Zelf barista thuis: mijn ervaring met de Philips 2200 Serie EP2221/40 Espressomachine (2024)

Mijn ervaring met de Philips 2200 Serie espressomachine met keramische molens en AquaClean-filter.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

5 maart 2023

Inleiding

Philips 2200 serie ep2221/40 espressomachine zwart & rvs 1

De Philips 2200 EP2221/40 is een geavanceerde espressomachine die de nadruk legt op gebruiksgemak en kwaliteit. Uitgerust met keramische molens en het innovatieve AquaClean-waterfilter, biedt dit apparaat zowel gemak als een lange levensduur. Ontworpen om tot wel 20.000 koppen koffie te leveren, is deze machine een trouwe metgezel voor elke koffieliefhebber. Het biedt een scala aan mogelijkheden, van espresso tot gewone koffie, en dat allemaal met een eenvoudige druk op de knop.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Soort koffie Koffiebonen One touch koffiespecialiteiten Café lungo , Espresso
Type melkopschuimer Stoompijpje Aantal programma’s 3
Instelbare maalgraad Ja Maal niveau aanpasbaar Ja
Verstelbaar water volume Ja Aantal bonenreservoirs 1
Aantal kopjes per keer 2 Geheugen voor koffieprofielen Nee

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Philips 2200 serie ep2221/40  espressomachine  zwart & rvs 17 Philips 2200 serie ep2221/40  espressomachine  zwart & rvs 8 Philips 2200 serie ep2221/40  espressomachine  zwart & rvs 16 Philips 2200 serie ep2221/40  espressomachine  zwart & rvs 13 Philips 2200 serie ep2221/40  espressomachine  zwart & rvs 19

Prijzen

Ontwerp en Gebruiksgemak

Philips 2200 serie ep2221/40 espressomachine zwart & rvs 2

Met de Philips 2200 Serie EP2221/40 Espressomachine haal je een stijlvol vormgegeven stukje barista-gereedschap in huis. Het gestroomlijnde zwart met RVS accenten past zonder twijfel naadloos in moderne en strakke keukens. Compact is het ook, al is het wel een stap groter dan het cupjesapparaat dat we gewend waren van de charmante George Clooney commercials.

Laten we een duik nemen in de features van dit apparaat:

 • Eenvoudige bediening: Het intuïtieve touchdisplay wijst zich vanzelf.

 • Instelbare voorkeuren: Pas met gemak de koffiesterkte en -volume aan.

 • Gebruiksvriendelijke reiniging: De volledig afneembare zetgroep maakt schoonmaken een fluitje van een cent.

 • Veelzijdigheid: Naast bonen kun je ook gemalen koffie gebruiken.

Zodra het apparaat uit de doos komt, is het even wennen aan de grootte. Met enkele drukken op het touchscreen ben je in staat om een kop koffie naar jouw smaakvoorkeur te zetten; sterkte en grootte aanpassen gaat heel intuïtief. Het onthouden van de laatstgebruikte instellingen is bijzonder handig voor de dagelijkse gebruiker. De koffieuitloop is eenvoudig te verstellen, wat handig is wanneer je een groter glas wilt gebruiken, en de indicatorlampjes geven duidelijk de status van de machine weer.

Bijvullen en reinigen gaat snel en simpel. Zowel het waterreservoir als de afvalbak zijn voldoende groot om niet constant bijgevuld of geleegd te moeten worden, een verademing vergeleken met de cupjesmachines. Het laten draaien van de machine voor een optimaal gebruik vergt enkele koffiekopjes, maar dat is een investering in de toekomstige koffiegenot.

De machine warmt snel op en is ook redelijk stil in zijn werk, hoewel de molens bij het malen van de bonen geluid maken - maar dit is geen apart verschijnsel bij bonenmachines. Na niet-gebruik schakelt het apparaat zichzelf uit en doorloopt nog een schoonmaakspoeling. Dit kan als nadeel gezien worden voor hen die binnen een kort tijdsbestek meerdere kopjes willen zetten.

Dat brengt ons bij een paar puntjes van kritiek. Sommige gebruikers merken op dat de machine vrij snel terugschakelt naar de stand-by modus, wat leidt tot een herstart en daarmee ook een nieuwe spoelcyclus. Anderzijds, door het niet automatisch spoelen bij uitschakeling is bijvullen minder vaak nodig.

Hoewel incidentele technische problemen kunnen optreden, zoals bij elk apparaat, lijkt de Philips 2200 Serie EP2221/40 een solide keuze voor de reguliere koffieliefhebber die op zoek is naar gebruiksgemak en veelzijdigmogelijkheden zonder het vermoeiende onderhoud. Het apparaat biedt waar voor zijn geld, met een aanpasbaar maalniveau en de mogelijkheid om ook verwarmd water voor dranken zoals thee te tappen. Trouwens, de mogelijkheid om tussen bonen of gemalen koffie te schakelen is een plus voor degenen die hun cafeïnebehoefte willen afwisselen zonder gedoe.

