minimale en maximale projectiegrootte niet onvermeld blijven. Met een bereik van 31 inch tot een indrukwekkende 322 inch diagonaal, kun je zowel in kleinere ruimtes als in grote zalen een uitstekende kijksessie organiseren.

De combinatie van een realistisch kleurenspel door de HDR-ondersteuning, samen met een strakke resolutie en hoge helderheid, maakt de Optoma HZ146X-W een solide keuze voor iedere filmfan. Kleine onvolkomenheden worden overstemd door de krachtige prestaties, waardoor de laserbeamer zich als een waardevolle toevoeging voor thuisbioscopen bewijst.

Gaming en responstijd

Optoma hz146x w 3

Voor de gamers onder ons biedt de Optoma HZ146X-W laserbeamer een onmiskenbare ervaring waarbij snelle actie en vloeiende bewegingen centraal staan. Dankzij de lage input lag van slechts 15,7 ms voelt elke beweging op de controller direct en responsief aan. Dit betekent dat de tijd tussen het indrukken van een knop en de weerkaatsing daarvan op het scherm minimaal is, wat cruciaal is voor games waarbij elke milliseconde telt.

De beamer heeft verder een ingebouwde spelmodus die zorgt voor een verbeterd contrast en rijkere kleuren, waardoor de spelwereld tot leven komt. En ondanks dat dit apparaat niet specifiek als game-beamer wordt bestempeld, doet het qua prestaties zeker niet onder voor de concurrentie.

Hier volgen de kernpunten voor de gaming performance:

 • Lage input lag: Met 15,7 ms ideaal voor snelle games.

 • Speelmodus: Vergroot het contrast voor een intense spelervaring.

 • Hoge lichtopbrengst: Met 3700 ANSI lumen ook overdag goed te gebruiken.

 • Full HD resolutie: Scherpe beelden voor een gedetailleerd spelbeeld.

Echter, geen apparaat is perfect. De Optoma HZ146X-W heeft geen zoomfunctie, wat betekent dat de grootte van het geprojecteerde beeld alleen aangepast kan worden door de beamer fysiek dichterbij of verder van de projectieoppervlakte te plaatsen. Ook kan het ontbreken van een 4K-resolutie voor sommige enthousiastelingen als een minpunt worden aangemerkt. Echter, de full HD kwaliteit is meer dan voldoende voor de meeste gaming setups en zal voor een geweldige kijkervaring zorgen.

Wat opvalt is hoe snel het apparaat is. Vanaf het moment dat je de beamer aanzet, ben je zo klaar om te starten met je game sessie. Dit werkt ongetwijfeld mee aan het gebruiksgemak en plezier. Zowel licht als donker worden goed weergegeven, wat essentieel is voor het creëren van een meeslepende spelomgeving. Voor games die rijk zijn aan visuele details, zal deze beamer zeker te prijzen zijn.

Qua geluid is de Optoma HZ146X-W redelijk stil tijdens het gebruik, met een geluidsniveau van 31 dB. Dit betekent dat je zonder veel achtergrondruis kunt genieten van het gamen. En mocht het nodig zijn om tijdens de late uurtjes stilte te behouden, dan reduceert de spaarstand dit zelfs naar 29 dB.

Wat echter vermeld moet worden is dat de beamer geen ingebouwde smart functies heeft. Dit kan gezien worden als een gemiste kans om de functionaliteit verder te vergroten, maar laat ons eerlijk zijn, de meeste gamers zullen hun console of PC gebruiken voor games en hebben de ingebouwde smart functies van een beamer minder nodig.

Samengevat, de Optoma HZ146X-W laserbeamer is een sterke kandidaat voor gamers die zoeken naar een responsieve en meeslepende spelervaring. Het is een betrouwbare keuze, of je nu overdag of ’s avonds de voorkeur geeft aan gamen, en het biedt een prachtig beeld zonder dat licht van buiten een spelbreker is. De enkele nadelen vallen in het niet bij het spelplezier dat deze beamer biedt en zijn relatief eenvoudig te overkomen met een goede setup en planning.

Installatie en plaatsing

Optoma hz146x w 4

Het opzetten van de Optoma HZ146X-W laserbeamer in mijn woonkamer was verrassend eenvoudig, ondanks mijn initiële zorgen over de afstand en positionering van het apparaat. Met de projectieverhouding van 1,48 - 1,62 m moest ik enige metingen verrichten om de ideale plek voor de beamer te vinden, wat essentieel was voor een goede kijkervaring.

Enkele aandachtspunten voor de plaatsing:

 • Zorg dat de beamer op voldoende afstand van het projectiescherm staat voor een heldere en scherpe projectie.

 • Rekening houden met omgevingslicht: hoewel de beamer een hoge lichtopbrengst heeft, kan direct zonlicht toch voor uitdagingen zorgen.

 • Positionering is van cruciaal belang: het correct plaatsen van de beamer beïnvloedt de vervorming en helderheid van het beeld. Gelukkig biedt de keystone-correctie enige flexibiliteit.

