Zelfgemaakte espresso met de Krups Nespresso Inissia XN1005: recensie (2024)

Mijn review van de Krups Nespresso Inissia XN1005: goed in gebruiksgemak, cupcompatibiliteit, machineprestaties en onderhoud.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

29 augustus 2023

Inleiding

Krups nespresso inissia xn1005 koffiecupmachine rood 1

De Krups Nespresso Inissia XN1005 in opvallend rood combineert moderne technologie met functionaliteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor de dagelijkse koffiebeleving. Deze machine, bekend vanwege zijn stevige 19 bar drukpomp, zorgt keer op keer voor een intens aroma en een volmaakte crema in elk kopje espresso of lungo.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Soort koffie Cups Melkopschuimer Nee
Type melkopschuimer Geen melkopschuimer Aantal programma’s 2
Geschikt voor koffiesysteem Nespresso Original Verstelbaar water volume Ja
Aantal kopjes per keer 1 Temperatuur instellingen Nee
Kopje verwarmer Nee Serveert heet water Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Krups nespresso inissia xn1005  koffiecupmachine  rood 14 Krups nespresso inissia xn1005  koffiecupmachine  rood 4 Krups nespresso inissia xn1005  koffiecupmachine  rood 12 Krups nespresso inissia xn1005  koffiecupmachine  rood 10 Krups nespresso inissia xn1005  koffiecupmachine  rood 6 Krups nespresso inissia xn1005  koffiecupmachine  rood 7

Prijzen

Gebruiksgemak en Design

Krups nespresso inissia xn1005 koffiecupmachine rood 2

Bij het kiezen van een koffiecupmachine is het belangrijk om te kijken naar gebruiksgemak en design. De Krups Nespresso Inissia XN1005 in het rood valt direct op door zijn compacte en kleurrijke design, en komt over als een kleine krachtpatser voor de snelle koffiebehoefte.

Belangrijke punten op het gebied van gebruiksgemak zijn:

 • Eenvoudige bediening: Met slechts een paar knoppen is het apparaat makkelijk te hanteren, zelfs voor de niet technische koffiedrinker.

 • Snelheid: De korte opwarmtijd van 25 seconden betekent dat je niet lang op je espresso of lungo hoeft te wachten.

 • Onderhoud: Het kleinere waterreservoir moet je misschien vaker vullen, maar dat is een fluitje van een cent dankzij het afneembare reservoir.

Toch is het apparaat niet alleen rozengeur en maneschijn. Een minpuntje is dat de machine geen geïntegreerde melkopschuimer heeft. Voor de cappuccinoliefhebbers onder ons betekent dit dat je een losse melkopschuimer moet aanschaffen. Gelukkig is dit maar een kleinigheidje in het totaalplaatje.

Wanneer het op design aankomt, is dit model een echte blikvanger in de keuken en door zijn formaat past het zelfs in de kleinste hoekjes, van studio tot kantoor. Je hebt keuze uit twee kopgroottes en dankzij het 19 bar druksysteem geniet je van koffie met een vol aroma.

De kleur is zeker een pluspunt – hij is prachtig rood en kan een frisse, stijlvolle toets geven aan elk interieur.

Een ander voordeel is de automatische uitschakeling na 9 minuten, wat energie bespaart en onnodige stress wegneemt als je haast hebt en vergeet het apparaat uit te zetten. Het is ook een teken dat er over de ecologische voetafdruk is nagedacht.

Toch valt er iets te zeggen over de grootte van het waterreservoir. Met een inhoud van 0.70 liter is het vrij klein, maar voor iemand die af en toe een koffietje drinkt, is dat geen struikelblok.

Over geluidsniveau gesproken, deze espresso held maakt wel wat herrie. Dit is een punt waar je rekening mee moet houden als je in een stille omgeving woont of werkt.

Conclusie? De Krups Nespresso Inissia XN1005 is een efficiënt apparaat dat mooi past in moderne keukens en ideaal is voor degene die op zoek is naar een snelle, gemakkelijke koffie-ervaring. Het compacte formaat maakt het een ideale kandidaat voor kleinere woonruimtes of kantoren. Terwijl de nadelen minimaal zijn, en vaak met een simpele oplossing te verhelpen, zoals een losse melkopschuimer of het frequenter vullen van het waterreservoir, domineert het gebruiksgemak en zorgt het levendige design voor een tevreden koffiegenot elke keer weer.

