Een nieuwe aircooler aanschaffen: waar op te letten

Alles over de aanschaf van een nieuwe aircooler in 2023: soorten, prijzen, effectiviteit, energieverbruik, onderhoud, beoordelingen en meer.
Publicatiedatum

4 januari 2023

Introductie

aircooler

Een aircooler is een apparaat dat wordt gebruikt om de temperatuur van een ruimte te verlagen door middel van het circuleren van koele lucht. Ze zijn vaak een goedkoper en energiezuiniger alternatief voor airconditioning, vooral voor kleinere ruimtes of voor mensen die niet over airconditioning beschikken of waar airconditioning moeilijk te plaatsen is.

Voordat je een aircooler koopt, is het belangrijk om te overwegen wat je precies zoekt in het apparaat. In deze handleiding beantwoorden wij veelgestelde vragen hierover die mensen anno 2023 hebben.

Prijzen

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler werkt door warme lucht via een koelplaat te blazen, waarbij de warmte wordt afgevoerd naar het water in de watertank. Dit koelt de lucht, die vervolgens weer in de ruimte wordt uitgeblazen. Sommige aircoolers hebben ook een ingebouwde bevochtiger, die vocht aan de lucht toevoegt om de luchtvochtigheid te verhogen.

Aircoolers zijn een energiezuinige manier om een ruimte te koelen, omdat ze gebruikmaken van het natuurlijke koelproces van lucht om warmte af te voeren. Ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden, en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en stijlen om aan de behoeften van elke ruimte te voldoen.

Hoeveel ruimte heeft een aircooler nodig om effectief te zijn?

Het hangt af van het type aircooler en de grootte van de ruimte waar je het apparaat wilt gebruiken. Als algemene richtlijn is het aan te raden om een aircooler te kiezen die is ontworpen voor een ruimte van ongeveer twee keer zo groot als de ruimte waar je het apparaat wilt gebruiken. Zoek naar de specificaties van het apparaat om te zien hoe groot de ruimte kan zijn die de aircooler kan koelen

De capaciteit van een aircooler is niet alleen afhankelijk is van de grootte van de ruimte, maar ook van andere factoren zoals het aantal ramen en deuren in de ruimte, de hoogte van het plafond, de hoeveelheid zonlicht die de ruimte binnenkomt, etc.

Als je een aircooler gaat kopen, is het aan te raden om te kijken naar de BTU-score (British Thermal Unit) van het apparaat. De BTU-score geeft aan hoeveel koude lucht een aircooler kan produceren en is een goede indicatie van de capaciteit van het apparaat. Als je bijvoorbeeld een aircooler met een BTU-score van 8.000 wilt gebruiken in een ruimte van ongeveer 50 m², zou het apparaat waarschijnlijk effectief zijn. Voor meer diepgaande informatie over het kiezen van de juiste airco, bekijk onze handleiding: Alles over airco’s anno 2023: een handleiding.

Het is ook aan te raden om te kiezen voor een aircooler met een hogere BTU-score dan wat je eigenlijk nodig hebt, omdat dit ervoor kan zorgen dat het apparaat efficiënter werkt en langer meegaat.

Wat is het verschil tussen een aircooler en een airconditioner?

Een airconditioner werkt door middel van het verplaatsen van warmte van een ruimte naar een andere plaats, meestal naar buiten. Dit gebeurt door middel van een koelmiddel dat in een gesloten circuit wordt rondgepompt. Een aircooler daarentegen koelt de lucht in een ruimte door middel van het circuleren van lucht over een bevochtigde koelplaat. Voor wie op zoek is naar manieren om de temperatuur in huis te reguleren, is een ventilator misschien een goede aanvulling op het klimaatsysteem.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen aircoolers en airconditioners:

 • Aircoolers zijn meestal goedkoper dan airconditioners, zowel in aanschaf als in onderhoud.

 • Aircoolers gebruiken minder energie dan airconditioners, omdat ze geen koelmiddelen of compressoren nodig hebben.

 • Aircoolers kunnen alleen lucht koelen die erdoorheen wordt geblazen, terwijl airconditioners een hele ruimte kunnen koelen. Dit betekent dat aircoolers alleen effectief zijn in kleinere ruimtes of als ze continu in beweging zijn.

Wat is het verschil tussen een aircooler en een ventilator?

 • Werkingsprincipe: Een aircooler werkt door lucht over bevochtigd koud water te blazen, waardoor de lucht afkoelt. Een ventilator werkt door lucht te verplaatsen zonder de lucht daadwerkelijk te koelen.

 • Koelvermogen: Aircoolers hebben meestal een groter koelvermogen dan ventilatoren, omdat ze de lucht echt afkoelen in plaats van alleen maar te verplaatsen.