Kortom, voor wie een praktisch, gebruiksvriendelijk en veelzijdig koffiezetapparaat zoekt dat een plezier is in dagelijks gebruik, zal de Philips 2200 Serie EP2221/40 niet teleurstellen. Het intelligente ontwerp gaat hand in hand met een prettige koffie-ervaring thuis. Er zijn kleine minpuntjes, maar die doen niet echt af aan het geheel. Een prima keuze voor wie verlangt naar een barista-momentje in eigen keuken.

Koffiekwaliteit en Smaakbeleving

Philips 2200 serie ep2221/40 espressomachine zwart & rvs 3

De Philips 2200 Serie EP2221/40 Espressomachine zorgt voor een sublieme koffiekwaliteit en smaakbeleving die menig koffieliefhebber zal bekoren. Dankzij het intelligente koffiezetysteem is elke slok een genot, met de perfecte temperatuur en een aroma dat de zintuigen streelt. Dit maakt de overstap van simpele cupjesmachines naar deze volautomaat een waar koffiefeest.

Wat onmiddellijk opvalt:

 • Verse bonen leiden tot verse smaken: het aroma en de smaak van de koffie zijn van topniveau, met een rijk palet aan nuances dat met de juiste boon volledig tot zijn recht komt.

 • My Coffee Choice: aanpassen van de koffiesterkte en hoeveelheid gaat vlekkeloos met drie instellingen die voor ieders voorkeur iets bieden.

 • Instelbare maalmolen: de duurzame keramische molens zijn instelbaar in 12 standen, ideaal voor fijnproevers die hun maalgraad perfect willen afstemmen.

Hoewel de machine de eerste paar kopjes nodig heeft om ‘in te werken’, smaakt de koffie daarna fantastisch. De cremalaag is dik en blijft goed staan wat aantoont dat de machine van hoge kwaliteit is. Dit geldt zowel voor een volle espresso als voor een langere koffie.

Een minpuntje is het geluidsniveau tijdens het malen en zetten, wat luider kan zijn dan sommige andere apparaten. Hoewel dit voor de meeste gebruikers snel went, zou het voor anderen hinderlijk kunnen zijn. Echter, aangezien je daardoor van versgemalen bonen geniet, is dit een klein offer voor een superieur eindresultaat.

Bij het gebruik van de AquaClean-filter belooft de machine tot 5000 kopjes koffie zonder te ontkalken. Dit belooft niet alleen een lange levensduur zonder onderhoudshassels, maar ook een consistente smaakbeleving omdat kalkaanslag vaak een nadelige invloed heeft op de koffiekwaliteit.

Een ander klein nadeel is dat het waterreservoir en de afvalbak relatief snel vol kunnen raken, maar dit is ook afhankelijk van hoe vaak de machine gebruikt wordt. Toch zijn deze onderdelen groot genoeg om niet als een irritatiefactor beschouwd te worden.

Wat bijzonder gewaardeerd wordt door gebruikers is het gemak waarmee je naast bonenkoffie ook gemalen koffie kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor een decaf optie zonder de bonen te hoeven vervangen.

De opwarmtijd van slechts 20 seconden is indrukwekkend en het automatische uitschakelingsmechanisme zorgt voor energiebesparing en gemak, alhoewel het sommigen kan overvallen wanneer ze nog een tweede kopje willen zetten.

Kortom, de Philips 2200 Serie EP2221/40 biedt een uitstekende koffie-ervaring waarbij de nadruk ligt op smaak en kwaliteit. De kleine ongemakken worden ruimschoots goedgemaakt door de superieure kwaliteit en variatie van de koffie die gezet kan worden. Dit maakt het apparaat een betrouwbare partner voor je dagelijkse koffiemomenten.

Melkopschuimer en Overige Functies

Philips 2200 serie ep2221/40 espressomachine zwart & rvs 4

Melkopschuimen en het creëren van cappuccino’s en lattes zijn een belangrijk onderdeel van de koffie-ervaring voor veel mensen. Bij de Philips 2200 Serie EP2221/40 espressomachine is de klassieke melkopschuimer een handig instrument om thuis te genieten van die heerlijke, schuimige koffiecreaties:

 • Klassieke melkopschuimer: Eenvoudig te gebruiken en schoon te maken voor het perfecte melkschuim.

 • Stoompijpje: Flexibel genoeg om schuim te maken met verschillende melksoorten.

Koffieliefhebbers die speciale drankjes willen maken, zullen de stoompijpje-functie waarderen die goede resultaten geeft met zowel volle als halfvolle melk. Het kan zijn dat je even moet oefenen om het melkschuim naar wens te krijgen, maar over het algemeen doet het stoompijpje zijn werk goed.

Het enige nadeel is dat het pijpje niet heel flexibel is in positionering, waardoor tijdens het schuimen de melk soms spat op plaatsen waar je dat niet wilt. Echter, dit is een klein minpunt in het licht van de heerlijke cappuccino of latte die je kunt maken na wat oefening.

Het switch-systeem van koffie naar stoom en andersom is niet bliksemsnel, maar het werkt naar behoren en met een beetje geduld heb je je drankje klaar. Het apparaat maakt ook prompt heet water beschikbaar voor een snelle kop thee, al gaat dit niet zo snel als bij een waterkoker.