Compatibiliteit van Cups

Krups nespresso inissia xn1005 koffiecupmachine rood 3

Als trotse eigenaar van de Krups Nespresso Inissia XN1005 in het oogstrelende rood, is het me meteen duidelijk geworden dat de compatibiliteit van cups centraal staat. Voor de koffieliefhebber die zijn ochtend graag start met een stevige espresso of een milde lungo, is de variëteit aan cups een ware ontdekkingstocht. Laten we de ervaring met diverse capsules eens kritisch onder de loep nemen:

 • Originele Nespresso cups: Deze zijn simpelweg ontworpen voor een perfecte match met het apparaat. Ze glijden moeiteloos in de gleuf en na gebruik vallen ze feilloos in het opvangbakje.

 • AH cups: Goede pasvorm, prima prijs-kwaliteitverhouding en het resultaat? Een smaakvol kopje koffie waarbij je geen dief bent van je eigen portemonnee.

 • Alternatieve merken zoals Lidl cups: Een beetje een uitdaging; ze passen wel, maar lijken soms niet helemaal in harmonie met de machine te vallen. Misschien een kwestie van geluk hebben, maar het kan de pret (en de koffieflow) enigszins drukken.

De Inissia straalt in haar compactheid en kleurrijk design, een vrolijke noot op ieder aanrecht. Maar even eerlijk; niet alle cups zijn even enthousiast om deel uit te maken van de koffieceremonie in deze machine. Waar sommige alternatieve cups de samenwerking met de Inissia lijken te weigeren, vinden anderen naadloos hun weg.

Het is belangrijk om te vermelden dat de prestatie van het apparaat soms wat te wensen overlaat met niet-officiële cups. Waar originele cups genieten van een vlekkeloze doorloop, kan het met andere cups een trager proces zijn. Soms lopen de zaken zelfs zo stroef dat het lijkt alsof de machine smeekt om haar eigen merk capsules. Desalniettemin, met alternatieven zoals die van AH, blijkt het vaak toch een succesvol en voordeliger alternatief.

Een blik op het waterreservoir vertelt ons dat deze aan de kleine kant is. Regelmatig bijvullen is geen zeldzaamheid, en het in de gaten houden van het niveau is essentieel om drooglopen – en dus potentiele schade aan het pompje – te voorkomen.

Een bijkomend voordeel is de automatische uitschakeling na 9 minuten; niet alleen handig maar ook energiebesparend. Deze functie draagt bij aan het gebruiksgemak en gemoedsrust, want een klein apparaatje dat zo oplet op z’n eigen gezondheid – dat is toch een stukje zorg minder.

Het is een aanrader voor alledaags gebruik, eenvoudig in bediening, zet prima koffie en de rode kleur geeft een chique uitstraling aan de keuken. Echter, het is geen fluisterstille machine; bij het koffiezetten produceert de Inissia wel wat decibellen. Voor sommigen misschien onderdeel van de ‘koffiebeleving’, voor anderen een klein puntje van irritatie.

Ondanks dat er soms wat compromissen gesloten moeten worden wat betreft de cups, blijft de Inissia een degelijke keuze voor een rappe en smaakvolle cafeïne-injectie. Laten we niet vergeten dat er naast het kleine beetje lawaai en de selectieve cupvoorkeur, de Inissia een echte krachtpatser blijft voor z’n formaat. Een trouwe kameraad voor de dagelijkse dosis oppepper.

Prestaties en Geluidsniveau

Krups nespresso inissia xn1005 koffiecupmachine rood 4

Wanneer je het over de Krups Nespresso Inissia XN1005 hebt, spreken prestaties en geluidsniveau boekdelen over het gebruikservaring. Op het gebied van prestaties scoort dit apparaat hoog; met een krachtige 19 bar drukpomp zet je in een handomdraai een romige espresso of een smakelijke lungo. Met de eenvoudige bediening via praktische knoppen is een lekker kopje koffie nooit ver weg.

Hier even kort op een rijtje waarom de prestaties van de Inissia indruk maken:

 • Snelheid: Binnen 25 seconden is de koffie klaar.

 • Compactheid: Neem weinig plek in en kan dus bijna overal geplaatst worden.

 • Automatische uitschakeling: Draagt bij aan de energie-efficiëntie van het apparaat door het automatisch uit te schakelen na 9 minuten inactiviteit.

Echter, als we dan kijken naar het geluidsniveau, moet benoemd worden dat de Inissia tijdens het koffiezetten wel aardig wat lawaai maakt. Hoewel dit geluid inherent is aan de hoge druk waarmee de koffie wordt gezet, ervaren sommige gebruikers dit als storend. Toch kan dit euvel vaak vergeven worden door de kwaliteit van de koffie die gezet wordt.