 • Waterreservoir: Aircoolers hebben een waterreservoir waarmee ze bevochtigd koud water produceren om de lucht mee af te koelen. Ventilatoren hebben geen waterreservoir en koelen de lucht niet af.

 • Energieverbruik: Aircoolers verbruiken meestal meer energie dan ventilatoren, omdat ze meer werk te verrichten hebben om de lucht af te koelen.

 • Gebruiksmogelijkheden: Aircoolers zijn meestal beter geschikt voor gebruik in kleine, afgesloten ruimtes, terwijl ventilatoren meer geschikt zijn voor het verplaatsen van lucht in grotere ruimtes of buiten.

 • Prijs: Aircoolers zijn meestal duurder dan ventilatoren, vanwege het grotere koelvermogen en het complexere ontwerp.

Wat zijn de belangrijkste zaken waar ik op moet letten bij het kiezen van een aircooler?

Grootte

Zorg ervoor dat de aircooler die je koopt geschikt is voor de grootte van de ruimte waar je hem wilt gebruiken. Als de aircooler te klein is, zal hij niet effectief zijn in het koelen van de ruimte. Als hij te groot is, zal hij te veel energie verbruiken.

Vermogen

Controleer het vermogen van de aircooler en zorg ervoor dat het geschikt is voor de grootte van de ruimte. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de aircooler de lucht kan koelen. Maar houd er rekening mee dat een hoog vermogen ook betekent dat de aircooler meer energie zal verbruiken.

Koelvermogen

Controleer hoe snel de aircooler de lucht kan koelen. Dit is vooral belangrijk als je in een zeer warme omgeving woont of als je de aircooler voor een langere periode wilt gebruiken.

Bevochtigingsvermogen

Sommige aircoolers hebben een ingebouwde bevochtiger, wat kan helpen om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen. Dit kan het comfort verhogen als het erg droog is.

Geluidsniveau

Controleer hoeveel geluid de aircooler maakt tijdens het gebruik. Als je hem in een slaapkamer wilt gebruiken, wil je misschien een apparaat met een lager geluidsniveau.

Mobiel versus vaste installatie

Aircoolers zijn verkrijgbaar als mobiele units die je gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen, of als vaste installaties die je aan een raam of een muur kunt bevestigen.

Wat zijn de voordelen van een mobiele aircooler?

 • Gemakkelijk te verplaatsen: Je kunt de aircooler gemakkelijk meenemen naar elke ruimte waar je wilt afkoelen.

 • Flexibel: Je kunt de aircooler gebruiken in verschillende ruimtes afhankelijk van waar je op dat moment bent.

 • Geen installatie nodig: Je hoeft geen installatie te laten doen om een mobiele aircooler te gebruiken.

Wat zijn de nadelen van een mobiele aircooler?

 • Lagere koelcapaciteit: Een mobiele aircooler heeft meestal een lagere koelcapaciteit dan een vaste aircooler, dus het kan minder geschikt zijn voor grotere ruimtes.

 • Minder energieverbruik: Omdat het apparaat constant in beweging is, verbruikt een mobiele aircooler meestal meer energie dan een vaste aircooler.

 • Minder luchtcirculatie: Een mobiele aircooler kan minder lucht circuleren dan een vaste aircooler omdat het apparaat beperkt is tot één specifieke locatie.

Welke functies zijn vaak beschikbaar in aircoolers en handig in gebruik?

Er zijn een aantal functies die vaak in aircoolers voorkomen en wellicht handig zijn in het gebruik ervan:

 • Timer: Deze functie stelt je in staat om de aircooler op een vooraf ingestelde tijd aan of uit te zetten.

 • Slaapmodus: Deze functie verlaagt automatisch de ventilatorsnelheid tijdens het slapen, zodat je niet gestoord wordt door luidruchtig ventilatorgeluid.

 • Ionisator: Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ionisator, wat ervoor zorgt dat de lucht in de ruimte gezuiverd wordt door negatief geladen ionen te produceren.

 • Vochtregeling: Deze functie regelt de luchtvochtigheid in de ruimte door water te vernevelen in de luchtstroom van de aircooler.

 • Luifel: Sommige aircoolers hebben een uitschuifbare luifel waarmee je de luchtstroom in een bepaalde richting kunt richten.

 • Afstandsbediening: Dit is een handig hulpmiddel om de aircooler op afstand te bedienen zonder dat je naar de aircooler toe hoeft te lopen.

 • Wisselfilter: Sommige aircoolers hebben een wisselfilter dat gemakkelijk te vervangen is en helpt om de lucht te zuiveren van stof en vuil.

 • Automatische uitschakeling: Deze functie zorgt ervoor dat de aircooler automatisch uitschakelt wanneer het waterreservoir leeg is.

