Onze review van de Siemens EQ.300 TI353201RW espressomachine (2024)

Dagelijkse koffie met de Siemens EQ.300 TI353201RW espressomachine: gemakkelijke bediening, keramische maalschijven, en eenvoudig onderhoud.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

29 november 2023

Inleiding

Siemens eq.300 ti353201rw volautomatische espressomachine zilver 1

De Siemens EQ.300 TI353201RW espressomachine is een moderne aanwinst voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een betrouwbare machine met praktische functies. Dit zilverkleurige koffieapparaat maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals de CeramDrive en de OneTouch-functie, waardoor het een uitblinker is in zijn prijsklasse. Met zijn slanke ontwerp en gebruiksvriendelijke interface biedt het zowel stijl als comfort voor de dagelijkse koffiebereiding. Hieronder volgt een beoordeling waarin de balans tussen prijs, kwaliteit en duurzaamheid van de Siemens EQ.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Soort koffie Koffiebonen One touch koffiespecialiteiten Café lungo , Cappuccino , Espresso , Latte macchiato
Type melkopschuimer Stoompijpje Aantal programma’s 5
Instelbare maalgraad Ja Maal niveau aanpasbaar Ja
Verstelbaar water volume Ja Aantal bonenreservoirs 1
Aantal kopjes per keer 1 Geheugen voor koffieprofielen Nee

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Siemens eq.300 ti353201rw  volautomatische espressomachine  zilver 13 Siemens eq.300 ti353201rw  volautomatische espressomachine  zilver 11 Siemens eq.300 ti353201rw  volautomatische espressomachine  zilver 9 Siemens eq.300 ti353201rw  volautomatische espressomachine  zilver 2 Siemens eq.300 ti353201rw  volautomatische espressomachine  zilver 4

Prijzen

Ontwerp en gebruiksgemak

Siemens eq.300 ti353201rw volautomatische espressomachine zilver 2

Met de Siemens EQ.300 TI353201RW volautomatische espressomachine wordt koffiezetten een fluitje van een cent. Het strakke zilveren design zorgt ervoor dat het apparaat niet alleen functioneel is, maar ook echt iets toevoegt aan het interieur van elke keuken. Het gebruiksgemak staat voorop, mede dankzij de OneTouch-functie die het mogelijk maakt om zonder veel poespas een diversiteit aan koffiedranken te maken.

Belangrijke kenmerken van de Siemens EQ.300 TI353201RW:

 • Snel opwarmen: Je hoeft ’s ochtends niet lang op je koffie te wachten.

 • Eenvoudig bedieningspaneel: Overzichtelijk met duidelijke knoppen.

 • CeramDrive maalschijven: Voor een consistent goede maling en lange levensduur.

 • OneTouch-functie: Voor het zetten van verschillende koffiespecialiteiten met één druk.

 • Uitneembaar waterreservoir: Handig vullen en schoonmaken.

 • Automatische uitschakeling: Bespaart energie en verhoogt de veiligheid.

Hoewel het apparaat ontworpen is met gebruiksgemak in het achterhoofd, zijn er enkele mindere kanten die opvallen. Zo kan de machine maximaal één kopje per keer zetten, wat minder ideaal kan zijn voor huishoudens waarin men graag samen koffie drinkt. Ook is hij aan de rumoerige kant tijdens het malen van de koffiebonen, maar dit is iets wat vaak voorkomt bij koffiezetapparaten en wordt door menigeen voor lief genomen gezien de kwaliteit van de koffie.

Het ontwerp van de Siemens EQ.300 is verder erg gebruiksvriendelijk. Zo is de bonenreservoir gemakkelijk bij te vullen en is het waterreservoir afneembaar, wat de dagelijkse routine vergemakkelijkt. Ook de CeramDrive is een mooie toevoeging; deze keramische maalschijven verzekeren gebruikers van een perfecte maling en een lange levensduur van het apparaat. Handig zijn ook de instellingen voor verschillende koffiesterktes en -hoeveelheden, waardoor je iedere keer weer je koffie naar smaak kunt aanpassen.

Het grootste voordeel van de Siemens EQ.300 is misschien wel het stoompijpje voor melkspecialiteiten, waarmee je met de OneTouch-functie in een handomdraai een heerlijke cappuccino of latte macchiato maakt. Volle melk wordt voor het beste resultaat aanbevolen, maar ook alternatieve melksoorten kunnen voor spannende smaakvariaties zorgen. Een kanttekening hierbij is echter dat het toevoegen van koude melk kan resulteren in een iets lagere temperatuur van de koffie.

Als we kijken naar het onderhoud, dan valt op dat de Siemens EQ.300 makkelijk te reinigen is. Geen lastige hoekjes waar koffieresten achterblijven en bovendien is de zetgroep uitneembaar, wat bijdraagt aan een hygiënische koffie-ervaring.

