Goede koffie in de ochtend: mijn ervaring met de Braun PurEase KF 3120 BK (2024)

Het Braun PurEase KF 3120 BK koffiezetapparaat: OptiBrew-systeem voor optimale smaak, warmhoudfunctie en eenvoudig te bedienen.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

23 december 2023

Inleiding

Braun purease kf 3120 bk filter koffiezetapparaat zwart 1

De Braun PurEase KF 3120 filter-koffiezetapparaat zwart is een toestel dat technologische efficiëntie combineert met gebruikersvriendelijkheid voor liefhebbers van traditioneel gezette koffie. Met zijn krachtige OptiBrew Systeem verzekert dit apparaat koffie van consistente kwaliteit, terwijl het met ruimte voor 10 koppen ook tegemoetkomt aan de behoeften van grotere groepen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Soort koffie Gemalen koffie Melkopschuimer Nee
Instelbare maalgraad Nee Aantal kopjes per keer 10
Temperatuur instellingen Nee Kopje verwarmer Nee
Warmhoud functionaliteit Ja Afneembare waterreservoir Nee
Koffie bonen reservoir 0 Bodem met antislip Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 9 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 11 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 3 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 10 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 12 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 2 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 6 Braun purease kf 3120 bk  filter koffiezetapparaat  zwart 7

Prijzen

Gebruiksgemak en Ergonomie

Braun purease kf 3120 bk filter koffiezetapparaat zwart 2

Het Braun PurEase KF 3120 BK filter-koffiezetapparaat belooft moeiteloze bediening gekoppeld aan een prettige gebruikerservaring. Een dagelijkse routine als koffiezetten is met dit apparaat vooral gericht op gemak en comfort.

Wat betreft gebruiksgemak springt het ergonomische open handvat meteen in het oog. Het maakt het inschenken van de koffie een stuk aangenamer en voorkomt onhandige grip of knoeien. Een lijst met de meest merkbare kenmerken op gebruiksniveau zijn:

 • Een zwenkfilter, dat gemak biedt bij het vullen en schoonmaken.

 • Het koffiezetten kan ononderbroken doorgaan dankzij de druppelstop, ideaal wanneer je niet kunt wachten op je eerste kopje van de dag.

 • De AromaCarafe-kan houdt de koffie langer warm door de speciale vormgeving, wat helpt bij het behouden van het aroma.

Hoewel de warmhoudfunctionaliteit de koffie tot 40 minuten warm houdt, schakelt het apparaat daarna automatisch uit voor veiligheid en energiebesparing. Sommige gebruikers vinden deze tijd wellicht wat kort, maar het draagt bij aan het veiligheidsaspect en stimuleert tegelijkertijd de versheid van de koffie.

Het ontwerp is gebruikersvriendelijk, maar enkele klanten merken op dat het vervangen van het waterfilter of het terugplaatsen van het koffiefilter wat moeite kan kosten. Desondanks zijn dit slechts kleine hindernissen in de algehele soepele gebruikservaring.

Een punt van kritiek is dat de koffie bij het doorlopen mogelijk niet zo heet is als sommigen zouden prefereren. Echter, dit kan juist als een pluspunt worden gezien voor diegenen die meteen willen genieten van hun kopje zonder te wachten.

Ondanks dat er geen temperatuurinstellingen of koffiesterkte aanpassingen zijn, doet het apparaat wat het moet doen, en dat doet het goed: betrouwbare koffie zetten zonder poespas. De makkelijk afleesbare waterniveau indicator zorgt ervoor dat je nooit te veel of te weinig water in het apparaat doet, hoewel de zichtbaarheid bij het vullen iets te wensen overlaat.

Het apparaat handhaaft de schoonheid van het traditionele filterkoffieproces zonder overbodige toeters en bellen die het proces kunnen compliceren. Eenvoud staat voorop, en die benadering wordt gewaardeerd door velen die gewoon verwachten dat hun koffiezetapparaat zonder problemen een heerlijk kopje koffie maakt.

Samengevat maakt de Braun KF 3120 het zetten van filterkoffie tot een dagelijks gemak. Het is een gestroomlijnde ervaring waarbij zelfs de kleine nadelen de grote voordelen van dit robuuste apparaat niet overschaduwen. Ideaal voor de koffieliefhebber die voor efficiëntie gaat in de ochtendroutine.

Koffiesmaak en Aroma behoud

Braun purease kf 3120 bk filter koffiezetapparaat zwart 3

Het Braun PurEase KF 3120 BK filter-koffiezetapparaat belooft te beginnen waar vele anderen stoppen: bij de smaakbeleving. Voor koffieliefhebbers is de smaak de maatstaf van kwaliteit, en met het OptiBrew Systeem zou je verwachten dat elke slok een traktatie is. De koffie komt goed heet uit het apparaat, wat essentieel is voor een volle smaakontwikkeling, en de AromaCarafe-kan is ontworpen om die tempratuur en het aroma te behouden.

