De Chesterfield bank: ontstaansgeschiedenis, soorten en modern gebruik

Alles over de Chesterfield bank: ontstaansgeschiedenis, soorten, variaties, modern gebruik
Publicatiedatum

13 augustus 2023

Introductie

Chesterfield bankstel

Een Chesterfield bank is een type van bank dat wordt gekenmerkt door een opvallend patroon van knopen in het leer of stof, en vaak ook door een opstaande rand rondom de armleuningen. Het is genoemd naar de stad Chesterfield in Engeland, waar het oorspronkelijk werd gemaakt in de 19e eeuw. Chesterfield banken zijn vaak geassocieerd met een klassieke, elegante stijl en zijn populair in formele aangelegenheden.

Stijl

De Chesterfield bank wordt vaak geassocieerd met een klassieke, elegante stijl. Het is een populaire keuze voor formele zitkamers en kantoren, maar wordt ook vaak in woonkamers gezien. De bank is ook populair in hotels, bars en restaurants als deze een formele of klassieke sfeer willen creëren.

De armleuningen van de bank zijn vaak opstaand, wat kenmerkend voor het ontwerp is. De opstaande randen zorgen voor een extra ondersteuning voor de armen en geven de bank een formele uitstraling.

Materiaal

Stoffen chesterfield bank

De banken zijn vaak gemaakt van leer, maar kunnen ook worden gemaakt van stof. Leer is het meest populaire materiaal, omdat het een luxe uitstraling heeft en stevig en duurzaam is. Stof is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een goedkopere optie of voor mensen met huisdieren of kinderen, omdat het gemakkelijker te reinigen is dan leer.

Variaties

Door de tijd heen zijn er veel variaties op de traditionele Chesterfield bank verschenen, zoals de Chesterfield hoekbank, Chesterfield slaapbank, Chesterfield fauteuil en zo meer.

In feite wordt de Chesterfield bank vaak gezien als een statussymbool, omdat het een duur en luxueus meubelstuk is. Het is ook vaak gezien als een klassiek en tijdloos ontwerp, dat nog steeds populair is in de moderne tijd.

Geschiedenis van de Chesterfield bank

De geschiedenis van de Chesterfield bank gaat terug naar de 19e eeuw in Engeland. De oorsprong van de naam is onduidelijk, maar wordt vaak toegeschreven aan de vierde graaf van Chesterfield, Philip Dormer Stanhope. Volgens de overlevering zou hij een bank hebben laten maken met de specifieke eigenschappen die we nu associeren met een Chesterfield bank, zoals het opvallende patroon van knopen en de opstaande armleuningen.

De oorspronkelijke Chesterfield banken waren gemaakt van leer en hadden een opvallend patroon van knopen. Ze werden vaak in formele zitkamers en kantoren gebruikt en geassocieerd met een klassieke, elegante stijl. In de loop van de tijd werden er variaties op het ontwerp gemaakt, zoals de Chesterfield hoekbank en Chesterfield slaapbank.

Oorsprong van de naam

Volgens Paul Fleming, een meubelmaker van de vierde generatie bij het bedrijf Fleming Howland, dat de auteursrechten op de naam Chesterfield bezit, is de oorsprong van de naam van dit meubelstuk een echte mysterie. Zelfs na jaren van onderzoek en bezoeken aan musea, is er geen enkel stuk papier te vinden dat de oorsprong van de naam verklaart. Paul Fleming stelt:

“Oorspronkelijk betekende Chesterfield gewoon een bank of zelfs een meubel. We maken ze al jaren en we zijn naar musea geweest en hebben veel onderzoek gedaan, en we kunnen geen enkel stuk papier vinden om de oorsprong ervan te verklaren. “Het lijkt niets meer te zijn dan een beschrijving van een bank die door de eeuwen heen is geëvolueerd.”

Er zijn wel anekdotes die de oorsprong van de naam in verband brengen met de graaf van Chesterfield, die een spreker en modedeskundige was in zijn tijd. Het verhaal gaat dat hij op zijn sterfbed zijn dienaar en vriend, de heer Dayrolls, toesprak en zijn laatste woorden waren: “Give Mr Dayrolles a chair”. Hoewel dit verhaal voortleeft, zegt Fleming dat de graaf geen bankstel bedoeld zou hebben hiermee.

Leren zwart chesterfield bankstel

Fleming stelt dat de juiste definitie van een Chesterfield een bank is met de armen en rug op dezelfde hoogte. De knopen op deze banken waren ontworpen om de stoelen ongemakkelijker te maken, omdat ze vaak behoorden tot rijke mannen die vaak mensen over de vloer kregen die ze wilden zien. De knopen waren bedoeld om te voorkomen dat deze mensen te lang bleven zitten.

Ongeacht de oorsprong, de Chesterfield is een klassieker die een bepaalde stijl symboliseert en nog steeds populair is in herenclubs. Er is ook een terugkeer naar de oorspronkelijke vorm van de Chesterfield, met steeds populairdere fluwelen varianten. Bezit of willen bezitten van een paarse fluwelen Chesterfield, wordt gezien als een teken van behoren tot de middenklasse.

In de VS

Naast de Engelse oorsprong, heeft de Chesterfield bank ook een interessante geschiedenis in de Verenigde Staten. In de jaren ’50 en ’60 werd de Chesterfield bank gezien als een symbool van de klassieke stijl en werd het vaak gebruikt in films en televisieprogramma’s als achtergrondmeubilair. In de jaren ’70 en ’80 raakte deze bank echter een beetje in onbruik, maar tegenwoordig is deze bank weer in de mode en zien we deze bank weer vaak in interieurs.

Modern gebruik

Tegenwoordig wordt de Chesterfield bank nog steeds gemaakt in de traditionele stijl, maar er zijn ook veel variaties op het ontwerp. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals leer en stof, en er zijn ook moderne interpretaties van het ontwerp. De Chesterfield bank wordt nog steeds geassocieerd met een klassieke, elegante stijl en is een populaire keuze voor formele zitkamers en kantoren, evenals woonkamers. Hieronder staan een aantal specifieke kenmerken van de bank in de huidige tijd:

De Chesterfield bank wordt vaak nog gezien als een statussymbool vanwege zijn luxueuze uitstraling en de hoge kosten van productie. Het is een duur meubelstuk dat vaak wordt gezien als een teken van rijkdom en status. Deze banken worden vaak gemaakt van leer, en de kwaliteit van de leer wordt vaak beschouwd als een kenmerk van de kwaliteit van de bank. Bovendien worden de leerbanken vaak handgemaakt door vakmensen die gespecialiseerd zijn in het werken met leer.

Ook wordt de bank vaak wordt gezien als een icoon van de Britse cultuur. Vaak is er ook een verband gelegd tussen de Chesterfield bank en de Britse politiek, omdat het vaak wordt gezien als een meubelstuk dat vaak wordt gebruikt in formele settings zoals de parlementaire kamers.

Al met al wordt de Chesterfield bank nog steeds geassocieerd met een klassieke, elegante stijl en is een populaire keuze voor formele zitkamers en kantoren, evenals woonkamers. Door de jaren heen is er veel veranderd aan deze bank, maar de kenmerkende knopen en opstaande armleuningen blijven een onmiskenbaar onderdeel van dit iconisch bankstel. Om het zitcomfort te completeren, kan een zorgvuldig uitgekozen BePureHome Rodeo Bank een bijpassende toevoeging aan de ruimte zijn.