Een nieuw scheerapparaat aanschaffen in 2024: Een handleiding

Alles over scheerapparaten in 2024: waar op te letten, gebruik, haartypes, soorten, accessoires, merken, online kopen, en meer.
Publicatiedatum

31 januari 2023

Introductie

Professioneel scheerapparaat

Wilt u een nieuw scheerapparaat kopen? Deze handleiding gaat hier dieper op in.

Een (elektrisch) scheerapparaat wordt gebruikt om haren van het gezicht of lichaam te verwijderen. Ze zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten, met verschillende scheerkoppen en functies, en worden vaak aangedreven door batterijen of een netstroomadapter.

Er zijn twee hoofdtypen van scheerapparaten: roterende scheerapparaten en trillende scheerapparaten. Roterende scheerapparaten hebben scheerkoppen die draaien, terwijl trillende scheerapparaten scheerkoppen hebben die trillen. Er zijn ook scheerapparaten speciaal voor vrouwen, die vaak kleiner en preciezer zijn dan scheerapparaten speciaal voor mannen.

Prijzen

Waar op letten bij het kopen van een scheerapparaat

Type

Er zijn verschillende soorten scheerapparaten beschikbaar, zoals een elektrisch scheerapparaat, een scheermes of een scheerkwast. Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een elektrisch scheerapparaat is meestal gemakkelijk in gebruik en snel, maar kan niet zo nauwkeurig scheren als een scheermes. Een scheermes is vaak nauwkeuriger, maar kan gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent en vereist ook regelmatige vervanging van de mesjes. Een scheerkwast is een traditionele optie die vaak wordt gebruikt in combinatie met scheerschuim of -zeep, maar kan ook tijdrovend zijn.

Scherpte

Scheermessen op scheerapparaat

Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij het kopen van een scheerapparaat is de scherpte van de mesjes of scheerkoppen. Scherpe mesjes glijden gemakkelijker over de huid en verminderen het risico op irritatie of wondjes. Zorg ervoor dat de scheerkoppen van het apparaat gemakkelijk te vervangen zijn en dat er vervangende mesjes beschikbaar zijn.

Comfort

Zorg ervoor dat het scheerapparaat een goede grip heeft en dat het niet te zwaar is. Sommige scheerapparaten hebben ook extra functies zoals een trimmer voor precisie of een pop-up trimmer voor lastige plekken. Ook is het handig om te kijken of het scheerapparaat waterdicht is, zo kan je het ook onder de douche gebruiken.

Onderhoud

Naast het vervangen van de mesjes of scheerkoppen, kan het onderhoud van een scheerapparaat ook een belangrijke factor zijn om op te letten. Sommige scheerapparaten zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere en hebben misschien ook speciale reinigingsopties. Bekijk ook of er een goede garantie en service beschikbaar is voor het apparaat.

Draagbaarheid

Als je vaak onderweg bent, is het een goed idee om te overwegen of het scheerapparaat draagbaar is. Er zijn scheerapparaten beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor gebruik onderweg, zoals scheerapparaten met ingebouwde batterijen of scheerapparaten die aangesloten kunnen worden op een USB-poort.

Extra functies

Er zijn ook enkele extra functies die beschikbaar zijn op sommige scheerapparaten die de scheerervaring kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld, sommige scheerapparaten hebben een LED-scherm waarmee je de batterijstatus kunt controleren of een ‘reinigingsindicator’ die je waarschuwt wanneer het apparaat gereinigd moet worden. Andere scheerapparaten zijn uitgerust met een ‘snelle oplaadfunctie’ waarmee je het apparaat binnen enkele minuten kunt opladen voor een snelle scheerbeurt.

Sommige scheerapparaten hebben ook specifieke functies voor specifieke huidtypes, zoals een ‘droogscheerfunctie’ voor mensen met een gevoelige huid of een ‘natscheerfunctie’ voor mensen die het liefst scheren met scheerschuim of -zeep.