Het eerste kopje wat je inschenkt na het doorlopen, komt eruit met een belofte van kwaliteit. De warmhoud functie zorg er voor dat de volgende kopjes ook lekker blijven, al wordt er geklaagd dat na een half uur het geheel uit zichzelf uitschakelt. Echter, voor de veiligheid en energiebesparing is dit een logische feature.

Hier een overzicht van wat dit apparaat te bieden heeft in de context van smaakbeleving:

 • OptiBrew Systeem: Optimale afstemming van temperatuur en doorlooptijd.

 • AromaCarafe-kan: Warmhouden zonder inboeten aan aroma.

 • Automatisch uitschakelen: Na 40 minuten voor veiligheid en behoud van kwaliteit.

 • Anti-drup: In te schenken zonder te morsen tijdens het brouwen.

Sommige gebruikers melden dat ze hun tong verbranden of dat de koffie minder rond van smaak is. Het lijkt erop dat de ervaring per persoon kan verschillen, maar gezien het design en de scherpe prijs kan men argumenteren dat een klein nadeel zoals moeite met filterterugplaatsing snel is vergeten als je geniet van een goed kopje koffie.

De koffie smaakt sowieso veel beter dan veel instant-oplossingen en het feit dat het apparaat met gemalen koffie werkt, geeft de gebruiker de vrijheid om de smaak zelf zo sterk te maken als gewenst. Dit is een voorbeeld van hoe Braun de gebruiker op de eerste plaats zet op smaakgebied.

Kleine kritiekpunten zijn onder andere het melding dat de koffie niet altijd even heet is als gewenst. Dit kan een probleem zijn voor degenen die houden van bijna kokend hete koffie, maar voor velen is dit juist een teken dat je meteen je koffie kan genieten zonder te hoeven blazen of wachten.

Een nadeel dat sommigen ervaren hebben, is het zetten van minimaal 3 koppen koffie, wat onhandig kan zijn als je maar een enkel kopje wilt. Echter, bij veel modellen is dit gebruikelijk en het is een klein offer voor de kwaliteit en de hoeveelheid die dit apparaat aankan.

Het onderhoud lijkt gemakkelijk met de geïntegreerde anti-calcium filter en het behoud van de machine zal geen grote uitdaging zijn, wel wordt het waterfilter elke twee maanden vervangen, maar dat is een kleine moeite voor een blijvend kopje goede koffie.

In essentie biedt de Braun PurEase KF 3120 BK een solide basis voor iedereen die belang hecht aan smaak en aroma. Het apparaat mag dan zijn kleine minpunten hebben, deze vallen in het niet bij de smaaksensatie die het belooft en vaak ook waarmaakt.

Design en Bouwkwaliteit

Braun purease kf 3120 bk filter koffiezetapparaat zwart 4

Voor koffieliefhebbers die waarde hechten aan design en bouwkwaliteit, zet de Braun PurEase KF 3120 BK hoge standaarden. Met zijn strakke zwarte afwerking integreert dit filter-koffiezetapparaat moeiteloos in moderne keukens. De constructie voelt solide aan, alsof het ontworpen is om de tands des tijds goed te doorstaan.

Laten we beginnen met de belangrijkste punten:

 • Modern uiterlijk: Stijlvol en past bij veel keukeninterieurs.

 • Kwalitatieve materialen: Hoofdzakelijk uit duurzaam kunststof vervaardigd.

 • Ergonomische kan: Zorgt voor eenvoudig schenken zonder onnodige spetters of druppels.

 • Praktische eigenschappen: Zoals een schuifbaar filter en een stabiele anti-slip basis.

 • Compacte afmetingen: Past zelfs in de kleinere keuken zonder veel ruimte in te nemen.

Ondanks dat het apparaat een raakvlak heeft met moderniteit door zijn strakke lijnen, is het wel een kwestie van smaak. De vormgeving is een mooie balans tussen klassiek en hedendaags, waardoor het de meeste gebruikers zal aanspreken. Dit dynamische uiterlijk is een stevige knipoog naar zijn voorgangers, maar de PurEase brengt koffiezetten wel degelijk naar de 21e eeuw.

Over de bouwkwaliteit bestaat weinig discussie; Braun staat bekend om zijn degelijke apparaten en dat is bij deze KF 3120 niet anders. Het gebruikte kunststof is BPA-vrij, wat geruststellend is voor de gezondheidsbewuste gebruiker. De glazen kan voelt stevig aan, al waarschuwen sommige gebruikers dat bij het terugplaatsen van de filter de nodige voorzichtigheid geboden is. Klein puntje van kritiek dat in perspectief geplaatst moet worden: perfectie is een illusie, ook in de wereld van koffiezetapparaten.

