Op zoek naar een nieuwe rugzak? Alles hierover anno 2023 in deze handleiding

Alles over rugzakken in 2023: waar op te letten bij aankoop, soorten, merken, gebruik, materialen, reizen, prestaties, en meer.
Publicatiedatum

27 maart 2023

Introductie

Rugzak

Een rugzak is een draagbare tas die op de rug wordt gedragen en bedoeld is om persoonlijke spullen en benodigdheden te dragen. Rugzakken hebben over het algemeen twee schouderbanden die aan de bovenkant van de tas zijn bevestigd, en sommige modellen hebben ook een heupriem om de belasting te verdelen. De grootte van de rugzak varieert van klein tot groot en er zijn verschillende stijlen en materialen beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen. In deze handleiding gaan wij op al deze aspecten dieper in.

Prijzen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een rugzak?

Als je op zoek bent naar een rugzak, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een aankoop doet.

Doel van de rugzak

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een rugzak is het doel waarvoor je hem gaat gebruiken. Voor wandelen heb je bijvoorbeeld een andere rugzak nodig dan voor dagelijks gebruik. Wandelingen vereisen meestal een rugzak met een grotere capaciteit, een sterkere constructie en betere waterbestendigheid, terwijl een rugzak voor dagelijks gebruik lichter en meer gestroomlijnd kan zijn. Bepaal daarom eerst het doel van de rugzak en kies er vervolgens een die aan je specifieke behoeften voldoet.

Capaciteit van de rugzak

De capaciteit van een rugzak verwijst naar de hoeveelheid spullen die je erin kunt opbergen. Het is belangrijk om een rugzak te kiezen die groot genoeg is om al je benodigdheden in op te bergen, maar niet zo groot dat het te zwaar of onhandig wordt om mee te nemen. Voor dagelijks gebruik is een rugzak met een capaciteit van 20-30 liter meestal voldoende, terwijl wandelaars een grotere capaciteit nodig hebben, afhankelijk van de duur en intensiteit van de wandeling.

Rugzak met 30 liter capaciteit

Comfort en pasvorm

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een rugzak is het comfort en de pasvorm. De rugzak moet goed passen bij je lichaam en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht over je rug en schouders. Rugzakken zijn er in verschillende maten, dus zorg ervoor dat je de juiste maat kiest op basis van je lengte en lichaamsvorm. Let ook op de padding van de schouderbanden en de rugleuning, evenals de ademende eigenschappen van het materiaal, vooral als je van plan bent om de rugzak lange tijd te dragen.

Kwaliteit en duurzaamheid

Bij het kopen van een rugzak is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Een goede kwaliteit rugzak moet bestand zijn tegen ruw gebruik en de elementen, zoals regen en zonlicht. Kies daarom voor een rugzak die gemaakt is van duurzame en stevige materialen, zoals nylon of polyester, en die goed gestikt is voor extra sterkte. Controleer ook de kwaliteit van de ritsen en andere sluitingen om ervoor te zorgen dat ze soepel werken en niet gemakkelijk kapot gaan.

Functionaliteit en kenmerken

Rugzakken komen in verschillende stijlen en met verschillende kenmerken, en het is belangrijk om te kiezen wat voor jou het beste werkt. Zoek naar een rugzak met functionele eigenschappen zoals meerdere compartimenten en vakken, evenals gespen en riemen om de tas aan te passen aan je lichaam. Andere handige kenmerken kunnen zijn een regenhoes, een hydratatie-systeem en speciale lussen voor wandelstokken of ijsbijlen. Zorg er ook voor dat de rugzak gemakkelijk te gebruiken is en dat je snel bij je spullen kunt zonder dat je de hele tas hoeft te doorzoeken.

Stijl en persoonlijke voorkeur

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een rugzak die past bij je persoonlijke stijl en voorkeur. Er zijn verschillende stijlen, kleuren en patronen beschikbaar, dus kies iets dat past bij jouw smaak en persoonlijkheid. Overweeg ook de gelegenheid waarvoor je de rugzak gaat gebruiken. Een felgekleurde rugzak kan bijvoorbeeld goed werken voor wandelen in de bergen, terwijl een meer ingetogen kleur geschikt is voor dagelijks gebruik op kantoor of school.

Welke soorten rugzakken zijn er?

Er zijn verschillende soorten rugzakken beschikbaar op de markt:

Dagrugzakken

Dagrugzakken zijn de meest voorkomende soort rugzakken die gebruikt worden voor dagelijkse activiteiten zoals school, werk of reizen. Deze rugzakken zijn meestal klein van formaat en hebben een beperkte opbergruimte. Ze zijn ontworpen om essentiële spullen zoals laptops, boeken, waterflessen, snacks en andere persoonlijke spullen op te bergen.

Dagelijkse rugzak

Trekkingrugzakken

Trekkingrugzakken zijn ontworpen voor meerdaagse trektochten en avonturen in de wildernis. Deze rugzakken hebben doorgaans meer opbergruimte dan dagrugzakken en zijn uitgerust met meerdere compartimenten, vakken en straps om alle benodigde uitrusting en voorraden voor een meerdaagse tocht mee te kunnen nemen. Ze hebben ook vaak ergonomisch ontworpen schouderbanden, heupbanden en borstbanden om het gewicht gelijkmatig over het lichaam te verdelen en rug- en schouderbelasting te verminderen. Voor de momenten van rust tijdens uw trektocht, is het van belang goed te kunnen ontspannen, zoals met de comfortabele en praktische Dometic CFF-12 koelbox, ideaal om uw eten en dranken koel te houden.

