Een lichtpunt in de vergaderruimte: de BenQ MS560 beamer (2024)

Review van de BenQ MS560 beamer met 4000 ANSI lumen en SmartEco modus.
Auteur
Affiliatie
Lucas de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

9 januari 2024

Inleiding

Benq ms560 1

De BenQ MS560 is een prima beamer die heldere en duidelijke projecties biedt voor een breed scala aan omgevingen. Met een hoge native resolutie van SVGA (800x600) en een helderheid van 4000 ANSI lumen, levert dit model zelfs in verlichte ruimtes een sterke prestatie. Deze beamer, gericht op gebruiksgemak en veelzijdigheid, biedt een betrouwbare projectoroplossing voor zowel onderwijsinstellingen als zakelijke omgevingen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Scherpte XGA Hoeveelheid licht 4000 ANSI lumen
Projector technologie DLP Projectieverhouding 1,96 - 2,15 m
Aanbevolen voor gebruik Basis gebruik Scherpte XGA
Hoeveelheid licht 4000 ANSI lumen Projector technologie DLP
Projectieverhouding 1,96 - 2,15 m Aanbevolen voor gebruik Basis gebruik

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Benq ms560 13 Benq ms560 10 Benq ms560 4 Benq ms560 20

Prijzen

Helderheid en lichtopbrengst

Benq ms560 2

De BenQ MS560 beamer blinkt uit in helderheid en lichtopbrengst. Met 4000 ANSI lumen is deze krachtpatser een winnaar in verlichte ruimtes, zoals een zonovergoten vergaderruimte. De visuals die de MS560 op het scherm tovert zijn scherp dankzij de XGA-resolutie, en kleuren blijven levendig, zelfs als de zon doorbreekt.

Laten we even stilstaan bij enkele belangrijke punten:

 • Lichtopbrengst: 4000 ANSI lumen zorgt voor een helder beeld, zelfs bij daglicht.

 • Scherpte: XGA-resolutie verzekert een gedetailleerde visualisatie van je content.

 • Beeldverhouding: De projector ondersteunt zowel 4:3 en 16:9 aspect ratios.

Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je presentatie opvalt, zelfs als de gordijnen niet gesloten zijn. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn; in ruimtes met extreem veel zonlicht kan het beeld wat flets overkomen. Dit kan je oplossen door de ruimte iets te verduisteren, maar we moeten realistisch blijven dat geen enkele beamer perfecte prestaties levert in direct zonlicht.

Een ander klein minpuntje is de projectieverhouding: van 1,96-2,15 m. Dit betekent dat je voor een flinke beeldgrootte wel wat ruimte nodig hebt achterin de kamer. In een krap kantoortje kan dit dus een uitdaging zijn.

De beamer heeft ook keystone-correctie tot 40 graden voor als deze niet perfect gecentreerd of recht kan staan. Dat is een zegen, want niemand zit te wachten op een scheef beeld tijdens een presentatie. Nog een positieve noot: de beamer schakelt zichzelf uit na 20 minuten van inactiviteit – ideaal voor de vergeetachtigen onder ons.

In termen van geluidsniveau produceert de MS560 een maximum van 34 dB, wat redelijk stil is. In spaarstand daalt dit zelfs naar 29 dB, zo zacht dat je collega’s zich nog steeds kunnen concentreren op de inhoud, en niet op een brommende achtergrond.

Wat betreft aansluitingen biedt de beamer voldoende flexibiliteit met HDMI en USB-aansluitingen, maar helaas geen wifi of Bluetooth. Dit is zeker geen ramp, maar iets om rekening mee te houden als je draadloos wilt presenteren.

Kort samengevat, de BenQ MS560 is een solide keuze voor het verlichten van je presentaties. Met zijn sterke lichtopbrengst en keystone-correctie, tovert het toestel iedere vergaderruimte om tot een professioneel theater. En hoewel je soms een beetje moet schipperen met de ruimte, is de kwaliteit van het geprojecteerde beeld het waard. Voor de prijsbewuste koper die op zoek is naar een functionele beamer zonder al te veel poespas, is de MS560 een heldere keuze.

Energiezuinigheid en SmartEco modus

Benq ms560 3

Energiebesparing en functionaliteit komen samen in de SmartEco modus van de BenQ MS560 beamer. Deze slimme functie past de lichtintensiteit automatisch aan op basis van de omgevingslicht, wat niet alleen zorgt voor optimale beeldkwaliteit, maar ook de efficiëntie verhoogt en energie bespaart. Wanneer de omstandigheden het toelaten, dimt de beamer zijn lichten, wat bijdraagt aan een lagere energierekening en de levensduur van de lamp verlengt.