Concluderend combineert de Siemens EQ.300 TI353201RW zowel design als gebruiksgemak. Het is een prachtige en praktische aanwinst voor elk huishouden. Het moge duidelijk zijn dat geen apparaat perfect is, maar de tekortkomingen van deze Siemens espressomachine worden vaak overschaduwd door de vele voordelen en het heerlijke koffieresultaat dat het levert. Zoals vaak met huishoudelijke apparaten, gaat het uiteindelijk om de balans tussen functionaliteit, prijs en persoonlijke voorkeur, en lijkt de Siemens EQ.300 hier goed op te scoren.

Koffievariaties en smaakbeleving

Siemens eq.300 ti353201rw volautomatische espressomachine zilver 3

Voor de liefhebbers van koffievariëteit biedt de Siemens EQ.300 TI353201RW espressomachine absoluut een rijke smaakbeleving. Een volautomatische koffiemachine die met zijn OneTouch functie de meest uiteenlopende koffiedranken op de kaart zet, van een sterke espresso tot een romige cappuccino. Laten we eens kijken naar wat deze machine zoal te bieden heeft:

 • OneTouch functie: voor alle koffie- en melkcombinaties met slechts één druk op de knop.

 • CeramDrive: hoogwaardige kwaliteits maalschijven van slijtvrij keramiek voor maximale aroma-extractie.

 • Stoompijpje: voor het opschuimen van melk voor je favoriete melkspecialiteiten.

Wanneer je op zoek bent naar een vlotte bak normale koffie of een stevige espresso, zit je bij dit instapmodel van Siemens gebakken. Zetten, drinken, genieten; het is zo simpel als het klinkt. Met de CoffeeDirect-functie staat zelfs een automatisch gezette cappuccino met perfect opgeschuimd melk binnen enkele momenten voor je neus.

En over die melk gesproken, de Siemens EQ.300 adviseert volle melk te gebruiken voor het beste schuim. Ook al levert het apparaat met de OneTouch-functie heerlijke cappuccino’s, is er een kanttekening die wat aandacht vraagt. Het bereiden kost iets meer tijd en bij meerdere gasten zou je kunnen merken dat de gezelligheid wordt ingehaald door de wachttijd op hun drankje. Echter, voor persoonlijk gebruik of kleine gezelschappen levert dit weinig problemen op.

Ook de keramische maalschijven, of CeramDrive zoals Siemens ze noemt, dragen bij aan de smaakbeleving. Ze halen zoveel mogelijk aroma uit de koffiebonen, wat echt resulteert in een vollere koffiesmaak. Bijkomend pluspunt: deze maalschijven gaan ook langer mee!

Nu de nadelen, want ja, die zijn er ook. Deze machine biedt geen geheugen voor koffieprofielen en ook temperatuurinstellingen ontbreken. Bovendien is de koffietemperatuur bij toevoeging van koude of opgeschuimde melk snel aan de lage kant. Toch is de smaak overtuigend genoeg om deze punten te kunnen relativeren.

Het geluidsniveau van de machine tijdens het malen zou voor sommigen een storende factor kunnen zijn. Dit apparaat is dus zeker niet de stilste in zijn soort, maar dit matches de daadkrachtige uitstraling van een dagelijkse koffie boost.

Het apparaat kan per keer slechts één kopje koffie zetten, dus voor grotere gezelschappen of in huishoudens waar de koffieliefde groot is, kan dit als een beperking worden gezien. Echter, het geeft wel dat persoonlijk brouwseltje - jouw kopje, vers en op maat gemaakt.

De Siemens EQ.300 TI353201RW slaagt erin een plek te veroveren in de keuken van de moderne koffiedrinker. Eenvoud in de bediening, consistentie in de smaak, en een design dat niet onderdoet voor duurdere segmenten, maken van deze espressomachine een trouwe partner voor je dagelijkse cafeïnekick.

Onderhoud en reiniging

Siemens eq.300 ti353201rw volautomatische espressomachine zilver 4

Bij de aanschaf van een espressomachine denkt men vaak aan de heerlijke koffie die gezet kan worden, maar wat velen soms vergeten is het onderhoud en de reiniging die bij zo’n toestel komt kijken. De Siemens EQ.300 TI353201RW maakt dit proces echter redelijk eenvoudig en dat is absoluut een pluspunt van dit apparaat.

Wat direct opvalt bij de EQ.300 TI353201RW, is het gebruikersgemak als het gaat om de dagelijkse reiniging. Het design zorgt ervoor dat er geen vervelende hoekjes zijn waar koffieresten zich verzamelen en ook het lekbakje is makkelijk toegankelijk en reinigbaar. Hier zijn de stappen voor routineonderhoud die ik erg waardeer:

 • Spoelen bij opstarten: Zodra je het apparaat inschakelt, reinigt het zichzelf middels een spoelbeurt. Zet dus een lege kop onder de uitloop.

 • Uitneembare zetgroep: Een grote plus is dat je de zetgroep eenvoudig kunt verwijderen om af te spoelen onder de kraan.

 • Reiniging van het stoompijpje: Dit is een handeling die je na elk gebruik moet doen om melkresten te voorkomen. Het pijpje klikt gemakkelijk los, wat ook handig is.