Hydratatie rugzakken

Hydratatie rugzakken, ook wel bekend als drinkrugzakken, zijn ontworpen om waterzakken van verschillende maten en andere hydratatieproducten zoals flessen, slangen, mondstukken en filters mee te nemen. Deze rugzakken zijn vooral handig tijdens outdoor activiteiten zoals wandelen, fietsen en hardlopen waarbij regelmatig hydratatie nodig is. Hydratatie rugzakken zijn voorzien van een geïntegreerd watersysteem en een slang om gemakkelijk te kunnen drinken terwijl u onderweg bent. Ze hebben meestal ook enkele zakken en vakken om andere persoonlijke spullen op te bergen.

Laptop rugzakken

Laptop rugzakken zijn ontworpen om laptops en andere elektronische apparaten op een veilige en georganiseerde manier te vervoeren. Deze rugzakken hebben meestal een apart compartiment of vak voor de laptop, en sommige modellen hebben ook andere speciale vakken voor accessoires zoals opladers, muizen en USB-sticks. Laptop rugzakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen.

Fietsrugzakken

Fietsrugzakken zijn speciaal ontworpen voor fietsers en zijn voorzien van kenmerken zoals een lichtgewicht ontwerp, aerodynamische vormgeving en ademende materialen. Ze hebben ook vaak een speciale plaats voor een waterzak en slangen om hydratatie gemakkelijk te maken tijdens het fietsen. Fietsrugzakken zijn meestal klein van formaat en hebben niet veel opbergruimte, maar zijn perfect voor het opbergen van essentiële spullen tijdens het fietsen, zoals gereedschap, bandenreparatiekit en snacks.

Reisrugzakken

Reisrugzakken zijn ontworpen om gebruikt te worden tijdens langere reizen, backpacken of bij het reizen naar verschillende locaties. Deze rugzakken hebben een grotere capaciteit dan de meeste dagrugzakken en zijn voorzien van meerdere compartimenten en vakken om kleding, schoenen, toiletartikelen en andere benodigdheden op te bergen. Ze zijn vaak voorzien van compressiebanden om de inhoud op zijn plaats te houden en het gewicht te verdelen tijdens het dragen. Reisrugzakken zijn er in verschillende maten en stijlen om aan de behoeften van verschillende reizigers te voldoen.

Camerarugzakken

Camerarugzakken zijn speciaal ontworpen om camera-apparatuur en accessoires op een veilige en georganiseerde manier te vervoeren. Deze rugzakken hebben vaak compartimenten en vakken die op maat zijn gemaakt voor camera’s, lenzen, flitsers en andere fotografische apparatuur. Ze hebben ook gewatteerde vakken om apparatuur te beschermen tegen schokken en stoten. Camerarugzakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen om aan de behoeften van verschillende fotografen te voldoen.

Rugzak voor camera

Schoolrugzakken

Schoolrugzakken zijn speciaal ontworpen voor studenten en zijn ideaal voor het vervoeren van boeken, schriften, laptops en andere schoolbenodigdheden. Deze rugzakken zijn vaak voorzien van meerdere vakken en compartimenten om schoolspullen op een georganiseerde manier op te bergen. Ze hebben ook vaak ergonomisch ontworpen schouderbanden en rugpanelen om het gewicht gelijkmatig over het lichaam te verdelen en rug- en schouderbelasting te verminderen.

Kinderrugzakken

Kinderrugzakken zijn speciaal ontworpen voor kinderen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Deze rugzakken zijn lichtgewicht, duurzaam en comfortabel om te dragen. Ze hebben meestal één groot compartiment en enkele kleinere zakken om snacks en andere benodigdheden in op te bergen. Kinderrugzakken hebben ook vaak leuke ontwerpen en heldere kleuren om de interesse van kinderen te wekken.

Militaire rugzakken

Militaire rugzakken zijn speciaal ontworpen voor militairen en zijn gemaakt van duurzame materialen om bestand te zijn tegen extreme omstandigheden. Deze rugzakken hebben meerdere compartimenten en vakken om militaire uitrusting en benodigdheden op te bergen, zoals munitie, wapens, communicatieapparatuur en medische benodigdheden. Militaire rugzakken zijn ook voorzien van ergonomisch ontworpen schouderbanden en heupriemen om het gewicht gelijkmatig over het lichaam te verdelen en rug- en schouderbelasting te verminderen.

Klimrugzakken

Klimrugzakken zijn speciaal ontworpen voor klimmers en bergbeklimmers. Deze rugzakken hebben meestal een smal profiel om de bewegingsvrijheid niet te belemmeren en zijn voorzien van straps om klimuitrusting zoals touwen, karabijnhaken en helmen te bevestigen. Klimrugzakken hebben ook vaak gewatteerde schouderbanden en heupriemen om het gewicht te verdelen en het comfort te vergroten tijdens het dragen.

Duikrugzakken

Duikrugzakken zijn speciaal ontworpen voor duikers en zijn gemaakt van waterbestendige materialen om apparatuur te beschermen tegen water. Deze rugzakken zijn vaak voorzien van compartimenten en vakken om duikuitrusting op te bergen, zoals duikbrillen, snorkels, wetsuits en tanks. Ze hebben ook vaak straps om vinnen te bevestigen en ergonomisch ontworpen schouderbanden en heupriemen om het gewicht gelijkmatig over het lichaam te verdelen en het comfort te vergroten tijdens het dragen.

Jachtrugzakken

Jachtrugzakken zijn speciaal ontworpen voor jagers en zijn gemaakt van stille en duurzame materialen om de jacht niet te verstoren. Deze rugzakken hebben meestal een camouflagepatroon en zijn voorzien van compartimenten en vakken om jachtuitrusting op te bergen, zoals jachtgeweren, munitie en jachtbenodigdheden. Jachtrugzakken zijn ook voorzien van ergonomisch ontworpen schouderbanden en heupriemen om het gewicht te verdelen en het comfort te vergroten tijdens het dragen.

