Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan K400 Blender (2023)

Ons overzicht van de KitchenAid Artisan K400: 1200W motor, 1,4l inhoud en diverse programma’s voor gladde resultaten.
Auteur
Affiliatie
Finn Meijer

Cartesium

Publicatiedatum

17 september 2023

Inleiding

Kitchenaid artisan k400 5ksb4026eob onyx zwart 1

De KitchenAid Artisan K400 Blender Onyx Zwart heeft een krachtige 1,5 pk motor en een metalen basis. Met een goed bedieningspaneel en een scala aan snelheidsopties maakt deze blender soepen, sauzen en smoothies met gemak. De glazen mengbeker, met een capaciteit van 1,4 liter, zorgt ervoor dat een hoop ingrediënten efficiënt gemengd kunnen worden.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Blender geschikt voor Bevroren fruit, IJsblokjes, Noten, Rauwe groenten, Vers fruit, Warme ingrediënten Vermogen 1200 W
Inhoud 1,4 l Inhoud: max aantal glazen 3 à 4 glazen
Type blenderkan Schenkkan Blender geschikt voor Bevroren fruit, IJsblokjes, Noten, Rauwe groenten, Vers fruit, Warme ingrediënten
Vermogen 1200 W Inhoud 1,4 l
Inhoud: max aantal glazen 3 à 4 glazen Type blenderkan Schenkkan

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Kitchenaid artisan k400 5ksb4026eob onyx zwart 1 Kitchenaid artisan k400 5ksb4026eob onyx zwart 4 Kitchenaid artisan k400 5ksb4026eob onyx zwart 10

Uiterlijk en Design van de Blender

Kitchenaid artisan k400 5ksb4026eob onyx zwart 2

Als we kijken naar de KitchenAid Artisan K400 Blender Onyx Zwart, valt meteen de stijlvolle uitstraling op. De blender heeft een klassiek, tijdloos design, waardoor deze naadloos aansluit op vrijwel elk keukeninterieur. Het is duidelijk dat er bij de vormgeving net zoveel aandacht is besteed aan esthetiek als aan functionaliteit.

De belangrijkste kenmerken van het design zijn:

 • Elegantie: Een glanzende afwerking in Onyx Zwart die luxe uitstraalt.

 • Stevigheid: Het zware onderstel zorgt voor stabiliteit tijdens het blenden.

 • Klassieke draaiknop: Dit geeft de blender een retro-gevoel met moderne prestaties.

 • Glazen kan: Naast dat het mooi is, ook een stuk duurzamer dan plastic.

Robuustheid is een kenmerk dat direct in het oog springt bij het uitpakken van de K400. Met een gewicht van 6,6 kg is het geen lichtgewicht, maar dit zorgt juist voor een stevig gevoel tijdens het blenden; de blender blijft netjes op zijn plaats en gaat geen dansje over het aanrecht maken. Tegelijkertijd is dit gewicht misschien een nadeel als je minder ruimte hebt en je de blender regelmatig moet verplaatsen.

De afwerking van de K400 is premium: de mix tussen glas en metaal geven een gevoel van kwaliteit dat je bij minder prijzige blenders vaak moet missen. Dit maakt het tot niet alleen een krachtige maar ook een prachtige toevoeging aan de keuken.

Bij het design is overduidelijk rekening gehouden met gebruikersgemak. Zo is er een geïntegreerde maataanduiding en een dop in de deksel voor het toevoegen van ingrediënten tijdens het gebruik. De blenderkan is zwaar, wat een solide impressie geeft, maar het maakt het ook wat lastiger om te hanteren bij het schoonmaken. Het is echter een klein ongemak in verhouding tot de vele voordelen.

Het zware karakter kan als nadeel worden ervaren, vooral als je beperkte opslagruimte hebt en het apparaat niet permanent op je aanrecht wil of kan laten staan. Dit wordt echter gecompenseerd door de glanzende, krachtige uitstraling en degelijke constructie die aangeven dat je een duurzaam product in huis hebt gehaald.

En hoewel het geluidsniveau hoog kan zijn wanneer de blender in werking is, reflecteert dit juist de krachtige werking van het apparaat. Ja, hij maakt lawaai, maar dat doet ie terwijl hij moeiteloos door ijs en noten heen gaat, en dat is wat je uiteindelijk wilt van een blender.

Concluderend, zijn er dus zeker een paar kleine nadelen te noemen wat betreft het gewicht en het geluid, maar deze elementen doen geen afbreuk aan het feit dat de KitchenAid Artisan K400 Blender een oogstrelend stuk techniek is dat prestaties levert. Het zorgt ervoor dat je met trots kunt zeggen dat je niet alleen een functioneel, maar ook een werkelijk mooi apparaat in je keuken hebt staan.

Prestaties en Functionaliteiten

Kitchenaid artisan k400 5ksb4026eob onyx zwart 3

De KitchenAid Artisan K400 blender is een apparaat dat zijn werk serieus neemt en dat zie je terug in de prestaties en functionaliteiten. Als je passie hebt voor koken en waarde hecht aan een keukenhulp die nagenoeg alles aankan, dan zou dit weleens je nieuwe beste vriend kunnen zijn.