Prijs

Er zijn scheerapparaten beschikbaar in een breed scala van prijzen, van goedkope modellen tot high-end professionele scheerapparaten. Bedenk welke functies en eigenschappen voor jou belangrijk zijn en hoeveel je bereid bent te betalen. Houd er rekening mee dat een hogere prijs niet altijd gelijk staat aan een betere kwaliteit, dus het is belangrijk om goed te vergelijken en te beoordelen welk scheerapparaat het beste past bij jouw wensen.

Garantie en service

Zorg ervoor dat het apparaat een garantie heeft van ten minste een jaar, zodat je gedekt bent in geval van problemen of defecten. Kijk ook naar de service die wordt aangeboden, zoals de beschikbaarheid van onderdelen en technische ondersteuning.

Soorten scheerapparaten

Er zijn verschillende soorten scheerapparaten die worden gebruikt voor het scheren van de baard, gezicht of het lichaam.

Elektrische scheerapparaten

Elektrische scheerapparaten zijn de meest populaire keuze voor veel mannen. Ze zijn snel, gemakkelijk te gebruiken en worden vaak geleverd met verschillende opzetstukken voor verschillende delen van het lichaam. Er zijn twee soorten elektrische scheerapparaten: roterende scheerapparaten en folietype scheerapparaten.

Roterende scheerapparaten zijn voorzien van een kop met roterende scheermesjes die de haren snel afscheren. Dit type scheerapparaat is geschikt voor mannen met een normale tot dikke baardgroei.

Folietype scheerapparaten hebben een kop met een flexibele folie die over de huid gaat, waarbij de haren worden afgeschoren door een scheermes dat onder de folie is geplaatst. Dit type scheerapparaat is geschikt voor mannen met een gevoelige huid of fijnere haren.

Handmatige scheerapparaten

Scheermessen

Handmatige scheerapparaten, ook wel scheermesjes genoemd, zijn de traditionele manier van scheren. Ze zijn gemaakt van staal en zijn vaak geschikt voor mannen met een normale tot dikke baardgroei. Er zijn verschillende soorten handmatige scheerapparaten, waaronder gewone scheermesjes, scheermesjes met vervangbare koppen en veiligheidsscheermesjes. Veiligheidsscheermesjes zijn ontworpen om de huid te beschermen tijdens het scheren. Ze hebben een scherm of een kam dat de huid op een veilige afstand houdt van het scheermes. Dit vermindert het risico op scheerbranden en irritatie.

Scheermesjes

Scheren met scheermesjes is de traditionele manier van scheren. Ze zijn gemaakt van staal en zijn vaak geschikt voor mannen met een normale tot dikke baardgroei. Er zijn verschillende soorten, waaronder gewone scheermesjes, scheermesjes met vervangbare koppen en veiligheidsscheermesjes.

Scherpe scheerapparaten

Scherp scheerapparaten, ook wel strakke scheerapparaten genoemd, zijn speciaal ontworpen voor mannen die een perfect gladgeschoren look willen. Deze scheerapparaten gebruiken een combinatie van een scherp scheermes en een precisiekop om de kleinste haartjes te verwijderen. Ze zijn meestal geschikt voor mannen met een normale tot dunne baardgroei.

Bodygroomers

Bodygroomers zijn elektrische scheerapparaten die speciaal zijn ontworpen voor het scheren van het lichaam. Ze zijn vaak voorzien van verschillende opzetstukken die speciaal zijn ontworpen voor verschillende delen van het lichaam, zoals de borst, rug, schouders en benen. Sommige bodygroomers zijn ook waterdicht en kunnen onder de douche worden gebruikt.

Trimmers

Trimmers zijn elektrische scheerapparaten die speciaal zijn ontworpen voor het stylen van baarden, snorren en wenkbrauwen. Ze hebben vaak een precisiekop die kan worden ingesteld op verschillende lengtes, waardoor ze perfect zijn voor het creëren van verschillende baardstijlen.