Er zijn dus verschillende soorten rugzakken beschikbaar die ontworpen zijn voor verschillende activiteiten en doeleinden. Het kiezen van de juiste rugzak is belangrijk om een comfortabele en veilige ervaring te garanderen tijdens het dragen van spullen.

Welke functies zijn er voor rugzakken en waarom zijn deze handig?

Rugzakken zijn er in verschillende maten en modellen, en hebben vaak verschillende functies en eigenschappen om aan specifieke behoeften te voldoen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende functies van rugzakken en waarom deze handig kunnen zijn.

 1. Compartimenten en vakken

De meeste rugzakken hebben verschillende compartimenten en vakken om spullen georganiseerd te houden. Dit kan variëren van een enkel groot vak tot meerdere kleinere vakken met specifieke functies. Bijvoorbeeld, een laptopvak om je laptop veilig en beschermd te houden, een vak voor een waterfles om gemakkelijk bij te kunnen, en een apart vak voor sleutels en andere kleine voorwerpen die je snel nodig hebt. Het hebben van meerdere compartimenten en vakken maakt het gemakkelijker om georganiseerd te blijven en je spullen snel terug te vinden.

 1. Comfortabele draagopties

Een goede rugzak moet comfortabel te dragen zijn, vooral als je lange afstanden aflegt of zware spullen meeneemt. Rugzakken hebben vaak verstelbare schouderbanden en een borstband om de belasting gelijkmatig over je lichaam te verdelen. Sommige rugzakken hebben ook een heupgordel om de belasting nog beter te verdelen en de rugzak stevig op zijn plaats te houden. Dit is vooral handig als je van plan bent om langere tijd met de rugzak te reizen. Om je reiservaring nog comfortabeler te maken, is het een goed idee om te investeren in een opvouwbare loopband, zodat je ook onderweg kunt blijven sporten zonder zware fitnessapparatuur te hoeven meenemen.

 1. Duurzaamheid en waterbestendigheid

Een andere belangrijke functie van rugzakken is duurzaamheid en waterbestendigheid. Rugzakken worden vaak gebruikt voor outdoor activiteiten zoals wandelen, kamperen en fietsen, en moeten daarom bestand zijn tegen ruwe omstandigheden. Een goede rugzak moet gemaakt zijn van duurzame materialen die lang meegaan en niet snel scheuren of breken. Sommige rugzakken zijn ook waterbestendig of waterdicht, wat handig is als je in natte omstandigheden reist of als je spullen wilt beschermen tegen water. Voor tips over het kiezen van de juiste accessoires voor je reis, bekijk onze handleiding over het kopen van een nieuwe koffer, die je kan helpen je bagage goed te organiseren en beschermen.

 1. Speciale functies

Naast de bovengenoemde basisfuncties, zijn er ook rugzakken met speciale functies die handig kunnen zijn voor bepaalde activiteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld rugzakken met geïntegreerde zonnepanelen, die je elektronische apparaten kunnen opladen terwijl je onderweg bent. Andere rugzakken hebben compressieriemen, waarmee je de inhoud van de rugzak kunt comprimeren om te voorkomen dat de spullen gaan schuiven of om de rugzak kleiner te maken wanneer deze niet helemaal vol zit. Verder zijn er rugzakken met een ingebouwd drinksysteem, waardoor je tijdens het wandelen of fietsen gemakkelijk kunt drinken zonder te hoeven stoppen.

 1. Stijlvol en modieus

Naast de praktische functies zijn rugzakken ook vaak stijlvol en modieus. Er zijn tal van verschillende ontwerpen en kleuren beschikbaar om uit te kiezen, waardoor je een rugzak kunt kiezen die bij je persoonlijke stijl past. Er zijn sportieve rugzakken voor outdoor activiteiten, maar ook meer zakelijke rugzakken voor werk of school. Een stijlvolle rugzak kan een leuke toevoeging zijn aan je outfit en tegelijkertijd handig zijn om spullen in mee te nemen.

Kortom, rugzakken hebben verschillende functies die handig kunnen zijn voor verschillende activiteiten. Of je nu gaat wandelen, fietsen, reizen, werken of studeren, er is een rugzak die aan jouw specifieke behoeften voldoet. Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende functies die beschikbaar zijn en een rugzak te kiezen die het beste past bij jouw activiteit en persoonlijke voorkeuren.

Goede merken

Er zijn veel merken die kwalitatief hoogwaardige rugzakken aanbieden, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

North Face

Een van de meest bekende en populaire merken is The North Face. The North Face staat bekend om hun duurzame en functionele rugzakken die geschikt zijn voor allerlei soorten activiteiten, zoals wandelen, kamperen en reizen. Een voorbeeld van een goede rugzak van The North Face is de Terra 55. Deze rugzak heeft een inhoud van 55 liter, is gemaakt van duurzaam materiaal en is voorzien van verschillende vakken en compartimenten om je spullen georganiseerd te houden.

Rugzak van het merk North Face

Osprey

Een ander merk dat bekend staat om zijn kwalitatieve rugzakken is Osprey. Osprey biedt een breed scala aan rugzakken voor verschillende doeleinden, waaronder wandelen, backpacken en reizen. Een van de meest populaire rugzakken van Osprey is de Atmos AG 65. Deze rugzak heeft een inhoud van 65 liter, is voorzien van een AG AntiGravity rugpaneel voor extra comfort en ventilatie, en heeft verschillende vakken en compartimenten voor georganiseerde opslag.

