Een Chemex koffiezetapparaat kopen: waar op te letten

Alles over een Chemex koffiezetapparaat: ontwerp, voor- en nadelen, gebruik en onderhoud.
Publicatiedatum

1 januari 2023

Introductie

Chemex koffieapparaat

Chemex koffiezetapparaten zijn handgemaakte glazen koffiezetapparaten die gebruik maken van een speciaal vormgegeven filter om koffie te zetten. Ze zijn ontworpen door Peter Schlumbohm in 1941 en worden nog steeds gebruikt voor het maken van filterkoffie.

Chemex koffiezetapparaten zijn populair vanwege hun eenvoud en duurzaamheid. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden en hebben geen elektriciteit nodig om te werken. Bovendien zijn ze gemaakt van hoogwaardig glas en hout, wat betekent dat ze lang mee gaan als ze goed worden onderhouden. Al met al zijn Chemex koffiezetapparaten een geweldige keuze voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om professioneel geproduceerde filterkoffie te maken.

Er zijn verschillende modellen van Chemex koffiezetapparaten beschikbaar, met verschillende capaciteiten en afmetingen. De meeste modellen kunnen gebruikt worden om koffie voor één of twee personen te zetten, hoewel er ook grotere modellen beschikbaar zijn voor grotere groepen.

Prijzen

Ontwerp

De Chemex bestaat uit een bolvormig glazen reservoir met een langwerpig houten handvat en een conisch filterhouder aan de bovenkant. Het glas is gemaakt van drie lagen gebonden glas, wat zorgt voor een goede isolatie en een professionele uitstraling. Het filter is gemaakt van dik, vormbestendig papier en heeft een unieke vorm met driehoekige vouwen aan de bovenkant.

Hoe zet je koffie ermee?

Om koffie te zetten met een Chemex, moet je eerst het filter in de filterhouder plaatsen en het aan beide kanten natmaken met heet water. Dit helpt om het papier te laten uitzetten en om eventuele papiersmaak te verwijderen. Vervolgens schenk je gemalen koffie in het filter en giet je heet water over de koffie totdat het filter vol is. Laat de koffie doorlopen totdat alle water is doorgefilterd en geniet vervolgens van je verse koffie.

Voordelen

Een van de voordelen van het gebruik van een Chemex koffiezetapparaat is dat het een zeer consistente koffie produceert. Dit komt omdat het filter van dik papier is gemaakt, wat ervoor zorgt dat de koffie langzaam door de filter trekt en daardoor een consistente smaak behoudt. Het filter is ook zeer effectief in het verwijderen van oliën en sedimenten uit de koffie, wat resulteert in een schonere, purer smaak.

Een ander voordeel van het gebruik van een Chemex koffiezetapparaat is dat het gemakkelijk te reinigen is. Het filter is wegwerpbaar, dus je hoeft het alleen maar te verwijderen en weg te gooien als je klaar bent met zetten. De glazen kan en het houten handvat kunnen gemakkelijk met zeep en water worden gereinigd.

Nadelen

Een nadeel van het gebruik van een Chemex koffiezetapparaat kan zijn dat het wat tijdrovender is dan het gebruik van een traditioneel koffiezetapparaat of een koffiepadmachine. Het filter moet worden bevochtigd, de koffie moet worden gemalen en in het filter geplaatst, en het water moet handmatig over de koffie worden gegoten. Dit kan wat meer tijd in beslag nemen dan het gebruik van een machine die dit proces automatiseert.

Hoe maak je goede koffie met een Chemex koffiezetapparaat?

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste maalgraad voor het Chemex filter gebruikt. Het filter is dikker dan veel andere koffiefilters, dus je moet een fijnere maalgraad gebruiken om ervoor te zorgen dat de koffie goed doorloopt. Als de maalgraad te grof is, zal de koffie te langzaam doorlopen en zal het resultaat te sterke koffie zijn. Als de maalgraad te fijn is, kan het filter verstopt raken en zal de koffie te snel doorlopen, wat resulteert in te zwakke koffie.

Ten tweede is het belangrijk om de hoeveelheid koffie en het water dat je gebruikt in de juiste verhouding te houden. Als je te veel koffie gebruikt, zal de koffie te sterk zijn. Als je te veel water gebruikt, zal de koffie te zwak zijn. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden te volgen om de beste smaak te krijgen.

Ten derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het water op de juiste temperatuur is als je koffie zet met een Chemex. Het water moet tussen de 92 en 96 graden Celsius zijn als het over de koffie wordt gegoten. Als het te koud is, zal de koffie te zwak zijn. Als het te heet is, zal de koffie een bittere smaak hebben.

Met deze punten zou je de beste resultaten moeten krijgen als je koffie zet met een Chemex koffiezetapparaat.

Juist gebruik en onderhoud

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het filter correct plaatst in het filterhouder. Als het filter niet goed is geplaatst, kan het lekken of kan de koffie niet goed doorlopen. Zorg ervoor dat het filter stevig in de filterhouder zit en dat het goed uitgelijnd is met de randen van de filterhouder.

Ten tweede is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het glas en het houten handvat goed worden onderhouden. Het glas kan gemakkelijk kapot gaan als het valt, dus wees voorzichtig als je het apparaat gebruikt en bewaar het op een veilige plek. Het houten handvat kan ook splinters vertonen als het niet goed wordt onderhouden, dus zorg ervoor dat het regelmatig wordt geborsteld en gebruik indien nodig wat houtolie om het te beschermen.

Ten derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het apparaat goed afspoelt na het gebruik. Laat het glas en het houten handvat goed drogen voordat je het opbergt om te voorkomen dat er vocht blijft hangen.

Als je rekening houdt met deze punten, zou je jarenlang plezier moeten hebben van je Chemex koffiezetapparaat.

Online kopen

Er zijn verschillende online winkels in Nederland waar je een Chemex koffiezetapparaat kunt kopen, zoals:

  • Bol.com
  • Coolblue
  • Blokker
  • Mediamarkt
  • BCC
  • Kruidvat
  • Woonboulevard Poortvliet
  • HEMA

Conclusie

Chemex koffiezetapparaten zijn een zeer goede keuze voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om professioneel geproduceerde filterkoffie te maken. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, duurzaam en produceren consistente, pure smaken. Om de koffie-ervaring compleet te maken, overweeg een van de Top 5 beste koffiemachines in 2023, waar u een machine vindt die perfect aansluit bij uw Chemex voor die dagen dat u een andere koffievariatie wenst.