Draadloze scheerapparaten

Draadloos scheerapparaat

Draadloze scheerapparaten zijn elektrische scheerapparaten die geen snoer nodig hebben om te werken. Ze zijn vaak oplaadbaar en kunnen worden gebruikt zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Ze zijn ideaal voor reizigers of voor mensen die vaak onderweg zijn. Sommige draadloze scheerapparaten zijn ook waterdicht, zodat ze in de douche kunnen worden gebruikt.

Scherm scheerapparaten

Scherm scheerapparaten zijn elektrische scheerapparaten die gebruik maken van een scherm of een kam om de huid op een veilige afstand te houden van het scheermes. Dit vermindert het risico op irritatie en scheerbranden. Scherm scheerapparaten zijn vaak voorzien van een precisiekop die perfect is voor het scheren van lastige plekken zoals de hals of onder de neus.

Scherm en folie scheerapparaten

Scherm en folie scheerapparaten zijn een combinatie van scherm en folie scheerapparaten. Ze hebben een scherm of kam om de huid te beschermen en een flexibele folie om de haren te vangen. Dit maakt deze scheerapparaten ideaal voor mannen met een gevoelige huid of fijnere haren.

Elektrisch scheerapparaten met neus- en oorhaartrimmer

Sommige elektrische scheerapparaten zijn voorzien van een opzetstuk voor neus- en oorhaartrimmer. Dit opzetstuk is speciaal ontworpen voor het verwijderen van haren in de neus en oren. Het is vaak voorzien van een precisiekop voor precisie en veiligheid.

Nuttige functies op scheerapparaten

Er zijn verschillende functies die beschikbaar zijn voor scheerapparaten, afhankelijk van het merk en model.

Vochtig scheren

Sommige scheerapparaten zijn ontworpen om te gebruiken in combinatie met scheerschuim of gel. Dit maakt het scheren een stuk comfortabeler en kan helpen bij het voorkomen van huidirritatie. Dit type scheerapparaten is vooral handig voor mensen met een gevoelige huid.

Trimfunctie

Veel scheerapparaten beschikken over een trimfunctie, waarmee je korte haren kunt knippen zonder dat je helemaal hoeft te scheren. Dit is handig voor mensen die bijvoorbeeld een baard of snor willen stylen, of voor degenen die alleen hun nek of wangen willen scheren.

Draadloos opladen

Steeds meer scheerapparaten worden ontworpen met de mogelijkheid om draadloos op te laden. Dit maakt het gemakkelijker om het apparaat op te laden en kan helpen bij het voorkomen van kabels die in de weg zijn.

Reisblokker

Sommige scheerapparaten beschikken over een reisblokker, die het apparaat veilig opbergt tijdens transport. Dit kan helpen bij het beschermen van het apparaat tegen beschadiging, of tegen het inschakelen van het apparaat per ongeluk.

Scheerhoofd

Er zijn verschillende soorten scheerhoofden beschikbaar voor scheerapparaten, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Sommige scheerhoofden zijn ontworpen om gevoelige huid te beschermen, terwijl andere zijn ontworpen om snel en efficiënt te scheren.

Scherpstelling

Sommige scheerapparaten zijn uitgerust met technologie die automatisch de druk op de huid aanpast, afhankelijk van de dikte en de groei van de haren. Dit kan helpen bij het voorkomen van huidirritatie en het verminderen van de hoeveelheid tijd die nodig is om te scheren.

Merken

Er zijn verschillende merken die scheerapparaten produceren, met elk hun eigen kenmerken en specificaties

Braun

Braun scheerapparaat

Braun is een Duits merk dat bekendstaat om de kwaliteit van hun scheerapparaten. Een van de populairste modellen van Braun is de Series 9. Deze scheerapparaten zijn voorzien van technologieën zoals Sonic technologie en ActiveLift, waardoor ze in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige haren efficiënt te verwijderen. Bovendien hebben deze scheerapparaten ook een aanpasbare hoofd, zodat je de scheerhoek kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht.