Herschel Supply Co

Een ander merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige en stijlvolle rugzakken is Herschel Supply Co. Herschel rugzakken zijn vaak gemaakt van duurzame materialen en hebben een klassieke uitstraling die zowel praktisch als modieus is. Een van de meest populaire rugzakken van Herschel is de Little America. Deze rugzak heeft een inhoud van 25 liter, is voorzien van een gewatteerd en fleece gevoerd laptopvak en heeft een verstelbare trekkoordsluiting voor extra veiligheid.

Eagle Creek

Een ander merk dat populair is onder backpackers en reizigers is Eagle Creek. Eagle Creek staat bekend om zijn duurzame en functionele reisuitrusting, waaronder rugzakken. Een voorbeeld van een goede rugzak van Eagle Creek is de Global Companion 40L. Deze rugzak heeft een inhoud van 40 liter, is gemaakt van waterafstotend materiaal en is voorzien van een comfortabel rugpaneel en heupgordel voor langdurig comfort.

Patagonia

Voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke optie, is Patagonia een goede keuze. Patagonia is een merk dat zich richt op duurzaamheid en ethische productie, en hun rugzakken zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn ontworpen om lang mee te gaan. Een voorbeeld van een goede rugzak van Patagonia is de Black Hole 25L. Deze rugzak heeft een inhoud van 25 liter, is gemaakt van 100% gerecycled polyester en is waterdicht, waardoor het perfect is voor outdoor-activiteiten.

Rugzak van het merk Patagonia

Fjallraven

Tot slot is Fjallraven een merk dat bekend staat om zijn stijlvolle en functionele rugzakken. Fjallraven rugzakken zijn vaak gemaakt van duurzaam G-1000 materiaal en hebben een klassieke uitstraling die zowel praktisch als modieus is. Een voorbeeld van een goede rugzak van Fjallraven is de Kanken. Deze rugzak is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en is perfect voor dagelijks gebruik of voor korte reizen.

Naast deze merken zijn er nog veel meer kwalitatief hoogwaardige rugzakken op de markt, waaronder Deuter, Gregory, Patagonia en Camelbak. Het is belangrijk om bij het kiezen van een rugzak te kijken naar de grootte, het materiaal, de functies en het doel waarvoor je de rugzak wilt gebruiken.

Hoe onderhoud ik mijn rugzak?

Het is belangrijk om je rugzak goed te onderhouden, zodat het lang meegaat en er altijd goed uitziet.

Reinigen van de rugzak

Het is belangrijk om je rugzak regelmatig te reinigen om te voorkomen dat vuil en stof zich ophopen en vlekken veroorzaken. Reinig je rugzak met de hand met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel, of gebruik een vochtige doek om het oppervlak schoon te vegen. Zorg ervoor dat je de ritsen, gespen en andere metalen onderdelen goed afdroogt om roestvorming te voorkomen. Vergeet ook niet om de binnenkant van je rugzak te reinigen, vooral als je voedsel of drinken in je rugzak vervoert.

Rugzak die wordt schoongemaakt

Repareren van de rugzak

Als er iets kapot is aan je rugzak, bijvoorbeeld een gesp of rits, repareer dit dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Sommige rugzakken worden geleverd met een reparatieset, maar als dit niet het geval is, kun je zelf een reparatieset samenstellen met behulp van naald en draad, naainaalden, scharen en extra gespen en ritsen. Je kunt ook een professional raadplegen als je niet zeker bent van de reparaties.

Opslag van de rugzak

Als je je rugzak niet gebruikt, berg deze dan op een koele, droge plaats op, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Bewaar je rugzak nooit in een plastic zak, omdat dit schimmelvorming kan veroorzaken. Als je je rugzak langere tijd niet gebruikt, berg deze dan op met de ritsen open, om te voorkomen dat de ritsen vast komen te zitten en beschadigd raken.

Bescherming van de rugzak

Om je rugzak te beschermen tegen krassen en slijtage, kun je een regenhoes of hoes voor rugzakken gebruiken, vooral als je in natte omstandigheden bent of als je de rugzak opgeslagen hebt voor langere tijd. Een regenhoes beschermt je rugzak ook tegen water, waardoor het materiaal van de rugzak minder snel verslijt. Er zijn ook speciale tassen die zijn ontworpen om je rugzak te beschermen tijdens transport, zoals wanneer je vliegt of met de trein reist.

Gebruik van de rugzak

Gebruik je rugzak niet als een stoel of om zware voorwerpen op te leggen. Dit kan de vorm van je rugzak veranderen en de stiksels en naden beschadigen. Houd ook de maximale draagcapaciteit in gedachten en draag geen te zware voorwerpen in je rugzak, want dit kan je rug belasten en kan leiden tot pijn of blessures.

Controle van de rugzak

Controleer je rugzak regelmatig op tekenen van slijtage, zoals scheuren, gaten of verzwakte naden. Als je deze tekenen opmerkt, vervang je de rugzak of laat je deze repareren. Zorg ervoor dat je regelmatig de gespen en de ritsen controleert en vervang ze indien nodig. Controleer ook de schouderbanden en de heupriem, en zorg ervoor dat deze nog steeds stevig vastzitten. Het is beter om kleine reparaties uit te voeren voordat ze groter worden en meer schade veroorzaken. Door je rugzak regelmatig te controleren en te onderhouden, zorg je ervoor dat deze lang meegaat en er altijd goed uitziet.

Maat van rugzak

Het kiezen van de juiste maat rugzak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type activiteit dat je gaat doen, de duur van de activiteit en de persoonlijke voorkeur. Over het algemeen wordt de grootte van een rugzak uitgedrukt in liters en varieert deze tussen de 10 en 100 liter. Voor een dagwandeling of een stadswandeling is een rugzak tussen de 10 en 30 liter voldoende, terwijl voor een meerdaagse trektocht een rugzak tussen de 40 en 80 liter nodig is.

