Mijn thuisbioscoopervaring met de Optoma GT2000HDR ‘short throw’ beamer (2023)

Mijn beoordeling van Optoma GT2000HDR met Full HD 3500 ANSI lumen en 0.496:1 projectieverhouding voor thuisbioscoop.
Auteur
Affiliatie
Lucas de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Optoma gt2000hdr projector

De Optoma GT2000HDR Projector is een moderne ‘short throw’ beamer heeft een krachtige lichtbron (laser) waardoor het beelden van dichtbij prima projecteert. Hij werkt ook goed in halfverlichte kamers. De beamer is ideaal liefhebbers van films en gamers die mooi beeld willen zonder een hoop installatie van apparatuur.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Scherpte Full HD (1080p) Hoeveelheid licht 3500 ANSI lumen
Projector technologie DLP Contrastverhouding 2000000
Projectieverhouding 0,496 m Scherpte Full HD (1080p)
Hoeveelheid licht 3500 ANSI lumen Projector technologie DLP
Contrastverhouding 2000000 Projectieverhouding 0,496 m

Prijzen

Compactheid en plaatsingsgemak

Optoma gt2000hdr projector 1zky64l2g66p m4myx3

In de zoektocht naar de perfecte thuisbioscoop setup is de Optoma GT2000HDR projector een uitblinker op het gebied van compactheid en gebruiksgemak. De meest opvallende feature is het short throw aspect, waardoor dit apparaat ideaal is voor kleine ruimtes. Zelfs wanneer je beperkte plaatsingsmogelijkheden hebt, zoals in een klein appartement, is een groot beeld mogelijk.

De kracht van de Optoma GT2000HDR:

 • Short throw ratio: Plaats de beamer slechts 0,5 meter van de wand voor een breed, 1 meter beeld.

 • Afmetingen: Het compacte formaat (21 cm breed, 27 cm diep, 11 cm hoog) maakt dat de beamer weinig ruimte in beslag neemt en gemakkelijk te verplaatsen is.

 • Gewicht: Met een gewicht van slechts 3 kg kan je deze projector zonder moeite verplaatsen om overal in huis een filmavond te houden.

Ondanks deze voordelen, is het handig om te weten dat bij een grotere beeldmaat de afstand proportioneel toeneemt. Voor een tweemeterbreed scherm, moet de beamer een meter van het scherm geplaatst worden. Dit is een punt van overweging bij de inrichting van je ruimte.

Als een short throw beamer is de GT2000HDR een uitkomst voor degenen die niet willen dat de kamer gedomineerd wordt door hun apparatuur. Je kunt hem gemakkelijk op een tv-meubel of in een boekenkast kwijt zonder dat de rest van je inrichting hieronder lijdt. Je hoeft geen ingewikkelde beugels aan het plafond te monteren of speciale meubels aan te schaffen. Dit draagt allemaal bij aan het gemak en de flexibiliteit van deze beamer.

De compacte vorm betekent echter niet dat de GT2000HDR op functies inboet. Met een full HD-resolutie en een hoge contrastverhouding voldoet het aan de vereisten voor helderheid en detail die je van een moderne beamer mag verwachten. Maar, het ontbreken van ingebouwde smart functies en wifi-connectiviteit kan als een minpunt worden gezien. Desalniettemin kun je dit met externe apparaten zoals Chromecast of een slimme Blu-ray speler oplossen.

Een ander sterk punt is de levensduur van de lamp, die met 30.000 uren genoeg filmplezier voor jaren garandeert. Dat betekent minder zorgen over vervanging en onderhoud. Toch is het goed om te noteren dat de lamp niet vervangbaar is, dus wanneer deze uiteindelijk zijn einde bereikt, zal de hele beamer vervangen moeten worden.

In conclusie balanceert de Optoma GT2000HDR projector handig tussen de voordelen van een short throw apparaat en de volledige features die je verwacht voor een thuisbioscoopervaring. Hoewel niet zonder kleine compromissen, biedt zijn gemak en flexibiliteit een enorme meerwaarde voor iedereen die graag grootbeeldentertainment heeft maar niet de ruimte voor een traditionele opstelling. De nadelen vallen in het niet bij het plaatsingsgemak en de kwaliteit van de projectie die deze compacte krachtpatser biedt.

