Mijn thuisbioscoopervaring met de Optoma UHD38x Beamer (2023)

Mijn review van de Optoma UHD38x: 4K scherpte, 4000 lm helderheid, en lage input lag voor films en games. Perfect voor elke ruimte.
Auteur
Affiliatie
Lucas de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

11 mei 2023

Inleiding

Optoma uhd38x 1

De Optoma UHD38x is een hoogwaardige projector die uitblinkt in zowel de weergave van scherpe, heldere beelden als in flexibiliteit bij het opstellen. Met een 4K UHD-resolutie en een indrukwekkende lichtopbrengst van 4000 lumens levert deze projector levendige beelden die zelfs in verlichte ruimtes hun kwaliteit behouden. De snelle responstijd maakt de UHD38x ook ideaal voor gaming, terwijl de uitgebreide aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI en VGA, zorgen voor een makkelijke integratie in verschillende opstellingen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Scherpte 4K (UHD) Hoeveelheid licht 4000 lm
Projector technologie DLP Contrastverhouding 1000000
Projectieverhouding 1,5 - 1,66 m Scherpte 4K (UHD)
Hoeveelheid licht 4000 lm Projector technologie DLP
Contrastverhouding 1000000 Projectieverhouding 1,5 - 1,66 m

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Optoma uhd38x 7 Optoma uhd38x 39 Optoma uhd38x 3 Optoma uhd38x 14 Optoma uhd38x 9

Beeldkwaliteit en Resolutie

Optoma uhd38x 2

Met een 4K UHD-resolutie biedt de Optoma UHD38x een waanzinnige scherpte die de thuisbioscoopervaring naar een hoger niveau tilt. Je zult versteld staan van de helderheid die deze beamer biedt, met maar liefst 4000 lumen. Dit maakt dat je zelfs in verlichte kamers een uitstekend beeld houdt. Ideaal dus voor die luie zondagmiddag waarop de gordijnen niet helemaal dicht hoeven.

Belangrijke kenmerken zijn:

 • Resolutie: 4K UHD

 • Lichtopbrengst: 4000 lumen

 • Technologie: DLP

Natuurlijk, bij het bekijken van een film of het spelen van games wil je dat de scenes natuurgetrouw overkomen; met de Optoma UHD38x heeft dit bijna geen uitleg nodig. De details zijn haarscherp, of het nu gaat om de textuur van kleding in films of de subtiele schaduwen in videogames.

Echter, het gezegde ‘niets is perfect’ geldt ook hier. De beamer mist smartfuncties en de mediaspeler die tegenwoordig vaak gezien wordt in andere modellen. Daar tegenover staat dat de meeste mensen voor dergelijke features terugvallen op externe apparatuur zoals een Chromecast, game console of laptop. Dus ondanks deze ogenschijnlijke tekortkoming, blijft de UHD38x een beest in zijn soort.

De grote beeldgrootte varieert van 33” tot een gigantische 300”, wat betekent dat je die thuisbioscoop echt kunt waarmaken, of je nu in een knusse woonkamer zit of een ruime kelder tot je beschikking hebt.

Een klein puntje van kritiek is te vinden in de projectieafstanden - je moet wel een beetje spelen met de plaatsing van de beamer, rekening houdend met de projectieverhouding van 1,5 - 1,66 m. Maar eerlijk is eerlijk, met een beetje meetwerk heb je dit snel onder de knie en geniet je zo van de beste beeldkwaliteit.

De HDR-ondersteuning met HDR10 en HLG is een feature die ervoor zorgt dat je de nieuwste films en series ziet zoals ze bedoeld zijn, met rijkelijkere kleuren en diepere zwartwaarden. Alleen… vergeet niet dat niet alle content beschikbaar is met HDR, dus dit is iets om in de gaten te houden bij het kiezen van je filmpjes en games.

Even wat over de lichtbron: een standaard lamp met een verwachte levensduur van 6000 uur bij normaal gebruik. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn voor jaren filmplezier. Mocht de lamp toch aan vervanging toe zijn, dan is deze gelukkig vervangbaar. Toch kun je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid in vergelijking met LED of laserlichtbronnen die in sommige andere projectoren te vinden zijn.