Ook de temperatuur van de koffie is een reële plus; de Inissia serveert je koffie op een temperatuur die precies goed is om direct te genieten zonder je mond te branden. Deze consistente prestatie wordt zeer gewaardeerd onder koffieliefhebbers die hun koffie graag heet drinken. Het apparaat doet dus wat het belooft en levert keer op keer een heerlijke koffie-ervaring.

Toch, ongeacht de krachtige prestaties, is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden bij het waterreservoir. Met een inhoud van 0.70 liter moet je deze wellicht vaker bijvullen dan je zou willen, vooral als je regelmatig van een kopje geniet of meerdere gasten over de vloer hebt.

Natuurlijk is het volume van een koffieapparaat een persoonlijke kwestie. Voor velen hoort het geluid erbij en draagt het zelfs bij aan de espresso-ervaring. Maar voor gebruik in een stille omgeving of vroeg in de ochtend kan het toch als een minpunt worden gezien.

De Krups Nespresso Inissia XN1005 bewijst dat een compacte machine ook uitstekende koffie kan zetten. Het geluidsniveau is relatief hoog, maar dit aspect wordt vaak overschaduwd door de praktische eigenschappen en heerlijke koffie die het produceert. Kort gezegd, een klein machientje met groots karakter.

Duurzaamheid en Onderhoud

Krups nespresso inissia xn1005 koffiecupmachine rood 5

Aandacht voor het onderhoud en de levensduur bij de aanschaf van een koffiecupmachine is essentieel. De Krups Nespresso Inissia XN1005 in hip rood gaat hier slim mee om en biedt een solide, duurzame optie voor de dagelijkse koffiedrinker.

Belangrijke zaken die direct opvallen:

 • Compact formaat: Het neemt niet veel ruimte in beslag en past daarmee in vrijwel iedere keuken.

 • Eenvoud in onderhoud: Simpel schoon te houden met een afneembaar waterreservoir en een opvangbakje voor 9-11 gebruikte capsules.

 • Duurzaamheid: Nespresso heeft een recycleprogramma voor capsules en de machine zelf is van stevig materiaal gemaakt.

Zoals verwacht bij Nespresso machines, lijkt de nadruk ook bij de Inissia XN1005 te liggen op kwaliteit en een langere levensduur. Toch is het waterreservoir aan de kleine kant. Voor een grootverbruiker kan dat betekenen dat je iets vaker aan de slag moet met bijvullen, wat lichtelijk onhandig kan zijn. Maar zet dit eens af tegen de snelheid waarmee je een verrukkelijk kopje espresso zet – een kwestie van prioriteiten stellen.

Het apparaat schakelt automatisch uit na 9 minuten van inactiviteit wat zowel energiebesparend werkt als de levensduur van de machine ten goede kan komen. Je hoeft niet bang te zijn dat je door onoplettendheid de machine onnodig aan laat staan.

Helaas zijn er ook gebruikerservaringen die melden dat capsules niet altijd even heerlijk landen in het apparaat. Dit kan wijzen op een mindere compatibiliteit met non-Nespresso cups, wat eventueel wat aanpassingen in uw aankoopgedrag zou vragen. Het gebruik van de originele Nespresso capsules lijkt de duurzaamheid en de kwaliteit van de koffie-ervaring dan ook verder te onderstrepen.

De krachtige 19 bar druk waar de Nespresso om bekendstaat, zorgt voor een rijke koffiesmaak. Dit systeem, mits goed onderhouden, staat garant voor een lange periode van genot. Maar ontkomen aan ontkalken is er niet bij. Regelmatige ontkalking is essentieel om de machine in topconditie te houden, hoewel de Inissia XN1005 geen automatische ontkalkingsfunctie heeft. Dit hoeft niet problematisch te zijn, maar vraagt om een bewuste houding ten opzichte van het onderhoud.

De Inissia XN1005 is niet vrij van lawaai, een punt dat sommige gebruikers als een minpunt ervaren. Echter, de tijd dat het geluid hoorbaar is, is kort en voor velen het waard voor de kwaliteit van de koffie die je ervoor terugkrijgt.

Deze bevindingen bekrachtigen de conclusie dat de Krups Nespresso Inissia XN1005 een solide keuze is voor de dagelijkse koffiedrinker die zoekt naar een duurzame, onderhoudsvriendelijke machine. Het enige wat het vraagt is een kleine aanpassing in gewoontes en misschien de keuze voor specifieke koffiecups. Echter, met een duurzame visie en een simpel onderhoudsplan, biedt dit apparaat een goede balans tussen gemak, smaak en de zorg voor de machine op de lange termijn.