Een manier om de juiste maat te bepalen is door het gewicht van de uitrusting die je van plan bent mee te nemen te schatten. Als algemene regel geldt dat je ongeveer 1/3 tot 1/2 van je lichaamsgewicht kunt dragen in een rugzak. Voor een dagtocht heb je waarschijnlijk alleen wat snacks, water, extra kleding en een camera nodig, dus een kleinere rugzak zou voldoende zijn. Als je echter van plan bent om te kamperen en kookgerei, een slaapzak en andere kampeerspullen mee te nemen, heb je een grotere rugzak nodig.

Dagrugzak versus trekkingrugzak

Er zijn verschillende soorten rugzakken beschikbaar, waarvan de dagrugzak en de trekkingrugzak de meest voorkomende zijn. Een dagrugzak is ontworpen voor korte wandelingen, dagtochten en andere activiteiten waarbij je slechts een beperkte hoeveelheid spullen nodig hebt. Deze rugzakken zijn meestal tussen de 10 en 30 liter groot en hebben een eenvoudig ontwerp. Ze zijn lichtgewicht en hebben vaak een interne organisatie om je spullen te scheiden en te ordenen.

Trekkingrugzakken zijn daarentegen ontworpen voor langere trektochten waarbij je meer uitrusting en voedsel mee moet nemen. Deze rugzakken zijn groter dan dagrugzakken, meestal tussen de 40 en 80 liter, en hebben vaak externe organisatievakken, zoals zijvakken en compressieriemen om je spullen te beveiligen. Trekkingrugzakken zijn vaak voorzien van verstelbare heupbanden, schouderbanden en rugpanelen voor extra comfort bij het dragen van zware lasten.

Gewicht dragen

Het maximale gewicht dat je kunt dragen in een rugzak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je lichaamsbouw, fitheid en gewicht, de kwaliteit van je rugzak, het terrein waarop je loopt en de afstand die je aflegt. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30% van je lichaamsgewicht te dragen in een rugzak.

Als je bijvoorbeeld 70 kg weegt, zou je ongeveer 14-21 kg aan uitrusting kunnen dragen. Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een algemene richtlijn is en dat het maximale gewicht dat je kunt dragen afhangt van je fysieke conditie en kracht. Als je niet gewend bent om zware lasten te dragen, is het beter om rustig aan te beginnen en geleidelijk het gewicht op te bouwen.

Daarnaast is het belangrijk om je rugzak goed in te pakken en te verdelen. Zorg ervoor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is over je rugzak en dat de zwaarste items dicht bij je rug en boven je heupen zitten. Dit zorgt voor een betere balans en vermindert de druk op je rug, schouders en heupen.

Tot slot is het raadzaam om tijdens het dragen van een zware rugzak regelmatig pauzes te nemen om te rusten en hydrateren. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen als je pijn of ongemak voelt. Overbelasting kan leiden tot blessures en kan je ervaring verpesten, dus neem de tijd om te wennen aan het dragen van zware lasten en bouw het langzaam op.

Het belang van een goede pasvorm bij een rugzak

Een goede pasvorm is essentieel voor het comfort en de veiligheid van een rugzakgebruiker. Een rugzak die niet goed past kan zorgen voor ongemak, pijnlijke drukpunten en zelfs blessures. Om een goede pasvorm te krijgen, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen en de rugzak op de juiste manier aan te passen.

Bij het kiezen van de juiste maat moet je letten op de lengte van de rug, de breedte van de schouders en de heupen. De rugzak moet zo strak mogelijk tegen de rug zitten en niet wiebelen. Als de rugzak te groot is, zal hij naar achteren trekken en de schouders belasten. Als de rugzak te klein is, kan hij de bewegingsvrijheid beperken en druk uitoefenen op bepaalde delen van de rug.

Om de rugzak op de juiste manier aan te passen, moet je de schouderbanden, de borstriem en de heupriem afstellen. De schouderbanden moeten comfortabel en strak zitten zonder in de schouders te snijden. De borstriem helpt om de schouderbanden op hun plaats te houden en de rugzak in evenwicht te houden. De heupriem verdeelt het gewicht van de rugzak gelijkmatig over het bekken en zorgt voor stabiliteit tijdens het dragen.

Aantal compartimenten

Het aantal compartimenten dat een goede rugzak nodig heeft, hangt af van de gebruiksdoeleinden. Voor dagelijks gebruik is een rugzak met één groot compartiment voldoende. Deze biedt genoeg ruimte voor een laptop, boeken en andere dagelijkse benodigdheden. Voor outdoor activiteiten, zoals kamperen of wandelen, is een rugzak met meerdere compartimenten handig.

Rugzak met veel compartimenten

Een goede rugzak voor outdoor activiteiten heeft meestal een groot hoofdcompartiment en verschillende kleinere compartimenten. Het hoofdcompartiment is bedoeld voor de grotere spullen, zoals een tent, slaapzak en kleding. De kleinere compartimenten zijn handig voor het opbergen van kleinere spullen, zoals snacks, EHBO-kits, zaklampen en waterflessen.

Een goede rugzak heeft ook verschillende zakken aan de buitenkant om spullen zoals sleutels, telefoons en portefeuilles gemakkelijk bereikbaar te maken. Deze zakken kunnen ook worden gebruikt voor het opbergen van vuile of natte spullen om ze gescheiden te houden van de rest van de uitrusting.