Ondanks dat het een compact formaat heeft, is de beamer vrij zwaar met zijn 3 kg, wat iets om rekening mee te houden is als je niet van plan bent om hem op een vaste plek te laten staan. De verticale en horizontale keystone-correctie kwamen echter goed van pas om het beeld snel en effectief recht te zetten wanneer de beamer niet direct voor het scherm stond.

Het installatieproces was tamelijk gebruiksvriendelijk, geleid door een intuïtief menu dat eenvoudige aanwijzingen bevatte om de beamer naar wens in te stellen. Dit was handig, want de handleiding leek eerst wat intimiderend, maar bleek in praktijk niet vaak nodig te zijn.

De beamer heeft geen zoomfunctie, wat betekent dat de plaatsing exact juist moet zijn voor de gewenste beeldgrootte. Dit kan een nadeel zijn als je een specifieke plek in gedachten hebt waar hij niet helemaal past. Desalniettemin, als je de beamer eenmaal goed hebt opgesteld, is het beeldformaat aan de indrukwekkende kant, met een maximale beeldgrootte van 322 inch.

Een klein minpunt is dat er geen wifi of bluetooth aan boord is, wat de beamer net wat minder ‘smart’ maakt dan sommige concurrenten. Dit is echter geen dealbreaker gezien de sterkte van de overige features.

Kortgezegd, de Optoma HZ146X-W is een krachtpatser als het aankomt op het creëren van een thuisbioscoop-ervaring. De installatie en positionering vereisen eenmalig wat voorbereidend werk, maar eenmaal op de juiste plek biedt deze beamer een fantastische kijkervaring. Zorgvuldigheid en precisie bij de plaatsing worden zeker beloond met deze stevige en betrouwbare thuisbioscoop-maatje.

Ontwerp en aansluitingen

Optoma hz146x w 5

Het ontwerp van de Optoma HZ146X-W beamer valt direct op door zijn strakke en compacte vormgeving. Het is een apparaat dat je moeiteloos integreert in je interieur zonder dat het een doorn in het oog is. Hierbij is vooral de witte kleur een slimme keuze, want dit zorgt ervoor dat hij in de meeste woonkamers opgaat in de achtergrond.

De bouwkwaliteit voelt robuust aan en de beamer is verrassend lichtgewicht; met slechts 3 kg neem je hem gemakkelijk mee naar verschillende ruimtes of zelfs naar buiten voor een filmavond onder de sterren.

Qua aansluitingen zit je met de HZ146X-W helemaal goed. De aanwezigheid van twee HDMI-poorten zorgt ervoor dat je meerdere apparaten tegelijk kunt aansluiten zonder te hoeven wisselen. Denk hierbij aan je spelconsole en een laptop, ideaal voor zowel werk als ontspanning. De volgende aansluitingen vind je op de beamer:

 • 2x HDMI (incl. ARC)

 • 1x USB-A (voor dataoverdracht, software-updates en als stroombron)

 • Ja (voor snelle verbinding met mobiele apparaten)

 • 1x 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting

Wat ook niet onbenoemd mag blijven, is de keystone-correctie. Zowel horizontaal als verticaal zorgt deze ervoor dat het beeld moeiteloos aan te passen is aan je scherm, zelfs als de beamer niet recht voor het scherm gepositioneerd is. Dit is vooral handig in kleinere kamers of als je flexibel wilt zijn met de plaatsing van de beamer.

Een mogelijk nadeel is het ontbreken van een zoomfunctie en de beperkingen van een fixed throw ratio. Dit betekent dat de beamer op de juiste afstand van het scherm moet staan voor het optimale beeldformaat. Echter, de duidelijke projectieverhouding van 1,48 - 1,62 m maakt het makkelijk om de perfecte set-up te bereiken.

Een ander klein minpunt kan zijn dat er geen wifi of bluetooth functionaliteiten inbegrepen zijn. Hierdoor ben je afhankelijk van fysieke verbindingen, wat sommigen als beperkend kunnen ervaren. We moeten echter relativeren dat de aanwezige aansluitingen voor de meeste gebruikers meer dan voldoende zal zijn en je apparaten toch snel en effectief aan kunt sluiten.

Het is duidelijk dat de Optoma HZ146X-W gericht is op gebruiksgemak en functionaliteit, zonder af te doen aan de esthetiek. En terwijl sommige concurrenten misschien meer smart features bieden, kiest Optoma hier voor een simpelere benadering zonder al te veel fratsen, wat past bij gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en kwalitatieve projectie-ervaring.

Samenvattend is de Optoma HZ146X-W een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een compacte en krachtige beamer met handige aansluitmogelijkheden en een stijlvol design. De kleine nadelen worden ruimschoots gecompenseerd door de algehele prestaties en bouwkwaliteit. Voor wie in de markt is voor een thuisbioscoop ervaring biedt deze Optoma beamer een solide basis zonder te veel toeters en bellen.