Samenvattend, de Optoma UHD38x slaat de spijker op zijn kop als het gaat om de beeldkwaliteit en resolutie die essentieel zijn voor een meeslepende thuisbioscoopervaring. En hoewel hij wel wat kleine tekortkomingen heeft, weegt dit nauwelijks op tegen de hoogstaande prestaties die deze beamer levert. Het is simpelweg een topkeuze voor de filmische fijnproever en de fervente gamer. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een ander model dat bekend staat om zijn 4K weergave, is mijn ervaring met de Optoma UHD55 misschien ook de moeite waard om te bekijken.

Constrastverhouding en Kleurdiepte

Optoma uhd38x 3

Een beamer die je woonkamer omtovert tot een mini-bioscoop, dat klinkt als de ultieme thuisentertainment ervaring. Maar wat maakt de Optoma UHD38x geschikt voor dit doel? Met een contrastverhouding van maar liefst 1.000.000:1 kunnen we stellen dat deze beamer een krachtige slag maakt in de strijd om levendige en diepe kleuren te leveren. Maar hoe vertaalt dit zich naar de werkelijke kijkervaring?

Laten we de kernpunten eruit pikken:

 • Haarscherpe 4K-resolutie: bekend om de rijke details.

 • Extreem hoge contrastverhouding: levert zwarten die echt zwart zijn en witten die sprankelen.

 • Verschillende kleurtinten: belooft een breed scala aan kleuren en nuances.

Voor liefhebbers van visuele finesse lijkt de Optoma UHD38x haast een droom die uitkomt. Of het nu gaat om de subtiele kleurnuances in de vleugels van een vlinder of de schaduwrijke diepten van een donkere scène, de beamer levert een overtuigend pallet waarmee details niet verloren gaan. Om een vergelijkbare thuisbioscoopervaring te verkrijgen, kunt u ook onze ervaring met de Optoma HD29He beamer lezen, die bekend staat om zijn heldere beeldkwaliteit.

Dat gezegd hebbende, komt deze krachtige performance wel met een kanttekening. Zoals bij veel projectoren kan de kleurweergave variëren afhankelijk van de omgevingslicht. Bij veel daglicht kan het contrast afnemen, maar dat is bij de meeste beamers het geval. De Optoma UHD38x zet wel een stap vooruit met zijn 4000 lumen, wat betekent dat het beeld zelfs in een verlichte kamer nog helder blijft.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de inrichting van je kijkruimte. Projectoren zoals de Optoma UHD38x presteren optimaal in donkere ruimtes waar de krachtige contrastverhouding en kleurdiepte echt tot hun recht komen. Dit is geen groot minpunt maar iets om op te letten bij de aanschaf.

Zoals vaak geldt bij technologie die de grenzen verlegt, heeft het opzetten van de projector een invloed op de kwaliteit van de ervaring. Incorrecte plaatsing kan namelijk resulteren in een beeld dat niet optimaal is. Dit is echter geen probleem dat specifiek is voor de Optoma UHD38x; het hoort bij de categorie ‘normale voorbereiding’ voor het gebruik van elke projector.

De Optoma UHD38x is duidelijk een krachtige speler als het gaat om kleurdiepte en contrast. De belofte van intense, levendige beelden wordt waargemaakt, zolang de omstandigheden ideaal zijn. Zoals bij elke beamer moet je de verlichting en plaatsing afstemmen voor de beste ervaring, maar eenmaal goed ingesteld, is het genieten geblazen. Hoewel er kleine compromissen zijn in situaties met veel omgevingslicht, is dit bijna te verwaarlozen in een goed ingerichte kamer.

Als we dan ook nog eens kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan biedt de Optoma UHD38x een heleboel waar voor je geld. Het mag dan niet de goedkoopste op de markt zijn, maar voor wie waarde hecht aan diepe zwarten en een rijk kleurenspectrum, is dit een investering die de thuisbioscoopervaring enorm kan verrijken. Het zijn de kleine dingen – zoals het zien van de subtiele schakeringen in een ondergaande zon of de scherpe contouren van een donkere scène – die deze beamer zijn meerwaarde geven.

Gaming Performance en Input Lag

Optoma uhd38x 4

Bij veel gamers gaat de hartslag omhoog bij de gedachte aan een lage input lag. De Optoma UHD38x springt er hierbij uit met zijn 4.2 milliseconden input lag, wat een bijna onmiddellijke reactie op spelsituaties betekent. Je acties op de controller worden vrijwel direct vertaald naar acties op het scherm, waardoor je altijd een stap voor kan zijn op je tegenstanders.