Geschikt materiaal

Het meest geschikte materiaal voor een rugzak is afhankelijk van het gebruiksdoel en de omgeving. Voor dagelijks gebruik is een rugzak van nylon of polyester voldoende. Deze materialen zijn lichtgewicht, duurzaam en waterafstotend. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Voor outdoor activiteiten, zoals wandelen en kamperen, zijn er verschillende materialen die geschikt zijn voor een rugzak. Een veelgebruikt materiaal voor rugzakken is ripstop nylon. Dit materiaal is lichtgewicht en scheurbestendig, waardoor het bestand is tegen ruige omstandigheden. Bovendien is het waterafstotend, waardoor het de inhoud van de rugzak beschermt tegen regen en vocht.

Cordura

Rugzak van het materiaal cordura

Een ander materiaal dat geschikt is voor outdoor rugzakken is Cordura. Dit is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen scheuren, slijtage en krassen. Het is ook waterafstotend en biedt uitstekende bescherming tegen de elementen. Cordura-rugzakken zijn ideaal voor langere wandelingen en backpacken.

Voor specifieke activiteiten, zoals skiën of snowboarden, is er ook een speciaal type materiaal beschikbaar voor rugzakken. Deze zijn gemaakt van waterdicht en ademend materiaal om de uitrusting droog en beschermd te houden tijdens het skiën of snowboarden.

Naast het materiaal is het ook belangrijk om te letten op de constructie van de rugzak. Een goede rugzak heeft versterkte naden en sterke ritsen die bestand zijn tegen intensief gebruik en extreme weersomstandigheden. Kies altijd voor een rugzak van hoogwaardige kwaliteit, zodat je erop kunt vertrouwen dat hij lang meegaat en je uitrusting veilig en beschermd houdt.

Rugzak als handbagage in vliegtuig

In de meeste gevallen kun je een rugzak meenemen als handbagage in het vliegtuig. Er zijn echter wel enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden. De afmetingen en het gewicht van de rugzak moeten binnen de voorgeschreven grenzen van de luchtvaartmaatschappij vallen. Dit kan per maatschappij verschillen, dus het is belangrijk om dit vooraf te controleren. Bovendien kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen ook aanvullende eisen stellen, zoals het hebben van een specifieke vorm of het verbieden van bepaalde materialen of items in de rugzak. Controleer daarom altijd de bagagevoorschriften van de luchtvaartmaatschappij voordat je gaat vliegen.

Prijs van rugzak

De prijs van een goede rugzak hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het materiaal en de grootte. Over het algemeen kun je echter verwachten dat een kwalitatief hoogwaardige rugzak tussen de €100 en €300 kost. Dit lijkt misschien veel geld, maar het kan de investering waard zijn als je de rugzak regelmatig gebruikt voor reizen, werk of outdoor activiteiten. Een goede rugzak gaat vaak jaren mee en biedt betere ondersteuning en bescherming voor je spullen dan een goedkoper model.

Duurdere rugzak aanschaffen?

Het is zeker de moeite waard om te investeren in een duurdere rugzak als je deze vaak gebruikt en je waarde hecht aan kwaliteit en comfort. Duurdere rugzakken zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen die lichter, duurzamer en waterdicht zijn. Ze bieden ook betere ondersteuning voor je rug en schouders, waardoor je minder snel vermoeid raakt tijdens lange wandelingen of reizen. Bovendien hebben duurdere rugzakken vaak extra functies, zoals vakken voor laptops en waterflessen, of een betere organisatie van je spullen. Bedenk wel dat een duurdere rugzak niet per se de beste keuze is als je deze slechts af en toe gebruikt.

Kleur kiezen

Er is geen “beste” kleur voor een rugzak, omdat dit afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en het doel van de rugzak. Als je de rugzak bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt voor outdoor activiteiten, dan is een donkere kleur zoals zwart, grijs of groen misschien het meest geschikt, omdat deze kleuren minder snel vlekken en vuil tonen. Als je de rugzak echter gebruikt voor werk of school, dan kan een neutrale kleur zoals bruin, navy of grijs een goede keuze zijn, omdat deze kleuren professioneler ogen. Sommige mensen kiezen ook voor opvallende kleuren of patronen, zodat hun rugz

Het is ook de moeite waard om te overwegen welke kleur het beste past bij je persoonlijke stijl en smaak. Misschien ben je bijvoorbeeld dol op felle kleuren en patronen, en wil je dat je rugzak opvalt. In dat geval kun je kiezen voor een felrode, blauwe of gele rugzak. Aan de andere kant, als je liever een meer ingetogen stijl hebt, kan een eenvoudige zwarte of grijze rugzak de beste optie zijn.

Ten slotte kan het ook nuttig zijn om te overwegen in welke omgevingen je de rugzak gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de rugzak te gebruiken tijdens het reizen naar verschillende landen met verschillende culturele normen, dan is het belangrijk om een kleur te kiezen die niet als beledigend of respectloos kan worden beschouwd in bepaalde culturen. In sommige landen wordt bijvoorbeeld de kleur wit geassocieerd met de dood en wordt het als ongepast beschouwd om witte kleding of tassen te dragen op bepaalde gelegenheden.

Rode rugzak

Over het algemeen is het belangrijk om een rugzak te kiezen die past bij je behoeften en persoonlijke stijl, ongeacht de kleur. Of je nu kiest voor een opvallende kleur of een meer neutrale tint, een kwalitatief hoogwaardige rugzak kan je helpen je spullen veilig en comfortabel te dragen tijdens allerlei activiteiten en reizen.

Regenhoes

Het gebruik van een regenhoes kan helpen om je rugzak droog te houden als het regent. Regenhoezen zijn speciaal ontworpen om over een rugzak te passen en bieden bescherming tegen regen, sneeuw en andere vochtige weersomstandigheden. De meeste regenhoezen zijn gemaakt van waterafstotend materiaal en zijn gemakkelijk op te vouwen en op te bergen in je rugzak wanneer ze niet in gebruik zijn.