Philips

Philips is een Nederlands merk dat al jaren scheerapparaten produceert van hoge kwaliteit. Een van de populaire modellen van Philips is de Norelco 9000. Deze scheerapparaten zijn voorzien van technologieën zoals de V-Track Precision Blades en de Contour Detect technologie, waardoor ze in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige haren efficiënt te verwijderen. Bovendien hebben deze scheerapparaten ook een aanpasbare hoofd, zodat je de scheerhoek kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht.

Gillette

Gilette scheerapparaat

Gillette is een Amerikaans merk dat al jaren scheerapparaten produceert. Een van de populaire modellen van Gillette is de Fusion ProShield. Deze scheerapparaten zijn voorzien van technologieën zoals de ProShield technologie en de FlexBall technologie, waardoor ze in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige haren efficiënt te verwijderen. Bovendien hebben deze scheerapparaten ook een aanpasbare hoofd, zodat je de scheerhoek kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht.

Panasonic

Panasonic is een Japanse fabrikant die bekendstaat om de kwaliteit van hun elektronische producten, inclusief scheerapparaten. Een van de populaire modellen van Panasonic is de Arc5. Deze scheerapparaten zijn voorzien van technologieën zoals de 5-bladssysteem en de Multi-Flex Pivoting Head, waardoor ze in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige haren efficiënt te verwijderen en te volgen met de contouren van het gezicht. Bovendien hebben deze scheerapparaten ook een aanpasbare hoofd, zodat je de scheerhoek kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht.

Remington

Remington is een Amerikaanse fabrikant die bekendstaat om hun innovatieve en betaalbare scheerapparaten. Een van de populaire modellen van Remington is de F5-5800. Deze scheerapparaten zijn voorzien van technologieën zoals de Pivot & Flex technologie en de interceptor technologie, waardoor ze in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige haren efficiënt te verwijderen en te volgen met de contouren van het gezicht. Bovendien hebben deze scheerapparaten ook een aanpasbare hoofd, zodat je de scheerhoek kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht.

Wahl

Wahl is een Amerikaanse fabrikant die bekendstaat om hun professionele en hoogwaardige scheerapparaten. Een van de populaire modellen van Wahl is de 9818. Deze scheerapparaten zijn voorzien van technologieën zoals de Precision Ground Blades en de Self-Sharpening technologie, waardoor ze in staat zijn om zelfs de meest hardnekkige haren efficiënt te verwijderen. Bovendien hebben deze scheerapparaten ook een aanpasbare hoofd, zodat je de scheerhoek kunt aanpassen aan de vorm van je gezicht.

Onderhoud van een scheerapparaat

Scheerapparaat dat wordt schoongemaakt

Het onderhoud van een scheerapparaat is belangrijk om ervoor te zorgen dat het apparaat goed blijft werken en dat u een goede scheerbeurt krijgt. Hieronder staan enkele tips voor het onderhoud van uw scheerapparaat.

Reiniging

Het is belangrijk om uw scheerapparaat na elk gebruik goed schoon te maken. Dit kunt u doen door het scheerapparaat onder de kraan af te spoelen, of door het te reinigen met een scheerapparaatreiniger. Het is ook aan te raden om de scheerkoppen van tijd tot tijd te verwijderen en deze afzonderlijk schoon te maken.

Opladen

Lithium-ion batterijen hebben een langere levensduur als ze worden opgeladen wanneer de batterij bijna leeg is. Dit is het geval wanneer u het apparaat bijvoorbeeld na elke scheerbeurt oplaadt. Hierdoor verlengt u de levensduur van de batterij.

Vervangen

Het is aan te raden om de scheerkoppen van tijd tot tijd te vervangen, afhankelijk van hoe vaak u uw scheerapparaat gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld elke 6 tot 12 maanden zijn. Dit zorgt ervoor dat u altijd een goede scheerbeurt krijgt en dat uw scheerapparaat goed blijft werken.