De beamer is niet alleen razendsnel, maar ook gemaakt voor een meeslepende spelervaring. Met 4K UHD-resolutie en ondersteuning voor HDR10 en HLG, zorgen games er visueel indrukwekkend uit op een groot scherm. Of je nu rondzwerft in de open wereld van “The Witcher 3” of door het heelal racet in “Elite Dangerous”, de beamer brengt je spellen tot leven.

Belangrijk voor gamers:

 • Ultra lage input lag: Slechts 4.2 ms, ideaal voor snelle actie spellen.

 • 4K UHD-resolutie: Kristalheldere beelden met viermaal de scherpte van full HD.

 • HDR-ondersteuning: Levendige kleuren en diepere zwartwaarden met HDR10 en HLG.

 • Gaming mode: Optimaliseert de prestaties voor gaming, met minder vertraging en scherpere beelden.

Echter, ondanks deze indrukwekkende cijfers, zouden sommige gamers de voorkeur kunnen geven aan nog lagere input lag waarden, zoals die worden gevonden in speciale gaming monitoren. Maar in de context van het gebruik van een projector, is 4.2 ms uitzonderlijk goed en voor de meeste gamers meer dan voldoende om competitief te blijven spelen.

Verder heeft de Optoma UHD38x nog een paar trucjes om de ervaring te verbeteren. De Actieve 3D-ondersteuning laat je genieten van 3D-content, terwijl de gamer vaak beperkt wordt door de hoeveelheid 3D-games die beschikbaar zijn.

Op het gebied van gaming performance staat deze projector stevig in zijn schoenen. Toch is het belangrijk om te vermelden dat in een zeer competitieve gaming setting waar elke milliseconde telt, dit misschien niet de ultieme keuze is. Technologie liefhebbers en hardcore gamers zouden mogelijk een specifiek gaming scherm kunnen overwegen voor de best mogelijke input lag prestaties, hoewel je dan inlevert op de grootte van het display en de unieke bioscoopervaring die een projector als deze te bieden heeft.

Met een lichtopbrengst van 4000 lm staat de Optoma UHD38x garant voor heldere beelden, zelfs in verlichte kamers. Hoewel sommige puristen zouden kunnen aanvoeren dat een volledig verduisterde ruimte ideaal is voor gaming, biedt deze projector voldoende helderheid om in verschillende lichtomstandigheden toch goed te kunnen functioneren.

De input lag en gaming performance van de Optoma UHD38x maken hem een waardige toevoeging aan elke thuisbioscoop of game set-up. Zeker als je bedenkt dat de realiteit van thuis gamen vaak een mix is van casual speelsessies en competitieve momenten, levert deze beamer een mooie balans tussen snelheid en visuele pracht.

Projectieverhouding en Plaatsing

Optoma uhd38x 5

Wanneer je de Optoma UHD38x thuis opstelt, ervaar je dat de juiste projectieverhouding en plaatsing essentieel is om maximaal van je thuisbioscoop te genieten.

De UHD38x zorgt met zijn projectieverhouding van 1.5 - 1.66:1 voor aanzienlijke flexibiliteit bij de opstelling. Eenvoudig gezegd betekent dit dat voor elke meter breedte van je scherm, je de beamer tussen de 1,5 en 1,66 meter van je scherm kunt plaatsen. Zo zijn de mogelijkheden:

 • Voor 1 meter breed scherm, plaats de beamer 1,5 tot 1,66 meter ver.

 • Voor een 2 meter breed scherm, is dit het dubbele, dus 3 tot 3,32 meter.

Dit is ideaal voor de meeste woonkamers en zelfs voor kleinere ruimtes.

Deze flexibiliteit in plaatsing komt vooral van pas in een druk huis waar elke centimeter telt. Voor de echte thuisbioscoopervaring is het wel belangrijk dat de beamer recht voor het scherm staat. Als dit niet helemaal lukt, is er de keystone-correctie die vertekening corrigeert. Handig, maar de puristen onder ons zullen opmerken dat het beeld hier enigszins door kan worden aangetast. Hoe recht je de beamer kan krijgen, des te beter je beeldresultaat.