Beeldkwaliteit en resolutie

Optoma gt2000hdr projector 30kbborx72z9 g4yny5

Met de Optoma GT2000HDR projector wordt thuisfilms kijken een echte belevenis. Dankzij de Full HD (1080p) resolutie is het beeld haarscherp en zie je elk detail. Of het nu gaat om het kijken van een film, het streamen van een serie of het spelen van een videogame, de beeldkwaliteit is subliem. Zo zie je bijvoorbeeld de textuur van een acteurshuid vrijwel levensecht, terwijl de kleine lettertjes in documentaires overtuigend leesbaar zijn, alsof je recht voor je televisie zit.

Belangrijke kenmerken van de beeldkwaliteit zijn:

 • Resolutie: Full HD (1080p)

 • Projectiegrootte: Tot 300 meter diagonaal

 • Beeldverhouding: 16:9, met alternatieve 16:10 verhouding

Hoewel de resolutie misschien niet de 4K standaard haalt die de tech-savvy gebruiker tegenwoordig mogelijk verwacht, biedt de 1080p van deze beamer nog steeds een indrukwekkende helderheid. Dit wordt ondersteund door een lichtopbrengst van 3500 ANSI lumen, waardoor beelden ook in verlichte kamers standhouden.

De lichtopbrengst is vooral belangrijk in de woonkamer, waar het licht niet altijd optimaal te controleren is. Natuurlijk, in een volledig verduisterde ruimte zal elke projector beter presteren, maar de GT2000HDR houdt zijn mannetje ook als je de gordijnen niet helemaal gesloten hebt.

Als er dan toch een nadeel aan dit toestel moet gekleefd worden, dan is het dat in extreem verlichte omgevingen de beeldkwaliteit iets af kan nemen. Echter, dit probleem is makkelijk te relativeren, daar de meeste gebruikers toch de voorkeur geven aan een wat duisterdere kijkervaring bij het opzetten van hun eigen thuisbioscoop.

Het scherpe beeld gaat hand in hand met een goed contrast, wat betekent dat de zwarte delen in beeld ook echt zwart zijn. Dit zorgt voor levensechte dieptes en een meeslepende kijkervaring, vooral belangrijk bij donkere scènes in thrillers en horrorfilms. De donkere delen worden niet grijsachtig of flets, maar zijn diep en vol van textuur.

Deze beamer levert een beeldverhouding die optimaal is voor de meeste huidige mediabronnen. Met een 16:9 verhouding, zit je goed voor bijna alle films en videogames. En voor presentaties of andere toepassingen, kan de alternatieve 16:10 verhouding handig zijn. Voor een diepere duik in de optimale beeldverhoudingen voor thuisgebruik, bekijk onze recensie van de Optoma UHD55 beamer die uitblinkt in 4K-weergave.

Wat de beamer misschien mist in termen van 4K resolutie, maakt hij meer dan goed met zijn vermogen om details naar voren te brengen in zowel licht als donker. En hoewel sommige fanatieke thuisbioscoopbezitters de voorkeur geven aan een nog hogere resolutie, staat de GT2000HDR zijn mannetje als een betrouwbare, kwaliteitsvolle optie voor de gemiddelde gebruiker.

Kortom, de beeldkwaliteit en resolutie van de Optoma GT2000HDR zijn stevig genoeg om de meeste gebruikers tevreden te stellen. Het is misschien niet het topsegment qua pure pixelaantallen, maar deze projector levert een helder, scherp en rijk beeld dat je thuisbioscoopervaring naar een hoger niveau tilt.

Contrastratio en HDR ondersteuning

Optoma gt2000hdr projector nnovo0mvqnq2 m4myx3

De Optoma GT2000HDR projecteert beelden die zo levendig en vol contrast zijn dat het lijkt alsof je deel uitmaakt van de actie. Mede dankzij de HDR10 ondersteuning, is het kleurenpalet breder en intenser. De donkere scenes in films zijn ook echt donker, zonder aan detail te verliezen. Dit maakt de GT2000HDR bijzonder geschikt voor de thuisbioscoopervaring.

