Hoe onderhoud je een bankstel? Alles hierover in deze handleiding

Alles over het onderhouden van een bankstel: stof, leer, synthethisch, schoonmaakmiddelen, vlekken, veren, vuil door huisdieren, en meer.
Publicatiedatum

3 januari 2023

Introductie

bankstel

Een bankstel is een belangrijk meubelstuk in je huis, en het is dan ook belangrijk om goed voor je bankstel te zorgen zodat het zo lang mogelijk mee gaat. Het onderhouden van een bankstel kan op verschillende manieren, zoals het regelmatig stofzuigen en schoonmaken van het stof en het leer, het vervangen van losse onderdelen zoals veren en kussens, en het behandelen van het leer om het soepel en mooi te houden. In dit artikel geven we tips voor het onderhouden van bankstellen van verschillende materialen, zoals stof, leer en synthetische materialen.

Prijzen

Onderhoud van stoffen bankstellen

Als je een bankstel hebt van stof, is het belangrijk om het regelmatig te stofzuigen en te behandelen met een stofafstotende spray. Dit kan ervoor zorgen dat het stof langer schoon blijft en dat er minder snel vlekken op het stof komen. Als er toch vlekken op het stof komen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hiervoor een vlekkenverwijderaar die geschikt is voor het type stof van je bankstel.

Onderhoud van leren bankstellen

Als je een bankstel hebt van leer, is het belangrijk om het leer regelmatig te behandelen met een leeronderhoudsmiddel. Dit kan ervoor zorgen dat het leer soepel blijft en dat het niet gaat scheuren of verbleken. Het is ook belangrijk om vlekken op het leer zo snel mogelijk te verwijderen, zodat het leer niet beschadigd raakt. Gebruik hiervoor een vlekkenverwijderaar die geschikt is voor leer.

Onderhoud van synthetische bankstellen

Als je een bankstel hebt van synthetische materialen, zoals microvezel of kunstleer, is het belangrijk om het regelmatig te stofzuigen en te behandelen met een vlekkenverwijderaar die geschikt is voor synthetische materialen. Zoals bij stoffen bankstellen is het belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen om beschadiging te voorkomen. Bij synthetische materialen kan het soms echter moeilijker zijn om vlekken te verwijderen, dus het is aan te raden om een vlekkenverwijderaar te gebruiken die speciaal is ontworpen voor dit type materialen. Ook kan het nodig zijn om het bankstel af en toe te behandelen met een conditioner om het zacht en soepel te houden. Daarnaast kan het helpen een milde zeep of een vlekkenverwijderaar te gebruiken die geschikt zijn voor synthetische materialen om het materiaal te reinigen.

Hoe vaak moet ik mijn bankstel stofzuigen?

Het is aan te raden om je bankstel minstens één keer per week te stofzuigen, maar dit kan afhangen van hoe vaak je bankstel wordt gebruikt en hoeveel stof er in huis is. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt of in een stoffig gebied woont, kan het nodig zijn om je bankstel vaker te stofzuigen.

Hoe kan ik vlekken op mijn bankstel verwijderen?

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, zodat ze niet in het materiaal trekken. Gebruik hiervoor een vlekkenverwijderaar die geschikt is voor het materiaal van je bankstel. Test altijd eerst de vlekkenverwijderaar op een klein, onopvallend gebied om te zien hoe het materiaal reageert. Gebruik nooit te veel vlekkenverwijderaar en maak het gebied na het verwijderen van de vlek goed schoon met water en een zachte, vochtige doek.

Hoe kan ik losse veren en kussens in mijn bankstel vervangen?

Het is raadzaam om professioneel advies te vragen voordat je losse veren of kussens in je bankstel vervangt, aangezien het vervangen van deze onderdelen een gecompliceerd proces kan zijn dat specifieke gereedschappen en vaardigheden vereist. Als je toch besluit het zelf te doen, volg dan altijd de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt. Als je twijfelt of je dit zelf kunt doen, is het het beste om professioneel advies te vragen of het werk door een professioneel te laten doen.

Hoe kan ik mijn bankstel opnieuw laten bekleden?

Als je bankstel toe is aan een opknapbeurt, kan het soms nodig zijn om het opnieuw te laten bekleden. Dit kan door een professioneel bedrijf worden gedaan, maar soms is het ook mogelijk om dit zelf te doen. Raadpleeg altijd eerst de instructies van de fabrikant of een professioneel meubelmaker voordat je dit doet, aangezien het bekleden van een bankstel een gecompliceerd proces kan zijn dat specifieke gereedschappen en vaardigheden vereist. Als je toch besluit het zelf te doen, zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt en volg altijd de instructies van de fabrikant op. Als je twijfelt of je dit zelf kunt doen, is het het beste om professioneel advies te vragen of het werk door een professioneel te laten doen.