Wellicht een klein minpuntje voor de verstrooide gebruiker is de automatische uitschakeling na 40 minuten, wat aan de korte kant kan zijn. Dit is echter een energiebesparende maatregel en draagt bij aan de veiligheid van het gebruik. Beter te rap dan te laat, en die 40 minuten geven je genoeg tijd om van je koffie te genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het apparaat dat nog aanstaat.

Wat betreft de anti-slip bodem: het toestel blijft rotsvast op zijn plek, zelfs tijdens het schenken van koffie, wat aantoont dat ook op praktisch vlak goed is nagedacht. De verlichte knoppen zorgen voor een subtiel maar toch zichtbaar gemak in minder verlichte keukens.

Ondanks een paar minuscule verbeterpunten, zoals het iets omslachtig terugplaatsen van de filter, is de algemene consensus dat dit apparaat een stevige keuze is voor wie zijn koffie serieus neemt. De Braun PurEase is een no-nonsense apparaat dat wat het belooft: het zetten van een smakelijke kop koffie, omhuld door een stijlvolle en robuuste buitenkant. Het bewijst dat een goed koffiezetapparaat niet vol toeters en bellen hoeft te zitten, maar gewoon moet leveren waar het voor staat. En dat doet de KF 3120 met verve.

Functionaliteiten en Extra’s

Braun purease kf 3120 bk filter koffiezetapparaat zwart 5

In de wereld van ochtendrituelen speelt koffie vaak de hoofdrol. De Braun PurEase KF 3120 schittert als het filter-koffiezetapparaat dat deze rituelen ondersteunt met gebruiksgemak en efficiëntie. Ondanks een paar kleine aandachtspunten heeft dit apparaat een solide plek verdiend op het aanrecht van koffieliefhebbers.

Een van de grootste troeven van de PurEase is de OptiBrew Systeem. Deze zorgt voor een optimale doorlooptijd, temperatuur en extractie, wat resulteert in een koffie die altijd precies goed smaakt. Elke kan belooft tot 10 heerlijke koppen koffie, perfect voor gezinnen of wanneer vrienden op bezoek zijn. Een filter-koffiezetapparaat dat consistency levert is een must en Braun levert hier absoluut.

Maar wat over de praktische kant van de zaak? Er zijn wat puntjes van kritiek. Zo gaat het vervangen en terugplaatsen van het filter voor sommigen wat moeilijk, en de automatische uitschakelfunctie na 40 minuten vinden sommige mensen wat aan de vroege kant. Echter, deze uitschakelfunctie dient ook als een veiligheidsmaatregel, waardoor je nooit het huis zal verlaten met de vraag of je het koffiezetapparaat wel uit hebt gezet.

De AromaCarafe-kan is een ander positief punt: het houdt de koffie langer warm en smaakvol, een belangrijke eigenschap voor hen die niet in één keer een hele kan leegdrinken. En hoewel de PurEase geen ingebouwde molen of temperatuurinstellingen heeft, blijft het een paradepaardje in de categorie filterkoffiemachines.

Een kleine kanttekening is dat de koffie bij het doorlopen niet extreem heet is. In de praktijk betekent dit dat je zonder wachten een slok kunt nemen, maar het kan tegenvallen voor degenen die hun koffie graag piping hot drinken. Let wel, dit kan ook gezien worden als een veiligheidsfactor; het vermindert namelijk de kans op een verbrande tong.

Laten we de enkele relevante functies opsommen:

 • Capaciteit voor 10 koppen koffie

 • Warmhoud functionaliteit

 • Zwenkfilter voor gemak

 • Intuïtieve bediening met knoppen

 • Duidelijke waterniveau indicator

Bovendien is het goed om te benadrukken dat de machine gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor degenen die geen eindeloze extra’s nodig hebben. Het zet gewoon goede koffie, zonder poespas.

De Braun PurEase KF 3120 is een moderne twist op het klassieke filterapparaat en slaagt erin om met een aantal slimme elementen de dagelijkse koffiebeleving te verrijken. Ja, de koffie zou soms heter kunnen, en ja, het vullen van het waterreservoir vergt soms een tweede blik, maar dit zijn slechts kleine ongemakken in vergelijking met de betrouwbaarheid en kwaliteit die het apparaat levert.

Samengevat, het Braun filter-koffiezetapparaat biedt wat je nodig hebt: goede koffie, veiligheid en een verfijnde ervaring zonder onnodige complexiteit. Dit maakt het voor velen de ideale keuze voor hun dagelijkse dosis cafeïne.