Krachtig is het sleutelwoord bij dit apparaat. De 1200 watt motor zorgt ervoor dat alles, van bevroren fruit tot noten en zelfs ijsblokjes, binnen een mum van tijd verandert in de gewenste consistentie. En met de vijf snelheidsopties plus pulsestand kun je de textuur van je creaties echt fijn afstellen.

Belangrijke kenmerken in een vogelvlucht:

 • Krachtige motor van 1200 watt voor efficiënt blenden

 • 5 snelheidsstanden en pulsestand voor nauwkeurige controle

 • Drie automatische programma’s: voor ijs, bevroren groente/fruit en smoothies

 • Reinigingsprogramma: voor gemak bij het schoonmaken

 • Glas kan inhoud van 1,4 liter: stevig en hygiënisch

Een punt van kritiek is het geluidsniveau. Deze blender maakt best wat lawaai – maar gezien de kracht is dit bijna onvermijdelijk. Het zegt iets over de kracht waarmee de ingrediënten worden vermalen en kan daardoor wel worden gezien als het geluid van succes.

Het apparaat heeft wel wat gewicht, wat het wat minder makkelijk maakt om te verplaatsen. Dit gewicht draagt echter ook bij aan de stabiliteit en robuustheid van de blender. Het is dus maar net hoe je het bekijkt. Daarnaast is deze keukenhulp niet zomaar een apparaat dat je na elk gebruik het liefst verstopt in een keukenkastje. Dankzij het stijlvolle design krijgt hij gemakkelijk een permanente plek op het aanrecht.

Op functionaliteitsvlak is de dop in de deksel, waarmee je tijdens het blenden tot 60 milliliter kunt afmeten, een slimme toevoeging. Voor diegene die van nog meer precisie houden bij het afmeten, zou de Philips ProBlend HR3571/90 met geïntegreerde weegschaal een perfecte match kunnen zijn. Hierdoor is een aparte maatbeker overbodig. Een andere slimme feature is het reinigingsprogramma. Dit programma maakt het mogelijk de kan snel schoon te maken zonder dat deze elke keer in de vaatwasser moet. Daarbij is de kan wel vaatwasserbestendig, voor als ze toch niet helemaal schoon blijkt.

Een ander punt waarover gemengde gevoelens bestaan, is dat de blender soms niet meteen start zonder eerst de pulsestand te gebruiken. Dit kan als hinderlijk worden ervaren, maar eenmaal in werking doet de K400 wat het belooft.

Samengevat is de KitchenAid Artisan K400 een keukenapparaat met indrukwekkende prestaties. Hij combineert kracht met veelzijdigheid en een mooi uiterlijk. Het geluid en het gewicht kunnen als nadelen worden beschouwd, maar dit zijn tevens tekenen van de stevige constructie en verwerkingskwaliteit. Wie een serieuze sous-chef in de keuken zoekt, zal aan de KitchenAid Artisan K400 een betrouwbare partner hebben.

Gebruiksgemak en Onderhoud

Kitchenaid artisan k400 blender onyx zwart m5gwyxavyjyo 86yyg32

Een onmisbare assistent in de keuken, dat is de KitchenAid Artisan K400 Blender. Het gebruiksgemak van deze krachtpatser is opvallend. Met een scala aan voorgeprogrammeerde opties is het bereiden van verse smoothies, soepen of notenpasta’s een fluitje van een cent. Maar hoe zit het met de onderhoudsvriendelijkheid van deze blender met zijn robuuste uiterlijk?

Voorop staat dat de K400 zichzelf bijna schoon houdt. Dankzij het handige reinigingsprogramma hoef je de kan alleen maar te vullen met water en afwasmiddel en de blender doet de rest. Ook na dit reinigingsprogramma kan de kan, mocht het nodig zijn, gewoon in de vaatwasser. Dit is een dik pluspunt voor degenen die gruwen van het idee om met de hand af te wassen.

Laten we eens kijken naar de punten die het gebruik en onderhoud van deze KitchenAid Blender kenmerken:

 • Gebruikscomfort: Met de verschillende automatische programma’s en snelheidsstanden valt er weinig te klagen over het gebruiksgemak.

 • Reinigingsgemak: Zowel handmatig als per programma eenvoudig schoon te maken.

 • Dop in de deksel: Praktisch voor het afmeten van kleinere hoeveelheden.

De glazen kan is robuust en van hoge kwaliteit. De maataanduiding erop is helder en maakt het makkelijk om de juiste hoeveelheden te bepalen. De kan is warmtebestendig, wat betekent dat je er gerust hete vloeistoffen in kunt gieten zonder risico op barsten of andere schade.

Toch zijn er een paar puntjes van aandacht. Het apparaat is aan de zware kant, en eenmaal op je aanrecht wil je het liever niet verplaatsen. Dit is tegelijkertijd een testament voor de stabiliteit tijdens het mixen, maar iets om rekening mee te houden als je liever een licht en gemakkelijk te verplaatsen apparaat hebt.