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een regenhoes voor je rugzak. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de hoes de juiste maat heeft voor je rugzak. Een te kleine hoes zal niet alle delen van je rugzak bedekken, terwijl een te grote hoes onhandig kan zijn en in de weg kan zitten. Daarnaast moet je ook letten op het materiaal van de regenhoes en de kwaliteit van de naden om ervoor te zorgen dat deze effectief waterdicht is.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een regenhoes geen garantie biedt voor een volledig droge rugzak. Bij langdurige blootstelling aan regen kan er nog steeds vocht doordringen via openingen zoals ritsen, ventilatieopeningen en openingen voor waterzakken. Daarom kan het ook verstandig zijn om waardevolle spullen in een waterdichte zak in je rugzak te bewaren.

Soorten sluitingen

Er zijn verschillende soorten sluitingen die worden gebruikt op rugzakken, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende sluitingen zijn de rits, het trekkoord en de gesp.

Een rits is een veel voorkomende sluiting voor rugzakken en biedt gemakkelijke toegang tot de inhoud van je rugzak. Ritsen zijn echter niet altijd even duurzaam en kunnen gemakkelijk breken of vastlopen. Daarnaast is een rits niet altijd even waterdicht, dus het is belangrijk om te zorgen voor extra bescherming tegen vocht.

Rugzak met 2 ritsen

Een trekkoord is een andere veel voorkomende sluiting op rugzakken. Het biedt gemakkelijke toegang tot de inhoud van je rugzak en is over het algemeen duurzamer dan een rits. Een trekkoord biedt echter niet altijd evenveel veiligheid en kan soms leiden tot inhoud die uit de rugzak valt.

Een gesp is een sterke sluiting die de inhoud van je rugzak veilig op zijn plaats houdt. Gespen zijn over het algemeen duurzaam en bieden extra veiligheid tegen diefstal. Gespen kunnen echter minder snel toegang bieden tot de inhoud van je rugzak, vooral wanneer je onderweg bent en snel iets nodig hebt.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het doel van de rugzak. Voor dagelijks gebruik in de stad kan een rits of een gesp geschikter zijn omdat het gemakkelijker toegang biedt en extra veiligheid biedt tegen diefstal. Voor wandeltochten kan een trekkoord geschikter zijn omdat het gemakkelijker toegang biedt en minder zwaar is.

Er zijn ook andere soorten sluitingen beschikbaar voor specifieke doeleinden, zoals roll-top sluitingen, flap-sluitingen en magnetische sluitingen. Roll-top sluitingen zijn populair bij outdoor rugzakken omdat ze extra bescherming bieden tegen vocht en gemakkelijk te gebruiken zijn. Flap-sluitingen zijn populair bij stedelijke rugzakken omdat ze gemakkelijk toegang bieden tot de inhoud en extra bescherming bieden tegen diefstal. Magnetische sluitingen zijn populair bij casual rugzakken omdat ze snel en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Materiaal

Het materiaal van de sluiting is ook belangrijk om in overweging te nemen. Zorg ervoor dat de sluiting van duurzaam materiaal is gemaakt, dat bestand is tegen slijtage en scheuren. Materialen zoals stevig plastic, metaal of nylon zijn goede opties voor sluitingen. Als je een rugzak gebruikt voor outdooractiviteiten, kies dan voor sluitingen die waterdicht zijn om te voorkomen dat water de inhoud van je rugzak binnendringt.

Grootte en vorm

Een andere factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een sluiting is de grootte en vorm van de rugzak. Voor kleinere rugzakken kan een enkele rits of gesp voldoende zijn, terwijl grotere rugzakken mogelijk meerdere sluitingen nodig hebben om de inhoud veilig op zijn plaats te houden.

Tot slot kan de kleur van de sluiting ook belangrijk zijn voor sommige mensen, omdat het kan bijdragen aan het uiterlijk van de rugzak. Sommige sluitingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je een sluiting kunt kiezen die past bij de rest van de rugzak.

Kortom, bij het kiezen van een sluiting voor je rugzak moet je rekening houden met het doel van de rugzak, de grootte en vorm van de rugzak, het materiaal van de sluiting, de waterdichtheid en de kleur. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste sluiting vinden die het meest praktisch is en het beste past bij je behoeften.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de sluiting slechts een van de vele factoren is die bijdragen aan de functionaliteit en duurzaamheid van een rugzak. Andere belangrijke factoren zijn onder meer het materiaal van de rugzak, de grootte en het aantal compartimenten, de draagriemen en het draagsysteem.

Inpakken van rugzak

Het goed inpakken van een rugzak kan het verschil maken tussen een comfortabele en veilige wandelervaring en een ongemakkelijke en stressvolle tocht. Hier zijn enkele tips om je rugzak optimaal in te pakken:

 • Maak een lijst: maak een lijst van de spullen die je nodig hebt en houd deze bij de hand terwijl je inpakt.

 • Zwaarste spullen onderin: plaats de zwaarste spullen zoals waterflessen, eten en tent op de bodem van je rugzak, dicht bij je rug. Dit zorgt voor een betere balans en stabiliteit.

 • Lichtere spullen bovenop: plaats de lichtere spullen zoals kleding en slaapzak bovenop de zwaardere spullen. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling en voorkomt dat zware voorwerpen op lichtere voorwerpen drukken.

 • Houd veelgebruikte spullen binnen handbereik: plaats veelgebruikte spullen zoals snacks, een kaart, een kompas of zonnebrandcrème in een zakje aan de buitenkant of in de bovenste vakken van je rugzak zodat je er gemakkelijk bij kunt.