Het apparaat biedt:

 • High Dynamic Range (HDR) ondersteuning voor rijkere kleuren en diepere zwartwaarden

 • Een indrukwekkende contrastratio van 2.000.000:1, wat resulteert in scherpe, gedetailleerde beelden

 • Full HD-resolutie (1080p), waardoor elk detail zichtbaar wordt

De hoge contrastratio en HDR ondersteuning betekenen niet alleen dat zwarttinten dieper zijn, maar ook dat kleuren meer poppen en overgangen tussen tinten vloeiender zijn, wat resulteert in een meer levensechte kijkervaring. Zelfs op momenten waarbij andere beamers moeite zouden hebben met het behouden van detail in donkere of juist zeer lichte gebieden, blijft de GT2000HDR nauwkeurig presteren.

Een klein nadeel is dat de HDR-effecten minder indrukwekkend kunnen zijn in een goed verlichte kamer, maar dit is een algemeen bekend gegeven bij projectoren en veelal op te lossen door eenvoudig raambekleding te gebruiken om direct zonlicht te vermijden.

Natuurlijk, de GT2000HDR kan niet helemaal tippen aan de contrasterende mogelijkheden van een high-end OLED-televisie, maar voor een projector in deze prijsklasse levert hij behoorlijke prestaties. Het relativeren waard is dat de meerprijs voor OLED vaak aanzienlijk is, terwijl je met deze beamer alsnog een fantastische kijkervaring hebt op een veel groter scherm dan de gemiddelde televisie.

Wat sommige gebruikers misschien iets minder vinden is dat hoewel de projector HDR ondersteunt, het geen volledig breed kleurengamma kan weergeven zoals sommige duurdere modellen dat wel kunnen. Echter, voor de gemiddelde kijker en zelfs voor de filmfanaten onder ons, biedt de Optoma GT2000HDR meer dan voldoende om van een goede film te genieten in een thuisbioscoop setup.

In de context van een thuisbioscoop, waar de GT2000HDR het meest tot zijn recht komt, is de combinatie van HDR en een hoge contrastratio vooral merkbaar bij films en series die zijn opgenomen met het oog op een dergelijke technologie. Modern gefilmde actiefilms, maar ook natuurdocumentaires met veel detail en diepte, profiteren enorm van deze eigenschappen van de projector.

Het prijspunt van deze beamer is, gezien de geboden kwaliteit en functies, zeer redelijk te noemen. Het vermogen van de Optoma GT2000HDR om onder verschillende lichtomstandigheden goed te presteren en een kwalitatieve, contrastrijke beeldervaring te bieden, maakt het een aantrekkelijke optie voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare upgrade voor hun thuisbioscoop. Gezien de balans tussen kostprijs en prestatie is het lastig om niet onder de indruk te zijn van wat deze beamer te bieden heeft op het gebied van beleving en realisme in het beeld.

3D ervaring en technologie

Optoma gt2000hdr projector rrvzl1qzxpqk m4myx3

De Optoma GT2000HDR projector brengt de bioscoopervaring naar je eigen huis dankzij zijn indrukwekkende 3D-mogelijkheden en geavanceerde DLP-technologie. Hierdoor komen films letterlijk tot leven in je woonkamer. Laten we eens kijken naar enkele aspecten die deze ervaring bevorderen:

 • 3D-technologie: Actieve 3D-ondersteuning betekent meeslepende films kijken.

 • Short throw: Plaats de beamer dicht bij de muur voor een groot beeld.

 • Full HD-resolutie: Scherpe beelden waarin je kunt verdwalen.

De actieve 3D-ondersteuning is waar de magie echt gebeurt. Zet je 3D-bril op en je favoriete actiehelden en animatiefiguren lijken bijna uit het scherm te springen. Het feit dat je geen enorme kamer nodig hebt voor een groot beeld is ook een groot voordeel: deze beamer tovert al bij een halve meter afstand van de muur een breed scherm tevoorschijn.