Interessant aan de SmartEco modus is dat het de gebruiker vrijstelt van continu manuele aanpassingen. Het gemak hiervan valt niet te onderschatten, zeker in een drukke kantooromgeving waar tijd geld is. De beamer herkent wanneer er minder licht nodig is en reduceert zijn vermogen zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen. Dat lijkt een klein voordeel, maar in de dagelijkse praktijk is het een significante verbetering.

Belangrijk om te weten over de SmartEco modus:

 • Past automatisch de lichtintensiteit aan

 • Vermindert energieverbruik

 • Verlengt de levensduur van de lamp

 • Handig in gebruik, vereist geen handmatige aanpassingen

Echter, niet alle vergaderingen of presentaties vinden plaats in ideale lichtomstandigheden. Soms kan de automatische aanpassing van de lichtintensiteit leiden tot een beeld dat te donker is voor sommige situaties. Het is dan aan de gebruiker om even in te grijpen en de lichtsterkte handmatig bij te stellen.

Nog een slim aspect van de BenQ MS560 is de auto-off functie die de beamer uitschakelt na 20 minuten inactiviteit. Dit voorkomt onnodig energieverbruik als iemand vergeet het apparaat uit te zetten na een vergadering.

De beamer biedt ook keystone correctie tot 30 graden, wat betekent dat zelfs bij plaatsing onder een hoek, het beeld niet vervormd raakt. Dit is vooral handig in ruimtes waar de opzet niet ideaal is en er met beperkingen rekening gehouden moet worden. Een kleine beperking hierbij is dat er alleen verticale correctie mogelijk is en geen horizontale, wat in sommige gevallen een uitdaging kan zijn.

Hoewel de beamer niet is uitgerust met slimme functies zoals ingebouwde wifi of Bluetooth en ontbreekt het ook aan een geïntegreerde mediaspeler, is de kernfunctionaliteit - het projecteren van heldere en scherpe beelden - goed uitgewerkt. Voor wie geen behoefte heeft aan veel extra’s, maar wel een kwalitatieve weergave wenst, voldoet de BenQ MS560 uitstekend.

In termen van pure efficiëntie is de SmartEco modus dus een echte winnaar. Het biedt een slimme manier om energie te besparen zonder in te boeten aan beeldkwaliteit. Gebruikers zouden wellicht graag nog meer smart functies zien in toekomstige modellen, maar voor de huidige behoeften binnen de kantoorsetting, staat de BenQ MS560 z’n mannetje. Met een levensduur van de lamp tot 6000 uren en een hoge helderheid van 4000 ANSI lumen, is dit een beamer die voorlopig niet snel naar de achtergrond zal verdwijnen in de dynamische wereld van presentatietechnologie.

Installatiegemak en projectieafstanden

Benq ms560 4

Bij het uitpakken van de BenQ MS560 valt meteen op dat deze beamer vriendelijk is voor zowel de gevorderde gebruiker als voor diegenen die wat minder technisch onderlegd zijn. Installatiegemak is een duidelijk pluspunt van dit apparaat. Er zijn slechts een paar stappen nodig om een strakke presentatie of video in de vergaderruimte te krijgen.

Laten we kijken naar de projectieafstanden en hoe dit de installatie beïnvloedt:

 • De projectieverhouding is 1,96-2,15 m. Dat houdt in dat je voor elke meter breed beeld de beamer bijna twee meter van het scherm moet zetten.

 • Voor een 2 meter breed beeld zet je de beamer dus ruim 3,92 meter van het scherm af.

 • De maximale projectieafstand ligt rond de 13,1 meter, waarmee je behoorlijke formaten bereikt voor grotere ruimtes.

De keystone-correctie tot 40 graden is een redder in nood voor wanneer de beamer niet precies recht tegenover het scherm staat. Dit maakt het onnodig om te sleutelen aan een perfect opgestelde tafel of om een aparte beamerstandaard aan te schaffen. Deze feature laat ook toe dat de beamer iets hoger of lager geplaatst kan worden zonder het beeld te vervormen.

Een minpuntje is echter dat de beamer geen zoomfunctie heeft. Dit betekent dat je fysiek de beamer moet verplaatsen om het beeld groter of kleiner te maken. Toch, dankzij de flexibele projectieverhouding, vinden de meeste gebruikers snel een geschikte plek.

Op vlak van scherpe beelden levert de XGA scherpte een fatsoenlijke kwaliteit voor basisgebruik. Verwacht geen wonderen in de categorie van de allerhoogste resoluties, maar voor dagelijkse taken zoals presentaties en video’s is het meer dan adequaat. Bovendien, in goed verlichte ruimtes, zorgt de 4000 ANSI lumen lichtopbrengst ervoor dat het beeld helder en goed zichtbaar blijft.