 • Gebruik compressiezakken: gebruik compressiezakken om je spullen compact te houden en meer ruimte te besparen in je rugzak.

 • Verdeel de lading: verdeel de lading gelijkmatig over de verschillende compartimenten van je rugzak om de balans en stabiliteit te behouden.

 • Pas je rugzak aan: pas de riemen en het draagsysteem van je rugzak aan voordat je hem inpakt om het gewicht goed te verdelen en het draagcomfort te optimaliseren.

Optimaal draagcomfort

Het afstellen van je rugzak is essentieel voor optimaal draagcomfort en kan helpen om blessures en vermoeidheid te voorkomen. Hier zijn enkele stappen om je rugzak af te stellen:

 • Stel de heupriem af: plaats de heupriem op het breedste deel van je heupen en trek de riem strak aan. De heupriem moet het meeste gewicht van je rugzak dragen en niet op je schouders leunen.

 • Stel de schouderbanden af: stel de schouderbanden af zodat de rugzak strak tegen je rug ligt zonder te knellen. De banden moeten comfortabel zitten en het gewicht gelijkmatig verdelen.

 • Pas de borstriem aan: de borstriem helpt om de schouderbanden op hun plaats te houden en het gewicht van je rugzak te verdelen. Pas de borstriem aan zodat hij comfortabel zit en niet te strak of te los zit.

 • Pas het draagsysteem aan: sommige rugzakken hebben een aanpasbaar draagsysteem dat kan worden aangepast aan de lengte van je rug. Stel het draagsysteem af zodat het goed past bij de lengte

 • Beweeg en test: beweeg rond en test de pasvorm van je rugzak voordat je op pad gaat. Pas de riemen indien nodig aan en test opnieuw totdat je een goede pasvorm hebt gevonden die comfortabel aanvoelt.

 • Verdeel het gewicht gelijkmatig: zorg ervoor dat het gewicht van je rugzak gelijkmatig verdeeld is tussen je heupen en schouders. Dit voorkomt onnodige druk op een bepaald deel van je lichaam en zorgt voor een evenwichtige belasting.

 • Pas je rugzak aan naarmate je langer loopt: het kan zijn dat je tijdens het lopen van je tocht de afstelling van je rugzak moet aanpassen. Stop regelmatig om je rugzak te controleren en eventuele aanpassingen aan te brengen.

Door je rugzak goed af te stellen en in te pakken, kun je een comfortabele en veilige wandelervaring hebben zonder rugpijn of andere ongemakken. Het kan even duren om de perfecte pasvorm te vinden, maar het is de moeite waard om de tijd te nemen om je rugzak goed af te stellen en in te pakken.

Kopen van een rugzak

Er zijn veel verschillende plaatsen waar je zowel online als offline een rugzak kunt kopen in Nederland. Als je op zoek bent naar een fysieke winkel, zijn er verschillende opties zoals outdoor- en sportwinkels zoals Decathlon, Bever, Perry Sport, en Intersport. Deze winkels bieden een breed assortiment aan rugzakken van verschillende merken en maten, waaronder wandelrugzakken, schoolrugzakken, reisrugzakken en nog veel meer. Je kunt ook terecht bij winkels zoals H&M, Zara of Action voor meer budget rugzakken.

Rugzak in showroom van winkel

Als je liever online wilt shoppen, zijn er tal van opties zoals bol.com, Coolblue en Amazon. Hier kun je rugzakken vinden van allerlei merken, prijsklassen en modellen. Daarnaast kun je ook rechtstreeks bij de merken zelf online bestellen, zoals The North Face, Fjällräven en Osprey.

Het voordeel van online shoppen is dat je gemakkelijk kunt filteren op verschillende eigenschappen zoals maat, merk, kleur en prijs. Bovendien kun je online vaak profiteren van kortingsacties en aanbiedingen, wat je in fysieke winkels vaak niet hebt.

Of een rugzak geschikt is voor jou, hangt af van je persoonlijke behoeften en activiteiten. Hier zijn enkele voor- en nadelen om je te helpen beslissen of een rugzak voor jou geschikt is:

Voordelen:

 • Handig en draagbaar: Rugzakken zijn ideaal om zware spullen te dragen, omdat het gewicht gelijkmatig over beide schouders wordt verdeeld. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld dagelijks naar school of werk fietst en een laptop of zware boeken moet meenemen.

 • Veelzijdig: Rugzakken zijn er in verschillende maten en modellen, wat betekent dat er voor elk doel wel een geschikte rugzak te vinden is. Of je nu gaat wandelen, reizen of sporten, er is altijd een rugzak die aan je behoeften voldoet.

 • Stijlvol: Rugzakken zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als modeaccessoire. Er zijn veel verschillende stijlen en ontwerpen om uit te kiezen, waardoor je je persoonlijke stijl kunt uitdrukken.

Nadelen:

 • Niet altijd geschikt voor zware lasten: Hoewel rugzakken handig zijn om zware spullen te dragen, is het niet altijd geschikt voor langdurig dragen van zeer zware lasten. Als je bijvoorbeeld een paar boeken meeneemt, is het prima, maar als je bijvoorbeeld een koelbox, tent en slaapzak moet dragen voor een meerdaagse wandeltocht, kan een rugzak te zwaar zijn.

 • Beperkte toegang: Omdat een rugzak op je rug zit, kan het lastiger zijn om snel bij je spullen te komen

 • Beperkte opslag: Hoewel rugzakken in verschillende maten en modellen verkrijgbaar zijn, hebben ze vaak wel een beperkte opslagruimte in vergelijking met bijvoorbeeld koffers of tassen. Als je dus veel spullen moet meenemen, kan een rugzak misschien niet genoeg ruimte bieden.