Het is wel belangrijk om op te merken dat je voor de 3D-ervaring speciale brillen nodig hebt, die niet altijd worden meegeleverd. Daar moet je dus mogelijk extra in investeren. Ook kan het kijken van 3D-content soms vermoeiend zijn voor je ogen, waardoor het misschien niet ideaal is voor hele lange filmavonden.

Het is ook goed om je eigen verwachtingen in toom te houden. Ondanks de Full HD-resolutie en de indrukwekkende 3D-capaciteiten, haalt deze beamer het natuurlijk niet bij de absolute topmodellen die in professionele bioscopen worden gebruikt. Toch is de Optoma GT2000HDR een krachtige beamer die veel waar voor zijn geld biedt.

Met de Optoma GT2000HDR is je thuisbioscoopervaring zeker compleet. De short throw ratio van 0,496 m betekent dat je in een gemiddelde woonkamer al een prima beeldformaat kunt projecteren, zonder dat je veel afstand van de muur nodig hebt. Dit biedt veel flexibiliteit in je woonruimte.

Wat de beeldkwaliteit betreft, ben je verzekerd van scherpe, gedetailleerde beelden dankzij de Full HD resolutie. Of je nu kijkt naar de nieuwste actiefilms of je lievelingssport volgt, de 3D ervaring gecombineerd met de helderheid van het beeld is zeer indrukwekkend.

Als we iets minder positiefs moeten noemen, dan is het de mogelijkheid dat de kleuren soms niet helemaal natuurgetrouw zijn in de 3D-modus. Dit is echter een veelvoorkomend iets bij 3D-projectoren en zeker niet uniek voor de Optoma GT2000HDR.

In het kort, als je op zoek bent naar een manier om je filmmarathons of game-avonden te verrijken, dan levert de Optoma GT2000HDR een bevredigende prestatie. Met zijn gebruikersgemak, short throw capaciteit en vooral zijn 3D prestaties haalt hij het scherm uit de bioscoop zo je huis in.

Aansluitmogelijkheden en gebruiksgemak

Optoma gt2000hdr projector vyzevqxy4qjz m4myx3

De Optoma GT2000HDR staat bekend om zijn uitstekende aansluitmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid, wat een onmisbare combinatie is in een thuisbioscoopinstelling. Het feit dat deze beamer beschikt over twee HDMI ingangen vergemakkelijkt het switchen tussen bijvoorbeeld een Blu-ray-speler en een gameconsole. Het toevoegen van Mobile High-Definition Link (MHL) ondersteuning is een flinke plus, waardoor je eenvoudig content van compatibele smartphones en tablets kunt projecteren. Dit wordt des te aantrekkelijker door de Standaard usb-A poort voor data overdracht en stroombron. Het apparaat kan als oplaadpunt dienen voor je MHL-apparaat. Dat is handig, want zo zit je nooit met een lege batterij.

Een klein nadeel is misschien het ontbreken van een wifi-verbinding en Bluetooth, wat tegenwoordig door veel gebruikers wel gewaardeerd wordt. Toch zijn er genoeg alternatieven om smart content via andere apparaten naar de beamer te streamen, dus dat hoeft de pret niet te drukken.

Laten we even een overzicht bekijken van de aansluitmogelijkheden:

 • 2x HDMI-aansluiting (Standaard HDMI Type A)

 • 1x USB-aansluiting (Standaard usb-A)

 • Mobile High-Definition Link (MHL)

 • 1x Hoofdtelefoon aansluiting

 • Statiefaansluiting

 • Kensington slot (voor beveiliging)

Het gebruiksgemak wordt verder bevorderd door keystone-correctie, die zowel verticaal als horizontaal kan worden afgesteld. Dit betekent dat je de beamer niet per se recht voor het scherm hoeft te plaatsen om een mooie, rechte projectie te krijgen. De afwezigheid van een zoomfunctie wordt hiermee enigszins gecompenseerd; je bent echter wel beperkt tot de plaatsing van het apparaat om de grootte van de projectie aan te passen.