Prijs van een scheerapparaat

Een gemiddeld scheerapparaat kost tussen de €30 en €100. Voor een elektrisch scheerapparaat van een bekend merk met basisfuncties kun je verwachten tussen de €30 en €50 te betalen. Als je meer geavanceerde functies zoals waterbestendigheid, precisie-trimmer en verschillende scheerschermen wilt, kun je verwachten te betalen tussen de €50 en €100.

Dure scheerapparaten

Er zijn ook duurdere scheerapparaten die tussen de €100 en €500 kosten. Deze scheerapparaten zijn meestal bedoeld voor professioneel gebruik en bieden een uitgebreidere set functies en verbeterde prestaties. Bovendien zijn deze apparaten vaak van hoge kwaliteit en duurzamer dan goedkopere alternatieven.

Goedkope scheerapparaten

Daarnaast zijn er ook goedkopere scheerapparaten voor minder dan €30. Deze scheerapparaten zijn meestal niet zo krachtig of nauwkeurig als duurdere modellen, en hebben meestal minder functies. Het is belangrijk om te overwegen hoe vaak je het scheerapparaat zult gebruiken en hoe belangrijk de kwaliteit van de scheerbeurt voor je is, voordat je een keuze maakt tussen een goedkoper of duurder model.

Type scheerapparaat voor huidtype

Persoon die zijn baard scheert met scheerapparaat

Het type scheerapparaat dat het beste werkt voor uw huidtype hangt af van uw specifieke behoeften en huidtype. Hieronder vindt u een overzicht van de meest populaire soorten scheerapparaten en voor welk huidtype ze het beste zijn:

 • Elektrische scheerapparaten: Elektrische scheerapparaten zijn de beste keuze voor mensen met een gevoelige huid. Ze zijn meestal vriendelijker voor de huid en verminderen het risico op irritatie.

 • Schermes: Schermes zijn een goede keuze voor mensen met een normale tot stugge huid. Als u last heeft van ingegroeide haren, is een scheermes waarschijnlijk de beste optie voor u.

 • Scheerapparaten met meerdere scheerkoppen: Scheerapparaten met meerdere scheerkoppen zijn een goede keuze voor mensen met een normale tot dikke huid. Ze zorgen voor een gladder scheerresultaat en verminderen het risico op irritatie.

Vervangen

Over het algemeen moet u uw scheerapparaat elke 2 tot 3 jaar vervangen, hoewel sommige modellen langer meegaan. Als u merkt dat het apparaat niet meer goed werkt of als de scheerkoppen beschadigd zijn, is het tijd om een nieuwe aan te schaffen. Daarnaast speelt het volgende mee:

 • Hoe vaak u het apparaat gebruikt: Als u het apparaat dagelijks gebruikt, zult u het eerder moeten vervangen dan wanneer u het wekelijks gebruikt.

 • De kwaliteit van het apparaat: Hoe beter de kwaliteit van het apparaat, hoe langer het meegaat.

 • Hoe zorgvuldig u het onderhoudt: Het goed onderhouden van uw scheerapparaat verlengt de levensduur.

Eén versus meerdere scheerkoppen

Scheerapparaten met meerdere scheerkoppen kunnen het scheerproces efficiënter en gladder maken, vooral als u een dikkere huid of baard heeft. Ze helpen bij het verminderen van het risico op irritatie en knippen meestal haren op meerdere plaatsen tegelijk, waardoor u minder tijd hoeft te besteden aan het opnieuw scheren van dezelfde gebieden.

Echter, sommige mensen vinden scheerapparaten met meerdere scheerkoppen te zwaar of onhandig, vooral bij het scheren van lastige gebieden zoals onder de neus of rond de kin. Een scheerapparaat met één scheerkop is dan wellicht de betere optie, omdat het gemakkelijker te hanteren is en meer controle biedt.