Dan hebben we het nog niet over de grootte van het beeld. Een maximale diagonaal van maar liefst 300 inch staat garant voor een echt indrukwekkende kijkervaring. Natuurlijk moet je daar wel de ruimte voor hebben, maar zelfs als je kleiner gaat, zorgt de 4K-resolutie voor dat bioscoopgevoel.

Een mindere kant is dat de beamer niet de kleinste is. Met afmetingen van 31,5 x 27 x 10,8 cm en een gewicht van 3,9 kg zal hij niet onopgemerkt blijven in je inrichting. Maar gezien de mogelijkheden die je er voor terugkrijgt, zou je kunnen stellen dat het een compromis is dat veel liefhebbers graag maken.

De lichtopbrengst van 4000 lumen betekent dat deze beamer niet enkel in een verduisterde kamer tot zijn recht komt. Ook bij daglicht levert hij nog prima prestaties. Dat is een duidelijk voordeel voor wie overdag films wil kijken of voor zakelijk gebruik.

Samengevat ben je met de Optoma UHD38x voorzien van een veelzijdige beamer. Een paar punten om op te letten:

 • Zorg voor de juiste afstand en hoogte ten opzichte van je scherm.

 • Een beetje kennis over keystone-correctie kan helpen, maar probeer het beeld zo recht mogelijk te krijgen voor de beste ervaring.

 • De grootte van de beamer kan een uitdaging vormen bij het vinden van de beste positie in een kleine ruimte.

Voor wie op zoek is naar een krachtige en flexibele beamer voor thuis of voor presentaties, biedt de Optoma UHD38x uitstekende mogelijkheden. Het kleine nadeel qua grootte en gewicht wordt meer dan gecompenseerd door de indrukwekkende beeldprestaties.

Geluidsniveau en Aansluitingen

Optoma uhd38x projector gg7xmnjnbopz ve1jwv

Wanneer je de Optoma UHD38x Beamer aanzet, valt direct op dat het geluidsniveau aangenaam stil is. Met een maximaal geluidsniveau van slechts 28 dB en 26 dB in de spaarstand, kun je genieten van een film of game zonder gestoord te worden door irritant gezoem. Hierdoor blijft de aandacht op het scherm, waar het hoort. Bovendien is de kans klein dat je medekijkers zullen klagen over een lawaaierige projector, een duidelijk voordeel van de UHD38x.

Toch, voor wie extreem gevoelig is voor geluid, kan zelfs dit lage niveau hoorbaar zijn in een compleet stille kamer. Voor diegenen die geluidskwaliteit en een fluisterstille ervaring waarderen, kan de Optoma ZH450ST ‘short throw’ beamer een uitstekende keuze zijn, bekend om zijn rustige werking. Maar laten we eerlijk zijn, bij normaal gebruik, waar de geweldige klank van een film of game op de voorgrond treedt, zal dit nauwelijks een punt van ergernis vormen.

Dan over de veelzijdigheid in aansluitingen; de UHD38x is van alle markten thuis:

 • 2 HDMI-poorten: essentieel voor het aansluiten van meerdere apparaten zoals je gameconsole en blu-rayspeler.

 • 1 USB-poort: handig om de firmware bij te werken of je mobiele apparaat op te laden.

 • Mobile HD Link (MHL): Een fijne feature waarmee je content vanaf je mobiel kunt afspelen op groot scherm, ideaal voor foto’s of filmpjes.

 • Hoofdtelefoonaansluiting: Voor die momenten dat je in je eentje wilt onderduiken in de filmwereld zonder anderen te storen.

 • Statiefaansluiting: voor als de beamer op een statief moet voor de ideale positionering.

 • Kensington slot: een niet te onderschatten toevoeging voor de veiligheid van je apparaat, zeker in openbare ruimtes.

Het gemis van een VGA-aansluiting kan voor sommigen een minpunt zijn, maar wie gebruikt tegenwoordig nog VGA bij een 4K beamer? De overstap naar HDMI is al lang en breed gemaakt, dus dit zal voor de meeste gebruikers geen struikelblok vormen.