Wat verder opvalt bij deze Philips espressomachine is dat hij zichzelf handig automatisch uitschakelt. Dit is energiebesparend, maar kan soms wel wat snel gebeuren als je net even iets anders aan het doen bent. Toch kost het wederom opstarten en doorspoelen maar weinig tijd en is het onderdeel van het gebruiksgemak dat de machine biedt.

Een klein aantal gebruikers meldt technische problemen na enkele maanden, zoals een haperende melkopschuimer. Hoewel dit vervelend is, biedt Philips twee jaar garantie en zien we dat de klantenservice deze problemen meestal vlot oplost.

De one-touch bediening voor het zetten van koffie en andere drankjes werkt intuïtief en het touchdisplay is gemakkelijk in gebruik. Het gemak waarmee je dranksterkte en -hoeveelheid kunt aanpassen staat garant voor een persoonlijke koffiebeleving.

In de praktijk blijkt de Philips 2200 serie een veelzijdige partner voor diegenen die houden van een goede bak koffie met mooie extra’s. Of je nu een eenvoudige espresso, een robuuste americano of een schuimige cappuccino prefereert, deze machine biedt de functies om thuis een barista-waardig resultaat te behalen.

Met een robuust design, degelijke technische specificaties en het bijgeleverde AquaClean-filter om het onderhoud te vergemakkelijken, positioneert deze espressomachine zich als een sterke keuze in het thuisgebruik segment. Zoals elke machine heeft het zijn kanttekeningen, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de kleine ongemakken. Kortom, een degelijke machine die koffieliefhebbers zal verblijden met zowel zijn functionaliteit als de kwaliteit van de koffie.

Onderhoud en Duurzaamheid

Philips 2200 serie ep2221/40 espressomachine zwart & rvs 5

Bij de aanschaf van een koffiemachine zoals de Philips 2200 EP2221/40 staan, naast de kwaliteit van de koffie, ook de onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid hoog op de checklist. Laten we eens bekijken hoe deze machine scoort op deze punten.

Een groot pluspunt van deze espressomachine is het gebruiksgemak wat betreft onderhoud. Dankzij technologieën zoals het AquaClean-waterfilter wordt ontkalken een zorg minder. Het gestandaardiseerde waarschuwingssysteem neemt bovendien de giswerk uit wanneer het tijd is voor een nieuwe filter. Dit draagt bij aan het behoud van de machine, wat de levensduur ten goede komt.

Verder zorgt de volledig afneembare zetgroep ervoor dat schoonmaken een fluitje van een cent is:

 • Eenvoudig uitspoelbaar onder de kraan

 • Draagt bij aan de hygiëne en de kwaliteit van de koffie

 • Helpt de machine intern schoon te houden

Minder enthousiast zijn gebruikers over het lawaai bij het malen van de bonen, iets wat inherent lijkt te zijn aan bonenmachines. Echter, relativerend kan gesteld worden dat dit een kortstondige ervaring is in het gehele proces van koffie zetten. En zeg nou zelf, het geluid van versgemalen bonen heeft toch ook zijn charme?

Over het algemeen krijgt de Philips 2200 EP2221/40 een duim omhoog als het gaat om de levensverwachting. Met de keramische molens staat deze machine garant voor zo’n 20.000 koppen koffie. Geen slechte prestatie!

Natuurlijk, zoals bij alle apparaten met mechanische onderdelen, kan slijtage optreden. Dit kan leiden tot technische mankementen, waardoor gebruikers soms beroep moeten doen op reparatie of vervanging. Toch, getuige de garantieperiode van twee jaar, lijkt Philips zelf vertrouwen te hebben in de betrouwbaarheid van dit model.

In de gebruiksaanwijzing vinden we tips over hoe we het apparaat in topconditie kunnen houden. Het volgen van deze richtlijnen samen met regulier reinigen, waar de machine zelf overigens een hoofdrol in speelt door zijn automatische spoelprogramma, maakt deze espressomachine relatief onderhoudsarm.

Het is wel zo dat het herrie niveau tijdens het malen en zetten voor sommige gebruikers een doorn in het oog kan zijn en dat het waterreservoir enigszins aan de kleine kant is. Daarnaast vereist het terugzetten van de lekbak na lediging soms enige handigheid. Deze punten zijn echter klein in vergelijking met het gemak en plezier dat de machine levert.

Let wel, soms kan het apparaat wat kuren vertonen, zoals prut die verdwijnt in de lekbak in plaats van in het kopje belandt. Maar we moeten niet vergeten, geen enkele technologische ontwikkeling is perfect.

Als we alles op een rijtje zetten, dan levert de Philips 2200 EP2221/40 een solide prestatie wat betreft gebruiksgemak en onderhoud. Dankzij slimme functies en een gebruiksvriendelijk ontwerp, gaat dit apparaat naar verwachting mee voor vele heerlijke koffiemomenten. De kleine ongemakken nemen we voor lief, want uiteindelijk draait het allemaal om dat ene perfecte kopje koffie dat deze machine ons keer op keer serveert.