 • LED-display: Dit is een scherm dat aangeeft hoe hoog de temperatuur en luchtvochtigheid zijn, en ook andere informatie zoals de ventilatorsnelheid weergeeft.

 • Geurenmiddelen: Sommige aircoolers zijn uitgerust met een geurenmiddelreservoir waarmee je een geur kunt toevoegen aan de luchtstroom van de aircooler.

 • Afstandsbediening: Dit is een handig hulpmiddel om de aircooler op afstand te bedienen zonder dat je naar de aircooler toe hoeft te lopen.

 • Mobiele app-bediening: Sommige aircoolers kunnen worden bediend via een mobiele app, wat het gemakkelijk maakt om de aircooler vanaf je smartphone te bedienen.

 • Multiplex-functie: Deze functie stelt je in staat om de aircooler te gebruiken als verwarmingssysteem in de winter.

 • Luchtbevochtiging: Sommige aircoolers hebben een luchtbevochtigingsfunctie die ervoor zorgt dat de lucht in de ruimte vochtiger wordt, wat kan helpen om de luchtwegen gehydrateerd te houden en om huisstofmijt te verminderen.

 • Luchtreiniging: Sommige aircoolers zijn uitgerust met een luchtreinigingssysteem dat helpt om de lucht in de ruimte te zuiveren van stof, pollen en andere allergenen.

 • Geluidsreductie: Sommige aircoolers zijn ontworpen om minder geluid te maken dan andere modellen, wat kan helpen om storende geluiden te verminderen als je de aircooler gebruikt.

 • Automatische luchtverdeling: Deze functie zorgt ervoor dat de luchtstroom van de aircooler automatisch wordt aangepast aan de grootte van de ruimte, wat kan helpen om een comfortabele temperatuur te behouden.

 • Luchtzuivering: Sommige aircoolers zijn uitgerust met een luchtzuiveringssysteem dat helpt om de lucht in de ruimte te zuiveren van stof, pollen, bacteriën en andere verontreinigingen.

 • Geurneutralisatie: Deze functie helpt om onaangename geuren uit de lucht te verwijderen door middel van geurabsorptiemiddelen.

 • Verstelbare ventilatorsnelheid: Deze functie stelt je in staat om de ventilatorsnelheid van de aircooler aan te passen aan je voorkeuren.

 • Nachtmodus: Deze functie verlaagt automatisch het lichtniveau van het display en vermindert de ventilatorsnelheid tijdens het slapen, zodat je niet gestoord wordt door storende geluiden of licht.

 • LCD-display: Dit is een scherm dat aangeeft hoe hoog de temperatuur en luchtvochtigheid zijn, en ook andere informatie weergeeft, zoals de ventilatorsnelheid en tijd.

Hoe onderhoud ik mijn aircooler?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je aircooler goed blijft werken.

 • Verander het water in de watertank regelmatig om te voorkomen dat het vies of stoffig wordt.

 • Reinig de koelplaat en de luchtfilters regelmatig om te voorkomen dat ze verstopt raken.

 • Plaats de aircooler niet in direct zonlicht of naast een warmtebron, omdat dit de prestaties kan verminderen.

 • Zorg ervoor dat de aircooler voldoende lucht kan circuleren door hem niet te dicht bij muren of meubels te plaatsen.

Als je je aircooler goed onderhoudt, zal hij langer meegaan en beter presteren.

Wat kost een aircooler?

De prijs van een aircooler kan sterk variëren afhankelijk van het merk, het model, de grootte, en de functies die het apparaat heeft. Je kunt een eenvoudige mobiele aircooler vinden voor een paar honderd euro, terwijl een vaste installatie met meer functies duizenden euro’s kan kosten. Hierbij geldt dat een duurdere aircooler misschien meer kost in aanschaf maar op lange termijn wellicht goedkoper is in onderhoud en energiekosten.

Hoeveel energie verbruikt een aircooler gemiddeld?

Volgens de Europese Unie verbruikt een gemiddelde aircooler tussen de 50 en 100 kWh per jaar. Dit is ongeveer 5% van het totale energieverbruik van een gemiddeld huishouden.

Het energieverbruik van een aircooler hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van het apparaat, het koelvermogen, en hoe vaak je het gebruikt. In het algemeen verbruiken aircoolers minder energie dan airconditioners, omdat ze minder krachtig zijn en minder complexe systemen hebben.

Het energieverbruik van een aircooler kan stijgen als je het apparaat op een hogere stand zet of als je de aircooler vaak gebruikt. Het is daarom aan te raden om de aircooler alleen te gebruiken als het echt nodig is en om de luchtfilter van de aircooler regelmatig te schoonmaken om het energieverbruik te verminderen.