De compacte afmetingen van de beamer maken het plaatsen in een woonkamer of vergaderruimte bijzonder eenvoudig. Je hoeft geen grote apparatuur te verplaatsen of een speciale beamerstand te kopen. Plaats hem op een kastje, bevestig hem op een statief of schuif hem gewoon op tafel dichter bij of verder van de muur, en voilà – je thuisbioscoop is klaar voor gebruik.

Wat ook opvalt is hoe snel de beamer gebruiksklaar is. Uitpakken, aansluiten op je HDMI-bron, eventueel de keystone-correctie afstellen en je kunt al genieten van een professionele projectie. De handleiding is misschien niet eens nodig, omdat de bediening zo intuïtief werkt.

Het gebrek aan smart functie eigenschappen kan voor sommigen een nadeel zijn, maar dit wordt relatief gemaakt door de markt van streaming apparaten die vaak betere prestaties bieden in een smart home set-up in vergelijking met ingebouwde smart functies van beamers.

Samengevat, de Optoma GT2000HDR biedt ruim voldoende aansluitmogelijkheden voor de meest voorkomende toepassingen en blinkt uit in gebruiksgemak. Zonder veel poespas biedt het je de kans om snel en eenvoudig in je eigen huis te genieten van grootbeeld entertainment. Kleinere minpunten worden moeiteloos overschaduwd door het overvloed aan voordelen, waardoor dit toestel een prima keuze blijft voor de thuisbioscoopliefhebber.

Geluidsproductie en lichtbron

Optoma gt2000hdr projector

De Optoma GT2000HDR Short Throw Beamer levert een indrukwekkende thuisbioscoopervaring zonder je woonkamer om te hoeven toveren in een commerciële bioscoopzaal. Binnen de kortste keren is alles opgezet en voelt elke filmavond als een exclusieve voorstelling.

Laten we focussen op twee punten: de geluidsproductie en lichtbron van deze beamer. Op het eerste oog lijken dit misschien bijzaken, maar ze spelen een cruciale rol in de totale beleving.

De geluidsproductie van de GT2000HDR is met een maximum van 31 dB eigenlijk heel redelijk. In een stille kamer zou je een licht zoemend geluid kunnen waarnemen, maar dit verdwijnt snel naar de achtergrond zodra de film begint. De spaarstand, met een geluidsniveau van 29 dB, maakt het nog stiller. Het is niet fluisterstil, maar ook zeker geen storende factor tijdens je filmavond.

Dan de lichtbron: een laser die garant staat voor een levensduur van maar liefst 30000 uren. Dit betekent jaren van kijkplezier zonder extra kosten voor het vervangen van een lamp. De 3500 ANSI lumen zorgen ervoor dat ook bij een beetje omgevingslicht de beelden scherp en helder blijven.

Hier zijn een aantal van de voordelen op een rij:

 • Weinig onderhoud nodig door de lange levensduur van de laser

 • Goede prestaties in niet volledig verduisterde ruimtes

 • De stille werking houdt je volledig in de filmervaring

Er zijn uiteraard altijd wat minder sterke punten. Zo zou het kunnen dat in een volledig verlichte kamer het beeld iets aan helderheid inboet, maar welke beamer heeft dat nou niet? Daarnaast is de geluidsproductie niet volledig onhoorbaar, maar het valt in de praktijk mee en wordt al snel overstemd door de film zelf.

De laserlichtbron zorgt dus voor een beeldkwaliteit die je bij blijft na de credits, terwijl de geluidsproductie niet afleidt van de spannende scenes op het scherm. Met deze beamer is het net alsof je een privébioscoop hebt, zonder de irritante bijgeluiden.

Samenvattend heeft de Optoma GT2000HDR een paar minpunten die in het niet vallen bij alle voordelen die het biedt. De balans tussen stille werking en krachtige lichtoutput maakt dit tot een topkeuze voor iedereen die zonder veel gedoe thuis films wil ervaren zoals de regisseur het bedoeld had. Want zeg nou zelf, wie wil er nou niet in alle comfort genieten van een mooie filmavond thuis?