In het algemeen is het het beste om verschillende soorten scheerapparaten uit te proberen om te zien wat het beste werkt voor uw huid en scheerstijl.

Elektrisch scheerapparaat versus scheermes

Dit hangt af van persoonlijke voorkeur en huidtype. Elektrische scheerapparaten zijn meestal vriendelijker voor de huid en verminderen het risico op irritatie, vooral voor mensen met een gevoelige huid. Ze zijn ook meestal gemakkelijker en sneller in gebruik dan scheermesjes.

Scheermesjes daarentegen bieden vaak een dichter scheerresultaat, vooral als u een stugge huid of baard heeft. Een scheermes snijdt de haren dicht bij de huid, waardoor het resultaat gladder en langduriger is. Echter, het vergt meestal meer tijd en aandacht om een scheermes juist te gebruiken en het risico op irritatie is groter.

In het algemeen is het het beste om te experimenteren met beide soorten scheerapparaten om te zien wat het beste werkt voor uw huid en scheerstijl.

Scheerapparaten speciaal voor vrouwen

Persoon die benen scheert met scheerapparaat

Dit type scheerapparaten is vaak compacter en makkelijker hanteerbaar dan standaard scheerapparaten. Het zijn vaak ook geschikt voor het scheren van fijnere haren en meer gevoelige huid.

Bovendien hebben sommige scheerapparaten voor vrouwen ook speciale accessoires, zoals verwijderbare scheerkoppen voor het scheren van benen, oksels en andere gevoelige gebieden. Deze accessoires helpen om het scheren comfortabeler en gemakkelijker te maken, vooral voor vrouwen met fijnere en gevoeligere huid.

Roterend versus trillend scheerapparaat

Roterende scheerapparaten gebruiken roterende scheerkoppen om de haren op te scheren, wat resulteert in een snellere en grondigere scheerbeurt. Echter, sommige mensen vinden roterende scheerapparaten te ruw voor hun huid, wat irritatie of uitslag kan veroorzaken.

Trillende scheerapparaten daarentegen, gebruiken trillende scheerkoppen om de haren te scheren, wat resulteert in een mildere scheerbeurt. Dit maakt trillende scheerapparaten geschikter voor mensen met een gevoelige huid. Echter, trillende scheerapparaten kunnen niet zo snel en efficiënt zijn als roterende scheerapparaten.

Scheerkoppen vervangen

De vervangingsfrequentie van scheerkoppen hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak het scheerapparaat wordt gebruikt, de kwaliteit van de scheerkoppen en de zorg die wordt geboden aan het apparaat. Als algemene regel geldt echter dat scheerkoppen ongeveer elke 12 tot 18 maanden vervangen moeten worden, of wanneer ze slijtage vertonen.

Een teken dat de scheerkoppen vervangen moeten worden, is wanneer het scheren minder effectief wordt, bijvoorbeeld wanneer de scheerkoppen niet meer glad over de huid glijden of de haren niet meer goed opscheren. Het vervangen van de scheerkoppen zorgt ervoor dat het scheerapparaat weer optimaal presteert en huidirritatie voorkomt.

Kan ik een scheerapparaat gebruiken op een natte huid?

Scheerapparaat in water

Ja, de meeste scheerapparaten zijn ontworpen om te gebruiken op een natte huid. Veel scheerapparaten beschikken over waterbestendige of zelfs onderdompelbare scheerkoppen, waardoor het mogelijk is om onder de douche of in bad te scheren.

Het gebruiken van een scheerapparaat op een natte huid kan het scheren comfortabeler en gemakkelijker maken, omdat het water de haren verzacht en de huid glad maakt. Bovendien kun je door het gebruik van scheergel of -schaum een gladder resultaat verkrijgen. Het is wel aan te raden om te controleren of het scheerapparaat waterbestendig is voordat je het op een natte huid gebruikt.