Een puntje van aandacht is het ontkalken. Siemens raadt aan om hiervoor de specifieke ontkalkingstabletten te gebruiken om de machine optimaal te onderhouden. Dit kost natuurlijk wat meer tijd en is minder aantrekkelijk dan de snelle dagelijkse klusjes maar blijft essentieel voor het behoud van je machine. Het ontkalkingsproces neemt ongeveer 40 minuten in beslag, wat niet niets is, maar het eenvoudige proces maakt dit nadeel grotendeels goed.

Een kleine kanttekening is echter dat gebruikers hebben gemeld dat ze soms vaker moeten ontkalken dan verwacht. Dit kan wellicht iets zijn om rekening mee te houden als je in een gebied woont met hard water.

Op het gebied van geluid maakt deze machine wel wat herrie tijdens de spoel- en maalprocessen. Hoewel dit voor sommigen een minpunt kan zijn, is het voor anderen gewoon het karakteristieke geluid dat bij het zetten van verse koffie hoort.

Ook is het belangrijk om op te merken dat de EQ.300 geen ingebouwde melding heeft voor als de koffiebonen bijna op zijn. Dit betekent dat je zelf in de gaten moet houden wanneer het tijd is om de bonen bij te vullen, om te voorkomen dat je uiteindelijk een verdunde kop koffie krijgt.

Over het algemeen is de Siemens EQ.300 TI353201RW wat onderhoud en reiniging betreft een vriendelijke metgezel voor de dagelijkse koffiedrinker. Het is niet overdreven lastig of arbeidsintensief, zolang je er maar een routine van maakt en het kleine werk voor lief neemt in ruil voor een lekker kopje koffie. Het apparaat scoort punten voor zijn toegankelijke ontwerp en het relatieve gemak waarmee je het schoon kunt houden. Voor van die mensen die van een goede kop koffie houden zonder al te veel poespas met het schoonmaken is de Siemens EQ.300 TI353201RW zeker het overwegen waard.

Prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid

Siemens eq.300 ti353201rw volautomatische espressomachine zilver 5

Wanneer je het hebt over prijs en kwaliteit, weet de Siemens EQ.300 TI353201RW espressomachine een goede balans te vinden. Natuurlijk, er zijn altijd exclusievere machines te vinden, maar voor de liefhebber die kwaliteit zoekt zonder de hoofdprijs te betalen, is dit een solide keuze.

De machine heeft een aantal vedette-functies die het leven van de koffiedrinker aangenaam maken:

 • OneTouch-functie: Zonder gedoe direct je favoriete koffie in je kopje.

 • CeramDrive: Keramische maalschijven die garant staan voor duurzame kwaliteit.

 • Gebruiksvriendelijkheid: Simpele bediening via duidelijke knoppen.

Daarnaast is het apparaat uitgerust met een stoompijpje voor de lactose-liefhebbers onder ons, waarmee je in combinatie met de OneTouch-functie ook een schuimige cappuccino of latte macchiato kunt creëren.

Dan nu over de lessen from the field - het apparaat is niet het snelste paard van de renstal en lijkt vooral bij de bereiding van melkkoffies niet altijd een consistente hitte te leveren. Maar goed, neem het van een geduldige genieter, met een smaakvolle traktatie als beloning zijn die extra seconden het wachten meer dan waard.

Nog een puntje om te benoemen is het lawaai. Geen koffie zonder kabaal, zo lijkt het - de EQ.300 staat zijn mannetje wat betreft decibels tijdens het malen en spoelen. Toch weegt dit niet op tegen het gemak van de bereiding en reiniging die de machine biedt.

Over het duurzaamheidsaspect, de ceramische maalschijven en het verwarmingssysteem zetten de toon voor een lange levensduur. Nee, het apparaat laat niet alles tot in detail personaliseren en het mist de finesse van de duurdere EQ6-serie, maar eerlijk is eerlijk, voor de gemiddelde gebruiker biedt het meer dan voldoende functionaliteit en stevigheid.

Waarom dit apparaat kiezen voor je dagelijkse kopje vreugde?

 1. De koffie is zoals je verwacht: smakelijk en op temperatuur.
 2. Het ontwerp is slank en past in elke keuken.
 3. Het heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding binnen zijn segment.

En, even voor de record, met elke technologie zijn er verbeterpunten, maar voor een apparaat dat degelijkheid moeten bieden aan het grote publiek, slaat de Siemens EQ.300 TI353201RW de spijker op zijn kop. Het is een liefdesaffaire tussen kosten en kwaliteit die, mits goed onderhouden, een langdurige relatie belooft.

Kortom, de Siemens EQ.300 TI353201RW bewijst zichzelf als een betrouwbare partner in de keuken. Het laat hier en daar wat punten liggen, maar niets dat het dagelijkse koffiegenot in de weg staat. Voor de consument die een middenweg zoekt tussen luxe en budget, is dit een winnende keuze. Proost, op vele warme koppen genot uit deze speler die precies weet wat de koffieliefhebber nodig heeft!