Om het energieverbruik van een aircooler te verminderen, kan je ook overwegen om een aircooler met een hoge energie-efficiëntieklasse te kopen, zoals een A+++ aircooler. Dit kan leiden tot lagere energiekosten op lange termijn.

Hoe kan ik het energieverbruik van mijn aircooler verminderen?

 • Zet de aircooler op de juiste stand: gebruik de lage of medium stand als het niet te warm is en reserveer de hoge stand voor extreem warme dagen.

 • Plaats de aircooler op een koele, droge en goed geventileerde plek: vermijd warme plekken zoals bij een raam of deur die naar buiten opengaat.

 • Laat de deuren en ramen dicht tijdens het gebruik van de aircooler: dit zorgt ervoor dat de koele lucht binnen blijft en het energieverbruik vermindert.

 • Gebruik de timer-functie van de aircooler: zet de aircooler op een tijd in te stellen dat je de kamer niet gebruikt, zoals ’s nachts.

 • Maak regelmatig het luchtfilter schoon: een vuil luchtfilter kan het energieverbruik verhogen omdat de aircooler harder hoeft te werken om koele lucht te produceren.

 • Sluit elektronische apparaten aan op een stekkerdoos met een energiebesparende functie: dit kan helpen om het energieverbruik te verminderen als je de aircooler niet gebruikt.

 • Overweeg om een zuinigere aircooler te kopen: kies een aircooler met een hoge energie-efficiëntieklasse, zoals een A+++ aircooler. Dit kan leiden tot lagere energiekosten op lange termijn.

Voor wie zijn aircoolers wel en niet geschikt?

Aircoolers kunnen een goede optie zijn voor mensen die in een gebied wonen waar airconditioning niet nodig of niet beschikbaar is. Ze zijn ook een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een energiezuinig alternatief voor airconditioning.

Echter, aircoolers zijn misschien niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals astma of COPD. Dit komt omdat de luchtfilters van aircoolers niet zo efficiënt zijn als die van airconditioners, wat kan leiden tot meer stof en allergenen in de lucht. Als je aan een van deze

Ook als je in een zeer warme omgeving woont, kan een aircooler misschien niet voldoende zijn om de ruimte koel te houden. In dit geval kan een airconditioner een betere optie zijn.

Hoe plaats ik mijn aircooler op de juiste manier?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een aircooler:

 • Zorg ervoor dat de aircooler in de buurt van een raam of deur is, zodat er voldoende lucht naar binnen kan komen om te worden gekoeld.

 • Plaats de aircooler niet te dicht bij meubels of gordijnen, zodat de lucht vrij kan circuleren.

 • Zorg ervoor dat de aircooler op een vlakke, stabiele ondergrond staat.

Kan ik een aircooler gebruiken als ik huisdieren heb?

Er zijn geen specifieke beperkingen voor het gebruik van een aircooler als je huisdieren hebt, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdieren niet in direct contact komen met het apparaat. Zorg ervoor dat de luchtopeningen van de aircooler buiten het bereik van je huisdieren zijn, zodat ze zich niet kunnen verwonden.

Kan ik een aircooler gebruiken om mijn hele huis te koelen?

Een aircooler is niet geschikt om een hele woning te koelen, omdat het apparaat alleen werkt voor een specifieke ruimte. Als je een groter gebied wilt koelen, kan je beter een airconditioner of een centrale koelingsunit aanschaffen.

Waar kan ik een aircooler kopen?

Je kunt een aircooler kopen bij elektronicawinkels, bouwmarkten, en online via websites zoals Bol en Coolblue. Het is een goed idee om te winkelen en te vergelijken voordat je een aankoop doet, om ervoor te zorgen dat je het beste apparaat krijgt voor je geld. Als je online koopt, let er dan op of de aircooler is voorzien van een goede garantie en of de verkoper een goede reputatie heeft.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een manier om een ruimte te koelen, is een aircooler wellicht een goede optie. Ze zijn energiezuinig en gemakkelijk te gebruiken, en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en stijlen om aan de behoeften van elke ruimte te voldoen.

Om ervoor te zorgen dat je de beste aircooler voor jouw behoeften kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte, het vermogen van het apparaat, het koelvermogen, en eventuele extra functies die je nuttig zou vinden. Door te winkelen en te vergelijken, kun je een apparaat kiezen dat geschikt is voor je budget en behoeften.

Onthoud ook om je aircooler goed te onderhouden, door regelmatig het water in de watertank te verversen, de koelplaat en luchtfilters te reinigen, en ervoor te zorgen dat de aircooler voldoende lucht kan circuleren. Als je je aircooler goed onderhoudt, zal hij langer meegaan en beter presteren.