Bovendien kun je door het gebruiken van een scheerapparaat op een natte huid huidirritatie voorkomen. Dit komt omdat natte huid minder gevoelig is voor irritatie dan een droge huid. Het is wel belangrijk om te onthouden dat teveel water contact met het scheerapparaat niet altijd goed is, omdat dit de interne componenten kan beschadigen. Daarom is het belangrijk om het apparaat na gebruik te drogen en op te bergen in een droge omgeving.

Het is ook aan te raden om te controleren of het scheerapparaat specifieke accessoires biedt voor het scheren op een natte huid, zoals een waterafstotende hoes of een scheerkop met ingebouwde scheerolie. Deze accessoires kunnen bijdragen aan een comfortabeler scheerbeleving en bescherming van het apparaat.

Om het beste resultaat te verkrijgen, kun je het scheerapparaat op een natte huid gebruiken in combinatie met een scheergel of -schaum, en de huid bij voorkeur goed voorbereiden door deze te scrubben en te verzachten met een hydraterende crème. Zo kun je een gladde en gezonde huid na het scheren verkrijgen.

Gebruik met scheerschuim of gel

Scheerschuim of gel biedt u een comfortabelere en gladere scheerbeurt dan wanneer u alleen gebruik maakt van het scheerapparaat.

Voordelen

 • Verzacht de huid: Scheerschuim of -gel verzacht de huid, waardoor de scheerbeurt minder pijnlijk is en de kans op huidirritatie wordt verminderd.

 • Verbetert de scheerprestatie: Scheerschuim of -gel maakt de haren zacht, waardoor het scheerapparaat gemakkelijker door de haren kan glijden en de kans op scheerbeurten met huidirritatie en knipperen wordt verminderd.

 • Voegt hydratatie toe: Scheerschuim of -gel bevat vaak hydraterende bestanddelen die de huid hydrateren en beschermen tegen uitdroging.

Gebruik

 1. Breng een kleine hoeveelheid scheerschuim of -gel aan op de vochtige huid en verdeel het gelijkmatig over de huid.

 2. Scheer vervolgens de huid met het scheerapparaat, en let erop dat het scheerblad niet teveel druk uitoefent op de huid.

 3. Spoel na de scheerbeurt de huid grondig af met water en breng indien nodig een aftershave of hydraterende crème aan.

Het gebruik van scheerschuim of -gel in combinatie met een scheerapparaat zal u een comfortabelere en gladere scheerbeurt geven. Zorg ervoor dat u een product kiest dat specifiek is bedoeld voor het scheren van het gebied dat u wilt scheren en dat u de aanwijzingen op de verpakking opvolgt voor het beste resultaat.

Gevoelige huid

In het algemeen zijn elektrische scheerapparaten minder geschikt voor mensen met een gevoelige huid, omdat ze de huid kunnen irriteren of uitslag veroorzaken. Dit komt doordat elektrische scheerapparaten de haren niet snijden, maar ze op de huid trekken en afscheren, wat de huid kan beschadigen.

Er zijn echter scheerapparaten die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een gevoelige huid. Deze scheerapparaten hebben bijvoorbeeld meer hulpstukken, zoals een huidbeschermer, en worden geleverd met speciaal ontworpen mesjes die de huid minder irriteren. Het is belangrijk om een scheerapparaat te kiezen dat is ontworpen voor gevoelige huid en om te controleren of het product hypoallergeen is.

Het is ook belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te hebben, zoals het gebruik van een scheercrème of scheerschuim, om de huid te beschermen en irritatie te verminderen. Het is aan te raden om een dermatoloog te raadplegen als u twijfels heeft over de geschiktheid van een scheerapparaat voor uw huid.

Scheerapparaat voor benen en oksels

Veel scheerapparaten kunnen worden gebruikt op de benen en oksels. Het is echter belangrijk om te controleren of het scheerapparaat geschikt is voor het gebied waar u het wilt gebruiken. Sommige scheerapparaten zijn speciaal ontworpen voor het scheren van het gezicht en kunnen niet geschikt zijn voor grotere of gevoeligere gebieden, zoals de benen en oksels.