Een ander puntje om op te letten is dat er geen wifi of Bluetooth ingebouwd is, wat betekent dat draadloos streamen van content niet rechtstreeks mogelijk is. Dit zou voor sommige digitale nomaden een gemis kunnen zijn. Toch, gezien de hoge kwaliteit van bedrade verbindingen en de stabiliteit die dit met zich meebrengt, lijkt het ontbreken van draadloze connectiviteit nauwelijks een dealbreaker.

Het formaat van de beamer is ‘normaal’ – niet onnodig groot of zwaar met een net gewicht van 3,9 kg en compacte afmetingen (10,8 cm hoog x 31,5 cm breed x 27 cm diep). Hierdoor neem je hem makkelijk mee naar een andere kamer of zelfs naar buiten voor een filmavond onder de sterrenhemel.

De UHD38x zorgt ervoor dat je volledig kunt genieten van je thuisbioscoopervaring zonder zorgen te maken over storende geluiden of het gebrek aan aansluitmogelijkheden. De lichte nadelen worden gemakkelijk gecompenseerd door de vele pluspunten van deze projector, en laten we wel wezen: in deze tijden van technologie is het allerminst een opgave om creatieve oplossingen te vinden voor een optimale setup.

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Optoma uhd38x projector lk2oolleg6kl k6x3j6

De Optoma UHD38x beamer is met zijn witte, strakke behuizing niet alleen een pareltje om naar te kijken, maar met zijn solide bouwkwaliteit ook een stevig staaltje technologie. Het chassis voelt robuust aan en de afwerking is van een kwaliteit die we gewend zijn van Optoma: professioneel en duurzaam. Met een gewicht van 3,9 kg en compacte afmetingen is de beamer relatief gemakkelijk te verplaatsen, wat handig is voor zowel thuisgebruik als zakelijke presentaties.

Ontwerpkenmerken die opvallen:

 • Strak wit design dat in vele interieurs past

 • Compact en niet al te zwaar (3,9 kg), dus relatief draagbaar

 • De knoppen voelen stevig aan en zijn intuïtief geplaatst

Hoewel de bouwkwaliteit top is, kan het ontbreken van een lenskapje voor sommigen wellicht een klein minpunt zijn, gezien het beschermen van de lens tegen stof en krassen belangrijk is voor de levensduur. Dat gezegd hebbende, is dit een makkelijk op te lossen issue door zelf voor een cover te zorgen.

De UHD38x blijft vrij koel tijdens gebruik dankzij het efficiënte koelsysteem, waardoor de kans op oververhitting en dus slijtage aanzienlijk vermindert. Dit is een groot pluspunt voor wie lange filmsessies of gaming marathons voor de boeg heeft.

Het is ook vermeldenswaard dat Optoma niet bezuinigd heeft op de keystone-correctie mogelijkheden, waardoor je met gemak de projectie recht en symmetrisch krijgt, zelfs als de beamer niet perfect gecentreerd is ten opzichte van het scherm. Echter, het handmatig afstellen van de focus en zoom zou voor sommige technofoben wat lastig kunnen zijn, maar over het algemeen moet dit geen probleem zijn voor de gemiddelde gebruiker.

Een aspect dat echt opvalt, is de levensduur van de lamp. Met tot wel 6000 uren in normaal gebruik, biedt dit model een prima duurzaamheid voordat een vervanging nodig zou zijn. Toch is het vervangen van de lamp een klus die uiteindelijk onvermijdelijk is bij de meeste beamers, dus het is iets om rekening mee te houden.

Samenvattend, als we kijken naar het ontwerp en de bouwkwaliteit van de Optoma UHD38x, dan is het duidelijk dat het een product is dat gemaakt is om te presteren en lang mee te gaan. Het kan gezien worden als een investering voor zowel filmliefhebbers en gamers als voor zakelijke gebruikers.

Het grootste nadeel – als je dat zo kan noemen – is dat sommige gebruikers een volledig geautomatiseerde lenzenaanpassing verwachten bij een beamer van deze kaliber, maar de handmatige aanpassingen geven op hun beurt wel weer een precieze controle.

In de wereld van projectoren, waar design soms achtergesteld wordt bij functionaliteit, heeft Optoma een balans weten te vinden die zowel de ogen als het praktisch gebruik ten goede komt. De UHD38x slaagt erin om zich te positioneren als een serieuze optie voor degenen die een projector willen die zowel visueel aantrekkelijk als bouwkundig solide is.