Reinigen van vlekken door huisdieren

Om een vuile bank te reinigen die vies is geworden door huisdieren, kun je het volgende doen:

 1. Verwijder overtollig vuil en haar met een stofzuiger of borstel.

 2. Maak een oplossing van lauw water en een milde, pH-neutrale zeep. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die azijn of ammoniak bevatten, aangezien deze producten het oppervlakte van de bank kunnen beschadigen.

 3. Test de oplossing op een onopvallende plek om te zien of deze de stof niet beschadigt.

 4. Wrijf vuil en vlekken voorzichtig weg met een vochtige doek of sponzen. Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft om beschadiging van de stof te voorkomen.

 5. Laat de bank goed drogen voordat je hem weer gebruikt. Als het vuil hardnekkig is, kun je overwegen om een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren om de bank te reinigen.

Risico’s van een oud bankstel

Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het kopen van een oud bankstel waaronder onderhoud wellicht niet goed mogelijk is, zoals:

 • Mijt: Oudere banken kunnen besmet zijn met huismijt, wat kan leiden tot allergische reacties.

 • Structuur: Oude banken kunnen gebreken hebben in de structuur, zoals losse of gebroken poten, wat kan leiden tot instabiliteit en gevaar voor de gebruiker.

 • Stof: Oude banken kunnen vies zijn vanwege het ophopen van stof en vuil door de jaren heen. Dit kan leiden tot hygiëneproblemen.

 • Schade: Oude banken kunnen beschadigd zijn door veroudering, gebruik of ongelukken. Dit kan leiden tot een onaantrekkelijk uiterlijk en een vermindering van de levensduur van het meubel.

Het is belangrijk om deze risico’s in overweging te nemen voordat je een oud bankstel koopt, en om de staat ervan zorgvuldig te inspecteren voordat je een aankoop doet. Als je twijfelt over de staat van het bankstel, overweeg dan om een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren om het te reinigen en te desinfecteren voordat je het in gebruik neemt.

Hoe lang gaat een bank mee?

De levensduur van een bank kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal waarvan het gemaakt is, de kwaliteit van de constructie, hoe vaak het gebruikt wordt en hoe goed het onderhouden wordt.

In het algemeen hebben banken gemaakt van hardhouten frames een langere levensduur dan banken met een houten frame van lage kwaliteit of een frame van metaal of kunststof. Stoffen banken hebben doorgaans een langere levensduur dan leren banken, aangezien stoffen banken gemakkelijker te reinigen zijn en minder gevoelig zijn voor beschadiging. Voor een concrete aanbeveling kunt u onze recensie van de BePureHome Rodeo Bank bekijken, die bekend staat om zijn stevigheid en stijlvolle design.

Daarmee gezegd hebbende, kunnen goed onderhouden leren banken wel 15-20 jaar meegaan, terwijl goed onderhouden stoffen banken gemiddeld 10-15 jaar mee kunnen gaan. Banken met een houten frame kunnen wel 30 jaar of langer meegaan als ze goed onderhouden worden. Voor wie op zoek is naar een duurzame en stijlvolle optie, bekijk onze recensie van de Chesterfield bank, een klassieker die generaties lang meegaat.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de levensduur van een bank ook afhankelijk is van hoe vaak het gebruikt wordt en hoe goed het onderhouden wordt. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen en beschermen van het oppervlak, kan de levensduur van een bank verlengen.

Overige tips voor onderhoud

Hieronder volgen nog enkele andere tips voor het onderhouden van een bankstel:

 • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes op je bankstel, aangezien dit het materiaal kan beschadigen. Gebruik altijd zachte doeken en milde schoonmaakmiddelen.

 • Gebruik nooit directe hitte op je bankstel, zoals een haardroger of strijkijzer. Dit kan het materiaal beschadigen.

 • Zet je bankstel niet in direct zonlicht, aangezien dit kan leiden tot verkleuring of beschadiging van het materiaal.

 • Gebruik kleine, verstelbare voetjes onder je bankstel om het te verhogen en te voorkomen dat het op een oneven oppervlak staat. Dit kan beschadiging van het frame en de veren voorkomen.

 • Maak je bankstel af en toe af met een pluisvrije doek of een licht vochtige doek om stof te verwijderen en het materiaal te laten glimmen.

Wij hopen dat deze extra tips u kunnen helpen bij het onderhouden van uw bankstel.