Een ander punt is dat de mixer luidruchtig kan zijn tijdens bedrijf. Dit is een veelvoorkomend euvel bij krachtige blenders en valt in de praktijk vaak genoeg te negeren, gezien de snelheid waarmee je dranken en gerechten gereed zijn.

Wat betreft de deksel, deze sluit goed af, wat knoeien voorkomt, maar hij kan soms wat stug zijn bij het verwijderen. Hoewel dit voor de veiligheid is, kan het wat onhandig aanvoelen, vooral als je snel even wilt bijvullen of proeven.

Als we het hebben over gebruiksgemak, dan is de KitchenAid Artisan K400 een winnaar. Met een krachtige 1200W motor, een inhoud van 1,4 liter en antislipvoetjes die stabiliteit bieden, heeft deze blender alles in huis om de bereiding in de keuken te vereenvoudigen. Het gewicht draagt bij aan de stabiliteit, een troef wanneer je harde ingrediënten zoals ijs en noten blendt.

In termen van onderhoud scoort de blender goed door de blenderkan vaatwasserbestendig te maken. Daarnaast zorgt de BPA-vrije kan voor een veilige gebruiksomgeving en voedselbereiding. Het is zelfs opgemerkt dat kleine hoeveelheden soms niet optimaal blend resultaat opleveren door de vorm en grootte van de kan, maar dit is iets wat vaker terugkomt bij krachtige blenders.

Al met al levert de KitchenAid Artisan K400 een solide prestatie af op het gebied van gebruik en onderhoud. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen, waardoor deze blender een waardevolle toevoeging is voor zowel de amateurkok als de culinaire enthousiasteling.

Prijs-kwaliteitverhouding en Accessoires

Kitchenaid artisan k400 blender onyx zwart yl8wknm5n7ew 328k5vr

Wanneer je overweegt om flink in de buidel te tasten voor een blender, is de KitchenAid Artisan K400 zeker een kanshebber. Deze krachtige keukenhulp biedt meer dan zomaar mixen en pureren. Maar hoe zit het eigenlijk met de prijs-kwaliteitverhouding en de beschikbare accessoires? Laten we aan de hand van gebruikerservaringen eens goed kijken naar deze aspecten.

Prijs-kwaliteitverhouding

De KitchenAid Artisan K400 is niet bepaald een koopje. Gebruikers wijzen op de hogere prijscategorie waar deze blender zich bevindt. Echter, de robuuste bouwkwaliteit en de sterke motor lijken de investering voor velen waard te zijn. De blender krijgt lof voor zijn capaciteit om alles van fijn ijs tot smeuïge notenpasta’s te verwerken; een taak die hij zonder haperingen volbrengt. Vele reviewers noemen hem een aankoop voor het leven, wat de initiële uitgave de moeite waard maakt.

Accessoires

Op het gebied van accessoires zijn de meningen wat verdeeld. Aan de ene kant zijn gebruikers enthousiast over de mogelijkheden, zoals de apart verkrijgbare citruspers en de draagbare mengbeker die hun gebruikservaring flink uitbreiden. Aan de andere kant is er soms teleurstelling: waarom worden deze handige extra’s niet standaard meegeleverd bij een blender in deze prijsklasse?

Gebruikerspunten die opvielen:

 • Hoge kwaliteit van het apparaat.

 • Zowel de kwaliteit van het mixen als de stevige constructie.

 • Vele automatische programma’s en snelheden voor allerlei gerechten.

Anderzijds, een paar kanttekeningen:

 • Het geluidsniveau is vrij hoog, maar dat wordt voor lief genomen gezien de kracht van het apparaat.

 • De zware constructie maakt het niet echt een apparaat wat je gemakkelijk van A naar B verplaatst.

Tot zover de hoofdpunten. Om dieper in te gaan op de nadelen, het klopt dat de Artisan K400 een decibel of twee hoger scoort dan menig concurrent. Maar bedenk wel dat de kracht en snelheid van de motor dit ruimschoots compenseren. Waar je bij andere blenders minutenlang staat te wachten, klaart de K400 de klus in een oogwenk.

Wat het gewicht betreft, kunnen we dit ook vanuit een positieve hoek bekijken. Stevigheid en stabiliteit zijn immers belangrijk tijdens het blendproces, niemand zit te wachten op een trillende of rondhopsende blender.

Concluderend, de KitchenAid Artisan K400 verdient zijn plek op het keukenaanrecht, zowel als een praktisch werkinstrument als een esthetische toevoeging. Voor iemand die regelmatig een blender gebruikt en het belangrijk vindt dat deze lang meegaat en consistent presteert, is de prijs een slimme investering. Met accessoires die de functionaliteit verder uitbreiden, al zouden we graag zien dat er standaard meer bijgeleverd wordt, is de K400 een topkeuze voor de culinaire kenner en enthousiaste amateurkok.