Het ontbreken van een usb-aansluiting die video’s kan overdragen of de mogelijkheid om naar meerdere verhoudingen te switchen, zoals 16:9, kan voor sommige gebruikers als een nadeel worden beschouwd. Maar in de context van ‘normaal’ gebruik in vergaderruimtes en klassen slaat de MS560 geen slecht figuur.

De afmetingen van het apparaat zijn een ander pluspunt. Met een gewicht van slechts 2,3 kg en bescheiden afmetingen, is de MS560 makkelijk te vervoeren tussen verschillende ruimtes of zelfs locaties. Handig voor organisaties die flexibel willen zijn in het gebruik van hun projectieapparatuur.

De levensduur van de lamp, die tot 6000 uur meegaat, en de energiebesparende SmartEco-modus waar ik later op terugkom, geven een gevoel van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Dit zou bedrijven moeten bekoren die op zoek zijn naar een degelijke, langetermijninvestering qua projectie.

Kort gezegd, de BenQ MS560 is een solide keus voor wie op zoek is naar een gebruiksvriendelijke beamer die het simpel houdt maar toch genoeg functies biedt om in de meeste vergaderruimtes uit de voeten te kunnen. Het apparaat staat zijn mannetje in lichte ruimtes en is met een paar eenvoudige stappen snel te installeren. En hoewel hij niet de meest geavanceerde functies bezit, compenseert hij dat met een betrouwbare prestatie waarop je kunt rekenen.

Connectiviteit en gebruikservaring

Benq ms560 beamer l7lor9z6g767

Om de BenQ MS560 beamer optimaal te kunnen beoordelen, is het essentieel om in te zoomen op de connectiviteit en gebruikservaring. Dit model gaat verder dan alleen scherpe beelden projecteren; het heeft ook aandacht voor de interactie met gebruikers en apparaten.

Laten we starten met de connectiviteitsopties:

 • HDMI-aansluiting: een onmisbare poort die ervoor zorgt dat de meeste moderne apparaten eenvoudig gekoppeld kunnen worden.

 • USB-poort: handig voor het direct afspelen van media of het aansluiten van bijvoorbeeld een draadloze dongle.

 • Kensington slot: biedt beveiliging tegen diefstal, wat een welkome toevoeging is in openbare ruimtes zoals scholen en kantoren.

De HDMI-poort steelt hier de show. Het maakt niet uit of je een laptop, tablet of zelfs een smartphone wilt aansluiten, het kan allemaal via deze universele poort. De afwezigheid van VGA kan voor sommige gebruikers met oudere apparatuur een minpunt zijn, maar laten we eerlijk zijn, HDMI is de huidige standaard en dat maakt de keuze van BenQ begrijpelijk.

Wat betreft de gebruikservaring, het apparaat is echt gemaakt voor gemak. De automatische uitschakelfunctie na 20 minuten inactiviteit is een levensredder voor de vergeetachtige gebruiker. En hoewel de beamer geen wifi of Bluetooth ondersteunt – wat nogal jammer is – blijft het gebruiksgemak hoog dankzij het intuïtieve menu en de responsieve afstandsbediening.

Het gewicht van slechts 2,3 kg maakt de MS560 gemakkelijk te verplaatsen. Dit is ideaal voor bedrijven of scholen waar de beamer misschien van kamer naar kamer moet worden verplaatst. Echter, de afwezigheid van zoomfunctie kan als een nadeel worden beschouwd. Je moet de beamer fysiek verplaatsen om het formaat van het beeld aan te passen, wat soms onhandig kan zijn. Gelukkig is de projectieverhouding van 1,96:1 vergevingsgezind genoeg om dit in de meeste kamers geen groot probleem te laten zijn.

De keystonecorrectie tot 40 graden is een uitkomst om het beeld recht te krijgen, ook al staat de beamer niet perfect in lijn met het scherm. Dit werkt goed voor snelle opstellingen waar precisie plaats moet maken voor efficiëntie. Een potentiële valkuil hierbij is wel dat het een beetje prutsen kan zijn om het helemaal goed te krijgen, maar meestal komt dit snel in orde.

Kortom, de BenQ MS560 blinkt uit in licht, scherpte, en economische efficiëntie, maar ook in de details die zorgen voor een aangename gebruikservaring. De eenvoud van aansluiting en het gebruikersgemak maken het een betrouwbaar apparaat voor zakelijke gebruikers, onderwijzers, en iedereen die met regelmaat een beamer nodig heeft. En hoewel het gemis van meer geavanceerde aansluitmogelijkheden en draadloze functies voelbaar is, compenseert de beamer dit met zijn robuuste bouw, eenvoudige bediening en stevige prestaties. Voor basisgebruik in een lichte ruimte staat deze BenQ MS560 zijn mannetje en bewijst het zich als een lichtpunt in elke vergaderruimte.