Het is aan te raden om een scheerapparaat te kiezen dat is ontworpen voor het gebied waar u het wilt gebruiken en om te controleren of het product geschikt is voor het gebruik op het lichaam. Het is ook belangrijk om de huid goed te verzorgen en te beschermen voor, tijdens en na het scheren, door bijvoorbeeld het gebruik van een scheercrème of scheerschu

Draadloos versus snoer

Scheerapparaat met snoer

Draadloze scheerapparaten bieden meer bewegingsvrijheid en zijn gemakkelijker op te bergen, omdat ze geen snoer hebben waar u rekening mee moet houden. Bovendien zijn ze meestal lichter en compacter, wat ze ideaal maakt voor reizen.

Aan de andere kant, draadloze scheerapparaten hebben meestal een beperkte batterijduur en moeten worden opgeladen voordat ze kunnen worden gebruikt. Dit betekent dat ze soms niet beschikbaar zijn als u ze nodig heeft, en als de batterij leeg is, moet u wachten tot deze is opgeladen.

Een scheerapparaat met snoer, aan de andere kant, heeft geen batterijduurbeperking en is altijd beschikbaar wanneer u het nodig heeft. Echter, sommige mensen vinden het nadeel van een snoer dat dit in de weg kan zitten of het lastig kan zijn om het apparaat in beweging te houden.

Scheerapparaten met ingebouwde trimmers voor baarden

Scheerapparaten met ingebouwde trimmers kunnen erg handig zijn voor baardstijlen, omdat ze de mogelijkheid bieden om precieze lijnen en contouren in de baard te creëren. Bovendien zijn ze eenvoudig in gebruik en vereisen ze niet de aanschaf van extra accessoires.

Echter, sommige mensen vinden de ingebouwde trimmers van scheerapparaten minder krachtig dan losse trimmers, waardoor ze misschien niet geschikt zijn voor het verwijderen van dikkere baardgroei. Bovendien kunnen ze soms moeilijk te hanteren zijn, waardoor het lastiger is om precieze lijnen en contouren te creëren.

Handige accessoires

Accessoires zoals verwisselbare scheerkopjes, opzetstukken voor baardstijlen en opzetstukken voor precisiewerk kunnen handig zijn voor het gebruik van een scheerapparaat, omdat ze de mogelijkheid bieden om het apparaat aan te passen aan uw specifieke behoeften en voorkeuren. Bovendien kunnen ze helpen bij het verminderen van irritatie en het verbeteren van het resultaat.

Andere accessoires, zoals scheerolie of aftershave, kunnen ook handig zijn voor het gebruik van een scheerapparaat, omdat ze kunnen helpen bij het verzachten en verzorgen van de huid na het scheren.

Online / offline kopen

Er zijn vele opties waar je een scheerapparaat in Nederland kunt kopen, zowel online als offline:

Online

 • Webshops: Veel bekende elektronicawinkels, zoals Bol.com en Coolblue, bieden een uitgebreid assortiment aan scheerapparaten aan, zowel van bekende merken als van minder bekende. Je kunt ze eenvoudig online bestellen en het product wordt bij je thuis bezorgd.

 • Amazon: Amazon is een van de grootste online marktplaatsen ter wereld en biedt een uitgebreid assortiment aan scheerapparaten aan. Hier vind je producten van verschillende merken en prijsklassen.

Offline

 • Elektronicawinkels: Elektronicawinkels zoals Mediamarkt en BCC bieden een uitgebreid assortiment aan scheerapparaten aan. Hier kun je producten in het echt bekijken en vergelijken voordat je ze koopt.

 • Drogisterijen: Droogisterijketens zoals Kruidvat en Etos verkopen ook scheerapparaten. Hier vind je meestal een beperkter aanbod en wellicht iets hogere prijzen dan bij elektronicawinkels.